- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
Ha update-elve vannak a qt-s framework(4-ről 5-re) nem feltétlenül jelenti azt hogy az összes qt programnak annyi.Csak akkor, ha nem is lennének rajta(az meg a disztro minőségére utal).
"Mondjuk én láttam megoldást erre, hogy xy libből 2 féle van fenn. Verziószámmal jelölve."
Több verziószámú is lehet nemcsak 2. -
fatpingvin
addikt
a. bash. még. mindig. nem. egy. programozási. nyelv. hanem. egy. UI.
hogy lehet vele komplett rendszerautomatizálási scripteket írni az egy nagyon jó extrája.aki meg ezen nyávog hogy lyaly hosszú bash script az meg nyávogás helyett kezdje el szépen átírni ezeket pythonra. majd rájön hogy nem véletlenül maradt meg a régi.
-
Vladi
nagyúr
Mondjuk én láttam megoldást erre, hogy xy libből 2 féle van fenn. Verziószámmal jelölve.
Nade üsse kő, akkor létezzen ez a megoldás. Csak ebből elkezdett az következni, hogy amit a disztribútornak nincs kedve csomagolni, arra azt mondja. telepítsd flatpakból. Köszi.
Ez fedora esetében kifejezetten pikáns. Ugyanis fedora 34-re sikerült becsomagolni, de el9-re már nem. f34-ből csinál egy el9-et, csak épp a csomag nem sikerül. Jah, kilóg a lóláb, hogy ezen is spórolni akarnak.
Közben a fedora 34 csomag meg vígan felmegy még a függőségeket is lekezeli.
-
bambano
titán
nem, nem ez a baj, hanem az, hogy ha ezt még Linus se tudja megoldani, pedig triviálisan meg lehet.
egyébként nem teljesen értem, milyen kompatiblitási gondok lehetnek, felteszek egy 4-es firefoxot egy bookwormra és működik.a megoldás nem az lenne, hogy akkor kitalálnak n-1 darab versengő csomagkezelési módszert (ami egyébként mind szemét), hanem az, hogy megtanulják kezelni azt, amelyik fent van gyárilag. csak ugye megint a messiástudat: sokkal jobban mutat a cv-ben, hogy kitaláltam az n+1. szabványtörő micsodát, mint az, hogy ismerem a linkert.
-
bambano
titán
addig, amíg a systemd nem működik az ígéret szerint, addig semmiféle módon nem lehet kijelenteni, hogy hasznos.
majd ha egyszer teljesíteni fogja az ígéreteit (pöcstering szinten soha nem fogja), akkor el lehet kezdeni beszélni róla, hogy rendszerfilozófiai szempontból jó-e vagy sem. hint: nem jó. alapvetően szembe megy a legfontosabb unix elvekkel. egy session menedzserben ne legyen idő kliens.jelenleg a systemd ott tart, hogy időnként működik egy átlag alap desktop gép igényeit, feladatait tekintve. abban a pillanatban, hogy valami olyat akarsz, ami nem átlag, azonnal felakad a szeme és szétborul az egész a pi..ba.
jelenleg a systemd ott tart, hogyha valami nem úgy van, ahogy elképzelte, akkor fogja magát, és őrültségeket alapértelmez. miért használ google dns-t? miért fallbackel root userre? ilyenért minden normális helyen kivégzik a programozót. persze mondhatod, hogy ezeket már javították, de aki ennyire hülye, arról azt extrapolálod, hogy nem csinált több hülyeséget? nem, nem azt.
az a jó ok érdekelne, mert jelenleg nincs. hogy miért adoptálták, arra egy tippem van: a linux fejlesztők között is terjed az elmebetegség. code of conductot is adoptáltak, meg rendszeresen látszik, hogy azért fejlesztenek, mert viszket a fenekük és nem bírnak megülni rajta.
-
Apollyon
Korrektor
Elhiszem, hogy kénytelen vagy szeretni, mivel a munkalinuxokkal azt vagy kénytelen használni. Azonban a systemd-szemüvegen keresztül is van élet, mégpedig a választási szabadság. Amiről amúgy szól a linux.
(#470) ddekany: Valszeg úgy értette, hogy linux alatt ne akarj ráerőszakolni semmit a népre. Lásd fent.
-
bambano
titán
nem tudom, mennyi ideje használok 6-os kernelt, de elég rég.
semmi bajom nem volt vele. gyakorlatilag mindegyik kernelt felraktam, ami a backportsban megjelent.
szerveren is, desktopon is.
a 6-os kernel nem egy orbitális ugrás, nem egy w7-w10 upgrade, hanem egy átnevezett 5.20-as kernel.
semmivel sem komolyabb kockázat, mint a debian gyári kernele helyére feltenni egy 5.19-et. -
Aztán majd jól nem megy a space és az ezres szeparátorral formázott szám, és azt fogják jelenteni...
Más: mindig érdekes, amikor az emberek egy részének azt kell farigcsálni, amihez a másik része évente se nyúl. Akkor ezek a mindennapok, vagy az "üdítő" kivétel? Megannyi kínzó kérdés...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
More Linux Distros Break H264 GPU Acceleration
Most dobta ki a Manjaro az x264/265 codeceket a mesa-ból, így AMD hardveren megszűnt ezeknek a GPU-s gyorsítása. Tették ezt mert ők egy német cég akik terméket adnak el, így követték ebben a döntésben Fedorát meg az OpenSuse-t, akik annyi év után hirtelen rájöttek, hogy ezeket a codeceket nem lehet ingyen használni.
Ilyen megoldások vannak:
- magadnak fordítod az egész mesa-t
- ráereszted az Arch mesa csomagjait a Manjaróra
- lenyeled és hagyod a CPU-t dolgozni ezekkel a videókkalMiután voltak azok a bénázások náluk az ssl tanusítányok lejárásával, így elegem lett a Manjaro-ból 2 év után és átmentem EndeavourOS-re. Ami mondjuk tök hasonló, csak még közelebb van az Arch-hoz.
Busterftw: mondjuk W7 után W8, az gyakorlatilag Windowsról Windowsra váltás volt, annyira más lett. Nem is csoda, hogy gyorsan kihalt az egész W8 csempe téma és jött a megszokott kialakítású W10.
-
KAMI911
senior tag
Amennyiben tud olvasni, szöveget értélmezni és azt végre hajtani, akkor minden bizonnyal. Ez egyébként egy folyamat, ahol fokozatosan vezetik be ezeket az újdonságokat. A teljesen szeparált, hardveresen gyorsított videólejátszás működik, használható, csak van némi buktató. Egy átlag nyugdíjas lehet Windows-t sem telepít. Valamennyire elkerülhetetlenlen hogy értsenek a számítógéphez,vagy kalasz kis zombi hálózat tagjai lesznek.
-
Toltotollkin
junior tag
-
Srácok, ezek mennyiben jelentenek érdemi választ az általam írtakra???
Szerintem semennyiben. Mindezzen én tisztában vagyok, illetve baromi sok linuxos propagandaszöveget olvastam már.
Sőt, azt is elég világosan megírtam már, hogy amúgy nagy híve vagyok a Linuxnak mind a minősége, mind pedig a háttere alapján.
A reagált hozzászólásom elég egyértelműen magára a cikkre vonatkozott.
MaCS
-
riki
senior tag
Bocs ,ha neked csak a f@rok méregetés jött le, akkor bocsánat. Itt a nick nevek alapján 80% Linuxal nem csak otthon netezik és másik Linux forumokban segítenek a témában bukdácsolóknak, hanem azzal is dolgozik. Pld. az én párom is Linux hálozati renszergazda, rengeteg oktató anyaggal ,de itthon MS Officet használ mert azt szereti.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Áhh, én egész le vagyok maradva tőled hardverben.
MaCS_70:
A cikk nem a Linuxra váltásról szól, ez csak egy marketing írás... Lehetne ezt jobban is csinálni, de ez ilyen lett. Nekünk meg túl sok szabadidőnk volt karácsony tájékán....Amúgy ha gondolod, küldök olyan nem is noname, hanem FTDI gyártmányú USB-UART átalakítót, amivel garantáltan fogsz látni kékhalált, mindegy melyik Windows alatt használod.
gregory91: egyetértek, a 8, főleg a 8.0 az borzalmas volt power user szemmel. Szerencsére a 10 normális lett ezen a téren, csak tudásban meg nagyon minimalista egy KDE-hez képest.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó. Az
about:support
oldalt fusd át, régebben sok disztró szándékosan tiltotta a hw gyorsításokat Firefox alatt a grafikus driverek problémái miatt. Azok az idők elmúltak, de lehet az Ubuntuéknál még valami nem lett engedélyezve ami egyébként ma már alapból be lenne kapcsolva... Szóval amit csekkolj le:kompozittálásnál webrenderer van-e
a HW video decodingnál pedig nálam ezt írja:
available by default
force_enabled by user: Force enabled by pref
blocklisted by env: Blocklisted by gfxInfo
De gyere át ezzel a Linuxos topicba...
-
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
Ne legyél meglepve , mert én pl tiltom hogyy a java jdk-ba belemenjen debuggolás közben, mert akkor lehet hogy kise tucc mászni a veremből. Alapesetben evidenciaként fogom fel hogy az ilyen hívás korrekt eredményt ad vissza és a probléma megoldásához nem kell aza az info hogy a jdk ezt hogy állította elő...
Ja és ha esetleg több szálon futó cuccot debuggolsz, vagy szerveroldali alkalmazásba potyognak az események, akkor a jdk-ban "jól" elhelyezett debugpoint szép kis katyvaszt okoz.. -
-
ddekany
veterán
Nem tudom... de én kifejezetten Linux desktop kapcsán hallottam a 200->150 trükköt. Persze biztos disztró meg alkalmazás függő, vagy csak X.org-on megy (mert csak), a franc tudja. Ja, és Wayland fractional scaling patch lényege pont az, hogy tudsz nem integer skálázódást átadni. Ha ezek után Mac OS módszerrel oldják meg a magasabb rétegek (a "toolkit", meg a compositor) szintjén, sok-sok év után (és nem ám most, hanem maaajd ha egyszer jön a GTK 5), az igen szomorú. Mac-nál megbocsájthatóbb, mert ott alapesetben egész skálázódásra jó kijelzőval egyben adják az OS-t.
-
zsolt_64
senior tag
2"1-2 eves tapasztalattal rendelkezo juniorok mar kihasznaljak, hogy bele lehet latni mittudomen, a JDK vagy a .Net forraskodjaba."
Azért ez egy kicsit meredek állítás... vagy nálatok valahonnan máshonnan szerzik be a juniorokatde biztos hogy nem a magyar felsőoktatási intéznényekből.
Meg 1 juniornak nem is ez a dolga. Na az meg hozáállás hogy "megírtam a kódot de, nem úgy működik ahogy elképzeltem , biztos a java JDK a rossz" na ez a hozááálás a létező legkárosabb....
Manapság már 1 java JDK-ban bizonyított hibát találni.. na az húzós... -
tlac
nagyúr
Mindig azt szoktam mondani, hogy mutass egy olyan Linuxos desktopot, ami tudja kezelni a fractional scaling-et. Tehat van pl. egy 27"4 K monitor, ahol kb. 150%-os skalazast kellene hasznalni.
évek óta ugyanezzel a problémával szívok, sehol nincs hibátlanul megoldva
macos az ilyen esetben 5k-t fog renderelni (4k helyett) és visszaskálázni 2k-ra, nem lesznek túl szépek a betűk
win alatt alkalmazásoktól/library-ktől függ, hogy épp hogyan sikerül, utóbbi időben egyre jobb a helyzet (viszont közben meg a subpixel font rendering kezd kikopni..)linux alatt mindenféle megoldás van, kde oldja meg a legjobban, ott tényleg támogatva van, sőt ha ez alatt futtatod a gtk-s programokat, még azok is jók lesznek valahogy
cinnamon is tűrhető eredményt csinál, de ott nem teljesen élesek a betűk, megy az oda-visszaskálázás a fontokra
legjobb kerülő megoldás a dpi-t emelni vagy a font skálázását, ezzel a betűk élessége meg lesz, de sajnos ui elemek és térközeik kicsik maradnakde kde alatt a legszebb megjelenítés, ott minden stimmel, szép éles betűk (meg subpixel rendering)
-
-
ddekany
veterán
Mármint... Az UI "toolkitnek" kell kapásból 150%-on renderelni, mint ahogy Windows-on is történik nem-retró alkalmazásokban. A GTK 4 ezt nem támogatja (azt mondják), hiába tudja ezt közölni vele az X.org. Ezért renderelnek egész, azaz 2x-es skálázáson, majd a már raszteres (pixeles) képet onnan visszakicsinyítik 150 / 200 = 0,75-szeresérde. És megint nem személyes tapasztalat, de tudtommal a Mac is ezt teszi, ha pl. rádugsz egy 27"-es 4K-s monitort, és nem akarsz nagyi módot (200% scale). Mondjuk érdekes, hogy annyit vett észre akik YT-n próbálkozott, hogy lefoglalja a GPU-t, és ettől döcög a Blender, és nem mondta, hogy homályosabb. De egyrészt gondolom a legtöbb ember nem látja a különbséget, másrészt lehet Mac-en tán valami okosabb átméretező van.
-
ddekany
veterán
De nem csak az írás lesz homályos, nem? Mert h 150%-ot karasz, akkor 200%-al lesz raszterizálva, majd onnan visszakicsinyíti. Apple ezt kicselezte azzal, hogy náluk egész számú a DPI növekedés a saját vasaikon. Azt hiszem egyéb esetben ott is ez az oda-vissza méretezés megy. A Windows az, ami rendes fractional scaling-ot tud, ha az alkalmazás is kellően modern. Gyakorlatilag nincs is PC-hez monitor, amihez ne fractional scaling dukálna. Ja, meg gondolom az Android is tudja ezt.
Amúgy ha rákeresel, pont mostanában felpörgött a fractional scaling mozgolódás Linux desktop fronton. Épp bekerül Wayland-ba. Persze az még kevés, mert pl. be kell kerüljön a GTK-ba is, ami ugyan csak kizárólag egész skálázsrol halott. KDE-s talán közelebb van... azt hiszem az már tudja ezt X.org-on, csak mit tudom én hányas QT-s alkalmazásoknál, vagy ilyen kavarások...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest