- iPhone topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #506 üzenetére
Sok valós szerver oldali alkalmazásban, meg egyéb operátori tevékenységhez is használnak bash scripteket dögivel. Jó esetben nem túl hosszúak, nem túl komplikált amit csinálnak. Az lenne a jó, hogy mivel elvileg pont erre van egy Domain Specific Language-ünk (a bash lenne az), ezek megbízhatóak, könnyen értelmezhetőek, és jól karbantarthatók lennének. Ezekben finoman szólva gyengén teljesít a bash (meg a hasonlók, mint ksh, stb). A Python nem ideális erre, mert nincs erre specializálódva.
Fixációm? Mennyire kell valaminek szarnak lennie, hogy ne azon kelljen már vitázni, hogy nem-e jó-e mégis? Kiborít, te tényleg. Mert nem kérdés hogy szar. A kérdés, hogyan lehet ebből kikecmeregni.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #498 üzenetére
De én pont script-ekről beszélek. (Persze, mint UI is... de most mindegy, mert az már úgy marad örökre, eleve már C main szintjén buknak dolgok.) És az, hogy mekkora trágya, az nem vélemény, hanem tény. Akit nem sokkol rövid használat után, az programozónak reménytelen. Már az alapvető szabályain látszik, hogy az atyjai nem voltak épek. Hibánál alapból tovább megy! $változó feloldás alapból több argumentumot szül ha szóköz van benne! Stb, stb. Ezeket a csapdákat (és a sokszor idióta szintaxist) persze kiismeri az ember hamar, de ettől még csak szivatásra jók (és a valóságban sokan beléjük sétálnak, akár direkt, mert a korrekt megoldás hosszabb). De aztán majd jön, mikor valami látszólag hétköznapira nem találod magadtól azt a megoldást, ami nem átlagos szituációban is korrekt. Hitetlenkedve rákeresel, és megtalálod az SO-n, ahol ezen izmoznak fél oldalas workaround hegy megoldások formájában, amiket már garantált, hogy a kollégáid a büdös életben nem fejtenek vissza. Mindez mert a sh/bash készítői, látszólag, komplett idióták voltak ezen nyelv megtervezéséhez.
-
válasz
fatpingvin #498 üzenetére
Az szokott lenni a bash-el a problema, hogy valaki ir benne 3 soros szkriptet, tok jo. Aztan kicsit hozzaraknak, stb., es akkor utana ott tartunk, hogy van 800 sor bash, ami karbantarthatatlan. Lehet erre mondani, hogy 'akkor at kene irni idoben', de ez annyiszor fordult mar elo a vilagtortenelemben, hogy lehet, h mas modszert kene talalni
Az oilshelles csavo irja is, hogy ha UI-nak hasznalod, akkor semmi gond, arra tokeletesen megfelel. Szkriptelesre problemas, mert meg a Javascriptnel is idiotabb dolgok vannak benne.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #460 üzenetére
A Bash-t és hasonlókat jó lenne, ha végre kiírtanánk... Már elmebeteg szinten rossz, veszélyes, buta és egyben nevetségesen komplex archaikus foshalom. A Linux és a közösség legnagyobb szégyene. Van erre törekvés amúgy, hogy legyen reális kiút: https://www.oilshell.org. De érdekel ez egy tucat emberen kívül bárkit? Persze, most mit is várhatnánk, mikor szinte senki nem képes még egy nyamvadt `set -eu`-t sem betenni a scriptjei elejére... Mert sz*rik bele, majd csak történik valami. Linux, és a megbízhatóság, ja...
A kernel megbízható (gondolom), a shell/script-elés egy hányás, ÉS nem érdekli őket. (Vagy nagyon durva hozzá nem értés, és/vagy vallási fanatizmus.)
-
válasz
fatpingvin #460 üzenetére
Van PS unixra.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #458 üzenetére
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #408 üzenetére
Teljesen lehetseges, viszont most Linuxon vagy.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #326 üzenetére
Ez nem csak az en meglatasom, van ezer desktop elemzo cikk, hogy a Linux miert nincs ott ahol, desktopon.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #301 üzenetére
"te mikor váltottál windowsra"
Idén, de előbb kellett volna!
-
csendes
addikt
válasz
Körülbelül olyan kérdés, mint hogy mikor váltottam csavarhúzóról kalapácsra. Nyilván a munkahelytől is függ, de ma már többféle operációs rendszert kell általában használni. Mondjuk Windows-t futtató notebookról egy Ubuntut futtató virtuáls gépen kellett dolgozni és a beléptetéshez kell egy Android-on és iOS-en működő autentikátor.
Nem annyira lényeges az operációs rendszer, egyszerűen azt érdemes választani, ami működik az adott hardveren az adott célra. Ha nem megy a vezetéknélküli egér az egyikkel, akkor a másikat. -
tlac
nagyúr
válasz
érdekes módon a "te mikor váltottál windowsra" kérdést érteni se nagyon szokták
pedig erre is lehetne válaszolni, mikor megjelent a win95, akkor volt már valami értelme a dos-ról
-
bambano
titán
válasz
jó, hogy ilyen fiatalok is vannak itt
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #289 üzenetére
Ertheto, viszont ennek ellenere az egyikbol kovetkezik a masik.
A tobb eroforras miatt lett jobb a Windows vs Linux es ezaltal nepszerubb. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #285 üzenetére
Nezd, nem nekem az az allaspontom, hogy a Windows azert terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkan, pedig a Linux sokkal jobb volt.
Ez egyszeruen nem igaz. A Windows azert lett jobb es terjedt el, mert az MS belenyomta a penzt a fejlesztesbe, a supportba, 3rd party tamogatasokba es igy nyert nepszeruseget.
A piacon a Linux ezt egyszeruen nem tette meg es emiatt vannak a mai napig sulyos hianyossagai, szimplan nem alternativa a tobbsegnek. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #254 üzenetére
"vedd észre egy szóval nem írtam olyat mondjuk hogy a docx rosszabb lenne mint az odt. annyit írtam hogy a docx NEM azért van pozícióban, mert jobb lenne az odt-nél, csak hogy az utolsó példádnál maradjunk, hanem azért mert azok a megoldások amik mögött volt egy céges (azaz egy nagytőkés) érdek"
Ez azert nagyon nem igy mukodik. Az Adobe Suite azert lett iparagi standard, mert jobbat kinal(t) mint barki mas. Az Office szinten, ne vicceljunk mar, a LibreOffice es tarsaira en is emlekszem korabbrol, egy doglassu kaosz volt mindenfele kompatibilitasi marhasagokkal es gyer funkcionalitassal.
Az a gond hogy te nem latod az osszefuggest a ketto kozott.
Egy termek nem azert lesz jobb es nepszeru, mert a "nagytokes" ceg belobbizta magat mindenhova, hanem mert a "nagytokes" ceg megoldasa moge kerul love es megfelelo mennyisegu eroforras, ami miatt jobb lesz a termek a konkurencianal.Az Office fejlesztesebe beleraktak az eroforrast hogy jobb legyen a piacon, mig a LibreOfficet meg raklap ember es szervezet hegesztette.
Ne mondjuk mar, hogy a LibreOffice a mai napig illetve a kezdetektol jobb volt mint az Office es annak kellett volna elterjednie a piacon, de a csunya Microsoft lenyomta mindenki torkan a szar szoftvert. Ez mese habbal. -
bambano
titán
válasz
fatpingvin #255 üzenetére
nem, a vadkapitalista narratíva egyik alapvető elvárása, hogy nem buksz meg. a disznóságokat ott sem tolerálják a sitten belülről...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #232 üzenetére
Tehat akkor mi?
Ha a Linux volt az evtizedek alatt jobb es user friendly, miert nem az van a PC-k tobbsegen, tobb es jobb szoftver supporttal?
Egyszeruen semmi nem mutat arra, hogy anno/most a Linux hasznalhatobb volt es felhasznalobaratabb volt mint a Windows.
Sot, a mai napig epp ennek az ellenkezojet tapasztalni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #222 üzenetére
Tehat akkor kijelenthetjuk, hogy a Windows felhasznalo baratabb.
Es ez ellen a Linux miert nem tett? Miert nem vettek eszre es versenyeztek jobban a piacon? -
válasz
fatpingvin #222 üzenetére
Abban teljesen igazad van, hogy mindenképpen támogatni kell a nyílt formátumok elterjedését. Vannak országok, ahol erre van törekvés, de EU szinten kéne ezt kőkeményen kikényszeríteni. Például állami adatszolgáltatásoknál, pályázatoknál sokszor csak Excel/Word/PDF fájlokat fogadnak el. Viszont ez tényleg csepp a tengerben, a valóban drága célszoftverek jellemzően Windowsra, esetleg Macre készülnek el.
-
Toltotollkin
junior tag
válasz
fatpingvin #218 üzenetére
Te nem akarsz. Az emberek túlnyomó többsége pedig igen. Vagy ha nem is akar, akkor simán benne van a pakliban, hogy rákényszerül.
Mert az rendben van, hogy nem kell MSO arra amire a homejúzerek nagy része használja, bőven elég a LO is. Vagy nem kell a bicepszmanipulációhoz PS, elég arra a GIMP is (sőt, sok is, arra elég egy Pinta is). Ez idáig tökre rendben van. Csak ha történetesen valaki mással kell fájlt cserélni, akkor indulhat a szívás. Ha csak mondjuk egyszer kell valakinek docx formátumban küldeni valamit, mert csak azt hajlandó elfogadni. A webes Wordot meg hagyjuk is, az mutatóba jó, dolgozni vele meg nem. Vagy csak egyszer kell mondjuk adóbevalláshoz készült szoftvert futtatni. És napestig lehetne sorolni azokat a példákat, amiket nyögyvenyelősen össze lehet kalapálni Linux alatt is, csak az egyszeri ember neki se fog vele állni szórakozni.
Tényleg semmi baj a desktop linuxal, amit vállal azt ragyogóan hozza is. De nem véletlenül van a béke segge alatt az elterjedtsége, mert ha csak nem istentelenül türelmes és/vagy mázlista az ember, akkor nem alternatíva a desktop felhasználók tömegeinek.
Ezen a webes appok fejlődése valamicskét esetleg majd fog tudni változtatni, csak akkor meg majd jön a kérdés, hogy miért is lassabb a Chrome Linuxon és miért is kell vele mókolni hogy alapból HW gyorsítson.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #218 üzenetére
Ez nem akarat kerdese, hanem allapot.
Rengeteg nepszeru es "industry standard" szoftver Windows-only, amik hozzajarulnak az osszkephez.
Lasd fenti peldakat. -
Toltotollkin
junior tag
válasz
fatpingvin #201 üzenetére
Miért akarnék összerakni, amikor egyértelműen nem a Windows a feladatra a legalkalmasabb eszköz?
Attól most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy a desktop felhasználók túlnyomó többsége soha nem akarna ilyet csinálni, itt pedig nyilván róluk volt szó.
-
válasz
fatpingvin #213 üzenetére
Tudtam, hogy ezt a példát fogod felhozni.
És nem, gépjárművezetéshez nem kell semmiféle papír. Ahhoz kell papír, hogy közforgalomban vezethess, és ne veszélyeztesd a többi embert. Ez egy pc oprendszer esetén nyilván nem áll fenn, mint ahogy egy mákdaráló használatát sem kötik vizsgához.
ahogy egy ötéves gyereket sem ültetünk volán mögé...
Dehogynem. A profi versenyzők bizony ennyi idősen kezdenek el gokartozni. Még egyszer megismétlem: nem közforgalomban.
határozott meggyőződésem hogy bizonyos szintű gatekeepingre igenis komoly szükség lenne.
Miért lenne erre szükség? Szemmel láthatóan a piac ki tudja szolgálni azokat is, akiket te eltiltanál ettől, és köszönik szépen, jól elvannak. Tényleg nem hoztál egyetlen érvet sem, csak rísz, amiért a nép nem hajlandó Linuxra váltani. 20+ éve hallgatom már ezt a rinyálást. Agyrém.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #211 üzenetére
Szerintem ez nagyon rossz megkozelites.
HIszen a "kenyelmi" funkciok es a nativ szoftverek/support hianya ettol nem oldodik meg Linuxon, csak azert mert azt tanultam eloszor az iskolaban. -
válasz
fatpingvin #200 üzenetére
Ez a klasszikus IT-s gőg (copyright exfőököm). Szakmabeliként is azt mondom, hogy nem! Konkrétan azért használok Apple cuccokat, mert a magánéletben nem vagyok hajlandó driverekkel, konfigokkal baszakodni. Épp elég az a melóban. Nem elvárható egy átlagembertől, hogy egy hétköznapi tárgy szakértőjévé kelljen válnia annak használatához.
Ha pedig okos emberekre optimalizálsz, akkor senki sem veszi majd a termkékedet. Lásd: Linux desktopon.
Illetve rossz a kifejezés. Ugyanis attól még nem lesz valaki hülye, hogy nem hajlandó valamibe erőforrást invesztálni. Egyszerűen csak nem érdekli, van kényelmesebb alternatíva, stb.
-
Apaxp
senior tag
válasz
fatpingvin #204 üzenetére
nézz meg egy átlag nyuggert...
Nos én átlag nyugger vagyok. Soha nem okozott gondot egy driver felrakása windowson. Amikor a linuxal kísérleteztem, ott is a problémáim zömét gugli barátunk segedelmével megoldottam. De az emlegetett egér only win driverrel rendelkezik és elég sokáig próbáltak mindenféle ötlettel segíteni a linuxot hosszabb ideje használók, és mégse sikerült. A probléma másnak nem volt gond, nekem igen. De ezért nem dobtam ki egy 16ezres egeret.
A képernyő billentyűzet problémát is elég sokáig sok ötlettel próbáltak segíteni és az sem jött össze. Pedig az onboard egy linux alap progi, de másikkal is próbálkoztam, ami szintén nem volt jó minden helyzetben.
Szóval lehet itt sok mindenre magyarázatot adni, de annak akinek egy képernyő bill nem működik jól, és szüksége van rá, annak a linux sajnos alkalmatlan op rendszer. Így kénytelen tovább használni az ablakos rendszert. Mindaddig amíg a hardver gyártókat nem kényszerítik rá, hogy a drivereket meg kell írni az alternatív op rendszerekre is, addig meg vadászni kell azokat a hardvereket, amik linuxhoz is jók. Utána meg ott lesz a probléma, hogy xy számtech boltban a szakértő eladó sem tud segíteni. Nem véletlen mert ő is winen nőtt fel.
Szóval nyuggerként próbáltam linuxra megtérni, de egyszerű felhasználóként jobb a bekapcsolom, működik rendszer, mint egy bekapcsolom, majdnem minden működik. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #196 üzenetére
Megint csak az "osszkepre" tudok hivatkozni.
A nagy atlagban hasznalt szoftverek, a platform elterjedese miatti jobb szoftver support es beepitett funkciok miatt objektiven jobb a legtobb embernek.Tele van a net errol szolo cikkekkel es peldakkal, de itt is kaptunk parat a forumozoktol, hogy az amugy plug and play egyszerusegu dolgok gondot okozhatnak Linuxot.
Aztan lattad a reakciot, gyere a Linux forumba aztan kibogozzuk neked.
Egy random vezetekneli egeret az user jojjon Linuxforumokba kibogozni.
Sarkalatos pelda, de ez nagyjabol a konszenzus."windows-only szoftver csak windowson fog menni. tényleg? ki gondolta volna, ez majdnem olyan mintha különböző platformok lennének, linux-only szoftver se fog windowson menni soha"
Ez vilagos, csak epp ez a gond, mert %-osan tobb minden van Windowsra, tehat tobb mindenkinek lesz a hasznalata egyszerubb.
Linuxon egyszeruen nagyobb a valoszinusege, hogy valami valamiert nem megy.
Vagy teljesen, vagy xy funkcio.
Mint irtam ez ongerjeszto, ha tobb user lenne Linuxon akkor tobb eroforras mehetne es tobb nativ szoftver lenne amit tobb usert vonzana es igy tovabb. -
Toltotollkin
junior tag
válasz
A gépet használni, netezni, megírni Pistikének a verselemzést, meg megnézni az Nmagról leszedett aktuális 1080p filmet, na az nem probléma. Egészen addig, amíg nem jön be a képbe egy windows only program, mert onnantól vagy mélytorok és esetleg egy félfos megoldást össze lehet gányolni, vagy borul az egész. És egészen pontosan ezért nem lesz soha desktopon mérhető elterjedtsége a Linuxnak. Ami tényleg nem baj, ettől a Linux nem lesz se rosszabb, se jobb, meg nem is "ő" tehet arról hogy nem írnak rá meg mindent és driver sincs mindenhez. Csak ettől még be kell látni, hogy nem lesz mindenkinek alternatíva, bármennyi "anyám az abakuszon futattja a Mintet és tökre boldog" sztori kerül elő.
-
válasz
Nem az installalassal van a baj, hanem h pl böngészőben videót nézni jóval magasabb CPU használat mellett lehet. Mivel az emberek nagy többsége laptopot használ, ezért ez probléma.
Vagy hogy Zoom alatt nem megy a screen share. Stb.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #33 üzenetére
Gondoltam
Nézd ezt ilyen öngerjesztő folyamatként írnám le.
A Windows hozta el a tömegeknek a felhasználóbarát kinézetet és élményt. Emiatt többen használták otthon és cégeknél is, ez hozta magával a több és több natív szoftvert és így tovább és így tovább.
Plusz ahogy én látom a Linuxnak az sem tett(sz)jót , hogy ezer fork van. Ebből lett 500 Windows alternatíva próbálkozás 500 féle kivitelben 500 féle supporttal és app elérhetőséggel.Általánost úgy értem, hogy legyen bármi az kb menni fog mindenféle nagyobb probléma nélkül.
Zenét videót vágsz, játszol, xy témában biztos van rá szoftver.
Linuxon ez macerássabb, persze nem azért mert Linux, hanem mert így alakult. -
bambano
titán
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
ha most egy átlag munkavállaló bemegy egy munkahelyre, ahol linuxot használnak, néz, mint borjú az új kapura.
ha egy átlag munkavállaló bemegy egy munkahelyre, ahol windowst használnak, akkor kiderül, hogy az átlag munkavállalót az iskolában windowsra trenírozták, gyerekkorában windowsozott, van 10-20 év klikkelési gyakorlata, és így ül le az asztalához.
mégis kell windows support minden munkahelyen. -
anulu
félisten
válasz
fatpingvin #36 üzenetére
imádom ezt a magas lovat, amiről azok beszélnek, akik benne vannak a linux mélyében és szerintük a win egy használhatatlan fos azon túl, ha egy darab számológépet kell futtatni.
-
kilua
senior tag
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
"egy licensz ára feltétlezem megéri hogy ne kelljen egy új, idegen rendszer miatt bosszankodni"
Akinek meg nem, az ... a régi windowsok ha valaki nem aktiválta használhatatlanná váltak a maiak már nem, lehet pont ezért.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #24 üzenetére
A Windows a hasznalhato altalanos celu oprendszer, hiszen ezt hasznalja out of box a tobbseg. Legyen az diak elso laptopja Office miatt, a dolgozo ceges gepe (amin munkakortor fuggoen van nativ szoftver, vagy akar a nagyi laptopja Skype-ra.
Minden ami kell nekik program bizonyosan elindul es fut rajt minden nagyobb gond nelkul, pont azert mert ez a legelterjedtebb OS.
Ha ez nem igy lenne, akkor most nem Windows lenne AZ op rendszer.
De azt hittem ez egyertelmu a 20+ ev utan, ahogy egyertelmu miert nem a Linux terjedt el otthon es cegeknel. -
Apaxp
senior tag
válasz
fatpingvin #24 üzenetére
Nem vagyok okostojás és csak kirándultam a linux mint világában, de azt tudom hogy ha csak alapokra kell (net, office social media, video) otthonra tökéletes. Komolyabb munkára viszont tanulni kell, és még így is vannak olyan programok, amik csak win alatt működnek egyszerűen.
Otthonra, faék egyszerű és sokkal biztonságosabb mint a win. Az más kérdés hogy aki hosszú évek óta windowst használ, annak a megszokott dolgok nagyon tudnak hiányozni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest