- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- LG V30 - vezércsel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
a. bash. még. mindig. nem. egy. programozási. nyelv. hanem. egy. UI.
hogy lehet vele komplett rendszerautomatizálási scripteket írni az egy nagyon jó extrája.aki meg ezen nyávog hogy lyaly hosszú bash script az meg nyávogás helyett kezdje el szépen átírni ezeket pythonra. majd rájön hogy nem véletlenül maradt meg a régi.
-
fatpingvin
addikt
nem, ez a te véleményed. a bash arra amire ki lett találva arra tökéletes, csak a GUI korában a sok kis mazsola elfelejti hogy ez nem csak egy scriptnyelv hanem egy fullos UI is egyben. próbáld meg beállítani az akármilyen rendszereden az /usr/bin/python3-t login shellnek és nagyon gyorsan rá fogsz jönni hogy miről beszélek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#08299776 #459 üzenetére
amióta van ez a powershell azóta eléggé mozgatja a fantáziámat. bár valahol furcsa nekem hogy ez tulajodnképpen mi is akar lenni, parancssoros interfész vagy pontosan mi, kicsit olyan életérzés nekem mintha a DOS shellt keresztezték volna a pythonnal.
ugyanitt elgondolkoztatott hogy milyen lenne ennek az UNIX megfelelője. valami python-bash kombináció, meredeken hangzik de kipróbálnáma pythonból hiányolom a lineáris pipeline-okat, a bash meg néha jó lenne ha ismerne a stringen, a booleanen és az integeren kívül egyéb adatstruktúrákat is.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#08299776 #327 üzenetére
ha jobban lefedi az igényeidet és ez már korábban látható volt akkor valóban hamarabb kellett volna.
pont emiatt érdemes nyitva tartani magunkat. én is futok időnként egy-egy próbakört winnel hátha változik a status quo, annak ellenére hogy a tapasztalataim elég egyöntetűen negatívak, valamint elég erős elvi ellenérzéseim is vannak vele kapcsolatban.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #322 üzenetére
az az egyetlen igazán bosszantó dolog a linuxos megnyilvánulásaiddal kapcsolatban hogy olyan dolgokról teszel kategorikusnak szánt kijelentéseket amikről nagyjából elsőre nyilvánvalóvá válik hogy a tájékozottságod nem sokkal mutat túl azon amit az ugyancsak windows-only júzerek összehordanak.
ezzel önmagában semmi gond nincs, csak ugye ezt meggyőzőbb lenne ha nem kategorikus butaságokként írnád hanem hogy te úgy tudod hogy, illetve hogy neked ez a meglátásod.
ez főleg annak fényében vicces hogy ha valaki leírja az ezzel teljesen egyenértékű gondolatait a windows megfigyelt használhatatlanságáról, arra rögtön elkezdesz sivalkodni hogy de hát piaci részesedés meg mittudomén. mintha nem két tök különböző témakör lenne. -
fatpingvin
addikt
bámulatos hogy még mindig ugyanezek a teljesen értelmetlen és nyilvánvalóan nem egymásra válaszoló hanem egymás mellett vitatható szándékossággal elbeszélő körök futnak...
-
fatpingvin
addikt
same here.
amikor valahol előkerül ez a kérdés hogy miért váltottam Linuxra, szinte már sablonos a válasz: soha nem váltottam Linuxra. ezen kezdtem, nem használtam mást. innen meg minek váltsak? szó szerint semmi nem szól számomra a windows mellett.ezen meg szoktak lepődni emberek. érdekes módon a "te mikor váltottál windowsra" kérdést érteni se nagyon szokták
jó ez már nyilván csak poénkodás de a lényegen nem sokat változtat.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #288 üzenetére
"nem nekem az az allaspontom, hogy a Windows azert terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkan, pedig a Linux sokkal jobb volt."
hát ez nem is az enyém
nekem az álláspontom, hogy a Windows azért terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkán. pont. nincs de, ebben a kérdésben sehol nem jön elő az hogy mi volt ténylegesen a jobb. amiket te írtál mint okok az elterjedtségére, valójában nem okok hanem szükségszerű következmények. a MS nem azzal kezdett hogy csinált egy tényleg jó támogatási infrastruktúrát. ez azután (vagy leginkább azzal párhuzamosan, de semmiképp nem előtte) jött lényegében hogy mindenhova betoltás a saját cuccukat mert ott már muszéj volt.
így már érthető a kölönbség? -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #284 üzenetére
szerintem elég erős kijelentés főleg részedről az hogy ne néznénk az összképet... no offense. arra gondoltál esetleg hogy te vagy az aki ha nem is szándékosan de konzekvensen figyelmen kívül hagyja hol az egyik hol a másik oldalát a kérdésnek, illetve rendszeresen összekutyulja a technikai alkalmasságot a mögöttes szervezet érdekérvényesítő kapacitásával?
-
fatpingvin
addikt
fontos kulcsszót mondtál, megnézném azért hogy ezeknek a legenás Nagyon Fontos Desktop Szoftvereknek mekkora része van portolva almára. elég jó arány és ezzel azonnal el is oszlathattunk mindenfajta tévképzetet annak kapcsán hogy a platform alkalmassága vagy a piaci részesedése lenne a meghatározó. egyszerűen arról van szó hogy mi az a platform amin a semmiért is be lehet hajtani a licenszdíjakat a júzeren.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #249 üzenetére
okés, látom nem jött át de ha nem bánod harmadszorra nem szeretném leírni.
lehet úgy csinálni mintha szubjektív megítélés dolga lenne hogy hogyan alakult ki a jelenlegi status quo, ettől még nem válik azzá.
ugyancsak lehet terelni mintha itt ténylegesen minőségi különbség lenne, de ettől még ez sem válik igazzá. #230-asban a válasz, csak hogy ne magam idézzem.
tudod amit írsz abban egyedül az az eléggé taszító hogy úgy csinálsz mintha a tényleges termékek meritokráciájáról lenne szó olyan helyzetben ahol ez egy minimális objektivitással belátható hogy egyértelműen nem igaz.
vedd észre egy szóval nem írtam olyat mondjuk hogy a docx rosszabb lenne mint az odt. annyit írtam hogy a docx NEM azért van pozícióban, mert jobb lenne az odt-nél, csak hogy az utolsó példádnál maradjunk, hanem azért mert azok a megoldások amik mögött volt egy céges (azaz egy nagytőkés) érdek, azok nyilvánvalóan mindent megtettek hogy a sok hasonló közül az ő ugyanúgy érdemtelenjük kerüljön pozícióba. ezt hívja a köznyelv lobbinak illetve egymás között kartelezésnek, amit viszont konkrétan nap mint nap látunk. ez egyáltalán nem a minőségről szól.
ugyanolyan gyerekmese ezt erőltetni mint azt hogy egy közbeszerzést majd a szakmailag legkompetensebb pályázó fogja nyerni. egyszerűen nem kéne ezt a két dolgot összemosni
ezt a működést meg nem belátni azt kell mondjam hogy a naivitásnak olyan szintje ami már a valóságtól való teljes elrugaszkodást közelíti. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #224 üzenetére
nem, nem jelethetjük ki. minden tisztelettel egyszerűen nem jövök rá milyen mental gymnastics kellett ahhoz hogy levond ezt a következtetést egy olyan kiindulásból ami tök egyértelműen erre mutat hogy az érvényesülésben NEM a használhatóság ésvagy a felhasználóbarátság volt az ami meghatározó.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #212 üzenetére
sajnos nem az. te magad is írtad, öngerjesztő körről van szó. amiket írsz jórészt pont azért van mert a microsoft jó dőben jött rá arra az üzleti gyakorlatra hogy ha eleget lobbizol azért hogy a közoktatásban a te szoftvered legyen mutogatva, kiharcolod hogy az OEM eszközökre kötelező legyen valamilyen oprendszert telepíteni majd a gyártóknak kényelmes megoldásként nagy kedvezménnyel értékesíted a sajátod, állami szférában kibulizod hogy olyan pályázati kiírások legyenek a beszerzésekre amit lényegében csak a te cuccod tud teljesíteni, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag tökmindegy hogy amúgy technikailag mi mire lenne optimális, elindítasz vele egy olyan öngerjesztő folyamatot hogy mivel a legtöbb helyre már beerőltetted a saját platformodat, a független szoftverfejlesztésnek az lesz a legkisebb ellenállású iránya, a nagy célszoftver-gyártó cégekkel meg amúgy is megéri kartelezni.
innentől meg totálisan értelmetlen a pillanatnyi statisztikákkal dobálózni ugyanis az arányok egyáltalán nem maguktól alakultak ki és még csak véletlenül sem tükröznek tényleges technikai szempontokat.
szerk: mindkettőtöknek válasz 220, 221.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Toltotollkin #217 üzenetére
miért akarnék windows-only szoftvert használni?
remélem érzed a párhuzamot
-
fatpingvin
addikt
valamit nagyon benéztél. én kifejezetten örülök neki hogy az a réteg aki deklaráltan nem hajlandó érteni ahhoz amit csinál (nincs ezzel baj, így is lehet élni, én nem szeretnék) az nem szabadul rá teljes volumenében a linuxos felhasználóbázisra. meghagynám ezt az élvezetet a windows közösségnek. ott viszont valahogy mintha nem tűnne fel hogy az ilyen teljesen inkompetens figurák problémáinak túlnyomó része nem "computer issue" hanem "windows issue". mert hogy azt használnak mintha valami "default" lenne.
ha figyelmesen végigolvasod amit írtam kizárólag arra hívtam fel a figyelmet hogy abszurd nonszensz a 15 évvel ezelőttről beragadt mantrákat ismételgetni annak a tévképzetnek az alátámasztására hogy desktopra szaralinugz, a windows használatának ennél is régebbről ismert és azóta is ugyanúgy releváns nehézségeiről meg szemérmesen hallgatni vagy úgy csinálni mintha ezek nem valódi nehézségek lennének KIZÁRÓLAG azzal alátámasztva hogy meg van szokva már.
ez nem preferencia kérdése. egyedül erre a kettősségre igyekszem rávilágítani amit az egyéb létező opciókat ténylegesen nem ismerő vagy el nem ismerő windows felhasználóbázis rendre demonstrálja hogy nem is tudja értelmezni. almásokkal furcsa módon nem szokott ilyesmi lenni, őszintén kíváncsi volnék rá hogy miért.
kinek nem inge, ugye, aki meg win júzerként belátja ezt amiről írtam annak elismerésem hogy képes kilátni abból a burokból amiben van.ha ez megnyugtat, engem is rendkívüli módon bosszant ez az öncélú törekvés hogy legyen mindenkinek Linux desktopon mert csak. teljesen értelmetlen és alapvetően önmagáan nézve inkább destruktív. akinek linux kell az már most linuxot használ, semmi nem akadályozza. aki meg nem az nem, és ez is szerintem teljesen OK.
a gond azokkal van akik használnak valamilyen rendszert és azokra a problémáira nyavalyognak nagy hangon amikre egy alternatíva megoldást kínál. vagy egész egyszerűen csak nem azt használják ami lefedné az igényeiket, tájékozatlanságból ésvagy megszokásból. nekik viszont nem hogy nem segít, kifejezetten hátráltat ez a fajta lényegi érvek nélküli használd azt mert csak, mert az "jobb" süketelés. -
fatpingvin
addikt
érdekes módon gépjárművezetéshez is kell az a papír... pedig az is egy hétköznapi tárgy, nem? mostanra meg talán még kevésbé mint egy személyi számtech eszköz. az egyetlen érdemi különbség talán hogy egy számítógéppel nehéz közvetlenül életveszélyt okozni.
határozott meggyőződésem hogy bizonyos szintű gatekeepingre igenis komoly szükség lenne. ahogy egy ötéves gyereket sem ültetünk volán mögé...
ez viszont már messzemenőleg túlmutat ezen a linux-windows civakodáson.
-
fatpingvin
addikt
a leírásodból egyértelműen kiderül hogy windowssal kezdtél és abba belefektettél energiát annyit hogy megtanuld alapszinten használni, majd erre jött a pingvin.
ergo abszolút nem vagy erre releváns példa. a nyuggert meg arra írtam hogy jellemzően ez az a korosztály ahol vannak emberek akiknek SEMMILYEN számtógépes tapasztalata nincs. ez volt itt a kulcs, nem az hogy nyugdíj vagy sem. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #202 üzenetére
öngerjesztő folyamattal egy dolgot tudsz csinálni, effortot raksz bele hogy csökkentsd a visszacsatolást.
ez hogy mi plug and play és mi nem erről meg vitatkozhatnánk, valószínűleg mást értünk alatta. te példának hozod fel a plug and play hiányának azt hogy valamit be kell állítani. én ezt nehezen tudom így értelmezni, ugyanis azt konkrétan hibás működésnek tartom hogy egy windowsos gép mellett bekapcsolsz egy bluetooth eszközt és akkor ez a kettő automatikusan csatlakozna mindenfajta felhasználói beállítás nélkül. ha meg nem így van akkor megint ugyanott vagyunk hogy azért csak be kell állítani dolgokat winen is. azt meg hadd ne vegyem már komolyan hogy ez windowson egy hozzá nem értő ember számára ez így magától fog jönni. mert ez tényszerűen nem tud igaz lenni, ha nincs valamilyen szintű előismereted a rendszer működését illetően akkor nem fogod tudni használni. nézz meg egy átlag nyuggert aki nem használt életében számítógépet, neki mennyire fog magától menni egy bluetooth egér belövése akármilyen rendszeren? ugyanúgy nem fog tudni mit kezdeni egy winnel mint egy linux alapúval.
viszont mondjuk ha már ezen a plug and play dolgot felhoztad, windowst használó ismerőseim időnként mondják pl hogy vettek új videokártyát és hogy milyen macera a régi drivereket letörölni (???) és az újhoz a hozzá valókat megkeresni és felrakni. na most ez az amivel én Linuxon kb soha nem találkoztam, általános célú felhasználásra meg főleg: bebököm a gépbe a régi quadro helyére az új firepro-t, és már megy is ahol abbahagytam. ez valóban nem így volt mondjuk 15 évvel ezelőtt de ezen a téren pont hogy sikerült gyönyörűen lehagyni a wint.amihez van driver az sokkal inkább plug and play mint windowson. amihez meg nincs annál a gyártónál lehet és kell is verni az asztalt a supportért, legyen az megfelelően részletes dokumentáció de leginkább a contribution a kernelbe.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Toltotollkin #198 üzenetére
próbálj meg windowson összerakni egy normális shell pipeline-ra épülő automatizálást és utána térjünk vissza erre az "érvre".
windows-only szoftver csak windowson fog menni. tényleg? ki gondolta volna, ez majdnem olyan mintha különböző platformok lennének, linux-only szoftver se fog windowson menni soha. a WSL meg ugye nem windows hanem egy linux konténer, amit abszolút meg lehetne oldani fordítva is ha a microsoft monopolhelyzetet erősítő licenszelése nem akadályozná jogi szempontból. -
fatpingvin
addikt
na ez. ez viszont a nagyobb képet nézve egy nagyon is helytálló megállapítás. nem jó az az irány hogy egy rendszert abszolút hülyék által is használhatóra csináljunk meg, ugyanis ez adja a lovat a hülyék alá hogy rendben van hülyének lenni. ami pedig eléggé objektíven helytálló hogy egy nagyon kártékony irány. okoskütyük helyett lehetne okos emberekre is optimalizálni
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #55 üzenetére
"A felhasználói élmény jobb Windowson."
...azoknak akik a windows működését szokták meg. bá igazából ez így en bloc érvényes a teljes hozzászólásodra. ezzel a kiegészítéssel teljesen OK, csak ne csináljunk úgy mintha ez valami objektív mérce szerint lenne mérhető.
mondjuk egy feldriverezett Linux Mint OEM installt egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni hogy komolyabb nehézséget okozna egy amúgy tech-illiterate júzernek mint egy teljesen hasonló paraméterekkel előretelepített win. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #54 üzenetére
ebben szerintem nincs köztünk egyet nem értés. ugyanitt én egy teljesen téves iránynak tartom a "windows-alternatíva" próbálkozásokat, illetve bocsánat egyet nem, a ReactOS-t de annak meg semmi köze semmilyen UNIX jellegű rendszerhez. ez a windows-replacement szöveg azt a retorikát erősíti mintha a windows valami annyira szuperjó képességű remek valami lenne amit target standardnak kéne tekinteni, ami meg szerintem józan ésszel objektíve belátható hogy nem így van, főleg nem technikai szinten. almát körtével, egy UNIX-like rendszer soha nem lesz "olyan" mint egy NT alapú oprendszer, ezek alapvetően különbözőek. van erre az a szakállas mondás a régi fórumokról, miszerint a kezdő kérdésére hogy a linux olyan-e mint a windows az a válasz hogy nem, a linux egyáltalán nem olyan mint a windows, pont ezért használjuk.
az nyers desktop share kérdésére vissza, azt viszont nem tartom rendben lévőnek hogy így alakult, akkor se ha ez az "általános" trend.amúgy amit a végére írtál, részben értek csak egyet. windowsra minden sz*rra van célszoftver. linuxon meg alapból a kompetens felhasználói mindset része az hogy azzal az eszköztárral oldd meg a problémát ami adott. nyilván ez összetettebb problémamegoldó képességet igényel, valamint nem válasz a célszoftverek iránti igényre, ami egyébként megint csak egy olyan kérdés amiről lehetne teljesen értelmetlenül vitatkozni. nagyon sokmindenre VAN célszoftver, ami meg win-only az meg mint te is írtad, nem a platform hiányossága hanem a szoftveré. és igen, ez hiányosság, akárhogy próbáljuk szépíteni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
FattyDove #50 üzenetére
szaktársam tudna erről mesélni... munkahelyén (a létszámra nem emlékszem, valami 50 körül lehetnek) nagyjából 50-50ben használnak pingvint meg ablakost, két embernek van almája. win supportra 3 embert tartanak akik rendre el vannak látva feladattal. a linux supportot az infrás rendszergazda csinálja egyedül, mert nem kell több.
szóval de, aláírom kell a linuxos support is
-
fatpingvin
addikt
azért ilyet én nem írnék le hogy nem használható. valamire biztos jó, hiszen alapfeladatokra azért irodában elboldogulnak vele. amíg lényegében single-application módban megy addig feltételezem nincs vele gond, ezt már a DOS is tudta.
de ja, a desktop share az ilyen egymillió légy nem tévedhet szintű érv.
olyan feladatokra meg ahol egy koherens ÉS moduláris rendszer kell a feladat alá oda nyilván egy olyat fognak rakni, nem windowst. -
fatpingvin
addikt
a második rész nagyon igaz, erre is utaltam az elején. aki winhez van szokva és nincs érdemi oka váltani az miért tenné? egy licensz ára feltétlezem megéri hogy ne kelljen egy új, idegen rendszer miatt bosszankodni.
azt meg légyszíves nézd meg hogy mire reagáltam az előző hozzászólássalsoha nem használtam windowst. komoly munkára meg főleg eszembe nem jutna
amivel én foglalkozom ahhoz nagyon nagy plusz ha egy átlátható, koherens rendszer van alatta. biztos hozzá tudnék szokni a winhez is ha végtelen időm és energiám lenne, de én leginkább csak a célfeladatokat akarom elvégezni a gépen, úgyhogy maradok a bevált megoldásnál.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #30 üzenetére
ne menjünk bele mert szerintem te is érezted hogy ebben volt egy kevés trollkodás is amit írtam
csak egy tükröt szerettem volna tartani annak hogy ez a sablon szöveg amit a legtöbb windowshoz szokott és tényleges szándék nélkül linuxszal próbálkozó emberkék szoktak hangoztatni ez mennyire nem az oprendszerekről szól hanem a szokásokról és a mentalitásról.
"A Windows a hasznalhato altalanos celu oprendszer, hiszen ezt hasznalja out of box a tobbseg."
ez viszont egy hatalmas logikai bukfenc. egyikből nem következik a másik. főleg hogy ezt az általános célú oprendszert érdekes módon desktopon kívül túl sok helyen nem látni. -
fatpingvin
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest