- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Pont erről írtam, hogy sok esetben (megkockáztatom, legtöbbszőr) nem lehet válaszani, hanem azt kell használni, ami a "szabványos". Ezeknek az alternatív shell scripteknek nincs arra a rangra reális esélye szerintem, mert ellenben az oillal, nem trójai falónak vannak tervezve. (Hallom Andy mindenhol visszhangzó őrült sátáni kacaját, mikor ráeszmélnek a bash készítői, hogy ördögi tervüket ez IT-sek megkínzására elszabotálták.
)
-
ddekany
veterán
A KISS nem mutatja meg, hogy adott konkrét feladatra mi az arany középút. Mert ha túl minimalista a réteg ami még az OS alapszolgáltatásának számít (tehát egységes mindenhol), akkor minden egyes projekt (postgresql, nginx, stb) kénytelen lesz egyedileg megoldani, ami magasabb szintű funkcionalitás kell. Sőt, ezen felül még disztribúcionként is lehetnek eltérések a megoldásban. Ez a végén rakás komplexitás a felhasználónak, és összességében jobban járt volna, ha a közös réteg a komplexebb. Mert abból csak egy van. Ezzel az össz komplexitás jóval alacsonyabb lehet. Nyilván, az viszont fontos, hogy ez az közös réteg ne legyen gány, és ki tudja szolgálni a változatos igényeket, amiket magára vállalt.
-
ddekany
veterán
Ez van, mikor egy közösség képtelen megszervezni magát, hogy valós, ezeréves fájdalmakra megoldást kínáljon. És ezt akár filozófia alapon igazolja is önmagának. Akkor van, hogy jön egyszer csak valaki, és eladja a megoldását egy Red Hat-nak, hogy nézzétek csak, ezt és ezt a tipikus feladatot ilyen könnyen is meg lehetne oldani. Vagy mi lett volna az alternatíva?
-
ddekany
veterán
Én ezt céges fejlesztői/operátori szemmel nézem. A bash lényege, hogy minden szerveren ott van (nem beágyazott rendszerről van szó), és hogy bárki akit felveszel, és ért "Linuxhoz", ismerni fogja (csak valójában nem eléggé). Az alternatívák ritkán rúgnak labdába céges környezetben, és a trónfosztásra is képtelenek. (A python van hogy át tudja venni amit korábban bash script csinált, de amellett is akkora nagy igény van egy kifejezetten shell script célra írt nyelvre is, hogy még a bash-ra is ráfanyalodunk.) Tehát mit tudsz tenni a valóságban? Jelenleg, talán elérheted, hogy policy legyen, hogy minden bash script "set -euo pipefail"-al kezdődjön. De ez bőven kevés. Még belső oktatással el kell kerülni, hogy a többi csapdába belesétáljanak az emberek... de ennek fenntartása már általában kb. lehetetlen a valóságban. Azzal meg végkép nem tudsz sokat tenni, hogy a sok minden korrekt megoldása nevetségesen nyakatekert bash-ben. Ehelyett én preferálnám, ha 10-20 év múlva pl. oil shell lenne bash helyett mindenhol alapból. Tehát számíthatnál rá, hogy minden szerveren ott van, a bash mostani megvalósítása helyett. Innentől lesz a "set -euo pipefail"-nak egy ezerszer jobb megfelelője, ami a rakás történelem folyamán felgyűlt f*szságot egy csapásra javítja, miközben semmiféle új filozófiát, vagy radikálisan más nyelvet nem kellett elsajátítani. Ehhez persze első körben kéne, hogy ne vallási (vagy tudatlanság?) alapú bash védés legyen, ha valaki rámutat, hogy a király meztelen.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #506 üzenetére
Sok valós szerver oldali alkalmazásban, meg egyéb operátori tevékenységhez is használnak bash scripteket dögivel. Jó esetben nem túl hosszúak, nem túl komplikált amit csinálnak. Az lenne a jó, hogy mivel elvileg pont erre van egy Domain Specific Language-ünk (a bash lenne az), ezek megbízhatóak, könnyen értelmezhetőek, és jól karbantarthatók lennének. Ezekben finoman szólva gyengén teljesít a bash (meg a hasonlók, mint ksh, stb). A Python nem ideális erre, mert nincs erre specializálódva.
Fixációm? Mennyire kell valaminek szarnak lennie, hogy ne azon kelljen már vitázni, hogy nem-e jó-e mégis? Kiborít, te tényleg. Mert nem kérdés hogy szar. A kérdés, hogyan lehet ebből kikecmeregni.
-
ddekany
veterán
"NEKED AZ A VÉLEMÉNYED, hogy borzalom. szerintem meg nem az."
Nekem az, igen. Az is a véleményem, hogy a föld kb. egy gömb. Van aki szerint lapos. Neki ez a véleménye... OK. Ilyen ez.
"az informatika 1. sz. alaptörvénye, hogy ha nem romlott el, ne akard megjavítani."
Nos, elromlott, már rég. És akkor most így marad örökre?
És még egyszer, ez kb. az egyetlen kiút amit láttam, ami figyelembe veszi a rögös valóságot. Ez sem fog összejönni, mert a Linux közösség ilyen... Minden szent tehén, semmi sem változhat, mert régen jobb volt minden? Vagy nem tudom.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #498 üzenetére
De én pont script-ekről beszélek. (Persze, mint UI is... de most mindegy, mert az már úgy marad örökre, eleve már C main szintjén buknak dolgok.) És az, hogy mekkora trágya, az nem vélemény, hanem tény. Akit nem sokkol rövid használat után, az programozónak reménytelen. Már az alapvető szabályain látszik, hogy az atyjai nem voltak épek. Hibánál alapból tovább megy! $változó feloldás alapból több argumentumot szül ha szóköz van benne! Stb, stb. Ezeket a csapdákat (és a sokszor idióta szintaxist) persze kiismeri az ember hamar, de ettől még csak szivatásra jók (és a valóságban sokan beléjük sétálnak, akár direkt, mert a korrekt megoldás hosszabb). De aztán majd jön, mikor valami látszólag hétköznapira nem találod magadtól azt a megoldást, ami nem átlagos szituációban is korrekt. Hitetlenkedve rákeresel, és megtalálod az SO-n, ahol ezen izmoznak fél oldalas workaround hegy megoldások formájában, amiket már garantált, hogy a kollégáid a büdös életben nem fejtenek vissza. Mindez mert a sh/bash készítői, látszólag, komplett idióták voltak ezen nyelv megtervezéséhez.
-
-
ddekany
veterán
válasz
Apollyon #474 üzenetére
Az Oil Shell alapötlete pont az, hogy ez egy bash megvalósítás, tehát csak ezt kell a disztróba rakni, nem pedig pluszba kell oda tenni. Ha meg ki akarod használni a jobbításokat benne, az csak egy opció. Továbbá az emberek tudnak a meglévő bash tudásukra építeni benne, mikor bekapcsolják a jobbításokat, szóval kisebb az ellenállás. (Egy új szexi shell nyelv biztos jobb lenne, csak nincs sok esélyük a valóságban.)
Linux DE-k, mint Mint, meg nem sok vizet zavarnak. A lényeg a szerver, és pont ott van állandóan gond a bash-el. Főleg mert a munkaerő jórészének fogalma sincs a sok abszurd csapdáról benne, szóval nem kicsit megbízhatatlan scriptek születnek.
-
ddekany
veterán
válasz
Apollyon #471 üzenetére
Csak itt totál nem beszélhetünk erőszakolásról. Andy Chu látja a gondot, ért is hozzá, és a saját idejét nem kímélve próbál adni egy megoldást, amivel ez az elszakadás a múlt hordalékától (bash) gyakorlatban is működhet. Ha beállna mögé a Red Hat, onnantól lehetne jobban sírni, bár ennél aztán igazán nem lenne miért. Én sajnálom, hogy a közösségnek magától nincs ennyi esze, hogy ezt támogassa.
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #460 üzenetére
A Bash-t és hasonlókat jó lenne, ha végre kiírtanánk... Már elmebeteg szinten rossz, veszélyes, buta és egyben nevetségesen komplex archaikus foshalom. A Linux és a közösség legnagyobb szégyene. Van erre törekvés amúgy, hogy legyen reális kiút: https://www.oilshell.org. De érdekel ez egy tucat emberen kívül bárkit? Persze, most mit is várhatnánk, mikor szinte senki nem képes még egy nyamvadt `set -eu`-t sem betenni a scriptjei elejére... Mert sz*rik bele, majd csak történik valami. Linux, és a megbízhatóság, ja...
A kernel megbízható (gondolom), a shell/script-elés egy hányás, ÉS nem érdekli őket. (Vagy nagyon durva hozzá nem értés, és/vagy vallási fanatizmus.)
-
ddekany
veterán
Pedig hogyne lenne könnyű átállni. Mint ahogy általában széllel szemben p**álni. Kéz nélkül persze.
Viszont, az MS rendes. Pár évente jön, hogy "Hello, nem tértél át még Linuxra? OK... Windows N+1-től ezzel-és-ezzel az DE butítás kell élned, MERT CSAK! Naaa?". Ezzel szemben a DE Linuxok tán nem romlanak. Szóval 10 év és megfordulhat ez.
Kivéve, hogy talán az Android harapja majd el tőle a desktopot.
-
-
ddekany
veterán
Nem tudom... de én kifejezetten Linux desktop kapcsán hallottam a 200->150 trükköt. Persze biztos disztró meg alkalmazás függő, vagy csak X.org-on megy (mert csak), a franc tudja. Ja, és Wayland fractional scaling patch lényege pont az, hogy tudsz nem integer skálázódást átadni. Ha ezek után Mac OS módszerrel oldják meg a magasabb rétegek (a "toolkit", meg a compositor) szintjén, sok-sok év után (és nem ám most, hanem maaajd ha egyszer jön a GTK 5), az igen szomorú. Mac-nál megbocsájthatóbb, mert ott alapesetben egész skálázódásra jó kijelzőval egyben adják az OS-t.
-
ddekany
veterán
Én úgy fogalmaznák, hogy az Open Source lényegében a függőségeid hiányos dokumentációján segít. Ez a probléma mondjuk a JDK-ra pont nem jellemző, mert ott meglehetősen precízen specifikálva van minden JavaDoc-ban, és többet igyekszel is nem feltételezni, mert még megváltozik alattad. De a többi függőség 95%-a... alap dolgokat sem írnak oda sokszor. Nagy negatívum lenne egy függőségnél nálam, ha nem láthatnám a forráskódját, mert sokkal jobban ki vagy úgy szolgáltatva, mikor valami érthetetlen gondba belefutsz.
-
ddekany
veterán
Mármint... Az UI "toolkitnek" kell kapásból 150%-on renderelni, mint ahogy Windows-on is történik nem-retró alkalmazásokban. A GTK 4 ezt nem támogatja (azt mondják), hiába tudja ezt közölni vele az X.org. Ezért renderelnek egész, azaz 2x-es skálázáson, majd a már raszteres (pixeles) képet onnan visszakicsinyítik 150 / 200 = 0,75-szeresérde. És megint nem személyes tapasztalat, de tudtommal a Mac is ezt teszi, ha pl. rádugsz egy 27"-es 4K-s monitort, és nem akarsz nagyi módot (200% scale). Mondjuk érdekes, hogy annyit vett észre akik YT-n próbálkozott, hogy lefoglalja a GPU-t, és ettől döcög a Blender, és nem mondta, hogy homályosabb. De egyrészt gondolom a legtöbb ember nem látja a különbséget, másrészt lehet Mac-en tán valami okosabb átméretező van.
-
ddekany
veterán
De nem csak az írás lesz homályos, nem? Mert h 150%-ot karasz, akkor 200%-al lesz raszterizálva, majd onnan visszakicsinyíti. Apple ezt kicselezte azzal, hogy náluk egész számú a DPI növekedés a saját vasaikon. Azt hiszem egyéb esetben ott is ez az oda-vissza méretezés megy. A Windows az, ami rendes fractional scaling-ot tud, ha az alkalmazás is kellően modern. Gyakorlatilag nincs is PC-hez monitor, amihez ne fractional scaling dukálna. Ja, meg gondolom az Android is tudja ezt.
Amúgy ha rákeresel, pont mostanában felpörgött a fractional scaling mozgolódás Linux desktop fronton. Épp bekerül Wayland-ba. Persze az még kevés, mert pl. be kell kerüljön a GTK-ba is, ami ugyan csak kizárólag egész skálázsrol halott. KDE-s talán közelebb van... azt hiszem az már tudja ezt X.org-on, csak mit tudom én hányas QT-s alkalmazásoknál, vagy ilyen kavarások...
-
ddekany
veterán
Ne már... Nyilván óvoda disztrókat számolgatni. De ettől még az igazság az, hogy a "Linux" (mint komplett OS, és mondjuk legyen desktop) egyik lényege pont az, hogy nem egyetlen vállalat dönti el, hogy épp mi a "hivatalos" megoldás adott problémára, hanem vannak egymással versengő megoldás ugyan arra. Pl. rpm, dpkg, pacman, stb. konkurráló megoldások ugyan arra. Vagy, Flatpak, Snap, AppImage. Vagy KDE, Gnome 3, Cinnamon, MATE, XFCE, stb. (Ha ezekből kiválasztottál egy kombinációt, a disztrók még különbözhetnek abban, hogy a repojukba mi mikor kerül, meddig frissítik, meg az alapértelmezéskben, stb., amik már kisebb különbségeg betanulás szempontjából, de azért vannak.) Azaz, aktuális "Linux" desktop OS-ből effektíve sokkal többféle van, a lényeges eltéréseket nézve, mint aktuális desktop Windows-ból. Ennek meg van az előnye, és hátránya. De ezt tagadni az ilyen... politikus stílus. Már bocs, hogy ilyen rondát mondtam rá... ezért most lehet jön ban hammer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Milyen monitort vegyek?
- LEGO klub
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Windows 11
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest