- Redmi Note 8 és 8T
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Apaxp
senior tag
válasz
CPT.Pirk #445 üzenetére
Nem is az uefivel van gond acer laposon, hanem az acer lelkivilágával. Acer bios variálással indul. Biost le kell jelszavazni, utána biosnak megmutatni a linux boot fájlokat. Ha már tudja az ember mikor hova nyúljon, akkor nincs gond. De itt arról írtak hogy milyen könnyű linuxra váltani.
-
csendes
addikt
válasz
CPT.Pirk #428 üzenetére
Van már egy rakás Arch Linux alapú Linux kiadás. Az alap Arch Linux telepítése sem vészes (sőt egyszerűbb) és sokkal több asztali környezet közül lehet választani. Ami miatt nem javasolnám kezdőknek, az a legfrissebb kernelek használata (de van LTS kernel is, aminek a telepítése azért némi biztosítékot jelent), és az ezzel járó kockázatok, illetve a teljesen rolling modell miatt időnként elég meredek váltásokat kell a leírást pontosan követve végrehajtani. Bár az AUR-ban nagyon sok csomag elérhető, de a hivatalos bináris csomagok közül kivettek játékokat, egyéb felhasználói alkalmazásokat
Összességében jaz Ubuntu és ennek változatai -mint például a Linux Mint - maradtak jelenleg az általános igényekre. Talán nagyon régi gépekre még lehet említeni néhány könnyűsúlyú megoldást, mint az Antix vagy Puppy Linux -
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #428 üzenetére
Hö-hö, erről mindig eszembe jut, mikor néhai fórumtársunk vidijót készített valami ollasmi címmel hogy "szakértői Linux szakértői telepítése", és szépen olvasgatták az Arch Install Guide-ot, és közben kb. 100x elmondták, hogy a szükséges egymásba ágyazódó könyvtárakat sajna egyesével kell létrehozni, mert másképp nem lehet... A szakértő Linugz mesterek biza az mkdir -p formulát nem ismerték...
Szal igazad van, olvasni tudni nem árt még a szakértőknek sem, meg a man mkdir ismerete is sokat segített volna a problémájukon! -
válasz
CPT.Pirk #411 üzenetére
"Pl. mikor a Win8 behozta a metro(szexuális), később modernnek átnevezett felületet, akkor mit tudtál csinálni ha az neked nem tetszett? Maximum külső, jellemzően fizetős programmal hekkelni, vagy kihagyni az egész OS-t de akkor meg az egyéb újdonságokat is buktad..."
Tisztán a tényszerűség kedvéért:
Amint kijött a Windows 8, tettem fel a Classic Shellt. Ingyenes és működik. Rühellem a csempéket és soha nem használtam őket Win8-10-11 alatt, de ha valamiért kellenének, csak annyi a dolgom, hogy Shifttel nyomom meg a Start gombot.
De ettől függetlenül agyrém (bár tudom az okát), hogy a Windows alatt a MS diktálja a megjelenést és nem telepíthetek alternatív felületet, ablakkezelőt.
MaCS
-
-
válasz
CPT.Pirk #400 üzenetére
Semmilyen sulyos problema nem letezik, amit egy disztrovaltas megoldana. Ha letezik megoldas, akkor be lehet konfiguralni a disztron belul is. Szivesen fogadok ellenpeldakat, de a Linux desktop (szerintem) jelentosebb problemai nem disztrofuggoek. (Suspend/hibernate problemak egeszen a mai napig; fractional scaling, multi-monitor tamogatas, plusz az, hogy ne valtozzon evente az audio-alrendszer
)
-
válasz
CPT.Pirk #347 üzenetére
Az ilyen cikkek megírása felelősséggel jár, és ezalól a címadás sem kivétel. Én huszonkét éve követem ezt a "válts Linuxra" vonalat, volt is szerencsém két orbitálisan nagy buktát látni testközelből, de az egy-eyg másik történet.
A lényeg az, hogy szerintem az ilyen címadásnak is jelentős szerepe van abban, hogy sokan idegenkednek a Linuxtól. Mert mi is történik? Adott egy felhasználó, aki éppen szívesen használna Linuxot, de nyilván hat rá a Windows tömegvonzása, úgyhogy tájékozódik, keres a neten. És beleszalad ebbe a cikkbe, mivel erősen az elsők között dobja ki a Google.
"Könnyű váltás Linuxra, ez kell nekem!" Elolvassa, és elborzad, mivel egy szót sem ért belőle. A Windowszal elbodogul, de ez neki azt sugallja, hogy egy új tudományt kell elsajátítania.
És az elmúlt évtizedekben bizony kismillió ilyen jellegű címadással találkoztam. Sok-sok cikket olvastam és szemináriumot hallgattam végig, amelyek úgy akarták a Linuxra váltást propagálni, hogy azonnal el is risztották tőle a potenciális felhasználókat. Nem ritkán mindezt erősen arogáns hangnemben, kvázi lehülyézve a mezei felhasználót azért, mert azt a sz@r Windowst használja, pedig így a csomagkezelés, úgy a fájlrendszer meg a memóriamenedzsment...
Egyébként nem állítom, hogy a Windows már száműzte a tetszőleges színű halálokat, csak azt, hogy ha én évtizedes távon nem találkoztam vele, akkor azért már nem lehet olyan nagyon mindennapos vendég.
MaCS
-
gregory91
senior tag
válasz
CPT.Pirk #319 üzenetére
"Na most Windowson van egy GUI, amit rászabtak a titkárnő Mancikára és kész. Ha neked nem jó, nem nyújt eleget, akkor tegyél fel xy fizetős progit, hogy az igényeidnek megfeleljen és talán nem rontja el a következő nagyobb update..."
Itt volt a első pont hogy elkezdtem az átváltást.
A win8 óta elkezdődött a leépülés e téren. -
Busterftw
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #319 üzenetére
Viszont ha a piacot nézzük , legyen az szerver vagy desktop, Windows van és Linux (+más) .
Értem hogy technikailag ez egy kernel, de a Linux sokkal többet jelent már, mert a többség (cégek, enterprise, átlag userek) így hivatkozik rá.
Windowst használok, Linuxot használok.Nem a Windowshoz hasonlítom a világot, csupán tényként közlöm érthető okokból a Windows terjedt el és maradt domináns, nem a Linux.
Több asztalos munkakörnyezetről nem tudok nyilatkozni , nekem az mindig is abból állt (otthon és cégnéll, hogy van 2-3 monitor és azon bőven el férek, ez viszont még mindig probléma tud lenni Linux alatt egy kis utána járás után.
Tudom hogy tele van lehetőségekkel, látod a vezeték nélküli egeret is lehet használni. Persze ahhoz kell egy fórum reg és ki kell bogozni.
-
csendes
addikt
válasz
CPT.Pirk #297 üzenetére
Szerencsére nem Windows. Ma frissítettem Vanessáról Verára (mármint nem az öregecsecske feleséget, hanem a Linux Mint operációs rendszer MATE asztali környezetét). 10 perc alatt kész is volt. A felhasználói felületen csiszoltak kicsit, ahogy a videóban és az újdonságok leírásában is szerepel [link]. Elkapkodni nem érdemes, Vanessa és Vera egyformán 2027-ig kap támogatást.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #278 üzenetére
Nem ugyanaz, mert nem a legfrissebb verziot hasonlitod a legfrissebbel.
Tamogatasi ciklusnak ehhez semmi koze."anno OpenOffice-hez adott az iskola how-to -t, nem MS Office-hoz."
Az tobbi iskola 80%-a meg MS Office-hoz adott how-to-t.
Az a baj hogy itt is azt csinaljatok, mint a Linuxnal, hogy egyedi esetekbol indultok ki es nem nezitek a piac alakulasat es az osszkepet.
Es ugye nem a Linux 2.5% base az osszkep. -
haxiboy
veterán
válasz
CPT.Pirk #268 üzenetére
Usernek egyszerűbb olvasás nélkül rányomni az igenre mint bepötyögni a jelszót.
Én ha tehetném már rég váltottam volna Arch-ra. De sajnos mint MS Dynamics fejlesztő eléggé meg van kötve a kezem, nincs compiler, se Linux kliens, se szerver, sem container. De talán ez változik a jövőben. Ahol pedig lehet oda Flatcar-t telepítek.
A játékok amivel játszok PC-n sajnos nem futnak jól Wine-n, főleg a hozzá fejlesztett 3rd party alkalmazások. Így egy darabig még biztos marad a win mint daily driver.
-
válasz
CPT.Pirk #242 üzenetére
Ne vicceljunk mar, nem megyek at a Linuxos topicba, mert 20 eve foglalkozom Linuxszal (es az ottlevok 99%-anak sajnos lovese sincs a Linuxrol, kb. hobbifelhasznalo), es nem segitseget kerni jottem, hanem azt akartam leirni, hogy atlag usereknel, atlag felhasznalasnal felmerulnek nagyon kellemetlen problemak. Tudom, hogy lehet megpeccselt Chromeot hasznalni a celra, stb. stb., nem azert nincs nalam megpeccselve, mert nem tudom, hogy hogy kell.
Jelenleg egyebkent egzotikusabb problemaval szivok, azaz:
.. szoval hogy van egy 5K monitorom, amit Thunderbolton keresztul lehet hajtani. Ez 2 db 2.5K monitorkent mutatja magat, amit az X.org lekezel szepen, a Wayland viszont nem
X.org alatt viszont nem mukodik a GPU hotplug, ami azert problema, mert a kepen latszik, hogy a ket monitor ugyanabba a gepbe van beledugva, csak a jobb oldali monitor az egyik GPU-ba, a masik meg egy masik GPU-ba.. es qemu-n keresztul at van passzolva az egyik GPU egy virtualizalt Windowsnak, de a PCI eszkozok hotpluggolasaval az X-nek sajnos eleg sok baja van. Emellett a Resizable Bar support 3 eve nem tamogatott virtualizacio alatt, lasd: [link]
Ha erre van gondolatod (azaz igazan melyen ertesz a vfio-hoz), szivesen meghallgatom, de a hw dekodolassal ne farasszuk egymast
-
válasz
CPT.Pirk #239 üzenetére
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileNone : VAEntrypointStats
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointEncPicture
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP8Version0_3 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile1 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile3 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain422_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain444_10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCMain444_12 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain10 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444 : VAEntrypointEncSliceLP
VAProfileAV1Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCSccMain444_10 : VAEntrypointEncSliceLP -
-
kormi333
újonc
válasz
CPT.Pirk #188 üzenetére
Kb. 1 hónapja próbáltam Ubuntu-val és kissé elment tőle a kedvem.
A hibajavítások egy részét sikerült megtalálnom a neten és ezúton is köszönöm linket.
Számomra pozitív dolog a magyar Linux közösségek segítőkészsége, bárhol bármire kérdeztem, szinte azonnal jöttek a válaszok. Többek között ezért is kezdtem el újra nézegetni a különböző disztribúciókat.
Nagyon sok pro és kontrát olvastam a Linux-al kapcsolatban, szerintem mindenki döntse el magának, hogy neki mi a legmegfelelőbb. -
kilua
senior tag
válasz
CPT.Pirk #168 üzenetére
Én úgy vagyok vele hogy laptopon az akkumulátort sem eszi annyira a win11 mint a Linux, debloatolva meg főleg, ha TVre kötöm akkor Linux alatt a HDR nem támogatott, sok játék kompatibilitását a Linux elszúrja (pár éve amikor próbáltam) ezért inkább maradok a debloatolt windowsnál, ha elszúr valamit az mit jelent? A fontos dolgokról van biztonsági mentés/a HDDn megtalálom és gyorsan újra lehetne telepíteni, de eddig jó volt.
-
Pityu.
nagyúr
Oké,majd később beírom ezt és kiolvasom aztán gondolom bármelyik linux csoportba írhatom igaz?
Nem az a lényeg,hogy ne ismerné fel a wifi stickert mert felismeri csak rohadt lassú a net ahol a windows hoz 110 megát ott a linux max 10 megát
Linuxból bepróbáltam párat ubunti,mint,zorin os,linux lite,meg még volt valami de az most nem jut eszembe,de mindnél ugyan ilyen siralmas volt a net Tenda U1 wifi stickel.Ja és volt,hogy gép indulásnál nem csatlakozott alapból a nethez meg csatlakoztatni se tudtam csak ha kihúztam a sticket és utána vissza dugtam.
Böngészőbe reklám blokkoló alap,akkor nem is csodálkozom ha összeszedett minden szart mert nem volt fent blokkoló.
-
-
csendes
addikt
Linux Mint 90%-ban Ubuntu. Ubuntu nélkül csak a Linux Mint Debian Edition (LMDE) maradna. Linux Mint előnye az Ubuntu-val szemben az, hogy kezdőknek is könnyű telepíteni.
Lehet, hogy a megjegyzés csak a szorosan vett Ubuntu-ra vonatkozott Gnome3-mal és nem általában a Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Mate változatokra is. A családtagok gépére Linux Mint-et telepítettem. A gépemen Arch Linux-ot és Xubuntu-t használok, szerintem ezek a legjobb alapok jelenleg általános célokra, és ezekre épül sok másik disztribóció is, mint a Mint az Ubuntura. -
King Unique
titán
Főleg hogy az a "féléves update" egy ideje már csak évente 1x van, meg támogatott Windows-verzióknál eleve csak opcionálisan ajánlja fel a Windows Update és nem telepíti automatikusan, meg mióta a havi kumulatív frissítésekkel (CU) integrálnak új funkciókat és azok élesítése enablement package (EKB) és Moment Update módszerrel seperc alatt megvan és nyilván nem több óra, meg amikor az előbbiek után nyilván nem is kell lemezkarbantartót futtatni hanem csak a standard upgrade után, ahol az utóbbinál SSD-n nyilván nem fut 2-3 óráig a lemezkarbantartó de még HDD-n sem feltétlen, valamint amúgy is automatikusan törli 10 nap (vagy akár 2-62 nap is beállítható) után a rendszer a standard in-place upgrade-nél a Windows.old mappát.
Lehet jobb lenne inkább a topik eredeti témájával (Linux Mint) maradni és mellőzni az egyéb rendszerek idekeverését, meg pláne ha az előbb leírtak sem tiszta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Pentax DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayStation 5
- Milyen egeret válasszak?
- Építő/felújító topik
- Redmi Note 8 és 8T
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Elektromos cigaretta 🔞
- Megjött a Red Magic kompakt táblagépe az EU-ba
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP ProBook 6570b notebook (i3-3120M - 8GB - 500GB HDD)
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest