- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Pont erről írtam, hogy sok esetben (megkockáztatom, legtöbbszőr) nem lehet válaszani, hanem azt kell használni, ami a "szabványos". Ezeknek az alternatív shell scripteknek nincs arra a rangra reális esélye szerintem, mert ellenben az oillal, nem trójai falónak vannak tervezve. (Hallom Andy mindenhol visszhangzó őrült sátáni kacaját, mikor ráeszmélnek a bash készítői, hogy ördögi tervüket ez IT-sek megkínzására elszabotálták.
)
-
ddekany
veterán
Én ezt céges fejlesztői/operátori szemmel nézem. A bash lényege, hogy minden szerveren ott van (nem beágyazott rendszerről van szó), és hogy bárki akit felveszel, és ért "Linuxhoz", ismerni fogja (csak valójában nem eléggé). Az alternatívák ritkán rúgnak labdába céges környezetben, és a trónfosztásra is képtelenek. (A python van hogy át tudja venni amit korábban bash script csinált, de amellett is akkora nagy igény van egy kifejezetten shell script célra írt nyelvre is, hogy még a bash-ra is ráfanyalodunk.) Tehát mit tudsz tenni a valóságban? Jelenleg, talán elérheted, hogy policy legyen, hogy minden bash script "set -euo pipefail"-al kezdődjön. De ez bőven kevés. Még belső oktatással el kell kerülni, hogy a többi csapdába belesétáljanak az emberek... de ennek fenntartása már általában kb. lehetetlen a valóságban. Azzal meg végkép nem tudsz sokat tenni, hogy a sok minden korrekt megoldása nevetségesen nyakatekert bash-ben. Ehelyett én preferálnám, ha 10-20 év múlva pl. oil shell lenne bash helyett mindenhol alapból. Tehát számíthatnál rá, hogy minden szerveren ott van, a bash mostani megvalósítása helyett. Innentől lesz a "set -euo pipefail"-nak egy ezerszer jobb megfelelője, ami a rakás történelem folyamán felgyűlt f*szságot egy csapásra javítja, miközben semmiféle új filozófiát, vagy radikálisan más nyelvet nem kellett elsajátítani. Ehhez persze első körben kéne, hogy ne vallási (vagy tudatlanság?) alapú bash védés legyen, ha valaki rámutat, hogy a király meztelen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó, de semmi nem tart vissza tőle, hogy feltegyél egy régebbi kernelt is tartalékba, ha már egyszer az abszolút rolling Arch-ot feltetted.
A Mint is úgy csinálja (csak ő magától), hogy egy korábbi kernelt mindig megtart mikor frissít az újra. Legalább is autó update mellett igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen tudom, már jó pár éve az Arch vonalon vagyok, bár a tiszta Arch-ot nem tervezem kipróbálni. Most az EndeavourOS-el kerültem a legközelebb hozzá, egyenlőre ez a szint frankó nekem.
Az LTS kerneleknek amúgy én nem vagyok híve desktopon, mert úgy a kernelben lévő driverek nem frissülnek, nem kapsz újakat, a következő LTS kiadásig, maximum hibajavításokat backportolnak.
Gyengébb gépre én Lubuntu LTS-t javaslom. Az alig fogyaszt, miközben még tök faszán használható, nem minimalista.
-
Én pár éve már Xubuntut használok. Előtte sokáig Mintet nyomkodtam, és azért váltottam le, mert rendszeresen futobbam bele "a Mintnél ez egy kicsit másképp van" jellegű esetekbe, jellemzően a CLI-ben.
(Kb. mint régen az Olivetti gépeknél. A komolyabb szoftverek kézikönyvei mindig tartalmaztak egy "Így csináld másképp, ha Olivettin futtatod" fejezetet.)
Ez mennyire van még így? Csak mert nekem a Mint a legszimpatikusabb, de arra már nincs kapacitásom, hogy a párhuzamosságokat is megtanuljam.
MaCS
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
Ha már freebsd: valóban sokkal kisebb az erőforrás igénye, ami pratikus. Plusz hosszan támogatott, ami nekem elvárás. Úgy emlékszem 5+2 év?
Ugyanakkor szépen el van választva a user space a system place-től. tehát nagyon frissek a programok. Ezt ügyesen megoldották.
Ami probléma: az automatizálás teljes hiánya. Oké én elfogadom, hogy ezt nem tették fel a célok listájára. De! Ehhez bizony a jelenleginél sokkal komolyabb közösségi tudásmegosztás kell! Tehát olyan nincs, hogy ne legyen normális youtube csatorna freebsd-re.
Oké van 1 db. Oké az tényleg jó. De installt például csak virtuális gépen mutat. Én azt derekasan végigcsináltam, az erdmény egy használhatatlan gép lett. Mert nemvirutuális gépen 2-3 lépés kell még pluszba. Ezt elfelejtette említeni.
Jah és mélyterminál nunu. Hát nem kértem, hát nem csinált. Egyemazuzáját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Semmivel sem nehezebb egy Ubuntut telepíteni, mint egy Mintet. Viszont maga az Ubuntu nem találja a helyét... Rámentek a MIR-re és a Unityre, nem volt jó. Mire jó lett, addigra kidobták és rááltak a nem túl smart Gnome3-ra, meg voltak problémák itt-ott adatgyűjtéssel...
Na ilyen dolgok a Mint-nél nem voltak, náluk az egyetlen szívfájdalmam az volt, mikor dobták a KDE-t mert nem volt erőforrásuk hozzá.
Pityu.: jah látom, másik hozzászolásra olvastam a válaszodat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest