- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amúgy, ez a beszélgetés amit most itt folytattok a bash meg systemd kapcsán, az tök jó helyen lenne a Linux Haladóknak topicban, ahol meg úgy általában eléggé csendélet van... Már annyira sem kapcsolódik a hírhez, mint a szokásos Win-Lin flame.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó, de semmi nem tart vissza tőle, hogy feltegyél egy régebbi kernelt is tartalékba, ha már egyszer az abszolút rolling Arch-ot feltetted.
A Mint is úgy csinálja (csak ő magától), hogy egy korábbi kernelt mindig megtart mikor frissít az újra. Legalább is autó update mellett igen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen tudom, már jó pár éve az Arch vonalon vagyok, bár a tiszta Arch-ot nem tervezem kipróbálni. Most az EndeavourOS-el kerültem a legközelebb hozzá, egyenlőre ez a szint frankó nekem.
Az LTS kerneleknek amúgy én nem vagyok híve desktopon, mert úgy a kernelben lévő driverek nem frissülnek, nem kapsz újakat, a következő LTS kiadásig, maximum hibajavításokat backportolnak.
Gyengébb gépre én Lubuntu LTS-t javaslom. Az alig fogyaszt, miközben még tök faszán használható, nem minimalista.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem más tapasztalatom van. Debiant (ami messze nem egy Mint) raktam UEFI-s laptopra néhány hete, LXDE-vel időseknek.
Sosem raktam még UEFI-s telepítésű oprendszert, még saját célra sem mert semmi előnyét nem láttam, itt viszont már adott volt a W11 ami eleve úgy lett telepítve... Na ebből az lett, hogy gyönyörűen lett boot választó menü magától, és bármelyik oprendszer indítható.
emvy: jah. Itt nálam mindegy mivel írom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #427 üzenetére
Nope, ő Arch-ot rakott fel, azt maximum a haladó topikban. Az Arch olyan, mintha Windows alatt powershellben akarnál mindent is megcsinálni. Régebben még az Arch telepítése is külön szakértelmet igényelt, ami egyfajta beugró volt a mélyvízibe.
Tulajdonképpen hétköznapi használat számára annyira távol van a témaadó Linux Mint-től az Arch, mint Makótól Jeruzsálem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#08299776 #410 üzenetére
Itt a szabad világban van alternatíva, ha valami nem tetszik. Pl. mikor a Win8 behozta a metro(szexuális), később modernnek átnevezett felületet, akkor mit tudtál csinálni ha az neked nem tetszett? Maximum külső, jellemzően fizetős programmal hekkelni, vagy kihagyni az egész OS-t de akkor meg az egyéb újdonságokat is buktad...
Ez amit leírtam a 406-ban, ez érdemben nem akadályozna. Bőven elég erős egy mai proci ehhez, még a 4K hdr lejátszás sem jelent gondot, legalább is asztali gépen. De engem zavar, hogyha ott a képesség a hardverben, de nem érem el mert ilyen-olyan licenc probléma merült fel... Mondjuk a Windows 10 alapól le sem játssza az x265-tel kódolt videókat a saját lejátszójával, átirányít a store-ba ahol megveheted a licencet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
More Linux Distros Break H264 GPU Acceleration
Most dobta ki a Manjaro az x264/265 codeceket a mesa-ból, így AMD hardveren megszűnt ezeknek a GPU-s gyorsítása. Tették ezt mert ők egy német cég akik terméket adnak el, így követték ebben a döntésben Fedorát meg az OpenSuse-t, akik annyi év után hirtelen rájöttek, hogy ezeket a codeceket nem lehet ingyen használni.
Ilyen megoldások vannak:
- magadnak fordítod az egész mesa-t
- ráereszted az Arch mesa csomagjait a Manjaróra
- lenyeled és hagyod a CPU-t dolgozni ezekkel a videókkalMiután voltak azok a bénázások náluk az ssl tanusítányok lejárásával, így elegem lett a Manjaro-ból 2 év után és átmentem EndeavourOS-re. Ami mondjuk tök hasonló, csak még közelebb van az Arch-hoz.
Busterftw: mondjuk W7 után W8, az gyakorlatilag Windowsról Windowsra váltás volt, annyira más lett. Nem is csoda, hogy gyorsan kihalt az egész W8 csempe téma és jött a megszokott kialakítású W10.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #399 üzenetére
Pedig nem ritka, hogy cserélünk disztrót. Ha valami nem úgy van ahogy azt mi szeretnénk, akkor keresünk egy olyat, ahol igen. Nem biztos, hogy elsőre olyat választunk amit tényleg akartunk és az is előfordulhat, hogy időközben a disztrónál változott valamin nekünk nem tetsző irányba.
A lényeg az, hogy itt van alternatíva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Áhh, én egész le vagyok maradva tőled hardverben.
MaCS_70:
A cikk nem a Linuxra váltásról szól, ez csak egy marketing írás... Lehetne ezt jobban is csinálni, de ez ilyen lett. Nekünk meg túl sok szabadidőnk volt karácsony tájékán....Amúgy ha gondolod, küldök olyan nem is noname, hanem FTDI gyártmányú USB-UART átalakítót, amivel garantáltan fogsz látni kékhalált, mindegy melyik Windows alatt használod.
gregory91: egyetértek, a 8, főleg a 8.0 az borzalmas volt power user szemmel. Szerencsére a 10 normális lett ezen a téren, csak tudásban meg nagyon minimalista egy KDE-hez képest.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #322 üzenetére
MintKDE alatt két monitoron dolgoztam az előző előtti cégemnél. Még olyan terméket is fejlesztettünk Mint Cinnamonnal, ami két érintőképernyőt használt egy PC-n, megvalósítva egy raktáros bevétel-kiadó rendszert. Szóval szerintem megy az.
Itthon jellemzően 1 nagy monitorom van, most már 2k felbontásban, de régebben nem volt ilyen fasza cuccom, se több monitorom így nagy előny volt egy mozdulattal váltani egy másik munkaterületre. Nem is beszélve arról, ha laptopon kellet csinálni valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #316 üzenetére
Tegyünk helyre dolgokat. Magát a kernelt hívják Linuxnak, nem az egész disztribúciót. A Google meg csak fogta a kernelt ami amúgy is elérhető kb. minden létező architektúrára és rakott rá egy saját GUI-t a saját megoldásaival. Szóval nem magába a "Linuxba" tolt bele iszonyat sok pénzt, hanem az Android népszerűsítésével érte el amit elért.
Talán meglepődsz, de éveken át a Microsoft volt az egyik legnagyobb Linux kernel fejlesztő, iszonyat sok dolgot toltak be a kernelbe. Ebből az lett, hogy mostanra saját Linux disztribúciójuk lett, ez a CBL-Mariner, ez van az Azure alatt és ez van akkor, ha WSL2-ben GUI-s cuccot indítasz... Nekem meglepő, hogy van szerver Windows, de mégis Linuxot raktak a saját felhőjük alá, igaz én nem is vagyok otthon szerver témában...
Az a baj, hogy a Windowshoz hasonlítod az egész világot. Nem tőled hallom először, hogy minek ennyi disztró, mind más, meg hasonló érveket. Na most Windowson van egy GUI, amit rászabtak a titkárnő Mancikára és kész. Ha neked nem jó, nem nyújt eleget, akkor tegyél fel xy fizetős progit, hogy az igényeidnek megfeleljen és talán nem rontja el a következő nagyobb update...
Pl. hány év kellett, mire lett több asztalos munkakörnyezet Windows alatt, miközben ez egy alap dolog volt mindig is a Linux disztrókban? Vagy pl. most azt hiszem végre bevezetik a dupla ablakos módot Explorerben, de csak W11-ben... és akkor ez még nem is tud semmi extrát de már ennek is örülni kell annyi év után. Persze tudom, velem van a baj, hogy ilyen "extra" igényeim vannak.Mindeközben ha leülök egy KDE-s disztró elé, akkor kapok egy megszokott Windows-like GUI-t ami olyan szinten tele van lehetőségekkel, amiről nem is álmodtál Windows téren, öröm benne dolgozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #306 üzenetére
Az ilyen ostoba levédetési kísérletek az ottani szabadalmi szabályok meg az ottani precedensjog miatt vannak, ezeket kár idekeverni.
Ezek a cégek se veled, se nélküled viszonyban vannak. Röviden: Anno az Apple a Xeroxnál látta a GUI-t és látták ez jó lesz nekik is... Az MS meg az almánál látta, hogy ez jó és nekik is jó lesz... De közben az alma meg látta, hogy nekik viszont nem lesz jó MS office nélkül... Aztán ez utóbbi kettő kibékült egymással, MS oldaláról jelentős alma részvényvásárlással meg keresztlicencelési szerződésekkel. [link]
A nagy tech cégek azóta is másolnak egymás megoldásaiból. Ez mindig is így volt és így is lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nick videója: LINUX MINT 21.1 Vera is WINDOWS, and I'm fine with that!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #284 üzenetére
Pénzbe kerülne a váltás 2021-re, így majd akkor lép meg a cég, ha muszáj. Ezzel kb. minden cég így van a világban, szóval továbbra is valid amit írtam...
*Lehet, hogy mi egyedi esetekből indulunk ki, de te meg elfelejted, hogy a Microsoft nem jótékonysági intézmény, keményen pénzből élnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #277 üzenetére
Miért lenne... Viszont az MSO 2019 jövő októberig még aktívan fejlesztett és 2025-ig kiterjesztett támogatást kapó program amit jelenleg is árulnak a boltokban. Szóval amit írtam az teljesen fair.
Olyan ez, mintha kizárnád a W10-et a köztudatból, mert már van 11-is miközben még a gépek kb. 70%-án az fut...
#279: 2012-től használom az LO-t, akkor már a komplett szakdogámat abban írtam meg. Sőt, anno OpenOffice-hez adott az iskola how-to -t, nem MS Office-hoz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #273 üzenetére
Ezt cáfolom. Mind LO-t, mind MSO 2019 prof. plus-t használom a cégnél. Ez utóbbi bizony lassabban nyit meg doksikat (üreset is) és maga a program is kicsit több idő alatt tölt be. Mondjuk az lenne a csoda ha nem így lenne, már csak a telepítője is több GB méretű, szemben egy LO 252MB-os telepítőjével.
Egyébként nagy újdonsága a modern kornak, hogy az Excel animálja a cellákba bemásolást, mert csak... Egyszer szép, másodjára már csak lassítja a munkát... Ha ki akarod kapcsolni ezt a funkciót akkor azt nem tudod megtenni, csak magában az oprendszerben, oprendszer szinten, minden programra érvényesen.
Az már csak hab a tortán, hogy a legfontosabb dolog, egy copy - paste az Excelben úgy van megoldva, mint a szemműtét a végbélen át, állandóan elfelejti a kijelölt tartalmat... Ezt még az egyébként MSO-n felnőtt kollégák is elismerik, hogy egyszerűen rosszul csinálták meg. LO Calc-ban amin egyszer copy-t nyomtam, az bizony végig ott marad a memóriában és mehet a paste bármikor.
És igen, az MS lenyomta a cuccát mindenki torkán. Lásd pl. docx formátumok megvett szabványosítását meg a szándékos elcseszésést az odf kompatibiltásnak, amit írtam tegnap.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #250 üzenetére
A sigh arra vonatkozott, hogy ne itt beszéljük meg, mert nem ennek a topicnak a témája. Ezért volt a sigh. Nem értek ahhoz amit csinál, de ami nálam megy annak szerintem nála a nagyobb tudású hardveren is kellene, talán csak egy klikkre van tőle.
Amúgy ne legyünk álszentek, Windows alatt is hányszor volt már, hogy mondjuk ipconfig /all meg sfc /scannow dolgokkat kellett operálni, vagy beletúrni a regeditbe... Csak ott már az ilyesmi fel sem tűnik, mert megszoktuk és része a Windows experiencenek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó. Az
about:support
oldalt fusd át, régebben sok disztró szándékosan tiltotta a hw gyorsításokat Firefox alatt a grafikus driverek problémái miatt. Azok az idők elmúltak, de lehet az Ubuntuéknál még valami nem lett engedélyezve ami egyébként ma már alapból be lenne kapcsolva... Szóval amit csekkolj le:kompozittálásnál webrenderer van-e
a HW video decodingnál pedig nálam ezt írja:
available by default
force_enabled by user: Force enabled by pref
blocklisted by env: Blocklisted by gfxInfo
De gyere át ezzel a Linuxos topicba...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nehéz úgy nyílt formátumokkal bármit kezdeni, hogy az MSO csak a 2021-es verziótól kezdődően ismeri az odf 1.3-at, az LO-ban meg alapértelmezetten 1.3 extended a mentési formátum jelenleg.
Így ha egy most elkészült odf-et 2019-es vagy korábbi MSO-ban nyitsz meg akkor nem szól róla, hogy nem ismeri ezt a fájltípust, egyszerűen csak megnyitja és valamilyen mértékben szétesik amit kapsz.
Te meg arra következtetsz ebből, hogy az LO trágya, holott csak az MSO nem ismeri azt a formátumot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Ez megint olyan erősen relatív helyzet, hogy mivel van tapasztalatod... Mi most vettünk USB-UART átalakítókat cégnél, a málna boltból.
W10 nem ismeri, neten sem talál hozzá drivert. Le kell tölteni a gyártó oldaláról zip formában, de ez nem elég, mert a driver az .inf fájlok halmaza, nincs hozzá telepítő .exe fájl. Be kell mászni az eszközkezelőbe, és ott kézzel megmutatni neki a mappát, ahová kicsomagoltad a drivert...
Ráadásul kellett telepítési útmutatót írnom ehhez, mert ki kellett küldeni a vevőnek a világ túloldalára és már nem volt idő olyat venni, amit egyből ismer a Windows. Ugyanez a hardver meg bedugom és megy Linux alatt. Ráadásul ez az USB-UART átalakító olyan dolog, ami nem kötődik egyik oprendszerhez sem, így azt sem lehet mondani, hogy valami Linuxos geek dolog lenne és azért nincs rá alapból driver Windows alá.Meg szoktam emlegetni, hogy olyan szkennert használok, ami utoljára XP alatt működött. Bedugom és megy Linux alatt.
De mondhatnám a játékokat is. Én masszívan játszok Linux alatt, olyan AAA címekkel is gond nélkül mint a Cyberpunk meg hasonlók. Ebből leszűrhetném, hogy fasza a játék Linux alatt de ugyanakkor ezt nem lehetne kijelenteni, mert a fiatalabbaknál divatos online lövöldék többnyire olyan anticheat megoldást használnak, ami nem Linux kompatibilis jelenleg. Szóval érted, relatív.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bence1024 #177 üzenetére
Igen, elég.
A főverzió frissítéshez kell a mintupgrade indítása a terminálból, de az csaj annyi "nyúlkálást" igényel, hogy kiadod ezt az egy parancsot:
sudo mintupgrade
és már megy is a grafikus frissítő progi.
A mintupgrade-et meg tudod telepíteni a csomagkezelőből is.
kilua: amikor furcsa hibák jelentkeznek és nem tudod az okát... Nálam céges W10-en pl. explorer alatt nem tudom bekapcsolni a rejtett mappák megjelenítését sehogy se, csak külső fájlkezelővel látom őket. Lehet, hogy egy régi célprogram telepítése okozta amit az orvosi kutatásokban használnak és mai napig XP alatt írják, nem tudom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kormi333 #154 üzenetére
Ennyire nem szokott rossz lenni a helyzet, jellemzően menni szokott nagyjából minden elsőre egy laptopnál. De erre vannak PH!-n a Linuxos topikok, ahol igyekszünk segíteni az ilyen kérdések gyors megoldásával.
kilua: régen ilyesmire ugrottam volna, de ma már ott jár a fejembe, hogy mondjuk most még fasza a szkript lefutása után, de vajon mit ront el egy következő frissítésnél? Így inkább LTSC-t fogtam ahol erre nincs szükség, aztán most már leginkább azt se...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
2021-ben már beszéltünk erről, akkor ígérted, hogy majd megnézed. [link] - folytassuk ott a beszélgetést.
Valszeg rtl8192eu chip van a tendádban, ami azt hiszem nem egy fasza valami Linux téren. Ha jól látom, külön friss driver telepítése megoldja a gondokat, az meg megvan 3 parancs kiadásával. [link]
De a többit a fórumban, miután láttunk egy inxi kimenetet meg egy lsusb is kellene, sőt egy sudo dmesg utolsó pár sora is, miután csatlakoztattad a wifit. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #79 üzenetére
Igen. Gondolj csak pl. a DirectX verziókra ami miatt kénytelen vagy átmenni az újabb Windows kiadásokra még a támogatási időn belül is, ha érdemben játszani szeretnél.
Én egyébként aktívan játszom Linux alatt, Manjaron. Ez azért érdekes, mert a Steam egyébként az Ubuntu vonalra készül, mégis minden ami ott megy, az megy nálam is - ahogy a többi disztrón is. Azt hiszem ez válasz a kérdésedre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #73 üzenetére
De ezek nem egymástól gyökeresen eltérő rendszerek.
Kernel, libc, mesa, X11 mindegyikben ugyanúgy ott van és ezek számítanak egy alkalmazás futtatásánál. A csomagkezelés és asztali környezet persze eltér, de azoknál is csak pár elterjedt megoldás oszlik le arra a sok disztróra.
hunluki: így vagyok én is. Ismerősöm már lassan 10 éve Debian felhasználó, netezik, skypeol, most meg már nyomtat is és minden megy magától, frissítések is. Most nem rég telepítettem át egy modern laptopra szintén Debiant neki, mert az ajándékba kapott N4200 procis 8GB ramos ssd-s laptopon darabos volt a Win11, érezhetően nem futott simán. Ugyanitt a Debian az LXDE-vel meg hasít. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Semmivel sem nehezebb egy Ubuntut telepíteni, mint egy Mintet. Viszont maga az Ubuntu nem találja a helyét... Rámentek a MIR-re és a Unityre, nem volt jó. Mire jó lett, addigra kidobták és rááltak a nem túl smart Gnome3-ra, meg voltak problémák itt-ott adatgyűjtéssel...
Na ilyen dolgok a Mint-nél nem voltak, náluk az egyetlen szívfájdalmam az volt, mikor dobták a KDE-t mert nem volt erőforrásuk hozzá.
Pityu.: jah látom, másik hozzászolásra olvastam a válaszodat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #38 üzenetére
Olyan szépen hangzik mikor ezeket leírod, lefest egy tökéletes világot...
Lehet, hogy mostanra már egész normális lett a frissítés menete, de nem volt ez mindig így és az nyomot hagyott az emberben az évek alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Főleg mikor kijön az aktuális féléves update és azt nekiáll felrakni. Ilyen kategóriás gépen ez több óra, de még ssd mellett sem sokkal jobb... Ugyanitt egy Linux Mint meg pikk-pakk megcsinálja akár a főverzió váltást is, ami után ráadásul nem kell 2-3 órát futnia a lemezkarbantartónak az updatek maradványainak törléséhez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sok éve használom a Skype-ot Linux alatt, több gépen is, kamerával együtt. Sosem volt vele gond. Mi nem jó vele nálad?
*Mondjuk manapság nem Ubunutut tennék egy olyan gépre, eléggé kikopott az asztali gépekről, nem véletlen. Sajnos már nem olyan fasza a minősége, mint régebben. - ezen a vonalon a Mint Cinnamont javaslom neked. Illetve ha gyenge a gép, akkor Lubuntu LTS-t, az még gyorsabb, mint a Mint XFCE.
classic B: ez ugyanígy igaz a winre is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kompakt vízhűtés
- Kuponkunyeráló
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- Renault, Dacia topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -15,7 2.8K OLED X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 1 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest