Új hozzászólás Aktív témák
-
"ha egy átlag munkavállaló bemegy egy munkahelyre, ahol windowst használnak, akkor kiderül, hogy az átlag munkavállalót az iskolában windowsra trenírozták, gyerekkorában windowsozott, van 10-20 év klikkelési gyakorlata, és így ül le az asztalához.
mégis kell windows support minden munkahelyen."
Ez mennyire igaz... nálam már általánosban a számtech órákon ment a DOS+Windows. Ha valamelyik Linux disztrót tanítják meg, akkor nyilván most a Windows lenne az újdonság. -
ddekany
veterán
A KISS nem mutatja meg, hogy adott konkrét feladatra mi az arany középút. Mert ha túl minimalista a réteg ami még az OS alapszolgáltatásának számít (tehát egységes mindenhol), akkor minden egyes projekt (postgresql, nginx, stb) kénytelen lesz egyedileg megoldani, ami magasabb szintű funkcionalitás kell. Sőt, ezen felül még disztribúcionként is lehetnek eltérések a megoldásban. Ez a végén rakás komplexitás a felhasználónak, és összességében jobban járt volna, ha a közös réteg a komplexebb. Mert abból csak egy van. Ezzel az össz komplexitás jóval alacsonyabb lehet. Nyilván, az viszont fontos, hogy ez az közös réteg ne legyen gány, és ki tudja szolgálni a változatos igényeket, amiket magára vállalt.
-
Masnak volt baja vele. Ertem en, hogy te csak hobbista Linukszos vagy
, de masok eles, nagyteljesitmenyu rendszereket meg jol mukodo munkallomasokat szeretnenek epiteni es hasznalni, es nekik kellenek olyasmik, mint pl. cgroup tamogatas, vagy komplex fuggosegkezeles, vagy egyseges logolas. Ezek fontosak azoknak, akik nem csak hup.hu olvasasra hasznaljak a szamitogepeket.
-
ddekany
veterán
Ez van, mikor egy közösség képtelen megszervezni magát, hogy valós, ezeréves fájdalmakra megoldást kínáljon. És ezt akár filozófia alapon igazolja is önmagának. Akkor van, hogy jön egyszer csak valaki, és eladja a megoldását egy Red Hat-nak, hogy nézzétek csak, ezt és ezt a tipikus feladatot ilyen könnyen is meg lehetne oldani. Vagy mi lett volna az alternatíva?
-
-
ddekany
veterán
"NEKED AZ A VÉLEMÉNYED, hogy borzalom. szerintem meg nem az."
Nekem az, igen. Az is a véleményem, hogy a föld kb. egy gömb. Van aki szerint lapos. Neki ez a véleménye... OK. Ilyen ez.
"az informatika 1. sz. alaptörvénye, hogy ha nem romlott el, ne akard megjavítani."
Nos, elromlott, már rég. És akkor most így marad örökre?
És még egyszer, ez kb. az egyetlen kiút amit láttam, ami figyelembe veszi a rögös valóságot. Ez sem fog összejönni, mert a Linux közösség ilyen... Minden szent tehén, semmi sem változhat, mert régen jobb volt minden? Vagy nem tudom.
-
törölt tag
Azért van nekem egy winget, amit megelégedéssel használok (nyilván nem apt, de használható)...
emvy: Nem csúsztatás, mert ha nekem csak a KCalc kell, akkor 900MB egy sz@ros számológép...
Érdekes az MS-nek sikerül megoldania a visszafelé kompatibilitást, semmit nem kell felraknom ahhoz hogy játszani tudjak a ~25 éves Fallouttal (és még a magyarítás is müxik)... -
> egyébként nem teljesen értem, milyen kompatiblitási gondok lehetnek, felteszek egy 4-es firefoxot egy bookwormra és működik.
A #worksforme azert nem annyira jo valasz szerintem.
Egyebkent a masik problema a biztonsag, tehat te meg en meg tudjuk nezni a package makefile-t telepites elott, de csomo mas ember meg nem, es ha rootkent kell felrakni a csomagot, az lehet problemas. (Lasd meg: par nappal ezelotti PyTorch supply chain compromise.) Tehat egy Snap csomag felrakhato root nelkul, stb.
Ha tudsz ra jobb megoldast, akkor probald eladni a kozossegnek.
-
törölt tag
Az egyik ok volt, ami miatt elköszöntem; 100% egyetértek veled, azzal kiegészítve, hogy legalábbis asztali rendszert nézve nincs valós választási lehetőséged, mert megint ott vagy, hogy mindenféle anomáliák jönnek elő az alternatívákat használva, aztán túrhatod a hálót meg a konfigfájlokat (Devuan és pulse amit konkrétan megéltem)... A vicces, hogy amikor megjelent, még örömködtem, aztán amikor már lassan az ed is systemd függőségekkel jön, verem a fejem a falba.
emvy: A snap/flatpak semmilyen problémát nem old meg, csak újabbakat hoz... Egy flatpakos KCalc letöltési mérete ~900MB, mi van?!
A snap squashfst csatolgat minden program indításkor, mi van?!
A biztonságról már ne is beszéljünk, állítsuk be, hogy a flatpak csak a saját könyvtárunkhoz férjen hozzá, mert az úgy OK, tehát hogy szabadon írogathat a ~/.profileba vagy mondjuk ~/.config/autostartba az teljesen rendben van... Tehát az lett a nagyszerű megoldás a csomagkezelők problémáira, hogy helyet, indítási időt pazarolunk és biztonsági problémáknak adunk teret, gratulálok!
Lehet engem lesajnálni a Winre váltás miatt, de ami a Linuxot illeti asztali rendszerként, az nem más, mint egy egyre szánalmasabbá váló katyvasz...
-
A Snap/Flatpak egy olyan problémát old meg, ami desktopon létezik, és a dpkg nem oldja meg. Attól még használhatsz dpkg-t gond nélkül.
Systemd detto, mondjuk azt nehezebb kikerülni, szóval megértem, hogy zavar. A flatpak-jellegű csomagolás teszi lehetővé, hogy ne kelljen disztrokkal foglalkozni.Bár remélem, hogy most kivételesen az Ubuntu-fele megoldás nyer (Snap), nem a Flatpak, technológiai szempontból jobbnak tűnik az első.
-
csendes
addikt
Ez volt a második legjobb vicc a témában
De ha rákeresel az Arch Linux kernel panic-ra, akkor azért lesz pár találat. Én is egy ilyen után tettem fel az LTS kernelt is chroot-tal, jól jön az, amikor kell. Nem mondom, hogy gyakran, mondjuk kétévente egyszer. De ez a hardvertől is függ. -
Busterftw
nagyúr
Es mi akarna lenni a bizonyitek?
Csak mert fentebb meg azt mondtad, hogy a Linuxnak nem is volt erdeke versenyezni.
Azt meg mar fentebb megmutattam, hogy ahol a Linux elterjedt szinten nem a "Linux" erdeme, hanem kapitalista "tokeeros" cegek futtattak fel, lasd Google az Androidot.Az MS belenyomta a lovet es az eroforrast, hogy n.1 legyen desktopon es szerveren.
Ezt kellett volna a Linuxnak is tenni, de ugy nehez, hogy nincs kozponti vizio, hanem ezer kulonbozo ember hegeszti az OS-t, aztan ennek az lesz az eredmenye, hogy lesz 500 megoldas es 500 disztro. -
Busterftw
nagyúr
Windows - Linux piaci versenyerol beszeltem en fentebb, aztan irtad ezt:
"nem, nem volt valós piaci verseny és most sincs. az nem valós piaci verseny, hogy cégeket vásárolunk fel azért, hogy bíróságon előzzük meg a piaci ellenfelet."
Ezert kerdeztem, ha mar errol volt szo, hogy az MS milyen cegeket vasarolt fel a Windowshoz? Mert szerintem ilyen nem volt, a Windows-t az MS fejlesztette. -
Busterftw
nagyúr
Nem "csak" a Solarisra volt support, hanem az Unix Sys V-re.
Akkor az Unix eleg dominans volt a piacon, az MSDOS/Windows NT elott.
AutoCAD Release 13
1994, November
Sole release for Windows NT Alpha. Last release for AIX, Solaris, IRIX, HP-UX, MS-DOS and Windows 3.1.94-re ezek piaci jelentosege megszunt:
"nagyon sok szoftverről hisszük, hogy népszerű és helyettesíthetetlen, miközben nem az."
Hat akkor nem tartanank ott ahol."mégis leverte a porba az ms-t a desktopot leszámítva minden más fronton"
Ez jo lenne, ha nem dekstoprol beszelnenk. A cikket ami ala kommentelsz legalabb elolvastad?
Mellesleg a mobilon hogy lett dominans a Linux? Egy "tokeeros" ceg belenyomta a lovet es az eroforrasokat, aztan ott van az Android ahol. 85% market sharrel.
Ha ezt par szaz/ezer user hegesztene a mai napig githubon, az eletben nem notte volna ki magat.A cloud computingnal a Linux dominal, milyen erdekes szinten nagyobb cegek miatt, Red Hat, IBM stb, de a global szerver OS market share mar Windows:
"nem, nem volt valós piaci verseny és most sincs. az nem valós piaci verseny, hogy cégeket vásárolunk fel azért, hogy bíróságon előzzük meg a piaci ellenfelet."
Az MS milyen ceget vasarolt fel, amibol lett a Windows?"másrészt a linux mögött mindig több erőforrás volt"
Igen, ezert kell a vezeteknelkuli egerrel az usernek forumba maszkalni es segitseget kerni.
Biztos azon voltak a sok eroforrassal, hogy szivas legyen mindent hasznalni, legyen az jatek, munka. -
Busterftw
nagyúr
"mikor volt autocad for solaris is, minden további nélkül vihették volna linuxra?"
Miert vittek volna, amikor 1% se volt a Linux desktop market share?"másrészt meg ugye nem akarod azt mondani, hogy például a magyar felhasználók 90%-a azért nem váltott linuxra, mert autocadre van kielégíthetetlen szüksége?"
Nem ezt mondtam egyaltalan. Ez egy faktor az osszkepben. Ezert is irtam tobb peldat.
Az osszkep pedig az, hogy nagyon sok, sokak altal es nepszeru szoftver nincs Linuxon."ha valós piaci verseny lett volna"
Pedig valos piaci verseny volt. Csak a Linux szart versenyezni.
Az eltakolgatunk magunknak egy OS-t mert az 1%-nak az igy jo, az minden csak nem verseny."egyébként az industry standardokról még annyit, hogy a gyakoribb fontosabb rendszerek, mint oracle, sap, ms sql server, "
Es ezt nem is vitatja senki, egyertelmu a linux szerver preferencia, nem csak egy iparagi sztenderd van. Ezert is irtam hogy pl az Adobe iparagi sztenderd lett, nem AZ iparagi sztenderd.
Ez viszont nem teszi desktopon elterjedte az OS-t, mert az atlag csak szivna vele vs Windows. -
haxiboy
veterán
MS SQL Szerver Linuxon nem túl régóta van, talán 2017 az első? talán 11 körül kaptuk az ODBC driver preview-et.
Mindenesetre amíg szinte minden noti és sok asztali gép is előtelepített Windowssal érkezik, a játékok nagy részéhez pedig nem készül natív linux port, és az átlag usernek bármiféle terminal emulatorral való b@szakodás már a "most hackelem meg a NASA-t" kategóriába tartozik nagyon nehéz versenyezni.
Az átlag usernek sokszor még a next-next-finish alapú telepítőkkel, vagy az egyszerűen letöltött futtatható állományokkal is problémájuk van. Ne is beszéljünk arról ha valamit egy mappastruktúrában kéne megkeresni, esetleg egy config file-t vagy registry értéket módosítani akkor teljesen megáll a tudomány.
Az hogy Linuxon pl kötelező telepítéskor jelszót megadni, 10-ből 6 átlag usernél kiverné a biztosítékot, meg sem tudom számolni hányszor kérték tőlem hogy úgy telepítsek windowsot úgy hogy nincs jelszó sehol...Mondjuk belegondolva, ahova linuxot telepítettem a családban, ott évek óta nem nyúztak azzal hogy újra kéne telepíteni
"azok az userek, akik a felhasználói bázisban a tömegeket alkotják, simán tudnának linuxot használni. felrakod, bedugod, megy."
Ezzel teljesen egyetértek egészen addíg amíg a random user nem akar nyomtatót telepíteni
-
csendes
addikt
Abban a pillanatban, hogy valaki komolyabb pénzt tesz a Linux-ba, már ő fog diktálni, és nem tud a közösségi hálózat zavartalanul működni. Mi lett a Gnome3-mal, mi lett a CentOS-sel, miért nincs hivatalos Fedora LTS [link]vagy korábban miért állították le az OpenSolaris projektet (tudom, nem Linux, de Unix) [link]. És persze mindazok az óriáscégek, akik komoly erőforrásokat biztosítanak a Linux kernel fejlesztéséhez, komoly befolyással rendelkeznek a fejlesztési irányokra, és igen, profitot akarnak belőle: [link]
-
fatpingvin
addikt
fontos kulcsszót mondtál, megnézném azért hogy ezeknek a legenás Nagyon Fontos Desktop Szoftvereknek mekkora része van portolva almára. elég jó arány és ezzel azonnal el is oszlathattunk mindenfajta tévképzetet annak kapcsán hogy a platform alkalmassága vagy a piaci részesedése lenne a meghatározó. egyszerűen arról van szó hogy mi az a platform amin a semmiért is be lehet hajtani a licenszdíjakat a júzeren.
-
Gyuri27
félisten
A linux nem is adott a világnak egy leggazdagabb embert mint az ms. Nem is fizetünk a linuxért amúgy. A linux nem is fizetett le soha senkit a brand, noti gyártók közül. Mondjuk az intel igen. Igy müködik ez. A nagyobb, tisztességtelen a jobb. Adobe még mindig egy magot pörget még igy 2023-ban? xd
-
-
Busterftw
nagyúr
Az miert van, hogy az Adobe industry standard? Vagy az Office?
Vagy az AutoCAD?
Mert ezek a megoldasok valtak be, ezek a jobbak es terjedtek el.
Azert kell docx-et kuldeni allambacsinak, mert amikor az Office mar kesz, jol mukodo csomag volt, akkor az alternativak kanyarban sem voltak. (a mai napig) -
Busterftw
nagyúr
-
FattyDove
őstag
-
FattyDove
őstag
-
Busterftw
nagyúr
Biztos?
"Today, there are over 600 active Linux distros.
Another 500 are in active development, constituting a complex living system that is continuously upgraded and expanded."Ehhez képest Windowsnál az user/cég megvette a 95-öt, 98-at, XP-t, Vistát , 7-et, 10-et, 11-et kb, amik használatban nem nagyon tértek el egymástól .
Utolsó 3-at ráadásul lehetett egymásra frissíteni. -
Kansas
addikt
A kernel az egy dolog, de nem csak az teszi az OS-t. íTudom, definíció szerint a Linux az csak a kernel, de akkor aszerint a definíció szerint a Linux nem OS.
Az Android is Linux kernelre épül, de az egész OS szintjén az általános Linux működéssel és viselkedéssel standard esetben teljesen szembemegy, én nem nevezném Linuxnak, maximum Linux derivatívának. Ahogy a MacOS is mára olyan messze van a FreeBSD-től mint Makó Jeruzsálemtől... és még a Windows-nál is sokkal zártabb rendszer.
Te nálam is jobban tudhatod, hogy az amiben a disztrók különböznek, adott esetben sokkal fontosabb, mint amiben hasonlítanak. Ha nem lenne, az a létezésük alapját tenné semmissé, hiszen pont azért létezik annyiféle disztró, mert különbözőek, különben egy disztró lenne amit mindenki csak moddolgatna... -
Kansas
addikt
Ja, nyilván az a ~6000 Windows szerver ami az aktuálisan a csapatom által támogatott ügyfélnél van, az biztos látszat... mellette van kb ugyanannyi Linuxos szeró is(SLES/RHEL többségében, több verzióban), de úgy általában az elmúlt 17 év alatt enterprise support keretében azt láttam, hogy átlagban az arány 50-50%, ami cégenként egyik-másik irányba nyilván eltolódhat.
Ahol sok kicsi független web/adatbázis(pl. LAMP) szerver kell, oda jobb a Linux, ahol nagy LDAP domain kell, oda meg jobb a Windows. Kliensekre pár ezer-tízezer 1.0-s usernek is jobb a Windows(supportálhatóbb). Ahol kreatívok vannak, ott a Mac megy, és nyilván vannak olyan helyek, ahova a Linux optimálisabb.A verziók kapcsán én nem látom, hogy annyi féle Windows lenne, mint amennyit behaluzol magadnak, de azt is elég nehéz figyelmen kívül hagyni, ahány féle Linux disztró van, még akkor is ha széles körű használatban nyilván sokkal kevesebb, inkább csak úgy fél-egy tucat(és azok több verzióban), de az már önmagában több, mint az egyszerre használatban levő összes Win verzió - általában, persze van hely ahol egyáltalán nem használnak Linuxot, Windows-ból meg kliens oldalon 2, szerver oldalon 3-4 féle megy - az edition-ök(Standard, Enterprise, Datacenter) ebből a szempontból nem számítanak.
De nem kéne ezt a topic-ot is n+1-edik lin-win flamepartyvá tenni, semmi értelme nincs: a szűklátókörű win vagy lin huszároknak tökmindegy, ők meggyőzhetetlenek, aki meg nyitott szemmel jár nem kevés gépes környezetekben, az pontosan tudja, hogy a két fajta OS békében megfér egymás mellett, mindegyiket arra használva, amire alkalmasabb.
No písz...
-
King Unique
titán
Már akkor sem volt igaz, ahogyan most sem.
"windows verziók, .net verziók, sp szintek és egyebek figyelembevételével soktíz windows verzió volt"
Ez a "net verziók" és modern Windowsoknál "sp szintek" alapján a verziók száma, illetve főleg az előbbi gondolom csak vicc akart lenni, mert ha nem, akkor pláne "érdekes".
Akkor ilyen alapon Linuxoknál is minden egyes kiadás és még azokon belül is minden egyes asztali felület és megjelent.1
stb.verzió külön-külön verzióként, "variánsként" kezelendő. Akkor mennyi is jönne ki, több száz, több ezer?
A Wikipedia cikkek is eleve több Linuxot említenek, mint ahány Windows van a másik cikk szerint desktop, mobil, szerver stb. együttvéve.
Ha már a "kernelre" hivatkozva próbálsz csúsztatni, akkor ennyi erővel Windowsoknál is lehet pl. NT 6.x vonalon, meg 10 és 11 esetén csak a magát főverziót számolva + az alapján az azokra épülő szerver és 8.x, 10 esetén akár mobil változatokkal is összemosva, stb.
Átlag felhasználói szemmel nézve pedig szintén nem helytálló, mivel nyilván jóval egyszerűbb egy home usernek pl. az aktuális 7,8.1, 10, 11 illetve most már inkább 10,11 (és lehet majd 12) közül választani, mint a DistroWatch több százas listájából. -
King Unique
titán
-
Gyuri27
félisten
Aki azt irja, hogy a win out of box az annyit is ért hozzá. Nem kell vele foglalkozni mert szakmailag kb 0.
Maradjunk annyiban, hogy átlag user semmivel se ért többet a win-hez mint a linuxhoz.
Még ha suliba azt is mutogatták neki.
Annyi, hogy magát a rendszert, a képi világot talán megszokta.
De pl ha az új windózba egy egy ikon máshogy néz ki, ez az amaz máshol van már vége is a tudásnak. -
fatpingvin
addikt
azért ilyet én nem írnék le hogy nem használható. valamire biztos jó, hiszen alapfeladatokra azért irodában elboldogulnak vele. amíg lényegében single-application módban megy addig feltételezem nincs vele gond, ezt már a DOS is tudta.
de ja, a desktop share az ilyen egymillió légy nem tévedhet szintű érv.
olyan feladatokra meg ahol egy koherens ÉS moduláris rendszer kell a feladat alá oda nyilván egy olyat fognak rakni, nem windowst.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen routert?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest