Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• MaCS_70

félisten

válasz gregory91 #421 üzenetére

Pedig elég jól testreszabható a Windows is, csak nem a MS elképzelései szerint.

Az OpenShell biztosítja a régi felület szerinti matatást, csempementesen.

És persze van még pár egyéb hasonló funkciókat biztosító, akár okosabb program is, bár egy részük fizetős.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz CPT.Pirk #411 üzenetére

"Pl. mikor a Win8 behozta a metro(szexuális), később modernnek átnevezett felületet, akkor mit tudtál csinálni ha az neked nem tetszett? Maximum külső, jellemzően fizetős programmal hekkelni, vagy kihagyni az egész OS-t de akkor meg az egyéb újdonságokat is buktad..."

Tisztán a tényszerűség kedvéért:

Amint kijött a Windows 8, tettem fel a Classic Shellt. Ingyenes és működik. Rühellem a csempéket és soha nem használtam őket Win8-10-11 alatt, de ha valamiért kellenének, csak annyi a dolgom, hogy Shifttel nyomom meg a Start gombot.

De ettől függetlenül agyrém (bár tudom az okát), hogy a Windows alatt a MS diktálja a megjelenést és nem telepíthetek alternatív felületet, ablakkezelőt.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz emvy #366 üzenetére

Srácok, ezek mennyiben jelentenek érdemi választ az általam írtakra???

Szerintem semennyiben. Mindezzen én tisztában vagyok, illetve baromi sok linuxos propagandaszöveget olvastam már.

Sőt, azt is elég világosan megírtam már, hogy amúgy nagy híve vagyok a Linuxnak mind a minősége, mind pedig a háttere alapján.

A reagált hozzászólásom elég egyértelműen magára a cikkre vonatkozott.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz KAMI911 #362 üzenetére

De kinek szólt ez a cikk?

A cím: soha ilyen könnyű nem volt átállni.
    A tartalom: egy szó sem esik arról, hogy miért és mennyiben is lett könnyebb átállni, de eleve az átállásról sem sokat láttam benne.

Rögtön a felütésben: Flatpak, ISO-kezelés, Warpinator.
    Következtetés: ez nyilván nem a alapszintű felhasználóknak szól.

A folytatás: sima reklámszöveg arról, hogy a Linux mennyire nem a pénzünket és az adatainkat akarja.
    Kérdés: ez vajon kiknek jelent érdemi információt abból a halmazból, akik értik azt, hogy mi az a Flatpak és Warpinator.

Bennem tehát az a két nagy kérdés merült fel, hogy mégis
    1. Kik ennek a cikknek a célközönsége?
    2. Eleve milyen hasznos információtartalma van ennek a cikknek?

Lehetett volna egy rövid bemutató arról, hogy milyen újdonságot hoz a Mint friss verziója -- ehhez igazodó címmel

Lehetett volna egy rövid Linux-bemutató arról, hogy miért jó Windowsról Linuxra váltaniuk azoknak, akik eddig szinte semmit nem hallottak erről, kitérve arra, hogy a Mint egy jó választás (belefoglalva, hogy mégis miért...) -- ehhez igazodó címmel.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz KAMI911 #359 üzenetére

Ez szerintem csak egy rövid, szórólap minőségű reklámanyag, ordítóan clickbait címmel, homályos érdemi céllal, meghatározhatatlan célközönség számára.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz csendes #354 üzenetére

Én pár éve már Xubuntut használok. Előtte sokáig Mintet nyomkodtam, és azért váltottam le, mert rendszeresen futobbam bele "a Mintnél ez egy kicsit másképp van" jellegű esetekbe, jellemzően a CLI-ben.

(Kb. mint régen az Olivetti gépeknél. A komolyabb szoftverek kézikönyvei mindig tartalmaztak egy "Így csináld másképp, ha Olivettin futtatod" fejezetet.)

Ez mennyire van még így? Csak mert nekem a Mint a legszimpatikusabb, de arra már nincs kapacitásom, hogy a párhuzamosságokat is megtanuljam.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz CPT.Pirk #347 üzenetére

Az ilyen cikkek megírása felelősséggel jár, és ezalól a címadás sem kivétel. Én huszonkét éve követem ezt a "válts Linuxra" vonalat, volt is szerencsém két orbitálisan nagy buktát látni testközelből, de az egy-eyg másik történet.

A lényeg az, hogy szerintem az ilyen címadásnak is jelentős szerepe van abban, hogy sokan idegenkednek a Linuxtól. Mert mi is történik? Adott egy felhasználó, aki éppen szívesen használna Linuxot, de nyilván hat rá a Windows tömegvonzása, úgyhogy tájékozódik, keres a neten. És beleszalad ebbe a cikkbe, mivel erősen az elsők között dobja ki a Google.

"Könnyű váltás Linuxra, ez kell nekem!" Elolvassa, és elborzad, mivel egy szót sem ért belőle. A Windowszal elbodogul, de ez neki azt sugallja, hogy egy új tudományt kell elsajátítania.

És az elmúlt évtizedekben bizony kismillió ilyen jellegű címadással találkoztam. Sok-sok cikket olvastam és szemináriumot hallgattam végig, amelyek úgy akarták a Linuxra váltást propagálni, hogy azonnal el is risztották tőle a potenciális felhasználókat. Nem ritkán mindezt erősen arogáns hangnemben, kvázi lehülyézve a mezei felhasználót azért, mert azt a sz@r Windowst használja, pedig így a csomagkezelés, úgy a fájlrendszer meg a memóriamenedzsment...

Egyébként nem állítom, hogy a Windows már száműzte a tetszőleges színű halálokat, csak azt, hogy ha én évtizedes távon nem találkoztam vele, akkor azért már nem lehet olyan nagyon mindennapos vendég.

MaCS

• MaCS_70

félisten

Nagy érdekődéssel és élvezettel olvastam végig az eddigi hozzászólásokat. Bámulatos, hogy mennyire követhetetlenül keverednek itt a rendszerek informatikai minőségével, szoftverellátottságával, a piaci háttérrel, a cégek moráljával, a történelemmel és még ki tudja mivel kapcsolatos érvek.

Mindez egy olyan cikk kapcsán, amely a Linuxra váltásról szólt úgy, hogy pont azok számára teljesen érthetetlen, akik Linuxra szeretnének váltani.

Én 1994 óta próbálkozom a Linuxszal, rendszeresen és folyamatosan, még vettem is dobozos verziót (SuSe 6.3, igaz, OS/2 Warpot is...), annyira komolyan gondoltam a váltást mind privát, mind pedig vállalkozási célra. Végigjátszottam a StarWriter - StarOffice - OpenOffice - LibreOffice vonalat (nekem a szövegszerkesztő a fő munkaeszközöm). Sok barátnak, ismerősnek telepítettem linuxos rendszert és százaknak ajánlottam.

Tisztában vagyok azzal, hogy a Linux (legyen ez az oprendszer) jobb, mint a Windows. (Bár az itt elhangzott rémtörténetek a családtagok széteső Windowsaival a régi idők által ihletett rémmeséknek tűnnek.)

Van is linuxos gépem, de főleg a Linux iránti tiszteletből (komolyan) és tanulási céllal használom.

Az általam rendszeresen használt összesen hat PC-n mégis Windowst használok, a következők miatt:

1. Nem igaz, hogy a Windows szar, legalábbis felhasználói szempontból nem az. Az XP SP3 óta nem láttam kékhalált, pedig három gépen is (kettő 2009-es építés, az SSD kivételével, egy pedig egy 2012-es atomos, 2 GB RAM-os netbook) a Windows 7, illetve 8 telepítése óta csak frissítek a jelenlegi 10-ig. A Windows 8-cal a memóriakezelés is radikálisan javult, még a 2 GB-os gép is használható.

2. A gépek többségén csak a Defendert használva sem kaptam be vírust, úgyhogy nem hiszek a pár hónap alatt vírusokkal megtelő Windowsok történeteiben.

3. Nem tudom, hogy a Windows emellett milyen extra felügyeletet igényel, amire itt sokan panaszkodnak a szülőknél elkorcsosuló Windowsok rémtörténeteinél. Családban több olyan windowsos gép is van, amelyekre évekig nem kellett ránéznem. A feleségemére hat év alatt legutóbb a Win10-re frissítéskor, amúgy néha ránézek a gépházban az update-ekre és esetleg nyomok egy gombot.

4. Még az utóbbi időben is szaladtam bele Linuxon nem működő perifériákba. Tudom, hogy ez nem a Linux hibája (itt utalnék a bevezetőmre), de a felhasználó számára pont mindegy, hogy a rendszere vacak, vagy a gyártók tesznek magasról az oprendszerére.

5. És a legfontosabb: konkrétan nem tudom megoldani nem Windows-programokkal a munkámat. Linuxon használható lenne ugyan például a LO alapú SoftMaker Office (vállalkozói licenccel használom is az irodai gépeken), de bizonyos célfeladatok és a kritikus tömeg rákényszerít a windowsos megoldásokra. És ezalól sajnos nem nyújt felmentést az, hogy a MS kitől mit lopott, vagy hogy az odf mennyire hivatalos. (Nem mellesleg szabadidős területen -- nem játék -- is vannak ilyen problémák, bár ezt a kárdést pár éve sajnos kénytelen vagyok hanyagolni, tehát lehet, hogy már megoldották őket.)

Úgyhogy, bár rettenetesen szurkolok a Linuxnak, mégis Windowst használok -- amivel egyébként elégedett is vagyok.

Mindezt úgy, hogy a Linuxot is piszkálgatom, sőt, az egyetemen jó is voltam belőle, ráadásul van hozzá nagyon-nagyon magas szintű segítségem, ergo gond esetén könnyebben boldogulnék, mint Windowszal.

MaCS

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés