- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
Meg lehet választani Perl, Lua, Ruby és egy rakás más script közül. De miért kell ehhez kiírtani a bash-t? Azért találták ki, hogy legyen egy ingyenes, nyílt forráskódú shell, ami képes a POSIX szabványos shell script-eket futtatni, és ezzel egyébként hozzájárult a Linux sikeréhez is.
Vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy egy Python-ban összeütött, aztán C++-ra automatikusan áttett, egyrészt POSIX szabványt is támogató, de Python és JS fejlesztőket is kiszolgáló shell lenne a jövő, de egyébként kétségkívül különleges ötlet. Érdeklődéssel követem a megvalósítást. -
bambano
titán
pedig megmutatja.
ha valaki init rendszert vagy session menedzsert akar írni, akkor írjon (csak ne terjedjen el). viszont az, hogy a systemd nem csak az svr4initet helyettesíti, hanem az ntpd-t, a hálózati beállításokat, a dns beállítást meg a fene tudja még mit, az biztosan nem az optimális középréteg.
és még mindig ott van az, hogy oké, legyen másik init. de jól működő initet lecserélni egy vödör csavarra, az nonszensz. meg fallbackoljunk rootra...
-
bambano
titán
semmi probléma nem vol a sysvinittel. nem kell mellé alternatíva. az tény, hogy a sysvinit csak init volt, nem volt benne ntp kliens, atombomba tervező program, nem mosogatott és nem csábította el az anyósodat.
KISS: keep it stupid and simple. ezt felejtette el pöcstering is, meg azok is, akik a systemd-t bármely disztróba befogadták.
-
csendes
addikt
Van választék bőven, mondjuk Arch Linux-ra össze lehet számolni, hogy van 16 ajánlott: [link]. Nyilván megvan az oka, hogy miért bash-t használ alapból a legtöbb disztro, de egyébként az Oil Shell pont egy bash kompatibilis megoldás, semmiképpen sem valami radikálisan új, mint például az Oh vagy Ion.
Ezt a ki kell írtani dolgot meg nem értem, mert OK, hogy a te felhasználói igényeidnek nem felel meg, de ettől még másnak pont jó
Egyébként a FreBSD Bourne (sh) user shell-t használ meg C shell-t (tcsh) rootként, mindkettő a hetvenes évekből van. Ehhez képest a bash 1989-ből még kiforratlannak számít egy igazi UNIX rendszerhez (ez persze vicc volt)
-
bambano
titán
"A bash objektívan egy borzalom, mint nyelv.": NEKED AZ A VÉLEMÉNYED, hogy borzalom. szerintem meg nem az.
ha megnézted a saját magad által linkelt weboldalt, millió hivatkozás van cpp-re, pythonra, javascriptre, stb. válogasd ki, hogy abból mit hogyan ért.azt kellene érteni, hogy minden váltásnak van költsége. vagy kifizetik, vagy nem. általában nem szokták. csak azért beleölni egy rakás munkaórát egy másik shellbe, mert valaki azt mondta, hogy a bash csúnya, nulla értelme van.
az informatika 1. sz. alaptörvénye, hogy ha nem romlott el, ne akard megjavítani.
-
fatpingvin
addikt
nem, ez a te véleményed. a bash arra amire ki lett találva arra tökéletes, csak a GUI korában a sok kis mazsola elfelejti hogy ez nem csak egy scriptnyelv hanem egy fullos UI is egyben. próbáld meg beállítani az akármilyen rendszereden az /usr/bin/python3-t login shellnek és nagyon gyorsan rá fogsz jönni hogy miről beszélek.
-
bambano
titán
párhuzamont vontam, amikor is egy magát messiásnak képzelő valaki kitalál valamit, amire semmi szükség és megpróbálja ráerőszakolni a unixos világra.
poettering elvtárs karrierje tele van szoftverfejlesztési epic fail-ekkel, megcsinálja a szemétdombot, kiveri a balhékat, majd másoknak kell feltakarítani utána, én meg, mint egyszeri linux user, szívok.
azt a hülyeséget, hogy az újabb szoftververzióban legyen valami marketingelhető baromság, amiért pénzt lehet elkérni, és ami miatt egy rakás munkát kell a felhasználónak nonprofit belefektetni, az ms találta ki és hagyjuk is meg az ms-nek. a linux sok-sok évig azok oprendszere volt, akik pontosan tudták, hogy mit akarnak és meg is tudták csinálni, következményként az hibátlanul és *HATÉKONYAN* működött. aki nem ezt akarta, az leült egy windows elé és mindenki boldog volt. ma meg egy csomóan azt akarják, hogy a linux is úgy működjön, mint egy windows.
lefordítva a konkrét esetre: akinek ilyen ötletei vannak, hogy dobjuk ki a basht, mert neki személyesen gondjai vannak vele, az üljön le a sarokba és várja meg, amíg elmúlik. nem default shellként azt használsz, amit akarsz, de a default shell az bash. a vi-ba nem integrálunk repülésszimulátort, a csomagmenedzser az dpkg és nem flatpack meg hasonló hülyeségek.
szerk: és azt az elmebeteg hülyeséget is hagyni kellene végre, hogy objektum nélkül nincs élet. amikor pythont meg perlt használnak egy sima konfig fájl legyártásához, sírni támad kedvem.
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem nem jó az, ha két tonna cucc defaultból benne van egy disztróban. Egy Linux Mint user nyilván nem fog terminálozni se. De pl. én meg leszedek egy minimál iso-t mindenféle desktop meg minden nélkül, és felrakom magamnak manuálisan azt, ami kell. Ez az oil shell nekem amúgy sem szimpatikus, úgy sem használnám, nem vagyunk egyformák.
-
> Ezért renderelnek egész, azaz 2x-es skálázáson, majd a már raszteres (pixeles) képet onnan visszakicsinyítik 150 / 200 = 0,75-szeresérde. És megint nem személyes tapasztalat, de tudtommal a Mac is ezt teszi, ha pl. rádugsz egy 27"-es 4K-s monitort, és nem akarsz nagyi módot (200% scale).
A Mac valoban ezt csinalja, es kb. okes is, ahogy kinez. Vegulis alulmintavetelez egy nagyfelbontasu kepet. A Wayland _nem_ ezt csinalja, hanem ha mondjuk 150%-os skalazas van, akkor az alkalmazas 100%-on renderel, es a Wayland felnagyitja.
De most nezem, hogy tenyleg erkezik a mainline-ba a rendes fractional scaling, 3 hete mergeltek.
Mac-en is csak szovegeknel latszik a homalyossag, a Windows az, aki azt az okos trukkot csinalja, hogy a karaktereket hozzaigazitja a pixelekhez.
> Mármint... Az UI "toolkitnek" kell kapásból 150%-on renderelni, mint ahogy Windows-on is történik nem-retró alkalmazásokban.
Valojaban nem ez lesz a megoldas (ahogy Mac-en sem ez), hanem az, hogy a kompozitor egy nagyobb virtualis monitort mutat az UI toolkitnek, es aztan visszaskalaz alacsonyabb felbontasra.
Legalabbis en igy tudom, de nem vagyok annyira benne a dologban; en annyit latok, hogy az 27" 5K monitorom az jo Linux alatt, a 28" 4.5K az meg nem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest