- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36204 üzenetére
a sima raid nélküli tárolással, ahogy az előző HSZben leirtam.
miért ne lehetne? ráadásul raid5 esetén pedig szempont volt.
12terát légyszi backupolj rendszeresen
-
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36202 üzenetére
Ha jól van beállítva az elérés. (cache) akkor órákban mérik. Nekem a 12(16)tb inicializálása 12óra volt, a 9tb rebuilt anno kb 20óra körül. ha kikapcsolod a cache-t (alapértelmezésben ki van kapcsolva),akkor simán 4x idő.
és közben természetesen használható a rendszer, csak lassabb.
Elfogadod, hogy hiába akarták a cikkek kihozni, hogy nem biztonságosabb a raid5, de bizony az. és sztem ha a gyakorlati oldalról nézzük, nem is elhagyagolható mértékben. Csak valamennyire ésszel kell hazsnálni. Fejem csóváltam, amikor irta valaki vmelyik kinti fórumon, hogy mocsok debian havonta kerepelteti a HDDket, és hogyan kell kikapcsolni. Erre van, ez a dolga.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36200 üzenetére
Helyreállításnál lehet gond. De, ha a nem lenne raid, akkor még nagyobb lenne az esélyed adatot bukni.
tfh egyik HDD beteges, akkor raid esetén a tartaléknak beállított HDDre jó adat fog kerülni, mert ott még van paritás. raid nélkül meg garantáltan lesz valamennyi adatvesztés a szektorhiba miatt, ami miatt általában több file odalesz.
ha totál kihullik egy HDD, akkor nekem 38% esélyem van, h tökéletesen visszaállítok mindent, max 1 file 1 bitje lesz hibás, mig raid nélkül teljes bukta.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36198 üzenetére
Háát, azz azért bőven feltűnik a vezérlőnek, hogy két adat különbözik ellenőrzés során (adat+paritás). a konfigban pl benne van, hogy ilyenkor 20 alkalommal próbálkozik kiolvasni. hibát csak akkor jelez, ha 20ból egyszer se sikerült eldönteni hogy 0 vagy 1.
a kisebb azért nem sokkal kisebb. ugyanúgy 12 terányi felületről van szó, csak a raid 5 miatt lett 9 hasznosítva. ott 96% volt az esélye, hogy URE legyen rajta.
igen, úgy értettem a paritást. pár: adat+paritás.
URE csak annyit jelent, hogy adat kikérésekor 2x egymás után más adatot ad ki.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36191 üzenetére
Ezért szokás időközönként teljes ellenőrzést csinálni. Előző rendszeremben is 12terányi raid5 volt (9tera hasznos területtel). tönkrement egyik HDD, kicseréltem, és visszaállított mindent. Az más kérdés, hogy belenyúltam
az inteles RST szolgáltatás win alatt pl úgy működik, hogy onnastól irja ki, hogy adatok védelem alatt állnak, ahogy csináltál ellenőrzést. és még inicializálás is volt előtte, amikor ugye végigír minden szektort.
és igen, volt, hogy talált hibát a heti rutin során, amiről a smart nem is tudott.
Linux alatt úgy látom, hogy használat közben ellenőrzi a szektorhibákat, és debian alapértelmezés szerint minden hónap első vasárnapján futtat teljes ellenőrzést. és, ha jól látom, a linuxos szoftveres raid nem inicializál, hanem rögtön használ. De lehet rosszul látom.
Szvsz, ha ellenőrzés során kiderül, hogy van szektorhiba, akkor onnastól az adott HDD rossz szektorát nem fogja használni, adatvesztés esélye meg minimális, mert, hogy az adott adat paritás párja rossz legyen a másik 3 HDDn, annak azért pici az esélye. de mindenképp biztonságosabb megoldás, mint ha egyáltalán nem menne a raid5, hiszen ott, ha olvashatatlan lesz a szektorod, akkor IJ, meg is van az adatvesztés. 12teránál meg beszéltük, hogy ennek esélye 96%.
Egyébként a fő oka, hogy RAIDelek az nem az, hogy biztonságban legyenek az adatok, hanem, hogy gyorsan elérjek mindent (ugye egyszerre 2 HDD olvas, kipróbáltam, kb 240Mb/seccel tényleg tud olvasni), és egy könyvtárba kerüljenek a filmek, ne legyen duplikáció. Az egyetlen egészen megbizható megoldás minden adat duplikálása két külön gépen.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
ubyegon2 #36179 üzenetére
Az ezzel a baj, hogy én tényleg nem értek a linuxhoz- se.
Nagy szükségem van arra, hogy amit kigondolok, és megpróbálok megcsinálni, azt egy pro véleményezze, és jó irányba tereljen. Na a raid 5ben pont különbözik a véleményünk, de a többiben elkélt a segítség. Ami egy pro topicban túlzottan kispályás lenne, sztem.Gondolom ott mindent maguk fordítanak forráskódból, betéve tudják melyik konfig lehetőség hol van. Mi mivel szeret összeakadni, stb.. Nekem meg, mint a többi frisshusinak sok órás utánaolvasás minden egyes probléma.
Elolvastam a haladóknak iródott 0. HSZt, és nem gondolom, hogy a kérdéseim oda valók lennének.
-
bajnokpityu
félisten
hogy rohadna meg a chrome.
megvan a megoldás. minden beállítás jó volt a delugável kapcsolatban, csak a chrome szivatott meg a windowsos kliens gépen. -
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36151 üzenetére
sima iptables-em van, meg webmin-em.
mindkettő szerint nyitva a 8112 port, ahol a webuinak kéne futnia. de EMPTY_RESPONSE. -
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36149 üzenetére
A raid5ben van paritás ellenőrzés. tehát ha olvashatatlan egy bit, akkor azt tudja javítani, visszaállítani. egy másik HDDről. Tehát ellenőrzés esetén a hibás bitre fény derül. Azt meg hetente végez a vezérlő szoftver. Mármint win alatt ez volt beállítva, linux alatt még nem volt időm erre megkérni.
Az URE pedig minden hddnél megvan, tehát, ha összeraksz 12teárnyi adatot, akkor ott is van 96% esélyed erre. Itt meg minimum 33%-al kisebb az esély, pont a paritás miatt, mert a 16ból csak 12 az adat. DE igazából sztem szinte 100%, hogy jó, mert hogy pont ott lenne hibás bit mindkét HDDn, annak azért kicsi az esélye.
Tehát pont, h nem felesleges.
Delugét, vagy inkább hívjuk debugénak, feltettem, webUIval együtt. A linuxos gépen localhost alatt látszik is, csak kintről nem fogadja a kérést. EMPTY_RESPONSE jön vissza.
root@NAS:~# deluge-web
[ERROR ] 14:24:40 config:387 Expecting , delimiter: line 3 column 3 (char 19)
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/deluge/config.py", line 385, in load
self.__config.update(json.loads(data[start:end]))
File "/usr/lib/python2.7/json/__init__.py", line 338, in loads
return _default_decoder.decode(s)
File "/usr/lib/python2.7/json/decoder.py", line 366, in decode
obj, end = self.raw_decode(s, idx=_w(s, 0).end())
File "/usr/lib/python2.7/json/decoder.py", line 382, in raw_decode
obj, end = self.scan_once(s, idx)
ValueError: Expecting , delimiter: line 3 column 3 (char 19)verziók:
deluged: 1.3.10
libtorrent: 0.16.18.0 -
bajnokpityu
félisten
válasz
lionhearted #36146 üzenetére
Miért ne lehetne újraépíteni?
Ugyanugy van paritás, mint a kicsinél. 4db 4tb hddböl van 12tb szabad hely. Rst vvel csináltam, nem dmadm. Win alatt működne az újra építés. De szem dmadm alatt is kell hogy menjen.Távoli asztal nem olyan rossz, amikor a smart adatokat dia diagramból nézném.
Deluge webui nem működik nálam. A beépített verzió.
-
bajnokpityu
félisten
jogos, debiannal vannak nálam is anomáliák. mint is, és a freenas is pöccre felment, csak éppen nem volt kedvem a 2 terás HDDt beáldozni 1gigás oprendszer miatt, ezért partícionálható kellett.
egy dolgot azért kiemelnék, ami miatt megéri a szopást a linux, az pl az, hogy egyik win (8.1 és server 2012) alatt se tudtam megoldani, hogy brigdelje a két hálókártyát, és ezzel egyidőben ne szaggasson az upnp. az 1 gigás freenason meg kb 5 perc volt.. Nyilván mindenkinek megvan az oka, miért szenved kicsit a linux-al, nekem ez volt.
perpillnat azzal szopok, hogy újraindításnál a 12terás raid5 tömböm mindig máshova lesz mountolva, és állítgathatom át a torrentet, és a minimservert az új helyekre. a torrent webui meg 1x hajlandó volt működni, de egyszercsak lafagyott, és azóta csak a linuxos gépen megy, külső gépről nem tudom megnyitni a weboldalát. távoli asztal természetesen nem enged be, hogy azzal csekkoljam, mi hogy áll.
most meg újra elkezdett szopatni a java alapú minimserver, hogy nem kompatibilis (egyszerre csak) a javammal. valamik összeakadnak, leszedem mindkettő, majd újrarakom, minden megy a köv újraindításig -
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #36120 üzenetére
no megoldottam, újrairtam.
valami elírás lehetett a conf file-ban, most királyul megy. -
bajnokpityu
félisten
sambával megosztottam egy mappát.
Látom windowsos gépről ezeket a mappákat, viszont a home dir-en belülre már nem tudok menni.
Hol kellene ezt állítani?Ha fontos, akkor debian8ról van szó.
-
bajnokpityu
félisten
HDD SMART adatokat grafikonon meg tudja valamelyik proggi jeleníteni?
-
bajnokpityu
félisten
xrdp-ben próbálok kapcsolódni távoli asztallal egy mint linuxhoz,amiben cinamon az alap asztal.
modulból kiválasztom a sesman-xvnc-t, beirom az user,passt, majd connection OK, és kilép. Ez mi lehet? -
bajnokpityu
félisten
Tudnátok segíteni disztibúció választásban?
Csinálni akarok egy NASt, raid5el (alaplapi intel vezérlő), és alábbiakaat kéne tudnia.
1. kényelmes web alapú konfigurálás
2. kettő hálókártya van a gépben, két kicsi hálózat van a két oldalon, ezeket static routinggal össze kell tudni kötni, és az egyik hálókártyán DHCP szerver is kell legyen.
3. java, és minimserver upnp szerver támogatottsága (sajnos csak ez jó nekem)Freenast nézegetem egyelőre, de a 2. és 3. pontot nem nagyon tudom megcsinálni. Gondolom elég nagy korlát, hogy egyedi install csomagok vannak, és kiherélt rendszerről beszélünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest