Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One mobilszolgáltatások
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Miért nincs MagSafe az iPhone 16e-ben?
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bajnokpityu #36205 üzenetére
Ezt így nehéz lenne belátni, mert hiába gondolja a józan észt azt, hogy az a prioritás megvéd, ettől függetlenül te teljes adatmennyiséget kockáztatsz, míg az 1 diszk csak 1 diszk mennyiségét.
Egy egyszerű példával élve, RAID1-et tekinthetjük a "legbiztonságosabb" RAID tömbnek, ebben gondolom nincs vita. Van 5 drájv benne, 5 éves átlagos lifetime-mal. Akkor az 5 lemezes RAID1 tömböm 5 év múlva ki fog hullni 1 lemeznyi tartalommal, csak úgy mint az 1 lemez 5 év alatt 1 lemez tartalommal.Hát ha még az az 1 lemez mellé van 4 offline tárhely, ami nincs kitéve a többi hardver meghibásodásának és a folyamatos terhelésnek...
Egy rossz vezérlő meghibásodás, táphiba, és ugyanúgy pukkan az egész, akármi van. A megnövekedett terhelés miatt rebuildkor (főleg, hogy URE miatt párszor meg kell ismételni, ha lehetséges, mert írnak ilyet is: "That second unreadable block during a RAID5 recovery is enough to destroy the RAID group and wipe out all the data on it." Ennyire nem vagyok otthon a RAID vezérlők piciny lelki világában, én sem vagyok rendszergazda) is simán pukkanhat még 1 lemez, és annyi. Ezeket nem árt belekalkulálni. Szeretjük őket elhanyagolni, de ott van. És még nekem sem juthat minden opció az eszembe.
Én nem azt mondom, hogy vegyél még ennyit a homevideókra (gondolom nem dokumentumokkal van tele), csak azt, hogy ha valami fontos, akkor tarts róla ennél több másolatot. Innentől a te dolgod, hogy melyik adatot mennyire tartod fontosnak, és hogy ezt a fontosságot Ft-ban kifejezve, hogy tudod új HDD/BD/cloud/etc vásárlásban kifejezni.
Ha tényleg csak egyszer próbálkozhatunk, ahogy az általad kritizált cikkek vélelmezik, vehetünk egy egyszerű számítást is. Egyesével mondjuk AFR 3% mellett van 12TB adatunk, akkor évente az átlagos adatvesztés 12*3% = 0,36TB
Van egy ilyen RAID 5 tömbünk, ahol az AFR egyesével ugyan 3%, de 4 lemezes RAIDben 1-(1-3%)^4=11,47%. Sikeresen vissza tudok állni URE (és akkor még ott van, hogy pukkan a 2. HDD) miatt ugye a 38%-kal, elbukni 62%-kal, tehát az éves átlagos adatvesztés 12TB-nak a 7,11%-a, ami már így nagyobb, mint az első megoldás szerinti 3%, és abba bele sem számoltam, hogy van +1 HDD-m.És ez továbbra sem jelenti azt, hogy rosszul választottál. Kellett olcsón a tárhely (egyben), a jó sebesség, és a hibatűrés.
Nem akarod elfogadni a cikkben leírtakat, lehet nem is kell, mert pl olyan alapfeltevéssel indulnak, ami esetedben valamiért nem igaz. Nem tudok személyes tapasztalattal, vagy mindent kizáró írással előállni (persze, ha azt is simán kizárod, akkor mindegy is). Vezérlőként is változhatnak egyes dolgok. Szerintem zárjuk a dolgot, így is eléggé túllő a topic keretein. És így is több időt lőttem bele, mint amennyire a téma érdekel, és időm van...[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36203 üzenetére
Minél biztonságosabb? Miért lenne valami biztonságos, ha nem is volt tervezési szempont?
Rossz oldalról közelíted a dolgot, csak azért, mert lusta vagy rendesen, időnként backupolni. -
válasz
bajnokpityu #36201 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy max újrapróbálkozol, végül is pár próbálkozásból kijöhet egy jó állás is. Igaz, hogy ~1 hétig rebuildelni fog, de gondolom nem mission critical.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36199 üzenetére
Nem, a 96% is téves, ezt már leírtam. Rossz adatból indultam ki.
20 olvasásnál sem fogja tudni eldönteni, hogy hibás-e vagy sem. 12.5TB olvasás után 1x fog megegyezni majd az általa várttal.
Rebuildelsz... kiolvasod a maradék 3-ról az adatot (most mindegy, hogy alkalmanként 2+1paritás)... ebből számolható a 4. diszk tartalma. De, erre 38% esélyed van, hogy így megy. A maradék szerény 62% eséllyel beugrik egy URE, nem tudja semelyik vezérlő, se hardveres, se szoftveres, se te, hogy mikor és melyik. Ekkor a 4. új lemezre egy olyan állás szerint kerül fel az adat, ami nem valós, hiszen 1 valótlan és 2 valós adat alapján számolta ki a 4. tartalmát. Ha ezt ellenőrizni akarod, akármikor és akárhányszor, már visszakapod a 3 valós tartalmat illetve a 4. valótlan(+valós) alapján kiszámolt korrupt tartalmat. Szerinted ez így egy egészséges RAID tömb? Ki fogja eldönteni, hogy melyik a hibás adat...[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36197 üzenetére
És mi történik a teljes ellenőrzéskor? Lesz 2 ellentmondó HDD egymásnak, nem tudod, hogy melyik a rossz. Nem lesz ettől gömbölyű a világ. Egyszer egy kisebb(!) esetén szerencséd volt, később nem biztos. Én szóltam, innentől a saját hozzáállásod hibás a teljes adatvesztésért.
Gyorsítani a RAID0 is jó, és azt sem fogod tudni rebuildelni.Vagy csak simán kevered a szektorhibát az URE-vel. Az URE csak rossz adatot ad vissza 1 alkalommal, a szektor maga jó, és újraolvasva is jó adatot fog adni... Csak ezt már rebuildkor nem olvassa újra, mert nem tudja, hogy hibás volt. Ezért URE. Innentől akárhányszor ellenőrizheted, 2 ellentmondó lemezed lesz. És nincs olyan, hogy paritás pár...3 adat stripehoz 1, azaz 1 paritásod van.
Nem tudsz egyszerre 2ről olvasni, mert 3-an van az adat... alapvetően téves elképzeléseid/tudásod van a témáról.[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36180 üzenetére
Nem igazán a véleményünk különbözik, hanem egyszerűen csak felül akarod írni a józan logikat. Én figyelmeztettelek, hogy a 12TB-os RAID5 tömb már nem igazán tűri el a lemez vesztést, így nem látom értelmét a kialakításának sem. Persze, lehetséges hogy neked mégis van rá megalapozott okod. Amíg a teljes tömb működik, addig persze nincs gond.
A probléma a diszk vesztéskor van, amikor esetedben 3 diszkből akarod újraépíteni a 4 teljes diszkes tömböt. Ez nem fog menni, szinte biztos. Ennek az oka a sokat elhangzott URE.
Eszerint így is 38% esélyed van a sikerre. Ez azért nem sok. A múltkor feltételeztük, hogy a teljes pool 1 lemeznek számít, de ez rossz logikai döntés volt. Mentségemre legyen mondva, van amikor így kell számolni...És erre számos szakmai, és kevésbé szakmai cikk is van, úgy mint:
Jó öreg Wikipedia, és a jelzett forrásai
ZDnet
Ez már RAID6, de a probléma azonos
DELL ajánlása
Érdekes, de nincs ajánlva a RAID5A RAID nem backup. Ennyit akartam tudatosítani, meg hogy ne veszíts el 12TB anyagot, ha ennek nem vagy tudatában. Ha igen, de mégis máshogy döntesz, akkor meg legyen jó érved, még ha nem is osztod meg. De egyszerűen a RAID5 nem megbízható, alig tűri el az 1 lemez elvesztését is.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz
bajnokpityu #36188 üzenetére
Rosszul állsz hozzá, terminálban kell csinálni.
-
válasz
"Az ezzel a baj, hogy én tényleg nem értek a linuxhoz- se."
Akkor a legjobb helyen vagy közöttünk!Nem annyira kispályás ez ott sem, ott is mennek a kezdő- haladó kérdések meg itt is, ha megnézed, a haladók is bejárnak ide- szerencsénkre!
Annyira nem válik külön a két topik, inkább azért hozhatták létre az abszolút kezdőt, hogy ne ott tegyük fel a valóban abszolút kezdő kérdéseket.
pld.: telepítettem Win mellé az Ubuntut és nem indul el az oprendszer, csak fekete képernyőn villog egy kurzor.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
"Gondolom ott mindent maguk fordítanak forráskódból"
Francnak van arra ideje."betéve tudják melyik konfig lehetőség hol van"
Vaaagy: hol a válasz a kérdésre."Mi mivel szeret összeakadni"
Hát tudja ezt a disztribútor, mi közöm nekem ehhez. -
válasz
bajnokpityu #36171 üzenetére
deluged && deluge-web -f -p 8112
Ha el van indítva a daemon és a webui is, nem akarsz SSLezni, és kapsz (ezek szerint krómban) respone-t, de üres... akkor ennyiből fogalmam sincs mi van elállítva.
Küldd el privátban a ~/.config/deluge/web.conf -ot. (pastebin-en)[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
bajnokpityu #36168 üzenetére
Most is jó a hangja, meg tudsz rajta zenét hallgatni. NIncs semmi fejlődés.... sóhaj....
-
válasz
bajnokpityu #36150 üzenetére
Kérlek, gondolkozz egy picit. Ha rebuildelni akarsz, mert vesztettél egy lemezt, akkor vagy 1 adat stripe, vagy a paritás stripe hiányzik. Nem derül fény a hibás adatra. Rebuildnél nekem most alap az a feltételezés, hogy 1 lemez kiesett. Normál működés esetén igazad is lehetne, csak akkor is fenáll a helyzet, hogy nem tudod, hogy a paritás vagy az adat a hibás, de legalább adsz esélyt újraolvasni.
Deluge stabil. Be kell tudni állítani. Tűzfal engedélyezi a külső elérést? Ha van fent UFW, akkor ennyi a beállítás:
# ufw allow 8112/tcp
A deluge-webet pedig célszerű daemonként futtatni.
deluge-web -f[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36147 üzenetére
Egyetlen fő oka az URE, azaz az Unrecoverable Read Error. Ez a mai szokásos, nem enterprise lemezeknél (papíron) 10^14bitenként max. egyszer fordul elő, ez pedig 12.5TB. Na már most, ha rebuildelsz egy 12TB-os (rebuild ugye diszk vesztés miatt lesz, tehát olvasni is csak 12-t kell) RAID5-t, akkor 12/12.5=96%-os eséllyel fogsz egy ilyen hibát kapni, ami ahogy a neve is mutatja, javíthatatlan hiba. Erre számtalan cikk van.
Esetedben, ha a biztonság a fontos (bár a RAID nem kifejezetten erre van), akkor a RAID10 a megoldás. Egyéb esetben teljesen felesleges a RAID5, kvázi sosem tudod majd visszaállítani. A biztonságot pedig a backup adja végsősoron.Smart adatokat megkapod a smartmontools csomagból is, CLI-s, de túl lehet élni.
Deluge-t én is használom. A Webui nem indul el magától, amíg erre a daemon nincs megkérve, hongy indítsa.
És egyébként sem szükséges WebUI hozzá, a kliens rábírható, hogy a távoli szerverre (ottani kliensre) csatlakozzon.
[link][ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz
bajnokpityu #36147 üzenetére
Távoli asztal helyett szerintem a TeamViewer is megteszi. Legalább is én azt használom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
bajnokpityu #36145 üzenetére
Távoli asztalnak semmi haszna, azonfelül, hogy erőforrást eszik.
Ahhoz, hogy a WebUI-ban segítsünk kéne tudni, hogy melyik programról van szó.Azt meg remélem tudod, hogy ha egyszerű SATA-s 12TB-os RAID5d van, akkor szinte (12.5-től biztosan) kódolva van az, hogy sosem tudod újraépíteni?
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz
bajnokpityu #36140 üzenetére
Ubuntu server-rel gondolom próbálkoztál, nálunk a rendszergazdák többsége a BSD-re esküszik. Ha Sun java van a szerveren, ajánlott linuxra is azt telepíteni, akkor nincs ütközés(de gondolom így csináltad). A RAID valóban cumi sok esetben, de a rendszergazda topicban biztos tudnak rá megoldást(legalábbis remélem).
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu #36120 üzenetére
no megoldottam, újrairtam.
valami elírás lehetett a conf file-ban, most királyul megy.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.