-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lev258 #64724 üzenetére
tudom, hogy félreértetted. Egyébként, ha nem kifejezetten szórakoztatónak tartja valaki, akkor lehetetlen is követni!
(#64725) kemotox
Tudom mi a tiling lényege, de ezek szerint szintén nem követted Frawly koma harcait a wm-ekkel! Így meg ugye nehéz.... Amúgy valóban nem ismerem a wm-eket, de majd akik használják, csak eldöntik, hogy akkor miért, ha nem gyorsabb...
-
-
válasz
lev258 #63990 üzenetére
Én egy szóval se mondtam, hogy nem használható, oda se írtam volna 3.-nak, ha így lenne.
(azért abban egyetértesz remélem, hogy az egyikben ez, a másikban amaz a default)Azt írtam, hogy csak ha semmi más nincs, akkor használjuk!!!!
Az oka a képen található:
Ennyire marha barom nem leszek, hogy innen bármit is telepítsek!
(#63992) colomb2
Tiszta, értelek!
Amiatt pontosítottam, mert én Mint használó vagyok, így emiatt könnyebb rálátásom van....
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #63925 üzenetére
Én úgy tudom, hogy kódol saját maga is, és nem csak mások által készített patch-eket rakosgat össze. Pl. a memóriamenedzsmentes dolgokat ő szokta írni a kernelben. A drivereket, fájlrendszereket, schedulereket, Meltdown/Spectre-sérülékenység elleni foltokat inkább mások készítik, de vannak még területek, amit Linus egymaga ír.
(#63928) Victor Súgó: az OS/2-nek olyannyira vége van, hogy egy csomó bank használja még, meg néha iparban is használják még, meg van egy retrós felhasználói bázisa is. Néha napján még 3rd party patchek is kijönnek hozzá. Szerintem az XP-nek is ez lesz a jövője.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #63858 üzenetére
Köszi, így már sikerült. Felismerte a kártyát, rendben van.
Még két dolog volna, amire megoldást kell találnom és akkor egészen rendben is lesznek a dolgok - egyelőre.
- Az egyik, hogy sok minden angol nyelvű, pl. a chrome is. Ubuntu alatt megnyitottam a „nyelveket” és felkínálta a frissítést, utána minden magyar lett. Debian esetében ez sajnos nem működik.
- A másik a gnome beállításai. Hogyan, hol tudnék beállítani néhány dolgot? Sajnos eléggé butácska így ez a gnome, pl. még tálcára helyezni se tudok, illetve némi csinosítás is ráférne.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #63850 üzenetére
Korábban már elég hosszasan feszegettem a témát pl. az nvidia driver kapcsán is, de sajnos nem sikerült megoldást találni. Rejtély, hogy ezen a gépen miért nem akar normálisan működni a Linux. Mindenesetre most kap egy esélyt a debian, hátha.
Egyébként az ubunturól mástól is hallok mostanában rosszat, tehát nemcsak nálam vannak gondok. -
drup
junior tag
válasz
lev258 #63780 üzenetére
Ha elolvastad, amit irtam, orultem, hogy talaltam olyat, ami telepult, es valahogy mukodott.
Majd, ha az illeto akarja, frissiti egy frissebbre - de ha az megint lassu lesz, majd visszajon es megint engem fog boldogitani.A masik mondatodat nem ertem, ketfele dolgot irtam.
Megirnad, hogy melyikre vagy kivancsi reszletesebben es mit nem ertettel abbol, amit leirtam? -
ontheground
tag
válasz
lev258 #63793 üzenetére
Igazad van, de végülis ez is egy ramdiszk.
Informatikai biztonsági szempontból lehet nem a legmegfelelőbb ezt használni(más programok is írhatják-olvashatják a tartalmát, rosszul megírtak bele is törölhetnek más programok fájljaiba), de én használom, mások is, a neten rengeteg az ezzel blog téma, leírás. Máshol is volt már, hogy a sebesség oltárán áldoztam fel a biztonságot. Valamit valamiért. Alapból, ha minden program a saját cuccait birizgálja csak benne, nem kéne gondnak lennie, eddig nem is volt. Előkerült jó előbb az SSD: arra is jó, hogy a gyakran írt ideiglenes fájlokat(ha van elég RAM) kitéve ide, az SSD-t kíméljük, én pl Openelec-es Kodi alatt ide tettem ki mindent, amit csak lehetett, hogy ne a 2 gigás ide flashet terheljem felesleges írogatással.A boot-ot viszont én írtam el a 63788-ban, ki is vettem, mert nem arra gondoltam, szerencsésebb lett volna úgy fogalmazni, hogy az éles rendszer amikor már elindul(boot folyamatnak vége), akkor a /dev/shm már rendelkezésre áll.
-
Victor Súgó
tag
-
ontheground
tag
válasz
lev258 #63781 üzenetére
Ez a /dev/shm (Shared memory) már elég régóta be van kapcsolva alapból, nem kell külön másik tmpfs-t létrehozni, ha nem akarsz, alapból elterjeszkedik akár a ram feléig is, de dinamikusan, nem foglalva azt. Írható/olvasható root jog nélkül. Szerintem már a 14.04-es Ubuntu-n is volt, de lehet, hogy csak a systemd-vel érkezett.
Ezt a ramdisk / ram disk jelentést kifejtenéd?
Akkor jobban is jártam enélkül az exFat nélkül. Amúgy eddig ilyet csak nagyobb pendrive-okon láttam.
-
ontheground
tag
válasz
lev258 #63725 üzenetére
A kernel is számít, meg a körítés is. Anno egy projektnél a Pulseaudio komplett leirtása is csodákra volt képes, megszűnt az összes probléma. Mondjuk ott nem is a legfrissebb szoftverekkel kellett összehozni a dolgokat, az is benne lehetett a pakliban. Mindenesetre a Pulseaudioval még most is úgy vagyok, hogy felesleges plusz layer a linuxos hangkeltésben, Win alatt is, ahol csak tehetem kikerülöm a Direct X meg MME audio rétegeket, ahol csak lehet Kernel Streaming-et/ASIO-t/közvetlen WASAPI-t használok, lehetőség szerint.
ubyegon2: Szerintem az Arch alapú disztrókat passzolom most egy darabig, talán még az általad ajánlott Arco Linux-ot megpróbálom. Ezt az Anarchy-t is csak azért raktam volna fel, mert legalább az ablakkezelő meg még jópár dolog készre be van benne lőve, meg van egy normális telepítője. Csak sajnos hű a nevéhez, hol mükszik a tárolója, hol nem, visszaolvasva a neten, korábban is voltak már szervergondjai. Korábban egyébként Arch Anywhere néven futott. A tanulság, Arch alapon sincs ingyenebéd
Kerneltéma: Némelyik disztróhoz van kulcsrakész realtime kernel is, az meg még jobb az ilyen célokra azt mondják. Igazából nekem maximum a Mixx nevezű proginál lenne lényeges a low latency, hogy ne késsen sokat a vezérlőmhöz képest. De ezt, ha nem menne rendesen Linux-szal megoldom inkább Windowsban. Más ilyesmit mostanában kétlem, hogy használnék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #63725 üzenetére
Én használom "high-end" zenei célokra is a Linuxot, saját épített erősítő mellé. Tök normál kernellel a Chakra probléma nélkül kiad magából 32biten 384KHz-es mintavételezéssel zenét USB-n a külső dac-nak. Ugyanez az eszköz amit használok, az Win10 alatt tud pattogni meg nem működni, mert félkész az ottani UAC driver.
-
ontheground
tag
válasz
lev258 #63656 üzenetére
Köszi, de a MATE-et kilőttem, van gyorsabb.
Sajnos tényleg megkerülhetetlennek tűnik a Pulseaudio. A gond az, hogy felesleges réteget és latency-t rak az audiorészbe. Anno volt vele ubuntu alatt crack/pop hangproblémám is. ALSA-val is menne ugyanaz, bár programozási szempontból biztos kevesebb szívás.Kb 15 disztróból(Debian, Ubuntu, Mint, Manjaro, Arch variánsok MATE/Cinnamon/Xfce/LXDE/LXQt/Openbox előrekonfigolt felülettel) ezek maradtak:
Ubuntu/Debian alapon leggyorsabb/legkezelhetőbb, live-val legkevesebb gond volt:
Linux Lite 4.2
Arch alapon leggyorsabb/legkezelhetőbb, live-val legkevesebb gond volt:
Anarchy Linux
Még tesztelésre vár:
Antegros
A Crunchbang variánsok/Archbang tűnt még ígéretesnek, de elvetettem őket pár okból.
Szerintem kipróbálom az Anarchy-t winyón(ugye live-on a ramdisk miatt minden gyorsabb), aztán, ha nem jön be, marad a Linux Lite. Ez utóbbi Ubuntu 18.04 LTS alapú, ezzel volt a legkevesebb gondom teszt során, meg mellé még piszok gyors is.
-
válasz
lev258 #63715 üzenetére
Sajna nincs más, csak ami a tárolóban van, azt lehet onnan is felrakni. Marad a másik megoldás, a kemotox által linkelt Ukuu-val való frissítés.
(#63711) Lalikiraly
Tudnál mondani valamit a hardverről amúgy, a marketing elnevezés elég kevés. Ennél jóval több van, mint itt, de ez sem kevés.....és ugye nem csak színükben mások.
-
kemotox
addikt
válasz
lev258 #63652 üzenetére
Baszki tényleg. Mostmár megy a reinstall. Eszembe sem jutott ez a logos dolog
Nembaj, csak sulizós laptop, lassan kész a szagdoga aztán "nem fog kelleni" (=azaz lehet distro hoppingolni ezerrel, meg belevetem magam most már rendesen az i3 világába)
Amúgy az LTS és nem LTS verziók között támogatáson kívül van igazi különbség? Tényleg annnnnyival rosszabb, kevésbé stabil a nem-LTS? -
válasz
lev258 #63543 üzenetére
A syslogban ez lehet a shutdown és a következő elindulás:
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: UPS apc350@localhost on battery
Nov 24 12:06:50 hobbit upsd[1748]: Client upsmon@127.0.0.1 set FSD on UPS [apc350]
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: Executing automatic power-fail shutdown
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: Auto logout and shutdown proceeding
Nov 24 12:06:55 hobbit systemd[1]: Unmounting /TAROLO...
Nov 24 12:06:55 hobbit rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="1117" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.
Nov 24 12:11:03 hobbit rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="1112" x-info="http://www.rsyslog.com"] start
Nov 24 12:11:03 hobbit rsyslogd-2222: command 'KLogPermitNonKernelFacility' is currently not permitted - did you already set it via a RainerScript command (v6+ config)? [v8.16.0 try http://www.rsyslog.com/e/2222 ]
Sajnos én nem tudom megmondani, hogy ez szabályos volt-e. -
válasz
lev258 #63352 üzenetére
Ezért kellene a kérdező konfigja, és akkor látnánk, hogy kell-e hozzá zárt driver, jó a nyílt is, és merre induljon el zárt driver-t kereni.
Pl. Fedora-n már elég egyszerű zárt driver telepítése, és ha Gnome-ot (Workstation verziót) használ, amit ajánlottam, akkor a Szoftverek első indulásakor fel is ajánlja: -
válasz
lev258 #63350 üzenetére
Túlmisztifikálod a disztrók közötti diferenciát. A linux az linux. A mount az ls mindenhol ugyanazt csinálja. A grafikus felület (Gnome, KDE, XFCE) mindegyiken ugyanúgy néz ki, ugyanazokat a programokat használja. Nüansznyi eltérések vannak, amik elsősorban a pimpelésben nyilvánulnak meg, és 1-2 saját fejlesztésű programban. De a Firefox mindegyiken ugyanaz (na jó pár, verzió eltérés lehet az LTS/ESP kiadásokat használóknál), de a magyar nyelvű felület, az azon megnézett WEBoldalak, és a plugin-ek ugyanúgy működnek. A kezdő úgy is a disztubúció által biztosított áruházban keresi, és jó esetben szerzi be a programjait. Aztán vagy megelégszik ennyivel, vagy elkezdi jobban megismerni a rendszert. Nem kell (és nem is akar) mindenki mélyebbre ásni. Boldog, hogy megtalálja a böngészőt, és ott már mindent meg tud oldani.
Az meg más kérdés, hogy milyen a fejlesztési ciklusa, hogy 10 éven át a tavalyelőtti verziókat használja, vagy fé évente, netán hetente frissít új verzióra.
A Fedora-n mi működik annyira másképpen? Most tényleg az a baj, hogy nem Mint-et javasoltam, hoztam fel példának?
+ Ha elárulta volna a pontos konfigját, laptop/PC, mennyi/mekkora HDD/SSD, RAM, stb... Pontosabb segítséget is kapott volna.
-
válasz
lev258 #63344 üzenetére
Csak próbálgattam, hogy mitől függ, hogy nem csatolja fel. Pont exfat-ra volt formázva, mikor kipróbáltam, hogy az /mnt-be felcsatolja-e. És felcsatolta. Aztán elkezdtem kísérletezni, hogy a /media/wd jó-e, és láss csodát oda is felcsatolta. A /media/WD megint jó, /media/WDMy még mindég jó, a /media/WDMyBook, már nem jó. Elkezdtem csonkolni, és elég volt egy karaktert törölni, hogy jó legyen.
-
válasz
lev258 #63289 üzenetére
Tudok én újat mutatni... pedig nem is akarok.
Mint kiderült, valami nem volt kóser a ppa purge esetén.
PPA-Purge rendesen megtörtént, újraindítás, steam elindít. Letölti amit kell. És működik.
Szóval én voltam a villamos. Arra már nem emlékszem miért és hogyan lett az oibaf csomag feltelepítve, de egy életre megtanultam, hogy kerüljem az ilyeneket...
-
válasz
lev258 #63287 üzenetére
Kubuntu 18.04
Cifu@CifuNAS:~$ sudo dpkg -i /home/cifu/Downloads/libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb
A korábban ki nem választott libgl1-mesa-glx:i386 csomag kiválasztása.
dpkg: figyelembe véve a(z) libgl1:amd64 eltávolítását a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára ...
dpkg: igen, a(z) libgl1:amd64 csomag el lesz távolítva a(z) libgl1-mesa-glx:i386 javára
(Adatbázis olvasása ... 308925 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../libgl1-mesa-glx_13.0.6-1+b2_i386.deb ...
Beállítás törlése: libgl1-mesa-glx:amd64 (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b) ...
Kibontás: libgl1-mesa-glx:i386 (13.0.6-1+b2) ...
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:i386 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:i386 13.0.6-1+b2 csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 eltérő verziójú (18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b)
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: libgl1-mesa-glx:amd64 (--install):
a(z) libgl1-mesa-glx:amd64 18.3~git1810120730.26a10e~oibaf~b csomag nem állítható be, mert a(z) libgl1-mesa-glx:i386 eltérő verziójú (13.0.6-1+b2)
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
libgl1-mesa-glx:i386
libgl1-mesa-glx:amd64Szerk.: Hopp, mi a franc ez az oibaf verzió, amit le akar cserélni?!?
-
válasz
lev258 #63283 üzenetére
lev258 & Cpt.Pirk: Köszönöm szépen a segítségeket.
lev258: Ez egésznek az oka, hogy a Steam kliens a mai napig 32 bites. Így a 64 bites rendszereken kell neki pár 32 bites cucc is.
Ja hogy ja...
Ok. Itt egy kicsit elment a kedvem...A Synaptic általában kezeli a függőségeket (legalábbis egy részét), illetve a Steam a Szoftverközpontokban is ott szokott lenni.
A Discover-el telepítettem eredetileg. Leszedtem, megpróbáltam a Synaptic-al. A végeredmény ugyan az, a Steam maga feltelepül, de első indításnál telepíteni akarja a libgl1-mesa-dri:i386 és libgl1-mesa-glx:i386 library-kat.
CPT.Pirk: Valszeg egy sudo apt install --fix-missing megoldja. mondjuk biztos ami biztos, előtte adj ki egy sudo apt update parancsot is.
Amatőr vagyok, de nem ennyire.
Az --fix-missing és a --fix-broken-install már megvolt az elején. Egyik sem talál semmit.Most ott tartok, hogy oké, felrakom, felraknám neki a libgl-mesa-glx-et, de ugye akkor ugrik az amd64-es változat (lecseréli az i386-osra). Ez most komoly, hogy downgradelni kell, mert a Steam csak 32 bites?!?
-
-
válasz
lev258 #63279 üzenetére
Eltávolítottam, a ppa-s hivatkozások is a repogyűjteményből.
Eredmény:
Cifu@CifuNAS:~$ sudo apt-get install steam
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
steam:i386 : Függ ettől: libgl1-mesa-dri:i386 (>= 17.3) de az nincs telepítésre megjelölve vagy
libtxc-dxtn0:i386 de az nem telepíthető
Függ ettől: libgl1-mesa-dri:i386 de az nincs telepítésre megjelölve
Függ ettől: libgl1-mesa-glx:i386 de az nincs telepítésre megjelölve
Ajánlja: nvidia-driver-libs-i386:i386 de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.A sudo apt-get libgl1-mesa-dri esetében közli, hogy a legfrissebb van fent - csak az ugye amd64 és nem i386...
-
shapphire
aktív tag
válasz
lev258 #63219 üzenetére
Még egy telepítés?
Ez is legalább másfél óra volt ezen a régi konfigon. Ha meg igaza van sh4d0wnak akkor cseppet sem életbiztosítás, hogy Lubuntuval majd jól működik a Sis vga.
Mondjuk azt nem értem, hogy a rendszereszközöknél miért megy üresjáratban kb. 45-50% a CPU használat?CPT.Pirk: Ezt kipróbálom.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #63071 üzenetére
Közben anno megcsináltam mbr-rel sikeresen, később sikerült gtp-vel is.
Nem tudom az elején miért nem sikerült, a végén meg meg miért igen, valószínűleg az ok én vagyok.Ugye így lehet ext3-mat csinálni (
mkfs.ext3 /dev/sda1
), és közben kiderült, hogy így ext4-et(/usr/sbin/mke2fs -t ext4 /dev/sda1
). Így még nagyobb a káosz a fejemben, mert a 2. parancsot én nem tudom értelmezni, csak végrehajtani. -
Pano
addikt
válasz
lev258 #63098 üzenetére
Elcsesztem rá 3 napot, de sajnos nem sikerült megoldanom a játék problémáját. Elég masszív frame droppok vannak, teljesen mindegy, hogy nyílt vagy zárt driverrel használom. Egyik pillanatban van masszívan 150 FPS, aztán hirtelen leesik 40-re és elég sűrű és akkor is jelentkezik, ha mondjuk plusz effektek nem kerülnek be, csak állok egy helyben.
Lehet a kártyám nem az igazi linux alatt, nem tudom. -
ArthurShelby
addikt
válasz
lev258 #63065 üzenetére
Ennél ezt dobja ki:
mkfs.ext3 /dev/sda
/tmp/home/root# mkfs.ext3 /dev/sda
mke2fs 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sda contains a ntfs file system labelled 'mi'
Proceed anyway? (y,n)Ennél meg:
mkfs.ext3 /dev/sda
/tmp/home/root# mkfs.ext3 /dev/sda1
mke2fs 1.42.13 (17-May-2015)
The file /dev/sda1 does not exist and no size was specified.Esetleg az a baj, hogy mount-olva van, és umount-olni kéne?
És az ext4-et nem ismeri:
mkfs.ext4 /dev/sda
-sh: mkfs.ext4: not found -
válasz
lev258 #62990 üzenetére
Nem tudom ez így mond-e valamit, vagy elég-e.
[link]Ja
lsusb
-ra azt írja hogy:Bus 002 Device 002: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 15f4:0131 HanfTek
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
válasz
lev258 #62950 üzenetére
Igen, a *-ot ismerem, de ez meghatározza a karakterek számosságát, vagyis csak a ?-ek számosságával megegyező hosszú fájlneveket listázza ki.
A fenti példa azért érdekes, mert az -a paraméterrel a rejtett fájlokat is listázza, és a ? számossága határozza meg, hogy csak a 4(a .-al együtt 5) karakter hosszú könyvtárneveket listázza.
-
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #62918 üzenetére
Mások szerint, állítólag, meg ki tudja pontosan melyik verziónál és milyen körülmények között... Nálam még nem volt vele gond, pedig régóta használom a programot. Az meg a másik, hogy ha valakinél netán egy régebbi verzió esetleg nem működött megfelelően, az már eleve nem mérvadó, arra felesleges hivatkozni, hiszen azóta kijött számos újabb és alap, hogy mindig az aktuális verziót kell használni.
(#62919) infectedmann:
A próba kedvéért most kiírtam a program aktuális (3.3) verziójával DD képfájl módban egy Lubuntu 18.04.1-es ISO-t és gond nélkül bebootolt, nem volt olyan hibaüzenet, mint a linkelt videón. -
infectedmann
őstag
-
leviske
veterán
válasz
lev258 #62887 üzenetére
Az ethernet:
21:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)A hangvezérlőt nem látja pontosan szerintem, mert a videokártya beépített vezérlőjét látja
26:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 580]illetve a processzoron keresztül lát valamit, amit fel sem ismer így ránézésre
28:00.3 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-0fh) HD Audio ControllerA kernel 4.15.0-36, amivel a Neon alapból jön. Egyelőre azt külön frissíteni még nem is próbáltam/mertem.
-
KaZo
tag
válasz
lev258 #62655 üzenetére
Tényleg a HDMI kimenet a probléma. A VGA kimeneten elindul. Ha elindult, a VGA kihúz, HDMI bedug, és jó. Újraindítás után ugyanez. A BIOSban nincs beállítási lehetőség. Valahogy megoldható, hogy induláskor a HDMI legyen az alapértelmezett?
Azt hol tudom megnézni, hogy megy-e a HW videó gyorsítás/3d gyorsítás?A hálózat sem megy, a nem működik a DHCP, nem kap címet. Windows alatt működik rendesen a hálózat. Ebben tudna valaki segíteni? (ubuntu mate 18.04.1)
Előre is köszi a válaszokat!
KanyárZ -
malnabokor
senior tag
válasz
lev258 #62637 üzenetére
Már nem tudom, mert közben igyekezetem utánajárni, az Ath5k alapból meg kellett, hogy legyen, és most működik is
Nem tudom, hogy mi változott az elmúlt 3 óra alatt, de most jó
A következő projektem, hogy hogyan lehet ikonokat (Thunderbird, Firefox) kirakni az asztalra a Rox(?) közreműködésével.szerk: azért megnéztem, soft és hard blocked "no"
-
válasz
lev258 #62625 üzenetére
Többnyire a NoScript-tel együtt javasolják használni az ublock origint. Előbbi engem idegesít, mert sok mindenhez kéne beállítanom, hogy ne ugráljon fel.
(#62624) Shyciii
Annyit tudok biztosan, hogy jóval kevesebb erőforrást igényel az ublock origin. (azért írom oda az origin-t, mert van másik ublock is.
Pár éve cseréltem le az Adblock-ot, mert akkoriban olvastam a memóéhségéről és igaznak bizonyult! (itt a PH lapcsaládnál mindegy, melyiket nem használod)(#62623) MurdR
Remélem ezt a Toshiba L30-ra írtad!
Utána néztem és sajna láttam én is, volt egy Toshiba L305-ösöm, abban már 4 is elfért. (2x2)
A L30-ba gondolom nem lehet 1 db 2GB-os memót tolni, csak 2x1-et, amúgy oda is adhatnám az egyik L305-ből kikerülőt a kollégának. -
malnabokor
senior tag
válasz
lev258 #62617 üzenetére
Köszi, pont ezt a listát néztem, ez alapján választottam. De lehet inkább a Bodhi lesz.
#62618 CPT.Pirk
A gépnek egy kicsit ki kell még bírnia karácsonyig, akkor lesz majd tablet. Nem várom el tőle az én laposom sebességét, ami SSD-vel 7 másodperc alatt (jelszóval együtt) gomból asztalig bootol (pedig 5 éves), de mondjuk arra számítanék, hogy nem kell várni a felület kb. soronkénti kirajzolására, random háttérfolyamatok miatt nem fog magába roskadni, és a levelezés csak működni fog normál sebességgel. A böngészésnél tudom, hogy ma már más kategória egy oldal megjelenítése erőforrásilag, mint 10 éve, de talán ha egyszer betölt egy oldal, akkor talán az is működhetne.
(És nem mellesleg nekem is ismerkedés lenne a rendszerrel, mert érdekel, de saját gépemen ez nem jöhetne szóba)
-
válasz
lev258 #62572 üzenetére
Ez egyértelműen wav (vagy wave)-ként fogja megíni, ahogy kell.
De nem ám!
A wav is csak egy fájl formátum, csak tömörítetlen formában tárolják hangot benne. Az audió CD-nek nincs a számítógép által értelmezhető fájlrendszere. Bár tény hogy sok hasonlóságot mutat, pl. a TOC(Table of Contents) felfogható a fájlrendszer allokációs táblájának, de a az analóg lemezjátszóhoz hasonlóan egy folyamatos - de digitális - adathalmaz (stream) van rögzítve rá. -
hypno skate
senior tag
válasz
lev258 #62381 üzenetére
Akinek van rutinja, az valószínűleg úgy tesz ahogyan mondod
Aki viszont azt kapja feladatul, hogy Ubuntut telepítsen, annak nincsenek ilyen dilemmái. Felteszi a legújabb verziót a legjobb tudása és a jó tanácsok (videók, leírások, stb.) szerint aztán kész.
Ha rajtam múlt volna, valószínűleg a Mint lett volna az, amivel először próbálkozom.Szerencsére a Windows-zal nem vagyok ennyire tapasztalatlan. Működő telepítő is mindíg van katasztrófa esetére, szóval egy boot helyrekalapálása nem rettent meg túlságosan.
-
hypno skate
senior tag
válasz
lev258 #62376 üzenetére
Egyelőre az a célom, hogy legyen a laptopon a windows 10 mellett egy Linux is. Az eltávolítás most olyan távoli dolognak tűnik.
Az alapprobléma az, hogy a két gyerekem közül az egyiknek a windows 10 kell, meg azok az egyetemi cuccok, amik az SSD-n vannak, a másiknak viszont egy működő Ubuntu Linux kell, amin gyakorolni tud.
Most telepítés utáni indításnál nem volt olyan boot menűm, ahonnan a két rendszer közül választhattam volna.
(#62377) ubyegon2 7200-as fordulatú a vinyó, szóval annyira nem lassú
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #62278 üzenetére
Kicsit finomabban, az elejét szerintem félreértetted, mert itt gyárilag felrakott Linuxról van szó.
Giii: gyárilag Linuxos gépet vettetek ezek szerint. Az nem szokott annyira sikeres dolog lenni, kb. mint a gyárilag Windowsos gépek, amik tele vannak előtelepített szeméttel.
Kövesd amit lev258 írt és Linuxból tegyél fel neki valami népszerűt, pl. Linux Mint Cinnamon x64. A logouton találsz egy csomó Linuxos bemutatót, van miből választani.
*azt mond meg a leendő tulajnak, hogy a Win10 nagyobb frissítései visszakapcsolják a gyors rendszerindítást kérdés és tájékoztatás nélkül, erre figyeljen oda... Részletek: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/megint_megszivatott_a_win10_aktualis_frissitese_gy.html
energomat:
Az ipk az egy tar.gz fájl, amit nem annak hívnak... Így Linux alatt a tar paranccsal ki lehet csomagolni: https://blog.philippklaus.de/2011/04/have-a-look-into-an-ipk-file-used-by-the-ipkg-or-opkg-managerEzt akár Win10 WSL alatt bash-ben is megteheted. De még az is lehet, hogy egy jobb tömörítő program is felismeri, ha ráerőlteted.
-
válasz
lev258 #62228 üzenetére
Integrity Check van telepítés előtt, ahogy emlékszem, az végignézi a rendszer szükséges elemeit.
(#62229) Prowler
Mivel írtad ki az iso-t és honnan töltöttél le és pontosan mit?
Egyébként nekem már jó ideje nem kell a nyelvi fájlokkal foglalkoznom, telepítés után minden karakter magyar.
ez így egy tucat lehetőség:
Tegnap este felraktam a Linux Mint-et a laptopomra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Le Mans Ultimate
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Yettel topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- Óra topik
- Milyen processzort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest