- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #89880 üzenetére
Még egy kis gondom van a zip-el:
/usr/bin/zip -8 -ruoq /MENTES/Dokumentumok/eagle-$(date +"%Y-%m-%d").zip /media/Resilio-sync/eagle
zip warning: Permission denied
A parancs a user cron-jából indul. A kimásolt sorok a warning-gal a user parancssorából vannak.
A forrásmappa jogosultságai: 40775
A célmappa jogosultságai: 42777
A parancs sem a cronban sem cli-n nem hajtódik végre.
Mit rontottam el? -
Ubuntu 20.04 szerveren, cronban van pár automatikus mentés. Szombat éjjel mentenék, sorban. De nem működik. Nem jön létre a mentés. Ha konzolon, nem root-ként futtatom a parancsot, akkor létrehozza a mentést.
Mi lehet az oka? Mit rontok el?15 4 * * 0 zip -8 -ruoq /MENTES/Dokumentumok/Dokumentumok-$(date +"%Y-%m-%d").zip /media/Resilio-sync/Dokumentumok
35 4 * * sun zip -8 -ruoq /MENTES/Dokumentumok/eagle-$(date +"%Y-%m-%d").zip /media/Resilio-sync/eagle
-
Van egy Ubuntu 20.04.5 LTS headless szerverem. Ha belépek a felhasználómmal akkor megy az automatikus kiegészítés pl. apt li (tab) kiadja az apt list parancsot.
Ha sok parancsot akarok root-ként a sudo -s -t adom ki. Utána azonban nincs automatikus kiegészítés.
Hogyan lehetne root-ként is elérni, hogy egészítse ki a parancsot? -
válasz
tordaitibi #84994 üzenetére
A Foxit-nak van natív linuxos verziója is?
-
válasz
tordaitibi #83661 üzenetére
Szerintem igen. Az elektronikák tervezése esetében folyamatos 80 fok félvezető hőmérséklet elfogadható volt hosszabb távon is. Azt sajnos nem tudom, hogy mit mutat pontosan a hőmérő, de nem hiszem, hogy a mai világban 15 fok különbség lenne a hőmérő és a szilícium lapka többi része között.
A CPU World-ön 90 foknak írják a max működési hőmérsékletet. -
AMD Ryzen 5 PRO 5650G; B550M DS3H; Linux Mint Cinnamon 20.3
5.4-es kernellel érkezett. Ezzel nem ment minden rendben az új gépen.
Feltettem az 5.13-ast. Azzal minden működik. Most viszont azt írja, hogy csak 2022 08-ig támogatott.
Mivel tudom majd használni a gépet szeptemberben? Ha visszamegyek a támogatott 5.4-re gond lehet a hardverrel. -
válasz
zoltanz #82629 üzenetére
Ha meg tudod tenni, akkor egy próbára dugd be ugyanabba a hosszabbítóba a PC-t és a két hangrendszert.
Ha elhallgat - a CD némítástól függetlenül - akkor földhurok. Ha nem, akkor még érdemes a konnektorokat fordítva bedugni és úgy is meghallgatni.
Ha minden esetben búg akkor valami földelési hiba van valamelyik eszközben. Azt is nyomozhatod, ha egyenként kihúzod őket.
Ha nem búg akkor el kell gondolkodni valami leválasztáson (pl. külső USB hangkártya). Amúgy lehet ez a külső cucc mindenfajta búgásra megoldás lehet, ha van benne digit leválasztás.Ja, ha több fázis van a lakásban próbálhatod a fázisokat is, márhogy másikról ill. ugyanarról járatod az összes cuccot.
-
Nem tudom ide kell-e írnom vagy a Virtualbox topikba.
Volt egy 240GB-os SSd-n egy Linux mint 20.2. Az új gépen friss installálással felkerült egy Linux Mint 20.3 teszt és fenn is maradt. A 20.2-n töröltem minden felesleges particiót, ahol lehetett összenyomtam a partíciókat és konvertáltam virtuális géppé. A gond, hogy a 65GB-os összméret helyett 96GB-os virtuális gép keletkezett (ez kisebb gond), a nagyobb hogy 5 percig jön be a virtuális gép. Konvertálás előtt többször ellenőriztettem a fájlrendszert.
Van valami módszer, hogy a virtuális gép kisebb és főleg gyorsabb legyen? -
Asrock H67M alaplap. Nem mai gyerek. Amióta megvan 3 drive van benne. Egy az adat, egy a Win10 és egy a Linux Mint. F11-es boot szelektorral választok. A Win van az első helyen az tölt be automatikusan a családnak.
Újratelepítettem a Linux Mint 20.1-et úgy, hogy a másik két meghajtót kihúztam.
Eddig az ADATA-t kellett választani. Most arra nem bootol semmi csak villog a kurzor de az F11-re kiadott választó menüben feltűnik a végén egy ubuntu felirat. Arra betölt.
Ezt az ubuntu feliratot sehogyan sem tudom a 2. pozícióba tenni. Nem tűnik fel a meghajtók között amikor beállítom a BIOS-t.
Valaki tudja hogyan lehet előrébb csalogatni? Lehet az EFI-miatt? -
válasz
lev258 #79031 üzenetére
Ezt sikerült megtalálnom. Ez alapján készítettem a polkit szabályt. A szabály után jelentek meg a fenti hibaüzenetek.
Sajnos a polkit működéséről nincs elég ismeretem. Keresem a magyarázatokat, de még nem értem annyira amennyire kell.
Az is elképzelhető, hogy nem polkit probléma, és nem is csak a Mint, mert sudo-val futtatva (ami nem javasolt grafikus progival) ugyanezt írja ki.
Most a sudo + hibaüzenetre keresek hátha találok valami használhatót.
Amúgy ha belépek, a bankos felhasználóval minden rendben fut csak nem tudok ide-oda ugrálni a két felhasználó két progija között. És főleg nem megy a Ctrl-C és -V ha nem egymás mellett látom őket. -
Valaki tud segíteni pkexec ügyben?
Szerettem volna egy terminált a root, és egy firefoxot egy másik felhasználó nevében futtatni.
A root terminálnak bármilyen más egy kattintásos megoldása érdekel.
A Firefoxot mindenképpen a másik user nevében kellene futtatnom.
Plank alá tenném. -
-
Linux Mint 18-on volt egy bank és a saját felhasználóm. A bankos felhasználóval bankoltam. Lustaságból az alábbi kóddal a saját felhasználómból be tudtam lépni a bankos felhasználó firefoxába:
xhost +
gksu -u bank firefox
xhost -
Feltettem a Mint 20-at. A gksu-t kivették a Mint 20-ból. Milyen paranccsal tudnám ugyanazt elérni? -
Linux Mint 18.3 alá szerettem volna feltenni a portfolio performance nevű programot. Sajnos gtk3.20 kell neki. Ezen meg 3.18 a legnagyobb.
A flatpak-et nem szeretném feltenni, de van virtualboxom.
Mi lenne az a legkisebb, legkönnyebb linux és milyen verziója amin még menne a fenti program?
A gtk3.20 mellé openjdk 11 vagy feletti kell neki. -
válasz
szucstom #78555 üzenetére
OK. Eddig csak arról írtál, hogy nem fut a samba daemon. Min akarod elérni?
Amúgy nekem sincs rendesen beállítva, mert a megosztandó mappák jogosultsága sehogyan sem jött össze csak a nobody:nogrup -al. Ez meg nem túl biztonságos. A másik gond az smb verzió beállítása.
A harmadik gondom az volt, hogy az elérő gépen flottul csak a cifs-el tudtam beállítani az fstab-ban. (Linux Mint Cinnamon)//IP/tarolo /media/tarolo cifs vers=3.0,guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
-
Nem tudom van-e Libreoffice témájú topik.
Ha nincs, tudja valaki hogyan állíthatnám be, hogy egy fájl esetében ne kérdezgesse a külső linkek frissítését csak csinálja? -
Asus Eee 1005-HA (Processzor: Intel® ATOM™ N270 1,66Ghz) gépre milyen Linuxot ajánlotok és milyen desktop öt? Csak böngészés esetleg YouTube kis felbontással.
-
válasz
lev258 #63543 üzenetére
A syslogban ez lehet a shutdown és a következő elindulás:
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: UPS apc350@localhost on battery
Nov 24 12:06:50 hobbit upsd[1748]: Client upsmon@127.0.0.1 set FSD on UPS [apc350]
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: Executing automatic power-fail shutdown
Nov 24 12:06:50 hobbit upsmon[1776]: Auto logout and shutdown proceeding
Nov 24 12:06:55 hobbit systemd[1]: Unmounting /TAROLO...
Nov 24 12:06:55 hobbit rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="1117" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.
Nov 24 12:11:03 hobbit rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="8.16.0" x-pid="1112" x-info="http://www.rsyslog.com"] start
Nov 24 12:11:03 hobbit rsyslogd-2222: command 'KLogPermitNonKernelFacility' is currently not permitted - did you already set it via a RainerScript command (v6+ config)? [v8.16.0 try http://www.rsyslog.com/e/2222 ]
Sajnos én nem tudom megmondani, hogy ez szabályos volt-e. -
Egy használt UPS-t tesztelek a házi szerveremmel. Állítgatom a paramétereket.
Egy leállás után, miután újraindítom a szervert, miképpen tudom megnézni hogy rendes leállás történt-e vagy az UPS elvette a kakaót a szervertől, tehát nem ment végig a rendes leállás? Melyik logban mit kell néznem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest