- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
b3Ro
senior tag
válasz
hypno skate #62385 üzenetére
.
-
válasz
hypno skate #62382 üzenetére
Mindegy, ebben nekem nem kell elmélyednem túlságosan, a gyerek meg majd megtanulja.
Maga a telepítés is a tanulás része, elég fontos része ráadásul. Miért nem a gyerek csinálja?
-
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62380 üzenetére
Már mindegy, de a "minden máshol van" problémát úgy oldja meg az ember, hogy azt az Ubuntu változatot teszi fel, amelyik kezelőfelülete leginkább passzol neki.
Most szólok, hogy valószínűleg újra kell majd tenned a Windows boot-ját, ha eljön az ideje az Ubuntu eltávolításának. Rosszabb esetben maga a Windows fogja megpiszkálni, ha érkezik egy komolyabb frissítés hozzá (sajnos a 10-es képes ilyenre). -
King Unique
titán
válasz
hypno skate #62375 üzenetére
Az nem írtad, hogy milyen a laptop, mármint legacy BIOS-os, vagy UEFI-s, illetve melyik bootolási mód szerint telepítetted az Ubuntut. Ha a HDD-re telepítetted és oda került a rendszerbetöltő is, akkor a BIOS-ban a HDD-t kellene beállítani elsődleges meghajtóként, ha azt akarod, hogy az Ubuntu induljon. Ha az SSD, illetve a Windows Boot Manager van az első helyen, akkor nem meglepő, ha az indul. Aztán egy
update-grub
sem ártana, ha esetleg a GRUB nem listázza ki a a másik fizikai meghajtón (SSD) lévő Windowst.A pendrive-ról való futtatás egyébként kissé csalóka, mert ott a Live rendszer eleve többnyire a RAM-ból fut és azért olyan gyors. Sőt, hasonló megoldás van WinPE alapon is, ami szintén ilyen. Ellenben ha pl. fullosan feltelepíted az Ubuntut a pendrive-ra, akkor más lassabb lesz az is, pláne ha egy lassú pendrive-ról van szó.
-
válasz
Szerintem ott, hogy amikor a telepítés helyét beállítotam, "rendszerbetöltő erre az eszközre kerül" beállítását átállítottam a telepítő által felajánlottról a HDD-re.
Jó az úgy is, csak ebben az esetben BIOS-ban kellene kiválasztani, hogy a másik meghajtóról boot-oljon. (UEFI-ben is így van gondolom)
A Linux sebessége jelenleg nem szempont. Pláne, hogy annak alapján amit pendrivról produkált egészen fürge kis oprendszer.
Egyébként jól látod, a Linux kevésbé érzékelhetően lassú egy alacsony rpm-es HDD-n, mint a Win.
Attól függetlenül érezhető, hogy SSD-ről vagy HDD-ről futtatod, néha szoktam futtatni régebbi rendszert egy igazán oprendszer alá való HDD-ről, innen tudom, hogy így van. (nem csak úgy mondom) -
lev258
veterán
válasz
Ha célod, hogy minél egyszerűbb legyen az eltávolítása, akkor ne a Windows-os lemezen legyen az se.
Az más kérdés, hogy pl. UEFI esetén kellene EFI patíció is, meg a secureboot kikapcsolása, valamint a gyorsindításé a Windows-on belül. -
válasz
hypno skate #62372 üzenetére
Technikai értelemben mindegy, mindkettő meghajtó, csak az egyikben nem mozog semmi.
Az SSD mellett szól, hogy"igen enyhén"
gyorsabban fut róla a rendszer, mint egy 5400rpm-es HDD-ről.Egyszóval, ha van szabad hely valakinek SSD-n és mégsem arra telepít akármilyen oprendszert, azon én képes vagyok hosszan elcsodálkozni....mivel szinte kizárólag erre veszi a zember az SSD-t!
40GB Winnek kellhet, Linuxnak elég 20GB is bőven, a letöltéseket meg lehet irányítani a HDD-re.
(szerintem)
-
lev258
veterán
válasz
hypno skate #62372 üzenetére
A későbbi eltávolítás miatt praktikusabb lenne a Windows-tól különálló lemezre tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged