- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
Egy alkalmazás konténer megoldás (elszeparált namespace-ekben, stb fut az alkalmazás), manapság talán a legelterjedtebb, legfelkapottabb ilyen megoldás.
Van csomó (akár hivatalos is) elérhető konténer amivel kb 2 paraccsal fel lehet húzni mondjuk olyan szolgáltatásokat mint a nextcloud (nextcloud - docker hub) -
Frawly
veterán
Ja, erre még válaszolok, ha újra nekifutnál. A meghajtónevet az lsblk paranccsal tudod megnézni. Ezt kell a dd-nek is megadni.
Egyébként ha egy ilyen nagyon régi laptopról van szó, akkor lehet nem éri meg a rá fordított idő. 30-50k között vannak refurb üzleti notik (i5-i7, 4-8 GB RAM szintje), amikre normálisan tudsz akár Win10-et, akár Linuxot telepíteni, mindenféle szenvedés nélkül, nem hal meg rajta semmi.
Azt sem értem, hogy milyen infókat írtál ki pendrive-ra. Letöltöd még egyszer a Mint 19 iso-ját, előveszel egy jó pendrive-ot, és kiírod arra egy jó gépről. A pendrive az ilyen, fogyóeszköz, a legtöbb ócska, minél olcsóbb fajta, annál hamarabb tönkremegy. Én azért is használok SSD-ket USB-SATA adapterrel, gyorsabbak és tartósabbak is, mint egy pendrive, és alig drágábbak. A telepítés is gyorsabb róluk.
Nekem egyébként a Rufus is kiírt még mindent sikerrel, igaz rég használtam. Nem értem a Mint 19-et miért ne tudná kiírni. Kiválasztod, hogy dd-s kiírás meg BIOS+MBR bootmode-hoz írja és meg kell tudnia csinálnia. Nincsen nagy trükk sehol. Kiírás előtt esetleg azt érdemes megnézni, hogy a letöltött Mint 19 iso-jának az SHA checksumja megegyezik-e a szerveren jelölttel, azaz a letöltés nem sérült-e.
-
Ezzel most még ne foglalkozz, Debian esetén van ez, ha telepítéskor valaki nem csak felhasználói jelszót, hanem külön rendszergazda jelszót is beállít. Értelemszerűen ha csak home userként akarom használni a Debiant egy gépen, akkor csak a felhasználói jelszót adom meg, így sudo-val kapom meg a rendszergazdai jogot a továbbiakban.
Desktop disztróknál, így Ubuntu és azon alapuló disztróknál nincs ilyen, egyetlen jelszó van, felhasználói jelszó és azzal sudo használatával megkapod ideiglenesen a rendszergazdai jogokat.
Remélem így érthető volt.
2. egyes disztrib-ek telepitoi intelligensen felajanljak,
Ez a telepítési metodika a legtöbb desktop disztrónál így van, a Mint-nél is.
-
herdsman12
őstag
Oldal tetején Összefoglaló kinyitása.
SU vagy SUDO? -
herdsman12
őstag
A grub szerkesztést hagynám a francba, azt utólag is ráérsz elcseszni, inkább a 3.-4. sor környékén van a memtest.
Egy meghajtó, egy Linux? Akkor a csatolásnál / kell választani.
Inkább dobd be ide mekkora tárhelyre, mit is akarsz. -
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
Ez egy külső bináris, ami magát frissíti? Azaz nem a hivatalos tárolókból telepítetted? Mert ha az előbbi, akkor töltsd le a legfrisebb verziót kézzel, bontsd ki azonos mappába, felülírod a létező fájlokat, és kész a frissítés.
A 19-es Mint iso-ját meg ki tudod írni 18.3 alól a dd paranncs segítségével
sudo dd if=/elérési/út/mint19.iso of=/dev/célmeghajtó bs=4M status=progress -
Frawly
veterán
Egyáltalán nem találom elavultnak. Nagyon szépen leírja a dolgokat. Egyedül az zx (LZMA/LZMA2) formátumra nem tér ki a tar kapcsán. Meg nem értem miért ajánlja a 40 napig használható fizetős Rar telepítését, én azt mellőzném Linuxon. A libunrar, unrar ingyenes, opensource, azzal ki lehet bontani rar állományokat, meg talán 7-zip-pel is. Befelé viszont nem érdemes Rar-ral tömöríteni, MS OS-ekhez készített, zárt forráskódú, fizetős szoftver, ráadásul az opensource 7-zip jobban is tömörít.
Meg azt még megemlíthette volna, hogy a Double Commander is sok mindent ki/be tud csomagolni, archivumokat tesztelni, jelszavazni, az is nagyon kényelmes archívumok kezelésére (is).
De így utánaolvasva is találok tömörítés kapcsán érdekességeket. Pl. a 7-zip-ről azt írja a Wikipedia, hogy nem kezeli a unixos fájlrendszerek metaadatait. Ezt nem is tudtam.
Az arj-t nem értem miért emlegeti, eléggé kihalt formátum. Pedig anno a DOS-os időkben nagyon népszerű volt a Rar megjelenéséig. Meg még emlékszem olyanokra, mint az .ain, .ace, .arc, azok sincsenek már sehol.
Említésre méltó még a nanozip, jobban tömörít, mint a 7-zip, és ingyenes, de sok mindent nem támogat, elég minimalista.
A legjobb a tömörítése a PAQ* változatoknak, de azok nagyon elmebeteg megoldások, némelyik a pár száz megás fájlt 10-20 órán át tömörít be, és elhasznál közben több GB memóriát, és a kicsomagolás is ennyi időbe telik, ugyanekkora memóriafoglalással, de brutálisan tömörít. Ha valakivel ki akartok cseszni, küldtök neki PAQ8PX-szel csomagolt állományt, ami modern izomgépen is 10-20 órát fog kicsomagolódni, éktelen sok giga memóriahasználat mellett, közben meg emberünk a falat fogja kaparni, mert nem tudja mellette másra használni a gépet
Windowson nemrég jött szembe egy bzui .zip fájl, amit semmi nem tudott kibontani, csak a 7-zip. Minden más hibára futott vele, azt írták, hogy hibás archívum.
Ami még újdonság a Google-től a Snappy és a Brotli, de nem nagyon akar terjedni.
-
drup
junior tag
Ilyesmire gondoltam, de ez elavultnak mondott:
archivalas -
-
Victor Súgó
tag
man tar
De sok olvasnivaló nincs, a lényeg, amit írtunk: a tar az nem tömörít, a vele csomagolt fájlstruktúra picit nagyobb lehet, mint az eredeti méret. Ha olyat látsz, hogy .tar, az tömörítetlen. Ha .tar.gz vagy .tgz, akkor gzip-pel tömörítették a .tar fájlt .tar.bz2 bzip2-vel, .tar.xz xz-vel.A tömörített fájlokat kicsomagolhatod önálóan, hogy .tar legyen belőle, gunzip, bunzip2, xz esetén nem tudom segítségével, ha akarod. De használhatod a tar-t közvetlenül is:
tar tzf .tar.gz
tar tjf .tar.bz2
tar tJf .tar.xzIlletve a t helyére x és akkor a .tar tartalmát nem listázza, hanem kicsomagolja.
-
Frawly
veterán
Mert a gzip nem tud solid tömörítést: egy fájlként becsomagolni az egészet, ami mindig sokkal hatákonyabb. A rar, 7z pl. tud. Így gzip-nél úgy oldják meg unix/like rendszereken, hogy először a tar benyomja a sok fájlt, és egy megafájlt készít belőle, és ezt tömöríti be a gzip. Ezért van egymásba ágyazva.
Végül is a rar, 7z, stb. is épp így egymásba ágyazza őket, csak nem veszed észre, mert nincs két kiterjesztés, de pl. ha a sok fájlból kibontasz egyet, akkor az előtte lévő fájlokat mind ki kell bontani, akkor is, ha nincs rájuk szükség. Ezzel szemben a tar.gz és tar.xz annyiból rosszabb, hogy ott minden fáljt ki kell bontani, mivel először a gzip-ből az egész .tar fájlt ki kell nyerni, és abból lehet csak további fájlokat kinyerni. De mint írtam, nem kötelező a tar.xz-t használni, lehet helyette 7z-t. De mégis az a gyakorlat terjedt el, hogy unix/like rendszereken forráskódot, binárisokat tar.gz-be csomagolnak, amit a magyar szakzsargon Tar Gizi-nek becéz.
Persze neked felhasználóként nem kell külön a gzip-et és a tar-t is futtatni, elég a tar-t meghívni, az gondoskodik a gzip-es részéről is.
-
Victor Súgó
tag
Kiegészítve colomb2 leírását: a tar az egy könyvtárstruktúrát csomagol össze egyetlen fájlba, alapjáraton mindenféle tömörítés nélkül (tar cf). Vannak tömörítők, amik egyetlen fájl tömörítésére lettek kitalálva (eredendően ú.n. filterek, ha jól emlékszem, ami képes a stdin-ről érkező adatfolyamot feldolgozni és a feldolgozott adatokat az stdout-ra küldeni - ettől filter, ahogy pl. a grep, cut, more stb.)
A tar az ilyen tömörítőket tudja használni külső beavatkozás nélkül a c parancs mellé tett z,j,J stb. kapcsolókkal. (gzip, bzip2, xz)
Tehát a rar és a "hagyományos" zip, amik szintén komplett struktúrák csomagolására lettek kitalálva, nem használhatóak a tar tömörítésére. -
-
Rimuru
veterán
A tar az nem tomorit, csak egy fajlba helyez el tobb fajlt (mondjuk kontenernek - mint pl az mkv is).
A bzip, gzip, 7z, rar, xz, stb.. azok pedig tomoritesi eljarasok (mindnek megvannak az elonyei es a hatranyai is).
Azert szokott .tar.XY lenni mert azt jelenti hogy az egy tar file ami tomoritve van.
Tehat adott 'a,b,c,d' file -> keszul egy 'X.tar' -> tomorites 'X.tar.xz' -
Lassan értelmet nyer az a Fórumszabály, hogy a nagyon kezdő topikozók tobzódását kissé lassítani próbálják! Ebben az időben lehetne időt szánni magának a fórumnak a megismerésére, topikok felfedezésére....
Így találtál volna rá a Linuxos Off topikra is, mert ez a találós kérdéses téma nem egy szakmai topikba való, főleg amikor van saját Off topikja is!
Linux felhasználók OFF topikja
Igazi áldás lenne, ha ott töltenétek el újként a várakozás igencsak rövid idejét!
A nem újoncokra is vonatkozik a szabály!
(a Kapitány most gondolom chilit hámoz, így besegítek neki)
-
"AMUGY erdekes latni, hogy hanyfele neven van regisztralva ugyan az a forum."
Azért ahhoz nem kell atomfizikusi diploma, hogy kikövetkeztesd: a Prohardver! lapcsalád (ott van fent minden eleme) a tagoldalak saját webcímeiről érhetőek el - de a mögöttük lévő fórum ugyan az. Most már több, mint 15 éve, legalábbis ha jól rémlik akörül indult a lapcsalád második tagja, a mobilarena.hu.
A fórummotor nem a legjobb, de például hiába jobb (szerintem) sok szempontból az sg.hu fóruma, ha ott sacc per kábé sohasem kapnál választ az itt feltett kérdéseidre.
Az internet már csak ilyen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
És Victor Súgó:
Figyeljetek, nem vagyok tagja a PH! stábjának, csak leírtam mi a szokás itt. Egyszerűen csak a sok év alatt bevett gyakorlat lett, hogy egy hozzászólásban több embernek is válaszolunk, a nevét, esetleg a hozzászólás számát is kivastagítva.
Nyilván csinálhatná ezt magától a RIOS fórum motor is hozzászólások összevonásával, de jelenleg nem csinálja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Link gombot megnyomva tudsz linket beilleszteni. https://www.syslinux.org/wiki/index.php?title=Syslinux_6_Changelog - aminek a szövegébe be is másolhatod a link címét, így egyből látszani fog, hogy mit linkeltél.
-
King Unique
titán
Volt már arról szó ebben a topikban is többször, hogy a Rufus esetében Linux ISO-khoz eleve a DD képfájl módot javasolt használni. Az így kiírt képfájl egyaránt bootolható lesz legacy (CSM) és UEFI módban. Valamint ennél a Syslinux sem fog kelleni, nem fog szükség esetén az újabb verzió letöltésével szórakozni.
-
Igen, mert valaszoltal.
Egyetlen kerdest tehetek fel, meg kell varnom, hogy valaki valaszoljon, es akkor irhatok ujabbat.Ja, hogy már ilyen szabály is van!? Akkor nem kell aggódnod, ezt automatikusan leveszik rólad x idő vagy hsz után.
(#63826) Victor Súgó
Elég kényelmetlen lehet ez a szabály, de gondolom okkal vezették be.....persze ez a normális fórumozók agyára megy ettől még.
-
Valaki szolhatna mar a "zilletekes elvtars"-nak, hogy vegyek le rolam a korlatozast, idegesito, hogy nem irhatok.
Ezt nehéz értelmezni, mivel írsz.
Rufus-t még nem használtam, így nehezen is tájékozódnék az oldalán.....
Szerencsére még szívbajt sem kaptam 5 év alatt Linux telepítés közben.
-
tippem szerint ezek lehettek a kérdés tárgyai:
""
Telepites nem lehetseges, mert olyan syslinux-ot hasznal, ami bug-os egy eve, igy hivatalosan nem adtak ki:
fedora xfce live 20181029
MX-17.1
Lubuntu 18.04
""Többek szerint mégis kiadásra került.
(milyen forrásokból merítetted az infóidat?)
""
nincs egy normalis hibakezeles, minden disztribucio ugyan azt a semmitmondo sablonszoveget hasznalja:
xubuntu 14.04
xubuntu 18.04
Lubuntu 16.04
Linux mint xfce 17
""Gondolom az azonos csomagkezelő miatt a ráépülő GUI-s rendszerek hibaüzenetei értelemszerűen ugyanazok. (igaz nem említed, hogy hol olvasgattad ezeket a hibaüzeneteket, de gyanítom nem terminalban, pedig rendkívül szakavatottnak tűnsz a megállapításaid alapján)
Mi lenne ha inkább nézegetnéd a hibaüzeneteket? Azért semmitmondóak, mert nem érted őket, az nem lehetséges?
-
ontheground
tag
Esetleg ez még megoldás lehet a boot gyorsítására, ha akarsz még rajta faragni:
Nem tudom, ezek a disztrók alapból felpakolják-e a virtuális gépet, de ha neked nem kell(régi gépen úgy sincs értelme),ezzel le lehet gyalulni, így a lassabban induló Ubuntu-k és Mint alatt 10-50mp-et is javulnia kéne a boot időnek(legalábbis Linux Lite 4.2-n, ami Ubuntu 18.04 LTS alapú, nálam így történt):Telepített rendszeren, parancssorban ezzel meg tudod nézni, fenn van-e(L betű van benne, nehogy becsapjon):
dpkg -l virtualbox*
Ezzel tudod legyalulni(a service-service végűek nálam nem játszanak, de én is így találtam a neten, ezért így marad):
sudo apt purge virtualbox*
sudo systemctl stop vboxadd.service
sudo systemctl stop vboxadd-service.service
sudo systemctl disable vboxadd.service
sudo systemctl disable vboxadd-service.serviceAzok, amik leálltak telepítés közben, live boot-kor is leállnak? Ha igen, a cd/pendrive Grub indítómenüjében nyomj szerkesztést a live bejegyzésre, aztán vedd ki a "splash" meg a "quiet" paramétereket a bejegyzésből, ha vannak, és úgy bootold a live-ot, onnan több minden kiderül, bár elég gyorsan fut a szöveg, de ahol megakad, ott úgyis megáll. Ha telepítéskor csinálják csak, akkor passz.
tűzfalra meg:
sudo apt-get install ufw gufw
bár ezek alapból is benne szoktak lenni, virusirtó meg passz, talán clamav, clamtk, vagy valami kereskedelmi megoldás, ha nagyon kellA fent említett Linux Lite 4.2-t is ajánlom próbára egyébként, bár nem ismerem a géped paramétereit. Nekem ez jött be a legjobban, Xfce alapú, ez evett a próbált, idei rendszerek közül a legkevesebb memóriát(LXDE/LXQt enviromentek kevesebbet esznek, de azok közül most nem próbáltam egyet sem), ezen kellett a legkevesebbet állítani.
Más: Szerintetek is betegsége minden Ubuntu alapú disztrónak, hogy hiába állítod át a billentyűzetkiosztást, nyelvet, locale-t(bár ennek nincs köze hozzá), stb-t magyarra(live-ban vagy telepítéskor), akkor is kell egy "setxkbmap hu" a parancssorba, mert a rendszer nem igazán vesz róla tudomást? Vagy csak én fogtam ezeket ki? Azóta bekerült a /etc éls a /home alá is a megfelelő konfig fájlokba, de akkor is idegesítő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az illető csak azt nem tette hozzá, hogy egyben a legellentmondásosabb is. Régen fasza volt az Ubuntu, 384MB ramos gépen faszán lehetett vele böngészni, de akkor még Gnome2-es disztró volt. Aztán Unity-ra váltás egy sokk volt, majd évekkel később mire normális lett a Unity, dobták a fakocka jellegű Gnome3 desktopra váltás miatt...
A "komolyabb" DE-k közül a Linux Mint-es Cinnamon, vagy szintén Mint-es Mate ami ajánlott (ez kicsit kisebb igényű), a még kisebb igényűek közül meg az XFCE vagy LXDE asztali környezetek ajánlottak, utóbbi elég hasonló az XP / 7 felületéhez. Szóval pl. Lubuntu vagy Xubuntu az ajánlott innen.
-
Követeli? Eh ...
Fedora xfce spin, vagy xubuntu, mx linux, ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged