- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 4G
- Milyen okostelefont vegyek?
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #23273 üzenetére
Hm, ezt jó hallani. Akkor a Dota 2-t fel sem rakom Win alá.
Ez a Google-al kapcsolatos aggályod érthető. Megpróbálkozom a Firefox-al. Adblock Plus 2.4.1-t használok, gondolom ti is, ez a legjobb.
Első probléma, hogy scrollozásnál tearinget tapasztalok (pgup/dn-ra nem). A VGA egy HD7790. Első telepítés után felment ~240 MB update, gondolom ezzel együtt minden...
Na most már tudom régen mi lehetett a gondom a Linux-al. Apple wired keyboard-t használok és "í" fel van cserélve a "0" gombra. Nem találtma rá megoldást. "Jó" lesz megszokni... Illetve jó lenne már egy angol mechanikus billentyűzet.
A filtereket a minősége miatt használom. madVR az ultimate (ajánlott is hozzá egy 7750 kaliberű VGA). Egy 50 inch-es Pana plazmát használok, mindamelett filmbuzinak mondhatom magam
-
-
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #23188 üzenetére
CPT.Pirk és Fire/SOUL/CD
A win32... is be lett véve a "nem alkalmas rá programok" közé, azért írtam. Pedig az alkalmas. Én is azt használom, működik.
Semmit sem kell átnevezni img-re, egyszerűen ki kell választani a *.img helyett a *.* -ot alul és már ki lehet jelölni az iso fájlokat.
-
-
Angelotti
tag
válasz
CPT.Pirk #23165 üzenetére
Hali!
Még lenne egy banális kérdésem.
Egy Dual Core E5200-am van (S775), 2 giga rammal.
Melyik kell nekem?
Mi az, hogy zárt?Ha jól látom akkor ez vmi netes install? (gondolom akkor az installnál vlaszthatok, hogy melyik grafikus felületet akarom majd használni..
Köszi előre is, és bocsi tudatlanságomért.
(én már a debain oldalán se tudtam elmenni... ezeregy képfájl van mindenhez, ráadásul ilyen megnevezéssel, hogy dvd1, dvd2, etc) -
Lacpac
őstag
válasz
CPT.Pirk #23138 üzenetére
Nem akarok számításigényes alkalmazást futtatni.
Csak azért nem valami komolyabb routert (pl: Linksys WRT54GL)akarok beállítani mert az még többe kerülne, ráadásul spéci linux van rá, és kezdőként nem akarok vele nagyon birkózni.Itt a fogyasztás lenne a lényeg.
Akkor mindenképp javasolt a hdd. Legalábbis ehhez a géphez. -
guftabi96
addikt
válasz
CPT.Pirk #23069 üzenetére
persze, csak tudod, eddig csak win-t használtam, ott meg parancssort csak akkor használtam, amikor lanparty-n megnéztük, hogy kinek mi az ip-je
viszont úgy néz ki, hogy mégis sikerült összehozni.
Viszont azt nem tudom, hogy miért csinálja, hogy néha bevillan egy üres ablak, (az ablak tartalma teljesen üres, egyedül a címsorban ott van a számítógép telepítéskor megadott neve, ennyit sikerült elolvasni, de más is szokott még ott lenni, de azt nem sikerült elolvasni olyan hirtelen eltűnik. Az előző telepítésnél is előjött, meg most is)
egy kicsit idegesítő, hogy ez néha bevillog.A másik, hogy néha a böngészőven egy adott részt kinagyít, tehát pl itt ahol írok a smiley-kat teljesen kinagyította (egy nagy kék smiley van éppen a szöveg mellett), de ha lejjebb görgetek akkor eltűnik.
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #23060 üzenetére
Nem tudom, nekem az alap illetve amit felkínált telepítés után az ubuntu ott egyik se volt jó, lehet amiatt, hogy két monitorom van, és ehhez kellett a catalyst, már nem emlékszem, csak arra, hogy amit ide most bemásoltam, azt még akkor mentettem ki, hogy ha később újra kéne rakni a video drivert akkor tudjam, hogy mit kell csinálni
Egyébként én is nyitott vagyok minden egyéb egyszerűbb módszerre amivel olyan amd drivert lehet feltenni a HD7770-es kártyámhoz amivel rendesen tudom menedzselni a kétmonitoros rendszerem ^^
CPT.pirk: nekem is akkor ezt kéne eljátszani? uninstallálni ami most van majd az fglrx drivert feltenni? Emlékeim szerint azzal nem voltam megelégedve valamiért, lehet azért mert azzal nem tudtam monitorok között váltani (bár megjegyzem a mostanival se megy tökéletesen :S )
-
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
CPT.Pirk #22949 üzenetére
Tudom nem nagy valami, Androidra napi szinten buildoltam kernelt, viszont ott legalább nagyjából átlátom a konfigot, itt nem
Gondolom itt annyi lenne, hogy felrakom a backports kernelt, csinálok egy make oldconfigot, majd make-kpkg clean és fakeroot make-kpkg --initrd --revision=custom.1.0 kernel_image...
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22891 üzenetére
Mivel játéra fenntartok egy win 7-et, ezért nem szoktam Arch-on próbálgatni, nyílt ATI driver tökéletesen jó. Úgy adódott, hogy a wargame - airland battle sajnos nem megy nálam windowson.
Ezért felraktam linux-ra is a steam-et, letöltés elindít, és meglepő módon nagyon jól megy a nyílt driverrel! Pedig már kezdtem gondolkozni hogy felteszem a zártat. Elég jól dolgoztak mostanában rajta úgy tűnik, mert amikor legutóbb néztem nagyon lassú volt.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22881 üzenetére
Pár nappal ezelőtt írtam a nagy linux topikban hogy az AMD kiadta a 13.12-es stabil drivert.
Számomra a gond nem az, hogy újabb verziót igényel az xorg-ból mint 1.12 (hát hol élünk mi? ez a 21. század!
), hanem hogy még mindig nem támogatja a legújabb, 1.14-es verziót emiatt nem is tudom használni. (nem downgradelek ez miatt)
-
Nowhereman
őstag
válasz
CPT.Pirk #22873 üzenetére
Na jó, az hogy mennyi a memóriafogyasztás még az is meghatározza, mi mindent szaladtatsz alatta, meg milyenbeállításokkal. Egy-egy nyamvadt applet több megabájttal dobbja meg a fogyasztást. Egy kis preload, meg hasonlók gyönyörűen megdobbják. A MINT menű Mate-hoz 30MB, (gnomejellegű meg 7MB!). A MATE-mat is le tudnám faragni 350MB-ig, mégse teszem, mert hát kényelmes vagyok, szeretem a preloadot, meg látni a sok hülye kis alppletet. Magam részéről megmosolygom az ilyet, és legfeljebb arra gondolok: hogy ha tudná, hogy a Bodhiban mi mindent kell bekapcsolni ehhez a 200MB-os alapszinthez...
No mindegy ezt nem is neked szólna, hanem a sok Lubuntu huszárnak. És azzal a ténnyel egyet is értünk, hogy a debian az ubival ellentétben nem érez ellenállhatatlan késztetést arra, hogy rátelepedjen az erőforrásokra, inkább ahogy jó oprendszerhez illik, hatékonyan menedzseli azt. -
LógaGéza
veterán
válasz
CPT.Pirk #22858 üzenetére
Meglepően jól megy eddig. Rádugtam az előbb HDMI kábellel a TV-re a tiszta telepitést (csak a kernel lett cserélve), egyből felismerte, és kiadta rá a képet megfelelő képearányban, hangkimenetet kellett átváltani, és ment a hang is
Igazából mitől kellene félnem?
Debian 7-nél dmesg-ben láttam, hogy hiányzott egy radeon bin (fennvolt a linux-firmware és a linux-firmware-nonfree is), mikor meg bemásoltam neki, akkor folyamatosan hibákat dobott. Ráadásul miután betöltött, és kiléptem volna karakteres módba (pont nem jut eszembe a neve), akkor szépen lassan elfehéredett a kép. Ugyanez volt kikapcsolásnál is.
-
-
válasz
CPT.Pirk #22823 üzenetére
Ezt az Ubuntun is tudja a Classic Gnome, kb 140-145MB rammal. Gondolom azért debianon kevesebb a "szolgáltatás". De azt nem írtad, hogy a 64bites, vagy a 32 bites debian tudja-e ezt. 64biten tényleg durva lenne.
Vboxban sem láttam még 700-800 megát, lehet az már cache-sel együtt volt. (Mintha írta is volna, hogy TOP-pal mérte) -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22817 üzenetére
Két hónapja használom (egyedüli os a gépen) és simán hozza a manjaro szintjét (az kb egy hónapig volt használatban). Soha semmilyen program nem ragadt be (feladatkezelőt nem kell használni), nem lépett ki, sleepből mindig hibátlanul ébred, nincs gond a video teering-gel (az egyetlen manjaro gondom).
(#22818) LógaGéza
OS-t értem, nem mondtam semmit
VGA-ról nem tudok nyilatkozni, nekem csak az van ami az i3-ban (hd2500). Az meg tökéletesen megy. -
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #22793 üzenetére
De a linkelt oldalt nem olvastátok tovább? Van ott egy táblázat egy nem reprezentatív tesztről, ahol VB-ban boot utáni "tiszta" rendszeren mért a szerző memória használatot. Ezt megcsinálta win7-en is, az üresjáratban 1.13 GB RAM-ot használt 0%-os CPU mellett, a legtöbbet linuxokat tekintve a GNOME 3.x shell (Fedora 17) ette, ez indítás után 248mb ramot igényelt. Az a 800 csak az ajánlott szerintem nem a valós igénybevétel. Bár én nem tudom, és nem teszteltem, csak a cikket olvastam tovább ^^
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22785 üzenetére
Nem tudom mert eddig egyszer próbáltam a classic shellt olyan 1 perc erejéig, de akkor már megnézhetnéd a fogyasztást a normálissal is, mekkora a különbség.
(#22785) CPT.Pirk: most kipróbáltam, és semmit sem változott a memória fogyasztás a normál és klasszikus váltás között. Nálam mindkettő 830MB használatban lévő RAM-ot mutat a system monitor.
-
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22748 üzenetére
illene, az is beszédes, hogy mobil OS-eken sincs már hivatalos flash támogatás (iOS-en, WP-n ugye eleve nem volt, Androidon meg csak volt), remélem desktopon is kihal.
mondjuk én most kénytelen vagyok flasht használni, mert html5 valamiért nem akarja az igazat (legfrissebb Comodo Dragon, ~Chrome) -
válasz
CPT.Pirk #22715 üzenetére
Kollégám szívott vele nyár végén, ha saját tapasztalat lett volna, már leírtam volna. A lényege annyi volt, hogy jött egy adag frissítés, felrakta, restart után megdöglött a rendszer. Utána LiveCD, nézte a fórumot és kb. ugyanabban az időben jöttek meg az első figyelmeztetések, hogy ezt vagy azt ne rakd fel, mert nem okés.
Ettől még a Chakra nem szar, csak nem szabad early adopter-nek lenni.
-
válasz
CPT.Pirk #22698 üzenetére
De nem kell keresni, mert felrakod az LTS-t, oszt csá. Egyes IT cégeknél munkára is használják, de szigorúan a hosszú támogatásút. Hiába írod oda, hogy régi tapasztalat, ha ezek alapján most nem ajánlod a rendszert - kb. ugyanaz a kategória, amit én említettem, de mégsem sírok tele minden topicot, hogy a Chakra szar, ne használják.
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #22698 üzenetére
Szerintem meg nagyon hardver érzékeny a Mint és az Ubuntu nem LTS verzió is. Mostani Inteles laposomra még az OS X is felmegy hardverkompatibilitás szempontjából és nem volt gondom a Minttel. eOS alatt meg megint minden szép és gyönyörű csak most rohadtul windowst kell használnom...
Ellenben az AMD-s gépemen.. pffúúúú. Mint rettenetesen fut rajta, eOS okés, Ubuntu meg olyan, mint egy kupac lótrágya azon a gépen.
Viszont egy Dell Latitude-n meg megint olyan az Ubuntu, mint az apple-nél a Mac OS X. Gyárilag kijött Ubuntu LTS-sel a Latitude és hibátlanul megy vele.
Egy szó mint száz; hardver kérdése az egész, illetve ki,mennyire tudja személyre szabni. Az, hogy valaki idejön a problémájával, az nem feltétlen disztró hiba.
-
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #22690 üzenetére
9-10 azért nem mostanában volt, az túlzás, hogy keresni kell a stabil verziót, nekem a 15 nem akart úgy működni ahogy kellett volna, de egyedi probléma is lehetett mert külföldi fórumokon sem nagyon találtam megoldást. Distrowatch-on első helyen van mindenhol a page hit ranking-en. Eléggé nagy a hájp körülötte, szerintem nem véletlenül. Az ubuntu alap miatt kevésbé szimpatikus mint a Manjaro, de ez meg jobban fut valamiért az öreg vasamon.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22683 üzenetére
Na akkor tisztázzuk. Red Hatnál van akkor fejlesztői apparátus, hogy csuklóból szekuriti pecselik neked még a 3-as firefoxot is. Meg is teszik. Mellesleg 24 van már az update tárolóban. Ne gondold, hogy enterprise osztályra (üzleti célra, 99.99999999 %-os rendelkezésre állás és biztonság mellett) ráengednek egy lukacsos böngészőt.
A kernel megint nem probléma. Ott (RH) fejlesztik a kernel durvány 10-15%-át. A régi hosszan támogatottba meg backportolják az új drivereket. Lehet nem támogatja az aput október 6-án, de október 20-án már igen. Kb. Mindezt kiadás után még 7 évvel is.
(#22684) 1 among many:
Hehe. Az én feleségem is panaszkodik, hogy hazamegyünk, akkor engem kupac fasírt vár, őt meg kupac mosatlan.
Abban biztos lehetsz, hogy 15 percen belül nem lesz működő linuxod. Minimum a csomagkezelést meg kell értened, tanulnod. Nem vészes. 0,5-1 napos munkával már lehet géped, ami böngészik, meg szkájpol.
Mondjuk pont a skype az ami problémás, mert ugye az ms nem töri össze magát, hogy de legyne linxura is mert kell!
De fel lehet telepíteni. Annyi, hogy 2-3 (6-7) programot még kérni fog, hogy tegyél fel.
(#22686) McSzaby:
Nem nagyon értek veled egyet. Böngészéshez böngésző kell, desktophoz gui. Az esztétika meg legyen szubjektív. Nekem most lxde van. Tök elég. Úgyse azt bámulom, hanem a levelekt írom, meg az időjárást, meg ilyeneket.
Mindennapi használatra meg tök jó a stabil program. jobb, mint a legfrissebb. Most videó nézéshez bármilyen mplayer megteszi.
-
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #22676 üzenetére
No offense!
Igen, konkrétan szerintem utoljára én panaszkodtam a 15-ösre boot probléma miatt, mivel csak GRUB menüből tudtam bootolni, különben black screen volt, de teljesen problémamentes volt a 13 LTS és ez a mostani 16-os is, 1 among many fenti kívánalmainak szerintem abszolút megfelelő a Mint, egyszerűbb feltelepíteni, mint egy windows-t és egy deka parancssort ne kell begépelni, terminalt akár el is felejtheti, főleg amilyen jellegű használatban lesz a gép.
-
canniball
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22638 üzenetére
"...gugli nélkül egyik rendszeren sem tudnám megoldani a magic packetes felébresztést..."
Pedig tök egyszerű (és GUI-s): vezérlőpult - eszközkezelő- jobbklatty a hálókártyán - tulajdonságok - energiagazdálkodás"Egyébként azt azért hozzá kell tenni hogy amit szeretnél, az nem a kezdő Linuxos témaköre."
Ugyan már, egy-két beállítástól eltekintve -ahogy te is írtad- szinte nincs is semmire használva a gép.Szerintem maradok annál hogy majd nekifeszülök, kérdezgetek, jó esetben válaszoltok is aztán legfeljebb ha nem tetszik akkor beszüntetem a dolgot. Most már csak az a kérdés hogy melyikkel próbálkozzak, melyik az a GUI-s disztró amelyik kezdőként
nem csak a kedvem vesz elkönnyen kezelhető és megfelel a felsorolt igényeknek? Ja és ugyan nem írtam de tuti ami fix tudjon magyarul.(#22639) Vladi!
"Nade mire akarod használni?
Itten írtam: egy-két extra beállítástól eltekintve tulajdonképpen a letöltésben és a lokális fájlmegosztásban kimerülnek a feladatai."...életedben nem láttál linuxot és gui nélküli szervert akarsz..."
Akar a fene, csak mutass egy olyat amelyikhez fullos GUI van!"Najó 1-2 hétre felteszed penre, azt ki fogja bírni."
Erről van szó!Első körben csak próbálgatás, addig a jelenlegi rendszert nem zúznám le.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22642 üzenetére
Tanítsd be. Ha felteszel egy akármit (Linux, win, bsd, opensolaris arkámi) úgyis kell majd segítened, vagy megtanítod és önállóan csinálja.
Egy centos-nek pont az az előnye, hogy 2, meg 5 meg 10 év múlva is ugyan úgy fog kinézni, ugyan azt kell vele csinálni stb. Nem fog cserélgetni semmit, csak frissít. Oké feltesz a 4-es lo helyett egy 5-öst. De ebben kimerül.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22640 üzenetére
Teljesen alkalmas. Ha felteszed azt az 5 programot, ami kell, és az jó, akkor kiszolgálja. Onnantól kezdve kirohad alóla a vas.
Ha nincs meg a keresett 5 program, akkor nézz mást.
Frissülni szerintem tud automatikusan, de én ezt sose használtam. Heti 1* ránézni a frissítésre rá lehet.
-
canniball
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22626 üzenetére
"...a GUI még oké, de minimalista rendszernél jellemzően több dologhoz kell terminál, mint egy energiaigényesebb disztrónál, de ez igazából csak a telepítés utáni beállításokra vonatkozik..."
Megrémítesz!Milyen beállításokra gondolsz?
"pendrive: mit szeretnél?"
Pendrive-ról csak néhány napig/hétig próbálgatni, hogy mi is ez, hogy működik és tudunk-e barátok lenni? Aztán ha bejön akkor áttenném a HDD-re.
Az megvan hogy a flash-re telepítés nem egy optimális dolog, de van rajta wear leveling és ez a rövid idő csak nem terheli le nagyon. A lassúság pedig most is adott, az nem lenne újdonság. A live rendszer azért nem jó mert leállításnál elvesznének a beállítások/telepített programok, "prezisztens rendszer" meg fogalmam sincs micsoda."...a leírtak alapján kb. semmire sem lesz használva a gép."
Ahogy mondod: van egy kis házi szerverem aminek mindössze az itthoni fájlmegosztás és a letöltés a feladata. Most Win fut rajta + VNC szerver, FTP kliens (ezek léteznek Linuxra is, ha szerencsém van még talán a beállításokat is át tudnám menteni), tűzfal, vírusirtó és néhány apróbb program (Total Commander, töredezettségmentesítő stb.), "extra beállításként" fixIP, x időnyi üresjárat után auto készenlét, hálózati kérésre ébredés. Mindössze ennyire van szükségem. De úgy tűnik van valami hálózati nyűgje/esetenként belassulása, így gondoltam ha erre a nem túl bonyolult feladatra van valami egyszerűen kezelhető Linux disztró akkor megpróbálnám azt, hogy kiderüljön mi az igazság, újratelepíteni a Win-os rendszert most nagyon nincs kedvem."...a kérdés az, hogy mennyire értesz hozzá, vagy mennyire szeretnéd megtanulni az alap dolgokat."
Semennyire nem értek hozzá, az utolsó mondatod kb. mintha egy kínai írta volna.Megtanulni pedig csak annyit amennyit muszáj...már ha nem túl bonyolult, ezért is kérdeztem hogy mennyire lehet ez egyszerű.
Penty!
Azzal nem a működési elvét akartam illusztrálni, hanem annak bonyolultságát. Mivel még sosem telepítettem mást mint Windowst fogalmam sincs a Linuxnál ez miként működik. -
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #22619 üzenetére
Azért nem hinném, hogy bug, mert Xubuntuban is ugyanez volt szóval csak xfce-n van, cinnamon, mate unity felületek, ami disztrókat próbáltam utóbbi időben azoknál nem jött elő ez. Van egy kis pöcök amit lenyom a notebook fedél, ezt kézzel is le tudom nyomni és akkor kikapcsola a kijelző, és ekkor is feljön a kijelző menü. Ahogy nézem azért 2x mert egyszer amikor benyomom, egyszer meg amikor elengedem...
lionhearted: nem volt eldugva, az a pár click nem működött, hiába állítottam be a power settingsbe, hogy mi legyen nem működött ahogy szerettem volna, de egy conf file átírásával megoldódott csak a display menü mint ahogy fent is írtam. Manjaroban ment minden mint a karikacsapás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged