- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #99913 üzenetére
'hade nagyuram
azt osztan hogyan tehetem meg?
sok eve linuxokozok, de kezdo vagyok, mert nem foglalkozok az oprendszerrel..epp ezert linuxvan megy kesz jo es ennyi
ha lennel olyan kedves es segitnel - szakmazas nelkul - akar be is tudom terminalozni
vagy ha barki mas szakitana ram idot -
válasz
ubyegon2 #99842 üzenetére
Lehet rühelli a Linuxot, te tudod a legjobban én is hogy utáltam, minden nap szidtam. Még blogokat is írtam róla
Aztán lám a fekete bárány jó útra tért és évek óta alig nyekergek, itt a topikba is azért vagyok hogy néha beszólogassak.
Persze nem ezért, hanem azért ha van nálam is csekélyebb tudású linuxos, amit tudok segítek. -
válasz
ubyegon2 #99836 üzenetére
Azért ez így nem.
Ő tényleg abszolút kezdőnek tekinthető és egy szoftver telepítése nem hinném hogy ne illene ebbe a topikba.
A mysql se más mint egy adatbázis kezelő szoftver, az egy dolog hogy telepítés után a konfigolása az egy istencsapása de az már akkor az ő dolga vagy keres szaktopikot.
Én azért nem tudok segíteni mert mysql-t meg a kistesóját a mariadb-t már konfigolgattam de az összes szentet leszedtem közbe az égről
Deviszont ahhoz tök vagyok hogy a kolléga melyik disztróra milyen kiadásra verzióra miféle anyámtyúkjára honnan miképpen tudná feltelepíteni.
Mondom én ismét hogy igen szép-szép az 1125 féle Linux, azokon belül 2231 verzió meg bookworm meg stable meg testing vagy mi a csuda és még 100 variáció.
A kollégának igazat kell abban adnom hogy Winen ez még mindig pár kattintás minden ppa, verzió, disztrólekérdezés, hajtépés és terminálozás nélkül.
és a mariadb Winen hozza magával a guiját is, ezt elfelejtettem mondaniAmivel igen leegyszerűsödik a konfigolása.
gyuri860213
ha már fennt van a mariadb, ami gyakorlatilag egy mysql fork,
szinte azonos funkcionalitással, és eléggé átjárható is a két szoftver,
lehet meg is vagy feladattal. -
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99769 üzenetére
Ez az ablak lenne
Azt nem merem kijelenteni 100%-ra, hogy a böngésző használata közben. De míg frissítettem a rendszert, vagy használtam a terminált, addig nem jött elő, igaz nem is volt olyan sokáig használatban. Illetve tény, hogy csak e közben jött elő, mert csak erre indítottam a böngészőt állítgattam, semmi mást.
A Firefox-ban annyi történt, hogy a beállításokkal ügyködtem, illetve elmentegettem a kezdőképernyőre a szokásos weboldalakat, amiket használni fognak. Yt be lett töltve, de videók nem lettek lejátszva. -
-
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99767 üzenetére
Ha arra lennél kíváncsi, hogy milyen kiterjesztéseket tiltsak le, arra tudok válaszolni: nem adott meg semmi konkrétat. Sajnos nem volt annyi eszem, hogy screenshotot készítsek róla és lementsem. Szülőknél van a gép és elvileg csak hétvégén leszek otthon megint. De rákeresek neten, hátha feldobta már valaki.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #99747 üzenetére
Köszi, sikerült!
I02S3F: egyrészt ezen már SSD van, tehát érzetre azért gyors gép.
Ha csak 1 chrome-ot nyitok meg, akkor olyan 1.9 Gigát foglal.
De mint látható a screenshot-on, hogy megnyitok néhány dolgot a chrome-ban (ezek az oldalak mind be vannak töltve) és azért elfogadható marad a RAM használat. Még kétszer ennyi tab-ot is megnyithatnék (de minek? be is lehet zárni) és nem érném el a limitet. Ez csak egy laptop amin netezgetek, arra elégnek tűnik a 4 giga. Ha nem lenne az, akkor mennék a hardverapróra vadászni 2*4GB ddr3 laptop ramot, de minek, ha ez is elég? -
válasz
ubyegon2 #99695 üzenetére
"Mesélsz arról, hogy miért kéne FSTAB-ba bejegyezni egy külső meghajtót?"
Most nincs nagy kedvem visszakeresni az indító kérdést.
Olyasmi a lényege hogy egy valami picike alapgép, nudli belső lemezzel, cli Debian. Gondolom valami szerver.
Namost pl. Te egy Raspberry méretű szerkezeten hova teszel 1-2-5 akárhány terát, ha házi szerver, ha nem usb-re?
És ezért kellett nek fix mount pont, és ezért kell beégetni egy usb-s, bizony külső lemezt a fstabba.
Hogy minden indulásnál mindig oda csatolja ahova ő akarja, olyan paraméterekkel ahogyan neki kell, és ne a szabvány pl media vagy akármi alá. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #99684 üzenetére
Szerencsére nem áll fent a probléma már, mert közben megjött a cseregép és ezen rendes USB csati van normális tápellátással, szemben a Raspberry Pi 4-el, ahol a max. 900 mA a felvehető.
Csak mivel ez is használt gép, mint az előző alaplap hibás Dell Optiplex 3070 Micro, így ennél is előbb jöhet elő hiba, mint pl. a táp meghibásodása (ebben az esetben egy külső laptop töltő), ami a matricája szerint 2014-es gyártású. Gondoltam felkészülök mindenre. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99696 üzenetére
Hát ha a user rákattint a fájlkezelőben a meghajtóra, és nem történik semmi, akkor is tudni fogja, hogy megnyekkent a cucc...
De amúgy igen, táphibás eszköznél azt ír be az fstabba, amit akar, annak mindegy az. Egyébként systemddel is lehet fix mount pointot beállítani, fstab nélkül, valahogy így:[Unit]
Description=Mount external drive to /mnt/external_drive
After=network.target
[Mount]
What=UUID=<meghajtó_UUID>
Where=/mnt/external_drive
Type=auto
[Install]
WantedBy=multi-user.target
És utána engedélyezni kell:
sudo systemctl enable mnt-external_drive.mount
De ha nincs kihuzigálva a meghajtó, és fixként üzemel, akkor teljesen jó megoldás az fstab is. De ilyen táphibás, bizonytalan működésű cuccokkal én nem is kísérleteznék.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #99692 üzenetére
A
nofail
csak azt ignorálja, hogy külső vagy belső FSTAB-ba csatolt eszköz eltávolításakor ne álljon le a boot folyamat 90 sec-re (vagy amennyire be van állítva).Igen, és neki pont ez kell (vagyis hát nem kell, csak érdemes). Én is ezt írtam, hogy azért érdemes beírni a nofail-t, hogy ne akassza meg a bootot.
A rendszer szempontjából persze mindegy, hogy külső vagy belső lemez, ő ilyen különbséget nem tesz. -
válasz
ubyegon2 #99692 üzenetére
Há ezt megnézem holnap az otthoni gépemen, azon biosba le lehet választani az adatlemezemet.
Ami be van drótozva fstabba.
Megnézem én ezt 90 másodpercet, nekem nem rémlik.Nem mondok ellent, szerintem egy usb lemez az mindig külső fizikailag, de mivel usb, bármikor véletlenül kihúzható, deviszont mivel pl. adatlemez,vagy hülye példával ezen van a swap mert a belső kicsi, így a rendszernek belső lemez.
-
válasz
ubyegon2 #99689 üzenetére
Igen de neki nincs szabad luka az alaplapon, ezért választott külső lemezt, viszont fixen kellen mountolni a megfelelő helyre.
Itt már jogos a nofail, le is írtam neki egy fstab mintasort, csak át kell alakítania a sját uuid és csatolási pontra.
Vagyis bár külső, de a rendszer része fixen. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #99681 üzenetére
Mindenkinek köszi a választ!
Igazából azért kérdeztem rá a
nofail,x-systemd.device-timeout=5
opciókra, mert ha magam nem is távolítom el a meghajtókat, de mondjuk egy gyengélkedő táp miatt mondjuk nem tudja rendesen érzékelni a meghajtót akkor az nem tudom hogyan hat ki a rendszerbetöltésre/rendszerhasználatra.
Sajnos amíg vártam a garanciás cserére a Lenovo ThinkCentre M720q Tiny esetében, addig ideiglenesen visszaraktam a kis Raspberry Pi 4-est kiszolgálónak, de az meg az elégtelen tápellátás és a leszabályozott USB portok miatt eléggé küszködött a külső meghajtókkal, sokszor volt, hogy egyik-másik meghajtó terhelés alatt vagy boot közben eltűnt. Mindezt gyári táppal és külső tápellátással a meghajtók esetén. -
válasz
ubyegon2 #99654 üzenetére
Mindkettőt szeretem, a Linux Mintet is és az LMDE6-ost is. Most ,hogy rádöbbentem, hogy itt van nekem kettő Nvidia kártyám kihasználatlanul és Te felhívtad rá a figyelmet hogy a Mintben vérizzadás nélkül beizzítható, hát megtettem. A Dell Precisionon most LMDE6-os van az echte debian miatt mert ebből buidelgettem a live linux konzervjeimet, de most, fixre beizzítottam (amitől nagyon rinyáltam, de mégis sikerült) ezen is az Nvidia kártyát és már így is marad , ez is nagyon stabil jó rendszer, csak két lépéssel régebbi kernelekkel. Most kell egy másik USB-s tokba tett NVME SSD-re feltolnom egy friss LMDE6-ost, hogy abból buildelgethessem a linux live RAM-ba tolós rendszereimet, mert ez csak echte debianon hajlandó stabilan működni, máshol (pl Ubuntuban, vagy Linux Minten)egyből nem megy az egér például, más rendszereken meg egyáltalán nem érdemes hozzákezdeni.
Már a lightdm is meggyógyítódott. -
válasz
ubyegon2 #99592 üzenetére
Nos a Dell laposon körmölgettem egy kicsit és megtanítottam az lmde6-ost kesztyűbe dudálni. Csak még a lightdm-et is be kell configolni , mert egyelőre a bootoláskor a fekete képernyőbe vakon gépelem bele a jelszavam (de legalább már ilyet is tudok).
noki@dellapos:~$ inxi -Ga
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
arch: Gen-9.5 process: Intel 14nm built: 2016-20 ports: active: eDP-1
empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:591b
class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GM107GLM [Quadro M1200 Mobile] vendor: Dell
driver: nvidia v: 535.183.01 non-free: 530.xx+
status: current (as of 2023-03) arch: Maxwell code: GMxxx
process: TSMC 28nm built: 2014-19 pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:13b6
class-ID: 0302
Device-3: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-12:5 chip-ID: 0c45:6713 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting,nvidia dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 192 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP-1-1 model: Sharp 0x1476 built: 2016
res: 3840x2160 hz: 60 dpi: 282 gamma: 1.2 size: 346x194mm (13.62x7.64")
diag: 397mm (15.6") ratio: 16:9 modes: 3840x2160
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 535.183.01 renderer: Quadro M1200/PCIe/SSE2
direct-render: Yes
noki@dellapos:~$ neofetch
`.-::---.. noki@dellapos
.:++++ooooosssoo:. -------------
.+o++::. `.:oos+. OS: LMDE 6 (faye) x86_64
:oo:.` -+oo: Host: Precision 5520
`+o/` .::::::-. .++-` Kernel: 6.1.0-17-amd64
`/s/ .yyyyyyyyyyo: +o-` Uptime: 30 mins
`so .ss ohyo` :s-: Packages: 2376 (dpkg)
`s/ .ss h m myy/ /s`` Shell: bash 5.2.15
`s: `oo s m Myy+-o:` Resolution: 3840x2160
`oo :+sdoohyoydyso/. DE: Cinnamon 6.2.9
:o. .:////////++: WM: Mutter (Muffin)
`/++ -:::::- WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
`++- Theme: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
`/+- Icons: Mint-Y-Dark-Aqua [GTK2/3]
.+/. Terminal: gnome-terminal
.:+-. CPU: Intel i7-7820HQ (8) @ 3.900GHz
`--.`` GPU: Intel HD Graphics 630
GPU: NVIDIA Quadro M1200 Mobile
Memory: 1941MiB / 31938MiB -
tusi_
addikt
válasz
ubyegon2 #99649 üzenetére
Win osszeomlas utan a linux meg ment, de nem akartam a grubot otthagyni a win 10 opcioval, igy toroltem mindent. A "D" particio amugyis NTFS volt, hogy mind2 rendszerrol hozzaferjek. Mivel nem akartam tobbe win-t ra, igy atlottem ext4 re azt is, de akkor mar toroltem az egesz lemezt es teljesen tiszta linux telepitest tettem ra. Kb fel nappal kesobb, amikor inditottam megint a mint-et, mar nem allt fel...
Ugyhogy ujra huztam megint. Na ezt akarom elkerulni, nem akarom megint elolrol kezdeni.Az efi particio mekkora kell legyen amugy, ha csak linuxot kell inditani, semmi mast?
-
sicc_innen
tag
-
válasz
ubyegon2 #99596 üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
válasz
ubyegon2 #99592 üzenetére
Most ez van, de ez így nem jó semmire. :
noki@barkacsgep:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nouveau v: kernel
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 22.1.9 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
resolution: 3840x2160~60Hz
API: OpenGL v: 4.3 Mesa 22.3.6 renderer: NV138
eleve bootoláskor
Integrity: problem loading X.509 certificate -74
hibaüzenet van.
Rosszul írtam, fut a noveau driver, de nem jó.Már írom pendrájvra LM22-es cinnamont, csak gyanús, hogy azért tettem az LMDE6-ost fel , mert valami baja volt a mint telepítővel anno.
-
válasz
ubyegon2 #99573 üzenetére
Van egy családi használatra és arhívum kezelésre TV alá tett HP Compack Pro 6300 SFF gépem a hozzá maximum elérhető I7-es procira okosítva 16 giga rammal és egy beleberhelt Nvidia geforce GT 1030 low profile (gp108)-as kártyával, ami a BIOS-on keresztül az alaplapi integrált intel GPU-t le is tiltja (ennél a kütyünél ez egyedi tulajdonság), ez HDMI-n adja a képet és hangot a TV-n keresztül. Windows 10-zel 2560x1440-es felbontással 1440p-ben adja akadásmentesen a videót, a rátolt LMDE6-tal pedig valami vesa, vagy mittom én milyen meghajtással döcög a videó rettenetes rossz funkcionalitással. Akkor azt tanácsolod, hogy próbáljam felküzdeni rá az LMDE6 helyett a Linux Mint Cinnamont és az simán fogja megoldani az Nvidia problematikámat?
-
ballington
addikt
válasz
ubyegon2 #99574 üzenetére
Ja, így már értem. Köszi a kiegészítő infót. Annyira nem vagyok otthon nvidia-linux párosításban, azt tudom, régebbben bajos volt. Most már azért jobb a helyzet, több disztró is felkészül rá előre. Nézek több disztró tesztelős yt-ert, azért el tudnak vele szórakozni még ma is.
Szerintem sem lesz gond a nyílttal, tényleg csak a böngésző lesz használva, a monitor is csak 60Hz-et tud. -
-
válasz
ubyegon2 #99448 üzenetére
15 éves korom óta melózok, 35 évet töltöttem valóban nehéz fizikai munkával.
Tróger, sofőr, nehézgépes, tüzépen melóztam, nagykonyhán, malomiparba zsákoltam stb. és emellett 2 komplett családi házat húztam fel.
Nincs is 1 darab ép ízületem, egészségem nagyon megromlott, enyhén szíves is lettem.
És 10 éve megfogtam az Isten lábát, bekerültem egy milliárdos családhoz éjjeliőr, mindenes, elektromos és számtek bubus + babysitter és társalkodőnőés menjide-menjoda hozd el, oldd meg ember.
Hamar kinőttem magam, a gépésztechnika az ingatlanon alsó hangon 100 milla.
És itt annyit spóroltam nekik mert el volt rendesen rontva a fele hogy évente kb. megkeresem nekik ha nem is az egész de a fele fizetésemet biztos.
Ezzel beléptem a kedvelt és nélkülözhetetlen melósok sorába.
Azt nem mondom hogy nem kell sokat itt lennem, havi 22-23 napot vagyok 16 órába, az 350-360 óra.
Viszont este 7-8 órától másnap reggel 6 óráig semmit nem kell csinálnom és a tulaj kiadta parancsba hogy minimum 6 órát aludjak minden éjjel. Ez komoly, nem lódítok.
Így elég jól elviselhető, és nem keresek rosszul sem.
+ ajándék, 3 éve kaptam tőlük egy Dacia Sanderót.
Grátisz még hogy 5 éve nem kellett fát vennem mert az összes téli tüzelőmet megkapom itt a melóhelyen, csak haza kell hordanom utánfutóval.
Szerintem innen fogok nyugdíjba menni, 5 évem van még.
Épeszű ember nem keresne így kubikus vagy bármi más állast, nincs az a pénz.
Szerintem Te is maradnál egy ilyen helyen
Így van időm itt a topikba mindenféle bolondságokat írkálni és Linuxozni. -
-
válasz
ubyegon2 #99345 üzenetére
Mivel Linux-szal összefüggésben merült fel a Windows és nem igazán lehet úgy elsétálni a téma mellett, hogy a felhasználók túlnyomó többsége még mindig Windowst használ asztali célokra és a Linux telepítésében is leginkább csak Dual Bootban gondolkodik, így igen, felmerült ma is a Windows témának, de nem arról szólt a beszélgetés akkor sem, hanem a Linuxról.
-
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99164 üzenetére
Sajnos melegedés továbbra sem oldódott meg. Sőt sokkal érdekesebb lett.
Szóval tesztelgettem és nagyon furán viselkedik.
KC3000 induláskor kilő a hőmérséklete 55C környékére és ez az idle. Alvó módban is ennyi. Sebesség teszten elszáll ahogy illik majd ide vissza is hűl. Mondhatnánk hogy okés, de alvó módban is ez marad ,ez akkor is sok.
WD SN580. 36-38 fok. Milyen szépSebesség teszt után olyan 70-75 fok majd vissza hűl 65 ig és ennyi. Alvó mód után felnyitva a gépet is ugyan ennyi.
Samsung 970 EVO Plus hasonlóan kezd 40 fok alatt, sebesség teszten aztán 85 ig elszalad, majd vissza hűl 75 ig és ennyi. Sem a desktopon sem alvó módban nem megy lejjebb.
KC3000 kivételével a másik kettő ugyan úgy működik. Restart nem segít valamiért és 65-75 fok idle, alvó mód ugyan ez. Csavar most jön. Kikapcs és 10 sec után be kapcs után azonnal hűlnek a desktopon is 4x ig. Szóval még is tudja energiatakarékos módba tenni őket csak nem akarja.
Még egy érdekesség lehet ami driver vagy bios felé tereli a figyelmet hogy sebesség teszten egyik sem túl gyors. Win alatt mindegyik hozza azt amit kell, ugyan ebben laptopban.
CPU venti sebesség egyedül a KC3000 -el problémás, minden mással okés. Hogy mi az össze függés azt nem tudom, mert a CPU hőmérsékletekkel sehol sincsen probléma. Itt inkább a sensorok érzékelésével érzek némi anomáliát.Neten böngészve akadnak hasonló sztorik. Sikerült belenyúlni rendesen.
Megoldást az enyémre még nem találtam.
Ha valakinek van ötlete ne tartsa magában. Kipróbálok régebbi verziókat is ubi és mint is, aztán meglátjuk. ubi 20,22 Mint 20,21 -
válasz
ubyegon2 #99158 üzenetére
Ne mérgelődj mert parkolóra tesznek pár napig
Amúgy az tényleg off körüli volt mikor a gamer laptopok melegedése meg paszta vs. gap-pad meg egyéb ilyen mellékszálak jöttek be a képbe
Az nem off hogy egy Linux disztribúció vajon mit csinálhat ugyanabba a gépbe az nvme ssdvel amitől az melegebb mit Windows alatt.
Kolléga ránézhetne az írás-olvasás mennyiségre, én mást nem tudok elképzelni ami egy os alatt melegíthetné a lemezt.
Ezért remélem nem kapok figyelmeztetést mert ez engem nagyon érdekelne.
Mindig azt olvasom mindenhol hogy a Linuxok takarékosabban bánnak a hardveres erőforrásokkal.
Meg mindig azt is olvasom hogy a winnek jobb az energiamenedzsmentje, ergo akkor annak kéne takarékosabbnak lenni... -
válasz
ubyegon2 #99154 üzenetére
Szerintem a kollega nem is annyira a hofokkal varcakol hanam az okara arna rajonni, Linux alatt miert melegebb 10-15 fokkal az ssd mint mas rendszer alatt.
Ez tenyleg erdekes amugy. Egy os hogyan kepes egy lemezt melegiteni? Gondolom csak iras-olvasassal de azt meg csak ki lehet szurni.
Nalam megtelt nem is egyszer a lemez mikor a logfajlok 10-20 gigara hiztak, az ugye allando irast jelent. -
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99147 üzenetére
Ezzel a hőmérséklet dologgal azért kétségeim vannak.
Mert oké hogy valamit esetleg úgy találtak ki esetleg számítottak rá hogy elég meleg lesz, de ezesetben azért ezt az információt végig kell vinni. Mert egy 50 fokoks ssd -t nehéz laptopban tartani. Mert nincs hely. Mondjuk nem nagyon viszik túlzásba a szellőzés tervezést laptopoknál sem. Ultrabookom alja az ssd nél annyira meleg tud lenni hogy zavaró. Hp aero. Legalább tettek rá gyárilag hűtést.
Hűtőborda. Megnéztem a kínálatot de rablás kategória (rendeltem egyet azért) Elmentem a barkácsboltba. Vettem egy 20mmx2mm aluminium rudat. 1m. Ki fogom próbálni
Rúd ára fele volt mint egy darab hűtőborda. Csoda nem kell elég ha a hirtelen melegedést a nagyobb felület lassítja és elfogadhatóbb lesz a hőfoka. Kíváncsi leszek segít -e vagy sem. KC3000 linuxos fűtése előtt nem érdekelt ez a téma
-
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99144 üzenetére
5520 Azért ha akarták volna tudtak volna sata ssd helyet hagyni, mert az akku két oldalán majdnem annyi hely van hogy beférjen, majdnem. Pont nem fér be egyik oldalra sem. Ha az akkut eltolták volna valamelyik irányba akkor kész. Egyik oldalon légüres tér van a másikon meg egy kis műanyag hogy na ott lenne valami.
-
válasz
ubyegon2 #99143 üzenetére
Te profi vagy ssd-be, olyan nagy az az 50C fokos működési hőmérséklet?
Most nyáron nem gyengén volt meleg a melóhelyemen, egy 3 oldala üveg házikó, el lehet képzelni.
Az összes hardverbe 65-70 fok körül voltak a procik ssd-k minden.
Szerverprocikra 90-95 fok üzemi van megadva és 10 évig elmennek ha nem több.
Csak érdeklődés szintjén kérdezném. -
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99140 üzenetére
Soha nem volt bajom a Kingstonal, ezért is lepett meg a dolog. Ennyire nem lehetne problémás. Mindegy ez van. Majd megoldják gondolom én de akkor is furcsa. KC3000 nem Linux mellé való. Majd bedobom az ultrabokomba, kiváncsi vagyok ott mit mutat hőmérséklet tekintetében win alatt. Valami QLC -s izé van benne, ez is melegszik ha kell ha nem.
970 EVO Plus sajnos lenyúlták, máshova ment de megjött helyette a WD SN580. Semmi hűtés, de win alatt kapásból 45-50fokos. Linux felismerte és jól kezeli, és 40 fok környékén tartja. Itt meg az ellenkezője. Jön már a hűtés rá, megnézem hogy fér be a burkolat alá. Csodát nem várok, de elég ha csak csillapítja a melegedési hajlandóságát. JA meg nyilván a CPU hütő melletti foglalatba teszem, ott egy fokkal hamarabb hűl. Linux alatt gyorsabb mint a KC3000.
Samsungokkal jó barátságot ápolok, csak hát az OEM darabok is drágán mennek.
Na és a budget darabok alig olcsóbbak a high level verzióknál, simán adattárolásra nem fogom megvenni.
Hétvégén feltolom rá a mint -et de lehet próba képen az ubit is. Aztán megnézem mit mutat. -
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99114 üzenetére
CPU hőfokokkal nincs gond 35-40 fok környéke. Csak a venti pörög mint a bolond óra.
Gondolom mert látta az ssd hőmérsékletét, és lehet ezért.
Mint már ezt eleve jobban kezelte de gyorsan emelte viszont lassan csökkentette a venti fordulatszámát.Alvás funkciót BIOS ban a "Block Sleep" kikapcsolásával tudtam elérni. Dell leírások alapján. Azóta a win is elalszik. Fogalmam sincs miért kapcsolja ki valaki de mindegy is.
Most viszont hogy a mint et próbálgattam a sensos-detect -et figyelmesen nyomkodtam végig, és bingó. Valamit ez sem lát.
Mint alatt is süt az ssdsensors-detect:
Some Super I/O chips contain embedded sensors. We have to write to
standard I/O ports to probe them. This is usually safe.
Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): y
Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f
Trying family `National Semiconductor/ITE'... No
Trying family `SMSC'... Yes
Found unknown chip with ID 0x3684
Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f
Trying family `National Semiconductor/ITE'... No
Trying family `SMSC'... No
Trying family `VIA/Winbond/Nuvoton/Fintek'... No
Trying family `ITE'... No
Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no): y
Found unknown SMBus adapter 8086:a0a3 at 0000:00:1f.4.
Sorry, no supported PCI bus adapters found.
Next adapter: Synopsys DesignWare I2C adapter (i2c-0)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): y
Adapter doesn't support all probing functions.
Some addresses won't be probed.
Next adapter: Synopsys DesignWare I2C adapter (i2c-1)
Adapter doesn't support all probing functions.
Some addresses won't be probed.
Client at address 0x2c can not be probed - unload all client drivers first!
Next adapter: SMBus I801 adapter at efa0 (i2c-2)
Client found at address 0x50
Handled by driver `ee1004' (already loaded), chip type `ee1004'
(note: this is probably NOT a sensor chip!)
Client found at address 0x52
Probing for `Analog Devices ADM1033'... No
Probing for `Analog Devices ADM1034'... No
Probing for `SPD EEPROM'... Yes
(confidence 8, not a hardware monitoring chip)
sensors:
ucsi_source_psy_USBC000:002-isa-0000
Adapter: ISA adapter
in0: 5.00 V (min = +5.00 V, max = +5.00 V)
curr1: 0.00 A (max = +0.00 A)
dell_smm-virtual-0
Adapter: Virtual device
fan1: 1304 RPM (min = 0 RPM, max = 4600 RPM)
temp1: +41.0°C
temp2: +37.0°C
temp3: +31.0°C
temp4: +33.0°C
temp5: +42.0°C
temp6: +26.0°C
ucsi_source_psy_USBC000:001-isa-0000
in0: 20.00 V (min = +5.00 V, max = +20.00 V)
curr1: 4.50 A (max = +4.50 A)
nvme-pci-0100
Adapter: PCI adapter
Composite: +55.9°C (low = -20.1°C, high = +83.8°C)
(crit = +88.8°C)
Sensor 2: +74.8°C
iwlwifi_1-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +34.0°C
coretemp-isa-0000
Package id 0: +41.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +41.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +38.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +39.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +38.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
nvme-pci-7300
Adapter: PCI adapter
Composite: +39.9°C (low = -0.1°C, high = +82.8°C)
(crit = +84.8°C)
Sensor 1: +32.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)
Sensor 2: +35.9°C (low = -273.1°C, high = +65261.8°C)
BAT0-acpi-0
Adapter: ACPI interface
in0: 11.86 V
curr1: 1000.00 uA
Úgy nézem a KC3000 -t nem szereti
Drives:
Local Storage: total: 1.4 TiB used: 12.67 GiB (0.9%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Kingston model: SKC3000S1024G size: 953.87 GiB speed: 63.2 Gb/s
lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: EIFK51.2 temp: 56.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: SK Hynix model: PC711 NVMe 512GB size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s
lanes: 4 tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 41001131 temp: 42.9 C scheme: GPT -
IstvánLászló
őstag
-
válasz
ubyegon2 #99127 üzenetére
Tartsuk be a játékszabályokat, terminál előzményeket terminálból törlünk
A/home alatt van tudom, ponttal kezdődő rejtett fájl és szabadon lehet benne garázdálkodni.
Próbaképp beírtam hog uby egyre kemenyebb a tibi, nyitottam egy Konsole-t és tessék
tibi@TibiXubuntu:~$ uby egyre kemenyebb a tibi
„uby” parancs nem található, erre gondolt:
„ruby” parancs ruby (3.3.5) snapből
„ruby” parancs ruby deb csomagból
See 'snap info <snapname>' for additional versions.
tibi@TibiXubuntu:~$
-
Benőke
őstag
válasz
ubyegon2 #99105 üzenetére
Win alatt jóval hűvösebb. Nem a terhelés alatti a kérdés hanem idle, vagy alvás alatt is meleg. Jó mondjuk a CPU venti is pörög mint a bolond, ott is be kellett avatkozni.
Alvással voltak gondok de az BIOS miatt volt, win se aludt.
sensors?semmit se lát ebből az ssd ből. AZ volt az első amit kipróbáltam.
Bedugtam mellé egy hynix -et próbaképpen mit mutat na azt látta a sensors, de ugyan úgy melegedett mint az isten nyila. Az is 50 fokot nyomott idle -ben.
MINT? azt mondod? Kipróbálom.
THX.
ui: Hugomé lesz a lapos, és elég régóta ubizik (8+ éve), megszokta a UI -t rendesen -
-
tusi_
addikt
válasz
ubyegon2 #98961 üzenetére
Mert a telepites utan olvastam csak a topikot megint!
Reggel 8 korul kerdeztem es 16 oraig dolgozom, utana tudtam csak megnezni a topikot.
Ha ilyen stilusban tudsz csak "segiteni" akkor inkabb ne tedd!!Masoktol kerdeznem: a NAS-ra nem enged bejelentkezni. Nev/jelszo jo, munkacsoport is passzol.
Ervenytelen argument, ezt irja. -
Balerik
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98894 üzenetére
su -
belépéssel rendben lefutott a telepítés minden alkalmazásnál asudo nala install csomagnév
használva.Igazából ott szúrtam el az egészet, hogy
su
léptem be és úgy próbáltam telepíteni az alkalmazásokat és így a PATH változó nem megfelelő volt a telepítésekhez.su
-t használtam, merttibi
nem lett hozzáadva asudo
felhasználókhoz, így nem tudtam használni asudo
-t.
Hozzáadtamtibi
felhasználótsudo
csoporthoz és ezek után már tudtam használni asudo
-t és láss csodát már szépen lefut asudo nala install programnév
-
Balerik
aktív tag
válasz
ubyegon2 #98898 üzenetére
Nala-t
használtam emiatt...
Először sudo dpkg -i *.deb paranccsal, de mivel függöségekre panaszkodott a nala install *.deb parancsot használtam (vagy itt vagy az Ubuntu fórumon olvastam, hogy a nala a függöségeket is kezeli)
Az nem gond, hogy csomagokat akar (szeretne) eltávolítani a telepítés? 2. kép. -
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98847 üzenetére
A gyakorlati haszna kb. annyi, mint a szemetes zsáknak. Nem kell egyenként kell lehordani a kotrét.
Komolyra fordítva, én mielőtt biztonsági mentem a rendszert, teljesen kipucolom. A sütiktől kezdve, az apt-ig...mindent, utána mentem. Ezzel meg úgy voltam, hogy okozott már elég gyötrelmet már a linux, ezt megoldom "okosba", ha már van rá lehetőség. Nincs az előírva sehol, hogy nem használhatom, bár tisztába vagyok vele, hogy ez itt fordított kereszt kategória.
Másik eset, Manjaro: Valami félrecsúszott egy progi telepítés közben, a pacmant nem tudtam működésre bírni ezután. Mivel az ismereteim elég szórványosak az arch parancsok kapcsán, így rábíztam olyan programra, ami tudja mit kell csinálni. Jó lett. Akit nem érdekli, hogyan mennek a motorháztető alatt a dolgok, vagy annyira nem értenek a rendszerhez, azoknak készült. Ha megtanulom egyszer a Manjarot is rendesen(nem most lesz), akkor lehet nem lesz rá szükségem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98841 üzenetére
Úgy, ahogy vadkörte járt, még nem jártam. Ha jól emlékszem, 4 GB-os fájlokat hoz létre a .cache könyvtárban, amíg az adott meghajtón van hely.
Ez két okból is okafogyott, az egyik az SSD,fstrim -av
, oszt jónapot, vagy a rendszer hetente trimmel. A másik, hogy hagyományos HDD-nél gyakorlatilag nem tudod használni a rendszert, amíg nem végez, és szétfagy az asztali környezet, mert 0 bájt marad a gyökérben, az meg ugye kevés. A memória tisztitás akkor problémás, ha van swap, mert azt is elkezdi pucolni----> borítékolható a fagyás. Ezeket a problémákat tapasztaltam, egyébiránt szerintem f@sza kis progi. Alap beállításokon a mostani verziókban esélyed sincs arra, hogy elvigye a "fél rendszert", azt nem is értem, hogy, én azt hiszem LM 18.x óta használom, nem tudom a régebbi verziók milyenek voltak. Vagy más rendszeren milyen volt. Manjaro alatt sem tapasztaltam semmi extrát, tette, amit kell.
De ott a Stacer, he ez nem jön be, kifinomultabb, több opcióval.Rowon:
Ha felcsavartad a LM 22-öt, megosztanád, hogy tapasztalsz e hang problémát? Nagy segítség lenne, előre is köszönöm! -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #98835 üzenetére
Bleachbit nagyon jó és hasznos tud lenni, feltéve ha tudod mit csinálsz.
Amióta egy root-ként futtatott #pénzékszer nem számít takaríts mindent teljes nagytakarítás eltávolított kb. 8-10GB "szemetet", de ezzel viszont a fél OS-t eltüntette(m), "kissé" megfontoltabban használom. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #98835 üzenetére
Úgy is használom. Sőt...inkább úgy. A memória tisztításba törik bele néha a bicska, azt nem használom, ahogy a szabad lemezterület törlését sem. Root futás után ajánlott az asztali környezet újraindítása, vagy az egész rendszert.
Meglepően sok a maradék a purge után bizonyos programoknál, az kiderült nálam már párszor autoremove után.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #98804 üzenetére
Inkább mutatok más érdekességet, ha nem a GUI-ról telepítessz.
mityo@mityo-modern15b12m:~$ flatpak install vlc
Looking for matches…
Similar refs found for ‘vlc’ in remote ‘flathub’ (system):
1) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-20.08
2) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-19.08
3) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-18.08
4) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-21.08
5) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-20.08
6) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-19.08
7) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.pause_click/x86_64/3-22.08
8) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-22.08
9) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-1.6
10) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-21.08
11) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-23.08
12) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-20.08
13) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.pause_click/x86_64/3-23.08
14) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-22.08
15) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-21.08
16) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-23.08
17) app/org.videolan.VLC/x86_64/stable
18) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-22.08
19) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-18.08
20) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.fdkaac/x86_64/3-23.08
21) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.bdj/x86_64/3-19.08
22) runtime/org.videolan.VLC.Plugin.makemkv/x86_64/3-18.08
Melyiket szeretné használni (0 a megszakításhoz)? [0-22]:
Grafikus felületen ezt a listát nem dobja fel, csak simán felteszi a VLC-t.
Itt most melyiket választanád? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #98802 üzenetére
Hát a "nala" az nem oszt nem szoroz egy flatpak csomagnál. Kivéve, ha a komplett flatpak környezettől akarsz megszabadulni.
Az "uninstall" parancs --delete-data kapcsolónak meg az alkalmazás azonosító kell, ami úgy kezdődik, hogy .org.......stb.
Megkönnyíti a munkád ilyenkor egy "flatpak list" parancs. Láthatsz mindent ami flatpak-ben van telepítve. -
válasz
ubyegon2 #98765 üzenetére
"A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak"
Hm. Ez igaz de ég és föld, tűz és víz, az egyik bios a másik os szintű. Ami azért nagyon nem ugyanaz.
És a megoldásoknak, a megvalósításnak se semmi köze egymáshoz, se nem átjárhatóak, se nem függvényei egymásnak.
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorbólGarantált 10-15 perc karakteres gépészkedés meg külső live fsck hogy visszahozd az életbe.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98765 üzenetére
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Az hogy nálad nem lett baja, vagy boot közben csendben kijavította, az nem jelenti azt, hogy soha semmikor senki másnál nem fog előfordulni. Tök hülyék ezek a programozók is, hogy lezárnak minden folyamatot, és csak azután engedik el a fájlrendszert, hiszen nálad ez még soha nem volt gond. Csak feleslegesen növelik a kikapcsoláshoz szükséges időt.
A busznak, és a repülőnek is az a célja, hogy eljussak A-ból B-be. Mégse gondolnám, hogy a kettő egy és ugyanaz, pedig mindkettőnek "egy folyamat lerövidítése" a célja.Csavargasd még a mondandómat hátha kijön belőle, hogy akkor is neked van igazad, hiszen László is megmondta ki a király, a többi meg mind csak trollkodni jár ide.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #98751 üzenetére
+1 igen és teljesen 1000%-ig igazad - van...
A gyártókon múlik minden is mert 2017-elött még nem voltak Ryzen cpu-s gépek..Azt tapasztalom meglepődve - hogy vannk itt trollok,akik osztják az észt mindenkinek, de lehet hogy tévedek és ha ez így lenne akkor boscántot is kérek..
Űdv:István
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #98658 üzenetére
Uram. Örömmel szokom olvasni hozzászólásaid, meg minden, tényleg. De pár fényévvel elegánsabb lenne, ha nem avitt, tini érveket használnál a linux jóságának alátámasztására. Nem kell ide semmi extra érv, lelkileg te a linuxhoz tartozol, ő meg hozzád és ennyi. A Windows jóideje nem kékhalálkodik már. Jó-jó-jó ideje nem. Ha a konkrét Asus példány a probléma forrása, az is más. De akkor meg azért szükségtelen OS-tengelyre terelni. Ez így olyan, mintha nem vállalnád a döntésed. Nem vagy kényszerpályán, semmi nem lök bele az alternatív világba. Teljesen legitim az abba/ebbe az irányba való kockulás. Különben is, úgy van megalkotva a dolog, hogy ismerd az ellenséged és zamatosabb a menet. Mindig is lesz egy alapjárati Win fika egy ilyen topikban, megtörhetetlenül, amit értek és a kultúra része és bocs, hogy ezt írom, csak ugye be kellett védeni a kisebbet.
Miért húzza ki a lánygyermek a töltőkábelt?
-
válasz
ubyegon2 #98746 üzenetére
Azt hiszem elengedem a GRUB "javítását".
Mivel semmit nem vesztek az újra telepítéssel (windows kicsit be van lakva), de több idő megy el a bogarászással, mint ezzel. Linuxnál meg megpróbálok figyelni, hogy sdc-n legyen a grub, nem értem most miért nem ment, mert korábban már sikerült ez. -
válasz
ubyegon2 #98729 üzenetére
Lehet nem értettem, hogy mit ért az "after deactivating the [Separate /boot/efi partition:] option" alatt? Megpróbáltam a javítást, de nem sikerült, mert a kopizható parancsok, amik terminálból futtatva törölték volna a meglévő grub-ot, nem csináltak semmit. A javítás így nem ment.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Valorant
- Akciókamerák
- Call of Duty: Black Ops 6
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3042, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest