- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekton
aktív tag
Kedves Topiktársak!
Köszönöm a sok segítséget. Végül ledaráltam mindent az ASUS X1504-ről. Beletettem egy 2TB-os SSD-t és mivel az USB stickes gparted live nekem bonyolultnak tűnt, így felraktam a Win11-et úg, hogy csak az SSD-felét engedtem neki. Majd a Mint telepítőjében csináltam külön EFI és Root partíciót és ott pipákat ugyan nem lehetett adni, de ki lehetett jelölni, hogy ez az új EFI legyen a boot partíciója a Mint-nek. Így most tökéletesen működik.
Köszönöm mégegyszer a sok segítséget és a türelmet!
Más kérdés, bár nem biztos, hogy ide való:
Az SSD-n most van több kicsi elkülönülő szabad terület és egy, a Win11 által létrehozott recovery partíció.A szabad területek csak Gparted alatt látszanak, a Win lemezkezelőjében nem. Ezek mire szolgálnak? Az SSD működéséhez kell? -
Nekton
aktív tag
válasz
tordaitibi #103595 üzenetére
Nem kérdezi telepítéskor a rendszerindító helyét. Csak egy root partíciót lehet kiválasztani és onnantól nem kérdez semmit.
Bár úgy még nem próbáltam, hogy két EFI is van. Talán akkor megkérdezi. Meglátom...#103593fekete.puma
Mit ne erőltessek? -
Nekton
aktív tag
válasz
tordaitibi #103590 üzenetére
Köszi!
Nem az adatvesztés miatt aggódom, csak a pillanatnyi munkavégzés ellehetetlenülés miatt. Van mentésem bőven. Paranoiásan sok is. Két NAS, egyik SHR, a másik RAID1-ben, plusz négy felhő plusz két külső HDD, valamint az egyik irodai laposon is fent van minden mert teleraktam SSD-vel.
-
Nekton
aktív tag
válasz
fekete.puma #103589 üzenetére
Elbénáztam, mert csak egy külön EXT4 partíciót csináltam és arra telepítettem a Mint-et. Így egy EFI van. Nem baj. Most az a gép arra van, hogy próbálgassam. Ma legyalulom és újra felrakom a Win11-et és csinálok másik EFI és root partíciókat a Mint-nek. Csak azt nem tudom, hogy a Mint honnan fogja tudni, hogy a második EFI-be kell telepítődnie?
Csak gyakorolgatok még, úgyhogy itt a lehetőség is. Most akkor csináljak SWAP partíciót, vagy ne? Ha nem csinálok, akkor SWAP fájl sem lesz sehol akkor sem, ha kellene?
-
Nekton
aktív tag
válasz
fekete.puma #103521 üzenetére
Köszönöm srácok!
A linkelt videóban minek csinál egy /home partíciót külön a root mellé? Ez mire jó?
És a kérdésem továbbra is (kövezzetek meg, de nem értem jól):
Csináljak külön EFI partíciót a különböző OS-eknek?És akkor most kell SWAP, vagy nem? Nem tud SWAP fájlt csinálni a root partícióra, ha akar?
Összeomlás és live USB:
Ez tök jó persze. Tudok magammal vinni pendrive-ot, csak elég vacakul veszi ki magát, ha egy adásvételen elindítom a gépet és GRUB javítással kell kezdeni a szerződéskötést. -
-
Nekton
aktív tag
válasz
ubyegon2 #103513 üzenetére
és fekete.puma és tordaitibi!
Nem maradt ki. Éppen olvasok utána, csak nem értem egyelőre, hogy ez miben különbözik attól, ha csak simán kiválasztom a Mint telepítésekor, hogy a Win mellé települjön.
Most ezt csináltam az utóbbi egy órában:
- Win partíciójának csökkentése a Linux számára
- EFI partíciót nem sikerült növelni, így maradt 100MB
- Mint telepítése az új partícióra, amit gyökérként csatoltam fel.Most van egy EFI, egy WIN és egy Linux partíció. Nem értem, hogy kellene külön EFI partíciót létrehozni a Linuxnak. Vagy nem is kell? (Nekem ez egy teljesen új világ)
Ha jól értem, most egy GRUB van, amiben ki tudom választani bootoláskor a Windows-t is. Ez szerintem ugyanaz, mintha simán a Mint installer intézi az újrapartícionálást és egyszer így már összeomlott a rendszer egy Windows frissítés után. Na ezt szeretném elkerülni valahogy, nem pedig fizikailag szétfűrészelni az SSD-t.
Az volt a kérdés, hogy egy modern BIOS tud-e kezelni két külön partícióra tett két OS-t mindenféle bootloader program nélkül. (csak nem tudtam megfogalmazni). Egyszer mintha láttam volna erről egy YT videót, csak nem találom.
Azt is tudom, hogy helyre lehet hozni a bootloadereket, ha baj van, de mivel ez egy laptop, amit viszek mindenfelé, nem szeretnék azzal számolni, hogy bootolható Win és Mint pendrive-okat viszegessek magammal, hátha megint összeomlik a rendszer.
-
Nekton
aktív tag
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat
, de...
A dual-boot terminológiát lehet, hogy rosszul használom. A lényeg, hogy azt szeretném, hogy a két OS teljesen elkülönüljön. Ezt egy másik gépen simán megoldom azzal, hogy két külön SSD-re teszem fel és indításkor variálok, hogy melyikről bootoljon. Így akár ki is vehetem az egyik SSD-t, vagy újratelepíthetem akármelyik OS-t annélkül, hogy molyolni kéne a dual-boot partícióval.
Ezt szeretném megoldani egy darab fizikai SSD-n. Lehetséges ez?
secure boot és fast startup ki van kapcsolva amúgy is.
-
Nekton
aktív tag
Sziasztok!
Most ismerkedek a Linuxszal és Linux Mint-et választottam, ami fut is az egyik gépemen.
Most a másik Win11-es gépemre tenném fel, de úgy, hogy a Win11 is megmaradjon tisztán, tehát nem a dual-boot módon. Sajnos a gépben csak egy m2 hely van (Asus Vivobook X1504), így a külön SSD-re telepítés nem megoldható.
A kérdésem, hogy lehet úgy két OS egy fizikai meghajtón, hogy az UEFI-ben állítok be két boot elérési utat? Tehát két, teljesen külön logikai meghajtón legyen a két rendszer. Remélem érthető a kérdésem. A BIOS-ban van lehetőség Boot helyeket megadni (nem csak sorrendet), de még nem próbáltam.
Köszi, ha segítetek!
ui. A Linux által felajánlott dual-boot miatt már egyszer összeomlott a rendszer, így azt hanyagolnám.
Ha nem ez a megfelelő topik, akkor irányítsatok tovább légyszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen autót vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Formula-1
- Házimozi belépő szinten
- Parfüm topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Őskoczka
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest