- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Fritz Teufel #28556 üzenetére
OMG
-
King Unique
titán
válasz
Fritz Teufel #28530 üzenetére
Köszönöm, megpróbálom!
-
olivera88
veterán
válasz
Fritz Teufel #28519 üzenetére
Ki az az okos aki 12 éves oprendszert vesz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28512 üzenetére
Kezdj el MineCraftozni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #28493 üzenetére
Nem emlékszem hogy mikor milyen környezetben mondtam, de ott van fent egy példa (én azt használtam). Ahogy CPT.Pirk is mondja van hozzá front end is, pl LXDE-ben is az van alapból (a fenti linken ott van az is és az említett arand is).
N0zer0: Szóval mazohista vagyok? (ha kicsit gyengébb is a gépem)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28493 üzenetére
Xrandr-nek van grafikus frontendje, nem is egy elvileg. Azt hiszem Arandr a neve.
-
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #28484 üzenetére
Ez mikori írás? Csak azért kérdem mert ezt írja:
Az Xfce asztalára nem lehet ikonokat pakolniTudtommal lehet, létrehozni is. Meg az DE-k népszerűségi adatairól nekem más számok rémlenek.
Nem kötekedni akartam csak megjegyeztem.Üdv,
J -
válasz
Fritz Teufel #28437 üzenetére
Nekem is tetszett a Suse és a Yast2, de kezdőként frissíteni akartam 12.3- ról 13.1-. re és ott volt vége.
Próbáld ki most a Chakrát, ha hasonló elhasalós élményre vágysz!(#28438) Tinúviel
Én leírtam, mi fektette ki, openSuse 13.1 a neve!Egyébként a kézi telepítésnél a grub telepítése nem teljesen kezdőnek való, ha van már fenn több disztród.
-
Tim82
félisten
válasz
Fritz Teufel #28149 üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy foglalkoztál vele. Az első megoldást használom, a másodikkal megpróbálkozom most. Bár érdembeli különbségnek csak a
su $USER - -c "killall docky"
sor tűnik a kettő között.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #27945 üzenetére
"Gyakorlatilag a CentOS a Red Hat ingyenes verziójává avanzsált"
Jah. Mondom még egyszer, már 10 éve az.
Szóval ha ez így menne, már rég ment volna. A fedora friss, a centos stabil. Ez fontos különbség.
"Ez olyan mint Debian helyett Ubuntut (már bocsánat) telepíteni"
Körülbelül se, már bocs. ubuntu ból sose csinálnak debiant. Pont fordítva van.
A rh és a fedora együttműködik. Az ubuntu ugráltatná a debiant, az viszont leszarja.
Szóval nagyon nem jó hasonlat. -
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27921 üzenetére
Hát, ez ebben a formában ronda. Pedig a KDE szép tud lenni, de élére fordított léccel verném agyon, aki ezt ilyen fekete-világítófehérre beállítottam. Viszont ha normális hátteret állítasz be, rendes skint teszel fel az ablakokra és a tálcára, meg rendesen bekapcsolod az árnyékokat, transzparenciát, 3D effekteket, akkor nincs párja, és úgy sem eszik többet.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27945 üzenetére
Azért a Fed Dórikát sem kell félteni, bőven van felhasználótábora. Még Linus is elég sokáig használta, talán még most is azzal tolja.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #27926 üzenetére
Végre, végre!
De nekem miért nem szólt senki???
Jah, egyébként van vagy 10 éve. De ettől nem fog a fedora sehová menni. A nélkül se rh, se cent.
-
kovaax
őstag
válasz
Fritz Teufel #27719 üzenetére
Nagy előnye a parancssornak a *commanderrel szemben, hogy nem kell belemászni az adott könyvtárba. Amióta van tab (vagy más unixokon esc-esc), mindent gyorsabban meg lehet parancssorból oldani. Mondjuk ismerni kell hozzá egy pár parancsot, ez tény.
Szerk.: Majdnem azt írtam, hogy minek egy több mint 20 éves cuccot használni, de aztán rájöttem, hogy a parancssor meg legalább 40 éves (már ami az *sh-t illeti)...
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27717 üzenetére
Billentyűzettel is jó vagyok, de egerészni még jobban szeretek. A Krusadernél nekem sokkal jobban bejött a Double Commander.
@Tonyk: írta, hogy Krusadert használ.
@kovaax: unixra még mindig ott van a Midnight Commander (mc). Nem rossz az sem, de engem idegesít, hogy csak fix karaterszélességet támogat, nekem meg vannak olyan hosszú fájlneveim, hogy max. felbontáson sem fér ki GUI-ban, keskeny (narrow) betűtípussal sem.
-
Tonyk
veterán
válasz
És a TC-t Wine-ből futtatod?
-
kovaax
őstag
válasz
Annak idején tényleg nagy dzsediség volt a Norton Commander, de amióta unixozok, parancssort használok...
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #27715 üzenetére
Ahoz képest krusader-t használsz a KDE -ből, mert a nautilus -al nem boldogulsz
-
Siriusb
veterán
válasz
Fritz Teufel #27593 üzenetére
Google a barátod, pl. [link]
-
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27613 üzenetére
Amíg nem oldod meg Linux alól azt az Andoridos variálást, addig csináld virtuális gépről. Szerintem csak átmeneti lesz, meg fogod tudni oldani. Hihetetlen lenne, ha pont Linux alatt nem lehetne megcsinálni.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #27603 üzenetére
Te minden problémánál vissza akarod tenni a wint?
Itt a válasz -
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27603 üzenetére
Wine alatt nem megy a ROM-cserélés?
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #27599 üzenetére
Ah Samsung
Hát sajnos a Stock romot ahogy a gyártó megcsinálta szinte csak úgy van esély felrakni. Mobil Odin jó ötlet, de nincs a rendszerfrissítés a menüben? Ja és Heimdall ha nem látja az nem lehet azért mert nincs fent az android adb-tools, és a fastboot csomag?
-
N0zer0
senior tag
válasz
Nem értek az Androidhoz, de lehetetlennek tűnik, hogy a Google Linuxon fejleszti, és az Android is Linux-alapú, és pont azzal nem lehetne Androidos ROM-ot cserélni. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de nem tűnik valószínűnek.
Egyébként együtt tudok veled érezni, mert nálam is érik a Windows visszahúzása. Mióta qBittorrentről Deluge-ra váltottam, megszűnt a torrentgond, nem ellenőrizte újra a torrenteket. Az USB-s HDD felcsatolása is megoldódott, KDE-ben a Rendszerbeállítások, Cserélhető eszközök alatt be kellett pipálni az automatikus mountolást. Ment is jól a kóceráj, máig, mikor is 2 órája volt két mikroáramszünet, épp csak pár pillanatos kimaradás. Tudom, ez nem a Linux hibája, de Windows alatt ilyenkor az uTorrent nem ellenőrzött újra semmit, csak a hiba után újra kellett indítani, és minden ment tovább. Igaz, ahol ezelőtt laktam, ott nem volt áramszünet, de normálisan használtam évekig. Most megint ellenőriz végig több mint 1 TB-tot, és mivel USB2-es NTFS-ses meghajtó, ezért csiga lassú, holnap is egész nap ellenőrizni fogja, és fogja vissza a CPU-t, meg rontja a helyezésem a trackeren, míg végig nem ellenőrződik az összes. Majd szétb*** az ideg.
Még most kipróbálom az rTorrentet meg az uTorrent Server WebUI kap még esélyt, de ha az is ragaszkodik ehhez az újraellenőrzéses fastresume-os hülyeséghez, akkor nem tudok mit csinálni, menni fog rá vissza a Windows uTorrent-tel. Mint írtam már, ez nálam abszolút dealbreaker. Nem igaz, hogy ennél a fastresume szarnál nem lehet egyel ezelőtti mentéshez visszanyúlni, és mindenáron újra kell ellenőrizni. A fájlrendszert ellenőriztem, nem sérült, adat sem veszett el.
-
gery2123
őstag
válasz
Fritz Teufel #27597 üzenetére
Milyen készülék is ez? És ha már van rá egy custom rom, akkor kell rajta costum recoverynek is lenni, és onnan simán flasheled a rom .zip-et.
-
Cyrin
addikt
válasz
pedig jópár telefonos topicban amit olvastam linuxról cseréltek romot a hozzáértők, szóval nem lehetetlen az.
-
gery2123
őstag
válasz
Hogy mi? Mit nem lehet? Nekem az N4 -et könnyebben root-olom mint windows alól. Ha meg van fennt CWM onnan olyan romot rakok fel amilyet akarok.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #27574 üzenetére
Nagyon jó kis összefoglaló, a telepítés utáni belakásról. Tippek, trükkök és rengeteg alkalmazás bemutató:To do list after installing Ubuntu 14.04 Trusty Tahr OS
Noonbslab - olyan mint az OMG! Ubuntu!, nagyon jó kis lap. A Google Earth telepítésénél linkelem neked.
Egyenlőre ennyi jutott eszembe, ejnoy!
-
válasz
Fritz Teufel #27543 üzenetére
Unity jobban fájt, mint ahogy a verés fog.
(#27545) ubyegon2
Nem mindegy melyik esz meg 800+MiB-ot 3 hét után -
válasz
Fritz Teufel #27543 üzenetére
Szerencsére van Gnome, mert jó alapja a Cinnamonnak.
Azt azért tisztázzuk, hogy most WM avagy DE a Gnome!? Vannak jó dolgok abban is, de...csak nem fogom a KDE- t dícsérni.
Azt legalább nem kellett a MINT csapatnak átdolgozni, hogy használható legyen.
(#27544) _Dumber_
Igaz! Viszont lehet, hogy azt se értem meg könnyen.(#27546) MurdR
Synapticban sincs? -
válasz
Fritz Teufel #27512 üzenetére
No, ebből dzsihád lesz!
De legalább jó poen volt és Te leszel a fő célpont, remélem!
Bocs a képért, de most ide kívánkozott!
MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz-kapcsford -
MurdR
veterán
válasz
Fritz Teufel #27523 üzenetére
T61 beépített táccsped
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #27523 üzenetére
A kurzor szenzivitását (érzékenységét) is érdemes visszavenni. Ezen két paraméter állításának kombinációjával lehet elérni a kívánt sebességet és pontosságot.
Természetesen manuálisan is állítható, terminálban:
xset m 12 60 <-ez az általános érték
12 érzékenység
60 sebesség -
N0zer0
senior tag
válasz
Fritz Teufel #27346 üzenetére
Ja, de az abban a gépben csak 2GB tár van. Ráadásul azt sem lehet betelíteni, mert a rendszer eleve nem engedi az utolsó 5%-ot betelíteni, meg nem árt 20% szabad hely, hogy ne töredezzen a cucc. Arra tényleg valami netinstallos minimal distro megy rá, meg nagyon meg kell válogatni a használt programokat is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #27111 üzenetére
"Egyébként a Linuxnak esélye nincs a terjedésre, ha visszafelé ennyire elhanyagolja a hardveres támogatást."
Whoa, csak lassan a testtel! Ugyanaz a hardverünk van nagyjából, és az enyémen jelenleg olyan szépen fut a Debian, hogy ezen a gépen még nem futott ilyen szépen oprendszer.
Aki meg elhanyagolja a támogatást, az a MS. Nem véletlenül szenved még manapság is több millió ember windóz XP-n, mert már az eggyel újabb rendszer is használhatatlan lenne az adott gépen. Jah és azt se felejtsük el, hogy egy fizetős valamiról van szó. Ennyit a visszafele támogatásról.
Szvsz azért szenvedsz annyira azzal a géppel, mert Sony. Az a Sony, aki anno képes volt saját videokazettát (betamax) és saját memóriakártya formátumot gyártani és forgalmazni, szembe menve a világgal. OK, az mondjuk igaz hogy a betamax királyabb volt mint a VHS, de az SD kártyák ellen az M2-nek abszolút semmi értelme nem volt.
A lényeg amit akarok mondani, hogy az a Sony gép valszeg úgy van megalkotva hogy csak a hozzá adott rendszerrel menjen tökéletesen.
Azt is meg merném kockáztatni, hogy az újabb windózokkal is elég sok problémád lenne, főleg driverügyileg. -
Tonyk
veterán
válasz
Fritz Teufel #27111 üzenetére
Sajna a 4770 egy korábbi játszósabb én-emből maradt, és annó viszonylag olcsón jutottam, hozzá. 4-5 éve nem játszom egy másodpercet sem, viszont ezért kártyát nem akarnék cserélni, mert a Phenom II + 6GB RAM még egy darabig kiszolgál. A linuxot meg bő 1 éve hazsnálom és érdekelt volna, hogy lehet(ne) működésre bírni. Most találtam 13.1-es legacy-t hátha azzal jó lesz.
Feleségem laptopjában van egy X1100, szerettem volna arra tenni egy mint-et. De hát mint mondod esélytelen működésre bírnom a jelenlegi tudásommal, mert ati .... kár érte. -
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26875 üzenetére
Futtass le egy Bleachbitet root módban.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #26871 üzenetére
És alapesetben fér egyáltalán 9Gb a trash-be?
Mekkora a trash-ed alapértelmezett mérete? -
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26871 üzenetére
Bleachbit root módban sem üríti? tmp könyvtár üres?
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26848 üzenetére
Szóval nem aluminium lemezek vannak mostanság a HDD-kben, hanem üveg. Én hülye meg a mai napig használtam hddregenerator-t lemez ellenőrzésre. SCSI-t egyszer láttam életemben. Jó nagy monstrumok voltak emlékeim szerint. Na meg hozzá a Voodoo 2 méretű vezérlő nem volt semmi.
(#26846) bob.zxr: nem csak tükörnek jók a lemezek, frizbizni is tök jól lehet velük.
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
Fritz Teufel #26845 üzenetére
Az tény, (azért van alu és kerámia alapú is) de ettől még pl alvás mellett is zavaróbb a változó hang, mint a monotónia, vagy épp a fejparkolás kattogása... na ezért (is) keresem a megoldást, majd este megpróbálkozok a Hdparmmal - a HDS linux alartt mint néztem a fórumát, még nem tudja azt amit a win alatt... volt is erről régebben hozzászólás, most olvastam vissza ott.
bob.zxr.. attól még lehet üveg, a lemezeken van bevonat.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26845 üzenetére
De kár pedig van itthon egy HDD fémlemez amit terepen tükörnek használok.
-
Syl
nagyúr
válasz
Fritz Teufel #26788 üzenetére
Hehe
-
Gigi571
csendes tag
válasz
Fritz Teufel #26689 üzenetére
Szia!
A YAST-ot elindítod, abban a Dátum és időt, és kiveszed a pipát az UTC-hez állított hardverórából!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26689 üzenetére
Ha van Windows is a gépen, akkor az az ok. Egyszer az, egyszer ez lesz az erősebb az óránál. Ha mindkét rendszeren használsz ntp frissítést, akkor be fog állni az óra rövid idő után.
teleahocipöm: még soha nem kellett csatolnom semmit egy live usb készítéséhez. Esetleg egy jobb programot próbálj ki (pl. suse studio imagewriter), vagy a mindig működő dd-t a terminálban.
-
válasz
Fritz Teufel #26664 üzenetére
Azért van baj, ha két rednszert a csomagDARABszám alapján hasonlítunk össze. Ha az egyik rendszer jobban szétbontja, mint a másik, akkor nyilván csak szar lehet...
-
Penty
aktív tag
válasz
Ne csak a csomagok számából indulj ki! Szerintem nem ezek a leginkább mérvadóak egy disztrónál, bár megértelek, hogy nem szeretnél sok felesleges dolgot a gépedre. Én is törekszem arra, hogy ne legyen mindenféle kihasználatlan dolog a gépemen, bár biztos vannak még így is olyasmik, amik talán mellőzhetőek lennének, de nem foglalkozom velük. Végül is enni nem kérnek a bitek...
Szerintem sokkal fontosabb a stabilitás, a megbízhatóság, a biztonság, a rendelkezésre állási idő, meg az, hogy működjön minden, ahogy kell, és az oprendszer ne egy olyan dolog legyen, amivel naponta, hetente foglalkozni, küzdeni kelljen, hanem valami olyasmi, ami szinte észrevétlenül segíti a mindennapi géphasználatot, függetlenül attól, hogy ezt 1200 vagy 1500 csomaggal, vagy 3.5 vagy 4.5GB-nyi lemezterületet foglalva teszi-e.
Persze ez csak az én véleményem. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Ahogy már írtam, én a Debiant alapjáraton DE nélkül raktam fel, és csak utólag tettem fel a nekem kellőt.
Úgy, hogy még pár programot nem telepítettem, jelenleg ~1200 csomag van fent.
Viszont Manjaro felrakott magával vagy 8GB cuccot, Debian jelenleg 4,5GB-ot foglal a 30-ból..
A CPU is kevésbé van terhelődve, és a RAM használat is jobb.Bár most megszenvedtem a wifivel, végül csak sikerült beállítani, ez most szerintem egyedi eset volt.
Ennek ellenére úgy érzem a Debian kissé profibb rendszer, sokkal gyorsabb és "smoothabb" mint az előző volt.Szerintem kezdő rendszernek is kiváló, persze jó DE-t kell hozzá választani. Szinte minden kérdésre van válasz kugliban az első találatok között.
GNOME 3-mal is kipróbáltam, de abban tényleg sok cucc van.. Inkább maga a GUI-ja ami terheli a gépet, nem pedig a sok csomag.
Erre még reagálok:
(#26635) mzx:
"Lehet, h képes leszek Debian-t telepiteni? Egyesek eléggé elriasztottak engem a Debian telepítéstől... Hogy nekem nehéz lesz. Nem tudom..."Van karakteres és grafikus telepítő is, mindkettő egyszerűen kezelhető, ki van írva mit kell csinálni, és hogy miért.. Aki tud olvasni, annak egyszerű lesz.
Régi gépre LXDE-vel érdemes felrakni, annak kicsi a gépigénye.
Van grafikus csomagkezelő, a népszerűbb programoknál még screenshot is van -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Egyszerűbb megoldás: KDE gyorsindítójára kiraktam azt a pár appot, amit használok napi szinten. Így nem kell semmit keresni.
-
Upo
addikt
válasz
Fritz Teufel #26649 üzenetére
Ha magad építenéd akkor neked az LFS kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26653 üzenetére
Nem tudom érdemes-e ezzel kínlódni, egy P3-as gépnek sem okoz nehézséget a Debian Lxde futtatása.
Ha nagyon hard akarsz lenni, akkor csak az alaprendszert telepítteted fel a netinstallal, majd onnan azt ami neked kell, semmi mást.
Amúgy te is kezdheted a "firmware" jelű debianos iso használatával, ne a sima netinstall isoval. Abból van LXDE-s, elég kevés cuccot rak fel alapból, mindenféle hack nélkül.Viszont gyorsabb rendszer inkább pl. a preload csomag használatával, meg a "noatime" opció fstabos bekapcsolásával lesz, no meg ramdisk használatával.
-
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26653 üzenetére
Szerintem maximum a particionálás az, ahol megakadhat az ember, ha nincs tapasztalata, de minden más magától értetődő, csak el kell olvasni, hogy mit ír. Azt hiszem, talán egy-két le nem fordított dolog van, de azokat lehet alaphelyzetben hagyni.
@(#26652) Lacpac
Azt a proc-t miért kell külön beírni az fstab-ba? Az nem automatikusan csatolódik rendszerindításnál? -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26649 üzenetére
Csak nagyon röviden a lényeget:
Ha jól emlékszem, a netinstall-os CD-re lesz szükséged és expert módban kell telepítened (de lehet, hogy a normál CD-vel is működik) és mikor ahhoz a részhez ér a telepítő, hogy "Szoftver választás" (vagy angolul "Tasksel"), akkor semmi ne legyen kicsillagozva. Tehát vedd ki a csillagot minden elől, maximum a "Laptop" legyen kijelölve, ha laptop-ra telepítesz.
Miután végzett a telepítéssel a telepítő és újraindult a géped, akkor kapsz egy szép nagy üres feketeséget egy villogó kurzorral, ahol megadod a felhasználónevedet, majd pedig a jelszavadat és belépsz a nagy üres semmibe.
Átváltasz root-ba: su-->enter-->(root jelszó)-->enter
Kiadod a következő parancsot: apt-get install gnome-core (sudo nem kell!!!)
Mikor végzett a telepítéssel, újraindítod a géped (beírod, hogy reboot), és ekkor már lesz szép grafikus bejelentkeződ, meg minden, de a Gnome csak nagyon kevés programmal lesz jelen.
Ennyi. Innentől kezdve te magad építheted tovább az oprendszeredet. -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26647 üzenetére
Szívesen leírnám neked azt, hogy hogyan megy ez, de az eddigi fórumos hozzászólásaidat elnézve, ez jelenleg túl extrém tortúra lenne neked, mert fekete hátteres, karakteres felületen kellene néhány egyszerű parancsot kiadni, majd onnan felépíteni a rendszeredet, de te ennek a parancssoros izének nem vagy híve, nekem meg nincs annyi időm, hogy szájbarágósan leírjam. És ezt most nem bántásból mondtam.
De talán valakinek megvan az ideje erre. -
Penty
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26644 üzenetére
Ha a fullos Gnome helyett a gnome-core-t választottad volna, a sok felesleges dolog most nem lenne a gépeden...
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #26634 üzenetére
Köszi a választ.
Bíztatóan hangzik egyébként.
Bár diplomám humán területről van, nem informatikából
A másik Debian-os kérdésemre mi a tapasztalatod? 15 éves desktop pc el fogja bírni? Van olyan gyors a Debian, mint pl egy Lubuntu? Nem terheli a CPU-t nagyon?Windows-t eddig talán kétszer telepítettem, pontosabban Win XP-t. Simán ment. Akárcsak egy ubuntu (alapú) disztró. (Leszámítva, hogy az XP mennyit tököl, vazze...
Egy ubuntu seperc alatt fent van, de egy xp...) Lehet, h képes leszek Debian-t telepiteni? Egyesek eléggé elriasztottak engem a Debian telepítéstől... Hogy nekem nehéz lesz. Nem tudom...
-
Tonyk
veterán
válasz
Fritz Teufel #26594 üzenetére
"Persze, bírom én a kritikát, nyomjad csak.."
Elnézést kérek ha megsértettelek!
De ahogy látom, más is máshogy értelmezte a irományait, mert legyünk őszinték ....
Ha pedig a "Parancsolj kérlek"-re pöccentél be, azt csak visszadobtam. De hagyjuk! Ott a pont! -
Tonyk
veterán
válasz
Fritz Teufel #26590 üzenetére
Parancsolj kérlek, hogy lásd is amit írtam, kiemelem neked a lényeget:
"A windows pedig nem fogja látni egy linuxos partíció tartalmát (magától) nemhogy egy idő után de sosem."
-
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #26528 üzenetére
Van egy üzenetem számodra az ARCH os forumban
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26547 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26545 üzenetére
Szerintem Debian és Manjaro alatt is az ment amíg fel nem tetted a catalyst-ot. Alapból az összes disztró ami ilyen könnyen next next finish installal rendelkezik azt teszi fel.
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26541 üzenetére
Miért nem használod a nyílt driver-t? A 3.12-es kernel-től kezdve elég jó.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #26541 üzenetére
Nem jó, éppen ez a modell az egyik kivétel, amin nem működik...
-
MKLS
aktív tag
válasz
Fritz Teufel #26532 üzenetére
A hosszú i bug, *buntu 14.04 vonalon is van, chrome és chromium alatt is. Sokaktól olvashattad itt már, bár lehet elsiklottál felette a saját problémáid orvoslása közben. Szerencsére csak a két böngészőben van ez a bug addig meg marad az alt gr + j
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26517 üzenetére
Nope, nekem előtte is voltak, jórészt FF alatt, de pl olyan is volt hogy a GRUB betöltése utáni ENTER-t követően nem futott végig a boot => hard reset.
Login képernyőn jelszó beírása után is volt fagyás, lehet túl gyorsan írtam be a jelszótAmi még halálra idegesített, hogy ha másoltam fileokat pl. pendrivera, külső vinyóra stb., akkor random (tehát néha nem, de többször igen) kis időközökre be-beakadozgatott a rendszer. A zene is beszaggatott, sőt még a kurzor is... Na ez valami iszonyat idegtépő tudott lenni, főleg amikor 200 gigát másolsz USB 2.0-n
Debianon most én is egy régebbi MATE-et használok 1.6 van fent, de 1.8 az új, aminek viszont még nem ajánlott a használata, bár lehet felhegesztem majd valahogy, de egyelőre örülök annak, hogy most minden stimmel itt.)
Neked is javaslom, hogy amíg lehet addig ne bolygasd, vagy ha találsz valami klassz leírást a legújabb gnome telepítéshez akkor ess neki.
Viszont vedd figyelembe, hogy a DE kicsit már rendszerközelibb dolog, szóval csak óvatosan(#26519) bob.zxr: Remélem nincs harag, amiért én is, meg a kollégát is eltérítettem az Arch vonaltól
-
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26517 üzenetére
A 3.4 kettő éve jelent meg. Ezzel a tendenciával már csak 2 évet kell várnod a 3.12- re Debian-on
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26494 üzenetére
Az Iceweasel az a Firefox.
Egyébként nincs semmi gond a memória kezeléssel, az aktuális IE azonos lapokkal mindig kicsit több ramot fogyasztott nálam.
Az Iceweasel (FF) aktuális frissítéseit meg a mozilla deibanos csapatának a repójából kapod meg.
ubyegon2: időhurokba kerültél!
-
válasz
Fritz Teufel #26494 üzenetére
Ez csak érzetre van így, a jegesmaci csak más név, persze előző FF változatban van fenn, nem olyan, mint a FF 29. Vagy rosszul tudom.
Addig teljesen stabil volt a Debian, amíg visszadobta a Gnome3- at és classic DE ment csak.(#26487) Lathronos
Melyik van fenn nálad, ami az openglxet használja?Na, még egy hiba előjött, az óra a tálcán 20:05- ről nem megy tovább csak a mp pörög körbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26472 üzenetére
Attól nem lesz gyorsabb vagy lassabb hogy kiszedsz csomagokat belőle. Max olyanokkal lesz gyorsabb, ha a cups (nyomtató cuccai), Bluetooth csomagok, meg ilyesmi futó szolgáltatással rendelkező cuccokat szedsz le.
Amúgy nem kell mindent frissítened, elég ha kiadod az adott csomag telepítési parancsát, ekkor csak az fog lefrissülni, meg az a pár csomag, amitől függ. Ezzel tudod pl. a böngészőt frissíteni külön.
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26464 üzenetére
Ó, te drága kenyér! Ne add már fel ilyen könnyen. Én a helyedben tennék egy próbát a Mint 17 RC Cinnamon-nal. Ha Gnome 3 kinézetet akarsz rá, az is megoldható és valószínűleg a kártyádat is kezeli.
ui.: na mégis megy a Délibáb?
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Általában alapból nincs bekapcsolva a touchra kattintás.
Az egérbeállításoknál keresd (legalébbis MATE-n ott van)szerk.: elkéstem
Mondjuk én sem nagyon értem, hogy ezt miért szeretik újabban alapon így kínálni.
Az pedig még meglepőbb, ha valami live-on működik, telepíve pedig már nem (ezzel a touch dologgal is már összefutottam ilyen összeállításban) -
Apollyon
Korrektor
válasz
A touchpadet is be lehet állítani, nekem gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint Manjaro alatt. Igaz a padon kattintást külön be kellett pipálni az egérnél. Én mate-et használok, de az hasonló mint a gnome, próbáld meg hátha neked is valahol ottvan: [link]
(#26462) ViZion: Lubuntut még sosem használtam, de ha pl kevés a RAM, akkor kipróbálnék valami kifejezetten old computers, vagy netbook kategóriás disztrót a distrowatchról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26461 üzenetére
startx parancs indítja az X-et. Annak a kimenete hasznos lett volna.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26458 üzenetére
Nos két felállás van.
Vagy használod a 3.11 kernelig bezárólag a zárt drivert, vagy 3.12-től a free drivert.
Ha fent van a 3.2-es kernel még, akkor ha azzal indítod a Debiant, akkor az X-nek is el kell indulnia.
(#26451) CPT.Pirk: még mielőtt belevetettem magam, láttam ezt a backports tárolós bulit, viszont valamiért úgy gondoltam hogy ez bonyolultabb mintha pusztán terminálban parancsolgatnék
Ez a Manjaros beidegződés volt szerintem
Na de ebből is tanultam legalább.(#26459) ViZion: Ahogy az ITCafé cikkben is volt, "Régi gépre új linuxot"
De ha a Lubuntu gyors rajta, akkor felraknék rá egy újabb verziót, gondolom az sem lesz sokkal lassabb...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26452 üzenetére
A backports tárolóból lehet feltenni a Catalyst Legacyt. Itt mindkettő mikéntje le van írva: https://wiki.debian.org/ATIProprietary
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26448 üzenetére
Szerintem nem kellett volna újratenni, mert van egy olyan parancs amivel el lehet távolítani az éppen nem használt kerneleket,
de most nem találom hol van.hopp megvan:
# apt-get remove kernel-image-X.Y
X.Y értelemszerűen a használt image verziója.
Bár még nem próbáltam ki, de valszeg ez a jó. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26444 üzenetére
Szerintem nem nyírja ki a x.org-ot és én amondó vagyok hogy a Manjaro volt a bugos, nem pedig az X.
3.14-es kernelt már nem is tudom mióta használom, kb amióta stabil lett, egy hónapja vagy több talán?Egyszer ígyis-úgyis át kell térni az új kernelre, és az X bugja miatt meg ne kelljen már gépet cserélni.... Emberek milliói csapatják még p4 meg ősrégi 9000 szériás radeon és nv cuccokkal, aztán majd pont egy 3650 nem fog menni, mi?
BTW, már szétkínoztam ezt a rendszert és még nem találtam bugot. Persze ez nem biztosíték arra hogy a jövőben sem lesz, de engem most akkor is elkapott a Debian feeling.
Egyébként felraktam frissítéssel az új kernelt, amit így kellett volna alapjáraton csinálni:
deb http://YOURMIRROR.debian.org/debian wheezy-backports main-sort beírni a sources.list-be aztán
aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 és kész..
Én meg végigszenvedtem a két órát a forrásból fordítással
Szóval egyelőre azt mondom, hogy a fagyásokról elsősorban a Manjaro tehet, nem pedig a 3.14-es kernel. Főleg mert 3.13-mal is volt fagyás.
(#26445) CPT.Pirk:
"nem a támogatása szűnt meg a kártyádnak a Xorg részéről, csak valami bug került bele."
"meg addigra tuti ki lesz javítva a Xorg hiba"Ez azért megnyugtatott...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26437 üzenetére
Ejha.. hát a GNOME 3+ alapjáraton nagyobb igényű, nálam is melegedett a gép, főleg amikor ment a kernel upgrade.
Ilyenkor nyárra javaslok a notebook alá valamilyen hűtőpadot. Most MATE alatt egész jó.
(#26438) bob.zxr: ezt nem tudtam, de az a helyzet, hogy amíg minden működik ahogy kell, nem fog problémát okozni.
A legújabb Debian alapból 3.2-es kernellel jön, most fent van a 3.14, szóval a körülményekhez képest elég jó a helyzetMax átállok egy longterm kernelre.
Viszont ennél egyszerűbb megoldást nem találtam a kernel cserére... van?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26433 üzenetére
Elsőre (xfce előtt) én is Gnome-mal telepítettem a Debiant, mivel ha nem állítasz semmit, nem nyúlsz semmihez, alapjáraton ezzel a DE-vel szállítják.
A kernel cserét ezen leírás alapján csináltam: [link]
Figyelmesen olvasd el, mert a leírásban 3.14-es kernel van, viszont a kernel.org-on már 3.14.4 szóval eszerint kell behelyettesíteni. Nekem elsőre sikerült.
Az energiagazdálkodást meg ez alapján állítottam: [link]
Javaslom terminálból, nano-val szerkeszteni az /etc/default/grub -ot
Kijelöltem feketével azt a részt, hogy hová, és mit kell beírni: [link]
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Fritz Teufel #26430 üzenetére
Én nemrég raktam fel a legújabb stable kernelt. Hát volt vagy 2 óra mire megcsinálta
Manjaron ez a művelet a reboottal együtt két perc volt.. No, de ennyi baj legyen, van egy atomstabil rendszerem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26425 üzenetére
Alapból van Gnome-os Debian iso, meg a többi DE-re is van ilyen, csak kicsit el vannak dugva.
64 bit: [link] 32 bit: [link]
Ezek "firmware" iso-k, vagyis a non-free cuccok engedélyezve vannak bennük alapból. Tegnap linkelték a debian source list generátort, azzal meg tudod a repó dolgokat is oldani.
Debianhoz legfontosabb repó a backports, ahonnan pl. böngésző meg ilyesmiknek a friss verzióit lehet leszedni. -
_Dumber_
őstag
válasz
Fritz Teufel #26408 üzenetére
Ha nem megy text-ben (nekem sem), akkor "grub customizer" . Én is ezt használom
-
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26406 üzenetére
Egy páran már javasoltuk neked a Debian-t, de eddig mindig elegánsan kikerülted.
Amúgy meg nem értem, hogy Fedora-ban hogyan lehet más a GRUB szerkesztése. Ott is van /etc/default/grub.
Kicsit off: a Fedora-t én is próbáltam, jó is lett volna de a VLC nem vitt semmit. Még egy .avi-t sem. Bármelyik másik álatalam próbált disztróban teljesértékűen működik. Rejtély.
Üdv,
J -
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26391 üzenetére
Miért nem teszel egy próbát a CentOS6-tal, ahogy CPT.Pirk javasolta? Veszteni nem vesztesz semmit. Na megyek aludni, lemerült az akkumulátorom.
További kellemes estét mindenkinek, sziasztok!
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26387 üzenetére
Mert abban van pénz, azért fejleszt mindenki arra. Mi linuxosok meg cumizhatunk. Persze előbb utóbb valaki mindig kitalál valami okosságot, hogy nekünk is jó legyen. Csak győzzük kivárni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26378 üzenetére
Talán az említett CentOS6 lenne a megoldás neked, 2020-ig támogatott a jelenlegi verzió. [link] Személyesen nem próbáltam még, de Vladi szokta ajánlgatni, szóval megér egy próbát szerintem.
2.6-os régebbi kernelt használnak, a hozzá tartozó régebbi xorgal, úgy hogy ezekkel nem lesz bajod.teleahocipöm: az nem az a fájl. Csak simán etc/fstab
Amit mondtam az előbb, az meg az, hogy ne egy Lightweight DE rovására hozd fel, hogy nincs benne minden apróság megcsinálva a GUI-n.
Ez olyan, mintha pl. a beépített Youtube klienst hiányolnám mondjuk OpenBox alól, amivel a komplett disztró alig fogyaszt 50-60MB ramot.Röviden összefoglalva:
Minél kisebb egy DE, annál kevesebb funkció van benne. Minél több funkció van benne, annál nagyobb. Teljes funkcionalitású felületnek pl. a KDE van ott, ami jelentősen több erőforrást használ mint egy Lxde de többet is nyújt.
Ha olyan elvárásod van hogy legyen meg minden, akkor nem Lightweight X11 Desktop Enviroment (Lxde) az, ami kell neked. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26376 üzenetére
Lehet nem tudlak követni, de az x összeborul mibenlétét még nem látom teljesen.
Amúgy ne abból indulj ki, hogy mert kiadtak egy nem túl stabil verziót az örökre úgy marad. Mire eljutnak ezek a dolgok pl. Debianra, már valszeg ki lesznek javítva. Ebből a szempontból két nem megfelelő disztrót próbáltál ki.
ubyegon2: nos igen, az alapból csak free cuccok elsőre okozhatnak problémát, de kis utánaolvasással helyre kerülnek a dolgok, aztán a rendszer meg csak megy és kész.
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26361 üzenetére
Manjaro, Chakra és Arch mazochistáknak való, akik szeretnek heteket szenvedni a rendszer konfigurálással. Én Linux Mint Debian Edition-t használok 1 hónapja gond nélkül.
És van DDM hozzá ami leszedi és telepíti neked a zárt ATI Drivert. Fedora: no comment...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26361 üzenetére
Inkább a Debiant keltsd életre. Azzal nem lesz ilyen kernel problémád. Meg a xorg frissülés sem. Fedora alatt valszeg ugyanaz történne, mint a többinél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26359 üzenetére
A HD4xxx és régebbi kártyákat már nem támogatja az AMD. Elég gond, hogy az Ubuntu egyáltalán engedte feltenni a zárt drivert.
A Manjaro meg rolling disztró. Még mindig mondom, hogy az ilyesmi nem feltétlen kezdőnek való.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26357 üzenetére
A zárt, gyári Catalystot nem próbáltad meg? Ott van alapból működő venti és órajel vezérlés.
A xorg-ra nem tudok mit mondani így látatlanban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26355 üzenetére
Sok disztrónál, így Chakránál is van "lts" kernel, ami régebbi verziós.
Amúgy kicsit lemaradtam, milyen dpm-hez kellett szerkesztened a grubot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26351 üzenetére
Sehogy nem fogsz rá Gnome-ot tenni, mert a KDE és QT köré épül a Chakra. Ez egy más jellegű integráció, itt nem xy DE van egy disztrón, hanem egy disztró van a KDE -n.
Viszont vannak választható launcherek KDE-re, amikkel olyan Gnome jellegű felület is kialakítható, csak nem lesz olyan buta. Pl. homerun launcher. [link] -
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26349 üzenetére
sudo: update-grub: command not found
Mert Arch családban nem így kell frissíteni a GRUB-ot, hanem így: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnincs hosszú i betű a Chrome-ban, eddig ez sem volt probléma
Erre többen is panaszkodnak újabban, nem disztrófüggő a hiba.Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #26349 üzenetére
Ha már Manjaro-t ismered, tegyél egy próbát a Chakrával, úgy is most jött ki az aktuális iso, ez meg mégse full rolling mint az. ClamAV is benne van alapból.
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26302 üzenetére
Én unetbootin-t használok és eddig bármilyen ISO-t bootolhatóvá tett Pendrive-ra másolva
-
BoB
veterán
válasz
Meg aztán az sde csak példa volt, ellenőrizd le melyik a pendrive lsblk -val. Mert ha az egy vinyó, akkor minden adat repül...
-
Penty
aktív tag
válasz
"-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso"
Az a mínusz jel (-) ott az elején határozottan nem oda való.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Fritz Teufel #26301 üzenetére
Rendben. Mit csináltam rosszul?
[barricade@barricade ~]$ sudo dd if=-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso of=/dev/sde
[sudo] password for barricade:
dd: failed to open ‘-/manjaro-gnome-0.8.9-x86_64.iso’: No such file or directory -
BoB
veterán
válasz
Fritz Teufel #26298 üzenetére
Meg kell adni neki a bemenetet és a kimenetet. Bemenet ebben az esetben az image fájl, kimenet egy meghajtó (linux alatt minden fájl).
if = input file
of = output filepélda: dd if=./manjaro.img of=/dev/sde
Tehát tedd manjaro.img -t az sde -re (pendrive). Ez előtt unmountolni kell sde -t (akár a fájlkezelőben), és emelt jogosultsággal kell végrehajtani (sudo dd).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Ford topik
- Motoros topic
- Gaming notebook topik
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen házat vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest