- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
SATA_boy
csendes tag
A ChaletOS-szel való ismerkedésemkor bukkantam rá az ezen az oldalon található videóra (How to...change ChaletOS look to Windows XP look). Ennél jobban kinéző XP imitációt eddig még nem találtam. Azt ugyan nem tudom megmondani hogy az általad választott Mint XFCE-vel működik-e, de úgy gondolom hogy igen (hiszen tulajdonképpen egy háttérkép, egy ikon csomag és az XP-s téma letöltéséből és feltelepítéséből áll a mutatvány).
Ha esetleg kipróbálod, örömmel venném ha megírnád a tapasztalataid (és remélem a szülőknek is elnyeri a tetszését).
-
Mint Xfce az pont jó lesz rá, az a menü felépítésében eléggé hajaz az Xp-re, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy simán megbirkóznak vele a nyugdíjasok, tavaly jópár régebbi masinán lett cseréve vagy multi-bootba téve az Xp (amit aztán többet nem nagyon indítottak el a sebességkülönbség okán
)
Amúgy megcsináltam újra a felfrissített antiX 13.2 live isot a (hogy ne kelljen ezt a procedúrát végigcsinálni Systembackes telepítés esetén) saját beépített snapshot progijával így bár nem grafikusan, de nagyon egyszerűen telepíthető, ha bebootolunk a live Cd-vel/pendrive-al és létrehozzuk mondjuk gparteddel a megfelelő partíciókat (ext4 + swap + eseteleges /home) ahová telepíteni szeretnénk, akkor nyissunk egy terminált root módban és a cli-installer paranccsal már indul is a telepítés (olyat fog csak kérdezni, hogy hova tegye, snapshotos telepítés-e (igen) és szeretnénk-e a grubot telepíteni (igen)), esetemben pl az sda5-ös partícióra telepítettem;
Azza@antiX1:~
$ su
Jelszó:root1
root@antiX1:/home/Azza# cli-installer
/usr/local/bin/cli-installer: sor: 214: buildfstab: parancs nem találhatóRequirements for minimum installation:
antiX-full: hard-disk 2.8GB RAM 64MB
antiX-base: hard-disk 1.5GB RAM 48MB
antiX-core: hard-disk 0.7GB RAM 48MB
Do you want to repartition the disk (y/N)? n
Root partition (hda1, sda2, etc): sda5
Deleting the contents of the '/' partition.
This may take some time. Please wait....Use separate '/home' partition (y/N)? n
antiX-13.2 will now be copied to sda5.
This may take some time. Please wait....
File copy doneInstall GRUB on MBR (Y/n)? y
GRUB installed on (hd0)userdel: user 'demo' does not exist
Computer name (default is 'antiX1')? antiX1Is this a remastered/snapshot install (y/N)? y
rm: ”/media//demo” nem törölhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Installation of antiX finished!Reboot computer without CD to start program. ('reboot')
root@antiX1:/home/Azza#Ha kész van a telepítés újraindítás után, ha van egyéb rendszerünk is a merevlemezen, ill. szeretnénk ha grub-ban a recovery mód és a memtes86+ is választható legyen akkor szintén terminálból root (root1 a jelszó) módban adjuk ki az update-grub parancsot.
Egyébként nemrég kijött az antiX 15 beta3 is, ami már grub2-őt használ és Debian 8-ra épül, még csak live módban nézegettem, de lehet feldobom egy tesztvinyóra vmelyik öreg masinán és tesztelgetem és ha kellően bugmentes már és jól belaktam, akkor lehet csinálok ebből is live képet.
-
agy73p
senior tag
Persze, hogy nem, pláne kopizni. ;-)
Ugyebár abszolút kezdőként naivan azt gondoltam, hogy esetleg van egy kicsi multiplatformos kattintgatós akármi.... sorry.Fenyő:
Köszönöm, akkor lehet, hogy nem is kell nekem semmi, egyszerűen ennyire gyenge lenne az a gép? Próbálok vmi kevesebb erőforrást igénylő disztrót, majd visszaolvasok. -
Lathronos
őstag
-
agy73p
senior tag
Na, csak már sikerüljön feltenni a Fedorában egy másik ablakkezelőt! Eddig még nem sikerült, pedig a Gnome mancsa előtt ott volt a pont, hogy ki volt jelölve. Újraindítás után is mutatta, de mégis a régit tölti be.
Erre valami parancs a terminálba?
Egyébként hosszú parancsok beírásánál nem lehet valahogy ismételni az utolsó beírt sort? Smitpalizás nem működik.
-
N0zer0
senior tag
Ezt én is megcsináltam, és nálam valami miatt nem fut le, ami a cron-ban van. Vagy ennek is kell az a Displayes ökörködés (env DISPLAY=:0), mint az at parancsnál?
Én minden nap bizonyos órakor lefuttatnék egy programot (elindulna egy torrent kliens), és 8 óra múlva meg kapna egy exit signalt, és leállna. Az at paranccsal meg tudnám oldani, de úgy bonyás megcsinálni. Ez a cronos megoldás egyszerűbbnek tűnik, de nem akar működni. Nem indítja el a programot.
-
zolka95
őstag
azt hiába írom, mert jobb klikk > megnyitás ezzel > terminal
és egyből elkezd futni a terminálban
nem tudok elé írni semmitígy sem működik
cd ~/Asztal
chmod +x fájlnev.run
fajlnev.runkimásoltam pedig az asztalra
úgy is próbáltam, hogy /home/(felhasználó nevem)/Asztal
akkor is azt írja, hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár -
zolka95
őstag
chmod paranccsal nem sikerült futtatni
"nincs ilyen fájl vagy könyvtár"
pedig helyesen írtam be a nevét, át is neveztem vmi rövidebbremég akkor sem működött, ha futtathatóvá tettem
egyébként ha azzá tettem el lehet valahogy indítani?
hogy ne a terminálban kelljen
a dupla ball klikk-re nem csinál semmit, se a jobb klikk, végrehajtásrajobbklikk, megnyitás ezzel > terminal
hibaüzenet terminálban: must be run as roothogyan tehetem azzá?
jelszót se kért, csak kidobta az üzenetet -
OldAkita
aktív tag
Nem nagy titok, bár egy titkosító utolsó előtti példánya. Viszont tényleg nem Debian lehet mert ezt kaptam válaszul az általad írt sorra:
dpkg-deb: error: `truecrypt-7.1a-setup-x86' nem Debian archívum
dpkg: error processing archive truecrypt-7.1a-setup-x86 (--install):
dpkg-deb --control alfolyamat 2 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
truecrypt-7.1a-setup-x86 -
Igen. Szinte csak a MINT- et ismerem és PCIE- s ATI kártyám van és kezdőként biztosan tudom, hogy Linuxozásom elején semmit nem értettem volna abból, amit írtál.
Nem kötekedni akartam, de próbálj visszaemlékezni arra a napra, mikor először Linuxot telepítettél.
Tudtál volna mit kezdeni azzal, ha azt mondják, hogy tegyél fel másik kernelt?Ha tudod, hogy valaki először telepít Linuxot, akkor nem tartom okos javaslatnak egyből a kernekcserét bedobni, de ha már megteszed, legalább magyaráznád el egy abszolút kezdőnek, hogy mi is az a kernelcsere!
Igen sokszor tapasztalom, hogy tapasztalt Linuxosok bedobnak általuk ismert fogalmakat totál kezdőknek, de semmi magyarázatot nem fűznek hozzá. De legalább mindenki tudja, milyen pengék. -
Fritz Teufel
addikt
Valamit olvastam a 3.15-ös kernelekről, hogy próbáltak mókolni az ATI dpm-el kapcsolatban. Még pelyhes Linuxos koromban (úgy 4 hónapja - én is Ubival kezdtem újra mint sokan, majd kerestem valami használhatót) csesztettem a Canonicalt, hogy gáz van a x.org-gal és hogy bug, meg nyűg. A második lépésük volt az akkoriban még RC1 3.15-ös kipróbáltatása velem, de az is elhasalt.
-
Azért a Win és a Linux felhasználók között vannak alapvető kölönbségek, pédául én még nem hallottam olyat, hogy valakit érdekelt volna Win felhasználók közül, hogy miként épül fel a rendszer vagy miként működnek egyes elemei az oprendszernek. A Linux felhasználók sokkal kíváncsibbak.
(#28790) kátú
Régóta tanulsz magyarul? -
Mi kezdők, köszönjük neked, hogy felnyitottad szemünk!
Teljesen logikus, hogy egy angol random alapszó ismeretéből törvényszerűen fakad, hogy mit jelent a Linuxban a randomizálás!
Tényleg csak ámul az ember, mit nem kérdezgetnek itt össze ezek a kezdő linuxosok ebben a topicban?
Abszolút kezdő linuxosoknak mondom, ne kérdezgessenek itt mindenféle dolgok után, ha valamit nem tudnak, egy angol- magyar kéziszótárt elő és mindent meg fognak tudni, amire kíváncsiak! Ezek a kézikönyvek, helpek, disztrówikik is totál feleslegesen irsogálnak mindent.
Vannak magyar kifejezések is, például a gyökérkönyvtár, ugye ezt mindenki kitalálhatja, mit jelent, bármennyire is hihetetlen, de ezek szerint ugye a gyökerek is járnak könyvtárba!
Puff neki, hát ilyen egyszerű ez a Linux amúgy! -
Bocsánat, nem figyeltem, hogy Samba, és hogy itt máshogy van.
manpage szerint:
"sets the uid that will own all files or directories on the mounted
filesystem when the server does not provide ownership information.
It may be specified as either a username or a numeric uid. When not
specified, the default is uid 0. "
Azaz ha a szerver nem ad vissza jogosultságokat (mert a samba már ugye tud kezelni ilyesmit), akkor az, amit megadsz. Illetve lehet ezt forceolni is.Nem állt szándékomban fikázni, de örülök, hogy végül mindketten tanultunk valamit.
-
-
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek:(Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától
)
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A legacy sem jó, mert nem frissítik a xorg verziókhoz. Decepticon meg nem jól írta, az AMD dobta a támogatást, nem a Linux, a nyílt driverrel simán mennie kellene.
Eddig úgy tudtam hogy a Mint / Ubuntu környékén kézzel kell engedélyezni a zárt drivert, de az alapján amit írsz, kérdés nélkül azt akarta használni. Wtf?Szedj le egy Chakra iso-t, ott már a boot elején ki tudod választani, hogy milyen vga driverrel akarsz bootolni. Természetesen neked csak a "nyílt driverekkel" opció működik.
-
Fritz Teufel
addikt
Nyílt driverrel kell telepíteni. Sajnos a kártyáink már nem támogatottak Linux alatt, így nem garantált a hibátlan működés. Nálam az automatikus dpm állandóan kiüti a teljes rendszert, ezért manuálisan állítgatom a felhasználás igényei szerint. Ha elfelejtem, akkor fagyi van.
Valami oknál fogva, egyedül az Ubuntu 13.10 nem omlik össze a kártyám miatt (ATI Mobility Radeon HD 3650) és működik rajta hiba nélkül a dpm.
Egyébként a Linuxnak esélye nincs a terjedésre, ha visszafelé ennyire elhanyagolja a hardveres támogatást. Persze az is igaz, hogy az ATI támogatottsága soha nem volt hiba mentes és nem a közösség hibájából. Most már én is tisztában vagyok vele, ha hosszú távon Linuxot akarok használni, akkor az ATI hardvereket messzire kerülöm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi az a szoftvere rendering? Csak nem erre nevezték el a nyílt radeon drivert?
Amúgy valszeg igen, ha frissült a driver és nem szólt a disztró, akkor egyszer csak kikerült a kártyád a támogatottak közül.Gyick: kb igen. Mondjuk nem ismerem a Fedorát közelebbről, meg távolabbról sem.
-
Fritz Teufel
addikt
Ezzel a megjegyzéseddel nem sokat segítettél a kollégának, maximum sejttetted. Ennyi erővel valami konkrét tanáccsal is segíthetted volna, ha már olvasol és látod a szenvedéseit. Az ami írtál, inkább ingerli a bajban lévő embert mintsem segítené. Persze, bírom én a kritikát, nyomjad csak...
-
mzx
senior tag
Dehogynem. Adott esteben látja.
És rendbe teszi. Mivelhogy a linux-os hdd-n épp csak kb 10 GB ext3 volt, a nagyobb része ntfs partíció.
Korábban többször is helyreállíttattam windows-os chkdsk paranccsal az ntsf sérült file-jait.
Jó, persze attól függ, hogyan értjük, mit értünk ez alatt. Ugyanis valóban, maga a linuxos partíció nem állítható helyre windows-ból, tudtommal sem. De az én linux-os hdd-men windows által is értelmezhető partíció is volt. (Nem beszélve h létezik windows-ra ext3 / ext4 érzékelő, olvasó is.)
Mostanra sajnos már nem látja a windows-om a linux-os hdd-m ntsf partícióját, de, mint írtam, ma már a linux live cd meg épp csak látja, de már nem olvassa.
Az utóbbi 2 hozzászólóra annyit reagálok, hogy most olvasom őket, és igen, mint itt írom én is, mint Decept is, van ext4 olvasó win-ben. Heylreállító nincs. De én NEM linux-os particiorol, hanem linux-os (B)merevlemezről(/B) írtam mindvégig.
Azon meg miért ne lehetne, többek között, ntfs particio IS.
-
-
OddMan
őstag
Igen a telnet-el is lehetett volna tesztelni, de engem első körben az érdekelt, hogyan működnek ezek az ingyenes dns szolgáltatók. Amúgy meg könnyebben fogom használni az scp és a putty progikat, mivel ip cím helyett mostantól egy könnyen megjegyezhető dns nevet használhatok.
-
OddMan
őstag
A "http://freedns.afraid.org" oldalon sikerült dns nevet rendelnem az ip címemhez és mx rekordot is sikerült felvennem.
Ha lesz időm, kipróbálom a sendmail-t, azt ismerem a legjobban, persze ha zárva van a 25-ös port, akkor ennyi volt.
Amúgy meg a reverse dns a szolgáltatómnál van és ott ugye más címet ad vissza ezért lehet, a legtöbb mail szerver el fogja hajigálni a leveleimet. -
OddMan
őstag
A router-em sajnos csak a dyndns-t ismeri. Ha jól tudom az fizetős.
Olyan szolgáltatás nincs, ahol egyszerűen manuálisan megadom a külső ip címem, amihez hozzárendelődik egy dns név? Nekem az ip címem fix, ezért nem is kellene frissíteni a dns szerverben az ip címemet, mivel úgysem változik.
Amúgy abban bízom, hogy mivel a 22-es és a torrent port sem volt zárva (szűrve), így talán a 25-ös sem lesz, bár kitudja. -
OddMan
őstag
Az ssh 22-es port pl. működik. Távolról rá tudok jelentkezni a putty-al a linux szerveremre. Amúgy a külső ip címem az fix csak nincs bejegyezve sehova, ezért kellene nekem egy külső dinamikus dns szerver.
A no-ip szolgáltatás telepítéséről hol találok leírást? Gondolom az oldalukon is van valami, de ha tudsz jobbat, akkor esetleg egy linket küldhetnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged