- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
A Linux-ot DVD-re is ki lehet írni, vagy csak CD-re?
Csak mert itthon csak DVD van és ki szeretném próbálni....
És létezik a linuxhoz valami normálisabb internet security, vagy legalább antivírus?
Előre is kösz a segítséget!
-
rtom
senior tag
válasz
Predator666 #6295 üzenetére
Ha valamilyen X hiba lép fel, az általában naplózódik a /home/$user/xsession-errors fájlban. Ott kéne szétnézni, nincs-e valami nyoma a menü hiányának.
-
Predator666
aktív tag
hello. Már egy ideje linuxos vagyok, viszont ez nem azt jelenti, hogy értek hozzá.
Aminap feldobtam a gmail notificationt, viszont következő indításnál lehalt a felső és az alsó menü is. Sehogy sem sikerül elővarázsolni, próbálkoztam grub recoveryvel, meg csökkentett gnome-mal, kattintgattam mindenhova, de sehonnan sem akar elővarázsolódni. A gmail notificationt is lekaptam azóta, de az sem segített a dolgokon.
Valami ötlet?ja igen, ubuntu 8.04 hardy heronom van : ]
-
-
ttower
aktív tag
üdv
linuxxal meg lehet oldani hogy több gép erőforrásait egy gépként érzékelje?
pl van 5 db 400mhz-s gép 512ram/géppel amit egy ~2ghz-nak érzékeljen 2,5gb rammal. -
-
ngabor2
nagyúr
win, vagy putty/aix alatt? nem mindegy...
nekem is ajánlottak egy wines progit, ami tudta ezt a kijelöléses-középső klikkes cuccot... meg elválaszthatatlanul tőle a focus under pointert, meg egy harmadik, idegesítő dolgot (nem tudom már, hogy mi. talán az, hogy ff-ban a középső gomb nem csinált semmit?). és 2 állapota volt: vagy fut, és a 3 együtt megy, vagy nem fut, és egyik se. nekem csak a középső klikkes másolás kellett volna.
-
-
ngabor2
nagyúr
másolás szöveges dolgok között (terminál, ff szövegdoboz, hasonlovak): egérrel kijelölöd, ez a copy. a cél felett középső katt, ez a beillesztés. netuddmeg, mennyit szidom a wint, hogy ezt ott nem lehet megoldani.
gyorsbillentyű: gnome alatt nem találtam meg rá a megoldást, pedig biztos, hogy van. bár... láttam már olyat, hogy kde alá van frontend, gnome alá nincs (és vice vera).
-
rtom
senior tag
-
AD
csendes tag
Csak azoknak aki meg nem telepitett fel semmit, es szeretne valasztani Linux-ot.
Ha egy jol mukodo, hardware es felhasznalo barat, jol tamogatott forummal rendelkezo nyilt forraskodu software-t akarsz akkor en mindenkeppen
az UBUNTU Linux disztribuciot ajanlanam.
A legfrisseb a 8.04-es http://www.ubuntu.com/
Alapjaban veve ket elterjedt tipusa van.
Az egyik az egyszerubb kinezetu (en is ezt hasznalom, es jol nez ki)az Ubuntu linux 'gnome' felulettel, a masik a kicsit csinosabb csili-vili Kubuntu linux 'KDE' felulettel.
Mind a ketto az Ubuntu csalad jol tamogatott minden igenyt kielegito programokkal megaldott nyilt forraskodu termeke.
Ha kerdes van szivesen segitek ha tudok.
Legy bator es tedd meg az elso lepest a Linux fele.
Meglatod nem fogod meg banni, a tobbi meg majd jon... -
-
rtom
senior tag
Szívesen. Mióta a minimal install-t csinálom/használom, elég sok időt töltök a terminálon, amivel sokat lehet tanulni, de sztem a bash parancsoknak még a felét sem ismerem készség szinten... Ezért jó nagyon az angol nyelvtudás + gugli, mindenre van megoldás, csak jól kell keresni.
-
-
Nah a flash-t megoldottam, rtom megoldása segített. A sima bemásolásra nem volt semmi változás.
sudo dpkg --configure -a
Erre nincs semmi üzenet.
Miért nem működik a ctrl+c ? A shift+ctrl+v a beillesztéshez okés, de a másolás nem. (Konkrétan a firefox-ból akartam a terminálba, és fordítva msáolni, de nem ment.)
-
rtom
senior tag
Forráskódból fordításhoz Vladi irománya. Deb csomagra csak duplaklikk vagy
dpkg -i install.deb
Flash player benne van a repoban, vmi flash-plugin-nonfree a neve, keress rá synapticban vagy
apt-cache search flash nonfree
A helyproblémádra: szerintem a nehezebb oldalról kezdted, a minimal installból felépítve sokkal egyszerűbb volt (nekem). Most Nexuiz és Battle for Wesnoth is fel van telepítve, így 2,8 Gb-n fér el a rendszer, a home könyvtáram külön partíción van. Pl. még synapticom sincs (apt-cache és apt-get minimális ismeretével elkerülhető)
Javaslat: telepítsd a deborphan nevű kis progit, ez kidobja, mely csomagok nem dependelnek semmire, és törölhetők.
-
Nkboy
senior tag
Ha mindenképpen kell az XMMS akkor itt egy kis segítség hozzá.
Flashplayer pluginnak pedig elvileg a /usr/lib/firefox-addons/plugins könyvtárban kell lennie, libflashplayer.so néven.
Ha nincs ott attól másold oda. Azt elvileg tudod, hogy hova telepítette?Programok telepítésénél pedig az általános mód: forrás letöltése, kicsomagolás
./configure
sudo make
sudo make install -
Köszönöm a segítségeteket.
Tegnap nézegettem manuálisan törölhető cucok után és a /var/cache/apt könyvtárban vannak cuccok, egy archives, amibern a legutoljáűra telepített cuccok vannak, ha jól látom, illetve van 2 file, pkgcache.bin és srcpkgcache.bin. ezek vajon törölhetók?
Az XMMS player-hez nincs deb-es telepítő. Csak forrás, rpm és fedora telepítő. Melyikből érdemes felrakni?
Ha leszedem a forrást, azt hogy tudom feltenni?
Meg egyáltalán, ha letöltök egy programot, azt hogy tudom utánna felinstalállni?
Firefox alá kellene nekem adobe flash player, ezt hogy tudom feltenni?
Leszedtem, elvileg fel is van telepítve (a telepítő lefutott gond nélkül), de a firefox továbbra is reklamál, hogy nincs fent. Mi a teendő? -
-
-
Még ezeket is megpróbálhatod:
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremoveTán némi helyet ezzel is nyersz, de a rendszer viselkedése normális. Windows alatt is tapasztaéhatsz hasonlókat, ha a rendszer saját partícióján elfogy a hely. Én ezért adtam pl. a Windows-nak 5 gigát, a temp és a pagefile áthelyezésre került másik partícióra, valamint soha semmit nem mentek a Documents and Settings-be, mivel néhány játék oda menti a felhasználói profilokat (pl. Fifa, CnC3, de általában az EA játékok mind oda mentenek).
MOD: a sok szívásnak viszont van előnye is, nevezetesen az, hogy tanulsz, így legközelebb már sokkal egyszerűbb és könnyebb dolgod lesz.
-
ngabor2
nagyúr
első körben egy apt-get clean-nel próbálkozz, bár nem hinném, hogy túl sokmindent pakolt volna fel utólag csomagból. a logok nem szoktak túl gyorsan hízni,tehát az ottani takarítás nem létszükséglet. ha van grafikus csomagkezelőd (synaptic), akkor azzal egyszerűbb a takarítás.
-
Ja és hogy lehet kiszedni olyan programokat, amik az ubuntu alaprendszerhez tartoznak, de én pl nem valószínű, hogy fogom használni. Ilyenre gondolok, hogy gyors jegyzet (valami pos-it lap az ikonja), meg többféle nyelv támogatása, jelenleg asszem 10 féle néven van fent angol-GB és angol-US nyelvtámogatás, amit nem tudok eltüntetni, mert egyből kiírja hogy ez az ubuntu, meg open office meg a gnome meg mittudomain mi függenek tőle.
Meg még sorolhatnám, de inkább nem teszem. -
Nem keversz. Én voltam.
Tehát amit tegnap estefele leszedtem:
-KDE
-Openoffice
-Evolution
-kisebb programok (média lejátszók, lapolvasó támogatás, fényképezőgép támogatás, szövegszerkesztők, email kliensek)
-játékok
Ennyi cuccot leszedtem és nemhogy szaporodna a szabad hely, hanem még fogy.
Ezeknek az installerjét nem lehet, hogy valahova elmenti?Igazából megakarom tanulni az alaprendszer használatát konzolosan/grafikusan, illetve filmet nézni, zenét hallgatni. internetezni, MSN-t és Skype-ot használni akarok. Asszem ebben ki is merül egyellőre amit én szeretnék.
Természetesen majd később kellene Openoffice meg még 1-2 program, de azok nagyon ráérnek még.Jut eszembe, régen olvastam, egy linuxos könyvben (Suse 7.3-hoz adták), hogy a kernelről van egy nyers, lefordítatlan másolat, valahol a rendszerben. Ez elvileg fent van, vagy már nem rakja fel? Asszem közel 1 giga a lib könyvtáram, biztos kell nekem ennyi library?
-
Értelek.
Most win alól írok. Az előbb még a panel is altűnt, maradt a képernyőn 2 db ikon és kész.
Igazából nincs több szabad helyem amit erre tudnék fordítani. Én jelenlegi rendszerből szeretnék lefaragni. Meg abból indultam ki, hogy jelenlegi windowsom minden külső könyvtárral együtt ~2,5 GB-ot foglal(Ebben benne van egy 512-es swap file is), ergo a Linuxnak is elég lesz annyi.
-
Vladi
nagyúr
2,5 giga nagyon kevés neki. Látod épp, hogy be lehet szuszakolni.
Az összes felhasználó program, meg beállítások stb.A szabad hely amit látsz, az szerintem a rendszer fenntartott területei. Bizonyos fontos dolgoknak fenntart területeket. Pl: /root könyvtár.
A swap meg virtuális memória, oda nem fog mást rakni.
Ha egy programot elindítasz az létrehozza a saját beállításait a /home könyvtáron belül. Ez is elvesz helyet.Esetleg próbálj meg helyet felszabadítani vagy nagyobb könyvtárat más partícióra áttenni. Ha van szabad partíciód. Pl: /home
-
Itt kezdődik a probléma.
Én ~2,3GB-os partícióra telepítettem a cuccost, plusz kapott egy ~128MB-os swap-ot is.
Mellesleg az egész rendszert 1 db live cd-ről nyomtam fel és eddig csak lefele szedtem progikat, felrakni csak a Skype, aMSN és Xine progiat tettem.Szóval valmi nagyon nem kerek.
A partícionáló program szerint van ~110MB-nyi szabad hely.Életem első win'95 telepítésével és beállításval nem szívtam ennyit, mint ezzel.
-
Vladi
nagyúr
"/dev/sdb1______________2326904__2209720___0______100%________/
"Megtelt a partíció. ~2 giga ha jól számolom. (Nem kevés az egy kicsit?) Ez okozza a problémákat. Szabadíts fel egy kis helyet akkor jó lesz.
A df egy egyszerű program ami kiírja a partíciókon lévő szabad helyet. Meg egyéb adatokat.
-
Közben újraindítottam.
Az előbb még a Firefoxot is csak másodikra sikerült működésre bírni.
DF amit kértél:Filesystem________1K-blocks____Used___Available__Use%_____Mounted on
/dev/sdb1______________2326904__2209720___0______100%________/
varrun_________________17684______100____517584____1%________ /var/run
varlock________________517684_____0_______517684____0%________/var/lock
udev__________________517684_____80______517604____1%________/dev
devshm_______________517684_____12______517672____1%________/dev/shm
lrm___________________517684_____39760___477924_____8%______/lib/modules/2.6.24-19-generic/volatile
overflow______________1024________36________988_______4%______/tmp
gvfs-fuse-daemon_____2326904____2209720_____0_____100%_____/home/xpod/.gvfsEgyébként ez mi?
-
Feltettem az aMSN-t. Nem hajlandó elindulni. Kiírja a tálcára, hogy "Starting aMSN" és kész, nem történik semmi.
A Skype gondol egyett és kilép.
A Synaptic úgy döntött hogy "Failed to run, usr/sbin/synaptic as root. Unable to copy the user's xauthorization file."
Mellesleg a Firefox-ból is eltűntek a kedvencek közé berakott linkjeim.Most két lehetőséget látok. Leszedtem egy baromi bugos oprendszert, és azzal szenvedek, vagy áttértek a windows stílusta, telepítés után számítógép restart.
Ja még valami. Van egy ilyen progi, hogy system monitor.
A következőket írja ki:
Ubuntu release 8.04 (hardy)
Kernel Linux 2.6.24-19 generic
Gnome 2.22.3
És megtelt a lemez. Ami elég érdekes, mert legalább 200 de inkább több helynek kellene szabadon lennie.Kellene csinálni egy nagytakarítást.
-
Vladi
nagyúr
Igen, vagy különálló hdd-re. Mert ez most az én elméletemet igazolja.
Van egy ilyen bug a grubban. (Azt hiszem, nem jártam utána.)
Ha egyszerre csak egy hdd van a gépben akkor biztosan nem jön elő. Én mindig ezt a módszert használom.Most akkor mindkét lemezre szépen vissza kell tenni a megfelelő rendszerbetöltőt az mbr-be. Ahogy fentebb írtam. Akkor minden ok lesz.
-
-
System menu - Preferences.
Monitor típusa egyébként nem annyira fontos, mint inkább a fizikai paraméterei (TFT esetén pl. a panel felbontása és minden esetben pedig a függőleges és vízszintes frekvencia). A fenti menüben be tudod állítani a billentyűzetet is, egeret is.
GRUB-ot egyébként úgy szeretnéd megcsinálni, hogy mondjuk a háttérben legyen valami kép?
-
Nah, sikerült a grub floppy-ra rakása. Indul minden, linux, win egyaránt. MOst épp arra készülök, hogy frissen szerzett és működő grubomat kicsit szinesítsem, konkrétan egy splash screennel.
Viszont további kérdésem.
1 a képernyő felbontását hogy tudom tartósan beállítani? Jelenleg 1280*1024-en van, ami nekem sok. A system/beállítások/képernyő felbontás-ra nekem nem reagál semmit.Ja és még vlami, nincs valami egységes hardware kezelő, ahol megtudom adni a bill, egér, monitor típusát stb.
-
Köszi a segítséget.
A partíciókat láttam, de a windows-ost üresnek titulálta a telepítő, egészen pontosan ismeretlen filerendszerűnek.Igen a Lilo conf grafikus felületű, ezért kellett a KDE hozzá.
Mivel eddig elég kevés tapasztalatom volt linuxszal, és a gépen sürgős feladataim voltak, így nem akartam hozzáfogni google keressésekhez. meg fórumos kérdezgetésekhez.
-
zodo
nagyúr
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Nem vesztem el csak újratettem a rendszert és most végeztem.
Szóval ,ha csak a linux-os vincsi van a gépben akkor a fenti üzenetet kapod.
Azt hiszem a mai napomból tanulva, hozzáértés nélkül csakis egy kölünálló számítógépre
telepítsen az ember fia linux-ot.Köszönöm a segítséget!
-
Én a helyedben azt a HDD-t alapos ellenőrzésnek vetném alá; sem a grub írása nem sikerült, sem a Windows CD-ről nem láttál rajta partíciót, elég gyanús a dolog.
Lilo
Ehhez lehet, hogy vmilyen GUI-s konfigurátort akartál leszedni, mert egy sima vi-jal is szerkeszthető a konfigurációs állománya, nem kell hozzá sem GNOME, sem KDE, sem egyéb GUI-s csoda.
Itt meg egy leírás arról, hogyan lehet Ubuntu LiveCD-vel GRUB-ot telepíteni.
-
Vladi
nagyúr
Hányszor láttam én már ezt a bugot..
Szerintem az történt, hogy egyik hdd-re települt a grub első fele (mbr) a másikra a másik fele (/boot/grub)
A wines hdd-n helyre kellene állítanod az mbr-t.
fixboot fixmbr parancsot kell kiadni az xp telepítő cd-n, ha elindítod javító üzemmódban.Majd a linuxos hdd mbr részét is javítani kell. Erre itt a kedvenc hsz-em. Vagy amit rollins mondott. Parancsértelmezőbe kell beírni a parancsot.
Nyisd meg a terminált (ez a neve) majd:su -
grub-install /dev/sdaKész. Ha mázlid van.
Szólj, ha valamit nem értesz, vagy elakadtál. Még valami: ne írj több topiba ugyanazt, mert követhetetlen lesz. Elég egy. Ha nem jön válasz pár óra múlva uppold a kérdést.
-
zodo
nagyúr
válasz
rollins #6231 üzenetére
Nem szoktam lehúzogatni már ott van vagy 2 éve,de most le kéne tudnom venni.
Csak az a baj ,hogy a linux-hoz lila gőzöm sincs." Tehát ha el is lesz távolítva a linux partíció, akkor is megmarad a grub."
Szóval formázhatnám xp alól a linux-os particíókat akkor is megállna hibával az újraíndítás útán?
" ha tudsz, bootolj be linuxra és root -tal " betudok,ha benthagyom a linux-os vincsit.
ezt "grub-install /dev/sda" az úgymond startmenű tetején lévő keresőbe írom vagy ?
és aztán mit tegyek? -
rollins
őstag
csak ötlet: ha tudsz, bootolj be linuxra és root -tal:
grub-install /dev/sda
Ez az első hdd master boot recordjába írja. A grub.conf gondolom jó.
Korábban a pata meghajtók hda, hdb volt, úgy tudom most minden meghajtó sda, sdb, stb az újabb 2.6 kernellel.
Amúgy a mbr-ben van, vagyis linux telepítéskor alapból oda kéne írnia a betöltőt. Tehát ha el is lesz távolítva a linux partíció, akkor is megmarad a grub. Bár nem tudom milyen gyakran huzogatod le a linuxos hdd-t és az menyire keveri meg a dolgokat. Talán még a biosban kéne állítani a hdd-ket, az 1. autodetect-tel majd user-re állítani talán, a másik auto, de ebben nem vagyok biztos. -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Lehet,hogy nem ide kelett vona írnom ,de segítségre lenne szükségem
Adott egy gép 2 db vincsivel az egyik full windows xp ( 2 particíóval ) a másikon is 2 db particíó amiből az egyikre feltettem kiprobálás céljából az Opensuse 10.3-at anno beállítottam ( egy pc-s újság alapján telepítettem és követtem a jó tanácsait) a grub-a hogy ne a linux índuljon,hanem az Xp legyen az alapértelmezett oprendszer ez most is így van. A problémám az hogy most kellene az a vincsi amin a linux van ,de ha simán lehúzom az alaplapról akkor a gép bootoláskor ,ezt írja:Grub loading,please wait...
Error 21Mi a megoldás ilyenkor,hogy ne keresse és elínduljun az Xp mintha misem történt volna?
Ha Xp alatt leformázom a teljes 2. -ik vincsit ( Linuxot + ntfs particíó ) azzal megoldódna a helyzet ? Az nem gond ha elveszitem a teljes linuxos vincsi tartalmát.
Már probáltam post-nál kiválasztom az Xp-s vincsit,de ugyanezt az üzenetet kapom.
Ha tudtok segíteni , légyszíves szájbarágossan ,mert nem vagyok valami ász. -
Nah, újraraktam a windows-t.
Kicsit megnyugodtam, megpróbálok érthetően írni.(Hátha mostmár megy.)Mikor felraktam a linuxot, a rendszertöltő elhelyezésénél hibát írt ki, egészen addig, amíg konkrétan nem adtam meg neki, hogy a hda/hda1-re telepítse. (Első vinyó, első partíciója, ahol a win is van.) Egészen pontossan: "Végzetes hiba történt a rendszertöltő írásakkor" hibaüzenettel befejezte a telepítést és a live CD-ről bootolt, amíg nem adtam meg a konkrét helyet.
Mikor sikerült telepíteni a grub-ot, akkor elindult a linux, beállítottam hálózatot stb.
Újraindítottam a rendszert, windows-t próbáltam indítani, de hiába választotttam ki a Windowst, nem indítottta el. Helyette kiírta, hogy a második menüpontot választottam, és visszadta a menüt, csak a linuxot tudtam indítani.Ekkor döntöttem úgy, hogy windows telepító be és hibajavítás. Igen ám, de nem talált telepített windowst, a teljes meghajtót üresnek látta.
Lilo
Úgy döntöttem, felteszem a Lilo-t, ehhez ugye kell a Lilo conf is. Egyból elkezdett reklamálni, hogy neki kell a KDE-ből ez meg az a könyvtár. Leszedtem. Továbbra sem volt hajlandó elindulni, és szerencsére meghülyítette a synaps csomagkezelőt is, így az sem indult el. Nagy nehezen elindítottam a csomagkezelőt, elkezdtem leszedni a teljes KDE-t, de meguntam és abbahagytam.Lehet inkább a Suse-t kellene ismét megpróbálnom, azzal nem szívtam annó annyit.
Ja és nem találtam hibajavítás opciót a CD-s live-on.
OEM telepítés, teljes telepítés, CD boot, meg hasonlók vannak, de hibajavítás nincs vagy csak én nem találom.Ubuntu 8.04.1-el próbálkoztam.
-
The DJ
addikt
Verziók:
globalradio:~# uname -r
2.6.24-etchnhalf.1-486
globalradio:~# uname -a
Linux globalradio 2.6.24-etchnhalf.1-486 #1 Mon Jul 21 10:36:16 UTC 2008 i686 GNU/LinuxA frissítések megvoltak, sajna nem hoztak eredményt
Lehet, hogy át kéne mennem a Debian topikba hátha ott összefutott már valaki a problémával. -
Vladi
nagyúr
Jöhettél volna 23 órával hamarabb.
Szerintem rakjuk rendbe azt a grubot. sh4d0w adott már pár tippet.
Azt írd már le, hogy hogy néznek ki a merevlemezeid. (Jó tudom: fekete.) Hány lemez, hány partíció, hol mi van?
Vagy egy sima:
sudo fdisk -l
kimenet. Utána nézzük meg, mi van nevezett menu.lst-ben.
A liveCD-s telepítők meg többnyire ilyen kötöttek. Kivéve ha tud menet közben csomagválasztékot kezelni. dvd installok pl, vagy anakonda szokott ilyet.
-
-
k.sasa.87
csendes tag
-
GRUB: /boot/grub/menu.lst. Itt meg egy manual hozzá.
Az, hogy Windows miért nincs benne alapból, nem tudom, nekem belerakta. De nem kell újratelepíteni a Windows-t, bebootolsz CD-ről, majd a második lehetőségnél kérsz recovery console-t, ott fixboot vagy fixmbr paranccsal vadonásúj Windows boot-ot tudsz telepíteni. Ezután persze nem lesz elérhető az Ubuntu, amit meg az Ubuntu LiveCD-jével tudsz majd orvosolni.LILO-hoz meg miért kéne KDE?
A telepítésnél meg valóban nem lehet választani a csomagok közül, de ezügyben a blogomban van egy írás, hogy is lehet eleve testreszabott Ubuntut telepíteni.
-
A hócipőm tele van az Ubuntuval.
Leszedtem egy 700 MB-os isot. Kiírtam CD-re, feltelepítettem.
Az egy dolog, hogy a GRUB-ot nem lehet floppyra tenni, és hogy a winyó konkrét partícióját kell megadni, hogy hova települjön. De hogy ennek örömére még a windowsomat sem tudja elindítani ez nekem sok.A LILO-hoz meg ugye kell a KDE. A GRUB-ot hol a fenébe lehet konfigolni, a telepítésen kívül?
És a telepítéskor miért nem lehet kiválasztani, hogy milyen csomagokat telepítsen?
Asszem inkább a suse-t fogom leszedni. Azt már legalább ismerem valamennyire, egy párszor már feltelepítettem.Most szedem le a KDE-t hátha sikerülne a LILO-t elindítani és bekonfigolni, akkor nem kellene ismét végigszenvedni a linux telepítést.
(Szerintem ennyi erővel a sima debiant is felrakhattam volna, nagyobbat azzal sem szívtam volna.)Nagyon felhúztam magam, kb 1 napja szenvedek vele.
Most valszeg újra kell raknom a windows-t, feltéve ha nem sikerül a telepítő CD-vel megjavítani.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szilva01 #6218 üzenetére
Jótanács: készítsd elő a partíciókat telepítés előtt. Pontosan tudd, hogy melyik merevlemez melyik partícióját fogod használni. Ha nem könnyen:
lehet a vége.
Csatolási pontnak kell legalább egy gyökér (jele: / ). Innen indul az egész fájlrendszer. Ha minden ide kerül akkor legyen mondjuk kb 10 giga.
Fájlrendszernek ext3 megfelelő.2 giga ram mellett talán nem is kell swap. Döntsd el, hogy akarsz -e. Később is lehet pótolni. Ha akarsz, ne legyen túl sok, mondjuk 512 mega. (Virtuális memória. Ha a rendszer memória fogyóban ide írja ki az adatokat. 2 giga nem nagyon fog elfogyni.)
-
Vladi
nagyúr
Hello!
Lehet, hogy már a hivatalos frissítésben is benne van. Majd debain guruk megmondják, hogy melyik tároló és érdemes -e telepíteni. Te meg addig azt mond meg, hogy melyik debian ez.
Ha nem frissítettél akkor próbáld:
su -
apt-get update
apt-get upgradeHát ja. Jó kis ssh.
-
k.sasa.87
csendes tag
válasz
szilva01 #6216 üzenetére
Uhm... Azt, hogy hova/hogyan mentesz, Neked kell megoldanod
Nekem általában elég szokott lenni egy nagyobb pendrive/DVD, viszont ha sok adatot kellett mentenem, kölcsönwinyó->rámásol->OP. rendszer fel->cuccok vissza...Linux partíció(ka)t Linux telepítőjében lehet belőni. Swap partíció tulajdonképpen nem létszükséglet, ha elegendő RAM van a gépedben (amint látom van is).
Ha a futó programok több memóriát esznek, mint a RAMod, akkor erősen ajánlott a swap, ehhez pár giga tárterület elég.Egyébként én saját erőmből, mindenféle help nélkül estem neki Linuxot telepíteni, szóval, a fent leírtak a saját alternatívámat tükrözik
-
k.sasa.87
csendes tag
válasz
szilva01 #6214 üzenetére
Igen.
Ehhez fel kell osztani a merevlemezed 3 partícióra (XP, Linux, Linux-swap).
Ezt a legegyszerűbben XP telepítéskor teheted meg, jelenlegi partíció(ka)t törlöd, és létrehozol újakat - persze előbb ments mindent, mert partícionáláskor elvész minden.
Majd XPt felteszed, utána mehet a Linux. Linux telepítéskor felismeri a Win-t és felajánlja, hogy az is bootolható legyen.
(Linuxban a megfelelő winchester és partíciók beállítása nem gyerekjáték, de egy kis odafigyeléssel menni fog)
Ha minden felment, indításkor kapsz egy listát a boot-opciókról... XP v. Linux.Milyen adatokra gondolsz? Ha csak XP száll el végleg - amire nálam eddig nem volt példa sok év alatt -, attól még a winchesteren megmarad minden, amiket Linux alól kényelmesen el tudsz érni.
Én XP mellé Ubuntu 8.04 LTS-t használok, ezzel nem volt gondom.
-
szilva01
őstag
Sziasztok!
Meguntam azt hogy a windows-om félévente kékhalált hal vagy csak simán letérdel és hetente kb. 20x lefagy!Azt kérdezném, hogy lehete azt, hogy megfelezem a merevlemezem és egyik felén windows van(játékhoz ugye kell) és a másik felén egy linux és ha a windows elszáll akkor linux alatt megmaradnak az adatok? -
The DJ
addikt
Közben kutakodtam, itt kellene átírni a fontok útvonalát:
/etc/vnc.conf
Meg is tudom nyitni, látom is hol kellene átírni, de azt még mindig nem tudom, hogy hol találhatók a gépen ezek a fontok (vagy hogy vannak-e egyáltalán
)
A másik dolog: Néztem a verziókat, ami jelenleg fenn van TightVNC-ből az az 1.2.9, de neten olvasgatva meg elvileg van frisebb is és egy publikus Debian FTP-n meg is találtam (1.3.9), elvileg ebben a verzióban már javítva van ez a "fontos" hiba. De persze fogalmam sincs hogy töltsem le
Nagyon kezdő vagyok, de szeretnék tanulni és idegesít, hogy nem sikerül...
-
The DJ
addikt
Sziasztok!
Na hát az a helyzet, hogy van egy príma szervergép Pesten egy szerverteremben és hát Debian Linux van rajta. A masinán futni fog pár dolog és engem kért meg a tulaj, hogy ezeket telepítsem fel. Ami kicsit vicces, mert a linuxhoz őszintén bevallom nem nagyon értek
Mivel a tulaj is szeretné alap dolgokra használni ezért úgy döntöttem utánaolvasok mik a lehetőségek. Ő még annyira se ért hozzá mint én, így elhatároztam, hogy feldobom a gépre a TightVNC nevű programot, amivel távolról is el lehet neki majd érni és nem kell SSH-n parancsokat gépelnie. Ez eddig szép és jó, sikerült is, no de amikor indítanám van egy kis gond, méghozzá a következő:
Couldn't start Xtightvnc; trying default font path.
Please set correct fontPath in the vncserver script.
Couldn't start Xtightvnc process.
27/08/08 09:11:21 Xvnc version 3.3.tight1.2.9
27/08/08 09:11:21 Copyright (C) 1999 AT&T Laboratories Cambridge.
27/08/08 09:11:21 Copyright (C) 2000-2002 Constantin Kaplinsky.
27/08/08 09:11:21 All Rights Reserved.
27/08/08 09:11:21 See http://www.uk.research.att.com/vnc for information on VNC
27/08/08 09:11:21 See http://www.tightvnc.com for TightVNC-specific information
27/08/08 09:11:21 Desktop name 'X' (globalradio:1)
27/08/08 09:11:21 Protocol version supported 3.3
27/08/08 09:11:21 Listening for VNC connections on TCP port 5901
Font directory '/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/' not found - ignoring
Font directory '/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/' not found - ignoring
Font directory '/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/' not found - ignoring
Font directory '/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/' not found - ignoring
Font directory '/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/' not found - ignoring
Font directory '/usr/share/fonts/X11/misc/' not found - ignoring
Font directory '/usr/share/fonts/X11/Type1/' not found - ignoring
Font directory '/usr/share/fonts/X11/75dpi/' not found - ignoring
Font directory '/usr/share/fonts/X11/100dpi/' not found - ignoring
Fatal server error:
could not open default font 'fixed'Tehát nem találja a fontokat. Rákerestem gyors a hibára és több ember is találkozott vele, elvileg minden megvan, csak az elérési út változott meg valami miatt a verziók között és át kellene írni...na de hogy hol...és mit...ez az amit már nem tudok
Itt egy link, ami ugyan nem pont ezzel a programmal foglalkozik, de a hiba ugyanaz: [link] (bár én ebből nem sokat tudtam hirtelen kiszűrni, bár ez betudható annak, hogy nem aludtam 2 napja...)
Nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni vagy adni valami megoldást arra, hogy hogyan lehetne távolról elérni ezt a gépet GUI-n keresztül, mert a parancsokat sose fogja megtanulni a tulajdonos.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
péter007 #6192 üzenetére
Nem olyan vészes a dolog mint amilyennek elsőre látszik. Az ablakok közti váltás egy Alt+TAB kombinációval ugyanúgy működik mint Winodw$ban. Viszont én jobban szeretem ha minden esetben rendszergazda vagyok. Így nem kell a sudo!
Ezt elérheted a sudo passwd root paranccsal. Aztán már csak a bejelentkezést kell engedélyezned : GNOME Menü ->Rendszer ->Adminisztráció ->Bejelentkező ablak-> Biztonság->Engedélyezi a rendszergazda belépését (vagy ilyesmi az enyém angolul van)Utána ctrl+alt+backspace
Ha újra indult az X akkor bejelenetkezel. A terminál ablak elvileg kis ikonban ki van rakva a panelra. Megnyitod : rendszergazdaként a sudo parancs nem kell. Ez azért is jó mert mostantól minden parancshoz biztosan kapsz segítséget. Megpedig a következő képpen: pp begépelése után egy TAB billentyűt nyomsz. És kiegészíti illetve megmutatja milyen parancs lehetőségek vannak a megkezdett parancshoz.
Hangkártya : Debianon volt alsaconf amivel beállíthattad kézzel vagy megpróbálta automatikusan megkeresni és beállítnai a hangkártyát.
Ubuntuban tipikus hiba hogy a PCM le van némítva a hangerőszabályzón. Ezt nézd meg elsőként mielőtt műtétet hajtasz végre a hangrendszeren.Videókártya: (sudo) dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ubuntun mindig működik az automatikus felismereés de ha mégsem akkor add meg kézzel a paramétereket.Soha ne add fel. Nekem kb. a 10. telepítés után sikerült indítanom grafikus felületet (KDE2) -Azért a 10. után mert ha nem indult akkor újra telepítettem
Segítséget nem sokat kaptam de megtanultam, hogy a Google az jóbarátom.
A mai ubuntu -8.04 Hardy Heron- nagyon egyszerű és ha használod aktívan erre Te magad is rájössz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6205 üzenetére
talán ez segít. az, hogy a hangchip acl883, nem elég. milyen chipset van a lapon? de erről is ír az idézett fórum.
videokártyánál... nyiss x alatt egy terminált,
xhost +
sudo nvidia-settings(ha nincs fenn, akkor sudo apt-get install nvidia-settings)
itt be tudod állítani a dolgokat, és mivel root-ként futtatod, el is tudod menteni a helyére.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
péter007 #6202 üzenetére
milyen hangkártya? lspci kimenetet szúrj be. mondjuk az ubuntu meglehetősen jól kezelte eddig nálam a hangkártyákat.
x felbontás: itt se ártana tudni, hogy milyen videokártya. lehet, hogy leírtad már, de nem találom.
grafikus felület: kde, vagy gnome? bár ha az alap ubuntut tetted fel ,akkor jó eséllyel gnome. rendszer/beállítások/felbontás pontban van ez a felbontás?
-
péter007
senior tag
ezt nem hiszem el
újraindítottam a gépet és megy a net rendesen a linuxról, ezt a hszt már innen íromköszi a segítséget mindenkinek
az lenne a következő kérdésem hogy felbontás hogy tudom 800*600-nál nagyobbra állítani? ahol találtam ilyet ott ez a legnagyobb felbontás
üdv péter
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vicces képek
- GTA V
- Milyen légkondit a lakásba?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- NBA és kosárlabda topic
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest