Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #59087 üzenetére

    Ja, hogy ez Manjaro. Mindegy, azt is szépen leszeded, most, hogy átállsz Archra, nem lesz rá szükséged. Gyurmafigura telepítőscriptjét sem éri meg használni. Tanuld meg te feltelepíteni. Ha elakadtál, Arch topikban érdeklődsz, hogy mi a bibi, és mit tegyél fel, mit konfiguráljál, hogy jó legyen, esetleg konkrétan mit nem értesz az Arch Wiki vonatkozó részében, vagy azért mert a kommentár nem világos nyelvileg, vagy az utasítást nem érted, hogy mit írjál át benne, hogy a saját szituációdban tudd használni. Így ki tudod fejleszteni a saját telepítésed, ami a végén csukott szemmel is fog menni, és érteni fogod mi miért van benne, mit csinál, mit kell a konfigban átírni, hogy úgy működjön, ahogy szeretnéd.

    Ráadásul az Arch telepítése másodszor már eleve könnyebb, mivel nem kell particionálni (hiszen az első telepítésnél már a partíciókat megcsináltad), csak fel kell csatolni a partíciókat a megfelelő mappákba, és egy genfstab -U varázslást nyomatni rá. Plusz ha UEFI bootod van, akkor elég egy UUID-t átírni a loader.conf-ban (lehet ez sem kell), meg egy mkinitcpio -p linux utasítást ráküldeni (de elvileg a pacman megcsinálja ezt is, mikor a kernelt telepíti), és bootmanagerrel sem kell megint fetrengeni, hopsz, egy újabb előnye az EFI-nek, de neked ilyen nem kell, a GRUB-ot sokkal kényelmesebb újragenerálgatni, meg minden disztrótelepítés után szopni vele, és akkor élvezed a sikerélményt, hogy inkább nem fog menni, mint igen, mert lesznek disztrók, amik nem fognak bootolni.

    Egy dologra felhívnám a figyelmed. Ha megpróbálkozol az EFI boottal, mikor senki nem látja, akkor azt vedd figyelembe, hogy a legtöbb írás 100-200 MB-os EFI partíciót ajánl, de neked lehet nagyobb kell majd, ha tényleg sok disztrót használsz multibootban, mindegyik felrakja az .EFI fájlát meg esetleg az initramfs-ét, és ezek nem rettenet nagyok, de ha van 10 disztród, ahogy régen írtad, a sok kicsi sokra tud menni, és könnyen betelik az EFI partíció. Nem kell azért gigákat sem adni neki, egy 500-600 MB elég lehet rengeteg OS-nek.

Új hozzászólás Aktív témák