- Elkészült és telepíthető az Android 16
- iGO Primo
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most tervezem egy rövid logout cikk írását ez miatt, hogy mennyire semmit nem lehet alapból beállítani a Gonem3-as Debianban. Nem tudom kinek az agyszüleménye a Gnome3 ilyen fasságokkal hogy pl. azt sem lehessen beállítani, mit csináljon a gép a power button megnyomására, rendes leállítás helyet most elküldi sleepbe a gépet...
A Debian topicban láttam, hogy meg lehet csinálni az egy paneles dolgot, két segédeszköz kell, az egyik a dconf tool, a másik meg a gnome tweak tool, szedd le őket apt-gettel.
-
Jim-Y
veterán
Debian 7.0 Gnome alatt van lehetőség csak egy panelt alul megjeleníteni? Kipróbáltam live usb-n, de ott nem tudtam ilyeneket állítani. üdv
-
McSzaby
őstag
Egy kicsit off jellegű kérdés lenne, hogy szerintetek melyik disztró a legjobb szerver feladatokra? Akár nagyobb vállalati, akár otthoni környezetben.
-
puskas1993
tag
Sziasztok!
Szótár programot/shell/ kellene írnok, mely ha rossz vagy semmilyen adatot nem kap a felhasználótól akkor hibaüzenetet írjon ki. Már kész van minden kivéve a, hogyan dobjon hibaüzenetet. Vagyis megvan az is, csak nem teljesen jó.
Valaki tudna nekem ebben segíteni?? Vagy csak átnézni a kódomat?? -
-
-
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Ebben nem tud valaki segíteni? [link]
Nem csak YT-al vannak gondok, hanem akármilyen beágyazott videóval Chrome-ban, kis méretben megy minden, teljes képernyőn semmi. Filmekkel nincs gond. üdv -
ViZion
félisten
EZT olvastátok?
Szerintem fake. (OK, az angol cikket még nem olvastam, szal. lehet ez bulvárosított hír is...)Eleve, ennyien nem lehetnek hmmm... birkák, h rendes jelszóra sem futja. Másrészt... ezt meg hogy?
szal. nekem gyanús. Nem kutattam utána, de pl. hogy fertőz a vírus? Csak kinőtt az OS-ből? Meg az időtartam... ugyan má'
nem vette észre senki?
-
SirRasor
addikt
Ha teljesen véletlen valaki már szopott Puppy linux (lucid) és windows 7 közötti mappamegosztással (routeren), akkor elárulhatná a megoldást, mert semmi se működik, amit gugliban ajánlanak.
(win7-nél minden jól áll (jogosultságok is), ez 100%. Puppynál meg se sambával, se pnethooddal, se YASSM-el se látszik a win7-ben megosztott mappámTaláltam még 2 parancsot terminálra: smbmount meg sima mount. Az elsőre azt írja, hogy nem találja a parancsot, pedig a teljes Samba csomag felment. A második meg nem fogad el nevet és jelszót
Valakinek van ötlete a megoldásra?
-
ViZion
félisten
Első körben adódhatnak olyan dolgok, amit esetleg nem tudsz linuxal megoldani (spéci programok, régi nyomtató, scanner). Ezért inkább win mellé telepítsd. Kicsit több idő, mert át kell alakítani a partíciók méretét, de biztosabb így.
-
Jim-Y
veterán
Szia, nem kell megfogadnod, de ha rám hallgatsz akkor Mintből a Debian Edition-t teszed fel. x hónapja én is váltottam winről linuxra, nekem is a mint kezelőfelülete tetszett meg, feltettem a LM14-et de instabil volt eléggé, majd a LM13-LTS-t ami már jobb volt, de az is instabil volt, majd az LMDE-t, és ez stabil, nincs vele gond, és pont úgy néz ki, mint a többi Mint.
-
kispx
addikt
-
titko
tag
Sziaszok!
Egyre jobban érlelődik bennem a gondolat, hogy windowsról átváltok linuxra. Live cd-n teszteltem a múltkor a Linux Mint-et, tetszett nagyon.
Az lenne a kérdésem, hogy most 3 partícióm van a gépen (C:40 GB D:70 Gb E: 10 Gb).
A C- van a win, annak a helyére tenném az új rendszert.
Milyen módon telepítsem, hogy a D;E meghajtókon lévő adatok megmaradjanak? -
SirRasor
addikt
válasz
pushalias #18371 üzenetére
Ja nem szokványos XP-re gondoltam, mert nyilván adott a laptop "erőssége"
Úgy kiheréltem, hogy tényleg csak azok a szolgáltatások és programok maradtak, amik szükségesek nekem. Így egy indítás után tisztán 79.9 MB volt csak lefoglalva a memóriában, pedig SP3-as. Youtubet nézve viszont szaggatott 360p-s filmek alatt, meg úgy általánosságban se volt gyors
Ennél a puppynál meg nem nyúltam semmihez és csak néha akadnak be a 360as videók, meg vállalható sebessége lett a rendszernek.
EDIT: ja az anomáliák magától megszűntek.
-
SirRasor
addikt
válasz
pushalias #18369 üzenetére
Ahogy írtam, nem működik a CD
Közben a youtubes linkkel megcsináltam és működik rendesen
Mondjuk vannak anomáliákÚjraindítom és nem indul újra, csak az x felület. Leállítás detto és ekkor elmegy a hálózat. Muszáj kinyomni a szemét. Indítás, GIU nem jön be magától. Elindítom, rendesen leáll, rendesen elindul. WTF? Ez után a bootlistbe beleírtam, hogy automatikusan induljon 1 sec alapján. Restart, és ugyanazt eljátssza, mint felül. Éééérdekes. Közben bekapcsoltam a proci dinamikus órajelállítását. Talán az szórakozik.
Viszont gyorsabb, mint az XP. Viszont többször is kapcsol be a hűtés, mint XP alatt mondjuk szimpla böngészésnél
Ezen az órajelállítás se segít, hacsak nem állítom a legalacsonyabbra. Na akkor végig kussol
Na mind1, gondolom ez már senkit se érdekel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát a pécsi, mi más?
Amúgy még ECC-s SD ramot is vettem itt, két darab 512MB-s modult, amik dupla nyákosak tele IC-vel, mindössze 2000Ft volt a kettő.
Az más kérdés, hogy kb. semmire sem jók, mert egy P3-as gép idle fogyasztása kétszerese egy mai olcsó APU-s gép terhelés alatti fogyasztásának, miközben még harmat gyenge is hozzá képest.Olyan turkálóba én is elmennék!
-
SirRasor
addikt
-
Vladi
nagyúr
válasz
SirRasor #18357 üzenetére
athlonos gépnek kéne usb-ről bootolnia. Milyan alaplap? Mert így csak szívni fogsz.
Ram az kéne bele még, igen, bár a puppy nem eszik sokat.
Kapitány: pont, hogy ebbe a gépbe vesz csillagászati áron ramot. ddr1 kell bele, vagy rosszabb esetben sd.
(#18360) BluEyes:
Basszus... emlékszik még itt valaki, hogy kell boot floppyt csinálni?
-
SirRasor
addikt
válasz
CPT.Pirk #18358 üzenetére
Jól érted, de akkor nem jó
Régen XP-nél lehetett olyat csinálni, hogy a feltelepítettből indítottam és maga alatt tudott dúrni mindent. Csak ezért reménykedtem.Amúgy +256 MB-ot asszem tudok bele még szerezni, de a puppy tökéletes, mert csak netezni meg pdf/doc-okat nyitogatni kell.
Köszönöm a választ, lopok valahonnan egy laptop olvasót
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SirRasor #18357 üzenetére
Ha jól értem, az XP alatt fut a puppy kb. úgy, mint a wubival az ubuntu? Ha igen, akkor nem. (maga alatt nem fogja törölni a partíciót amiről fut)
Szerezz egy működő CD olvasót, vagy esetleg kapd ki a vinyót, tedd fel rá a puppyt egy másik gépen, aztán tedd vissza ebbe a régibe.
*ha szerzel még 128-256MB ramot (értéke úgy sincs neki) a gépbe, akkor normálisabb, komolyabb disztrók is vígan elmennek azon a gépen. Pl. Debian.
Egyébként javasolt a téma összefoglaló átolvasása.
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek!
Nem értek a linuxhoz, még csak most tanulgatom, de már olyan problémám van, amire nem találtam gugliban megoldást.
Miért linux, ha nem értek hozzá?
256 MB ram, Athlon XP 2000+ 1 mag. Windows XP lassú.Puppy linuxot szeretnék rárakni rendesen. USB-ről nem lehet bootolni, a CD-olvasó meg tönkrement. Windowsos puppy telepítőt találtam, fel is tettem, csak a fájlrendszer-csatlakozások miatt lassan indul, meg amúgy is le akarom dúrni az XP-t és a puppyt egyeduralkodóvá tenni.
Fel lehet telepíteni úgy a puppy-t rendesen, XP függőség nélkül, linuxos fájlrendszerrel, hogy benne állok? Ha igen, egy linket megköszönnék, amin elindulhatok
-
McSzaby
őstag
válasz
HERR Z #18346 üzenetére
Jah, értelek. Igen, ezek majdnem minden laptopnál előfordul, főleg az energiagazdálkodás problémája. Az én laposomon Manjaro van, az jól kezeli ezt. Ezeket rengeteg utána olvasással és rengeteg hegesztéssel meg lehet oldani, de az nem lesz sétagalopp... Szóval amit Vizion mond, az jó lesz. Vidd magaddal a kis live usb pendrive-d, vagy vegyél egyből olyat, amin az van. Ott kötelesek lesznek minden szoftveres gondodon segíteni, mert ez is a garancia része, ha azt oprendszert használod, amit ők raktak fel.
-
ViZion
félisten
válasz
HERR Z #18344 üzenetére
Vannak gyárilag SUSE linuxal, vagy Ubuntuval telepített laptopok (Dell-ek), ott a legbiztosabb a sikerélmény. Vagy csinálj egy LiveUSB-t és próbáld ki bemutató gépen, talán ez a legbiztosabb.
Próbálj felrakni egy Ubuntut, vagy Scientifics Linuxot ahogy rákerestem azokon is futnia kellene.
-
HERR Z
veterán
válasz
McSzaby #18345 üzenetére
igazából gondok ott kezdődtek hogy a dedikált vga-ra nem nagyon volt szükség, aztán azt letiltani elég nagy harc volt
hdmi semmilyen módon nem üzemelt
cpu energiagazdálkodása se, linux alatt feleannyit se bírt akksiról a gép mint win7 alól
most leginkább az a baj, hogy egy gromacsot kellene felrakni erre a rendszerre de ezen a gépen(Z360) kb lehetetlen, csak ez a progi miatt kellene az egész -
McSzaby
őstag
válasz
HERR Z #18344 üzenetére
Mi pontosan a gond? Azért kérdezem, mert Suse alatt semmivel sem volt gondom, több gépen is fent volt.
Mondjuk elvileg a HP a legtámogatottabb ilyen téren... de én láttam médiamáártkktban, hogy acer és asus laposokat adnak Suseval, szóval ezért fura nekem, amit te mondasz. Ez nem MAc Os, hogy a szoftverhez vegyél hw-t.
-
HERR Z
veterán
Sziasztok
egy elég hülye kérdésem lenne....
van jelenleg egy lenovo z360 ami utálja a linuxokat(leginkább opensuse 12.3 kellene hogy fusson)
a kérdés: mely laptopok lennének, amiken ez értelmesen futna, úgy hogy nagyjából támogatná is a cucciat?Lenovo alá nem sok drivert találtunk...... -
Vladi
nagyúr
Ejhun he! Most csengett le a legutóbbi flém. Csituljatok hö!
-
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18334 üzenetére
Mert MS Office zárt, annyira tud kompatibilis lenni más, amennyire MS engedi.
Játék azért van kevés, mert DirectX szintén MS, ráadásul a játékgyártókat pénzelni a linux közösség nem tudja (Kickstarter új)
Driverek meg két dologtól függnek: az adott HW gyártó mennyit áldoz a linux driverekre, illetve a közösségben mennyire elterjed az a HW, mert nagyobb az esély, h valaki hegeszt hozzá, ha sokan használják. Sajnos a dedikált hangkártya pont rétegtermék lett, amióta az integráltak elfogadható minőséget produkálnak.Szerencsére nem kötelező linuxot használni. Amúgy az Androiddal, Steam-el most nagyot fejlődik a linux, pár év alatt mennyire átrendeződött így is pl. okosteló piac... Símán lehet home PC-nél is áttörés, akár Chrome OS-el, talán ez van legközelebb hozzá.
Az az igazság...
, h Pushalias felhasználó küldetésének érzi linux topikban a flame generálást, ne ugorj be neki. Ha akarom windowsban is találok hibát dögivel, de kérésre bármelyik OS-t tönkreteszem 10 perc alatt és sz@rrá fikázom. Mert tökéletes nincs, sőt, gyanús, h sokáig nem is lesz.
-
elodman
aktív tag
válasz
pushalias #18331 üzenetére
"Az az igazság, amíg ilyenekkel szopik az ember, sajnos megérti, miért inkább a Nagy Sátán termékét használja a többség. No offense."
Ha a Sátán=MicroSoft, akkor további indokok mellette, és linukszon :
- miért nincs -asszem- megbízható MS office kompatibilis stuff?
- se kellő játék támogatottság?
- és ahogy mondod driverek -
NixonHUN
tag
válasz
lionhearted #18308 üzenetére
-
pushalias
addikt
válasz
NixonHUN #18329 üzenetére
Bizony jó tudni, én tavalyelőtt fél napot szívtam egy ilyen, plusz a hangkártya drivere miatt, amiről dist-upgrade közben Ubuntu frissítője úgy „gondolta”, nem jó az, amit én beállítottam, hanem egy tök másik, amivel aztán persze nem volt hajlandó a vas megmukkanni sem. Márpedig a hangkártya beállítások között lehetőleg az kotorásszon kézzel, akinek egynél több édesanyja van.
Az az igazság, amíg ilyenekkel szopik az ember, sajnos megérti, miért inkább a Nagy Sátán termékét használja a többség. No offense.
-
ViZion
félisten
-
elodman
aktív tag
válasz
vgyuri #18327 üzenetére
+athanx!!!
Mint már a Voip topic-ban is, itt is nagyon fontos infokat sikerült összeeszkábálnod, szóval:
nem ártana, ha a fórumozók testületileg vállveregetésben részesítenének,
a szerkesztők meg kiemelnék egynémely hozzászólásaidat / ill. összegyűjtené egy illetékes elvtárs egy "sticky" pl. első hsz-be. -
válasz
elodman #18326 üzenetére
Linphone (Fedora-ra Yum Extender-ből telepítettem): Options, Preferences, Manage SIP Accounts, Wizard, I have already a sip..., név és jelszó amivel FVD-re regisztráltál, Domain és Proxy: sip.freevoipdeal.com (FVD - Sip alapján). Többi beállításhoz nem nyúltam (pl. Codecs-hez sem). Vezetékes számot felhívtam, keypad is működött, tökéletes volt a vonal minősége.
-
-
AMD dual graphicsos laposom van és érdekelne, hogy van-e olyan disztró vagy megoldás amivel összehozható "pingvin" alatt a dg vagy az igp és a dvga közti váltás?
-
elodman
aktív tag
válasz
ViZion #18316 üzenetére
Igen, ha bírná.... kb 10 éves laptop..
eddig évekig 256 MB on futó linuxokat kerestem, nemrég lett csak 1 GB, nem hiszem, h. Peppermint-beli VirtualBox bírna XP-t futtatni rajta.
----
Köszi a Libre Office infokat mind2töknek.Sajna 1 éve nekem is elcsúsztatva formázott egy 1ccerű CV doksit is. Majd újraprószálom a frissebbel.
-
BoB
veterán
válasz
elodman #18311 üzenetére
Melohelyen MS Office van, es a Libreoffice nem hasznalhato megbizhatoan az mellett
(pl. sokszor a formazas mashogy lesz ha a masikban nyitod meg, de olyan is van hogy pl a LO altal modositott docx-et az MS O mar meg sem tudja nyitni).
A vegeredmeny hogy kenytelen vagyok MS-ben dolgozni, LO max ha csak nagyon egyszeru dokumentumrol van szo.
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18313 üzenetére
Jah, FF is megy rendesen. Nyelvel a "szokásos" ubuntus szívás-mókolás van: belépsz, kiírja, h nincs rendesen telepítve és felrakja. Magyart fentre telepíted ha nem tette meg, angol alatta maradjon, alkalmazás rendszerszinten, kész. Minden magyarul lesz. Chrome stable az 99%-ban ua. mint a windows verzió, bár a store-ból játékok egy része meg ilyesmik nem működnek, de gondolom ez nem szempont.
-
elodman
aktív tag
válasz
ViZion #18312 üzenetére
köszi tökre a sok tippet.
Peppermint-nél angol telepítés után a rendszerszintű nyelvváltás szépen magyarrá tesz majd mindent (böngésző, levelező kliens, talán Office helyettesítő is), ha jól sejtem. ???
Remélem, a Chrome Stable is fogad majd pár add-on-t, még sosem láttam, eddig FFox oztam.
(Bodhin az Opera véletlenszerűen (nem)jelenített meg képeket ugyanazon a weblapon, csomó authentication-t kér, stb., nem is gyors, igaz, nem configoltam 5 percnél tovább)AVe!
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18311 üzenetére
Libre Office-re nincs sok panasz MÁR. 4.x sokkal gyorsabb lett, cégnél is ez van, sztem vállalható. Persze nincsenek brutál makrók és excel táblák, így azt nem tudom mennyit javult -régen ez megfektette.
Esetleg még Koffice vagy mi lett a KDE-s irodai csomag neve, de azt csak meglestem, sok tapasztalatom nincs vele. Peppermintnél a Chromiumot ajánlott Chrome stable-ra cserélni, épp ma voltam egy helyen ahol ez van, a Chromium + adblock kombó fagyott gmail-nél (mondjuk millió levele volt, sok mappa meg minden, nem tudom ez számít-e). Chrome stable szépen megy, okosan annak is négyzetes az ikonja, szép -
elodman
aktív tag
Ave
Peppermint-et pakolok fel (Bodhi helyére).
MS office helyettesítőt keresek: ebből is csak Word, Power Point (esetleg Excel).
- Abiword tud MS office Doc, Docx -et kezelni megbízhatóan
- Libre Office-ra ténleg méltán sok a panasz
- minél lightabb Power Point file olvasót ismertek-e???
Köszi ave.
-
NixonHUN
tag
válasz
lionhearted #18308 üzenetére
ééééértemmm
Azt hittem működni fog a letöltöm, feltelepítem dolog.. :S Ehh.. Kösz szépen!
-
válasz
NixonHUN #18307 üzenetére
Ami abból következik, hogy egy letöltött fájlt akarsz csomagként telepíteni. Miközben az nV driver elérhető a csomagok között is, csak a non-free tárolóból.
Nem derült ki, hogy pontosan milyen a VGA, itt vannak a csomagok, amik kellenek majd:
[link]
Tehát, ha 6xxx szériánál újabb van, akkor a parancs:
sudo apt-get install nvidia-glxHa panaszkodik, hogy nincs meg a csomag, akkor pedig:
sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.bak
sudo nano /etc/apt/sources.list
Majd add hozzá a non-free-t sor a végére:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Ctrl+X, majd y, végül enter a mentés.
Ezután csomaglista frissítés jön: sudo apt-get update
Majd mehet az install, újra. -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #18304 üzenetére
Mellesleg, semmi okod a kárörömre. Soha nem állítottam, hogy a 13.04-es ubuntu jó, tehát nem érint kínosan a visszaváltás. Szégyenkeznie a Canonicalnak kellene, mivel a 13.04 ugyanolyan sz*r, mint a 12.10.
Szerencsére a 12.04 tökéletesen működik, és persze 100x jobb a csakránál -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #18300 üzenetére
Ó!
Nem tudta asszimilálni a csinos szervezete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Stellar Blade
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Formula-1
- BestBuy ruhás topik
- Path of Exile (ARPG)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged