- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Még valami: azt találtam, hogy egy új cucc van, a RealCrypt. Itt nézd meg.
Ez viszont van rpmfuison tárolóban! Azt felvetted?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Nobuo365 #17886 üzenetére
Mit töltöttél le? link innen szedett csomagot mindjárt megnézem neked f17-en.
mod: na meglett. Először amit letöltesz .tar.gz végűt, ki kell csomagolni. Utána ./akárminé így elindítod a telepítőt. Utána kérdezget. Simán kitömörítettem, így egy könyvtár lett, benne a /usr. Így már ezt csak bemásolod a / gyökérbe és elvileg mehet.
Csomag ebből nincs??
(#17883) MacCaine:
localinstall
-
Thusor
őstag
Hol tudok annak utána nézni, hogy az új ubuntu server 13.04-ben melyik Samba verzió van integrálva?
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17895 üzenetére
Érdekes. Nem akartál külön home-ot?
Mi az sda2 eltolása?majd egyszer windowst kell használnom
Én ilyen lehetőségre nem készülök
Ám ha mégis úgy alakul, hogy vindóz kell, ott van a virtualbox-ban. Fizikailag a gépre nem tervezem felrakni. Akkor már inkább egy OSX-nek mennék neki -
Szia!
Már a telepített rendszer alól vagyok, így néz ki:
UEFI módban telepítettem (megpróbáltam először simán, de egy fekete képernyőn, sok hexa kód közepette megállt. Az asus lapom bootmenüjében volt egy uefi választás lehetőség a pendrive bootnál) utána kiirta, hogy "Binary is whitelisted" s bebootolt a livecd. Remélem semmit nem bírált felül a rendszer, tehát ha majd egyszer windowst kell használnom, akkor tudok majd azt is...
Üdv. core2
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17892 üzenetére
Nálam a telepítő (ubuntu 12.04) automatikusan megcsináltam az egy megás (2048 szektor) eltolást.
-
ViZion
félisten
Egy kis OFF...
PH! tábor a szelidi-tónál. Akit érdekel, vagy lehetősége van az jöjjön! -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17889 üzenetére
-
MacCaine
őstag
válasz
Neil Watts #17889 üzenetére
Igen, így jó (bár a 40GB a /-nak sok. 20GB is elég neki).
-
Sziasztok!
Most állnék neki telepíten egy Ubuntu 13.04-et:
Akkor a ~120 GB-os SSD-mből (Samsung 830) megformázok olyan 106 GB-ot, hogy maradjon a végén hely (over provisioning).
Ezt a helyet miként osszam fel?
40 GB- a /-nek
8GB swap
a többi a /home?Köszi!
Üdv. core2
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Megpróbálom megcsinálni ezt az UEFI-s dolgot. Ha jól olvastam, akkor minden UEFI-s laptoppal meggyűlik a baja a linuxnak. Fontolóra veszem hogy ezt a laptopot eladom, mert ez nekem nem állapot, hogy meg kell gondolnom, hogy jaj istenem melyik linuxot telepíthetem fel egy laptopra csak azért mert éppenséggel öntörvényűen "hazavágja" a BIOS-t. Továbbá ha kinyitom a gépem ugrik a gari. Nevetséges.
-
Vladi
nagyúr
Anulu open soruce témához csak kötekedni megy. Ha ott látjátok nyugodtan el kell zavarni.
Fedora 18-ra truecrypt
Nem próbáltam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mégis mi haszna van egy állandóan bekapcsolt és magára hagyott NAS-ban SSD-t használni?
Am. új Debiannak már ideje volt. Végre "új" kernel, meg minden. Friss programokra meg ott a backports, mert azok a szokásos ősi verziónál maradtak. No meg végre kitalálták, hogy xfce legyen.
Valszeg lesz róla cikk itcafe-n, kíváncsi vagyok, Anulu mit fog írni vele kapcsolatban. A Squeeze-nél nem értette, hogyan lehet valamit úgy kiadni, hogy akkor adjuk ki, ha elkészült. (ezt mondjuk az Ubuntusok is átvehetnék végre, nem tudom mikor válik valóra ez a pletyka, de jó lenne a naptári kiadási modell helyett...) -
Nobuo365
csendes tag
Hogyan tudnám feltenni fedora 18-ra a truecryptet?
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17874 üzenetére
Már akinek. Nekem pl. bőven elég ami a NAS-ban van.
Mellesleg: tegnapi esemény
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
10 év múlva talán már normális méretű ssd-k lesznek, a következő pár évben még mindig nem éri meg megvenni őket, mivel ott vannak a hibrid HDD-k, amik most jönnek divatba.
Ilyen 60-120G-s ssd-t sok ezer forintért nem igazán éri meg megvenni. Nevetségesen kicsi a tárkapacitása, még mindig kell egy HDD mellé.
-
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Hihetetlen problémám van. Kétségbe vagyok esve. Feltelepítettem a Debian Wheezy-t. Láttam, hogy ez már telepített UEFI cuccost is. Ezt a partícióknál láttam. Ennek megint ugyanazt a hatását érzem, mint az egyik Fedoránál, vagyis nincs BIOS-om. Hiába nyomom a laptopon az F2-t, semmi. A laptop: Fujitsu Lifebook A532. Valaki érti ezt? Fedoránál is csak úgy tudtam megcsinálni, hogy feltelepítettem újra a BIOS firmware-t. NEm hiszem el hogy nekem már arra is gondolnom kell egy rendszer telepítésénél, hogy támogatja-e az UEFI-t vagy sem. De kétlem hogy ez normális lenne. HELP ME!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sanzi89 #17864 üzenetére
Nincsen, mivel a flash nem nyílt cucc, de ha feltelepíted a disztrót, akkor már tehetsz fel vele flasht is.
Esetleg találhatsz gnash-al érkező live image-t, de az meg jóval erősebben zabálja a gépet az amúgy is erőforrás igényes flashnél.
A gép mibenlététől függ h. mit ajánlunk, egy ArchBang elvan mindössze 50-100MB ramon is vígan, míg a komolyabb disztrók is simán elvannak ~512MB - 1GB rammal, köztes megoldások meg valahol 2-300MB mellett.
Viszont gyenge gépen virtualboxban netezni egyik disztróval sem egy jó megoldás. -
McSzaby
őstag
Gnome 3.8-ra nem tudtok egy tálcát?
Zavar ez a kinézet suse alatt...
-
sanzi89
addikt
Milyen live disztribúciót ajánlotok, amit virtuális gépként futtathatok Virtualbox-ban? Fontos volna, hogy kevés hardverrel beérje, egy régebbi notin futna.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #17854 üzenetére
800 girnyó nem sok, nem vagy ép.
filefrag programmal tudod megnézni a fájlokat, igaz csak egyesével.
Ext4-hez készül valami defrag rendszer alkalmazás, nem tudom, hogy áll. fstoolsban van talán.
Amihez biztos van az az xfs. Régen arra torrenteztem, de kompatibilitási gondjaim akadtak. A média player nem ismerte.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #17855 üzenetére
Jah, hogy lefoglal. Úgy már érthető a dolog.
Am. a felsoroltakat kb. minden defrag progi tudja, én spec a raxco PerfectDisk progiját használom. Itt csak azért voltak ilyen állapotok, mert azt hiszem legalább 1, de inkább 2 éve nem volt külön defrag futtatva ezen a partíción, a Win meg magától nem csinált semmit...
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17854 üzenetére
NTFS nem pre-allokál, az oda biggyeszti ahol van hely. Tehát ha van 100 GB egyben, akkor is inkább szétkapja a 2 GB-os fájlodat 20 darabra... Amikor ennyi fragment van, akkor a nagyon töredezett, vagy nagy fájlokat érdemes átrakni valahova, majd defrag után vissza. Ajánlom a smart defag progit, háttérben is okosan dolgozik, gyors és jó, van induláskori mentesítés is a rendszerfájloknak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ext, ext4 partícióknál mi a helyzet a fragmentálódás terén?
NTFS-es, tárolásra használt partíciómon az egyik 8 gigás állomány széttöredezett 5412 darabra, meg volt még egy rakás, pár ezer darabra töredezett cuccom, reggel óta megy a defrag és még nem végzett, pedig mindössze 800GB cuccról van szó, az meg nem sok. Azt vettem észre, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy korábban mentek...Ext3 - 4 fájlrendszernél ilyesmivel nem találkoztam.
-
McSzaby
őstag
winfos mellé akartam telepíteni a suse-t, de már az installálás közben grub2 errort kaptam. Megpróbáltam live-ről helyreállítani, ezt kaptam:
ERROR: opening path </mnt/sys hibákat ír, bocs nem tudok másolni...>
"Found Windows Recovery Environment (loader) on /dev/sda1/"Kb. mindent próbáltam már...
-
-
McSzaby
őstag
válasz
ViZion #17845 üzenetére
Igen, ahhoz kell, de Archwikin tökéletesen le van írva, én is úgy csináltam meg.
Illetve kicsit még mellékutattam, de nem volt nagy feladat. Igazából TFTP-vel együtt jó kis cucc lehet(ne) csak nagyon nem biztonságos. Mondjuk a biztonságát már rég elvesztette az itthoni kis szerverem.
70 kiszolgáló szerepet lát el és vannak közöttük nem túl biztonságosak is.
Am visszaolvasva csak azt találom legtöbbször, hogy nem megy valami, ami a driver vagy beállítás kérdése, ezeket szkippelem.
pushalias: Ezzel az a baj, hogy mailszerverrel nem akarok Arch alatt dolgozni. Max. Suse, vagy Debian.
Hogy miért? Csakmertde.
-
McSzaby
őstag
Tudtok valami kicsivel komolyabb témát adni, amit gyakorolhatnék itthon is?
Lassan már nem tudok mit kitalálni. Van már dns,dhcp,pxe,torrent,minden...
-
siebener
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #17835 üzenetére
Ja, értem.
Köszönöm a segítséget, megpróbálom felhasználni az infót.Külön választok partíciót, mert eleve két HDD van, és azon, amire telepítek, van két partíció. (Esetleg, ha az megoldott, hogy teljes HDD-t használni BT-re, és telepítés után leválasztani egy részt, az is jó lenne).
Akkor megnézem még egyszer, úgyis újra szerettem volna telepíteni. Viszont a linkelt kép nálam is megvolt, de nem találtam még csak arra utaló jelet sem, hogy valamit külön ki kellene választani.
Sőt, korábban már egyszer sikeresen feltelepült, akkor win7 mellé. Szóval, gondolom ez is menni fog. -
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #17835 üzenetére
jim@lmde-desktop ~ $ sudo lsusb
[sudo] password for jim:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 046d:c31b Logitech, Inc. Compact Keyboard K300
Bus 001 Device 004: ID 046d:c245 Logitech, Inc.
Bus 002 Device 003: ID 0424:2514 Standard Microsystems Corp. USB 2.0 Hubjim@lmde-desktop ~ $ sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 64.0 GB, 64023257088 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7783 cylinders, total 125045424 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0000c835
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 125042687 62520320 83 Linuxmindjárt kipróbálom windows alatt, illetve másik portban
mod: átdugtan a másik usb3-as portba, ott most felismerte magától, akkor már csak egy kérdésem lenne, lőttek annak a portnak? Vagy mi miatt lehetett ez? Kéne szereznem valami usb3-as cuccot és tesztelni, mert ha lőttek neki, akkor vinném vissza gariba a cuccot :/
Bedugtam egy pendriveot, azt felismerte a portban.. ki érti ezt O.o -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #17831 üzenetére
Nem látja a Linuxos fájlrendszereket a 7 és a 8 sem, mert azok nem MS termékek... (csak félreérthetően fogalmaztam, az XP túlkorosságára akartam utalni)
Mikor utoljára BT-t raktam, akkor magától rakott fel GRUB-ot is. Inkább azt tudom elképzelni, hogy véletlen kivetted a pipát a grub telepítése elől.
A BT wikije [link] szerint itt kellene kiválasztanod, ha GRUB-ot is szeretnél: [link] viszont ez meg nem az advanced mód, így meg a telepítés problémás.
Gondolom a kézi partícionálást választod, ott elvileg meg kell adni, hogy a GRUB melyik tároló eszköz MBR-jébe kerüljön.
Jim-Y: ha az fdisk nem látja, akkor ott gond van. Mit mond az lsusb parancs, mikor bedugod a cuccot?
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Eddig egy külső usb vinyót használtam adattárolónak, de a minap eltűnt, és nem tudom visszacsatolni :S
Ha simán rádugom a gépre, akkor nem jelenik meg, ha rádugom a gépre, és kiadom a sudo fdisk -l parancsot, akkor nem listázza, csak az ssd-t amin a rendszer van :SHogy lehetne újra felmountolni?
A külső vinyót nemrég NTFS-re formáztam, és jó pár hétig működött is szépen, a gond akkor keletkezett, amikor a telefonomat rácsatlakoztattam a gépre, ekkor eltűnt a külső vinyó, és megjelent a telefon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
siebener
aktív tag
Üdv mindenkinek.
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Volt korábban egy HDD, aminek egyik partícióján win7 volt, a másikon Linux. (Konkrétan Backtrack, az volt ugyanis az egyetlen, amivel sikerült életre keltenem a wifi sticket).
Bootolásnál kidobott egy ablakot, ahol ki lehetett választani, melyik op.rendszer induljon el.Na most, hasonló kombinációban, egy msi u 115 8 GB-os SSD-jén XP van, a 160GB-os HDD egyik partíciójára pedig feltelepítettem a Backtrack-et.
Újraindítás... és elindult a windows. (Bootolásnál ha a 160 GB-os HDD van kiválasztva, az eredmény detto). Se választási lehetőség, se Linux, még csak a partíciót sem látom Sajátgépen belül (partíciókezelő látja).
Van valami megoldás?
-
Vladi
nagyúr
Jah elsüllyedt a hsz-ed.
Szerintem ez valami bug lehet, ezért nem biztos, hogy hasznos könyékig nyúlnod érte a rendszerbe. Gépház csere?
Egyébként megtaláltam a hsz-ed egy ubuntus fórumon, onnan tudtam.
Ha jól emlékszem, udev profilt csináltak hasonló prolémáknál. A konkrét típusra kellene keresned.
De még az is lehet, hogy triviális a megoldás. Milyen ablakozód van? régen gnome alatt be lehetett állítani, hogy az ilyen multimédia gombokra mit csináljon. Azt keresd meg.
-
sid87
senior tag
Sikerült dns-t állítani.
Viszont dhcp fura dolgokat művel. Nem a megfelelő ipt adja ki. Webminben csináltuk, szépen be van állítva, másik gépen jól ment, nálunk nem. Bármilyen klienst indítunk mindig a 0.2es ipt kapja, nem azt ami be van állítva.. :-(
-
hk0
tag
@Vladi
Erre van valami otleted? Csak azert kerdezem, mert az alaplapot nagyon jol eltalaltad.
-
sid87
senior tag
válasz
lionhearted #17816 üzenetére
Hiába állítgatom, mindig ugyan úgy indul... :S
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ez alapján megcsináltam egy NFS megosztást, de a kliens gépen sehogy sem tudok csatlakozni. Mindig azt kapom, hogy "Timed Out!"
modprobe esetén minden működik,exportban bent van minden, iptables-ben átengedtem 111,2049-s portokat. Nem értem mi lehet a gond...
-
Rimuru
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #17809 üzenetére
Igazából több módon is el lehet tüntetni, pl.: Az aktuális DM(display manager)-ben beállítani automatikus bejelentkezést (ha támogatja), de DM nélkül is megoldható (előbbi csak elrejti, utóbbi módon természetesen nincs DM így memória foglalása sincs).
-
Syl
nagyúr
válasz
Rimuru #17808 üzenetére
Sajnos, bármit írok be, nem megy. Marad a kézi áthelyezés. (ezt azért lehet kipróbálom majd)
-
pushalias
addikt
A /etc/inittab fájlban van egy olyan sor, hogy
id:X:initdefault:
ahol neked elvben 5-ös szám szerepel. Átírod 3-asra (root jogot ne feledd!), és mehet az init 6.
"Még annyi, hogy a webmin nevű cuccot érdemes használni?"
Hát, ízlések és pofonok. Mivel root logint igényel, tud rés lenni, és eléggé disztribúciófüggő emlékeim szerint, hogy hogyan működik. Sokkal inkább javaslom a configok megismerését.
"Olyan feladat van hogy kell egy linux szerver egy win 8 és egy win7 kliens később meg még androidot is rá próbálnám szenvedni."
Ez alatt pontosan mit értesz? Fájlszerver lenne a linuxos? Ha nem, akkor mi?
-
sid87
senior tag
válasz
pushalias #17810 üzenetére
Már nem tudom megnézni, leszedtem egy újat a honlapjáról, és azzal most semmi gond nincs. Leszámítva hogy grafikusan indul.
Azt tudod esetleg hogy állítsam át?
Még annyi, hogy a webmin nevű cuccot érdemes használni?
Olyan feladat van hogy kell egy linux szerver egy win 8 és egy win7 kliens később meg még androidot is rá próbálnám szenvedni.
YouTube videók alapján van esély? Órai anyag nem igazán kielégítő sajnos. -
válasz
Rimuru #17808 üzenetére
"ne adj olyan tanácsot senkinek hogy rootként használja aktívan a rendszert"
1. Mivel korábban is hozott magának létre vendég fiókot, majd megoldja ezt a topiktárs, csak ha elolvastad volna az előzményeket, akkor érthető volna, hogy miért azt javasoltam, amit. (vagy ha gondolod, írd le, hogyan lehet a bejelentkező-képernyőt eltüntetni)
2. Előző évezred óta (mióta csak létezik admin fiók fogalma), azóta úgy használtam, jelenleg is használom és használni is fogom az összes gépem összes OS-ét(Windows, Linux egyaránt.)Ettől függetlenül értem miért írtad, amit és bizonyos fokig igazad van, de a legnagyobb biztonsági kockázatot nem az admin fiók jelenti, hanem maga a user. Sajnos a napi sok órás csüngés a faszbook-on(és egyéb közösségi oldalakon) természetes dolog, de az már nem, hogy egy kevéske időt szánjon a user naponta arra, hogy a biztonságos, a helyes, az ésszerű, a felelősségteljes internetezés és géphasználatnak utánanézzen és a szerint járjon el.
(20 éve vagyok a szakmában, 100-ból ha 5 gépen találkozom vendég és/vagy korlátozott fiókkal, ebből 4 Windows-os gép és 1 Linux-os) -
-
sid87
senior tag
Most jól működik!
Viszont véletlen úgy raktam fel hogy rögtön grafikusan indul, valahogy át lehet mókolni hogy console rész legyen a boot után?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Autós topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged