- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
NixonHUN #18297 üzenetére
Debianon kicsit nehézkes a felbontás állítása. Eddig még egyik CRT monitoromból sem tudta az EDID adatokat kiszedni a maximális felbontás és frissítés értékéhez, kísérletezni meg nem enged. Lehet, hogy kézzel kell majd egy xorg.conf fájlt létrehoznod vagy szerkesztened, de csak a VGA driver felrakása után. Ha szerencséd van, az magában megoldja a dolgot.
szerk: olvasd el a téma összefoglalót. Egyébként sudo apt-get install csomagnév a terminálban. Meg valszeg kell egy kis sources.list szerkesztés, hogy a non-free drivereket is telepíteni tudd.
szerk2: részletesebben a Debian fórumában lehetne ezt boncolgatni.
McSzaby: véletlen betévedtem az Ubuntu fórumba pár napja erre mit látok ott? Syl kolléga menekült vissza LTS verzióra, mert annyira bugos volt a nem LTS verzió.
-
-
NixonHUN
tag
Üdv az Uraknak!
Leszögezném előre is, hogy szinte teljesen amatőr kérdéseim lesznek, de hát a csecsemő is mászik mielőtt járni tanul.. Szóval felraktam ma a debiant-t. MInden ok, net stb megy, ismerkedem vele. Viszont a monitorom nem tudom 1024*768-nál nagyobb felbontásba tenni.. Keressek hozzá drivert, vagy a vga drivert telepítsem fel..? Ehh..
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #18294 üzenetére
Volt egy pár
Most épp azért ugráltam a disztrók között, mert munkához kellett volna a Suse, de bedőlt meg nem is tetszett. Megláttam a Pear-t, megtetszett az Apple fricska, feltettem és bazi jó. Egy szép ubuntu ami stabil
Ezt képzeld el; stabil.
Annyi, hogy itt se megy a full hd, de arra ott a brazi meg a chakra..
Ezen a disztrón annyi van, hogy lassú vagy gyors a kurzor mozgása, oszt köszöntem,csókolom.
-
McSzaby
őstag
Az egyébként miért van, hogy egy tök átlagos Logitech egeremen szarabb és lassabb a görgő, mint Win alatt?
-
pushalias
addikt
válasz
Kiskutyák #18286 üzenetére
Akkor menjél be szépen az src alkönyvtárba, és fordítsd be kézzel.
cd ./src
make modules
make installElvben kábé ennyi a lényeg. Ez a baj az ilyen autorun cuccokkal, hogy agyon vannak bonyolítva. Cserébe mondjuk leszedik a szemét drivert, meg backupolják, meg ilyesmi, de lehet velük szépen szopni.
Én húzok el, majd olyan 2 óra múlve benézek, mi lett.
-
ViZion
félisten
Lehet csak én vagyok ilyen, de venni egy ~2000Ft-os hálókártyát nem egyszerűbb?
Ha feltétlenül ez a rendszer kell, meg net minél gyorsabban, akkor uzsgyi le a boltba, kész. -
pushalias
addikt
válasz
Kiskutyák #18282 üzenetére
Van ott egy Makefile nevű fájl.
a 35. sorában találsz egy
all: clean modules install
sort
írd át arra, hogy
all: modules install
és futtasd újra.
Mármint az ./autorun.sh-t, ami szemre jónak tűnik egyébként.
(#18285) ViZion
1. És mi van, ha ahhoz sincs driver? Mert én tudom, hogy kábé mit lehet venni, amihez van, de más nem biztos. Aztán adnak neki egy egzotikus SMC NIC-et, és ugyanott van, csak még pénzt is adott érte.
2. Ha van, akkor meg jöhet a NIC keveredés
3. Különben is izgalmasabb megküzdeni a kihívással.
-
pushalias
addikt
válasz
McSzaby #18281 üzenetére
Most a) verzió, hogy valami scriptet futtat szegény, az szerintem eleve nem lesz jó, b) verzió, hogy valami gagyi leírásból dolgozik.
A helyében a tutiság kedvéért suznék egyet, ha még nem tette meg, aztán próbálkoznék egy fapados
./configure
make
make installHa a make installra ugyanez a no target hibaüzenet jön, akkor a forráskönyvtárban meg kell keresni a kész modult (rtl8169.ko, vagy ilyesmi), és arra kell írni egy insmod-ot.
Sajnos fejből nem vagyok ebben olyan jó, tehát lehet, hogy valamit nem jól írok, de mondom, a forrás könyvtárban kéne lennie egy README vagy INSTALL file-nak, abban minden benne van általában. Ilyen autorun.sh, meg ilyesmit kerülni kell a fenébe.
-
Kiskutyák
aktív tag
-
pushalias
addikt
válasz
Kiskutyák #18277 üzenetére
A make clean naná, hogy "elakad", ha még nem volt fordítás, azt ugyanis akkor kell futtatni, ha más paraméterekkel szeretnél újra fordítani, és ehhez az előző fordítás szemetét törölni kell. És addig nem is szokott lenni neki target a Makefile-ban, ezért a hibaüzenet. Szerintem hanyagold a make cleant, és folytasd azzal, ami utána következik.
De a tuti az, ha találsz egy README, vagy INSTALL akármi fájlt, azt olvasd el.
(#18278) McSzaby Ha nem lenne make, akkor értelemszerűen "command not found" hibaüzenetet kapnál
Vagyis make van, sőt gcc is.
(#18280) Kiskutyák Arra nem túl valószínű, hogy szükséged lesz.
-
pushalias
addikt
válasz
McSzaby #18274 üzenetére
A kártya olyan 6-7 éves, tehát a SuSe-nak őskorinak kéne lennie, hogy ne menjen vele.
Én ilyen 10-es Slackware-ekre is felhegesztettem, ha ez mond neked valamit. Ha már ismered a megoldást, akkor kábé 5 perc az egész. Persze egy kezdőnek nyilván nem ennyi, és egy kicsit rootkodnia kell.
-
pushalias
addikt
válasz
Kiskutyák #18238 üzenetére
Ez egy ritka rohadék hálókártya, sokat szívtam vele.
Sajnos most nincs rá időm, de ki lehet guglizni, valahol a realtek oldalán fent van a drivere, amit le kell tölteni, kicsomagolni, és a hozzá adott instrukciók szerint lefordítani, és behúzni a modult. onnan kezdve működni fog. A baj ugye az, hogy nyilván internet kapcsolat sincs így rajta, tehát pendrive-ra kell leszedni, és bedugni neki.
Most látom, odáig már eljutottál, ilyenkor
lsmod
valahol ki fogja írni, hogy mondjuk rtl8169, vagy hasonló.
rmmod rtl8169
És utána mehet fel a másik.
-
pushalias
addikt
Olyat kell benne keresni, hogy mysql.default_socket = /valami/elérési/út
Ha kiadsz egy
ps aux | grep mysql
parancsot, valahol a kimenetében elvben lesz egy olyan, hogy
--socket=/var/lib/mysql/mysql.sock
és a kettőnek egyeznie kellene. Ha nem akkor a php.ini-be írd be ezt az utóbbit, és aztán indítsd újra az apache-ot.
-
McSzaby
őstag
válasz
Kiskutyák #18261 üzenetére
Szóval külön driverrel próbálkozol.. ne így tedd.
A lényeg, hogy ezt te töltötted le egy külső helyről. Ezt is megpróbálhatod. Odalépsz a megfelelő mappáa és a következő parancsot adod ki terminálban:
sudo sh ./autorun.sh
Valszeg ugyanazt a hibaüzit fogod kapni. Szal irány a terminál és a következőt csináld:
sudo zypper se realtek
Itt meg fogja adni milyen pontos drivereket, csomagokat telepíthetsz. Ezeket én fejből nem tudom és most nincs fent Suse, szal megnézni se tudom neked. De kiválasztod a legmegfelelőbbet. Nyilván oda lesz írva, hogy melyik csomag mire jó. Majd:
sudo zypper in --force <pontos csomagnév>
Ezt mind terminálban csináld. Ha nem tudod így megoldani, vagy bonyolult, akkor mehetsz YAST-ra is. YAST-on belül van grafikus telepítési mód, amelyben ugyanúgy tudsz keresni.
-
Kiskutyák
aktív tag
válasz
McSzaby #18260 üzenetére
a " <pontos csomagnév> " hez még minidg nem tudom mit írjak be. A driver mappában van egy autorun.sh amivel telepíteni tudom a driverét.
Abban van egy olyan parancs, hogy clean ami meghívna egy fájlt. Na és ott akad el, ott kapom azt az üzenetet, amit az előbb belinkeltem neked.
Az autorun.sh-t a :
sudo ./autorun.sh
paranccsal futtatom le. Ne ezzel tegyem?
-
McSzaby
őstag
válasz
Kiskutyák #18255 üzenetére
elvileg semmit nem kell telepíteni, csak rendszergazdai jogosultságokkal kell futtatni a zypper-t.
sudo zypper rm <pontos csomagnév>
Ezután bekéri a root jelszót, a rendszergazdai jelszót és mehet a menet.
pontos csomagnevet a zypper se-vel tudsz lekérdezni.
Vagysudo zypper se -i - a telepített csomagokért. -
McSzaby
őstag
válasz
Kiskutyák #18251 üzenetére
Reporsytor. Csomagok forrása, innen tudsz csomagokat telepíteni a zypper csomagkezelő programmal. Bár Suse esetén elég tré, mert mindig +repókat kell felvenni
pl. ezzel is kereshetsz: zypper se -i
Ezzel az összes feltett progit megkapod. Onnan meg kibogarászod. Próbálkozhatsz yast segítségével is a hibakeresésben.
-
Kiskutyák
aktív tag
válasz
McSzaby #18247 üzenetére
Ilyen IP-t magának oszt.
Ez a problémám, hogy az új driver telepítésénél kapok egy hiba üzenetet, hogy:
"Check old driver and unload"
Innen indul a történet. Le kéne valahoyg szednem előbb a régi drivert és utána tudnám felrakni az újat.
Kérdés, hogyan szedem le a régi drivert??
-
McSzaby
őstag
válasz
Kiskutyák #18244 üzenetére
Ezek a 169.-el kezdődő IP-k totál rosszak. Windows alatt találkoztam csak vele, ott az oprendszer újratelepítésével végződött a dolog. Linux alatt szerintem nincs erre szükség. Próbáld meg a dhcpclient-t újratelepíteni, illetve biztos van valami alap drivere a csatolódnak.
Milyen disztró? A régi eth drivert leszedted?
-
Kiskutyák
aktív tag
-
-
Kiskutyák
aktív tag
válasz
sh4d0w #18239 üzenetére
Nincs. Saját magának oszt Ip címet.
ifconfigra nem ad vissza ethx azonosítót.
A tálcán jobb oldalt már megjelent a hálókártya ikonja, és ha rámegyek arra, hogy "Connection Information":
Azt kapom vissza:Interface Wired Ethernet (eth1)
Driver: r8169és ad magának egy ip-t:
169.254.125.69
-
-
Kiskutyák
aktív tag
válasz
pushalias #18197 üzenetére
03:00.0 Etthernet Controller: Realtek Semicondutor Co., LTD. RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 09)
Ezt kapom vissza az lspci-re. Ezt már korábban is lekérdeztem, de igazából innentől kezdve????
Ez most az új lan amit kilistáz nekem vagy még a bent maradt régi driver szerint hozza ki a listát??
Az újhoz van linuxos driver, csa nem engedi felrakni. Kapok egy hiba üzenetet meg egy log.txt-t.
"Check old driver and unload it"
Remélem tudsz segíteni.
Köszönöm
-
Jim-Y
veterán
lejárt a limit.
ez mit jelenthet?
[Tue May 14 23:02:52 2013] [error] [client ::1] PHP Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'could not find driver' in /var/www/woowie/php/server.php:10\nStack trace:\n#0 /var/www/woowie/php/server.php(10): PDO->__construct('mysql:host=loca...', 'root', 'root', Array)\n#1 {main}\n thrown in /var/www/woowie/php/server.php on line 10, referer: http://localhost/woowie/
Átmegyek a php-s fórumba
-
McSzaby
őstag
Nem egy disztron csinaltam mar ilyesmit es eddig csak Debi/Ubuntu vonalon nem sikerult. Mindent megprobaltam es azert nem akartam visszairni,mert nem talaltam meg a problema forrasat. CPT jol irta le a vainfo kimenetet, ugyanezt kaptam minden probalkozas utan. AMD alatt nem tudtam megcsinalni,ezekkel a Hw-kkel. Masoknal lehet megy Ubu alapokon is,mert mas hw,de HD2600 alatt csak a disztro stabilitasat bombazom szet ha minden fosom drivert felprobalom. Belenyugodtam,hogy ezeken nem fog menni. Vagyis egy bizonyos minosegik sikerult megoldanom,de a komolyabb minosegnek lottek. Suse,Mageia,Arch alapokon siman osszehoztam.. Azert annyira fullosan mar en se mondanam magam kezdonek, de azert meg probalkozom itt is hatha valaki talalkozott mar a megoldassal.. Eljutottam eleg sokaig ebben a temaban, de valami lib, vagy valami meg hianyzik a sikerhez... Ezen a hw-n nyilt driverrel Susen ugy ment mintha HD POPCORN lejatszot hasznalnek.. (bocs,zelo..)
-
func93
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy szeretném fellőni a gépemre az Ubuntu rendszert. Viszont csináltam flashboot-al egy ubuntu telepítő usb kulcsot, de sajnos nem bootol be a telepítés(SSD-re menne). Szal igazából nem ugy akarom, hogy usb-ről fusson hanem maga az ubuntu fusson a ssd-ről egymagába. Sajnos DVD olvasóm nincs ezért csak pendrive jöhet szóba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #18217 üzenetére
Egész pontosan ez a helyzet, ha nem Debian alapú disztrót használsz (pl. Chakra, de McSzaby más disztrókon is összehozta):
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Itt minden megy faszán.Ez meg akkor, ha Debian alapút, vagy Debiant.
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns -1Korábbi Catalyst driverrel sem megy Debian alapokon, bő két évig próbálkoztam vele de soha nem tudtam megoldani. Hiába fordítottam forrásból libva csomagokat, stb. semmi nem oldotta meg.
-
pushalias
addikt
Az valami helyi népszokás itt, hogy beírnak egy problémát, az ember reagál rá, amiben esetleg még kér információt, mert azt hiszi, hogy tényleg segítséget szeretnének, aztán onnan kezdve soha nem jön viszontválasz?
Nem probléma egyébként, csak akkor nem fogok erőlködni legközelebb, mert minek.
-
Vladi
nagyúr
Óvatosan azért. A régebbi kártyákhoz már legacy driver kell.
-
McSzaby
őstag
válasz
McSzaby #18214 üzenetére
Na, újra mondom. SENKI MEG SE PRÓBÁLJA az fglrx telepítését. xvba-val együtt jött az a tarka fos is és természetesen megint tönkretette a működő oprendszerem, de ezúttal sikerült visszaállítani. Okos Pear. +1 pont a Französische fejlesztőknek. Lényegében, akkor HD2600 alatt Ubuntu vonalon esélyem sincs a FULL HD teljes lejátszására..
-
ViZion
félisten
Az Elementary-nál főleg a fájlkezelő ami érdekes lehet majd. Igazán kirakhatnák Gnome-ból a Nautilus-t és helyette Dolphin-t vagy valami normálisabb filekezelőt kellene keresni
(nehogy vki idedobja, h telepítsem a dolphint, mert az magával húzza a KDE 2/3-át, és onnantól nekem már átkozott az egész)
-
McSzaby
őstag
Felraktam a Pear-t és tökéletesen megy. Eddig semmi hiba. kopp-kopp.
-
Syl
nagyúr
Vissza az egész! Látom van új verzió belőle, amiben egy csomó minden megváltozott. A 7.0-ban már az ubuntu szoftverközpontot használják.
No, ezt megnézzük közelebbről(#18210) &rew
Azt azért vegyük figyelembe, hogy az Elementary OS csak a 0.2 verziónál tart. Még akár valami jó is kisülhet belőle.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Létezik valami mód arra,hogy megjelenítsem a videókártyám terhelését?
Mint memori,proci órajel 3D ....stbubuntu12.04
ati HD4870előre is köszönöm.
-
ViZion
félisten
Írd ki DVD-re és tedd rá...
ex-kollégáknál volt OS X, meg is vádoltam, h akkora az arc, h má' windóz nem is elég... erre mondta, h az drága, ez ócóbb és jobb. Naná, h nem hittem neki, mire mutogatták az árakat... hááát, pirultam rendesen. Tényleg olcsóbb, sok cuccot adnak hozzá, bolondbiztos, gyk. nincs vírus, etc...
AMD-re is rá lehet hegeszteni úgy tudom, de a részletek sosem érdekeltek igazán, nekem az OS X túl mainstream... -
Syl
nagyúr
válasz
McSzaby #18205 üzenetére
Oké. Rögtön megveszem a Mountain Lion-t (17,99 €), ha valaki felrakja a gépemre.
-
McSzaby
őstag
válasz
ViZion #18202 üzenetére
Nekem tetszik nagyon és egy Debian alapú disztrót keresek, mert kicsit kéne edzenem azokban a disztrókban, mostanában nagyon Arch vonalon vagyok. A Mac Os-t amúgy is tervezem kipróbálni, de addig nyomatom ezt, kipróbáljuk. Elvileg a tárolóban még a 3.8-s kernel is fent van. Legyen rajta internyet, gyors legyen oszt' jóvan
-
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #18199 üzenetére
Yepp!
Francia cucc, jóféle. Előnye egyben a hátránya is számomra: egyedi gnome shell.
Nagyon jól áthegesztették a GS-t, kicsit szokni kell, OS X fílingre gyúrtak. Sajnos a gyári extensionok nem futnak, nem települnek rá. Nagyon nem mélyedtem el benne, gondolom meg van a módja a hegesztésének itt is. Amúgy nálam gyors volt, sok gondom nem volt vele a próba alatt (nem hegesztettem, pár dolog telepítés, stb. kb. 2 hétig használtam alkalom szerűen).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Asus Rog Strix G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest