- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
front3r
őstag
válasz
PociAti #31089 üzenetére
Már megint jössz ezzel a hülyeséggel, hogy hány watt illik a kerékpárútra... a rolleren vannak sebességfokozatok, senki sem nyomja tövig, ész nélkül amit tud a rollerre, már ha ismeri a KRESZ-t persze. A közútra nem illik a roller inkább, ez főként a nagyobb forgalmú utakra érvényesek. Az autósok nagyon nem nézik jószemmel ha ott megy a rolleres, mivel nehezen illik a dinamikába, amit az autósok diktálnak. pl. Figyelni kell a rolleresnek az úthibákat, amikor lassítani fog, akár hirtelen. Sokkal érzékenyebb erre egy roller, mint a bicikli.
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
PociAti #31074 üzenetére
Igen ezek problémásak voltak, ha jól emlékszem vagy a "C"-alak által bezárt szöggel, vagy a hosszúságával volt baj. Sima G2-nél javították, ez már szitálni sem szitál. Múltkor megdurrantottam egy közepes padkát nyélgázon (bicikliúton, autóuttal kereszteződésben) a korábban leírt fény hiánya miatt. Semmi gáz nem volt, elnyelte szinte teljesen, pedig konkrétan durranó hangot adott ki a csillapító.
Sisak nélkül meg eszembe sem jutna közlekedni. Már a 30-at is fullface bukóban mertem csak vállalni.
-
válasz
PociAti #31068 üzenetére
Igen, tudom.
De remélhetőleg Kenobi Mester az erő segítségével megtalálta a rollert.Egyébként a "Xiaomi Elite" keresésre Google az ugyanilyen fantázianevű Xiaomi légtisztítót adja be. A képek között ott van ugyan a roller is, de lefelé görgetve csak a Xiaomi Purifier Elite jelenik meg.
Az "5 Elite" az meg vegyesen adja a rollert, ill. a telefonokat.De amúgy jogos, nem úgy hívják a rollert.
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #31062 üzenetére
Egyre több videó jelenik meg a Ninebot Max G3-ról, de többségük még mindig csak webes fotók alapján készült technikai paraméterek felsorolása, vagy kicsomagolós videó.
Ez a spanyol nyelvű anyag azért messze sokkal jobb azoknál (hallgatható angol nyelven, magyar felirattal).
https://www.youtube.com/watch?v=LuBjomvq-KE&t=729
Itt a 12 percnél azt demonstrálja, murvás-homokos út ellenére is milyen jól megbirkózik a meredek emelkedővel annak ellenére, hogy csak az egyik kerék hajtott. (Közben a TCS teszi a dolgát.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #31060 üzenetére
Sokan nem gondolnák, hogy a motor szétszedése sem nagy kaland, viszont megkönnyíti a munkát, hogy nem akadályoz a vezeték, illetve a gyorskötöző is alkalmazható.
Van egy mágneses erő, amit le kell küzdeni (de nem vészes), illetve óvatosan rakni vissza, nehogy becsípje az ember ujját. Ennek módszere, hogy két lábbal állunk a kerék széleire és úgy engedjük vissza lassan a helyére. Az alumínium csapágyházak szerencsére nem fogták erősen a csapágyat, könnyen lecsúszott az is.
A körben lévő csavarokat menetrögzítővel ragasztották, de pontosan illeszkedő csillagcsavarhúzóval / T-kulccsal sikerül kipattintani, sérülés nélkül. Amikor meghúztam őket, pár nap után ismét ráhúzást igényelt, de menetrögzítőt nem raktam bele, azóta stabil.
Hasznos segédeszköznek bizonyult a fűrésszel levágott tömör / kamrás gumi is, arra fektetve lehetett feszegetni, kínozni, taposni. Ezek nem saját képek, valamelyik videóból vágtam ki korábban, de ugyanazt látni:
Ilyen lyukat kellett fúrnom a szelephez, mivel tömör gumis volt, amit megutáltam:
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31057 üzenetére
Igazából ott b*sszák el sokan, hogy nyújtani akarják az acél huzalt:
annak nagyon NEM feladata, hogy nyúljon. Azért van a mélyedés a
felni közepén, hogy oda kell beilleszteni, utána simán rámegy.
Amúgy tök jól leírod, igazad van, mások az arányok. Átlag kerékpár
belsőt gyerekek is le tudnak cserélni. Rollergumit néha szerelők se.Szerk: a méreten felül az adott gumi oldalfal merevségétől függően
néha kézzel simán fel lehet rakni. Mást meg szerszámmal is nehéz.
(Az szokott gondot okozni, hogy bent maradjon a mélyedésben.)
-
frigoo
aktív tag
válasz
PociAti #31049 üzenetére
Sziasztok! Még decemberben írtam ide egy Ninebot F25E roller félresikerült régióváltása okán, miután a roller max sebessége 15 km/h-ban maximalizálódott. Tudnátok nekem ajánlani egy szervizet, ahol segítenének nekem a gyári állapot visszaállításában? Én vidéki vagyok (Paks), de nem gond, ha Bp.-re fel kell ugrani. Előre is köszönöm.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #31011 üzenetére
Egyszerűen nem kellene létezniük.
Tudod, addig könnyű ilyeneket leírni, amíg neked adott dolog nem tetszik (nem fontos).Csak ha ilyen a gondolkodás, és egyszer a farok rossz oldalára kerülsz, akkor máris nem lesz annyira vicces ez a pálcika-soviniszta hozzáállásod. Azt írod, hogy neked néha KELL járdáznod, ezért elvárod, hogy a szabályozás alád dolgozzon, és örülsz, amíg így van, de bármi más elképzelés esetleg igény (emelkedőn felmenni) az nem normális, sőt tiltandó.
Ui: röhögnék, ha explicit betiltanák a rolleres tempomatot, mekkora műsort csinálnál itt...
Vagy ha neked is kötelezővé tennék a bukósisakot mert: vannak akik önerőből túl hülyék. -
front3r
őstag
válasz
PociAti #31011 üzenetére
De a korlátozásokat fel lehet oldani, tehát a sebességre mennek, a korlátozások csak a törvények miatt vannak. Lásd, hogy már 140 km/h felett is lesznek lassan rollerek.
Szerinted az én rolleremnél a gyári adatlapot veszik figyelembe(pl. rendőrök), vagy a roller tényleges teljesítményét, amit feloldással el lehet érni? Szerintem az utóbbi.
A hatótáv problémát meg nem úgy értem, hogy ne lenne elérhető nagy hatótávú roller, hanem ezzel kötelezően együtt jár a nagy sebesség is. Jó lenne elérni a 100-150km valós hatótávot már, így nem kell töltened a munkahelyen a rollert, ha pl. 30-40km-re van a lakóhelyedtől. Jó lenne ha ez lenne már az általános, mert tudom, hogy vannak ilyen rollerek, de ezekből nem olyan nagy a választék.Az emelkedőkkel kapcsolatban megint nem értek egyet, mert nem mindenki lakik az Alföldön.
Miért ne lenne keresnivalójuk a kerékpárutakon? Azért ez nem annyival szélesebbek, hogy ne férjenek el, még a kormányuk sem olyan széles feltétlenül, mint egy biciklinek.
Ez már megint egy olyan hozzáállás, ami egy beszűkült, buborék nézőpont.
Én se azért vettem ilyet, mert menőzni akarok, hanem akartam egy strapabíró rollert, ami stabil, és több behatást elbír hosszabb távon, és cserélhetőek rajta az alkatrészek, és nem kell a munkahelyen tölteni. Ráadásul nagyobb testsúlyt is elbír. Na ez is egy fájó pont, hogy a legtöbb roller csak 120kg-ra van gyártva.
A járdán meg ne menjen se bicikli, se roller. Ott az úttest, vagy a kerékpárút. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30974 üzenetére
Gyenge hatásfokkal akkor is lehet fékezni, ha a fékrendszer hibátlan, csak a pilóta nem elég képzett, és/vagy pánikol. Ellenben ha mindent megtesz, mindent jól csinál, de nem lassul ennek ellenére kellő mértékben (mert műszaki hibás a fék) az másik kávéház.
tudott a hibáról, nem a fék hatásfokához választotta meg a tempót
Akkor meg egy címeres ökör. Tudod mekkora tempót kellett volna választania? Nullát... Nekem erről az az amcsi autóbaleset jut eszembe, ami több hibaponton elkerülhető lett volna, a tesztelés adott ponton való megszakításával, azonnal, mikor a hibát érzékelték.1) kimennek a prototípus autóval a csúcsforgalomba csapatni/forgatni (felelőtlenség)
2) kiderül, hogy baj van a gázpedállal, néha beragad, mégse állnak le (veszélyeztetés?)
3) folyamatos fékezéssel tudják "kordában tartani" a bődületesen erős motort (őrület!)
4) amikor érzik, hogy már megégett a fék, itt még utoljára kiállhatnának a forgalomból
5) tovább hajtanak majd egy piros lámpánál nulla fékhatással telibeverik az ott állókatEzzel amúgy összehozzák a világ egyik legjobban dokumentált, nem megrendezett, de nagyon erősen "előkészített" autóbalesetét: mögöttük is megy egy saját kamerás autó, bent is forog több kamera (elvégre tartalomgyártók, dől a lé), ráadásul kórházba küldik mind a saját videósukat, mind az autó tulajdonosát (övé persze a legfőbb felelősség!).
Utóbbiban segített volna, hogy ha már van rendes biztonsági öv, használhatták volna... Persze jobb lett volna, ha a "red flag"-ek gyülekezésével megszakítják az egészet, csak mégsem tették valamiért, de ha már így alakult, sokkal jobb lett volna, ha használják a passzív biztonsági megoldásokat (kicsit olyan, mint rolleren a bukósisak: tudjuk, hogy nem kerüli el helyetted a balesetet, viszont ha beüt a szar, akkor életet menthet).
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30968 üzenetére
El kellene olvasni a leírást is: nem fogott rendesen a fék. Más kérdés, hogy alapvetően túl gyorsan ment, de ha nincs műszaki hiba, akkor meg is megáll, és így sem volt sérülés. Az autósnak ehhez valóban semmi köze nem volt, nem lehetett, ez már az a kategória, mikor a gyorshajtás miatt esélye sincs észlelni az elsőbbségre jogosultat, jogilag felmentik...
(Megjegyzem, azért ez se triviális, anno egyik ex-kollégámat majdnem telibeverte hátulról egy 140-nel érkező - 50-es szakaszon vagyunk - hogyismondjamfinoman: "autóstárs".
Szerencséje volt, mert visszarántotta a kormányt, sávváltás közben, így "csak" anyagi kár lett a vége. Meg a jogsi bevonása. Neki. Azaz a sértettnek, mivel a bíróság szerint sajnos nem volt elég körültekintő a sávváltása megkezdésekor, hiszen nem győződött meg arról,
hogy "fénnyel" érkezik valaki: nyilván ez is baromság... de ez van, ha "csókos" az ellenfél.)Lakott településen kívül, normális kerékpárúton 25 km/h sebességet is elfogadhatónak tartom
Érdekes, hogy csak kifejezetten lakott területen kívül (nincs keresztforgalom, jellemzően), amikor ugyanitt felmehet tetszőleges SMKP, száguldhat akár 30 km/h sebességgel is.Amennyire jelenleg sejteni lehet a dolgokat, lesznek "kis" rollerek 25 km/h limittel, viszont a kerékpárút használatukat nem korlátozzák lakott területen kívülre, azok belül is fognak "száguldani" annyival. Nem feltétlen ész nélkül, tételezzük fel, hogy nem mindenki hülye. Lesznek továbbá nagy teljesítményű elektromos rollerek, jellemzően nem is hajthatnak fel a kerékpárutakra: esetükben lehetne tömegesen számítani torontói példára, hacsak... Hacsak nem vesszük észre, hogy most is vannak ilyenek, így évek óta közlekednek velük sokan, és bár vannak balesetek (akár súlyos, ill. néha halálos balesetek is), azért a nagy többségük még mindig balesetmentesen használja ezeket is. Különben már rég eltűntek volna a piacról. Hogy ez neked nem elfogadható: tudjuk. (Olvastuk.) De nem fogod tudni megszüntetni és még akárhányszor leírod, hogy maximum 25, meg minden más darwini kiválasztódás, ez nem lesz igazabb... Alapvetően azt kellene felismerni, hogy hol szabad többet menni, hol biztonságos mondhatni mindez, ahogy azt is, hogy hol még annyit se.
Ui: egyetlen balesetem sem volt azért, mert néha gyorsan hajtottam. Bukfenceztem már sár miatti elcsúszáson, meg széttörő, elrozsdáló alkatrészek miatt, utoljára pedig ugye a kerék küllői fáradtak el. Pech. Magyarán jóval veszélyesebbnek tartom a nem megfelelő minőségbiztosítást, illetve a "nagyon kínai" gyártmányok (nem) megbízhatóságát, mint azt, hogy egy felnőtt ember ~25 év vezetés után ne tudna "felnőni" a feladathoz, azaz ne tudna a forgalomra tekintettel közlekedni, vigyázni magára, és másokra is. Tud.
Nem azért, mert valami vízfej azt mondta, hogy márpedig 25 km/h és akkor biztonságos lesz. Mert attól önmagában még nem lesz az. Ha 25-tel se lát, se hall módra megy, ugyanúgy önveszélyes, közveszélyes. Amúgy visszautalnék a 2020-as videómra, amikor még elég kezdőnek számítottam rolleren (max. 1000 km), de már lelkesen tuningoltam.* Mit látsz? Ha elütnek macisajt ellenére, nem hibáztathattam volna magam? Tudjuk, hogy 28 km/h volt a végsebeség, talán benézett a 30-ba is a lejtőn, nem ezen múlik: mi a hiba a képen?
Lelövöm a poént: tempomattal megyek, nincs fékkészenlét. Nincs is mechanikus fék.
Lehettem volna torontói, ha az utolsó pillanatban rányomok a fékre, nem lassulva eleget. Szerencsére maradtam az a motoros, akinek alapból a kitérés manőver jutott eszébe.
(És nem átallottam ezt végre is hajtani relatív nagy sebességnél a roller megdöntésével.)
*: Kugoo S1 jellemzője volt, hogy lejtőn megállni nehéz volt vele, mert a motorfék nagyon kevés volt rajta, nade dupla motorral nem csak a gyorsulás lett jobb, hanem a fékezés is.
-
front3r
őstag
válasz
PociAti #30968 üzenetére
Lehet így a videóban más a sebességet "látni", de azért a rolleresnek lassabban kellett volna mennie, és vagy ő nem fékezett időben, de valami a reakciójával nagyon nagy baj volt, vagy a rollerével.
Érdekes, de én az OOTD D99 rollerremmel a fékezés nem jelentett problémát, sőt, ha nagyon meghúzom, akkor majd előreesem, annyira hatékony. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #30968 üzenetére
Ezen már felesleges lenne okoskodni, talán annyit fűznék hozzá, hogy 350 W-on oda sem tudtam volna érni időben, hogy elüssem az autót. Így furcsa látni, hogy a kamera is már látja, de az ember mintha nem nagyon lassítana. A srácnak erősebb gépe volt gondolom, de a fékezési technikát nem nagyon gyakorolta.
Hogy valami haszna is legyen a beírásomnak, hátha valaki nem látta még a videót (a hatékony fékezésről):
https://prohardver.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_28536-28536.html
-
csababarca
őstag
válasz
PociAti #30959 üzenetére
Mondjuk ilyen szituációban nem a roller hibája, ha elcsapják, egyszerűen nulla agyikapacitással rendelkezik az, aki egy kereszteződésbe, legyen az táblás, vagy egyenrangú utas, belemegy ész nélkül akár 10km/h-val is.
Egyszerűen figyelni kell, én rutinos autóvezető vagyok a többszázezer km-vel a seggem alatt, de rollerrel egészen máshogy közlekedek, ott rutintalan vagyok.
Ezért egyértelmű, hogy óvatos vagyok.Budapesten egész sokat rollerezek, alapvető számomra, hogy nem hogy egy kereszteződésnél, de egy kapualj előtt is majdnem állóra lassítok, who knows kirobban-e egy autó, vagy akár gyalogos, kerékpáros, babakocsis.
Felettem írták a buszos esetet, én egy autó mellé se megyek be jobbról kereszteződés előtt, pedig elférnék, de egyrészt nem rohanok, másrészt ki tudja észlel-e ő maga, vagy nem és hirtelen gondol egyet befordul jobbra.
Az emberek teljesen idióták nem kell az autózókat, kerékpárosokat, rollereseket figyelni ennek megállapításához, elég csak a gyalogos közlekedéskultúrát megnézni egy sima átlag budapesti délutánon.
de vidéken is ugyanez a helyzet sajnos, az ember ha hülye, akkor szabályozhatnak akárhogy, bele fog ezekbe menni.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30959 üzenetére
Teljesen igazad van, ez egy életveszélyes szituáció, viszont ott csúszik el a történet, hogy az a része, hogy a rolleres végig takarásban "fénnyel" érkezik, végülis kinek a felelőssége: természetesen EZ a rolleresé... Miközben a balra kanyarodónak meg kell győződnie arról, hogy megadja az elsőbbséget minden érintettnek, csak ugye annak nehéz, akit nem lát... (Ha jól emlékszem M. Richárd ügyében is felmerült, hogy igaz, hogy 130-cal érkezett, ám akit telibevert az végülis keresztbe fordult előtte, magyarán "nem adott elsőbbséget"...
)
Rákerestem, bűnösnek mondták ki azt a sofőrt is. Ez az utasai életét nem hozza vissza.
Ad1: két keréken úgy kell közlekedni, mintha láthatatlan lennél, mindenre is figyelni kell.
Ad2: ha valóban láthatatlan vagy, számítanod kell neked takarásból bekanyarodókra is.A fentiek folyománya, hogy nem mész bele ebbe a szituba 35-tel de 25-tel sem... Adott esetben megállásra felkészülve fékkészenlétben mész...
Alapvetően azzal dologgal vitatkoznék, hogy csak azért, mert a roller képes 35-tel (45-tel) menni, azt jelenti, hogy folyamatosan annyival fog vele menni a felhasználó: tud menni lassabban is. Ellenben ezekben a szituációkban nem fogja megvédeni egy 25-ös sebességkorlát a rolleren... Hiába látja "időben" a keresztbe forduló autós, ha úgy dönt, hogy márpedig ő befordul, majdcsak lefékez a rolleres... (És amúgy ha csupán enyhe fékezésre kényszeríti, az még bele is fér az elsőbbségadásba.) Mondok egy példát: ugyanez a szitu, amit vázolsz, ám nincsenek takaró autók, egyedül vagyok a sáv közepén, a szembe jövő látja, hogy jönni fogok, tudja, hogy telezöldes kereszteződés el kell engednie... Összenézünk, de ő sz*rik bele, befordul előttem. Fékkészenlétben voltam, mert számítottam erre, viszont ha nem figyelek, és mondjuk 25-tel érkezem, baj van! Konkrétan nekem kellett megállnom.
Amúgy ha azt mondod, hogy ebben a helyzetben az a helyes, hogy 15-tel csorogsz be, rögtön megállva, amikor épp ki akarnak vasalni, akkor nem tudok nem egyetérteni!
Teljesen jól csinálod... Viszont ez nem indokolna fix 15 km/h-s sebességkorlátozást. Szóval szerintem azt kéne elengedni, hogy azért, mert valaki nagyobb tempóra képes vasat vásárol, és azzal közlekedik, nem feltétlen öngyilkos-jelölt hülye, hanem esetleg rendelkezik jogosítvánnyal és közlekedési tapasztalattal, hogy adott szituban hogyan jöhet ki a legbiztonságosabb módon... Akár fékkészenlétben érkezéssel, megállással.
(Szerk: sok-sok évvel ezelőtt motoron/szabályosan/buszsávban, miért nem indultak?)Minden olyan szituáció, amiben a másik ügyességére bízod az életed, lutri. Persze tök sokan mondják, hogy na, ma megint megmentettem valaki más életét, biztos így is van, hiszen a mindennapi közlekedésnek csupán egy keretet ad a szabályrendszer, viszont kisebb-nagyobb mértékben hibáznak a résztvevők. Onnantól jön a rutin, meg az évek. (Mégegyszer: annak van elsőbbsége, akinek megadják. Autóban is. Véd a kasztni, de mindentől az se véd meg... ergo inkább lemondok az elsőbbségemről, ha látom, hogy ellenkező esetben nagy bajba kerülnék a mások figyelmetlensége miatt. Viszont nem egyenlő azzal, hogy pl. egy védett útvonalon folyton lefékezek 25-re és benézegetek a jobbra lévő utcákba, mintha jobbkezes lenne, és mindig meg kéne állni... Jut eszembe, sajna G-Boosteres haverom pont egy ilyet szívott be. Valaki kivágott a főútvonalra, és megállt ezért az egész vonat... Nyilván hibázott ő is (belecsúszott az előtte haladóba). Sajnos, vagy sem, egyrészt el is meszelték, másrészt az autó GTK: shit happens!
Ui: el lehet képzelni azt a szituációt is, mikor a rolleres jobbról beérkezik egy busznak a holtterébe, megpróbál elosonkodni mellette. A busz viszont fordul be jobbra. Vége van. Természetesen a buszsofőr okozza a balesetet, jogilag nem kérdés, ellenben az ember, aki oda bement, még ma is élne, ha nem megy be oda. Ezt amúgy lehet tanulni is, meg persze a mindennapi közlekedés során idővel kialakul az életösztön. Csak legyen időd!
-
válasz
PociAti #30959 üzenetére
Hát igen.
Én is inkább úgy vagyok az ilyen kereszteződésekkel, h már jóval korábban elengedem a gázkart, és csökkentett sebességgel érek oda, számítva rá, h esetleg nem kapok elsőbbséget, mert hirtelen érek oda, kitakart valami autó, vagy szimplán csak nem figyelt egy másik autós, mindenesetre legyen időm fékezve nullára lassulni, ha szükséges.Autóval közlekedve ez persze nem gond, mert ha nekem is jönnek, a karosszéria megvéd.
De a rollerest csak az védi meg, ha ésszel, előrelátóan közlekedik.
Sajnos ez ilyen. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30945 üzenetére
Az ezzel az alapvető probléma, hogy sehogyan sem "lépsz ki" egy autó takarásából. Mármint sem 25-tel, sem 35-tel... ha ilyen van, ott valami nagyon el van b.szarintva!Normálisabb kereszteződésekben van némi beláthatóság (ezért is tilos közvetlenül kereszteződés elé parkolni, bár sokan ezt sem tudják!), és a KRESZ szabályozza az elsőbbségi viszonyokat. Magyarán, ha macisajtja van az autósnak, az már teljesen tökmindegy, hogy a rolleres 25-tel, vagy 35-tel érkezik: kutya kötelessége elengedni.
Ha viszont egy jobbkezes kereszteződés, akkor a rolleres sem eshet be 35-tel, mert ugyanúgy kutya kötelessége neki is előnyt adni az esetlegesen jobbról érkezőknek. Magyarán egy jobbkezesekkel tarkított (mondjuk "kertvárosi") részen egészen más dinamikával célszerű haladni, mint egy védett útvonalon. Ha védett útvonalon nem használod a bizalmi elvet, azaz minden kereszteződésben úgy lelassítanál, mintha bármikor jöhetne valaki szabálytalanul, aki miatt inkább meg fogsz állni, hát...
Nagyon hamar kivágnának a forgalmi vizsgáról: nagyjából az első ilyen esetnél.
Élesben csinálod? Le fognak darálni az útról, mert nem így működik a közlekedés...
Ui: 2020, dual motoros S1 teszt. Végsebesség 28 km/h: ha nem térek ki, elütnek.
Mi van akkor, ha lassabban érkezem? Pontosan: elém türemkedik, és az oldalának csapódom. Mi van, ha gyorsabban? Hamarabb elmegyek előtte, nem kell kitérni.Sokszor sajnos teljesen független az, hogy észrevesznek, és így megadják, ami jár. (Elsőbbség ugye. De ha nem adják meg, járhat a szád. Úgyis téged visz a mentő...)
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30956 üzenetére
Való igaz, amikor ~2 éve ezt írtam összefoglaló/ismeretterjesztő (
) jelleggel, abszolút nem volt szkópban ez a technológia! (Őszintén megmondva csak az RC autóban láttam, ott is elég vegyes hatásfokkal működik, de a szerepe ott jelképes. Ha itt a "szivacsbetét" helyett "habbal" töltött belső van, az is lehet elég puha, mégis defektálló megoldás.
)
-
somé
őstag
válasz
PociAti #30947 üzenetére
Nem. Tavaly tavasszal elvittem tőlem 70km-re szervizbe (útba esett), ahol "elvileg" belsőt tettek bele (azt kértem, az első meghajtó kerékről van szó), akkor nem néztem, de igazából nyomát sem látom, hogy hozzányúltak volna, tekercselésig szétszedtem pár napja, a felnin semmi nem látszik. A gumi tartósságával vitatkoznék, cirka 80km van benne és totál kopott a külső. De legalább nem ereszt azóta sem, viszont a hátsó is beadta az unalmast, van hozzá külső, szereztem belsőt is, viszont összerakás után (helyi gumis) derült ki, hogy a szelep túl kiáll.
Ezt a mizériát akarnám kiváltani tömör gumival. A rollert nem én használom, hanem a 13 éves fiam, aki nem egy súlyos egyéniség, ezért is érdekes a gyors kopása a guminak.
Van nálam tömör gumi is, így azt mondanám, hegy egy 3,5-4bar-ra fújt tömlős vagy tömlő nélküli gumi legalább olyan kemény, sőt, mint egy belső lamellás vagy könnyített tömör gumi.A szakszerviz köszönöm, de eszembe sem jutott, ránéztem, szabadrablás, nem részletezem.
-
pescara
aktív tag
válasz
PociAti #30900 üzenetére
Hat azt en nem talaltam meg az appban, hogy hanyszor lett toltve. Marciusban lesz 2 eves, most 2000 km-en tul van. Nem szoktam hagyni 20% ala merulni es altalaban 90% ra toltom, 5-6 toltes utan szoktam 100% ra. Ugy latszik ez mukodik, mert ugyanannyi km-t elmegy mint amikor vettem, ugyhogy az akksi valoban ,,ujszeruen' viselkedik. Mondjuk hideget meleget nem igen kapott, lakasban van tartva.
-
enginev3.0
félisten
válasz
PociAti #30938 üzenetére
Megjött a másik ezermester, téged is élmény ám olvasni
Összegyűjtesz pár neked tetsző hirdetést, vagy hibát és aztán azt szajkózod nonstopHatalmas és nagyon hivatalos forrás vagy egy statisztika felállítására, teljesen hiteles
Én legalább leírom hogy szerintem, te meg a saját állításodat készpénznek állítod be mindenkinekHál istennek hogy meg tudod venni te is magadnak azt ami neked tetszik, meg én is, meg a többiek is. Lehetőleg kerüljük egymás hozzászólásait, és akkor nem kell ennyit írnod feleslegesen, újra és újra, és újra
Ha elüt egy autó tök mindegy hogy 25tel vagy 35tel mész ...
És mégis miért üt el az autó? Mert mondjuk 35-ös tempónál kevés ideje maradt téged észlelni!Ez volt a kedvenc részem. 20szal közlekedő biciklist még sosem ütöttek el mi? vagy gyalogost aki 5km/hval sétál?! Vagy futó embert? úristen, nagyon unalmas a sok önkéntes rendőrködés meg minőségellenőr
De, a bicikli sokkal-sokkal biztonságosabb a rollernél. Főleg az ilyen Kugoo típusú gyors, de ócska szerkezeteknél.
Ne keverjük már össze a biciklit a biciklisekkel, és a rolleresekkel
A bicikli egy eszköz, ha elütnek meghalsz, vagy megsérülsz, jobb esetben egyik sem
A rollernél ugyanez a helyzet
Az hogy épp most talán több rolleres baleset van mert "picit" többet vesznek manapság belőle a felelőtlen emberek is, az nem az eszköz hibája, ha mint eszközt nézed a két dolgot, akkor pont ugyan annyira szar a helyzeted az úton meg az út mellett is
Ne azt nézd hogy kik és hogyan használják, mert akkor elkezdhetném ide sorolni a 70 éves öregasszonyt aki úgy megy át biciklivel az úton mintha tank lenne....Csak kerüljük egymás kommentjeit, és nem lesz tele szemetelve a topik, na nem mintha sokat járnék ide, az ilyen mindent tudó emberek miatt
-
Reaper
őstag
válasz
PociAti #30904 üzenetére
és @Thunderzolee:
Köszi szépen, nagyon komoly és részletes leírás, összehasonlítás, ezek alapján szerintem maradok a Ninebot G2nél és akkor keresek minél újabbat, vagy meglátjuk, hátha tényleg jön készlet kisöprés. A leírás alapján végül is a felfüggesztés és a picit nagyobb akku miatt szerintem jobb lesz nekem. Ahogy te is írtad, az is biztató, hogy világszerte nagyon ismert és ajánlott típus is, míg a Xiaomi még nagyon új.
Egyelőre a G3-at nem célzom meg, mert nem tudom mennyire fog tetszeni nekem ez a rollerezés, úgyhogy a 200-250 körüli ár marad. Használgattam én a Limeot is, de a kerületünkben pont megszűnt, így nem tudom már próbálgatni, meg annyira olcsó sem volt. -
csababarca
őstag
válasz
PociAti #30862 üzenetére
nem azért vernyákolnak az adófizetők, mert völgyhidat építenek.
Hanem mert túlárazva, 90%-át lelopva, minőségre nagyívben téve építik meg ezeket.de az m6-os alagútja is megérnek egy misét, vagy a sopron melletti alagúté, ahova konkrétan billencsekkel hordták fel a földet, mert nem lett volna alagút.
-
válasz
PociAti #30860 üzenetére
A KRESZ kerékpáros számára csak lakott településen kívül megengedett a 40 km/h tempó. Azt pedig önerőből teszi
.Ha önerőből gázol halálra negyvennel az miben különbözik attól,ha motor hajtja és úgy gázol halálra negyvennel?
Sietéstől érezzük kevésnek a tempót.
Nem sikerült jól értelmezned. Ha stabilan vezeted a 30-32 km/H sem sok, hetek óta egy Mamba Phantomot hajtok, és 33-mal is biztonságos. Megjegyzem eleinte én is gyorsank tartottam, mivel nem ülsz mint egy robogón, de hozzászoktam.
Utána már a 20 eléggé lassúnak tűnik. Csak azért hogy értsd, ha egy három éves eléd ugrik, hússzal vagy tizenöttel is olyan erővel Csapod el,ha nincs időd fékezni,hogy elszáll mint a győzelmi zászló.Attól mert egy autó képes 200 km/h sebességgel haladni, attól még nem kellene ezt a tempót engedélyezni nekik városon belül.
Német autobahn megvan? Sebességkorlátozás nincs. Magyarországon mondjuk nem működne,itt a sztráda is gyengébb minőségű.
-
válasz
PociAti #30858 üzenetére
Szerinted 23 km/h-t kellene bevezetni, mert azon tényleg látni lehetne hogy az végre saját gondolat! Úgy örülne neki mindenki!
Nincs saját gondolatuk. Egy olyan országban amely félig meddig már kint van az EU-ból (a nép meggyőzése már pipa, csak be kell jelenteni, de ebbe ne menjünk bele), nem kell az EU-s szabályozáshoz hasonulni.
Engedni kellene a 30-at, mert ezeknek a kisebb teljesítményű rollereknek 30-32 motorikusan a végük. Egyrészt azért, mert a KRESZ szerint a kerékpáros is tekerhet 40 km/h-val, másrészt azért mert a 30 km/h sok rollernél adott, pl Kugoo-k, vagy Mambák.25 km/h alatt alacsony a sebesség a haladáshoz. Ne adjuk már elő a Ninebotos ECO 15 km/h elég féle mesét. Próbáltam rászokni, egyszerűen tötyögés. A 20 km/h jó, de középső fokozatnak vagy alsó fokozatnak, magam is sokat mentem, több ezer kilométert ilyen sebességgel amikor nem siettem. De azért legyen már egy 25 km/h-s opció, márcsak azért is, mert a KRESZ szerint kerékpárúton, amennyiben az el van választva a járdától 25 km/h-val szabad haladni, amennyiben nincs elválasztva, akkor 20 km/h-val.
-
Sirtaky
csendes tag
válasz
PociAti #30831 üzenetére
https://kaabostore.eu/product/mantis-8-dual-1
Parancsolj, a gyári forgalmazó oldala .
Majd ha szerepel a gyári kiskönyvében vagy alul a matricán ami a típusát írja hogy PLUS akkor majd úgy hirdetem de NINCS ilyen felirat .
Nagyon jó hogy te mindent jobban tudsz kiGuglizol mindent más témában is . Ilyen elméleti okoska vagy .
Gyakorlati tapasztalatod a nagyobb rollerek világában nincs , elporoszkálsz 20-25-tel a naplementében...
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #30831 üzenetére
És még annyit a Kaabo cseppet sem hibátlan kommunikációjához, hogy saját termékoldalukon belül is megy a kavarás. A bevezetőt valószínűleg elfelejtették átszerkeszteni, csak ez így elég durva.
https://kaabomantis.com/shop/kaabo-mantis-10-eco-800/
Így kezdődik a bevezető:
"The Kaboo Mantis ECO 800 is a high-performance dual-motor drive, dual suspension e-scooter that ... "Lejjebb lapozva a Specifikáció résznél:
"Drive: Rear Wheel Drive
Motor: 48V 800W"
Csak egyszeres motort említenek,
mert a család felső tagjainál így jelölik amikor mindkét kerék kap hajtást: "Drive: front & rear wheel drive, Motor: 2x 60V 1000W BLDC"
-
Sirtaky
csendes tag
válasz
PociAti #30823 üzenetére
Kaabo Mantis 8 Dual motoros rollert hogyan hirdetnél ? Igen ez van a Vásárlási papíron a Garijegyen is . Van a Single 1 motoros meg a 2 motoros hajtásút nevezzük Dualnak . Ezt minden Kaabos így használja mindenhol Magyarországon és egyből tudja mindenki miről van szó .
Nem ez nem PRO az a 24,5 Ah Minimotors vezérlős négyszögjeles rángatós finoman nem adagolható rettenet .
-
PociAti
őstag
válasz
PociAti #30810 üzenetére
Két konkrét típus lett megemlítve, előkerestem ők mit írnak:
Navee V50i-E
General Range (km) [2] Approx. 50 km
[2] General range: Measured when there is no wind and at 77 ° F (25 ° C), the scooter is fully charged to ride at a constant speed of 9.3 mph (15 km/h) on a flat surface with a load of 165.3 lbs (75 kg).Még csak nem is 50 kg (mint ahogy korábban szokták), hanem 75 kg-os tömeggel tesztelték. Másfélszeres különbség azért jelentős. Célszemély is valószínűleg kevesebb ennél.
Navee szélcsendes időre adja meg az értéket. Ami nem azonos a menetszél hiányával.Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd Gen)
Travel range: 60 km
Enlarged battery capacity for a super-long range of 60 km*
*60 km travel range: The test was started after the scooter was fully charged using the accompanying adaptor and the adaptor indicator light turned green. The scooter was tested at (25±5)°C and an average wind speed of ≤3m/s, with a total load of 75kg±5kg. It was ridden on a flat road at an average speed of 15km/h until it significantly slowed and could not move. TIRT test data, report number: OTA1-202304763.
Aki nagyon akarja, az a konkrét vizsgálati dokumentációnak is utána járhat. Itt is 75 kg a teszt alany, és a szélsebesség átlagos értékének ≤3m/s van megadva (ami 10,8 km/h a gyengébbek kedvéért). -
válasz
PociAti #30808 üzenetére
Jawohl, herr Obersturmbannführer General.
Amint megtalálom, linkelem.Miért nem teszed hozzá ilyenkor, h D módban, nem S módban?
De nekem teljesen mindegy, milyen kis akksis rollerra beszéled rá lemmyt.
Majd megbánja.És pont azért, h ne legyen menetszél, ami csökkentené a hatótávot.
-
válasz
PociAti #30779 üzenetére
Igen, de mondjuk pl baráti viszonyban is vagyok a rollerszerviz tulajdonosával, most éppen napok óta, a Mamba Phantomot ingyen használhatom, ameddig az E2 PRO külföldön van szervizben
Még nem biztos, hogy bármelyiket eladom, pl az E2 PRO-t jobban el akarnám adni, mint az M365-öt, de azt meg senki sem akarja megvenni, 120-130K-ért. Anno 115-ért vettem 5 évvel ezelőtt az M365-ötMég ugye nem a fejlettebb összecsukószterkezettel van szerelve.
-
Reggie0
félisten
válasz
PociAti #30776 üzenetére
Ettol meg a lokacio frissitesre(azaz a beacon kuldesre) nem UWB-t hasznal meg mindig, hanem BT-t. UWB jelenleg csak arra jo, ha a kozelben van es ranyomsz az adott smarttagnel a kozeli keresesre, akkor bekapcsolja a smarttagen az UWB-t es a telefon tud iranymerest is vegezni es megmondja, hogy terben merrefele keresd, ehhez vagy iranytuvel mutatja vagy AR-rel rarakja a kamera kepere, hogy hol lehet. Ehhez viszont olyan kozel kell lenni a smarttaghez, hogy bluetoothon tudjon kapcsolodni es ott kuldi at az UWB bekapcsolasara a parancsot. Es persze a telefonnak is kell tudnia az UWB-t, amibol saccra 10 tipus letezik a samsungnal.
Masfelol a BT tokeletesen alkalmas a beacon kuldesre, sot alkalmasabb, mint az UWB, mert kevesbe arnyekoljak/csillapitjak a tereptargyak.
-
Reggie0
félisten
válasz
PociAti #30770 üzenetére
A samsung bluetoothot hasznal, az uwb csak a smarttag2-ben levo kiegeszito a kozeli pontosabb kereseshez es azt is csak azokkal a telefonokkal tudja, amik uwb kepesek es csak a smarttag tulajdonosa hasznalhatja(vagy akinek hozzaferest adott), alapbol nincs bekapcsolva, ahogy a csipogo sem csipog.
-
-
-
Tibee86
nagyúr
válasz
PociAti #30756 üzenetére
Ha a műhelyben kezdi el keresni akkor nagy eséllyel a műhely címe már meg is van.
“Persze nem rossz dolog a lokátor, de az csak az iskolázatlan amatőrök ellen hasznos.”
Aki rollert lop vagy akar lopni, nagyjából ez a kategória.
Nálam egyik döntő szempont volt a a lokátor, ezért is lett Segway. Meglepett, hogy más gyártóknál nem nagyon van. -
-
balintka
addikt
válasz
PociAti #30712 üzenetére
Annyira azért nem lapos, kb. a felére szokott lemenni, de legközelebb megnézem, mennyi az annyi pontosan.
Peaceliker: én kb. havonta egyszer szoktam, mert valahogy mindig kimarad. Olvastam, hogy a defektvédő folyadék (slime) segíthet ezen, a bringaszervizemben szerintem rakatok ilyet a gumikba (a bringáimban van).
-
Silentfrog
veterán
válasz
PociAti #30716 üzenetére
Itt viszont nagyon elrontották a mérnökök akik tervezték az Eu-s vezérlős g30-okat.
Kipróbáltam a gyári guminyomási értékekkel,(amit te is irtál) és 60%-os töltöttségnél már 20-al sem hajlandó alattam menni. 19km/óra gps szerint.Legalább azt megoldották volna hogy legalább 25%-os töltöttségig tudná stabilan a 25-ös sebességet, ha már le van szabályozva. Anno az Okaim 1%-os töltöttségnél is ment még 24-el.
GoodSpeed Én kényszerből használom annyira felfújva, jobb lenne a gyári, de úgy nagyon lomha a roller. és a végsebessége is 20 alatt lenne ha merül.
-
RaZroX
addikt
válasz
PociAti #30699 üzenetére
A KRESZ elvárásával nekem személy szerint nincs problémám, sőt. Mivel nincs mindenhol bicikli út és nem is lesz, ezért úttesten is kell közlekedni és hát rengeteg olyan biciklis, rolleres közlekedik akiknek fogalmuk sincs a KRESZ-ről. Jobb esetben nem érti mért engedem át és nézünk egymásra fél percig, rossz esetben kiugrik elém amikor nem kéne(úgy, hogy én kocsiban ülök).
Lehet nyugodtan kötelező egy KRESZ vizsga mindenkinek hiszen ez az alapja a közúti közlekedésnek, csak tegyék könnyen elérhetővé mindenki számára (nem tudom, most mennyibe kerül) vagy legyen benne az iskolai oktatásban.
-
válasz
PociAti #30689 üzenetére
A szakértő arról is beszélt, elképzelhető, hogy aki ezzel a járművel közlekedni akar, annak a jövőben le kell tennie majd egy vizsgát. A készülő szabály szerint aki húsz kilométeres óránkénti sebesség felett közlekedik, annak az úttesten kell mennie, a főúton megkülönböztetett mellényben
.Most ezt a 20 Km/h-t melyik ujjából szívta? A KRESZ szerint hibrid kerékpárúton 20km/h, gyalogosoktol elválasztott kerékpárúton 25 km/h.
Ha meg KRESZ vizsgához köti az összes rollert, akkor ledöglik ez a piac. Sőt akkor már robogózni éri meg. -
-
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30648 üzenetére
Úgy hívják közmegegyezés szerint. De amúgy technikailag 13*3.6=46.8V valóban...
Látom ismét sikerült megfogni a hozzászólásom lényegét, és kulturáltan válaszolni.Ja nem.
Ui: okoskodik az öreganyád térgye kalácsa: ez egy fórum, ahol beszélgetés zajlik.
Legalábbis normális esetben. De amúgy (prémium előfizetőként) tudok megoldást! -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30640 üzenetére
2.000 W-tal nem nagyon kerül ez azonos úthasználati kategóriába a kerékpárokkal.
Ebben amúgy teljesen biztos vagy? És ha igen, akkor milyen indoklást tudsz adni?
Mert nem megy gyorsabban, mint a kerékpáros, nem nehezebb, mint egy pedelec.Pedig tömege 24,6 kg (25-ön belül van) és sebességét is 25 km/h-ban korlátozták.
Előbbi csak a kötelező biztosítás miatt érdekes: kis rollernek 35 kg-ig elmegy...
Az egyetlen biztosnak látszó pont ez a 25 km/h, ez minden tervezetnél előkerült...
(Ennyit arról, hogy adjunk-e tanácsokat tervek szerint: most épp 1000W a terv.)
Ui: a 46.8V akkut (13s) megegyezés szerint 48V-osnak hívják, a legtöbb felületen.
-
hunluki
senior tag
válasz
PociAti #30640 üzenetére
Eladni semmiképpen sem szeretném, fallbacknek hibátlan ha nagyobbnak baja lesz.
Szoftveresen azért nem gondoltam állítgatni mert úgy vagyok vele hogy a mérnökök megtervezik és nem ok nélkül állítják oda a gyári értékeket ahova kell, de amennyiben ezzel élettartamot tudok növelni akkor kimondottan vágyott a módosítás. Ahogy írtam egyáltalán nem cél hogy vadállat legyen, pont ugyanazt várom el amit te, nyugisan gyorsuljon, ne kaparásszon, de 25-öt érje el, 90%-ban kerékpárúton közlekedek vele.
Tempomat musthave feature, gyárilag ezek az újak már nem tudják? Mert ebben az esetben instant kérem az turkált SW-t
Ez a 2KW teljesítmény nekem is indokolatlanul soknak tűnik, lehet mégiscsak jobb választás lehet a G2?
-
hunluki
senior tag
válasz
PociAti #30634 üzenetére
Lehet ettől függetlenül megtartom ilyen másodlagos rollernek, legalább megtanulom szerelni.
A kerekeken kívül semmiben nem volt soha hozzányúlva, teljesen gyári, szoftveréhez se nyúltam a hivatalos firmware frissítéseken kívül.Azt aláírom hogy az időjárás és a tömör gumi is sokat rontott a helyzeten, de célszerszámnak lett vásárolva és gyönyörű szépen tette is a dolgát, bőven visszahozta az árát.
Az M365 kb a rollerek swiftje, elpusztíthatatlan, olcsó, és megy amíg el nem porladAmúgy kb fixálódott a fejemben a döntés hogy max g3 lesz az utód. Már el is kezdtem fejben tervezni vele, a komoly hatótáv előreugrás jól fog jönni, ahova eddig kocsival mentem tizen-huszon km-es távok lazán meglesznek vele oda-vissza töltés nélkül.
-
-
válasz
PociAti #30600 üzenetére
2019-ben volt Kugoo S1 Pro-m 193 km erejéig. Aztán elázott. Az tudott alapból 30 Km/h-t alapból. Most napok óta használok egy Mamba Phantomot, ez megy 32-33 Km/h-val is. Kerékpárúton ugye 20 Km/H a megengedett ha közös a járdával, egyébként 25 Km/h, erre figyelek, de úton engedem 33-mal is. Viszont már ennél a sebességnél sem tartom annyira biztonságosnak a dolog, mondom ezt úgy,hogy protektor, bukósisak, motoros kesztyű van rajtam. Álltam egyszer épített rolleren, a Hajdúszoboszló - Ebes közötti szakaszon ahol kerékpárút is van, meghajtottam 40-45-ig, de fölé már nem mertem menni. Sorskísértés a dolog. Bírom ezeket a 110-zel tépő modelleket is, azért érdemes belegondolni, hogy akkora sebességnél mekkora légellenállása van egy álló embernek...
-
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30560 üzenetére
A selát-sehall bringás/rolleres szarrábírságolását én is támogatom, ön- és közveszélyes: gondolhatnánk, hogy "csak" önveszélyes, de nem, hiszen kiszámíthatatlan manővereivel mondjuk egy autóst is hirtelen irányváltoztatásra késztethet, amiből súlyos baleset lehet. (És még az sem biztos, hogy hallja a csattanást, ha annyira hangosan hallgat zenét...
)
Ui: ami a barcelonai cikket illeti, azt nem idézted, hogy kötelező a sisak, és az az 500EUR arra is vonatkozik, ha ezért kapnak el. Szóval nem csak a gyorshajtás szabálytalan.
(Megjegyzem, gusztustalan "újságírói" szokás* egy cikk címében arra célozni, mintha az valamiféle hazai szabályozásról szólna: valójában senki nem kap 200 ezres bírságot.
)
*: kattintásvadász (click-bait)
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30559 üzenetére
Ugyan már... Nálunk már 2019-ben kimondták, hogy SMKP, tehát kötelező a biztosítás, a sisak, meg minden (és bírságoltak is ezen "vélemény" alapján). Annyi a különbség, hogy törvénybe még nem foglalták, és csodával határos módon azóta már megoldódott, hogy lehessen biztosítást kötni, viszont csak a messiásként várt új KRESZ-ben lesz "rendezve" a rollerkérdés. Ami viszont mindig jön-jön-jön! Már 13 éve...
Tiszta sor, hogy a régi már elavult (1975), újat kéne írni. Viszont nem azért nem jött még ki, mert ebbe a folyamatba
csak neked csak mostannyi civil szervezetet bevontak. (Brutális amúgy, hogy buzizásba kezdesz egy rollerfórumon, csak azért, mert vki kritizálni meri a jelenlegi "jogalkotást".Arról meg ne is beszéljünk, hogy ki tette inflációkövetővé a jövedéki adót, ami mondjuk a benzinárnak elég jelentős részét képezi, aztán ugyanaz szörnyülködik, hogy drága lett.
Épp csak azt nem írtad, hogy gyújtsa is fel magát! Miközben ott a piros figyelmeztetés a kommentablak alján, hogy 2025. január 1-jétől már be is csukhatnak a kommentjeidért.)
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #30536 üzenetére
De akkor nem lett volna szabad ilyen esztelenséget leírni, ami a mérnökök hülyének nézése.
- Kezelési utasításban szerepel valami instrukció erre vonatkozóan?
- Videóban szerepel, hogy bevizsgáltuk mindkét ágon a teljesítményfelvételt, hogy ezáltal megismerjük a tervezett működést?Biztos lehetsz benne szerintem, hogy a tervezők gondoltak erre és megoldották úgy, hogy jó is legyen, védett is legyen a felhasználói hülyeség ellen. Lehet, hogy tényleg vesz fel áramot mindkettőből, de akkor az is tervezett.Vagy letiltják, amelyiket akarják, szakmailag gyerekjáték.
Ezt kellett volna megtudnunk végre egy szakértő videóból, valami épkézláb magyarázatot, nem ezt (én nem tudom bemérni, nincs ilyen a közelben):
-
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #30516 üzenetére
Mindkét forgatókönyv arról szól, hogy koncepcionálisan szar kezelőszerveket használsz.
Ezért, hogy ne kelljen használni, ki akarod váltani egy buta sebesség tartó automatával...
Ideiglenesen meg lehet csinálni: "amíg nincs baj, nincs baj". Sőt, ha explicit be is tiltanák,
akkor is használhatod tovább, mert mégis ki a fene fogja leellenőrizni? Egyetlen esetben
lehet belőle balhé, ha balesetbe keveredsz, akár önhibádon kívül, ha bizonyítható, hogy akezelőszerveket szabálytalanul használtad, rád verik a felelősséget. Ennek esélye pici.
Amíg nincs rá szabály, addig teljesen vadnyugati* a helyzet (firmware cserebere belefér).
*: ebben az is benne van, hogy a balesetet szenvedő, vagy hozzátartozója önbíráskodik... Ha esetleg kiderül, hogy azért történt a baleset, mert neked "kényelmetlen" volt a gázkart rendeltetésszerűen használni, és/vagy nem fékeztél időben, pedig tehetted volna... Pech.
-
DigitXT
félisten
-
válasz
PociAti #30503 üzenetére
Igen nem értem,ha törvény nem kötelezi a Ninebot és a Xiaomit sem miért tiltja le az EU-ban.
G30-nál idegesítő, hogy nincs allapotjelzo LED töltés közben, töltés után kikapcsol, ilyenkor gondolhatná az emberi,hogy az a visszajelzés, de a fogyasztásmérő még mindig 60W- felvételét jelzi:
Fogyasztásmérő nélkül honnan tudjam így hogx mikor állt le? -
-
válasz
PociAti #30465 üzenetére
Az E (E22, E25, E45), meg az ES (ES1, ES3, ES2, ES4) sorozatokról volt szó. Ezeket hoztad fel példaként, mint tömör gumis rollerek a Ninebot kínálatában.
Ezekre gondoltam, mint régi rollerek.
Ezeknek volt a kormányon, ill. benne az akkupack.Erre hozzákevered itt az E2 sorozatot.
Meg a leendő E3-at.Már nem ez az első eset, h úgy érzem a szövegértelmezés az nálad valahogy máshogy megy, akárcsak az érvelés.
-
válasz
PociAti #30452 üzenetére
Az E, meg az ES sorozatok olyan régi típusok, h szándékosan vannak kihagyva a listából. Van amelyiken még hátsó lámpa sem volt. De megint úgy csinálsz, mintha te ezt nem tudnád - mármint, h milyen régi rollerek. Bár szoktam látni, h ajánlgatod őket. Nekem mindegy. Én manapság már nem vennék olyan rollereket inkább, amiknek a kormányrúdjában vannak az akksicellák. (A súlyeloszlás miatt.) Meg hát ugye tömör gumis rollert se. Akkor se ha másfél centis rugóval párositják.
A másik két tömör gumis E2/E2 Plus szintén szándékosan van kihagyva, meg a Xiaomi 4 Go is, (mielött azzal is betámadsz). A 24V-os hajtásláncokat se erőltetném.
Az E2 Plus II meg ugyanúgy 24V-os, mint az elődje, és attól, h rátettek előre egy lengéscsillapítót, az ember sxggét még ugyanúgy szétrázza a hátsó tömör gumi.
De nyugodtan ajánlgassátok ezeket is, ez egy fórum, majd a kérdező eldönti, h mit vesz végül, csak legyen elmondva neki lehetőleg minden az ajánlott rollerekről pro és kontra, ami adott igényekre/anyagi keretre megfelel.Mitől elavult amúgy?
Azért mert az elmúlt hetekben bejelentett, még nem minden esetben tisztázott specifikációjú Segwayeket, vagy az ötös szériájú Xiaomi rollereket még nem írtam hozzá?Ha meg hibás, hát javítsuk ki.
Mindenkinek az az érdeke, h használható lista legyen. -
-
válasz
PociAti #30443 üzenetére
Ezt annyival kiegészíteném, h nyilván Aliról olyan vezérlőt kell rendelni, ami nem noname, hanem a rolleres szakmai körökben már általánosan bevált, és használt típus.
Valóban többfélét is hirdetnek, de van közöttük megbízható, és eredeti Ninebot is.
Amiket követsz szakmai rolleres csoportok, ott is mindenki aki ért hozzá, tudja linkelni melyik a megbizható vezérlő, és a leirás is közismert a csere folyamatáról.
Szóval ezt azért hozzátenném, h nem kell ettől a vezérlő-cserétől annyira félni.Ha lenne szoftveres megoldás, lehet inkább az terjedt volna el pl a G2 esetében is, csak úgy tűnik, tényleg egyszerűbb vezérlőt cserélni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti #30440 üzenetére
Az a szakmai cikk kicsit más kontextusban íródott, itt a mi esetünkben (akkuk és rollerek) megpróbálnám vázolni a lényeget.
Egy standard Li-ion cella töltési végfeszültsége 4,2 V és mondjuk 3,2 V-ig merítve még használható, akkor szemre is látszik, hogy ennek matematikai átlaga 3,7 V. Ezt nevezzük névleges feszültségnek.
Korábban voltak 3,6 V-os cellák, sőt ez manapság sem mindig egyértelmű, melyik gyártmánynak, pontosan mennyire jön ki az átlaga, némely esetben 3,6 V-tal számolnak.
13S konfigurációnál 13 x 3,7 = 48,1 V ezt simán mondhatják 48 V-osnak.
13 x 4,2 = 54,6 V végfeszültségre kell tölteni.
13 x 3,2 = 41,6 V lenne egy elméleti alsó határ, ilyen alapon mondhatnánk, hogy az üzemi feszültségtartomány 41,6 - 54,6 V között értendő.Amikor egy akku energiatárolási képességét (Wh) számítjuk az Ah-kapacitás alapján, mindig a névleges / közepes feszültséggel kell számolni, hiszen így jön ki korrekt eredmény. Ilyen egyszerű:
V x A x h = VAh = Wh
Wh mindig egyértelműbb, mert ahhoz nem kell tudnunk a feszültséget. Viszont nyilvánvalóan az energiamennyiség határozza meg számunkra a lényeget, mennyit tudunk a rollerrel pödörni stb. Hasonló, mint amikor "hány liter benzin van a tankban", nekünk ez a Wh energiánk.
Ah töltésmennyiség önmagában nem határoz meg energiamennyiséget, ha nem tudjuk hozzá a névleges feszültséget is. Jobb is lett volna, ha eleve a Wh szerepel mindig elsődleges fontosságúként, míg az Ah csak egy műszaki adat, amit szakemberek értékelnek esetleg, de laikus számára nem olyan lényeges, vagy épp félrevezető is lehet, csak megzavar.
Addig mérvadó az Ah, amíg egyforma feszültségű akkuk vannak (például egy telefonban*), de már egy laptopnál is félrevisz, hiszen lehet 3S / 4S konfiguráció például, ezért ott is egyértelműbb a Wh energia.
*Noha ebbe is beleköthetne valaki, miután 4,2 V fölé tölthető cellákat is kifejlesztettek mára.
-
-
válasz
PociAti #30432 üzenetére
Nem hiszem, hogy szoftveresen én tudnám ezeket módosítani, és igazából nem is szeretném. Tipikusan az a felhasználó vagyok, aki kicsomagolja, bekapcsolja, használja, és elégedett vele, vagy éppen visszaküldi .
A Xiaomi 5 Pro 400 wattos motorja számomra ezek szerint teljesen megfelelő lesz, ugyanúgy, mint a G2 esetében is.
Az F3 nekem is nagyon tetszik, de egyelőre úgy tűnik, hogy az 5 Pro lehet a legjobb választás számomra összességében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Gombászkönyvek egyben
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest