- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dangerzone
addikt
A tápkábelt úgyis el kell vágni, azt megoldjuk az új p4-es apa rákötéssel együtt.
De az alaplap forrasztása nehezebb lesz.
Esetleg ha Te, vagy bárki más tud olyan emberről, aki ezt megcsinálná, küldjön egy privátot. (Ezt a kérdést sztem majd vmi gányolós topikban is felteszem)#23977: Köszi, fel is keresem őket.
-
dangerzone
addikt
Ezzel a hőleadós dologgal megfogtál. Igen, ellentmondásba kerültem önmagammal. Szóval hogy ezt elkerüljem, úgy mondom, hogy kva meleg .
Hát, nem csináltam vele semmit. A kormot max le tudom róla takarítani, de a csatlakozóval nem tudok mit tenni. Az úgy benne marad. Bízom benne, hogy úgy olvadtak egybe, hogy ne legyen velük több gond.
-
dangerzone
addikt
Hát, nekem elég gyanús az a legalább 70 fokos "cucc" a műanyag mellett.
Persze okés, ettől függetlenül még lehet hogy az érintkezés volt a ludas. Jobban belegondolva valószínűbb is, mert sok ep35 lapot nem láttam így odakozmálni.
De most már mindegy is. Jövő héten jön a javítás, vagy legalábbis a kompenzálás része a dolognak.Igen, most ez a "pöppet megpörkölődött" lap megy. Itt van egy ud3p-is, de azt majd csak akkor ,ha sikerült valamit kezdenem a tápkábellal.
-
dangerzone
addikt
Annyira szembetűnő volt a probléma forrása, hogy észre sem vettem.
Most ,hogy egy Q9550 került a gépbe, picit félve néztem meg a proci tudását, még alapfeszültségen is, a korábbi tapasztalatokból kiindulva.
Itt nincs égett szag, mivel jóval kevesebbet eszik, jóval kisebb feszültség kell neki. Viszont megvizsgáltam utána az alaplapot, és a tápcsatlakozó melletti vrm-re csúszott a kezem. Ami rohadt forró még így is. Képzelem hogy a q6600 alatt mennyire melegedhetett, hiába a léghűtés. Nagyon kicsi a felülete, és ezért nem tudja leadni a hőt.
Húúú, de fejbe vágnám azt a mérnököt, aki így tervezte ezt a rohadt alaplapot.
Megnéztem egy modernabb p45 -ud3p deszkát. Na, azon már nincs a tápcsatlakozó közvetlen közelében vrm. Tanultak a hibájukból. (Ahogy én is. 4 magos proci mellé nem veszek olyan lapot, amin nincs böszme hűtőborda)De azért ez így elég veszélyes.
-
bim
veterán
jahh.
látod én ilyen ügyi vagyok.
de mostmár azért szeretnék egy sikot csinálni....Macka: nincs akkora viz ott.
amugy én ovatoságbol ráraktam a műanyag fedelét a procira és ugy csináltam. igy is ment rá 1-2 csepp viz amit egy sima papirtörlővel letöröltem.ez lehet hülyén fog hangozni de olyan apro a lyuk a procin hogy a viz nagyobb pöttybe áll össze igy simán letörölhető róla. -
bim
veterán
lepoliroztam és tök örültem meg minden.2 órám ment rá és szépen 2 oldalon a szélei bukkantak elő majd a közepe.sajnos kép nincs.
összeforditottam az apogee blokkal és a fény felé forditottam és a széleinél átsejlett a fény. mivel már rohadtul untam a polirozást ugy döntöttem hogy jó lesz az már és visszaszereltem.nyertem több mint 10 fokot terhelten ugy hogy közben tudom hogy nem jó munkát végeztem.amugy ugy néz ki boltolok egy rossz LGA lapot és kivágom a foglalatot belőle.belenyomom a procit és a nyákot jobban meg tudom fogni talán.és csak a közepét fogom nyomni, de azt erőböl..
igy a proci sem sérülhet és talán nem lesz domboru.
amugy megkerestem subarut polir ügyben és adott pár hasznos tanácsot.
én ugy gondolom minimum annyi benne lehet még hogy terhelés hatására ne azonnal 20 fokot ugorjon a hő hanem mondjuk 12-t. -
bim
veterán
-
VinoRosso
veterán
hát most egy hx 620assal szemezgetek, csak egy kicsit sok péz, de van rá bőven gar, és ha sokáig nem akarok cserélni tápt, akko ez jó lesz szerintem. Kérdés hogy el lehetne e passzolni apróba a 8 hónapos Chifimet, amire van gar még elméletileg, de még sincs gyakorlatilag
-
-
neki p5k deluxe van, de azonos beállításokkal és az én ramommal meg aprocimmal néztük.
Nála vizzel kevesebb fesz kellett mint nekem léggel. Szal neki ua olyan fesszel többet ment mint nekem.
Nekem 3200 höz kell 1.216v nála elég 1.200v
nekem 3800 hoz kell emlékeim szerint 1,39 nála elég volt 1.375v -
Superman
nagyúr
Na akkor az FSB VTT-ről annyit kábé (ne várj egzakt leírást, akkor már inkább bemásolok egy angol nyelvű oldalt
), hogy legjobb tudomásom szerint ez az FSB Termination Voltage néven szerepel a biosban és segít a tuningot stabilizálni, de csak egy bizonyos határig biztonságos. Mondjuk 1.42 és 1.6 között, ha nagyon kell a tuning, mert ez már magasnak számít, 162-től pedig már vörösben vana a Maximus biosában is. Én pont a határon mozgok.
De csak így stabil a 3.8GHZ-es tuningom.
DIMM VTT: ez az Asus Maximusban ha jól tévedek, akkor a ddr2 ref voltage opcióként van benne. Tuning esetén túl lehet feszelni, de alul is, ha mondjuk maga a lap túlfeszeli a ramot (nálam ez a helyzet, 2.2Volt a biosban, Windows alatt már 2.3Voltként jelenik meg). -
Superman
nagyúr
Na, kép sem kell hozzá. Beállítottam biosban: 9x425, vagyis 3960MHZ. Régebbi P35-ös lapommal 12.9-es Super PI itt 13.2xx alatt futott le. 3DMark 06 processzortesztjéné 5872 pont, holott 3.8GHZ-re kaptam anno 6000-et.
memória beállításokat 1188MHZ-en belőttem 5-4-4-15-re. Nulla változás. Magyarul nem lett gyorsabb. De nemcsak a processzor lassult be némiképpen az új lapban, hanem a videokártya is. Ez van, már nem érdekel, amíg stabil a rendszer, egyszer meg csak rájövök az okára....
-
Superman
nagyúr
Bocs, de tegnap már nagyon fáradt voltam, majd ma megcsinálom estefelé a képeket.
Tegnap próbálgattam 9x445-ön és 4GHZ-en elindult, de crash volt a Windowsba lépéskor, aztán visszavettem, mert 1.több fesz kell a processzornak 9-es szorzóval, 2. 1.61Volton sem volt stabil és a biosban a processzor maga 72 fok volt, úgyhogy finito.
De elindulna 4 gigán is, ez már biztos, csak ide még egy teszt erejéig sem elég a léghűtés fűtött szobában. Most 1.496Volt esetén 3.8GHZ-en 42 fok alapból, ez jónak mondható.
-
Superman
nagyúr
A súlya miatt nem, még a rezgés miatt sem (feltettem a melékelt rezgéscsillapítókat és arra a ventit). Az elmozdulást arra értettem, hogy most megnéztema csavarokat, meg van-e minden húzva és megvolt. De a kezemmel kicsit meglöktem, nagyon picit és elmozdult a leszorító keret alatt. A jó szó erre az, hogy elfordult.
Első alkalommal, mielőtt felraktam volna, tettem a leszorító keret alá egy ragacsos anyagot, hogy ne mozogjon, mert hallottam erről a lötyögésről, de most siettem és "gyári" alapon szereltem össze. Tehát a helyzet az, hogy kézzel jobbra-balra tudnám forgatni a processzor foglalat fölött. Persze nem könnyen, de mégis.
A legnagyobb gond persze az, hogy a saját súlya előrehúzza....
-
WiZARD
addikt
-
bim
veterán
szerk:mintha prmcsk procija is 460nál megállt volna, ezért eszembe sem jutott hogy esetleg ez tvolabb jut el..
-
helkis
veterán
a zalman 9500-nek van egy merevítőkerete, amit a lap mögé kell rakni és ehhez van átmenőcsavarral rögzítve a felső keret ami fogja a procit, mindez műanyagból.. a dq6-ról nem vettem le a crazy cool-t, valszeg jobban hűt mint egy darab bakelit..
ezt csak úgy lehetett megoldani, hogy az átmenőcsavarokat direktbe, egy-egy anyával, ill alátéttel rögzítettem. a lap merevségéről a crazycool szvsz ugyanolyan jól gondoskodik, mint a műa. merevítő, ha nem jobban...
-
Larry303
addikt
biztos, hogy nyugodtabban aludnék, ha blend is menne órákig, de vajon lesz valaha olyan alkalmazás ami ennyire beterheli a cuccokat, hogy valós alkalmazás alatt is hibát dob?
Mert csak azért +feszelni, hogy a blend menjen...hát nemtom, ha tudnám biztosan, hogy ebből később bármi bajom lenne akkor nem gondolkoznék rajt, de egész éjjeles hibátlan memtesztek, meg small fft ill 4-5 óra intenzív játék alatt sem produkált még soha semilyen hibát...
de ha azt mondod, hogy erre ráfaraghatok bármikor, akkor megfeszelem míg blend stabil nem lesz -
stol
addikt
SMPS=switched-mode power supply
PWM=PulseWidthModulatedBővebben, Google...
Már elég OFFSzerk.: Amikor az alaplapokon a CPU-VRM-et elkezdem túlpufferelni, akkor elég jelentősen vissza lehet venni a magfeszt anélkül, hogy a CPU rendellenesen működne.
Advanced usereknek javaslom a Lomex KFT-t, ahol potom pénzért lehet kapno LOW-ESR Rubycon elkókat.
Ezekkel megtámogatva az alaplapot, sokkal jobb tuningeredmények érhetőek el. -
stol
addikt
Hi!
Digitális szabályzás?
Olyanról még nem hallottam, max SMPS vagy PWM-ről...
A szabályzás mindig analóg, az más kérdés, hogy digitális a vezérlés, de egy DAC-on át jut el a kapcsolóeszközig.
90-95%-os hatásfokkal üzemelnek a CPU-VRM-ek, ettől jobbat szebbet nem lehet csinálni elméletileg.
Gyakorlatilag elbasszák a sok hulladék alatrésszel. -
-
stol
addikt
Csak éppen a kevés pufferelés miatt hamvábahol a VRM....
A melegedésnek sok egyébb oka van és nem feltétlen az áthaladó áramok a felelősek.
Sokszor nem is a FET melegszik a legjobban, hanem a VRM "munkatekercse".
Továbbá sokat számít az is, hogy magán a fólián mennyi fesz esik a CPU magig.
Vannak gyártók, akik a foglalattól vezetnek vissza egy sensing szálat, de vanak, akik csak a VRM kimenetéről csatolnak vissza és annyi.
A tuningnak sokkal de sokkal több zsákutcája és buktatója van, mint azt egy átlag felhasználó gondolná.
Sőt! Valójában nincsenek is sokan tisztába, hogy miért jobban tuningolható xy rendszer, ha kicserélt qz alkatrészt ab alkatrészre.
Sok esetben nemis a qz alkatrész gyenesége okozza xy rendszer gyenge tuningeredményét, hanem xy rendszer és qz alkatrész egyszerűen nem egymáshoz vannak méretezve...
Most ezt jólmegaszondtam -
prmcsk
addikt
Reload !
elfelejtette fórumtárs "közkívánságára" készítettem egy következetesebb
fogyasztási adathalmazt, a Q6600 procim fogyasztásáról, különböző feszekkel
és frekvenciákkal.Mindenki levon belőle, amit akar. Az átlagos konfigomban szerintem közelebb jutok egy Q6600 valós fogyasztásához, mert a mérésekbe semmi extra fogyasztó nem kavar be, ezért mérvadóbb, hogy "csak" a proci igényét mérem.Konfig....1 vinya...1 DVD író...Q6600 proci...X300 VGA...1 TV tuner zsuga...
1 Wlan, PCI...2x512MB/DDR2 ram...5db.12cm.-es venti...Chieftec GPS-650AB A...A méréseket primer oldalon végeztem idle és load/Prime95 alatt, Mindig bios
feszről van szó. Nem vettem figyelembe, mit droppol a lap. Az utolsó Wattszámot
már úgy számoltam, hogy a táp hatásfokával szoroztam. Ezzel a konfiggal a tápom
ezt adja le, a szekunder oldalon, a gép felé......1,225v / 2,4Ghz / 9x266 idle = 0,34A load = 0,68A = 125W
1,405v / 2,4Ghz / 9x266 idle = 0,53A load = 0,87A = 160W1,225v / 3,2Ghz / 8x400 idle = 0,46A load = 0,81A = 149W
1,405v / 3,2Ghz / 8x400 idle = 0,56A load = 1,02A = 187W1,385v / 3,6Ghz / 9x400 idle = 0,58A load = 1,07A = 197W
1,505v / 3,6Ghz / 9x400 idle = 0,68A load = 1,32A = 243W1,405v / 3,8Ghz / 9x422 idle = 0,56A load = 1,02A = 187W
1,505v / 3,8Ghz / 9x422 idle = 0,70A load = 1,36A = 250W1,505v / 4,0Ghz / 9x445 idle = 0,70A load = 1,36A = 250W
Fogyasszátok egészséggel....
1,6 volton nem tudtam mérni sehol sem, mert a lapom azonnal lekapcsolt.
Szerintem túl jó neki a procim..... -
prmcsk
addikt
Ha megnézed a tápom belsejének a fotóját, szerintem elég "konkrét" megépítése van.
Kimértem és teljes terhelés alatt ( A procim 3800 felett) sem esett a 12 voltos ág.
Terhelve 12,21 voltot jelzett és néha lement 12,19-re.A régi tápom ekkor
már 11 volton, néha alatta járt.
Érdeklődtem, aztán elgondolkodtam, hogy mennyibe lenne egy táp, ha valóban több
ágú volna ?Amit kinéztem és ajánlottak nem kaptam meg. Jött a csifi és "éreztem",
hogy egy ágú, azért is vettem meg. Utólag nem bánom.... -
prmcsk
addikt
"közel sem biztos, hogy összeadhatod simán a címkén szereplő 12V-os ágaknál lévő ampereket, láthattad, a sirtec-nél sem jött be (szerintem itt sem)"
Ha nem adhatom össze őket, akkor meg kéne cáfolnom Kirchoff csomóponti
törvényét, amely a villamosság egyik alapja...."A fő ágban folyó áramerősség, megegyezik a mellékágakban folyó áramerősségek
összegével."tlac A sirtec-nél szerintem azért nem jött össze, mert a ráírt teljesítményt
eleve nem tudta. -
Achill3uS
nagyúr
sztem ált. az első és a második pont van a legtöbb gyártónál, pl enermaxnál, fsp-nél is, aki kifejezetten egyágast gyárt ált. tudatja is a vevőkkel, corsair-nál is csak a HX520/620 szériát irták igy el, késöbb rájöttek, hogy ezt mégse igy kéne ráirni, szoval silverstone, seasonic, pcpower&cooling, corsair mind ugy is tünteti fel mindenhol, hogy kifejezetten egy ágasok.
-
Szten Márs
nagyúr
Annyira, amennyire a mérőműszerje az.... mindenesetre nekünk itt megfelelő pontsságú.
Sárpac: A mérés jellegéből muszáj lenne adódnia, hogy a konnektorból felvettet mérje prmcsk kollega, szóval úgy sem lesz az annyi annyi
246W összfogyasztásból meg hogy jött össze az a 220W csak a proci? -
prmcsk
addikt
"szerintem ez így nem adható össze
sőt, biztosan nem adható össze:
Maximum combined load on 12V1+12V2 outputs shall not exceed 380W."Szerintem meg összeadható.....Ha az elvi 35Amperedet sorozzuk a feszültséggel
(12volt) = az 420Watt. Ennyivel lenne terhelhető a "két" ág. Ez csak azt bizonyítja számomra, hogy a tápod valós összárama 31,6A és nem 35A. -
Anthony28
őstag
Mondod ezt egy Intel Celeronnal a tarsolyodban?
Kemény vagy... jó jó tudom kimérted és egy 8800 GTX SLI-be kötve dual quad-os konfighoz bőven elég egy 350W táp.
Tuti hogy a tápos topikból gyüttééé át!Ott vannak az igazi agytrösztök.Aztán ha véletlenül megfogadtam volna hogy elég nekem a 465W így is és mondjuk valami elfüstöl, az agytrösztök megmagyarázták volna hogy biztos szar volt a táp.
Szted kit fogsz meggyőzni?Chieftec 600W tápot 20k körül mérik...már lassan fillérekbe kerülnek a márkás tápok is.Persze hogy ha tápot vesz valaki akkor inkább ilyet és később már nem kell cserélnie.
-
Soak
veterán
Én is meglepődtem, mielött megbuzeráltam, sokkal melegebb volt
.
Nyugdijas : igazából kompiztam, szal le kellett vennem mindenképp aztán mondom akkor kicsit szorakozok.
subaruwrc : Csak a TR van polirozva, a proci nincs , néha felugrik 62-re, de aztán erre vissza áll
BOINC alatt 58 fokos a legmelegebb mag
szerk : mondjuk azért nekem ténsleg 23-24 fokos levegőt sziv mivel asztalon van
Új hozzászólás Aktív témák
- DUNE médialejátszók topicja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Ford topik
- PlayStation 1 / 2
- Bundle topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kompakt vízhűtés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest