- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
És ez mennyiben változtat ezen portok létjogosultságán?
Sokat. Hiszen arra alapozva megy a vita, hogy itt 1-2 ember kardoskodik valami mellett és akkor ők mehetnek a levesbe, mert hülyék. Hajrá, akkor ezt most bogozzátok ki, mert oximoron van az érvelésben.Nagyon örülök, hogy van sok ember, aki azt se érti, ezekre miért van szükség, de ettől függetlenül ezekre szükség van, és ezekre nincs durva kompromisszumoktól mentes alternatíva, ellentétben a 2,5"-os slottal.
Erről ugatok itt, pontosan. Te azt mondod, nincs kompromisszumoktól mentes alternatíva,az maradhat. Én ugyanezt mondom a 2,5"-ra. Hogy éppen hogyan definiálod és alakítod ki a kompromisszummentes kifejezést, bezony, itt van a kulyula elásva és ezért állunk itt a telipisilt Balatonban -
Tikakukac
titán
Már miért lenne összemosás? Azonnal ideteremtek 5 embert a percen, aki a jack és ethernet port szavakra felhúzza a szemöldökét, hogy olyan még van? Szóval mehet a lecsóba az is a gépeidről. Igazándiból a video kimenetek is. És végső soron az összes meghajtó is. A pizza mérete a szeleteléstől függetlenül ugyanakkora. Ha apró darabokban toljuk le a user torkán vagy egyben egy nagyban, a végén úgyis tele a pocak, csak jobban szereti ha apróban etetik.
De írtam: legyen vékony, legyen amilyet a "nép akar". Csak mellette áruljunk olyat, amit be merek tenni a tatyóba ha az fullon van, lásd ahogy most jöttem be a céghez. Na én ebbe a táskába be nem tennék egyetlen S modellt sem, de már simát sem az elmúlt 3-4-5 évből. Pedig szépen bélelt külön notis fakk van a táskáimban. Elég kijelzőt cserélgettem így is
-
Tikakukac
titán
A hely. Whehehe, apám ezen is mennyit szoktam röhögni. Nem fér el a telefonon a 3,5mm jack, nincs neki hely, került oda más, meg nagyobb akksi blablabla. Mondja a gyártó, az emberek pedig tapsolnak, örülnek, ez igen, előrébb vagyunk, "innováció".
Rá pár hónapra emberünk házi körülmények között befaragta a telefonba a jacket oda, ahol eddig is volt és működik is. Tanulság: úgy b@szták át megint a népet, ahogy kell, de úgy, hogy ennek még örültek is. Ezt hívják erősen szánalmasnak.Ugyanezen logika mentén tűnnek el az SD olvasók, portok és minden más is. Fogod, kinyitod a gépet és ott van benne a levegő meg a hely, amikre valóban lehetne tenni dolgokat
De mindenki örül neki, mert mert meg lett magyarázva. Papírgép legyen, 1 darab dugasznak való hellyel, lehetőleg felhő only tárhellyel, mert "wifi mindenhol van, ez a jövő". Akkor lennék már boldog, mert meglenne a padló.
-
Tikakukac
titán
Egyébként az igény is olyan, ha előtte nem volt ilyen lehetőség, persze, hogy nem is akart senki olyat venni, ami nem is létezik....
Ezt még dolgozzuk meg egy kicsit, mert ez így kicsit érdekes. A nem akar és a nem tud 2 nagyon kemény diffi, nem csak a marketing oldalárólDe basszus, utólag csak beérni látszik az a tárgy is. Gyönyörűen le lehet vezetni a tabokat, az idióta konfigokat, a hátrahajtós webcamokat és minden olyan baromságot, amik a piacon felmerültek eddig és mentek is a kukába, mivel nyilván mesterségesen voltak gerjesztve azt égig.
-
Tikakukac
titán
Benne voltam nyakig, pontosan ismertem a vásárlókat. Semmi ilyesmi nem volt, amikről írtál. Nyilván mondjuk 100-ból 1 talán használta az agyát, de lehet túlsaccoltam. Ez egy zseniális marketinggel átitatott raktár takarítás volt. Ballagás és érettségi ajándék ha nem ilyen volt kitört a világháború. Előtte nem volt ilyenre igény. Hirtelen lett. De basszus ebből könyvet lehetne írni. Most épp macbook air érzést kell árulni. Majd ha ezen átestünk, jön a következő.
-
vicze
félisten
"A Dell is meg tudta csinálni a két slotot, 60Wh akkuval, szép vékony, könnyű házban a 7490-esen"
Nézd meg jobban a két gépet. A 7490 térfogata valósan jóval több, nehezebb is(1,3kg vs. 1,6kg). A T480s ék alakú minden oldalon. Ha megnézed a belsőket látod, hogy a Dell 60Wh-s aksija jóval kisebb mint a Lenovo 57Wh-sa, azért mert jóval vékonyabb mert kisebb helyre kell elférjen, a ék alakú ház miatt. A Dell a nagyob térfogat miatt el tudta rakni az SSD-t és így így felszabadul a hely a Slotoknak. Amúgy a T480 mutatja, hogy nem lehetetlen nyilván, mivel az bár egy minimálisan nagyobb mint a Dell, de belemegy 2 RAM slot mellett, egy 2,5"-es meghajtó és GPU is, cserélhető aksival(Akár 96Wh-ig). Az aksi pedig 57 helyett csak 48 alapkonfigban egyből. Ott nincs az ék alak, ami átvettek már a T490-nál és egyből csökkent is a térfogat, és búcsúztunk egy RAM-slottól, hatása 50Wh és -200g lett."T480s/T490s alaplapon ott van az értelmetlen dedikált VGA helye is üresen, nem is kevés"
Hol én nem látom? T480/T490-nek van, de az egy opció, egyszerűen nem csinálnak 3 fajta alaplapot (azaz 4 most már). Jobb lenne, ha A SKU 2 RAM slotos lenne a B meg 1?A sima T miatt én se vagyok túl boldog, mert ugrik a 64GB RAM, és feleslegesnek látom az ék formát. Szerintem úgy nézd, hogy az S az egy X1C light szó szerint, és a sima T lett az s, súlyra és kinézetre is.
Inkább az a baj/bajom, hogy a P-ből nincs rendes 14". (A P43s az a T490.) Ugye a P-nél normális hogy feláldozod a bővíthetőséget/súlyt a hordozhatóságért, és igazából ez kellene egyeseknek.@Tim82: Egy szinten túl nem preferencia, hanem csak egy elavult dologhoz való ragaszkodás. Pl. egy új gépen nincs 2,5"-ös hely mert egyszerűen elhaladtat felette a technológia, az ezért való sírást nem fogom megérteni. Ahogy a laptop gyártókat hibáztatni a cserélhetetlen CPU-ért, mikor a CPU gyártottak úgy, hogy nem adnak többet ilyen opciót.
Épp most néztem hogy az AMD-s T14 dulpa(vagy több) sebességet tud harmad fogyasztással a jelenlegi i7-4700MQ-mnál. Erre azt mondani, hogy nincs fejlődés meg... khm.
-
csak a gyártók a megmondhatói, hogy mennyire vonzzák a vékony gépek a vásárlókat
én pl imádom, hogy ennyire vékony-könnyű az xps-em, de támogatom, hogy lehessen a bővíthetetlen de vékony, és a bővíthető, de masszívabb gépek között.
aztán könnyen lehet, hogy akik bővítenének, eleve nem vesznek új gépet, és mint ilyenek, egyszerűen nem célközönség -
Tim82
félisten
Egyébként nem olyan vészes, csak ésszel kell levenni az alsó burkolatot. Amúgy könnyű ezt is. Nyilván megcsináltam már, dobtam bele 2 db 4 GB-os modult - egyelőre nem érzem úgy, hogy indokolt lenne 16 GB RAM bele, de teszt erejéig bármikor átrakhatok ennyit is bele másik gépből.
Roncsvadász kultúrához méltó pár ezres gépalap-beszerzésről van szó, várok bele akkut, LTE modemet, új kijelzőt (AUO IPS), új billentyűzetet (EU/ISO kiosztást az US/ANSI helyett) meg egy új alsó burkolatot (mert a meglévő burkolatból hiányzik egy darabka oldalt, vélhetően nem igazán kímélték, bár nincsenek egyéb komoly külsérelmi nyomok). Van elfekvő 256 GB-os SSD-m, aztán készen is van, ha ezek megjöttek. Ebből a drága tétel a kijelző és az akku, még azzal együtt is kb. 45k az összköltség. Igen, ebbe nem számolom bele az elfekvő SSD-t és a RAM-modulokat sem, ezek megvoltak más gépek korábbi bővítéseiből.
Tisztában vagyok vele, hogy így sem gazdaságos a dolog, doin' it just for the fun.
Az említett másik versenyző egy i3-3110M-es X230 (X230i), szóval még akár a Haswell U-s i5 is lehet jobb.
-
Tim82
félisten
L450 hasonló kialakítás, szintén lekapod az alját és hozzáférsz majdnem mindenhez (megint csak mínusz a billentyűzet). Ez mondjuk jó, az annyira nem, hogy itt sokkal inkább hajlamosak törni a kis műanyagfülecskék.
Oké, nálam "hétköznapi használat" van, tehát nem használom semmi CPU-intenzív dologra a notikat (böngészés-zenehallgatás-Office hármas még leginkább, némi NAS-menedzselés és hobbi-szinten virtuális gépekkel szórakozás), ebben pont nem fog kijönni az újabb generációs L450 előnye az X230i-vel szemben.
-
Tikakukac
titán
A noti 2,5"-os slotának kiváltásához egyetlen jó minőségű adapter és egyetlen megfelelő, pl. 0,5m-es USB3 kábel szükséges. Ettől nem lesz 20kg-os a táskád, ez tuti.
Nem ettől lesz 20 kilós a táskád. Ez csak 1 tétel ami miatt 20 kilós lesz a táskád
Air vs X300 reklám esete lesz ez is.
Kövi már hagyom is. Nekem nem volt gondom, ergo nincs gond. De ha mégis lenne akkor.... és igen. A sosincs vége lista kezdődik. Pedig ugye a hiba nincs. És szigorúan user error.
Ellentétben az Ipad topikos dologgal, én nem azt mondtam, hogy ilyen nincs, én azt mondtam, hogy ezek user errorok.
Mindig minden user error. Mivel az ül a gép előtt, ezért 100%-ban minden user error. Programozók könyve, 1. bekezdés
Ja, de amúgy igen, ott is user error minden. Meg rosszul fogod -
Tikakukac
titán
Ja, hát ha gagyi caddy-t vettél, az user error, erről én nem tehetek.
Bocsánatot kérek, igen, lehagytam, pedig tudtam, hogy ez lesz a kövi. Nyilván megint nehéz a stílusból lefaragni, de szerinted ha egyszer ilyen munkáim vannak, nem próbáltam ki úgy kb. a mindent IS?Megint ugyanoda jutunk ki, hogy bátran elhiheted, nem szeretem saját magamat megakadályozni a munkavégzésben. Ha nem tudnám, amit, akkor nem úgy csinálnám.
- nincs kábel gond - user error
Mert mindenhova gondolom te is 20 kilós tasival indulsz amiben csak képátvitelhez van 10 különféle kábel. Ugyan.
- nincs otthon hagyott caddy - user errorDettó.
- nincsen driver - milyen driver ?!?! - user errorUgye? A milyen driver engem is érdekelne. Mikor a Win10 valamit mókolt magával és minden USB eszközt eldobált, nos, engem is érdekelne miért tette. Lényegtelen, haladjunk.
- nincs oprendszer bugoskodás - user error
Ha úgy nézzük, akkor az oprendszert fejlesztő is user. Akkor jogos.
- nincs semmilyen külső dolog - lol - user errorMármint user error az, hogy van külső eszközöd, vagy az, hogy nincs? Vagy itt már kiakadt a user error meter?
Szóval, ha neked így jó, akkor részemről oké, de legalább már látom, hogy nem az én készülékemben van a hiba.
Kicsit olyan Balaton-tagadó facebook csoport érzésem lett. Most azon agyalok, hogy nem-e az egyik régi kolléga vagy egyébként és direktben mondasz ellent a megtörtént dolgokra, amiket közösen éltünk át, hiszen te is ott voltál, de tudtommal nem. Akkor nem tudom, passz.
De azért jól szórakoztam, ha legközelebb belefutok ilyesmibe fapofával azt mondom, mint az iPad topikban a befagyott home képernyőre: "ilyen márpedig nincs"És kész, meg van oldva minden. Na a legjobbakat
-
Tikakukac
titán
Köszönjük nyilvánvaló kapitány, tudjuk mekkora a diffi sebességben. Ennek örülünk is, meg örülnék is, csak nem ez a gond.
Egyfelől a piac még nagyon bőven 2,5" meghajtón pörög, amikkel dolog is van napról napra.
Másfelől pedig kenheted a hajadra a sebességet, ha az adott meghajtó bizony nem hajlandó abban az USB-s caddyben normálisan működni. Ilyenkor 1 darab csavarka ki (nekem benne sincs, van kis dugasz 3D printed), bevágom a meghajtót a SATA portra direktre és máris vágtat a meghajtó, nincs kábel gond, nincs otthon hagyott caddy, nincsen driver, nincs oprendszer bugoskodás, nincs semmilyen külső dolog, ami agyonverné a dolgot.
És, hogy ez mennyire sűrű? Sajnos eléggé az. Jellemzően pontosan akkor vannak anomáliák, amikor marhára kéne arról a vinyóról pár dolog.
Ismét ugye jön feltevés: vajon ok nélkül szopatom magam azzal, hogy csakis olyan gépeket keresek, amikben vannak 2,5" helyek könnyű eléréssel? Mindenkinek saját belátására bízom
-
Tikakukac
titán
Én értem amit írsz, engem ez gyakorlatba ültetve érdekelne, hogy hogyan megy. Tehát ezek a szavak, hogy tisztít, elpucol, amennyire hozzáférsz stb. stb. stb. stb. ezek így kibontva, hogy ha ledobok 10 ventit, akkor ezek hogyan lesznek makulátlanul kitakarítva majd újrakenve.
Nem árulok el ismét titkot: nem poénból nem csinálta egyetlen műszerész sem a cégnél, ha ilyen kérés volt. Mert nem adta volna a munkához a nevét. Ahogy én sem. Mert az esetek többségében az, amit a lenti képpel is mutatsz, totálisa megoldhatatlan. Az első része pedig maszatolás és szenvedés
-
Tikakukac
titán
Nem tudom, nálad hol borul a dolog, én már javítottam így erősen zajos notebook ventit.
Ott, hogy a javítás nem egyenlő a hiba elodázásával és maszkolásával.Üzletszerűen nyilván nem éri meg vele foglalkozni, mert borzasztó macerás a ventilátorházat megbontani, és nem is kockázatmentes, és utána lehet a műanyag rögzítőket "visszaolvasztani", meg a sok ragasztott vackot a helyére rakni, de ugyanakkor ha valaki ráér és van ehhez némi affinitása simán meg lehet csinálni.
Nem azzal van a gond, hogy 3 darab kis műanyagpöttyöt ne lehetne visszarakni. A ventit a tengelyről hogyan szeded és mosod ki? Sehogy. Én úgy 20-30 már eleve kuak ventivel megpróbáltam, asztali PC-s ventiket még csak-csak, ezek a kis vackokat lebontani csakis valamilyen gyártott célszerszámmal lehetne roncsolás mentesen.Mondjuk én véletlen sem WD40-et raknék bele, nem viccből létezik olyan termék, hogy csapágyzsír.
Amiknek szintén van egy felhasználási köre, ha elolvasodMondom ismét: lehet csinálni, én sem egyszer csináltam már, mert ki szokott bírni még x időt így egy venti. De ez tipikusan az az alkatrész amit nem javítunk vagy kenegetünk vagy bármit teszünk vele. Ez tényleg kuka ha lejárt az ideje.
-
carr
őstag
Épp ez a bajom, hogy minek megy turbóban 0-24?
energiaséma kiegyensúlyozott, firefox fut, meg háttérben HD sentinel, teamviewer,
qbit torrent, brother nyomtató kliens prg, malwarebytes, poweriso futnak. ha bezárom a firefoxot akkor a proc használat leesik. de ugyanúgy marad 3094Mhz. -
Tim82
félisten
Az mondjuk kicsit fura, miért megy állandóan 3,3Ghz-en, főleg 75% max CPU-n, amikor a turbónak se kéne mennie, terhelés nélkül illene tápról is abbahagynia a turbózást 100%-on is, a T420 nálam legalábbis így csinálja.
Ha nem annál az energiasémánál állította be ezt, amelyiken aktuálisan használja a gépet, azért ez előfordulhat.
Én mondjuk azt sem értem, hogy a speedstep-et minek kellett kikapcsolni (a Turbo kikapcsolásának van értelme), de mindegy.
-
azbest
félisten
Konkrét géptől eltekintve, lehet még a régebbi gépekból jövő tapasztalata. Például a t61-esemnél még ez úgy volt, hogy az ultrabay port sata -> pata átalakítást végezett, majd a fiók pata -> sata visszaalakítást
De már jópár generáció óta az újabb gépekben natív a sata port az optikai helyén is.(#105826) Segnior_Barthez
Gondolom, hogy nem a billentyűzet rossz, ha sikerül azzal ki-be kapcsolgatni. Lefagyott amikor először furán kezdett viselkedni?
Az egy dolog, hogy megáll a thinkpad képernyőn, nade kiír-e valamit, csipog-e valamit?
Nincs esetleg fan error felirat kiírva? -
Butcher82
senior tag
Sziasztok,
nem teljesen ide tartozik, de egy T520-ról van szó. Eddig egy sima SATA-s SSD-n volt a rendszer, plusz egy partíció. Került a gépbe egy msata-s ssd, van olyan progi, ami futó op rendszer alatt át tudja költöztetni a rendszer partíciót és a másikat is? Köszi előre is.
-
barnam_
nagyúr
Én is észreveszem, ha be van kapcsolva a turbó, mert meg akar sülni a proci... már egy böngésző is 80 fok fölé tudja fűteni
Azzal egyetértek, hogy a magas órajel kompenzál az alacsony TDP-vel szemben.De tény, hogy teljesen jó ez a T420 az i7-el + 8gb rammal. Mindaddig, amíg pl. egy Terragen-t el nem indítottam múltkor, a 720p-s képet több mint egy órán keresztül csinálta
-
vicze
félisten
Egyáltalán nem, sőt nagyon nem. A TPM egy fekete lyuk, ami bemegy az nem jön ki alapesetben. Az Intel PTT-ről mikor először elolvastam a fejemet fogtam, hogy b*meg ez nem TPM... (nem is nevezték annak jó ideig). Ennél a sérülékenyénél azért férhet, hozzá a TPM-ben tárolt kulcsokhoz, mert teljes hozzáférést ad a ME-hez és mivel az Intel PTT csak "virtuális" TPM és nem valós HW egység így sérülékeny.
Egy normális diszkrét TPM esetében az Intel ME semmilyen formában nem fér hozzá a TPM-ben tárolt adathoz, ahogy minden más csak írni tud bele és kéréseket adni felé.Sok Thinkpad esetében lehet választani 1.2/3 vagy Intel PTT/2.0 között, ebben az esetben a kisebb verziós az diszkrét TPM.
Általában a gépek kisebb részében van kizárólag Intel virtuális, de találkoztam olyannal, ami sajnos olyan.Illetve sajnos a Windows 10 bizonyos biztossági funkciói megkövetelik a TPM 2.0-t, így kénytelen voltam 1-1 gép esetében az Intelre hagyatkozni.
-
vicze
félisten
Nagyon furcsa nem kéne egy alacsony olvasás így megdobja.
Őszintén szólva a Nvme Pro Samsungokat nem ajánlanám laptopba, nagyon durván melegednek. Az OEM SSD-k sokkal jobban vannak optimalizálva erre.
Amúgy 70fok a max és az már a throttling.
SATA-s amúgy 4W-ig megy szóval, valami az energia managementtel van probléma. -
Van olyan TN, amit inkább néznék bizonyos IPS helyett. Mondjuk a jó öreg W500-am LGP kijelzője az X220-ban lévő ghostingos, béna kontrasztos IPS-e.
Legtöbbször viszont nem a jófajta TN-t kapják a notik, hanem a legolcsóbban gyártható ipari szennyet. Na azt nem csippantom.
A W520 ezen TN kijelzője is álom gyönyörű, szinte IPS-nek tűnt, olyan színei és betekintési szögei vannak. -
-
tudom, hogy arra irányult, én is szöveget láttam rajta. azbest fogalmazta meg jól, rettentő zavaró, amikor a minősíthetetlen betekintési szög miatt a két szem már nem ugyanazt látja, és ettől egy bizonytalan lebegő izé lesz az egész.
nem is értem (dehogynem), miért kell ilyen semmirevaló szemetet beépíteni, tn kijelzőből is van olyan, amitől nem lesz rosszul az ember automatikusan, nekem is volt, pont thinkpadben. mondjuk az egy perverz kijelző volt a wide gamut mellé 6 bit + frc-vel. -
Tikakukac
titán
Az elmúlt 2 hétben vettem 2 hasonló paraméteres gépet az irodába. Valamit nem jól csináltok.
Ha semmi lényeges diffit nem érzékelsz a T430 "talán a világ létező legótvarabb szutykosabb TN kijelzője" és a bármi más között, akkor itt én már nem tudok mit tenni. Az az anno feláras "prémium" cucc, amit beleraktak minimum érdemelt volna egy kínzókamrát.
Nem kell semmit ecsetelni, beépítettem vagy 100 IPS-t X200-x220-x230 gépekbe az évek alatt. A tulajok arca, véleménye és majdnem sírásra fakadása nekem elég. 62% sRGB ide vagy oda, koloriméter balra vagy jobbra, ghostos sutaságok avagy sem, nem hiszem, hogy fizikai erőszakon vagy egy köteg pénzen kívül bárkit rá tudtál volna venni, hogy csináljam vissza. Mindegy most milyen asztali monitor meg csoda TN meg 19990%-os sRGB színtér. Le-van-ejtve magasról. Az egyik egy emberhez méltó megjelenítő, a másik pedig DOS-ra éppen alkalmas.
Nem háromszor mentem ki, hanem háromszor nyomtattuk ki a doksit, mire legalább a közelébe értünk annak, amit tippeltünk. Neki nem a látogatásom kellett, hanem egy kék keret. Nos, ilyen szín a kijelzőn nyomokban volt.
Mivel parttalankodunk és ma 5 tonna iratot pakoltam át, így jó éjt mindenkinek
-
vicze
félisten
Tehát egy fekete fehér felületet használva nem látod a kontraszt különbséget és ebből levonod a következtetést, hogy nincs különbség. Ez számodra rendben van csak sok köze nincs az általános felhasználáshoz és amit az emberek általánosan tapasztalnak.
Nem éppen a 12éves OS a mérce manapság... -
Tikakukac
titán
Milyen árakon?
Azt nem tudom ki milyen áron vásárol apróról, azt tudom, hogy lassan másfél éve vettem 85k-ért i5-el 256GB SSD-vel, magyar vil. billel, mikrokarcmentes E7450-et tesómnak, ja igen, 98%-os gyári akkuval, gyári VA panellel. T450s-t 79k-ért árultak aprón 2 darabot is hetekig, kutya rájuk nem nézett, mert volt TN 55k-ért szétdarált állapotban, így inkább azt vették. 2 ilyet tudok a notis topikból. A kereső jó barát, sokszor privátban kérdezik tőlem, hogy találják meg amiről beszélek. Beírod, hogy mit keresel és enter. Majd görgetsz
És ebben az a szép, hogy pontosan ugyanez fog történni a kalibrálatlan gagyi IPS-el is.Háááát én egy ideje kalibrálgatok kijelzőket, azt hiszem merhetem megtenni azt a kijelentést, hogy egész sokat láttam már ilyen téren. Nem is megyek bele ebbe a ki mit látott és mennyit vitába, mert múltkor se volt értelme, de tartom, hogy notis panelekből bő a merítésem.
Tehát érzékeltetem: nem árnyalatbeli a diffi, hanem konkrétan a közelében sincs, ha ez egy ember lenne, akkor japán vs német párhuzamot tudnám felhozni. Embernek ember, de jahj, mennyire más. Amire te gondolsz az egy más szint. Én az egyszeri paraszt ember számára is kegyetlen nagy diffikről beszélek. Mint mikor a hihetetlen gagyi X220 IPS-t építegettem át embereknek TN-ről. Ha ott helyben azt mondtam volna csere után, hogy figyu, mégsem adom el, marad a TN, szerintem meg lehetett volna duplázni az árat sok esetben. Mert egyszerűen ezek a kijelzők is 5 torony hosszt vernek az alap kijelzőkre, lehet ghost meg pocsék színtér lefedettség, marha mindegy. Végre vannak színek. Ennyi kell a népnek. -
vicze
félisten
A TN legnagyobb problémája a kontraszt hiánya. Különösen a jelenlegi Windows 10 felülettel, ha nincs kontraszt akkor erőlködni/jobban koncentrálni kell és ez az ami fárasztja a szemet, jobban egy IPS/VA-hoz képest. És a kontraszt hiánya elég általános manapság minden felületre sajnos.
Persze TN-ek se egyformák, napi 8órát bámulok egy 19"-es TN-t és semmi bajom, mert kifejezetten jó a kontrasztja a és a fényereje, semmi hátrányát nem érzem a mellette lévő VA-val szemben. Na most a Thinkpadekbe jelenleg annyira gyenge TN panel kerül, hogy én fogtam és inkább lecseréltem minden régebbi gépben IPS-re, mert kvázi használhatatlan huzamosabb ideig. Mivel kisebb dologra próbálsz fókuszálni még jobban fárasztja a szemet.
HP volt az egyetlen aki értelmes TN-eket használt ebben a kategóriában, a Dell szintén szörnyű volt, utáltam is minding használni monitor nélkül.Nem általánosan a TN-nel van a gond hanem a szar TN-nel.
-
azbest
félisten
a rossz betekintési szöggel több probléma is van
- más színű egy szemtávolásgnyira is a tartalom vízszintesen. Persze kicsi képernyőt távolról nézve ez lehet nem feltűnő. De az, hogy a bal szememmel világosabb és más színű, mint a jobb szememmel, az kb olyan efekkt mint a féloldali szemgyulladás
Marhára zavaró tud lenni, mintha valamelyik szemed rosszul fókuszálna, olyan érzés
- függőleges rossz betekintési szögnél volt már, hogy nem vettem észre egy diff-nél, hogy mi a lett törölve, mert nem látszott, hogy pirosak azok a sorok abból a szögből. Igaz ez épp egy szutyok alja fajta régi samsung monitorral esett meg velem.
Persze nem egyformák az emberek. Van aki a full tükröződő képernyőn is elvan és nem zavarja azt, hogy olyan, mintha duplán látna. Meg olyan kolléga is van, aki nem látta, hogy percenként pár tizedmásodpercre fekete a képernyője (nvidia gt 210 energiagazdálkodás hwbug két képernyővel).
-
-
darvinya
titán
Drága adapter, kb. 2000Ft-ba kerül, amin van jack és USB C aljzat.
Ezzel alap jack szolgáltatás működik, és alap töltés is működik.
Nekem volt ilyen (szétszedtem, emiatt már darabokban van), de nem tetszett az alap szolgáltatás, emiatt BT modullal intéztem el, amibe bármit rádughatok 3.5 jack kimenet miatt. -
-
vicze
félisten
"Intel ad olcsón LAN csipet, mindjárt máshogy fognak állni a beépítéséhez"
Ne ilyenbe gondolkodj, hanem hogy ha kicsit hátrányba rakják az AMD gépeket azért, akkor hozzájuk vágnak 200milla kedvezményt... Intelnek ezek filléres tételek."szerintem a gyártható volumen is igencsak játszik"
5-6 hét az előrendelés Inteles gépre, már 2éve kb. Mármint ez CTO nem raktáron álló példány. Intel 10gen is 1-1 régióban van, 3éve készlethiányuk van. AMD-s gépekre még CTO esetében is 1-2hét. Legutóbbi rendelésemkor 2x feljött a hülye cheat ablak, hogy adnak AMD-re extra kedvezményt ha rendelem, Intel nagyon sokára lesz, rendelj már AMD-t...
Most a vírus miatt amúgy se rózsás a gyártási helyzet.
Amúgy TSMC-nál év második felére lesz bőven kapacitás, mert Apple és QC is megy 5nm-re felszabadul nem kevés kapacitás 7nm-en."cserélhető táp csatlakozó"
480/580-nál cserélhető, 9-eseket nem tudom, de esélyes.. Én személy szerint USB-C-t mindenre, híve vagyok és leszek, nagyban egyszerűsíti az életet. Már csak az Alma kell átálljon és vég a töltési hülyeségeknek egy időre."T460s dokkolója 60-on tudja hajtani."
Legjobb tudomásom szerint a laptop se tudja nagyobbon. DP 1.2 FHD felett csak 60-at tud, FHD-n megy a 144.
Na pl. az Intel gép leragadt HDMI 1.4-nél az AMD-s meg 2.0. Helo Vega.De RJ45-öt nem kapsz.
Amúgy gondolj bele, hogy a 2magos géped mellet egy 8magos új AMD melyen teljesítmény különbséget mutatna. Szörnyű...
Amúgy a dolgok elhagyása egyértelműen prémiumnak számít a gyártók szempontjából, elég csak az L sorozatot megnézni, ott megvan minden, és még olcsóbb is...
-
vicze
félisten
Az AMD még minding törpe cég az Intelhez képest pénzügyi erőben. (Hálaég a sors úgy hozta, hogy az Intel arrogáns üzletpolitikája visszanyalt.)
A kérdés inkább, hogy van-e egyáltalán natív LAN controller chip benne, bár tudom, hogy elvileg a dokkoló csatlakozás része, de ki tudja...
Mondjuk ahogy olvasom a T14-ekben 16magos AMD se lesz. De általánosan megnézed a spec-eket, a high end opciók mind hiányoznak az AMD-s gépeknél.
Meg a T15 gen1 nem kapott AMD verziót, hogy véletlen se menjen bele a 45W-s 8magos 4800H, ami a földbe döngölne minden Intelt.Egyszerűen hihetetlen mennyire tökön vagyok lőve az új gépekkel, még jobban mint eddig... Grrr
-
Digitalpimp
senior tag
No-no, azért már láttunk karón varjút, ha csak az utóbbi évek merítéseit nézzük a nagy nevű gyártók csúcskészülékeitől.
A gyári cucc is úgy készül, hogy a gyártósoron X időnként megnéznek, tesztelnek X darabot. Nem mindet. Aztán ami jó jó, ami nem az meg nem. Ha nem akad fenn, megy a csomagolóba ugyanúgy. -
-
a 4 db gyári 170 wattos töltőmből 3 tökéletes, a negyedik is remekül működik, csak közben valami egészen borzalmas szörtyögést meg cincogást produkál.
ha előkerülnek végre és megpróbálnám eladni, fogalmam sincs, hogy találnám ki, melyik az olcsóbb, mert terhelés nélkül a hangos is kussban van -
-
Frawly
veterán
Nem, nem azt írtam, hogy eredetit fogok venni. Azt írtam, hogy miért tettem fel az eredeti kérdést, mert a kolléga válaszából az jött le, hogy az eredeti is olcsó, akkor minek kérdezek ilyen hülyeséget a topikban, meg meglepett, hogy az eredeti sem drága, mert én min. 2× ilyen drágának képzeltem el reálisan, akkor még nem ellenőriztem az árakat, mivel nem tudtam mit kell venni, addig meg nézelődni sem kezdtem el. A „3,5k az eredeti az aprón" ettől még mindig nem jelenti azt, hogy az utángyártott kerülendő, csak azt, hogy az eredeti sem valami drága. Pont az volt a cél, hogy elkerüljem azt, hogy „jajj, késő bánat”, „rosszat vettél”, „ez köztudott, hogy nem szabad”. Már pedig pont ebbe futottam bele, hiába kérdeztem előre. Ha mindjárt azt írjátok, hogy az utángyártott sürgősen felejtős, abszolúte nem éri meg a kicsi összeg spórolását, akkor világos lett volna, mint a nap, és még véletlenül sem jutott volna eszembe nem eredetivel kockáztatni. Mert itt valóban az a lényeg, hogy felejtős, mert minőségileg kritikátlan szutyok, a gépet is tönkreteheti, nem az árkülönbözet a lényeg, akkor is gyárit kéne venni, ha 2-3× olyan drága lenne.
-
Kube
senior tag
Akksi és adapter témában, csak akkor vennék utángyártottat, ha már nem kapni mást, de akkor is még kétszer meggondolnám. Például egy mobiltelefonnál nem lenne jó, ha éppen telefonálás közben kezdene el füstölni az eszköz.
Azt külön imádom, mikor emberek korrekt tippeket kapnak, majd mit sem törődve vele az ellenkezőjét cselekszik. Az már külön hab a tortán, amikor habzó szájjal térnek vissza. Nem ártana kicsit kívülről szemlélni magunkat. -
vicze
félisten
A 40AF 2db 4K kijelzőt támogat 60Hz-n, mivel ott a Display port az USB-C-ben.
40AH-kat használunk dupla kijelzővel gond nélkül.@Kube: USB-A esetén van a dokkolóban egy konverter, de ahhoz driver kell, GPU nyilván csak a gépben van. USB-C esetében natív DisplayPort van alternate mode miatt.
Az biztos, hogy SW probléma lesz Windows-zal, ha rendesen kap tápot a laptop maga.
A HW-t kizárhatod, egy Linux LiveCD bootolással. -
cooi11
senior tag
RÁM-ból mehet más típus is? Milyen?
Mert azonos típus dupla áron van!
Tudnál ajánlani az i3 3120m helyet megváltást?
Időm van ha esetleg jön egy jó és elég figyelmes, leszek rá csapok.
Graphics
Reggel írtam az alzának hogy meg gondoltam magam MX-et kérek
vissza küldték a pénzt rendezem MX-et -
Kube
senior tag
Még nem tudom ezt az egész biztonsági mentést hogyan is szeretném, az biztos, hogy napi-heti 1x le kellene futnia. Tudom, hogy létezik usb hub a világon, nincs velük személyes tapasztalatom. Kicsit ilyen gagyinak tűnt régebben, mint az osztott webtárhelyek. Ott is ha minden weboldal erőforrást kér, akkor aztán jönnek a lassúságok. Valószínűleg ez csak az én hülyeségem, mondjuk azóta azért jött néhány usb szabvány, ahol már van kraft.
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
CES-en egy raklap lett bemutatva igen sok olcsóbb.
Jelenleg ez a legolcsóbb 90$ környékén, de szerintem év végéig 50$-ig lekúszik AX belépő szintje.
Mi t irtam nem ad sebesség többletet a WiFi 6, így azért nem érdemes mindent cserélni. -
vicze
félisten
Nem igazán értem, hogy hogyan mondanak ellen az állításomnak a linkjeid?
GamerNexus leírja, hogy számolják ki, ennyi. Igen? Anand cikk pedig elmagyarázza miért megy az Intel CPU akár dupla vagy tripla fogyasztásra esetileg.
Nézzünk méréseket.Elnézést módosítom az állításom, arra hogy az AMD többször van közelebb valóshoz.
És kisebbet hazudik be."power consumption under the maximum theoretical load"
Tehát ha a 15W TDP-vel rendelkező CPU-d 25W-t fogyaszt, akkor a fenti állítás hogyan is konvergál a valósághoz?"főleg perf/watt tekintetében"
Ryzen 7 4800U 15W 8mag 16 szál.
i7-1065G7 15W 4mag 8szál.Hát ha 30W-t megy az AMD még minding jobb lesz. (amúgy megint csak 25W az Intel felső határa.)
-
-
Frawly
veterán
Az i5-2520M-et most nem tudom lemérni, mert nincs fent Windows, de a hwbot oldalon 256-267 pont van neki jelölve CB R15 multicore-ban, single core adatokat nem találok. Magyarán az van, amit írtam, nagyon együtt vannak, kicsi különbség van az említett procik között, 2/4-es prociról 2/4-esre csak a CPU erő miatt nem éri meg váltani. Hosszabb akkuidő, erősebb/jobb IGP, jobb kijelző, több RAM, USB 3.x, M.2 foglalat, stb. miatt megérheti, de egyébként nem.
Abban egyetértek, hogy az i7-6600U-ban ennél több lenne, csak az energiakerete van nagyon szűkre meghúzva, és emiatt nem tudja sajnos kifutni magát. Ez a helyzet súlyosbodik is, amikor játszanál rajta, izzítja a GPU-t is, és azzal osztozva a 15W-on még kisebb órajelre kapcsol vissza, akkor meg aztán tényleg semmi különbség nem lesz.
A forráskódfordítást nem tudom, mert i7-2620M-en csak kisebb projekteket (Arch Linuxon AUR-os csomagok), meg régebbi Linux kernelt forgattam defconfiggal, míg az i5-2520M-en meg mindenfélét, újabbakat (ezekben nőtt a kódméret is), főleg Gentoo, így nem tudom összevetni, de érzésre nincs sok különbség, valamennyire érezni, de nem számottevő.
-
Frawly
veterán
Nem, nekem nem throttlingolt, azt csak járulékos információnak írtam. Mondom, nincs érezhető különbség sajnos, parasztvakítás az i7 az i5-ös mobilprocihoz képest. Bár X220-ban annyiból lehet értelme az i7-es procinak, hogy az ugyebár az alaplapra van forrasztva, és az i7-es alaplapon van USB 3.0, míg az i5-ös lapon csak USB 2.0 van. Árban meg nem nagy különbözet most már egy i5 vagy i7-es lap. Ennyiből miért ne, de hajtani nem érdemes rá, mert a gyakorlatban nem sok pluszt jelent, azt kell mondjam. A legnagyobb limit az alacsony IPC meg a 2 mag, és a cache se valami sok. Ez mindenképp rányomja a teljesítményre a bélyegét. Pont ezért van, hogy az i7-6600U sem gyorsabb, épp úgy 4 MB L2 cache, 3.4 GHz turbófreki, 2 mag, 4 szál, szóval lényegében azonos az i7-2620M-mel, csak a fogyasztása sokkal alacsonyabb, meg talán az magonkénti IPC kicsit jobb, illetve ha DDR4-es memória van alatta, az még hozhat egy kis javulást a DDR3-as i7-2620M-hez képest. Amiben az i7-6600U elvileg sokkal erősebb, az a GPU... lenne, ha nem kéne a piti 15W-os energiakereten osztoznia a procival. Illetve az i7-6600U kezeli a 32 GB RAM-ot, míg a 2. gen csak 16-ot max. De tényleges, nyers teljesítményre nem sok különbség van közöttük. Sajnos.
-
Tim82
félisten
Én totálisan nem érzek különbséget használat közben sebességben az i5-2520M (X220) és i3-3110M (X230i) között. (Mindkettőben ugyanúgy 16GB RAM, SSD, mindkét gépen ugyanúgy Ubuntu 18.04 LTS Mate fut.)
Megkockáztatom, hogy az R61-em sem érződik sokkal lassabbnak náluk (T9300, 8GB RAM, ugyanaz a Linux)...
Benchmarkoknál persze biztos más a helyzet, meg olyan helyzetekben, ahol tényleg számít a fejlettebb IGP. Az én felhasználási körömben a light-os játékon kívül ez pont nem fog előjönni.
-
Tikakukac
titán
Levizezek egy x220-at i5-el és i7-el, 30 fok felett nem lesz a proci, ezt megoldom. Utána kap 10 tippelési lehetőséget mindenki, hogy melyik-melyik.
Ezek az érzés dolgok mindig veszélyesek. Számokat kérünk. Mennyi ideig ment az encode-decode, tolta ki az Lr-Ps-Pr a cuccokat, futott le a számítás, pörgette ki magát a 3dsMax, rajzolt a Fusion vagy lett meg a 3D print modell Cura alatt. Ezekkel lehet haladni, minden más sajnos sokat nem ér. Érzésre tegnap melóban 2 és 3 között eltelt 10 év. Na most ez ugyanez
-
Frawly
veterán
Ezt tudom cáfolni. Volt nekem is ebben az X220-ban i5-2520M és i7-2620M is, igaz az alaplapra forrasztva. Szinte alig van különbség. +6%-kal több órajel és +33%-kal több L2 cache. A gyakorlatban észre se nagyon venni, max. 5% különbség, ha van teljesítményben, ha épp egyikkel sem futsz bele thermal throttlingba, mindkét proci lepkefing szerintem ma már. Alap dologkra használható (átlag felhasználás, OS, böngészés, irodai programok), de komolyabbaknál (4K videólejátszás GPU-s segítség nélkül, forráskódok fordítása nagy tételben, stb.) csúnyán elvérzik, hogy csak 2 magos, meg kevés a cache. Ma már kicsit is komolyabb dologra min. a 4 mag 8 szál való, 6-8 MB cache-el, és ez is abszolút minimum, fejlesztésre, játékra, stb..
-
Tikakukac
titán
Mivel amiről beszélünk nincs, ezért esetleg egy elméleti síkos megközelítése lehetséges esetünkben
Izmos, well, kinek mire. Mint már mondtam, én asztaliban 4 generációt lépkedtem úgy, hogy azonos procit vettem, csak eggyel újabbakat mindig a sorból. Volt, amikor húzott i7-el értem volna be a kövi alap i5-öst. Nem minden a nyers kraft
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 16/512 FHD IPS Iris Xe Magyar
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest