- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- iPhone topik
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Tikakukac #110889 üzenetére
Vágom, csak az elsődeleges laptopon nem feltétlen van kedvem ezzel foglalkozni, meg az X13-on kb alig lehetett valamit állítani. De az max teljesítményen, végül nálam olyan 18W környékén állt be gyári beállításokkal, Jobb teljesítményen ez már kb 10W volt csak.
Szóval bütykölés szempontjából jobb a 8gen mint a 10. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110844 üzenetére
Én egy T490-ről beszélek konkrétan mivel tudtommal erről volt szó még minding.
Az hogy más gyártó mit szerencsétlenkedik miért tartozik ide?
Lenovo az általam leírt értékeket használja, ez tény. Egy i7 megy akár 50W-ig is töredék másodpercre, és még véletlen se huzamosabb ideig, utána ugyan úgy felveszi a 22-t. Megint csak nem sok köze van a kérdéshez. Szerintem elég pontosan kiméregettem gen4-től elég részletesen mi merre Thinkpadek esetében.
Az meg hogy te mire állítod a TDP-t és egy pillanatra meddig megy fel végképp lényegtelen. Mindenki úgy szórakozik a saját dolgaival ahogy csak akar. -
válasz
Tikakukac #110844 üzenetére
Mondjuk ez a vagy 30W vagy 12W egy csúszka állással eléggé zavaró.
Valami köztes jó lenne, vagy a max teljesítményhez valami okosabb venti vezérlés, mert engem zavar, hogy ennyire ingadozó.
Főleg hogy ősszel volt nálam egy Acer aminél ezek nem voltak problémák, és így valahogy azt hinné az ember hogy egy TP-en ezek meg vannak oldva. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110842 üzenetére
Az hogy kit nyulkálsz bele egy dolog. 8265u 29 peek és 22-t tud tartani valameddig ameddig a főfok bírja, max performance-on. Egyel lejebb amin alapból álliva van már csak 12W, ez a P1-e és onna meg se moccan. Mértem eleget az utóbbi pár hónapban hogy tudjam mi merre mennyi.
Tudtommal nem az volt a kérdés hogy rendert futat valaki 7/24-ben egy 15W-s laptopon, hanem netezés, ahol esetileg 5W-t se éri el. -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110838 üzenetére
Azért egy üzleti laptopnál amit elég egyértelműen használhatsz dokkon lecsukva nem kicist "fail" az ilyen kialakítás.
Yogákat kivéve mindegyik TP alulról szív, sőt még eddig nem találkoztam olyannal ami fentről szívna, nem is értem mi lenne benne a logika. 15éve az első üzleti gépemtől az utolsóig végig 90%-ban desktopként ment lehajtva 7/24-ben.@Pano: T14-et használok 7hónapja így, dokkolón. Milyen hatása legyen 30°C-nek egy LCD-re? Továbbra is max. 15W-ről van szó idel-ben meg 2 se. Egy régi gép 35W és 10+ idle konkrétan melegebb lesz hosszútávon.
Pár embert kivéve 90%-ban napi 8órában desktopként vannak használva a gépek. -
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #110770 üzenetére
Ajánlani akartam, hogy akkor már inkább 14" és egy T420, de hardveraprón 55-ért találtam a legolcsóbbat...
Kb. ennyiért vettem 2015-ben... hihetetlen.
Az meg még durvább, hogy 80-90 ezerért is van fenn. "Kedvencem" a gyűjtői darab 95 ezerért 1366x768-as felbontássalJa és nem dohányzó tulajtól
(lemaradt, de gondolom fűtött garázsban tartott, csak templomban használták netezésre)
-
PLaci58
addikt
-
fattyu
veterán
válasz
Tikakukac #110737 üzenetére
nemtudom. én vagy hülye vagyok vagy optimista. utóbbit még sose mondták rám.
de alapvetően szerencsés vagyok. nem aggódok munkán megélhetésen. A csapatomért sem. szükség van ránk és akkora megoldásokat előre gondolkodást shitstormban helytállást nyújtottunk tavaly hogy a renoménk az egekben van a békeidőkhöz képest.
nem van tőzsdén a cégem. nincs részvényes belepofázás. aki favágással akar kiadást minimalizálni.
volt bónusz és fizuemelés is év végén. úgy vélem ezek azért indikátorok.
kihívás lesz 21 is az tuti. stressz és megoldani és kitalálni és végtelen munkanapok és 12 14 órák és hétvége. de én spec iszonyatosan úgy nézek vissza 20ra hogy nyomot hagytam a megoldásaimmal és a csapatommal és büszke vagyok rá. covid nélkül nem lettek volna helyzetek amikre tudok reagálni.
szóval én valahol úgy vagyok vele hogy a kihívást nézem benne. iszonyuan sajnálom és együttérzek mindenkivel akinek az életére biztonságára kihat. én pedig szerencsés vagyok, hogy annál a cégnél vagyok amelyiknél és azt csinálom amit.
-
-
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110659 üzenetére
6éve modellhez pont onnan fog jönni a magyar szerviznek is, mint nekem is kb.
Alkatrész nyugat európában holland raktárból jön, de volt már hogy valami Kínából jött.Jegyben látom a trackinget. Kéne legyen egy közép-kelet európai elosztó is cseheknél asszem.Mondjuk 00HM041 kell a T460 és talán az S-hez is szóval akadni legalább akad, persze lesz vagy 10e az a gumidarab.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #110655 üzenetére
Főleg, hogy sok esetben úgy működik a dolog, hogy amit megrendelsz, meg is veszed. Készletre pedig semelyik szerviz sem fogja költeni a pénzét. Max olyan cuccokat tartanak amit több gép között is feltudnak használni, de ha adott cikkszám kell, cseszheti.
Ideapad szervizről tudok nyilatkozni, ott kb. minden rendelésre megy. Amit vagy küld a Lenovo, vagy nem. Ezért is olyan a hírneve a szerviznek, amilyen sajnos.
-
-
válasz
Tikakukac #110619 üzenetére
Nem tudom, én melóban nem Lenovo márkájú C dokkal tolom a 480-ast (azon Win10
) , teljesen jól működik. (Leszámítva, hogy a kihúz/bedug művelet után csomó ideig kép sincs, mert a Windowsnak üzemmódot kell váltania
)
Kollegának a Lenovo-s C dokka Lenovo 480-nal nem.Thunderbolt lehet a dolog kulcsa.
@Barnam_ : Azt lehet vele. T61 óta van ez, 430-on asszem még ott volt. (Most nem nézek alá.)
Kérdés : Van valakinek 430-asa? Milyen hőfokok között van idle és terhelve?
-
vargas0502
tag
válasz
Tikakukac #110619 üzenetére
"Ja igen: megoldás a dologra nem beállítás vagy egyéb trükk, lehúztam és visszadugtam. Done. csodálatos."
Ez egy klasszikus megoldás....kb mint windowsnál az újraindítás.
Általában bejön, de fifti-fifti..Nagyon jó irányban haladunk ezzel a dokkoló témával is így 2021-ben
-
-
válasz
Tikakukac #110596 üzenetére
Plot twist: nálam ez tök jól működik az összes 10-es notimon.
Sőt még asztalin is, amin van SB külső karitól SB belső karin át Tascam usb dac-ig plusz a kijelzők hangkeltői.
De a legmenőbb, hogy a Frankiban a Sound Blaster milyen gyönyörűen műxik, pedig lassan 20 éves cucc... -
-
Derek V.
tag
válasz
Tikakukac #110556 üzenetére
Persze, igazad van hogy némileg túlzás a 16GB. 8GB-ot mindenképp kapni fog a gép, de ha szembe jön egy jó ajánlat akkor 2x8GB lesz belőle.
Nagyobb problémának érzem azt, hogy pl. egy-két éves gépekben a 150-180 ezer forintos kategóriában 4GB RAM van a laptopban gyárilag. (SSD hiányát már nem is említve, mert jó az átlag embernek a merevlemez is.) -
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110560 üzenetére
3db 8GB-s gép maradt a cégnél, és hát ők sírnak azért...
Egy modern O365 környezet és modern webappokban való dolgozás ilyen. Csak a Teams 1GB és akkor nincs mellette más. Ha megnyitom a munkára használt webappokat akkor már 8 felett vagyok egyből. Mondjuk a 2. böngésző viszi nekem fölé egyből, nagyon szűken bele lehet férni 8GB-be, de mint írtam leginkább kellemetlen.Mi az átlag? Aki megnyit 1db FB ablakot és abban kattintgat valamit, vagy aki csinál is valamit a gépen? 50+ ember átlag napi aktivitásából indulok ki, munka felhasználás mellett.
@HSM: Hm, van Chrome és van Chrome alapú nagy a választék. Mielőtt jönne az FF, ez többet evett céges környezet policy-val...
-
Tim82
félisten
válasz
Tikakukac #110559 üzenetére
Nekem - ahogyan írtam is - nem komplett gép kellene, hanem alaplap. Abból meg nincs, hiánycikk.
Egy alaplapcsere miatt nyilvánvalóan nem fogok egy komplett és jó állapotú gépet venni, komplett gép árában, feleslegesen (nem bontok el működő gépet, csak hibásat).
-
Rossi
addikt
válasz
Tikakukac #110562 üzenetére
Néztem a W700ds-t, ok, hogy annál nem tudsz drágább ThinkPad-et venni, de nekem ez a két kijelző nem hordoz akkora wow-faktort.
A 4K nekem is kérdéses, ezért is írtam az UHD-t, ez a legnagyobb bajom egyébként az X1 Carbonnal.
Egyáltalán nem érzem kevésnek az i5-öt, így az i7 létjogosultsága is kérdés.
És bármennyire is ezzel támasztottam alá magamnak a megvásárlását, 2, max 3 évnél tovább nem fogom megtartani.Szóval kérdés, hogy érdemes-e feljebb menni konfigurációban, árban, amikor a legolcsóbb X1 Carbon is tökéletesen kiszolgálja minden igényemet, és a kollégáim messze nem ilyen számtech-kütyü fétisesek.
-
-
-
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110480 üzenetére
5év után nincs gari és befejeződik a driver és egyéb support nincs több BiOS frissítés, azt vedd figyelmbe hogy model kivezetésétől van az 5év ugye. Hát ha veszel Lenovo-tól alkatrészt bármihez 5év után, már 3 után is alig van pár FRU.
Az hogy bontott szeméttel meg utángyártottal tele van a net egy másik dolog. -
válasz
Tikakukac #110467 üzenetére
A hivatalos Lenovo oldalon kezdtem, mindhárom Lenovo part number out of stock volt még viszonteladók részére is. De ha van valós Lenovo márkabolt ahol megrendelem, megveszem ezt az akksit egyszerűen az érdekelne, ahogy írtam itt a pénz nem volt akadály, csak nem találtam gyári forrást sehol.
-
spgabor
aktív tag
válasz
Tikakukac #110449 üzenetére
Sziasztok!
Na próbálgattam a dolgot. Tényleg a modem akasztja meg. Szétszedtem, kivettem, restart, most 20 másodperc alatt volt. Visszaraktam, újra lassú.
Kaptam egy olyan tanácsot, hogy a gyári recovery-t tegyem fel szériaszám alapján. Ezt is megcsináltam, nemrég lett kész 1803-as Win10et rakott fel magának így. Újkorában ez volt az aktuális verzió.
Megjavult, amíg a drivereket le nem töltötte. Most direkt kihagytam a Microsoftot, elsőre sorozatszám alapján a Lenovo oldalán telepítettem az automatikus felismeréssel a drivereket. Ez után újra lassú lett a boot, kb 2-2:20 perc között van. Az eszközt most generic modemnek látja, de ugyan azt a hibát írja az eszközkezelő.
Sierra Wireless EM7455-öt ha telepítem, látszatra lefut, de legközelebb újra megtalálja a Lenovo updater.
%MCEPASTEBIN% -
-
-
vicze
félisten
válasz
Tikakukac #110433 üzenetére
A boot idő restarttal 30mp, fastbootal 10mp alatt van, SATA módú M.2-vel is. Ez konkrétan egy X1C G5. A több perc max. egy HDD-nél normális, minden más esetben gond van és ott jelen esetben 100% a modem okozza a boot problémát is.
A többi élből bullshit meg lassan fárasztó.
-
spgabor
aktív tag
válasz
Tikakukac #110433 üzenetére
Tegnapi friss telepítés a Win. Nincs rajta semmi, csak az Update által letöltött, valamint a Lenovo önteszt által előjövő Driver és Firmware frissítések. I7-7600, 16GB RAM, SSD-vel nem kettő percnek kellene lennie a bootnak.
FoxiestFox: Kipróbálom, kösönöm a tippet.
-
-
-
-
QuarK
senior tag
válasz
Tikakukac #110317 üzenetére
Beugrok a téma közepébe, de felmerült bennem egy kérdés: van különbség az egyes szolgáltatók között, mármint helyszíni garanciában kiküldött technikusok felkészültségét illetően?
Azért kérdem, mert van egy pixelhibás panelem, és az előző tapasztalat miatt (ahol szintén szét kellett szenvedni a kijelző részt, és csak másodjára lett minden működőképes - és akkor is elgyengült egy klip, ami később aztán el is tört) halogatom a telefonhívást...
-
-
válasz
Tikakukac #110297 üzenetére
Tesztelem is... Szeretném tudni, melyek ezek az elb*sz*tt modellek...Mögöttem is van pár száz típus/modell... És nem nagyon futottam még ilyenbe bele... Illetve lehet hogy igen, csak nem tűnt fel ugyebár... Majd most jól megnézem, hogy mely modellek/típusok a leginkább érintettek...
De ha az egyik gyártó meg tudja mégis oldani, hogy ne vegyen vissza a CPU órajele, akkor a másik gyártó miért nem?
Mert már megint a spórolás megy -
válasz
Tikakukac #110288 üzenetére
Már-már kezdtem magam szégyellni.. de komolyan.. hogy basszus ilyen alapvető dolog, és én nem is tudtam róla...
Most azért megnyugodtam kicsit...
Fujitsu E743 akku nélkül is pörög (3. gen i7 proci)
HP NC8430 szintén pörög akku nélkül is ahogy kell
Lenovo X61S viszont tényleg vissza vesz!!!! Még 90W táppal is...
Nem lehet, hogy ez az akku nélkül nem megy full órajelen téma csak valami Lenovós marhaság? -
joergie
őstag
válasz
Tikakukac #110278 üzenetére
A gép volt 70, a piacon van egy 130ért, szóval a különbözetnél kevesebb, 50k lenne az ésszerű(ami amúgy megítélésem szerint valószínűtlen, de sose tudom meg, ha nem kérdezek rá).
Igazából a bepattintós dokkolóra voltam nagyon ráizgulva, dellnek is az volt, meg az előző t430s-nek is, de az x1 yoga bedugós dokkolója is tökéletes, ezért nem néztem 5470 fölötti delleket mindezidáig. -
RAiN91
őstag
válasz
Tikakukac #109586 üzenetére
T450 széria, kijelző csere téma, jól végződött.
Először érdemes a fenti link szerint a kijelzőt átírni, az tényleg nagyon egyszerű, ha engedi. Nálam nem engedte, így bevállaltam a gép BIOS módosítását, a reddites tutorial alapján. [link]
Leírom ide, hogy meglegyen, ha eltűnne a reddites poszt, a fájlok pedig meg vannak nálam is, ha esetleg valakinek kellene a jövőben, illetve a CH341 programozó is.
1. Venni kell egy CH341A USB programozót, SOIC 8 tűs csipeszes csatlakozóval, ezt általában egy szettben árulják, aliexpress-en, ebay-en.
2. Egy 2. gépre fel kell rakni a Linuxot, vagy csak egy USB boot-al elindítani, én így jártam el, az Ubuntuval.
3. A T450-et hátlapját le kell venni, kivenni a RAM-ot, a belső akksit ha van, lehúzni a CMOS elem csatlakozóját, majd megkeresni a BIOS chip-et, ez a másodlagos kivehető memória és a CPU hűtőbordák között van a fekete fólia alatt. Itt az PIN 1 az lesz, amelyik saroknál a pöttyös jelölés van, elég egyértelmű.
4. a CH341A programozó összeálítása: a csipeszen a rózsaszín kábel lesz a PIN1, a programozó pedig 2 darab 8-as blokkra van osztva, itt ha felülről nézzük az egész szerkezetet, akkor bal oldalon van az USB, ebben az esetben a bal oldali 8-as blokkba kell rakni a csipeszes csatlakozót úgy, hogy a rózsaszín a jobb felső részhez csatlakozik. A reddites posztban van egy youtube videó ha így nem érthető. A jobb oldali 8-as blokk az én programozómon a 24XX széria, a bal ami nekem kellett, az a 25XX széria.
5. Csatlakoztassuk a programozót a BIOS chip-re, majd a másik gép USB foglalatába, amin már indíthatjuk is a Linuxos terminált.
6. Flashrom telepítése:sudo apt-get install flashrom
7. Ha nem telepíti hibaüzenet miatt, akkorsudo apt-get update
, ha ezek után sem telepíti, mint nálam, akkor ezeket kell még eljátszani:
sudo add-apt-repository main sudo add-apt-repository universe sudo add-apt-repository restricted sudo add-apt-repository multiverse
8. Most olvassuk ki az eredeti BIOS-t, amit mósoítani fogunk:sudo flashrom -p ch341a_spi -r originalbios.bin
Nekem elsőre hibaüzenet, a csipeszt megmozgattam, mert rosszul volt feltéve, nehéz jól felrakni.
9. Ezt a fájlt mentsük el magunknak, menjünk át Windows-ba, ahol az UEFI Tool-ban megnyitjuk. Itt én ezeket a hibaüzenetek kaptam az original bios beolvasása után, de ez normális, utána jártam:
parseVolume: unknown file system FFF12B8D-7696-4C8B-A985-2747075B4F50 parseVolume: unknown file system 00504624-8A59-4EEB-BD0F-6B36E96128E0 parseFile: non-empty pad-file contents will be destroyed after volume modifications
10. A GUID keresőbe keressük meg: "81334616-86CE-49C2-B6F9-1804E61C73F6" és "CC71B046-CF07-4DAE-AEAD-7046845BCD8A", majd mindegyiket a megfelelőre fájlra cseréljük (ezek a fájlok is a reddites linkben vannak), a "Replace as is" menüponttal.
11. Mentsük le "modded_bios.bin" néven. Alapból nem .bin-ben menti, ezért mentésnél az "all"-t kell kiválasztani a kiterjesztéstípusnál, és manuálisan beírni a .bin-et a fájl névhez.
12. Menjünk vissza linuxra, én itt mégegyszer leolvastam az eredeti BIOS-t azért, hogy tudjam, jól csatlakozik-e a chip-hez.
13. Módosított BIOS írása a következő paranccsal:sudo flashrom -p ch341a_spi -w modded_bios.bin
Ez eltart vagy 10-15 percig, addig pár miatyánk lemegy.
14. Végül kiírja hogy sikeres, lehet összerakni a gépet.A mellékhatások, amit pár hozzászólásban olvastam, hogy bekapcsoláskor 2x3-at csippan a gép, ez nálam is meg van, állítólag van rá megoldás, ennek majd később utánanézek.
Ez azért annyira nem átlag user procedúra ahogy Tikakukac is írta, ezért nem javaslom senkinek, biztos könnyű téglát csinálni az alaplapból így. De én bevállaltam, sikerült. -
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Tikakukac #110123 üzenetére
Akármennyire is szeretem a Windows 10-et, még én is elismerehogy egy bugos fos. A windows 7 (sőt, 8[.1])ennyiből jobb volt. De featureök, kényelmi UI elementek hiánya eléggé fárasztó tud lenni egy öregebb OS-nél. Szerencsére egy újraindítás, legdurvább esetben olyan reset sokat tud segíteni ami tápellátás ki, majd vissza. Illetve gyors boot kikapcsolása is jelentős javulást hozhat stabilitás terén.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Tikakukac #110121 üzenetére
"Display Power Saving Technology" néven fut angolul a programban, de elvileg ki van kapcsolva. Win10-nél nem találtam ilyen beállításokat, és hálózatról tápolva is csinálja.
A vicc, hogy pár napja nem volt gondja, bár az a tapasztalatom, hogy egy win10 frissítés rengeteg beállítást képes resetelni. (volt, hogy az ikonjaimat is összetolta az asztalon, vagy az eszközkezelőben az ébresztés beállításait...)
A másik nyűgöm, hogy eldobálja a színprofilomat. Egyet elsötétül a kép, mintha aludni menne, aztán amikor 1mp múlva visszaáll, akkor nincs betöltve a profil. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OTP Bank topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiMedia lejátszók
- Autós topik
- Xbox Classic / Xbox 360
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3:i5 1250P(12mag),16GB,512GB,14"matt TOUCH,vil.HU bill,Lenovo gari 2026.6.25
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest