-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KFORboy
senior tag
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61149 üzenetére
Kedves Kernel!
Egy elég nagy mókolás, de a filléres potméteres SCR-eket így lehetne házasítani galvanikus leválasztással a mikrokontrollerrel. Egy fényre érzékeny ellenállást kell bemókolni a potihoz és egy a mikrokontroller által vezérelt fényességű LED módosítaná az ellenállást.
Ez valami hatalmas gány, de akár még működhetne is nem? *És olcsó.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #61102 üzenetére
Köszi!
Valami hasonló wireless eszköz megalkotása lenne a cél, de ahogy elnézem nekem ez már elég magas szint, hogy hasonlót építsek sajnos. Esetleg a kész terméket (Hitmate) lehetne modernizálni. pl. az érzékelt jelet mikrovezérlővel megfogni, okos telefonról lehetne az állást követni stb...
más: Csatlakozva kmisi99 kérdéséhez, nekem is eszembe jutott valami:
Ha egy laptop akku pakk pl. LG 2000mAh celláit mondjuk Sanyo 3500mAh-ra cserélem, akkor az mennyire fog tetszeni mondjuk a töltésvezérlőnek? Kitolható így az üzemidő?
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61149 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sajnos akkor arany nincs gombokért. Eszerint nem lesz jó számomra semmire, a nekem való normális VFD-k meg 100 USD felett lennének bármilyen formában is szerintem akkor.
A kézikönyv még olyat is írt, hogy az ilyes fázishasításos szabályozásnál alacsonabb feszültségeknél a motor túllépheti anéveleges áramát és arra is kell vigyázni. Legalábbis ott mintha ilyen indoklás is helyet kapott volna. Természetesen a nem elindulás veszélye is jelen van, ahogy mondod. Még a gyári tirisztoros megoldáson kis csavar is van, amivel a minimum feszültségszintet be lehet lőni olyanra, hogy ne legyen gond vele. De attól függetlenül maximum feszültséggel indul mindenképpen, mondjuk a saját házi megoldásomnál erre majd vigyázni kell a programozásnál. Ha eljutok addig.
(#61153) Teasüti említette ezt az EasyEDA-t, kicsit feljebb, akár ott is lehetne nyákot készíteni a feladatra? Mondjuk azt sem cisnáltam soha, szóval messzi vagyok én még a megoldástól.
(#61146) gerleimarci: Igyekszem átgondolni a helyzetet, lehet nem árt egy építés és végülis hamar nem lesz meg akkor sem ha rendelek, szóval akkor már akár PCB-t is rendelhetek amíg megérkezik a csomag. Van fí-relé szerencsére, csak ódzkodom mégis.
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #61157 üzenetére
Épp azt nézem én is, hogy az a hármas egység alul az IC mellett mind fordítva van bekötve, de ettől mennie kéne az IC-nek, hisz az R13 az felhúzza a RESET lábat azon az oldalon. Hacsak nem okoz vmi galibát a tranyó természeténél fogva.
Mire utalhat az, ha nincs mérhető feszültség a táp kimenetén? Ez rövidzárnál fordul elő?Hát elégettem az egyik pad-ot a tranyó alatt, így szerintem építek egy újat.
(Van 5 db panelem, meg most már megjött minden alkatrész is kellő darabszámban.)Amúgy szerintem az 5730-as ledeket nem tudom felrakni rendesen. A thermal pad alatt lévő via-k nem húzzák fel az olvadt ónt, ahogy azt vártam a kapilláris erő hatására.
Meg folyamat elcsúszik a chip. Alulról melegítem és félrecsúszik a folyasztószeren. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #61154 üzenetére
De, sípol a Vcc és GND terminálon is, de azt vettem észre, hogy az összes tápkondin is sípol, szóval ez így nem mérvadó.
Viszont lehet megvan a hiba oka. A kapcsolási rajzon és a PCB footprint-en 2N3904-es tranyókat jelöltem, viszont BC547-esek voltak kéznél. És most nézem, hogy ezek a szarok nem szabványosak és fordítva van a kollektor és emitter.
Most akkor ki kéne találnom hogy tudom kiforrasztani ezeket... -
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61142 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor a drágább kész terméket kellene megvenni eszerint...
Azért a kínaiak árazása nagyon korrekt, időnként. Csak olyan nagy igény nincs az ilyen triac-os csodák mikrokontrolleres vezérlésére eszerint, mert nem feküdtek rá és így nem adnak ilyet gombokért (alkatrészben pár dollárban megállna az a korábban általad linkelt alkatrészek alapján). A kész board-ot egy lett ember csinálja, nem kínai.
Magam nem építenék 230V-os kapcsolást. Max egy meglévő, korrekten megtervezett 230-as cucc kisfeszültségű részébe "szabad" nekem nyulkálnom. Kár volna kinyiffantani magam, másokat és/vagy leégetni a házat.
Ez a VFD valami hatalmas átverés lehet ennyiért? Vagy lehet, hogy Kínában kijön ennyiből? Talán azt egyszerűbb lenne digitpotival okosítani, ha igazi lenne. És szupekorrekt megoldásnak minősülne.
*65W-os max a venti, szóval nem kell ide enagy teljesítmény.
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61131 üzenetére
Találtam egy ilyen Arduino-ról vezérelhető triec-os okosságot. Ugyanazt az opto-couplert használja, amit Te is írtál. Végeredményben akár egy ilyet kéne összehozni vagy megvenni ezt és "kész" (szerintem a semmiből az meredek lenne az én tudásommal 230V képes kapcsolást összerakni. Főleg veszélyes magamra és környezetemre akár.) De az is lehet, hogy van készen, olcsóbban, csak én nem találtam meg a rendes keresőszót még.
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61131 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a további magyarázatot!
Értem, akkor a sima potméteres megoldások buherájától eltávolodok. Szervóval tekergetni a potit szerintem nem a legmegbízhatóbb megoldást eredményezné
Ámde gyárilag ilyen potis tirisztoros megoldást adtak mellé. Eszerint ha azzal megy, akkor ezekkel a kevéssé jó megoldásokkal is menni fog a venti gondolom... Ha eddig ment, akkor jó lesz most is olcsó módón, VFD nélkül. A VFD-nek ilyen házi AC ventiknél semmi értelme, mert annyival többért már egy normális EC DC ventit lehet venni, aminek tök egyszerű a szabályzása, user oldalról legalábbis PWM bemenettel.
Az nem számít ezeknek a triac-os csodáknak, hogy rezisztív vagy induktív a terhelés oldal? Ilyenre nem kell figyelni vásárlásnál?
A venti gyártó írja a kézikönyben, hogy bekapcsolás után max feszültséggel indít és után lehet lejjebb tekerni a fordulatot. Akkor ennek nem a motor kímélése az oka, hanem inkább valami más?
Lehet, hogy butaság, de találtam egy ilyen triac alapú fázishasítót.
A fotón látszik, hogy ott van valami 5V-is a kezelőpanelen (ez már számomra ilyen reménysugarat nyújtott
). Ezzel már lehetséges netán egyszerűbb lehetne házasítani az Arduino-t, egyedi NYÁK-ok építése nélkül? Akár egy relé játszhatná a kapcsolókat (vagy ha csak 5v van ott, akkor lehet, hogy az Arduino Uno ki tudna adni egy impulzust, ami szimulálja az egyik kapcsoló lenyomását...), mondjuk az is mechanikus elem, ami jobb lenne, ha nem lenne benne.
Nem kell step-less fordulatszámállítás. Elég 4 szint is (kikapcs, min, közepes, max), csak lehessen a mikrokontrollerrel állítgatni közöttük.
-
csubuka
addikt
válasz
Kernel #61123 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Nem lehetséges azokba a gyári manuális potméter helyére egy digitális potmétert befabrikálni esetleg? Annak mi lehetne az akadálya? Sajnos nem vagyok nagyon képben...
De ezeknek az AC motoroknak nem biztos, hogy túl jót tesz a ki-be kapcsolás nem? Soft start meg mifene kell nekik induláskor, meg max feszültséggel kell indulniuk vagy milyen kitétel van.
A gyári tirisztoros-analóg/manuális potis szabályozó akkor feltehetően szép szinuszt csinál? Ha szkóppal rámérek és az is szotty, akkor akár a 2 dolláros alja temrék is jó lehet, ha a gyár is olyannal járatja, csak 100 dollárért adja
-
-
szabifotos
senior tag
válasz
Kernel #61094 üzenetére
Ez a tester viszont vezetékes rendszerhez készült szerintem. Vezeték nélkül, hogyan oldható meg?
Mivel nincs közös föld, mert a két eszköz egymástól független.ITT is ez a bajuk .Megoldásként ezt javasolják:
a "capacitance of the bodycord and opponent's body to ground the bellguard enough to be sensed as a low, closing the loop thru your weapon's scoring unit."Mint ez a Hitmate eszköz. VIDEO
Ha a fém palástot érintjük akkor kisül a kondi, ha az ellenfél testét, akkor csak a gomb nyomódik, és így különböztethető meg a szúrás helye? Mi lehet a metódus elektronikailag?
-
sgery
őstag
válasz
Kernel #61096 üzenetére
Nem tudom az segít-e majd, hogy a pc és pár dolog előtt lesz egy szinuszos szünetmentes tápegység.
Vagy lehet valamilyen kütyüt venni, ami megfogja a gondunkat? A főbb elektronikai cuccok egy fázison vannak és direkt úgy lett építve, hogy mind elé be tudom tenni a szünetmentes tápot. Így ide egy szűrőt is be tudok tenni ha kell. -
sgery
őstag
válasz
Kernel #61090 üzenetére
Értem. Köszönöm a kielégítő választ
Sok éve használom ezt a hosszú usb kábelt minden gond nélkül, csak az új házban jelentkezett ez a gond.
És tényleg elég ritka, lehet hagyom is akkor.
Vagy esetleg ami még eszembe jutott: ha az usb-t egy akítv usb hubból indítom nem közvetlen a pc-ből akkor a hub az nem egy földelt kütyü, így akkor elvileg nem lenne rá hatással. Ha jól gondolom. -
sgery
őstag
válasz
Kernel #61083 üzenetére
Pc-ből kijön egy egyszerűbb kb 2m-es usb hosszabbító, aztán jön egy 15méteres, durván árnyékolt spéci hosszabbító.
Ebbe megy bele az asus xonar u7 hangkártya - a tápot is erről kapja.
1 coax digitális kimeneten megy tovább a yamaha erősítőbe.
Az erősítőbe a 230V betápon kívül csak optikán megy be jel (+1 coax a hangkártyából), antenna sincs rajta.Ami még talán fontos, mivel hosszú az usb toldás így gondolom nagyon érzékeny a feszültségingadozásra.
De azt nem tudom hogy a pc tápján át megy-e a feszkó ingadozás (mármint arra a pillanatra alulteljesít-e a táp annyival hogy a végén már pár tized voltal kevesebbet adjon ki) - már ha az keletkezik a kapcsoláskor. -
sgery
őstag
válasz
Kernel #61079 üzenetére
A hangrendszer lényegtelen, nem ott keletkezik ilyenkor változás.
A pc-re usb-n van kötve egy hangkártya, tehát egy áramforrás. Itt szokott a hiba fellépni, megáll a spotify és újra kell indítanom hogy szóljon. Ez pedig akkor történik meg, ha a hangkártyánál valami hiba lép fel.Föld sehol nem ér nullával (fírelé le is csapna), tudtommal mindenhol meg is kapják rendesen a földelést (mindenhova bekötöttem, de nincs kimérve)
-
válasz
Kernel #61076 üzenetére
2 okbol hasznalnek hagyomanyos tapot.
Az elso, minden megvan hozza a fiokba, egy toroid, graetz, puffer, marek tranyo, stab ic, stb., es nem kell 2-3 hetet varni a postara.
A masodik, a berendezes jovo het kedden be lesz epitve es allando uzembe lesz.
Ilyen mukodesnel en nem bizok a kapcsolouzemu, plane kis kinai modulokba.
A 2,5A terheles idoszakos, napi sacc. 3-5 ora idotartamban lenne, a maradek idoben keszenlet, par100mA a fogyasztas.
Igy az atlag hatasfok nem olyan rossz, itt most az uzembiztonsag a legfobb szempont. -
válasz
Kernel #61063 üzenetére
Igy van, a melohelyemen 2,2kW olajradiator, a konnektor max. 2telet bir, de inkabb evente cserelem.
Epp most gondolkodok fixre kotesen, az elosztodoboztol 1,5 meterre van, de igy nem lehet majd arrebb tenni a heti nagytakaritasnal.
3 fazisu 16-25A csati meg hulyen nezne ki, de ez lesz a megoldas szerintem.
Vagy tudtok valamilyen mas bonthato megoldast?Ugyanitt az 1,8kW villanybojler szinten konnektorba van dugva es 7 eve birja a konnektor,
ez ugye nem folyamatosan megy esetleg napokon at, hanem fel-1 orat max. -
-
-
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Kernel #61023 üzenetére
Volt egy kis időm így folytattam a dolgot, végül is kiforrasztottam a transzformátor és a színeződés alatta még durvább
Ahogy írtad mértem rajta folytonosságot és valóban; e két láb között nincs semmi, a többi oké.
A kettő közül a szélsőbe megy a 320V a puffertől, míg a mellette lévő menne az IC drain lábához (tegnap rosszul írtam a típusát valójában ez egy TNY176PN.Úgyhogy ha csak az IC-vel nincs gond, akkor ez a probléma és itt van szálszakadás (+ még némi korom
)
Hát még mindig meg vagyok lőve hogy hogyan szerezheték ehhez helyettesítőt. Ezen nem tudok tesztelni hogy milyen feszkók szaladgálnak rajta mert ugye nem megy és nincs schematic sem a táphoz, lehet bemegyek egy elektronikai boltba leteszem az asztalra és mondom hogy kérek egy ilyet (a rajta lévő számok csak jelenteknek valamit, ha már a kereső semmit nem dob egyikre sem)
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Kernel #61021 üzenetére
Kösz az infókat csak lelkes casual vagyok de így tanul az ember
Igen bocsi nem voltam valami pontos csak telóról próbálom rövidebbre fogni rühellek üvegen gépelni
Rendben köszi akkor kiszedem és rámérek a transzformátor lábaira. Ha cserélni kell akkor bármilyen más tápból bonthatok ilyet vagy valami értékre azért figyelni kell?
Szóval akkor ezen az ic-n is mérjek a megfelelő lábakon v droppot? -
Dr. Romano
veterán
válasz
Kernel #61018 üzenetére
Hát nem 100% nem vagyok szaki de nekem ennek tűnik. Már alapból gyanús volt a transzformátor alatt/körul a pcb enyhén feketés elszíneződése (a mellette lévő diódák mind jók) és a pufferkondi 320V-ja bemegy a transz. egyik lábán azonban a maradék 3 lábon semmi sem jön ki mondjuk ezért is kéne egy datasheet higy melyik mi, de az svd13n50f drain lábánál is 0 van pedig ez közvetlenül csatlakozik a transzf. egyik lábához gondolom ezért nincs készenléti 5v sem. De majd ha hazamegyek még ránézek csak jó lenne tudni hol lehet ilyet venni
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60974 üzenetére
Köszönöm ötletet, csak itteni üzletben lusták kihozni távirányítót, ráadásul flegmák, szóval BestByte egy rakás…
Első tetszik nekem és kézre is áll.
Abba gombelemesben én is kételkedtem.Szóval még semmi esély, hogy megszerezzem táv kódját.
Eredetinek mondottat is volt listában, de 3000Ft-ért drágálom (most, s csak eBay-ről tudok rendeltetni).
Köszönöm
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60970 üzenetére
Szerinted ez a tanítható távirányító, vagy ez a tanítható távirányító mennyire jó?
-
nxswitch
senior tag
válasz
Kernel #60959 üzenetére
De a csavarozott részt valahogy el kell gondolom zárni.
Lompos48: Nem tudom, mekkora az elhanyagolható feszültség esés, egy led szalagnál? Szöveget fog kiírni, de a 36A csak akkor kellene, ha mind a 600 led egyszerre világítana teljes fényerővel fehéren(ha jól tudom).
Azért kérdezem, mert ha vízállóra szeretném megcsinálni, akkor a tápegységet mindenképpen bentre kellene vinnem, és egy 5-10(?) méterre jó lenne elvinni a tápot a ledes kijelzőtöl.
-
Upo
addikt
válasz
Kernel #60952 üzenetére
Én is meg szoktam vizsgálni, de ez épp elég olcsó ahhoz hogy látatlanban megbízzak benne, de ahhoz drága hogy csak egy vizsgálatért megvegyem. Ha már nem építek, akkor azt mondom, hogy mondjuk egy Liitokala Li500 már egy egész tűrhető belépő szint. Kicsit figyelni kell, akcióban 20$ körül, még alatta is el lehet csípni. Cserébe tölt Li cellákat is (18650 és kisebb társai), ha ez is szóba jöhet akkor mindenképp megéri a felárat.
-
nxswitch
senior tag
válasz
Kernel #60944 üzenetére
Úgy terveztem, hogy leülök egy könyvelővel/tanácsadóval beszélni egy órát, és akkor kapok (majdnem) biztos információt.
Azért ha 20~ ezer forintért rendelek(különböző) alkatrészeket, összeszerelem és eladom egy termékként, akkor gondolom kell számla azokról az alkatrészekről.
Köszönöm szépen.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60929 üzenetére
Kiindulva amit mondasz, akkor nem tudna eltérő töltetségi kijelzést, s most nem páronkénti jelzés eltérésre mondom.
Hanem párban tud eltérő töltetségi kijelzést.
Hőmérsékletben nem volt egyik sem melegebb, mikor azonosokat töltöttem.Amit láttam nyák képéről(nem szedtem ezért szét újra), hogy töltő kör szélén van, belül érzékelő.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60911 üzenetére
Akkor hasonlóan lenne beállítva, amit én gondoltam.
Igaz nekem nincs okos szimpla töltöm, csak a gyári LCD-s töltő, ami csak 2-vel tölt.
Viszont 2600mAh(előbb rosszul írtam) AA -s akkut nem rahatom 2100mAh AA-s akkuval párba, hogy LCD töltő töltse.
Vagy megoldaná a töltő?Itt belseje LCD töltőnek.[link]
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60897 üzenetére
Nem hagyott békén tényleg ilyen volt, s elővettem kiszerelt alkatrészt.
Beillesztettem nyákra, s teljesen más áramkör jött ki.
(Azért tudtam ezt megtenni, mert kiszereléskor alakja nem, s elraktam)
Töltő régi műkődése: hálózatra kapcsolva csak piros LED világítot, mikor akkumulátort töltőfejre rakva mindkettő LED világít (piros és zöld)Ez jött ki, de diódák irányában nem vagyok biztos.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60885 üzenetére
Eredetileg azért lenne, hogy a töltés kezdetén, nagyobb áramon világítson a piros LED is, később csak a zöld.
Inkább elméletileg, mert soha nem működött így, mind2 LED világított és rettentően melegedett az akku.
Az mondod, hogy dióda és zöld LED másik irányba kellene állnia, és akkor működne?
-
gabor9991
addikt
válasz
Kernel #60860 üzenetére
Nem normál módon áll le a windows, egyszerűen csippan egyszer és leáll.
Nem tudom ez a win vagy az akku védelme a feszültségre az aida ilyenkor valami 8-9V-ot ír már csak.
Pont úgy áll le, mint amikor a bekapcsoló gombbal leállítom, ha 3-4mp hosszan nyomom.
Próbáltam már úgy is kalibrálni, hogy a windows csökkentett módban volt, akkut nem is érzékelt így.
Szintén egyszer csak kikapcsolt a gép, töltőre téve a töltöttség 30%
Battery care-rel is kalibráltam, ott sem sikerült beállítani a minimum-maximum szinteket. -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60841 üzenetére
Kimértem a vezérlés által felvett áramot, az eredeti kapcsolás szerint - ahol egy 470 és 220 ellenállás fűtött (meghaladták az 1/4 wattot, így át lett méretezve mindegyik) - 100 mA volt a legnagyobb áramfelvétel. A javított verzióban átméreteztem a kicsi ellenállásokat, így ha jól saccolom úgy 30 mA körül lesz a komplett vezérlés.
Ha ehhez hozzáveszek 150 mA-t 19 ágon, ami 2,85 A, akkor arányaiban véve szerintem eléggé elhanyagolható az a 30 mA. 1% extra a tápon. Szerintem ezt simán megküldöm egy áramgenerátorral vezérlésestül, ledestül.
Nem hiszem, hogy megsértődnek a ledek.
Arra leszek esetleg kíváncsi, hogy a vezérlés érzékeny-e arra, ahogy a pwm szaggatni fogja a tápot.
Beraktam néhány tápkondit a ledek elé, talán az elsimítja kicsit.
Ellenvetés? -
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60828 üzenetére
Kérhetnék egy gyors auditálást?
Ha jól logikáztam, akkor ez elvileg pont úgy működik, mint a felső oldalon lévő földre zárás, csak invertált alaphelyzettel. Elvileg a Q7 lent tartja a RESET lábat alapesetben, amíg nem jön egy jel az optó felől.
(Az optóval szemközti porttal nem kell foglalkozni, azt egy mikrokontrollerbe szeretném majd kivezetni, ami nyugtázza a optó felől érkező "jelet".)Elnézést a kusza rajzért, abszolút AS szabvány szerint készült.
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #60833 üzenetére
Igen, ez a gond, hogy ő csak annyit, figyel, hogy 3,7V aztán viszlát le is lövi, 1 perc pihenő után persze rögtön van töltés benne mert vissza ment a feszültség.
Szóval én is 3V alá meríteném vele, de ez 3,7V nál már végez. 2x2000mAh cellából kijön 5V-on 2000mAh, ami elég rossz hatásfok.
Szóval ezt akarom kicsit átverni, hogy úgy működjön ahogy kell.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60825 üzenetére
Közben sikerült működésre bírni a kapcsolásom.
Most úgy tűnik megy minden az én elképzelésem szerint - egy sor leddel próbálva. Viszont a reset még mindig kérdőjeles. A 10k nem tudja lehúzni (0,7V az ellenállás két vége közt), egy 220 ellenállást raktam be az R4 helyére (lent), ez le tudja vinni úgy 0,07V-ra amivel már le tud kapcsolni az időzítő.
Alapból 1V körül lebeg mindkét reset láb, bár a 10-es port az alapból felhúzva van egy 10k-s ellenállással, azt meg a Q4-es tranyó köti le GND-re.
Feszültséget mértem a 4-es lábon, meg áramot úgy kíváncsiságból (nem folyik rajta áram - de akkor mi az anyámtól melegszik a 220-as ellenállás??).
A diódamérő az a feszültség esést méri, ugye? Ezt a hozzászólásod nem értem. Már a két szembefordított diódás megközelítést.Azt vettem még észre, hogy az RC körben lévő 470-es ellenállások forrósodnak, lehet ezeket nagyobbra kéne méretezni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60762 üzenetére
Van egy kis anomália, ahol megáll a tudományom: eddig azt hittem, ha a RESET lábát lehúzom földre, akkor lekapcsol az IC. Na most nálam vmi olyan jelenség van, hogy be sincs kötve a láb, de >3V-ot mérek rajta (Vcc 11V). Ez hogy lehetséges? Ott elvileg egy tranyó bázisa van, hogy jelenhet meg ott feszültség? És a röhej, hogy le se tudom húzni földre, mert megemeli a GND feszültségét pár tized voltra. Kicseréltem az IC-t hátha megsérült, de az új is így viselkedik. Na meg olyan dolgok vannak itt, hogy a vezetékek két végén eltérő feszültséget mérek... Sőt pár tized különbség van a fent említett lábra kötött vezeték GND-be kötött vége és a közvetlen mellé dugott táp GND ága közt. Amúgy ezen kívül volt vezeték, ami szimplán kuka volt. De ahogy zárom ki a kontakt hibákat, úgy kel életre az áramkör. Már van pwm, működik a mosfet driver, működnek a ledek. Csak vmiért a próbapanel táp sínein eltérő feszültségek vannak (jumper vezetékkel van összekötve a két oldal és a két vége - full size bread board), meg az 556 IC produkálja ezt a jelenséget. Amúgy működik az időzítése, legalábbis a ugráló fesz a multiméteren erre enged következtetni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #60778 üzenetére
Nem mondom, hogy teljesen értem amit írsz, mert hazudnék.
De a lényege, hogy külön tápról kéne mennie a vezérlésnek.
Esetleg az megoldható, hogy az áramgenerátorra csak a led-ek menjenek és a vezérlés meg a generátor elé kerül bekötésre a jármű elektromos hálózatára. Mondjuk szerettem volna stabilizált fesz.-t adni a vezérlésre, de szerintem nem sértődik meg egyik IC se ha 12-14,4V között ingadozik. Ha így van, akkor miért probléma ha a led-ek szaggatják az áramot, amíg az határértéken belül van?
Az igazat megvallva egyáltalán nem értem miért okoz ez gondot. A primer oldalon nem probléma, hogy ha a szekunder oldalon meg igen?Ha már témánál vagyunk, akkor idevágó kérdés még - ami már régóta piszkálja a fantáziám -, hogy az ilyen CV moduloknál (és a mikrokontrollerek fesz. stabilizátoránál) kell gondoskodni a GND közösítéséről, vagy az amúgy is ugyanaz tekintve, hogy minden rendszert egy generátor/akkumulátor táplál?
Ami az 555-ös meghajtót illeti, nagyon tetszik és elég egyszerűnek is tűnik megépíteni.
Viszont láttad a rajzom mennyi ág van ott?
19 ágra külön meghajtót építeni... Nincs annyi helyem.
Még ha step-up konvertert használok is... Jó ötlet egy járműn egyáltalán a nagyobb feszültség? Mert akkor már 48V körül gondolkodnék, de az meg overkill ha vmi rosszul sül el. -
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #60735 üzenetére
Igen kialszik, s B LED világít.
Viszont állítom be áramot, csak műszerrel, ekkor világít mind2 R LED, a B LED kialszik.
És itt a gond, hogy áram trimert hiába állítom, nem történik semmi.Az viszont fura, hogy az a LED néha kialszik és csak akkor kapcsol vissza, mikor műszernél veszem ki csatlakozást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Ingatlanos topic!
- Gumi és felni topik
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest