- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94573 üzenetére
Ezzel én is tisztában vagyok, nem az elhasználódásra írtam a 4 V/cella értéket, csupán annak kapcsán, hogy amik nálunk vannak 10+ éves laptopok folyamatosan hálózatra csatlakoztatva még mindig bírják valameddig akkuval, pedig ezek még 100%-ra töltik. Erre írtam, hogy elvben elképzelhető, hogy azért bírják még mindig, mert valójában a laptop töltőelekronikája eleve nem tölti őket 4,2 V-ra, hanem csak mondjuk 4 V-ra. Nyilván ez valójában nem 100% töltöttség, de, hogy mit mutat annak a gép, az csak szoftver kérdése. Ez nem az elhasználódás függvénye, hanem újkorától működhet így. De ezt nem tartom életszerűnek, a gyártók üzletpolitikája inkább az, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználják az akkumulátor kapacitását, jobban muata az adatlapon az, hogy milyen sokáig bírja egy feltöltéssel, mint az, hogy az akku élettartama hosszabb lesz. Bár én így sem látom ezt olyan tragikusan, munkám során elég sok laptop megfordult már nálam, a tapasztalatom az, hogy hosszú évek kellenek ahhoz, hogy tönkremenjenek.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94544 üzenetére
"HP javaslata szerint, asztali használatnál ne használd asztalon, hanem a szekrénybe tedd el az akkut, félig töltött állapotban."
Ezt ismerettségi körömben is sokan csinálják, én meg mindig megkérdezem tőlük, hogy oké, nem megy tönkre az akkud, és mit csinálsz a jó akkuval x év múlva, amikor tönkre megy/elavul a laptopod? Előveszed az akkut és nézegeted? Sohasem voltam ennek a híve, tapasztalatom szerint még régebbi laptopokban is elég sokáig bírja, munkahelyemen most is van jópár 10+ éves laptop folyamatosan hálózaton. Maga a laptop már elavult, de a benne lévő akku némelyikben még mindig bírja. De ha tönkre is megy, legalább azalatt a pár év alatt volt némi haszna áramszünet esetén., nem a szekrényben porosodott. -
válasz
Nem a cella elhasználódását vitatom, biztos, hogy sokat degradálódott, amivel együtt tudok élni.
Amivel nem tudok együtt élni, hogy a gép lekapcsol, mert "alacsony az akku töltöttsége", majd visszakapcsolva elmegy még egy órát 0%-on.
Az akksit leginkább azért tartom már, hogy asztaltól asztalig eljussak, vagy egy kajarendelésnél körbeadjam, esetleg ha elmegy az áram, ne szakadjon rám a játék/munka mentetlenül. Erre tökéletesen megfelel mostani állapotában is az akksi, mégsem tudom használni rá, és ez az ami bosszant.
t72killer
Vannak LiPo cellás gépek, általában a beépített akkuk ilyenek, bár abból is láttam LiIon-t.
Az enyém cserélhető LiIon, a szokásos hengeres 18650 csomagban. Ezek nem igazán tudnak gondot okozni, amíg mechanikailag nem kezdi valaki abuzálni őket. -
t72killer
titán
válasz
"nehogy bajunk legyen az elhasználódott akku miatt." - naja, egy halott/félhalott lipo cella nem kifejezetten életbiztosítás.
Nem tudom, mennyiért szerzitek amúgy a cellákat, nekem egy komplett új 30Wh-s akksi kijön kb 50 £/€-ból, és abban elvileg mindegyik cella friss és üde. Az eredeti márkás toughpad akksit perszet 3x ennyiért adnák, de ahogy nézem az ugyanúgy vízzel főz...
-
eladohardver
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94539 üzenetére
Lehet mégis tanultam, csak rég volt, és nem volt rá szükségem, hogy tudjam. köszönöm
-
válasz
Dr. Szilikát #93484 üzenetére
Valami lesz belőle. De szét kell szednem megnézni a csöveket. 0-ás a diagnosztikájuk a tekerő szerint, fűtésre jót mutat. Szerzek egy fülhalagtót hogy legalább jön-e ki valami sistergés. Antenna még nincs, rohadt hosszú kell ilyen rövidhullámhoz.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #94525 üzenetére
Noigen, a 12.xxx kimenet is egy vicc, legyen szó 3s lipo vagy 4s lifepo4 töltésről... Tovább keresgetem akkor a szivargyújtós, készre szerelt megoldást az ilyesféle 4s, "12.8V" lifepo4 téglák töltésére, de esélyes, h muszáj lesz barkácsolni. Ehhez ugyebár 14.xx Volt kell.
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94479 üzenetére
Igen, ismerem/használom ezeket is. Most nem próbáltam, de korábban már játszottam ilyen megoldással is. Már nem emlékszem mi volt a baj, de valamiért ezzel sem ment, valószínűleg a telefon megpróbált több áramot felvenni, de az áramkorlát miatt nem tudott, leesett a feszültség, emiatt leállt a töltés. Gyakorlatilag most is labortápról kínáltam meg 5 V-ról a teszt során.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94462 üzenetére
a Switch nem 5V/2.6A -t igényel. Azt ott rosszul írták.
5V 1.5A-t normál töltésnel,
15V 2.6A -t gyors töltésnél / max 45WDe még mindig nem a Switch -ről beszélek
Nem csak a Switch -hez ajánlják az 56k kábelt. pl itt: [link]
A mérés ábrát nem értem.
Tegyek be egy 56k ellenállást? Akkor hogy 56k a kábel ellenállása, ha nekem kell bele raknom?Nagyon kezdő vagyok elektronikában. Pár Arduino projectet csináltam, de magamtól csak egy leddet tudok egy ellenállással elemre kötni
Tehát nekem azok a leírások nagyon bonyolultak. -
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #94424 üzenetére
Pl első gugli keresés, de szinte az összes ilyen szövegben ilyet írnak:
"Karbantartásakor, javításakor vagy cseréjekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell tudni választani a hálózatról, tehát mind a kettő üzemi vezetőt meg kell szakítani. Ez 2P vagy 1P+N kismegszakítóval vagy a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsolóval biztosítható"
Ezért keresnék valami hivatalos leírást, de nem találok. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94383 üzenetére
Mindig elcsodalkozok mekkora aramokat tudnak ezek menedzselni, ha pl. egy core i9 1.4V koruli feszultsegen uzemel, es kozben >100W-ot kepes elfuteni (ha jol ertelmezem a TDP fogalmat).
-
válasz
Dr. Szilikát #94383 üzenetére
Ja, hát Te tudod, mit kell nézni, úgy könnyű.
-
válasz
Dr. Szilikát #94348 üzenetére
Vezet, látszik a via, amire megy.
@Salex1 : Ha ebayen, Alin találsz... Ez 99% hogy a hiba oka.
-
Salex1
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94348 üzenetére
A bal oldali nyilad felett, a beforrasztott érintkezőn hiányzik az arany "pöcök", szerintem ez lehet a hiba forrása. (Hibajelenség: egyik percről a másikra elment a kijelző.)
Honnan lehet ilyen csatit venni? -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94333 üzenetére
Koszonom.
A "lebego opamp" koncepciot igyekszem ezzel megfejteni, azt hiszem kezdem kapisgalni.
Kicsit atrajzoltam, egyelore az aramkorlat nelkul, es aramgeneratoros feszultseg beallitassal.
Most itt az Rset*1mA feszultseg jelenik meg az RL-en (ez lenne a kimeneten a terheles), es leviheto nullaig. -
1stVikman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94328 üzenetére
Most egyelőre feltöltöttem az akkut, amelyik már másfél éve a szekrényben pihent.
Annak sajnos hideg fehér fénye van még. Tesztelem kicsit, aztán legrosszabb esetben nekiállok cserélgetni egyikből a másikba. Köszi a tippet.4 lámpám van már, ebből a legrégebbi még más dizájn, hideg ledekkel, már púpos akkuval, de az még mindig úgy működik, ahogy kell. Az újabbakból 3 van, egynek döglött volt az akkuja (ezt töltöttem tegnap, most teszt jön), egy villog néha, és egy teljesen új.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94330 üzenetére
Igazad van, amikor nem hasznalod a sense-t a 47 ohm rovidre van zarva.
Akkor viszont miert nem all be a tap kimenete nélküle (szimulacioban)?
Azert mert akkor nincs ellenállás az opamp invertalo bemeneten? -
válasz
Dr. Szilikát #94313 üzenetére
Igen
-
válasz
Dr. Szilikát #94311 üzenetére
1k 0,25W úgy füstöl el egy nagyfeszpuffertől...
Nagyobb ellenállás és/vagy teljesítménytűrés ajánlatos
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94300 üzenetére
Nem tudom megforrasztani. Az ellenállást le tudtam venni, igaz alig jött le, azt hittem pikk pakk lejön, ha melegítem.
Egyik vezetéket sikerült ráforrasztanom, a másikat nem. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94286 üzenetére
Köszönöm szépen!
Neked is hcl!
Már egyszer írtam, valamiért nem jelenik meg a hozzászólásom.Ma kaptam néhány dolgot.
Épített tápegységet (két vezeték szabadon van, így nem mertem használni. Át kell nézni. Illetve szeretném megfejteni a titkát (kapcsolási rajz), Arra gondoltam, végig követem a vezetékeket és lerajzolom. Az értelmezéshez majd kérek segítséget.
Egy kis 0,75 kW -os frekvenciaváltót, ez szinte új.
10 db BF SD 18650 akkut (téves rendelés volt, 3 éve állnak, hétvégén tesztelem őket).Tápegység:
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94252 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Egyszerű áramgenerátort már építettem Breadboard -on. -
válasz
Dr. Szilikát #94252 üzenetére
"Az ideális feszültséggenerátor végtelen áramot tudna biztosítani elméletben, de a gyakorlat ezt is felülírja."
Meg jó esetben az áramkorlát -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #94194 üzenetére
Én is hasonlóan csinálom. A mágnesre tapad a krokodil csipesz! Forrasztani sem kell.
-
demars
addikt
válasz
Jó ötlet.
Én csipeszre gondoltam.laed: köszi. Nyilván egyszerű rendelni, de minek, ha össze tudok rakni egyett (több munka, idő, meg persze pénzbe kerül)
Egyébként nem írja milyen típusokat fogad. -
válasz
Dr. Szilikát #94196 üzenetére
-
válasz
Ez hatalmas
Köszi az ötlet
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #94127 üzenetére
"Alkáli új elem 1,65 V x 4 = 8,25 V, de ez terhelésre hamar esik. Viszont nem tudhatjuk, a géped kibír-e 8,4 V-ot, noha alkáli elemhez képest nem is lenne nagy különbség, ha arra is tervezett a gép."
8,25 V helyett még nem is lenne annyira sok a 8,4 V, azt jó eséllyel majdnem minden eszköz elbírná, csakhogy elszámoltad magad: 1,65 V x 4, az csak 6,6 V, ahhoz képest már jelentős különbség a 8,4 V. -
válasz
Dr. Szilikát #94127 üzenetére
Most eszembe jutott (és meg is találtam), másik topicban válaszoltál már nekem erre több éve.
Ritkán használom, de ha lemerül a pack az azért is probléma, mert a belső CMOS elem is rég kuka, így állíthatom újra a dolgokat.
Van 5V külső táp bemenete is a gépnek, de még nem mertem kipróbálni. 2 érintkezős jack, a tű a +. Ha készítenék hozzá kábelt, a Nimh akku helyett power bankra tenni jó ötlet-e?
-
válasz
Dr. Szilikát #94111 üzenetére
Feltöltve 4.2 V van benne, ahogy írtad, de nem merem megkockáztatni. Drága eszköbe menne
-
futár
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94099 üzenetére
Köszi! Korábban megvolt a leírás hozzá, de nem találom. Az igazság az, hogy nem szeretnék sokszor 30-40 Euro-t kifizetni, amikor az alkatrész igénye ennek a töredéke.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94061 üzenetére
Köszönöm a részletes választ. Azért érdekel ez a távoli dolog, mert mint kiderült nincs aktív előfizetés a villanyórán, és vajon lehet-e, hogy a szolgáltató távolról megoldotta, hogy nem tudom felkapcsolni ezt a biztosítékot, és ha kész az új szerződés akkor aktiválják a dolgot és felkapcsolhatóvá válik, vagy pedig ez lehetetlen és mindenképp a biztosíték a rossz ha nem tudom felkapcsolni úgy, hogy a házra menő vezetékeket kikötöttem.
Azért pörgök ezen annyira, mert a képeken látható villanyóra Olaszországban van, én meg jövő héten mennék oda olyan dolgokat csinálni amihez nem árt ha van 230 -
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94039 üzenetére
Köszi szépen! Azok nem plombáltak, simán kiszedtem őket, de csak a ház bekötése (két alsó piros vezeték) köthető így le, a biztosítékhoz nem enged hozzáférést.
Akkor ezek szerint van esély, hogy (akár távolról?) rákapcsoltak egy kioldó tekercset és azért nem megy az egész? Mármint ha ez a tekercs aktív akkor létezik, hogy nem is engedi felkapcsolni a kapcsolót? -
válasz
Dr. Szilikát #93993 üzenetére
Még ha leragasztva. Nekem a sima kitekerhető dugókon van matrica
Szóval töltögetem, alig hiányzik belőle 1 év alatt. Ezt írtam korábban is
BTW igaz az, hogy nyáron döglik meg, a melegtől, de télen veszed észre -
válasz
Dr. Szilikát #93963 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #93957 üzenetére
Ha a sima párolgás miatt kezd dögleni, akkor megoldhatja a víz. De ha már érzehetően gyenge, az nem sok jót jelent
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93957 üzenetére
Eleg sok ilyen video van. Mind atveres lenne?
Masreszt siman lehet, hogy azert gyengul megaz akku, mert elparolgott a viz a cellabol. Lehet egy probat megerne.
Jo lenne ha nem kene akkut venni es elmenne vele egy mini 5V ontozo. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93954 üzenetére
Hát én max annyit csinálnék amennyit a videókban láttam.
Fecskendővel felszívtak desztvizet, majd levéve az akku cellák kupakjait, feltöltötték ami hiányzott belőle. [link]Aztán valamelyik másik videón, ha jól láttam ~13.5V körül töltötték, az elején 500mA-el, majd mehetett többel.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93954 üzenetére
A ruhának annyi lesz,és az akku sem lesz jó. Ezen már én is túlléptem
-
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93926 üzenetére
Köszönöm!
akkor ez lesz a dolog mögött... Amikor nincs bekötve a relé, akkor a táp 15-17V közt mozog.
Viszont amikor a relét bekötöm, akkor 1.5, 3 meg hasonló Voltokat mérek.
Nem igazán értem, hogy mi ez... mitől működött hónapokig jól és most mi lelte...
Egy síkmágnes vezérlőjéről van egyébként szó. -
hundai
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #93912 üzenetére
Köszi!
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93898 üzenetére
REX C100 PID szabályzó milyen feszültséget ad ki? Van itthon egy "szettem" (Rex c100, fotek ssr, k hőelem).
Még nem teszteltem, keltető gép lesz belőle. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93881 üzenetére
Ja, nem a címezhető kell csak sima valódi háromszínű ledekből szerelt szalag.
Tudod, csak hogy homogén legyen a kevert szín is. -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #93823 üzenetére
NiZn akku jobb megoldás lett volna....
-
válasz
Az jellemző, hogy 1,4V alatt már egyes eszközök nem működnek megfelelően, de olyankor mennek tovább távirányítóba és faliórába.
-
válasz
A régi ilyen wireless egereket lassan el lehet felejteni.
Én a Zossanba vettem 2 éve egy bill-egés kombót, usb adapterrel.
A bill. AAA eleme 5-7 hónapot, az egér AA eleme 3-4 hónapot bír napi használattal. Nincs rajtuk kapcsoló se. Ha nem használom, elalszik mindkettő, a bill. azonnal ébred bármely gomb lenyomásra és már küldi is a karaktert, az egéren piilanatra meg kell nyomni bármelyik gombot és bekapcsol. Ha a pc-t leállítom, 5 másodperc múlva elalszik a bill. meg az egér is, nem kell szórakozni ki-be kapcsolással.
Rohadt kényelmes és energiatakarékos, bőven megérte az árát.
Valami noname Solver Line fantázianevű, került szettbe asszem 4000 forintba.
Ezért nem érdemes bíbelődni meg akkuzni meg töltögetni.
Ugyenezz a Dell blutuszos egerem. ez is a modernebb, 1 éve vettem.
2 darab AA elemmel még csak 1 éve megy, nem tudom meddig tartamak az elemek mert 1 éves még csak az egér
Nem vagyok a pazarlás melett de a régi elemzabálókat már lassan le kell selejtezni. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93801 üzenetére
Tavaly a felesegem 3 eves Samsung telefonjan ugy felfujodott az akku, hogy konkretan leszedte a teljes hatlapot.
Pedig annyira erosen volt ragasztva, hogy az egyik saroknal meg igy is tartott a ragasztas, de ott a hatlapot torte el egy vonalban.
Pedig abban gyari akku volt es ami durva, hogy az elso ev utan mar bekapcsolta a vedelmet es ket even at csak 85%-ig toltodott az akku.
Szoval eleg lutri szerintem a telefonok eseten, hogy mire lehet szamitani. -
válasz
Dr. Szilikát #93801 üzenetére
Szerintem minden felfújódik, amit eddig láttam, mind púposodott, csak az idő nem mindegy.
Meg egy utángyártott akkun valószínű a védőelektronika sem olyan jó, bár a gyakran használt alkatrészekről olvasgattam, de egy csúcstelefonban elvárnám, hogy kicsit jobb van a gyári akkun -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93730 üzenetére
Nehol a tekercs es a kondik is a 2596 adatlapja alapjan vannak meretezve rajtuk, amik ugye egy valojaban harmadakkora frekin mukodo IC-hez nem igazan optimalisak.
Na mindegy, vegulis mukodnek, 1$ es hasonlo nagysagrendben 2575-ot se igen kapsz itthon, csak erdemes ezzel tisztaban lenni.#93727 hcl
GLS csomagpontra ingyen jon a cucc 15ezerFt felett, 20kg alatt. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #93707 üzenetére
Nyugalmi állapotban kioldva, feszültség hatására húz be és csak ebben az állapotában marad zárt áramkör a 3 fázison, ha benyomom a fekete gombot. Túlterhelésre egy másik mechanikán keresztül old le, a tekercs állapotától függetlenül.
Nem cáfoltál meg a tekercs bekötésévek kapcsolatban.
Jól gondoltam, hogy valamely két fázisra kössem rá?
Köszi a segítséget. -
cech19960320
tag
válasz
Dr. Szilikát #93684 üzenetére
Oj, ez alapján azt hiszem, jobb, ha 3 akksi kerül ki és 3 új beszerelésre
Ami most benne van, az kb 5-7 éves lehet. Ami feltűnő, hogy már alig tud felmenni 1-1 emelkedőn. -
Audience
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #93675 üzenetére
Ha ezzel párhuzamosan az áttételt is változtatja akár le is tudja lassítani.
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát #93621 üzenetére
Az adatlapi karakterisztika szerint 10,5W-ot tud a TDA2040 +/-11V supply voltage mellett a 2030 meg 8,3W. A gyártó 10W-ot írt a cuccra, innen vélelmezem, hogy kb. egy 2040 lehetett benne gyárilag.
Nyilván okkal gondolta, aki beletette a 2030-at, hogy jó lesz az és nem is vitázom vele. Biztos értett hozzá, mert szépen forrasztott, csak inkább úgy vagyok vele, hogy most egy ezres perpill egy ilyen TDA2040 darabra vásárolva. Megkockáztatom.
Hátha jobb lesz.
Ez az a szint, amit hallani. Úgy értem a 10W is kevés.
Ha most az lenne, hogy 20W vagy 25W hozzá sem nyúlnék. Csak most jó ha 8W marad a 10-ből, amikor már a 10W is kevés.
A két IC között meg van szűk 300Ft árkülönbség.
Nem hiszem, hogy direkt döntött a kisebb mellett, inkább csak volt neki éppen 2030 otthon. Vagy a boltosnak volt csak 2030 éppen készleten, amikor az üzletben járt és nem akart várni a 2040-re. -
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93552 üzenetére
Magát a vezérlőt egy 2A-es trafó hajtja meg, ami elvileg 12VAC-t ad ki, gyakorlatban inkább 13,5VAC-t.
Az általam beiktatott relé pedig egy 2A-es 12VDC kapcsüzemű táp kimenetét kapcsolja a mágneseknek.Szóval azt gondolnám, hogy a tápellátás megfelelő
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93551 üzenetére
Köszönöm.
Neked is Audience!
Számomra is így volt logikus.
Feszültség és áram stabilizátorokat tanulmányozom. Zener dióda záró irányú küszöbfeszültsége érdekes. Úgy értelmeztem, hogy pl egy 8V -os Zener 8V felett nyit (záró irányba behelyezve). Egy netes dokumentum szerint pedig 18 V ez a küszöbfeszültség. -
válasz
Dr. Szilikát #93541 üzenetére
És a többiek,
megvan az oka.
Az igaz hogy akkuról megy, 360Ah 24V de a stabilizátor egy 0,7kW trafós LF szinuszinverter segédtápját állítja elő.
És teljes terhelésen igen erős csúcsáramokat szopogatnak a fetek, 57A.
És ez a szerencsétlen elkó igyekezett 24kHz-en visszatologatni az áramot, hát ettől forrt fel az agya. 24kHz az SPWM freki.
Most tesztelem az invertert, egyelőre deszkamodell. És pár perc teljes terhelésnél a 4700uF/35V elkó ami a fetek lábain van, annak az elkónak elkezdett vörösen izzani a lába
Hogy ezt hogyan küszöbölöm ki, gőzöm sincs, több kisebb elkó vagy..?
A gyári rajzokon 4700+1000uF kondik vannak, semmi több és nem orrnak fel.
Vagy ide extra low esr kell, vagy milyen? -
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #93495 üzenetére
A kérdéses szerkentyűt nem lehet szétszedni (csak roncsolással), ezért csak a gombelem irányából tudok hozzáférni. Ezért lenne jó valami közdarab. Na akkor valószínűleg marad a közdarab barkácsolás.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93439 üzenetére
Nem akku gond.
Próbáltam szinte új akkuval, ugyan úgy kiírja, hogy Power fail
Van több videó is YT n, még a szétszedésével kküzdök (mélyen van egy csavar, toldani kell egy csavarhúzót) -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93395 üzenetére
Epp a minap szórakoztam ilyesmivel, próbáltam soros söntön feszültséget merni differencial konfigurációban OPAMP-pal.
Mondanom sem kell nem sikerült, na persze nincs is itthon precíziós OPA csak a sima 358 meg MCP602 (ez azért mar nem is rossz).
LTSpice-ban is csak az "ideális opamp"-pal működik a dologFelso oldalon szeretnem merni minél kisebb ellenállással, ebből adódik a nehézség.
Ilyen celeszkozre bízom inkább: INA180A1IDBVR
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93388 üzenetére
#93384 mezis és #93388 Dr. Szilikát köszönöm a válaszokat! Rögtön felhagyok a használatával és eltüntetem a lakásból. Ezek szerint a következő bekapcsolás után talán a Sürgősségi Betegellátó Osztály-on kötöttem volna ki.
A minőségi Bone Conduction heasetek akkor nem véletlenül kerülnek kb. 70 000 Forintba. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93388 üzenetére
Én nem veszek komolyan ilyen apró hibákat
Csak a fólia púposodik,akku nem.De ez gond,mert a mérete megváltozik. Ezért kiszúrom.és leragasztom. Újra gyári mérete lesz. Nem kell utánam csinálni,mert csak nálam működik!
-
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93348 üzenetére
Max 13.2-13.5 V kell.
Több nem próba padra kerülne illetve rövid tesztüzem futna róla.
Enyi lenne a szerepe -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93300 üzenetére
A kapcsoló is lehet beteg,elég összedobott megoldásokat használnak...2 lámpámban is minden akkucserénél újra össze kell rakni az egész kapcsoló részt...Darabokra hullik.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93286 üzenetére
Audience, Dr. Szilikát:
Köszönöm az infókat. Hasznosak voltak.
Így nem csak a megoldást, az okot is megtudhattam.Közben felmerült bennem, hogy audio jel kapcsolásakor (2körös relé) szükséges-e még valami komponens a megfelelő használathoz.
Egy másik project keretében szeretnék egy szintén kontrollerrel vezérelt audio bemenet választót csinálni majd. Ehhez már megvan a kétkörös 5V relé, de talán jelenthet problémát (pukkanást) az adott bemenet zárása-bontása.Kell ezzel a problémával számolnom?
Váltáskor érdemes a bontás után, a másik relé zárása előtt kis szünetet beiktatnom? -
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát #93268 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
-
Garsza
veterán
válasz
Dr. Szilikát #93197 üzenetére
És tudsz ajánlani szalagot ez helyett. Eddig úgy javítottam, hogy beáldoztam egy rosszat és a müködő ledeket leforrasztottam és pótoltam egy másikon a rosszakat. De kényelmesebb volna a szalagot cserélni.
Igen ötösével vannak párhuzamosan kötve. És 60db van a szalagon. Mindég 5db megy tönkre.
Ez a tápja. -
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93184 üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát #93175 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93181 üzenetére
Értem. Sajnos nem igazán értek hozzá, ezért szívesen veszek minden segítséget. Véleményed szerint mit kellene bekötnöm a venti elé, ha az angol leírás flyback diódát ír oda?
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #93181 üzenetére
szüksége van erre egy pici DC ventihez? Szvsz ezzel nem szivatnám magam.
-
válasz
A táblázat nem a töltést mutatja.
Az 2,3V/cella. Itt évekig lehet a cella, ennyi a készenléti szünetmentesek, riasztóakksik állandó töltőfeszültsége.
(nálam is ennyi a sufnituning kazán ups-em állandó töltése, 3 éve köszöni szépen jól elvan a 100Ah autóakku, évente lecsekkolom, még tudja a 70-75 amperórát 0,05c-vel, dacára hogy egy autóba már 2 évet teljesített előtte)
2,4V/cella meg a vízbontási határ, ennek ellenére az összes autóba ennyivel tölt a generátor.
Az elárasztott, gel, agm kivitelek között lehet pár század V eltérés, pláne a kalciummal agyondúsított celláknál de a 2,3V az egy nagyon jó gyakorlati érték. -
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93173 üzenetére
A leírás ilyen. Illeve egy kapcsolási rajz. A TC4+ a vezérlőlap neve.
A Flyback diode a netes keresésem alapján egyenirányító dióda magyarul.
Illetve egy teljes kapcsolási rajz. A K hőelemek/hőszondák működnek (TC1 és TC2), azt már próbáltam. Még a DC ventillátort és az SSR-t kell bekötni a fűtőszál miatt. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Igaz, hogy a táblázat nem a töltési feszültséget mutatja, hanem az üresjárási feszültséget, de tartósan 5 V-ra húzni akkor is kicsit sok.
Az autóakku 6 celláját 14,4 V-ig szokás tölteni, illetve hidegben (vagy AGM) 14,7 V-ig. De telítés után azt is ajánlatos lejjebb engedni a tartófeszültségre.
-
Alg
veterán
válasz
Dr. Szilikát #93172 üzenetére
Köszi - erre egy linket tudnál adni hogy milyenre gondolsz?
16V/2200μF? -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #93134 üzenetére
induktiv is ossze tudja hegeszteni, csak kicsit mas mechanizmussal.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93129 üzenetére
Világos, köszönöm.
Lehet egy ilyenről még megnézhettem volna, hogy miként működik a cella: [link]
Na, majd legközelebb, ha lesz ilyen.
A töltő szerint (Charge Test) valami 1400+ (miliohm???, nem írja) volt a beső ellenállás. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #93122 üzenetére
Nem volt, mert ezen a panelon akartam kis módosítást, hogy csak 500mA-el töltsön.
Már be is szereztem hozzá a megfelelő ellenállásokat.
De ha le is választott volna, akkor sem használtam volna, mert valami miatt nagyot zuhant a feszültség pár óra alatt. Szóval akku gond van biztosan.
De hétvégén csinálok 1-2 ilyen panelon módosítást és beépítem.Mint említettem, itt van előttem a kapcsolás és folyamatosan írja egy oled kijelzőre a cellafeszültséget. Szóval jól nyomonkövethető és tervezhető, hogy nagyjából mikor fog lemerülni.
Este 3.2V körül volt még a cella. Nagyjából pár nap lett volna tapasztalat alapján, hogy elérje a 3V-ot, aminél ki szoktam venni a cellát és másikat teszek bele, az pedig megy majd a töltőre.
Az oled kijelző 2.8V-ig stabilan működik, ha jól emlékszem az kezd először "begbolondulni", ha leesik a feszültség, mivel a saját LDO-ján még esik valamennyi. Aztán a szenzorok és a végén a kontroller.
Szóval, ha valami fura dolog miatt a kontroller rosszul mérné a feszültséget, akkor is biztosan 2.8V felett volt a cellafeszültség. Ergo ha a kijelző működött este, akkor sem lehetne reggelre 1.65V. De magam kalibráltam és teszteltem, szóval biztosan jó feszültséget írok ki +/- 0.02V tűréshatárral.Csak próbából elkezdtem tölteni ezt a cellát, gyakorlatilag azonnal elkezdte a töltő visszavenni a töltőáramot 200mA-ról 60mA-ig. Nagyjából 10 másodpercet volt töltőben.
Ezután kivettem a cellát és ez a 10mp töltés 1.65V->2.05V feszültség ugrást eredményezett. Találtam egy 39ohm/5W ellenállást itthon, azzal elkezdtem meríteni.
Ez induláskor ~50mA volt, de szinte 1perc alatt 1.2V-ra merült a cella. Itt lelassult ugyan a merülés, de percek alatt 1V-nál volt így is. Szóval valami gond van ezzel a cellával.
Teljesen lemerítem és leadom.Barret001:
Köszönöm, ha csak sima merülés lenne megtenném, de így nem töltöm.
1.65V cellafeszültségnél nem kisérletezem.
És nem is a cella megmentése a célom, hanem inkább az okot keresném, hogy 25mA terhelésnél hogy a fenébe tud így tönkremenni. -
válasz
Dr. Szilikát #93112 üzenetére
Egyébként 18650 is létezik 4,35 V-ra tölthető, amihez kapható átkapcsolható töltő, LiitoKala stb.
Ezt nem tudtam (a többit kb igen).
A diódás megoldás, amit írtam (akkukímélés), az működik, ugye?
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93092 üzenetére
Az ic elpukkanását szinte biztosan nem az okozta, mint korábban írtam augusztusban volt egy közeli vihar, ami jórészt a lanon futott végig, de pl. az egyik klímám is elszállt, ami nem onnét kapta, így biztosra veszem, hogy a dvd lejátszó is akkor hallt meg teljesen, az ic akkor sülhetett meg. Azóta csak a C25 cseréje után próbáltam (izzón keresztül, tehát a biztosíték pl. biztosan nem most olvadt ki), korábban viszont még halk sípoló hangot lehetett hallani ha megpróbáltam bekapcsolni, tehát próbált elindulni a táp, és se a biztosíték, se az ic nem lehetett halott. Persze rég nem próbáltam bekapcsolni, a vihartól független is elhalálozhatott, de az a legvalószínűbb.
A C7-C8-at természetesen kimérem majd.
-
zebrasügér
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #80960 üzenetére
Sziasztok, nekem is van több ilyen ledsorom, aminek ilyen a vezérlője. Forrasztással én is rövidre zártam, hogy folyamatosan világítsanak, nincs is velük gond.
Most rendeltem még pár darabot, de az újak vezérlője már nem így néz ki, hanem a képen látható módon. Tudnátok segíteni, hogy itt hogy tudom rövidre zárni, hogy folyamatosan világítson?
Másik lehetőségként az is szóba jöhet, hogy a vezérlőt teljes egészében kiiktatnám és pl. egy ledszalag trafója lenne a táp. Ez lehetséges?
Köszönöm előre is a válaszokat! -
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93089 üzenetére
Itt két egymástól független hiba volt, csak a tisztánlátás kedvéért írtam le a teljes történetet. A kifújt kondi nem a tápegységet vágta tönkre, azt vélhetően az augusztusi vihar tette. Viszont a táp már korábban se nagyon akart bekapcsolni, ezért viszont úgy vélem a kiszáradt kondi lehetett a felelős, de azért is írtam le a teljes történetet, hátha valakinek még ezzel kapcsolatban ötlete lenne.
A C7-C8 párosra rámérek majd, köszönöm a tippet. Vagy úgy érted, hogy ezek miatt kapcsolhatott nehezen be?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93083 üzenetére
Köszönöm!
30V DC-vel forog szép lassan, elég nagy nyomatéka van.
Egyelőre fogalmam sincs mire lesz ez majd jó nekem. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93079 üzenetére
Köszi!
Azt hiszem már semmit nem értek.
Végülis AC vagy DC ez a motor?
Miért van három vezetéke?
Az is érdekes, hogy a fűtőszál relével, ez a motor pedig FET-tel van kapcsolva. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93078 üzenetére
Illetve később láttam, hogy az utolsó képen is van egy zavarkeltő felirat (Hz), továbbá a külső hengert természetesen nem a fém burkolatra értettem, hanem alatta van egy hengeres mágnes.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93076 üzenetére
Ennyit látok belőle:
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93072 üzenetére
AC a motor, 230V 50Hz van ráírva, csak egy irányba forog.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Dr. Szilikát #93067 üzenetére
Ebből egy kukkot nem értek, 1.0-ás hobby szintre le tudod fordítani?
Berajzoltam a maradékot:
Laikusként gondolom, hogy amit tordaitibi írt, a Q1-es miatt van a cucc alapállapotban kikapcsolt.
Nem a Q1-esnél kell a sárga lábat a feketéhez vagy a narancssárgát a feketéhez egy darab kis vezetékkel
Vagy az R10 citromsárgát a negatív kimenethezHa f.ság, akkor még nem értem.
-
hzsolee
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93053 üzenetére
-
hzsolee
őstag
válasz
Dr. Szilikát #93049 üzenetére
Az oké, de a panelen hogyan történik?
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #93035 üzenetére
Köszönöm, de ezt most nem tudom beszerezni
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #92990 üzenetére
Az akku 3.52V-on állt és így működött, ennyi jelent meg cirka a panel out érintkezőkön.
Aztán usb-ről (~4.8V) töltés közben 3.7V-ot mértem már a cellán.
Sajnos töltőáram kimaradt, de majd megnézem, elméletileg 1A körül kell lennie.
Tehát ha jól számolom, akkor ~1.1W-ot kellett elfűtenie.
Bele sem merek gondolni, hogy 3V cellafeszültség esetén (eddig engedi merülni elméletileg) milyen hőmérséklete lenne töltésnél.Az áramot melyik ellenállás cserével lehetne megtenni és milyen értékkel? Az 500mA csúcsáram bőven elég lenne nekem.
Barret001: Ja, lehet azt kellene tenni. Viszont most sem kicsi bordám, sem folyékony hővezető ragasztóm nincs. Annyira apró ic, elhelyezni sem lehet egyszerű a hűtést rajta.
Dr. Szilikát, Barret001: köszönöm az eddigi infókat.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92942 üzenetére
Igen ilyen egyszerű kapcsolast en is láttam mar, végülis adja magát az opamp erre.
Epp par napja lattam olyat, hogy az illeto 12db opamp-ot párhuzamosított csatornánként, hogy kiadja a kivant teljesítményt.
ez lesz az -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92933 üzenetére
Igen azt igyekeztem jól beállítani, bar kicsi eltérés megis van.
Pl. DC nyugalomban (a szimuláció szerint)
Q1-en 10mA-re gondoltam de 9.6 lett
Q2 Vce = 4.35V a mozgaster
Q3 Vce = 4.63V
a kimeneten a kondi elott 4.64VEz problemas mértékű eltérés?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92931 üzenetére
Az R5-R6-Q4 struktura egy Vbe-multiplier, az R5/R6 aránya állítja be, amint R5=R6 ott 2 diódányi feszültség esik.
szerk.: a Q2/Q3 szempontjából lehet végülis osztonak nevezni, ok.Az elofok bazisosztoja az R1/R2(/R20).
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92918 üzenetére
Köszönöm.
Kiszedem és jobban megnézem, méricskélek. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92869 üzenetére
Igazából pont arra lennék kíváncsi, hogy hogyan "némítja" el a végfokot?
Azt írtad, a nyugalmi árama marad, szóval a kimenetet kapcsolja? -
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92858 üzenetére
Akkor maradnak a diodák, mert sajnos az egyik kimenet nem is jó sajnos.
-
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92855 üzenetére
Ez most így nekem egy kicsit sok, de lényegében akkor csak azt az átkötést kell megcsinálnom amit rajzoltál feljebb? Mert az akkor simán megvan
-
superg
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #92851 üzenetére
OK.kösz
-
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát #92850 üzenetére
Nem cél hogy villogjon, csak azt szeretném hogy világítson. Így a 4db 1n53 van összeforrasztva. Így csináltam.
Ennél ha úgy áthidalom akkor csak világítani fog jól értem? Vagy meg csináljam ezt is hasonlóan mint az előzőt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alkoholista nevelde
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Renault, Dacia topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
- Asus HYPER M.2 X16 GEN 4 bővítő.
- iKing.Hu - Honor Magic V2 Black Használt, karcmentes állapotban 16 GB RAM / 512 GB tárhely
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest