-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hotkar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #98163 üzenetére
"gumidugó" jelszóra vannak találatok a Gugliban. Talán lesz megfelelő köztük.
-
hotkar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #98160 üzenetére
Én Gewiss dobozokat szoktam venni (IP55, ilyet lehet a sarki bótba' kapni), azokban vannak gumiharangok, amikre akkora lyukat vágok, hogy a kábel beférjen jó szorosan.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Rodzser Mór #98160 üzenetére
"Passzentos" furat kell, és körbekenni savmentes sziloplaszt-al, vagy melegragasztóval körbenyomni. Egyik sem a legszebb megoldás, de ha jól van megcsinálva akkor hatásos. (ipari obejktumban, szabványossági elenőrzésen, nem biztos, hogy átmegy... de otthonra megteszi)
-
válasz
Rodzser Mór #98041 üzenetére
Csak műanyag dobozba ha esetleg az anya alá befér a doboz falvastagsága.
Fotózd le nekem légyszi a nyák alját de látatlanba fogadok hogy a fémlemez rögzítésénél nincsenek meg a távolságok a nyák és a csavarok között.
És ennek minden része a 230-on van közvetlenül. -
aujjobba
addikt
válasz
Rodzser Mór #98041 üzenetére
Jahogy AC es tirisztor, oke nem szoltam.
-
aujjobba
addikt
válasz
Rodzser Mór #98038 üzenetére
Ez total disszipativ, semmi PWM?
Vagy az ott nem egy tranzisztor, hanem egy komplett PWM-es szabalyozo IC belso oszcillatorral? -
Barret001
addikt
válasz
Rodzser Mór #98038 üzenetére
A potméter tengelyen lévő anyával. Egy furat kell a dobozra.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #96582 üzenetére
forrfules akkut kell venni. de sok helyen rapoccintik ponthegesztovel (pl bp-en a varta boltban is).
ra lehet forrasztani hazilag is, persze nem lesz olyan popec mint a ponthegesztes, folyasztoval jol meg kell kuldeni, elotte kicsit megsmirglizni, akkor rano rendesen. -
PHM
addikt
válasz
Rodzser Mór #96584 üzenetére
Egy kicsit fel kell érdesíteni a felületet, majd forrasztóvízzel kezelni.
(Letvasszer=sósavban oldott cink.) -
Audience
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #96582 üzenetére
Forrfüleket kell ra ponthegeszteni.
-
hotkar
senior tag
válasz
Rodzser Mór #96579 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, hogy tévedsz. A 2000-es évek elején, amikor a kadmium - rákkeltő hatása miatt - nemkívánatossá vált, a legtöbb cég igyekezett kitolni a megmaradt NiCd akkukészletét. A 2010 környékén már lehetséges, hogy NiMH akkuk kerültek a gépekbe.
Az eredeti kérdésre visszatérve: az 1,3 V és az 1500 mA csak a töltésre elég, a működtetésre nem (~ 2 W teljesítmény). Amíg valamennyit el tudott az akku tárolni, addig ment, utána nem.
A gép burkolatát azért szokta csavar is fogni; a vágóélet nem lehet leszedni? Hátha az alatt lapul 1-2 csavar... A borotvát pl. így kellett elkezdeni szétszedni.
-
Teaway
veterán
válasz
Rodzser Mór #96579 üzenetére
Az enyém csavaros. Sose próbáltam aksi nélkül és dróttal.
Philishave T788 -
Teaway
veterán
válasz
Rodzser Mór #96575 üzenetére
szintén Philips, szintén 15 év, szintén NiCd.
Csere után jó lett -
hotkar
senior tag
válasz
Nekem hajnyíróm ugyan nem volt, de borotvám igen (mármint Philips). Abban 1 db AA méretű NiCd akku volt, ami 4-5 éves használat után már a végét járta.
Vettem egy nagyobb kapacitású NiMH akksit, beforrasztottam a helyére, azzal még évekig használtam. Jobb volt, mint az eredeti új korában.
Szerintem inkább cseréld ki az akksit. Sokkal kényelmesebb használni.
-
Barret001
addikt
válasz
Ha a motor 1,5V körülire terheli az üzemi feszültségét,akkor nem okozol vele kárt. Kérdés hogy az adapter teljesítménye elég lesz-e? Én tennék inkább bele egy új akkut,hátha megjavul.
-
Gyula84
veterán
válasz
Rodzser Mór #96357 üzenetére
majd ha tönkremegy egy ilyen géped szedd szét teljesen a kapcsolót is és meglátod, hogy működik
-
válasz
Rodzser Mór #96372 üzenetére
Tehát a gomb nyomásával arányosan változik a fordulatszám úgy hogy nincs benne fordulatszám szabályzó.
A fordulatszám szabályzó csakiskizárólag tekerős lehet, nyomós/tolós/fokozatkapcsolós érintős esetleg wifin állítható, Shelly, Arduino, Sonoff, esetleg variac, frekiváltó, és még 500 megoldás, nos ezek nem fordulatszám szabályzók, nemnem.
És ez a tézis érvényes az egész univerzumra.
Amennyiben egy gépnek a fordulatszáma bármilyen más módon változtatható mint a tekerős megoldás, abba NINCS szabályzó.
A tézis vonatkozik minden fordulatszámszabályzós fúrógépre ahol a ravasz benyomásának arányában változik a fordulat. NINCS egyikben sem semmi szabályzó, nem is lehet.Én feladtam.
Nyertél. -
Pötyi
őstag
válasz
Rodzser Mór #96372 üzenetére
Aha, tehát a ravasz, a gomb "nyomásérzékeny" és a benyomás mértéke határozza meg a fordulatszámot?
-
válasz
Rodzser Mór #96364 üzenetére
Ne akassz ki....
Leírtad többször, VAN benne fordulatszámszabályzó, azt nyomkodod és ennek arányában változik a gép fordulatszáma. Akkor ezt minek nevezzem ha nem fordulatszám szabályzónak?
Nincs a nyomógombon egy tekerentyű amivel a max. fordulatot be lehet állítani, ezt kérdezte Mezis is.
Ha nincs akkor passz, haezzel sorbakötsz egy másik külső fázishasításos szabályzót azok vagy kinyírják egymástt vagy össze-vissza fog forogni, felpörög, lelassul, vagy el se indul.
A külsőhöz ki kell kerülni a belsőt.
Nem lehet meghekkelni, kihozni valahova egy potit amivel beállítod a neked megfelelőt és utána a ravasz tökig nyomására ez lesz a fordulat. -
Barret001
addikt
válasz
Rodzser Mór #96368 üzenetére
Nem azért linkeltem hogy meg vedd.
ezt is lehet kívül használni, csak példaként mutattam.
-
mezis
félisten
válasz
"...a markolatnál kézzel adagolja az ember a fordulatszámot."
Szokás a bekapcsoló gombot potméterrel kombinálni, ami egyúttal fordulatszámot is szabályozza. Ha a potméter "recsegős"vagy szakadt, akkor előfordulhat az, hogy nincs lassú fordulatszám, csak egyből max.
WD40 sokszor csodát tesz.Nekem csak a porszívón van külön fordulatszám szabályozó, Bosch fúró, akkus fúró-csavarbehajtó fordulatszáma a bekapcsoló "ravasz", elsütő billentyű) izével szabályozható.
-
Barret001
addikt
válasz
Rodzser Mór #96364 üzenetére
Egy [ilyen] kellene bele,mindkét problémát megoldja.
-
válasz
Neked nem lágyindító kell hanem fordulatszabályzó.
Viszont mint írtad az meg van benne. Vagy nincs? én nem értem amit írtál.
Vagy mechanikus? Ha szabályozza akkor csak van benne valami.
A lágyindító csak annyit csinál hogy nagyobb áramfelvételű gépeknél, transzformátoroknál 0,5-1 másodpercig csökkentett feszültséget ad ki de ezután ott van a teljes graft. Ez azért kell ne verdesse a gép a kismefszakítót hanem picit felpörög és ezután már mehet rá a teljes teljesítmény. De ezzel fordulatszámot nem fogsz szabályozni. -
válasz
Rodzser Mór #96352 üzenetére
Mindegy. Akkor nem mindegy ha sűrűn, pár másodpercenként kapcsolgatod ki-be a gépet, akkor a 3 vezetékes, amúgy amelyik szimpatikus.
A 2 vezetékest sorbakötöd a fogyasztóval, a 3 vezetékesen rajta van a bekötése.Habarcskeverőn nincs fordulatszámszabályzó? Akkor esélyes hogy összeveszik majd a lágyindítóval.
-
laed
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #96301 üzenetére
Műszerdobozban gondolkodj.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #93502 üzenetére
Cr2016, pont fele olyan vastag mint a 2032.
-
Barret001
addikt
válasz
Rodzser Mór #93502 üzenetére
Barkácsolsz egy elem alakú adaptert.sima ügy. 3 korong,a középső szigetel,a két szélső forrasztható.
-
4D4M
senior tag
válasz
Rodzser Mór #93494 üzenetére
Úgy hívják a műfajt, hogy hogy dummy battery.
Így találni fogsz.Sőt erre még egy egész webshopot is fel lehet húzni, bár kicsit értelmezhetetlen arszintet lőttek be neki (:
-
leweegee
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #93497 üzenetére
Fogsz egy cr2032-es elemet forrasztol rá 2 vezetéket, majd tápra kapcsolod mondjuk 5 voltra. 2 eset lehetséges, semmi nem történik, ez esetben örülsz mert kész is vagy, a másik, hogy szétcsattan az elem, akkor meg fogod kibelezed, és kétoldalú ragasztóval összeragasztod, megint kész vagy. Próbánál érdemes valamivel letakarni.
-
válasz
Rodzser Mór #93497 üzenetére
Két réteg nyák összeragasztva?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Rodzser Mór #93494 üzenetére
Ezt én úgy oldottam meg, példa kedvéért egy konyhai mérlegbe beépítettem olyan elemtartót, a vezetéket a belső forrpontokra tettem.
Mivel így már 1 évig vagy tovább is tartott, csere alkalmával inkább szétkaptam a mérleget, nem olyan nagy fáradság, négy csavar. Később pedig olyan Li-ion cellát raktam be, ami vezetékkel ellátott és belső védelemmel, így nem meríthető túl. Ez is nagyon sokáig bírja.
Ennek feszültségét is elbírta a mérleg (4,2 V max.), működik máig.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Rodzser Mór #92845 üzenetére
Felfogtam elsőre is a kérdést, és igen, ez olyan.
-
törölt tag
válasz
Rodzser Mór #85398 üzenetére
Atóvillamosságban használnak ilyen csatlakozót. [link]
-
törölt tag
válasz
Rodzser Mór #85385 üzenetére
-
válasz
Rodzser Mór #85378 üzenetére
Fogsz egy mezei usb madzagot és levágod a másik feléről a csatlakozót. Ott a 2 vagy 4 szál, jellemző a +- piros fekete, a maradék kettő az usb data busz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Rodzser Mór #85386 üzenetére
Zseblámpák vannak 3 ceruzaelemmel, miután a fehér LED nyitófeszültsége 3 V, amihez két elem kevés. Sorosan 3 elem (4,5 V) sem direktben megy rá, hanem ellenálláson keresztül.
Vannak lámpák 1 db elemmel is, de ezekben egy kis elektronika növeli meg a feszültséget. Ebből van olyan is, ami 1V -4,2 V között megy bármivel és talán 5 V-ot is elbírhat (az áramkör melegedéséből lehetne következtetni valószínűleg, hogy mit bír).
Vagy vannak lámpák Li-ion akkuval, akár kettővel is, soros kapcsolásban általában, utóbbi a drágább típusok, nagy teljesítménnyel.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
-
törölt tag
válasz
Tehát egy ilyet keresel? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest