- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tknof1871 #93382 üzenetére
Li-po akkuk tasakos megoldása elősegíti, hogy belső nyomásra ne robbanjon, csak szétnyíljon. Az elektrolit attól még károsíthatja a készüléket.
Felfúvódás oka nem csak túltöltés lehet (nem kell hozzá hibás töltésszabályzó), hanem netes "kutatásaim" szerint az elektrolit, esetleg más összetevők gyenge minősége okozhatja, amihez a túlmerülés is hozzájárulhat. Ezt valahogy úgy lehetne értelmezni, hogy egy minőségi cella túlmerüléstől sem fúvódik fel.
Arról nem beszélve, hogy valószínűleg nem is merült volna 2,5 V alá (ami egy kritikus szint ezeknél), ha nem szívja le önmagát, belső átvezetés miatt.
Nekem is volt néhány, Aliexpressről rendelt olcsó BT fülhallgató, ami használva sem volt, egy idő után felfúvódott. Önmagában nem jelenti, hogy zárlatba is fog menni, illetve kigyulladna. De ilyen jelenség észlelése kizárja a használatot, ilyenkor már el kell felejteni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tknof1871 #85837 üzenetére
Már többen írták, hogy ki lehet billenteni a bilenő kapcsolót. Egy késsel vagy valami hasonló lapos izével oldalról kifeszíted innen, majd onnan. Én vagy 10x szedtem már szét az enyém, ugyan ezzel a bajjal. Sajnos az érintkezők kissé elszenesedtek, kicsit megkaprgattam és utána jó. Utóbbi időben úgy kapcsolom, hogy nem csak szép finoman kapcsolom, hanem "lendülettel" nyomom meg a gombot, így már igen régóta jól viselkedik. Kissé macera összerakni, mert kis rugók vannak és azok könnyen szétmásznak, de megoldható.
Valamikor régen szétfúrtunk egy másik nem billenőset, de nagyon macera volt. Valszeg csak a billenő a rossz, ne szedd szét az egészet. -
mezis
félisten
válasz
A kapcsoló "bepattintós" szokott lenni. Lapos csavarhúzóval a végén alányúlva kis lépésekben ki lehet feszegetni.
Bizonyára forrasztottak a csatlakozók. Nem érdemes bíbelődni a cserével, hőre lágyuló műanyag ház olvad, kapcsolás bizonytalan lesz. Legfeljebb áthidalni érdemes a kapcsolót és akkor van kapcsoló nélküli hosszabbító-elosztód. -
rednifegnar
senior tag
válasz
feszitsd ki a piros billeno reszt. a feketet is ki lehet de arra keszulj, hogy rovid kanocok tartjak, szoval ha lejon valamelyik akkor nem tudod visszadugni, esetleg meg lehet hosszabbitani oket.
glimm lampa van benne az vilagit, vagy lesz belevalo vagy nem. sztem hagyd a fenebe haszlad igy. kovetkezo az lesz hogy a billego resz megy tonkre es akkor mar kapcsolni se leht. igy kell hasznalni amig mukodik. -
válasz
Meghalt a kapcsoló.
Ha ki tudod bányászni, feszegetve, szétszedhatő, ha nem olvadt rommá, javítható. Kis réz lemezek billennek benne és ami nyomja, 2 rugós tüske, az szokott megszorulni.
Vagy ha kibányászod a kapcsolót darabokra törve, a lukon át össze lehet kötni a vezetékeket és a lukat lezárod valami ragasztott műanyag lappal. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Egyfajta szöget képzelj el, ami recés oldalú és beleütik, esetleg melegen. Vagy csak hidegen.
Pillanatpákával lehet melegíteni magát a szöget, amitől kiolvad, közben feszegetni szét a műanyagot. Ettől persze megolvad az ellendarab is, de mindegy, utána össze lehet rakni bútorlapcsavarral. A pákára egy kis ón is mehet, a hőátadás javítására.
Ha jól rémlik, régebben próbáltam a fémbe lyukat fúrni és lemezcsavarral kiemelni + melegíteni, valamire akkor is jutottam, végül szétjött. Valahogy.
-
-
válasz
tknof1871 #85638 üzenetére
Nálam 8 éve megy a tűzhely felett 2 darab 4W GU10-es Philips led spot.
Nagyon sokat mennek, estére ezt hagyjuk órákig égni +a főzéskor kapnak rendesen meleget, gőzt.
Még bírják.
Ugynakkor más márkájú és noneame ledes égők,
van amelyik full kínai, 12 wattos és 5. éve megy, másikaknak meg neve is van és 1 év alatt elhaltak.
Fene se érti a lelkivilágukat.
Munkahelyemen a térvilágítást korszerűsítettük 3 évvel ezelőtt, 160W HGL helyett ment 32W ledes gömbizzó a kandeláberekbe.
Az akkor vett 17 darabból 3darab 1 év múlva, 5 darab két év múlva halt meg, a maradék meg 3. éve bírja a minden éjjeli üzemet,. Napi kb. 10 órát mennek télen-nyáron minden éjjel.
Ez is eléggé érthetetlen, ugyanaz a gyártmány. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
tknof1871 #85603 üzenetére
Az E27-es LED-es világítótestek min. 90%-a ipari hulladék, hőterhelés szempontjából totálisan alul van méretezve. Ennek eredménye, hogy vagy a driver vagy adott esetben valamelyik LED a megadott 10 vagy 20 ezer óra helyett akár 100 óra alatt meghibásodik (azaz a valós élettartam sok esetben 1%-a sincs a megadottnak). Fürdőszoba meg ugye tip. extrán meleg...
Nagyon sok esetben ezek iszonyat alacsony CRI-vel rendelkeznek (vakító/zavaróan éles vagy színárnyalatos fény; mostanában ez már kevésbé jellemző mert az ilyet könnyű kiszúrni rögtön, az idő előtt tönkrementeket már nehezebb visszavinni).
Ennél már csak a fürdőszobai cuccok (pl. tükörvilágító) jobbak, nekem pl. meghibásodott a drivere az egyiknek és még az Alin sem tudtam hozzá szerezni cserét (de lehet csak nem voltam elég kitartó). Az IP44 védettség miatt jó eséllyel ki van műgyantával öntve és 10x annyiba kerül mint az E27-es világítótest...
Szóval ne a kontakt környékén keresd a hibát.#85613 PROTRON
Ezek nem a pontosságra vannak kihegyezve, nekem UT-18C van, banális javítható hibája van a tüskénél nem rugalmas az érintkező, hanem elhajlik. Simán odaforrasztottam. Még bírja. -
-
válasz
tknof1871 #84236 üzenetére
"Nem szabadna engedni, hogy ennyire nehezen karbantartható ventilátorokat forgalmazzanak"
A vilagon eddig eladott milliard ventilatorbol szerintes hany darabot javitgatnak olyan hobbista megszallottak mint te vagy en meg meg itt paran? Kb. a 0,001%-at. A tobbit x ev hasznalat utan, barmilyen kis hiba jelentkezesekor kidobjak.
Ezert a gyarto nem fogja sokkalta nehezebb, esetleges élőmunkát igenylo muveletekkel bonyolitani a szalaggyartast. Pl. csavarlyukak furasa mindket palaston, csavarok-alatetek anya beszerzese, majd minden lyukba csavar, alatet, anya es ezt meghuzni.
Ennel 125x termelekenyebb par helyen osszeponthegeszteni.Tudod... Fogyasztoi tarsadalom.
-
mezis
félisten
válasz
" Nem szabadna engedni, hogy ennyire nehezen karbantartható ventilátorokat forgalmazzanak."
Talán a környezetvédők tehetnének valamit. Mert az ipart, csúcsmanagereket hidegen hagyja a környezetvédelem.
Nekem is van márkás porszívó motorom. Csak az első csapágyát kellene cserélni, de a lapátkereket nem csavarral rögzítették. Rágyógyították a tengelyre.Kis lépés: a telefon töltők és csatlakozóik már csaknem szabványosak, cserélhetők. Ehhez a legmagasabb szinten hozott törvényre volt szükség.
-
törölt tag
válasz
Hi. Ponthegesztve van a két bili egymáshoz, ha nagyon akarod szét lehet szedni, ki kell fúrkalni ahol össze vannak hegesztve, majd sziló+csavarral összerakható. Nekem jobban bevállt, hogy a tengelyét egy akkus fúróba befogva forgatom, közben meg féktisztitóval fújom a perselyeket, ez segít megszabadulni az olajsártól, ha már könnyen forog és elpárolgott a féktisztitó, mehet bele egy kis olaj.
-
válasz
"A hűtőventilátorról letörte a lapátokat. Óvatosan kell engedni a levegőt..."
Naná, sőt történhet ettől rosszabb is. Én tudok olyat is, aki sűrített levegő spray-vel fújt ki egy gépet, az ugyan nem törte le a venti lapátjait, de jó felpörgette, és a motor dinamóként működve visszatolt az alaplapra gondolom vagy 20-30V-ot, vagy akár többet is, így az utána be sem indult. Szóval jahh, ilyen műveleteknél a ventilátorokat mindig le kell fogni, vagy ahol nincs rá mód, ott ésszel kell fújni! Én is rendszeresen fújom a laposom hűtését kompresszorral, ott sincs mód ilyenkor lefogni a ventilátort, de nyilván nem pörgetem fel 10bar-al 25000RPM-re a hűtőt.
És nem, a villanymotorban nem fog kárt tenni a 8bar.
-
-
-
mezis
félisten
válasz
tknof1871 #79269 üzenetére
Mint már írták: KARBANTARTÁS.
Por, szöszök kifújása, olajozás . Kell a hűtőlevegő a villanymotornak is.
Ezek a motorok általában bronz siklócsapágyakkal készülnek, van amikor kis lyukakon lehet
az olajozó filcet műszerolajjal átitani. NEM napraforgó olaj (étolaj), mert az beszárad!1mp-es szabadon futás tényleg kevés.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tknof1871 #79269 üzenetére
Éppen szaladhatna tovább is (kikapcsolt fejmozgatóval)*, talán ráférne egy olajozás, de valószínűleg nem amiatt forrósodik túlzottan.
*Szokott lenni még a csigaáttételes lassító, ami a fejet mozgatja, az is képez bizonyos terhelést, illetve nyilván a levegő is fékez, ezeket bírnia kell.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tknof1871 #79266 üzenetére
Itt írtam róla bővebben:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_78405-78405.html
Amit később észrevettem, hogy segédfáziskondi nélkül belökésre elindul és kellemes lassú is az alacsony fokozatra kapcsolva, ez eddig rendben van.
De a középső állásba kapcsolva már erősen forrósodni kezdett a motor és szaga is lett, noha bele nem pusztult, szerencsére. Tehát a következtetés, ha indul is a motor, de a kondenzátor kapacitását akkor is ajánlatos méréssel ellenőrizni, mert kapacitáscsökkenés a motor megfőzését vonhatja maga után.
Ennek oka elvileg, hogy ilyen üzemi kondenzátoros motoroknál a teljesítmény egy (kisebb) részét a segédfázistekercsen keresztül veszi fel a motor, de kapacitáscsökkenés esetén az arra folyó áram csökken, slip nő, a főtekercs terhelése / melegedése pedig nő.
A kenést lehet érezni mechanikailag, hogy siklik rendesen vagy nem.
-
válasz
tknof1871 #74330 üzenetére
Én annyira rossz véleményen nem vagyok róla (bár én még ólmos forraszanyaggal vettem, látszólag ugyanezt a gépet)
Ha nem figyelsz rá, a hegye nagyon hamar elég/elkopik.Időszakos gányolásra szerintem használható. De ha vársz kicsit, szokott lenni digitális hőfokszabályzós verzióban is. Az kétszer ennyibe kerül, de teljesen használható.
Amit még esetleg lehet, az az ebayes usb-s 8w-os pákák. Nagyobb kiforrasztásokra nem való, de a kisebb alkatészekkel szépen boldogul.
-
ElektrikusDE
senior tag
-
*Ropi*
félisten
válasz
tknof1871 #73799 üzenetére
Problémás, mert a Lítium alapú cellák nem szeretik a folyamatos 100% közeli töltöttséget (20 és 80% közt érzik jól magukat - igazából minél kevesebbet töltesz bele, annál több töltési ciklust bír ki: nem emlékszem a pontos számokra, de 100%-al 300 ciklus, 80%-al 500 ciklus, 50%-al 800 ciklus, stb.).
-
atesss
addikt
válasz
tknof1871 #73543 üzenetére
No ezen a Covid-es szűrés/légkondi témakörön én is gondolkoztam nemrég.
De a másik megoldáson, nevezetesen hogy egy - nem ipari méretű, tehát kb. mint egy nagyobb lakossági darabnak megfelelő - légkondiba hogyan szoktak UV fénnyel működő fertőtlenítő modulrészt berakni. Mostanában lejött a médiában hogy a vendéglátóhelyek nagyobbik részében nincs ilyen.
Na most ugye az átáramló összes levegőt be kell világítani. És gondolom valamennyi behatási idő is kellene. Ez összességben azt eredményezné szerintem, hogy egy elég komoly méretű tartály kell, és főleg komoly teljesítményű UV-fényforrás (ami így tehát nagyon nem olcsó, és nem is fogyaszt keveset).
Hogyan tudnak ezek hatásosan működni a gyakorlatban, vagy hol van a leírt elméletemben a hiba ?De a szűrőbetétes megoldás az teljesen más. Nekem az első hallásra sokkal inkább működőképesnek tűnik. Csak hát a légszállítási mennyiség miatt (itt már nem egyetlen emberi tüdő légzéséhez szükséges levegőmennyiség kell csak) gondolom a szűrő mérete, és emiatt az ára az ami elég kérdéses. Főleg hogy elég hamar kell cserélni gondolom ha biztosra mész.
Van pontos adatod hogy mekkora légszállítás kellene ehhez ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Filmgyűjtés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest