- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #66604 üzenetére
Gondold már végig.
Túláram védelme csak kismegszakítónak van, Fi relének nincs.
Nem hálózat felöl jelentkezik túláram, hanem fogyasztó felől, emiatt a Fi relét tönkre teszik.Mi az, hogy Fi relé tetejére kötöd hálózatot.
Alkatrészen egyértelműen ott bekötési rajz, hova meg hálózat, hova az elmenő.Zöld színű rajzot már nem látod, mint írásomban is írom földelő(moha21:védő) vezetőt.
És még egyszer írom, amit már többször is írtam: A lényeg, hogy Fi relébe megfelelő fázis-nulla bekötés legyen, hálózat felől.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #66589 üzenetére
Köszönöm, jó informatív válasz volt.
Más:
Segítség kellene két SMD helyettesítőre:
- 74F27
- MPF102Milyen könnyen beszerezhető helyettesítője lehet ezeknek?
-
Rruuer
senior tag
válasz
tordaitibi #66578 üzenetére
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #66456 üzenetére
Köszönöm szépen!
De akkor ez nem káros végeredményben? Csak mert a mobilon gyakorlatilag nincs ilyen probléma csak a PC-n azért lepődtem meg kicsit
-
gyenesmartin
őstag
válasz
tordaitibi #66439 üzenetére
Lesz benne egy 8 centis venti.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #66387 üzenetére
Lifepo 13,3v on nyugszik. Az felett nemigazan tud áramot leadni, toltes utan magatol is leesik 13,3v ra a fesz.
A töltés lifeponal nem szamit. De a nicd-ot ugy kéne hogy cellankent 1,35v ot kapnak mondjuk. Ezzel elvileg még nem lehet tultolteni őket.De a lifepo már feltoltodik mellette.Az áramfelvételt tudom figyelni.
Utána pedig 16v 100mA táppal éjszakára. -
Upo
addikt
válasz
tordaitibi #66205 üzenetére
Hát én az 1000 ft körüli vagy alatti árat nem mondanám horrornak, a relé cserélgetés többe kerül.
Ha jól nézem a képről akkor 230V oldalon 8A-es a relé, és 24V AC-ről van kapcsolva.
Szerintem oda egy 25A-es SSR bőven elég, ha AC-ről van vezérelve akkor SSR-25AA, ha DC-ről kapcsolt akkor SSR-25DA, de a fényképen látott relének az AA végű felel meg.
Hirtelen kereséssel egy ezres a 25A-es SSR-25AA [link]
De ezernégyért van 100A-es is (SSR-100AA) [link]Valószínű van olcsóbban is, ezek a linkek kb. 10 másodperces gyors kereséssel találomra belekattintva születtek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #66215 üzenetére
Ismerem őt és olvastam is pár cikkét, de ezt szerintem pont nem.
-
dik
őstag
válasz
tordaitibi #66205 üzenetére
Te szentséges isten. Azt se tudom ki kivel van. Roppantul nem vágom a borsót... Miről is van szó?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #66177 üzenetére
Esetleg ez:[link]
-
robohw
aktív tag
válasz
tordaitibi #66065 üzenetére
"a hatosagnak tudnia kell elvileg ha asott furt kutad van, meg ha nem is hasznalod,"
Még jó, hogy tudnia kell, hiszen limitálva van a vízkivétel. Amit csak úgy tud ellenőrizni, ha tudomása van a kútról. De ez nem tudom, hogy kapcsolódik az energiatároláshoz?
"ha a puszta kozepen 20 kilometerre a halozattol te szigetuzemu napelemes rendszert epitesz taroloval vagy anelkul,"
Az ilyesmit nem kell bejelenteni. Ahogy a ceruzaelemet sem, a papírforgót sem, a benzin- vagy dízelüzemű áramfeljesztőt és még sok mást sem.
-
Samus
addikt
válasz
tordaitibi #66056 üzenetére
A régi (ovális gombos) vagy az új (téglalap alakú gombos)? A régit többen dicsérték, de azt már nem kapni...
A bekötés így világos, köszi.
-
válasz
tordaitibi #65986 üzenetére
Közbe találtam 6700 forintért, ez már barátságosabb. Ahogy néztem a weblapot, ez egy gyártó cég, meg kell rendelni és 3 hét alatt legyártják és postázzák.
-
ecchphoto
csendes tag
válasz
tordaitibi #65983 üzenetére
vagy https://www.ebay.com/itm/100W-1-K-10-CERAMIC-WIREWOUND-VARIABLE-RESISTOR-SLIDER-AC-1000V-DC-1400V/151354974434?hash=item233d75a0e2:g:yOgAAOSw9NxTw6JB
ez picit barátságosabb ár, de így is eléggé...
-
ecchphoto
csendes tag
válasz
tordaitibi #65983 üzenetére
https://www.ebay.com/itm/ADJUSTABLE-RESISTOR-1-2k-100W-1-2kohm-100Wat/183332223461?hash=item2aaf73b9e5:g:pi8AAOSwO1pbT3Lw
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #65858 üzenetére
Szétszedtem kiporolni, így hátha lesz valami közelebbi álláspont.
Csak sanby-ban van ez, bekapcsolt állapotban nem csinálja.
-
GZoli7
senior tag
válasz
tordaitibi #65835 üzenetére
Köszi, ez nagyjából megvan, de van külön tápja?
Annak az adatait nem ártana tudni... -
válasz
tordaitibi #65748 üzenetére
Wow, ennyire sokra azért nem számítottam... Mondjuk nekem nem kellene a távirányító, meg az egyebek. Egy négycsatornás adóvevő-pár szervóvval elég lenne.
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #65691 üzenetére
Járó motornál kevés eséllyel használnám, akkor lehet, hogy áttenném az inverterre a saját tápjával.
Tehát, a több Amper nem gond? Kíváncsi, de tudatlan vagyok az áram témában, valahogy még nem áll össze nekem, mi merre káros veszélyes.
(#65690) darvinya: Akkor (véleményed, javaslatod szerint) 24V-ról 19,5V-ra?
(#65692) kjani18: Nekem ez egy kicsit komplikáltabbnak tűnik.
-
válasz
tordaitibi #65691 üzenetére
Bocsi, a linket nem néztem meg, azt hittem ez 12 ÉS 24 voltról is megy, de látom a kimenet állítható.
-
HoTaZo
addikt
válasz
tordaitibi #65662 üzenetére
Pár hete vettem, most volt kipróbálva, még csereképesnek kéne lennie a francia madarasnál.
Csak el kéne oda jutnom, ami jelenleg problémás. -
kuyarashi
őstag
válasz
tordaitibi #65567 üzenetére
Védelem az van, szóval akkor maximum nem tölti fel mindet. (Persze nem az a cél, hogy félig töltsem fel bármelyik cellát is.)
PHM (#65570):
Igen, ilyet raktunk bele.(#65568):
Köszi, bár még meg kell értelmeznem. -
PHM
addikt
válasz
tordaitibi #65569 üzenetére
A linken ilyen szerepelt, de mintha képet is láttam volna róla.
Szerk: ez volt az. -
didyman
őstag
válasz
tordaitibi #65491 üzenetére
Az uA709 nagyon kezdetleges eszköz volt, egyáltalán nem lehetett univerzálisan használhatónak tekinteni, a hangzása is ennek megfelelően tudott jó, vagy rossz lenni. De azért lehetett belőle jó erősítőfokozatot építeni. A 741 szinte korszerű IC, a mai napig jól használható, az NE5532 meg igazi mindenes, a nagy áramú terhelhetőségén és a bemeneti áramán kívül. Ami fejlődik, a sávszélesség, a zajszint, a különféle drift értékek, és a torzítás. Egy Au=10-es, hangfrekvenciás erősítőfokozat valószínűleg egyik IC-n sem lesz hallhatóan más, de ha pl. RIAA korrektorba kerül, már zongorázni lehet a különbséget.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #65491 üzenetére
Egy becsületes gyártó adatlapjain nem csak az 1-2 tucat ismert paramétert tünteti fel, hanem tényleg az Rbb-t vagy/és zajra utalókat is meg sokminden egyebet. Mérési feltételekkel és tesztáramkörrel egyetemben. Márpedig még az adatlap szerkesztése meg a mérések biztosítása, végül e paraméterek garantálása mind pénzbe kerül. Innen a magasabb árak is a komoly gyártóknál. Akik kifelejtenek paramétereket, azok tudják miért teszik.
OP-AMP fronton ugyanez,
Természetesen.
És ha már NE, miért is nyelte el a Signetics-et a Philips Semiconductors (most NXP)?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #65399 üzenetére
Én azt mondanám, hogy: összeragadnak. Mert:
HEGED, (heg-ed) önh. m. heged-t v. ~ětt. 1) Mondjuk állati vagy növényi testről, midőn a rajta esett törés vagy seb, metszés stb. öszveforr, egyberagad, mi bizonyos hártya képződése, s megrögzése által történik, tehát mintegy megegészedik. Gyógyul a seb, mert hegedni kezd. Heged a bemetélt fa dereka. Ebcsont beheged. (Km.). 2) Mondjuk híg, folyó testekről, melyek lágy részecskéi megalusznak, öszvefutnak vagy keményebbféle hártyával behuzódnak, tehát itt is az,egészedik’ fogalmával találkozunk. Heged a víz, midőn fagyni kezd és kásásodik. Beheged a patak, midőn fölszinét jéghártya födi. 3) Ritkábban am. dugúl, töműl, betömődik. Fülzsírtól beheged a fül. Mocsoktól beheged a pipa vagy pipaszár, szopóka.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #65392 üzenetére
Nem gyantától rossz bádog cin, hanem összetevőitől.
Pákahegy pedig nagyon számottevő, mert forrasszál 0.1-es heggyel 1.5 vezetőt.
Előbb ég el 0.1-es hegy mire felmelegíted 1.5-es vezetőt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
tordaitibi #65392 üzenetére
"Szeretem ezt a fórumot, mindig új dolgokat tanulok."
Én is:
"...a kis hőtehetetlenség miatt odaheged a munkadarabhoz...."
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #65325 üzenetére
nekem bekene menni a nagyvarosba (20km.)
és elmenni az egyetlen elektronikai boltba ahol multkor aztmondta a picit szamomra ellenszenves okoskodo csávo hogy 6800uf es kondi nem létezik sehol.olyan nincsen.
és ugy általánosan kevés a választék.
pl. egy csomo ellenallasbol csak kicsi huzalos van.1w max.dioda simán van itthon.kondikat még össze tudnám szedni de ahhoz is kutakodni kéne minden szar rádió, erosito meg kenyérsütő nyákdarabok kozott.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #65321 üzenetére
van élvezet abban hogy oszetakolok/ rendesen megcsinalok vmit. de azert mindig az egyszerubb dolgot kell valasztani persze csak akkor ha olcso is.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #65318 üzenetére
vagy elmegyek az elektronikai boltba es megveszem a regulátort és összerakom amit irtal.
vagy veszek 1 ilyet ami még egyszerűbb.[link]
vélemény? -
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #65318 üzenetére
+1
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #65294 üzenetére
nem pctaprol lesz.
foleg hogy nehez megoldani.
amugy is 18v rol akarom hasznalni mert úgy jobban szol. nemtudom 24v mehetne-e rá.? a kondik 25v osak de az icknek nemtudom tetszeni fog-e?
elado 12-18v ot ir. -
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #65264 üzenetére
Nem írtad el véletlenül a 20 KW teljesítményfelvételt? Nem inkább 20 KW hőleadás akart lenni? A 20 KW felvételű 80 KW hőleadást feltételez ami nagyon soknak tűnik.
(#65267) Samus : inkább bekötném a motort 1 fázisra
(#65273) darvinya : olcsóbb lehet és a bekapcsoláskor fellépő hirtelen nagy áramot (a puffer kondi feltöltésekor) elnyeli
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #65269 üzenetére
Igazad van de a hatásfokon kívül amit a fűtőtestre írtam, a klíma hatasfoka/haz veszteségei együttesen ezt adjak ki.
Azt el is felejtettem, hogy a környezeti hőmérséklet 40 fok fölött tetőzik nem ritkán van hogy hetekig nem megy meg éjszaka sem 20 fok alá. Es a sok marha nem jó helyre rakja a kültéri hőcserélőt mert miért ne a napra teszik ki, ezert írtam hogy a hatásfoka nagyon sokszor a béka segedelme alatt van emiatt.
Ha magyarul így hívják
én próbáltam lefordítani Angolra
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #65264 üzenetére
Hello
Lehet a megfogalmazás pongyola, de akkor kiegészítem,
Nem minden fűtőtest 100% hatásfokú pl az infra látható fényt is bocsájt ki és a fűtés a vezetékeken is történik a falban is sőt az egész hálózaton ami ugye nekünk pont nem az ami kell.
Ez csak szőrszál hasogatás, részemről igazad van, elírtam.Ami a lényeg, a helyi rendszerben gondolkodva sajnos nem igaz amit írtál egyelőre túl nagyok a járulékos veszteségek(házak oldaláról is nézve) így pl gazzal fűtve meg mindig olcsóbb mint klímával, pedig a gaz csak 1/3 és 1/2 árban és veszteségben sehol sem közelíti az elektromos fűtést. Ezt megmagyarázni energetikai szempontból másképp nem tudom csak úgy hogy a helyi klímák vagy nem olyan hatékonyak, és/vagy túl sok a járulékos veszteség.
A teljesítmény, hűtő teljesítményre értem vagyis a TE 1/4 es arányod alapján az elektromos hálózatból felvett teljesítmény kalkulálható, de ahogy emlékszem kb 15-18A fázisonként, vagy van egy fázisról üzemelő is ami kb 50A-t ker be tápnak.
Az épületek be tápját alapból 63A/fazis ig lehet vinni, CT nélkül, és ezzel élünk is 16mm2 MM vezetékkel elve normál esetben(másik szabály nem lehet 4db 25mm2 nagyobb keresztmetszetű vezető egy merőóradobozban amely szabvány méretű de nem mélyebb mint 175mm Victoria szolágaltatói specifikáció az egyéb szolgáltatási szabályok )A nem inverteres DOL klímák teljesen szabványosak, így használjuk őket nap mint nap
Igaz a 15kW-os nem az az tény
A besorolás szerint egyet értek miért ne tenném, ahogy írtam a sok üvegfelületet és egyéb nyalánkságokat valahogy kompenzálni kell, amit egy ilyen szabály segítségével tesznek meg.
Ami a másik fontos tényező az idő, ami alatt le akarjak hűteni és a kezdeti hőmérséklet, hiszen a klíma nem megy egész nap, amikor hazaérnek az emberek kb bekapcsoljak a klímát és 5 percen belül szeretnének hideget, ez másképp nem megy főleg egy párás napon, amikor ugye a párat ki kell csapatni először a levegőből, ami irtózatos mennyiségű energiát emészt fel, és amíg ez tart kb 0 a hűtőteljesítmény amit kívülről érzékelsz.
Az mindennek a teteje, hogy egy átlagos nappali nagyobb mint egy átlagos panellakás cak und pack, és ha éppen nyugatra néz vagy északra akkor nem kell elmondanom milyen szépen melegszik.
Természetes egy délre néző tutin szigetelt szobában ami max 9nm nincs szükség 250W/nm hűtő teljesítményre, se fűtő teljesítményre, oda mi sem rakunk 2-3 kW-nal nagyobbat, minek, de a konyhában mar simán kell amit írtam pl a tűzhely és a sütő miatt is(nem ritka a 2 sütő + induktív főzőlap együtt ami 25-30A ker minimum a konyhában, maga a főzőlap teljesen kihasználva 7kW, a sutok 2400W darabja álltálában de ugye nem méretezzük 7kW-ra csak 16A-20A környékére illik a be tápot méretezni a főzőlaphoz).Ha van medence is azt gazzal szoktak melegíteni, meg egyszerű napkollektorral a tetőn.
Ezeket kompenzálják azzal amit mondtam, én csak a hírvivő vagyok nem kéretik megkövezni
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #65224 üzenetére
Nem, nem érdemes. Ahogy írtam, ha olyan helyre kell fény ahol zavar a vibrálás, mást teszek. Jó ez így!
-
Sunnam
tag
válasz
tordaitibi #65155 üzenetére
Köszönöm a választ.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #65161 üzenetére
Most, mondjam, hogy link utáni okoskodás.
Digitálisan is van rádió, meg FM-es is, dehogy digitális vezérlésű FM rádióról van szó, csak így egyben lehet tudni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #65155 üzenetére
Dióda, hát persze!
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #65148 üzenetére
Jó a KPE is, de azt nem lehet kis rádiuszba hajlítani. Nem kell gitárhúr jellegűre feszíteni a vezetéket
Amúgy ha lent van 40cm-re akkor nem sok a hőmérséklet változás (jó-jó ha 60cm-re vagy 80cm-re van lerakva az még ideálisabb) -
hNp88
aktív tag
válasz
KPE csövet az ÉMÁSZ is elfogadja a méretlen fővezeték (földkábel) védelmére asszem
-
Tikakukac
titán
válasz
tordaitibi #65147 üzenetére
Ezért kérdeztem, hogy legyen-e SIF
Bekötéssel nincs gond, de nem nagyon szeretem, amikor kezdjük elhagyni a színeket, kezdődik a taknyolás meg a bonyolítás.A rest mindig kétszer fárad sajnos, tapasztalat.
-
pjen
félisten
válasz
Én régen gyártottam az MKM ben föld kábelt.Ér szigetelés különbző színü lágy PVC,aztán köpenyezés,bandázsolás,acél lemez bevonat,végül még egy korommal szinezett fekete PVC köpeny.Légalábbis erre a sorrendre emlékszem.A rétegek hőtágulása biztos nem egyenletes,mégis elvannak a földben 100 évet.
-
didyman
őstag
válasz
tordaitibi #65120 üzenetére
Az szokott lenni a baj, hogy a füleskimenetet szinte mindig a hangszórót hajtó végfokról ágaztatják le egy soros, párszáz ohmos ellenállattal. Ez a füles pártíz ohmos értékével alkotja meg a szükséges feszültségszintet. Ha ezt kötöd egy hifire, akkor gyakorlatilag nem lesz leosztás, egy 20-30-40 dB-lel erősített alapzajt fog megkapni a hifi bemenete további erősítésre. Vagy a fülest imitálni kell pártíz ohm ellenállással, vagy leosztást csinálni kívül-mikor melyik univerzálisabb döntés. DIN bemenetnél pedig általában szükséges egy soros, nagyobb értékű ellenállás is. De azt hiszem, ezt pont neked nem kell mondani, inkább annak, akinek te is válaszoltál. .-)
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #65114 üzenetére
1. Philips Tv=Technika Tv
2. Legocskább DA-amp chip van(külön), amiben semmilyen védelem nincs
3. Ezeket a Tv-ek 2 évre tervezték, s ha nem vigyázol rá, akkor biztosan tönkre megy.
4. Régi rendszerek sokkal többet elbírtak.SCART erősítőhőz kell, mert fülhallgató kimenetet kevés erősítő bírja kompenzálni, hogy ne torzítson.
Tikakukac
Ha látható a törés, akkor ott összeforrasztani és lezsugorcsövezni.
Ha nem látható a törés, akkor szakaszt beiktatni, s mind2 oldalán forrasztani és zsugorcsövezni.(#65119) hNp88
Azzal még nem teszed tönkre, inkább aggasd instabil konnektorba, túlterhelt elosztóba.
-
válasz
tordaitibi #65097 üzenetére
Régen letettem róla.
-
hNp88
aktív tag
válasz
tordaitibi #65097 üzenetére
földelés: csináltam már párat, de egy szondával valahogy soha nem sikerült 10 Ohm alá menni
a legdurvább az valami 50 Ohm volt
általában 3-4 darabot is leütök, mire jó lesz... az igazán korrekt megoldás az a betonalap-földelés kialakítása, csak hát azt meg az építkezés legelején kéne, mikor leginkább szarnak bele
vagyis hát régi építésnél így történt a legtöbb esetben
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #64928 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat
Így nagyobb önbizalommal merünk nekiesni, aztán majd látjuk, mint vak tehén
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #64928 üzenetére
Áldozat a szűrő.
Képen látszik, hogy jobb oldalon lévő trafó izzad. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #64924 üzenetére
Az zavar, hogy két tekercs is van, az egyik a szikrázós, mögötte még egy. Ez valami precízen hangolt cucc lehet, de nem tudom, hogy csak a szigorúbb előírások teljesítése végett vagy esetleg van valami aktív szerepe is. Ugye az is a gond, hogy körülötte van pár diódaszerű, de szívem szerint az egyenirányító diódahídig kiváltanék mindent egy szűrős c14-es aljzattal, pl ilyennel: [link]
-
attiss66
senior tag
válasz
tordaitibi #64836 üzenetére
Köszi, ide csak azért ugrottam be, hogy nem tudja e véletlenül valaki, hogy hol lehet megtalálni a Klinger féle könyvet, és mázlim volt, köszi. Antikváriumban is néztem már, de ott se volt. Hangfalépítő fórumon is ott vagyok amúgy.
Az elektronikát nem vágom még annyira nagyon.
-
attiss66
senior tag
válasz
tordaitibi #64834 üzenetére
Köszi, csak összehoztam, sikerült letölteni, már olvasom.
Ez milyen szintű könyv amúgy, mennyire lehet rálátni a hangfalépítésre, te olvastad, ez csak egy alap, vagy ebből már meg lehet építeni egy jó minőségű hangfalszettet?
-
Gyula84
veterán
válasz
tordaitibi #64716 üzenetére
volt egy tiltása lehet az miatt
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #64716 üzenetére
Az adatlapja alapján el és virul, és nem lepett ki, sőt ma is megnézte mennyi ostobaságot fecsegek
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #64567 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor pont ez történt és ezért mértem 0,4 A áramfelvételt a bemenő oldalon és "terhelve" kb 0,2 V-ot a kimenő oldalon? Ezt a csökkentett áramot meg elfűtötte a chip, aztán lekapcsolt a határhőmérsékletnél.
Okos megoldás, ha direktbe kötöttem volna a táppal az usb portot, akkor kinyírtam volna a rákötött eszközöket is, meg talán a tápot is. -
bandi94
tag
válasz
tordaitibi #64534 üzenetére
Én LM 3914-el építettem ilyet. Az 10ledet tud, de lehet van kisebb tesója.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Itt egyszerűbben megoldják, cserébe nem áramgenerátoros, vagyis kevésbé stabil a fénye:
https://www.ebay.com/itm/131079904939
https://www.ebay.com/itm/141150611196 -
Kernel
nagyúr
válasz
Kevés a teljesítmény, illetve meghajtófeszültség, de módosításokkal talán használható lehet:
http://hobbyelektronik.de/praxis/projekte/passives-vu-meter/
http://pencho.my.contact.bg/start/comp/noise/noise-meter-circuit.htm
-
didyman
őstag
válasz
tordaitibi #64462 üzenetére
Maximum 120 A kivehető áramra a 35 A átlagos terhelhetőségű dióda nagyon karcos (de ha a végén egyetértünk, nem értem, minek ezen vitatkozni). Az összes cseréjét azért javaslom, mert ha egy tönkrement, annak volt oka, esetleg a többi dióda is érintett lehet az okban. Nem tétel (1800 Ft), hogy az összes ki legyen cserélve újakra, és akkor emiatt ne kelljen megint levenni és szétszedni a generátort. Tisztában vagyok vele, hogy három fázisú termékről beszélünk, ennyit csak kinézhetnél belőlem. :-) Ha párhuzamos lenne, akkor kötelező lenne cserélni, pláne ismeretlen típusnál, az összeset.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
tordaitibi #64432 üzenetére
Az a baj hogy minden egyes alkalommal rá kérdez. Persze ki lehet nyomni a fejlesztői beállításokban, de akkor meg ha gépre kötöm jó kábellal, akkor sem látja.
Az op rendszer egy windows7-es tableten van amin egy spéci raktár progi fut. Nem férsz hozzá.
Én a vezetékre gondoltam. Ezek szerint mindkét szálat ki kell. És ha jól néztem a két középső kis érintkezőt kellene megszüntetni.
Köszi -
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #64395 üzenetére
0,47 µF / 400 VDC / 250 VAC, 1000 Hz alatti alkalmazásra:
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #64388 üzenetére
Jó, de nagyfesz. más, mint törpefesz.
Eleve itt késes megoldásos csatlakozók, s oxidáció okozza gondot. -
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #64370 üzenetére
-
And
veterán
válasz
tordaitibi #64361 üzenetére
Ez általános esetben nem tudom, mennyire releváns, de az én sok éves legolcsóbb kategóriájú fogyasztásmérőm 4-5 watt minimum teljesítményfelvétel alatt meg sem szólal, konkrétan nullát mutat, vagyis standby fogyasztás mérésére eleve alkalmatlan. Ha megnézed az előbbi hsz-em 2. linkjét, akkor láthatod, hogy abban a mezőnyben - mivel az üresjárási fogyasztás mérése több, mint 30 darab készülék átlagát jelenti - is akadt olyan táp, amelyik 0,02 W-ot vett csak fel, ha nem volt rajta semmilyen terhelés. Szóval azzal a 0,26 wattos átlaggal sem kellett szégyenkezni akkoriban, és ma sem kell, ez évente nagyjából 90 Ft pluszkiadást jelentene a villanyszámlában 7/24-es folyamatos üzemet feltételezve.
#64362: "a telefonban és töltőben egyetemesen jelen van a "töltő elektronika" bár a teloban inkabb csak akkuvédelem szokott lenni."
A telefonok külső 'töltője' csupán egy dugasztáp, nem más. Az akkuvédelem (reteszáramkör) meg konkrétan az akkumulátorban szokott lenni, mivel a mobilok akkumulátorai kivétel nélkül (?) védett kialakításúak, legalábbis azoknál, amelyek még a felhasználó által cserélhető akkut tartalmaznak. Persze a telefonban is lehet és szokott is lenni például hőmérés, de az alapvető töltésvezérlés mégis csak a telefon belső áramköreinek feladata. -
válasz
tordaitibi #64258 üzenetére
Ez már annak a dolga lesz, aki lát benne fantáziát.
Nem mondom, ha lenne a fiókban egy ilyen végfok, kicserélném, de egyrészt pákával nem egy egyszerű művelet, meg aztán menni kellene utána, nem ér annyit az egész. -
válasz
tordaitibi #64233 üzenetére
...és (#64235) Samus:
Bocs, ez az az eset, amikor ha csendben maradtam volna, okosabb maradtam volna.
Elfelejtettem, hogy nem 3, hanem 4 állású a gyújtáskapcsoló. -
válasz
tordaitibi #64223 üzenetére
Bocs, de az indítókulcs "közepes" állása az maga a gyújtás. A végállás, ahonnan magától visszaugrik középre a kulcs, az az indítómotor.
-
válasz
tordaitibi #64225 üzenetére
Nincs mély, nem is lesz, mert kell a hely a kocsiban, csak az ajtóba szeretnék - egyelőre előre - komponens szettet, mert a magasnak ki van alakítva gyárilag a hely.
Szóval ahogy a fejegységen az 50W nem valós, úgy a hangszórón sem, ez oké, de kell itt valamire is figyelnem?
Nem várok csodát ennyiért, de a gyári papírmembrános rettenetnél azért lényegesen jobb hangzást szeretnék.
-
válasz
tordaitibi #64223 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Persze, ezzel tisztában vagyok, hogy nem adja le a ráírt teljesítményt. A kérdés igazából az lenne, hogy milyen impedanciájú és milyen teljesítményű hangszórókat vegyek hozzá?
Hallottam ilyen 4×50W-os fejegységet, és úgy mondom, kielégítően szólt, nekem ennyi lenne a cél, nem akarok erősítőt meg mélyládát, csak élvezhető legyen a zene.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #64187 üzenetére
a kapcsolás elvileg végeredményként sinuszjelhez hasonlot ad, a 2N2222 meg a kondik meg ellenállások miatt. Van benne egy multivibrátor. Nem?
egyébként ezekkel az értékekkel 60hzre van belove az RC rendszer. ezt át kell állitani a hazai 50hz-re vagy tolerálják a cuccok a 60hz-et is?ha ezzel:
építem meg akkor 300watt mehet jó hűtéssel nem?nemtom az ilyen primitív rendszereknek mekkora a hatásfokuk. 70% maybe?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #64033 üzenetére
TPA3118:
nem azert hajtottam túl mert keves volt hanem mert mono volt aztan ugyvoltam legyen hasznalva mindket csatorna. egyebkent nem ugy hasznaltam hogy torzított. picit vájtfülű vagyok.
a legtöbb haverom addig tekeri a hangcuccat amig a mély be nem négyzetesedik. azt picit torzit. es oket nem zavarja engem meg nagyon.olomaku toltes:
4ah akkut toltok majd. tudom hogy nagyobb csucsok kellenenek de gondolom ez is jobb mint a sima dc.
ha melegedik a trafo akkor elerakok 5ohm 100watt ellenallast azt kesz.
egyebkent 3A-t tud leadni a trafo. rajta volt 15masodpercig és nem melegedett. (hoszabbtávon fog, tudom)tda (7293maybe)
az analog tda ickkel az volt hogy 3db volt belole.
-első beuzemelésnél CSAK LEHET hogy rosz volt az egyik dioda és ezért act kapott és kiégett az egyik ic
-masodik beuzemelesnel jo volt a táp és terhelés nelkul leégett a masodik ic is
-a 3. ic meg nem halt meg látványosan, nem probaltam ki. azt is átkéne forrasztani a main ic helyre
-az ebayen 3k volt nem kitként hanem keszre szerelt a hirdetes lekerult 3napra rá. az eladoval egyutt.
mostmár csak kiteket latni 4,5k értén azt mondanám hogy alapbol szart kaptam de nem100%
-
Mentát
csendes tag
válasz
tordaitibi #63936 üzenetére
Ez nem sima led, hanem direkt 6v-os izzók helyére tervezett. Lehet hogy van benne eleve egy feszültség átalakító. Túlfesz védelem biztosan van benne.
-
kisninja
őstag
válasz
tordaitibi #63910 üzenetére
No a fehér kör ahol egy zöld világít az egy vészvilágítás és rendben működik.
A piros kupakos egy letakart Bosch O420 as füst érzékelő a katvédesek erre szép büntit írnak. Mellette egy úgynevezett másodkijelző van... az álmennyezet felett is van egy ugyan ilyen érzékelő és ha füstöt érzékelne az világítana plusz fenn az érzékelő.
A loxone meg valami automatizálási cucc kapcsoló vagy rfid -
Kernel
nagyúr
válasz
Zumtobel vészvilágítás, ahol fehér középső rész világít, zöld LED a készenléti jelző:
https://www.zumtobel.com/hu-hu/products/resclite.html
(#63909) gyenesmartin
Életszerűtlen még anélkül is, hogy látnám az adatlapját, vagy még a hátát sem kell ehhez látni.
Végfokoknak vonalszintű bemenete szokott lenni, valami más gond lesz ott.
-
PHM
addikt
válasz
A plafonon szénmonoxid-érzékelők szoktak lenni, esetleg füstérzékelők.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tordaitibi #63802 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #63784 üzenetére
Az csak teszt volt gondolom, a kezdeti elképzelés kipróbálására.
Asztali lámpába én is egy CV-modult tettem (az volt kéznél) és 10Ω / 1W ellenállást.
Trafós, teleszkópos lámpa, 12 V halogénizzó helyett kezdetben egy hűtőcsillagos LED-et használtam. Az is jó volt, csak az érdekesség kedvéért rendeltem később egy ilyen 3W-os példányt, ami névlegesen 9V / 300 mA lenne, de nincs kihajtva teljesen, mert nem kellett olyan erős fény.
Trafó --> Graetz-híd --> 2200 μF / 25V puffer --> LM2596 --> 10 Ω
-
Sokimm
senior tag
válasz
tordaitibi #63776 üzenetére
Attól félek, hogy (most teszteltem labortáppal, cc korlát nélkül), felkúszik az áram.
Ahogy melegszik, 0.01A-eket emelkedik, fél óra alatt 0.02A-t, majd lekapcsoltam. Ha üzemszerűen menne pár órát, nehogy nekem túlfusson, félek.A táp meg egy elég megbízhatónak mondható labortáp volt, tehát tartja a feszt szépen, de a munkaállomáson nem erről hajtanám, hanem egy igénytelen stepdown-ról.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tordaitibi #63758 üzenetére
Köszönöm a tippet,
Kiszedtem és 5V stabil mellett is a fényereje szinte semmi.
Kezdhetem a vadászatot egy másik után.@(#63762) Lompos48 : Neked is köszönöm szépen!!!
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tordaitibi #63758 üzenetére
Hello
Azt értettem "capacitív dropper" alatt 1 nylon kondi meg vele párhuzamosan 1M ellenállás.
a 100uF kondi a puffer. Szerintem a kondik jók. A Ledet megnézem még, csak nincs itthon másik kék....
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
tordaitibi #63746 üzenetére
Akkor megnyugodtam, nem én vagyok teljesen hülye.
A relére gondoltam én is, de szerintem nem kell azt annyira túlbonyolítani.
Csak néha olyan meggyőződéssel tudnak ennél a cégnél is hülyesêgeket beszélni, hogy már én bizonytalanodok el(fél éve jöttem ide, de az előzőnél is ugyan ez volt, én meg nem verem a mellem, mert minek).De már rájöttem, hogy burkoltan szóba kell hozni a 78XX ic-t, ez már elég szűrő. Tulajdonképpen eddig 100%os hatékonysággal működik. Mert mind pislog, hogy mi az.
-
kelna91
senior tag
válasz
tordaitibi #63720 üzenetére
Kedves tordaitibi és Kernel!
Pontosan erről a kábelről van szó: http://www.tronios.com/en/cable-xlr-female-35mm-st-05m.html
Valamiért nem működik a linkelés most nálam.A bemenet mono, a felvétel mono. A Tascam belső felépítését nem ismerem, de egyébként ilyen, három érintkezős mikrofonokat szoktam beledugni, azokkal működik. Sztereó jelet még nem vettem vele, de valószínűleg tudná venni, mert van ilyen a menüben (a beépített mikrofonokkal tuti működik).
-
kelna91
senior tag
válasz
tordaitibi #63715 üzenetére
Köszi, ez így nagyon korrekt kapcsolási rajzzal!
És igazad van, 20 dB az feszültségben 10x, teljesítményben 100x.Már csak azt nem értem, hogy 1-es és 3-as lábat miért kell rövidre zárni. Szerintem a kábelben gyári állapotban külön megy a három szál. Nekem kéne rövidre zárni? Ez így most balanszolt, de ha összekötöm, akkor nem az lesz, ugye? Vagy ez mindegy? Elég ködös nekem ez a része.
Mono egyébként minden, sztereo nem kell. De a jack három érintkezős (TRS).
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #63678 üzenetére
Példával szemléltetve, legyen az akku kapacitása 1 Ah, aminek normál töltése 1C és a CV-szakaszban addig kell tölteni, míg az akku által felvett áram C/10 vagyis 100 mA értékig esik vissza.
– 1 A-os töltő, ami a CV-szakaszban 100 mA-ig tölt.
– 500 mA-os töltő, ami a CV-szakaszban 50 mA-ig tölt.Ez konkrétan így működik a TP4056 moduloknál, attól függően, hogy mennyi töltőáramra konfigurálom a CC-szakaszt, a 10 %-ot ahhoz képest értelmezi, illetve figyeli és állítja le a töltést.
Itt látszik, hogy a kisebb áramú töltő gyakorlatilag tovább pumpálja ugyanazt az akkut, ámbár hosszabb idő alatt, de összességében mégis több töltést visz be.
Viszont ez akkor kérdés, ha valaki rosszul párosít egy akkuhoz egy töltőt. A telefon belső töltése az adott akkuhoz van méretezve, így az tudni fogja, hogy pontosan meddig kell engedni az áramot, illetve annak csökkenését, függetlenül a CC-szakasz áramától.
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #63652 üzenetére
Ok vettem, mire gondolt, s átírtam válaszomat.
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63616 üzenetére
Nem 1000V-os kell, hanem kb 40V-os, és nem bypass hanem blokkoló, mivel bypass a mai panelekben már van. A "szomszéd" panel (másik párhuzamos ág) teljes feszültsége ellen, ahogy a #63591-be linkelt rajzon van. A "szimpatikus dióda", amit a #63610-ben linkeltem amúgy 45V-ot bír, ha meg lehet oldani a hőleadást, akkor tökéletes.
Az 1000V ipari méretekre vonatkozik, Ribi kolléga felvetésére reagáltam
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63606 üzenetére
Nekem a mostani világ természetes, mert csak mostanában kezdtem komolyabban foglalkozni a témával. Az mondjuk bennem is tudatosult, hogy a gyakorlati hatásfok (W/ panel m2) kb negyedével-harmadával javult az elmúlt 10 évben, de a technikai részleteket csak most ismertem meg. + a melóhelyi parkolóház egyik oldalát telerakták napelemekkel és szoktam nézni, h mennyit termel felhős időben a naposhoz képest.
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63603 üzenetére
Bár nem ez lesz, de sokáig nézegettem ezt a panelt - Vmpp=38.4V, Voc=48.3V. Azaz a munkafeszültsége egymagában is simán 30V fölé megy. Benq paneleket akcióztak nemrég egy ismerős boltban, na ott még durvább a helyzet. - szóval nem mondanám, hogy annyira ritkák a 30V fölé mászó panelek.
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63596 üzenetére
Váá, igazatok van
. Akkor asszem kb ennyi volt a vadászat a szuperdiódára
Mondjuk ami tényleg számíthat, hogy mennyire melegszik a dióda a tűző nyári napon - amikor kapja rendesen a max áramerősséget, és be van zárva egy kínai műanyag MC4-es házikóba. Szóval azért egy normálisabb Schottky azért kéne.
#63597: Folyamatosan rajta gyalogolnának az elektronok, a #63591 szerinti bekötés a terv, ezenbelül a blokkoló diódákról van szó: a megtermelt áram folyamatosan átmegy a diódán, ami azért van ott, ha nem termelődne az egyikben (mert pl ráült a macska), akkor ne azt "töltse" és gyújtsa fel az aktív napelem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tordaitibi #63593 üzenetére
Földhurok ilyen sajnos. Közvetlen bekötéssel egy esetben sikerült megoldani, amikor a hangkimenet közelébe, egy USB-csatlakozóra építettem rá egy PAM8403 modult, minimális hozzávezetésekkel. Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy a modul és az USB-dugó lényegében egybe volt építve.
További lehetőségek:
https://www.ebay.com/itm/132135331908
Vagyis galvanikus leválasztó a bemenetre, én nem próbáltam, de akinek ajánlottam autóba, neki bevált.
https://www.ebay.com/itm/122732646076
PAM8610 vagy más olyan végfok, ami földfüggetlen, vagyis differenciális bemenettel bír:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57827-57827.html
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63593 üzenetére
"ilyenkor az aram nem 10A hanem 1A, a veszeteseg igy nem 8W hanem 0,8"
Valóban kevesebb a veszteség alacsonyabb áramnál, de amiket láttam, azoknál korántsem lineáris az összefüggés normál hőfokon. Ennél pl 10A-nél 0.6V (=6W), 1A-nél ~0.4V (=4W) a bukó, ami akár a teljes rendszer teljesítményének 10edét is adhatja pont olyankor, amikor nagyon kéne minden Watt. Fűtsük a diódát? 100 fokon feleannyi a bukó
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63574 üzenetére
Itt van egy, ill egy másik, kompletten mc4es csatival. (bocsi, német, így a reggeli rohanásban az istennek se jött be angol amin normálisabbab le lennének írva az adatok, ha kell, napközben fordítok
)
Az ellenállás ("Kontaktwiederstand") gyanús még, h azt kell nézni. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #63476 üzenetére
nem igen szoktak step upot hasznalni erositokhoz mert zajt csinal. főleg igx hogy egy táprol megy a bluetooth modul meg az erosito.
de ettol fuggetlenul lehet step uppal fogom csinalni.hogy lehet csokkenteni a zajt kulon táp nelkul? dioda a bt modul elé? kondi ugye alap hogy rakok. de ugy is zajos picit.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
tordaitibi #63400 üzenetére
volt rajta borda
de teljesen hidegen halt meg. mai napon kiprobaltam megegyszer ugy hogy a rossz ict kiforrasztottam. és megint elszállt 1 ic.....
a táp biztosan jo. ellenallasok ,diodak is jok. de megint megpusztult egy darab. én ezt nem értem.. nem lehet hogy szart kuldtek alapbol? vagy a nyákkal van vmi, alkatreszek szarul vanak beforrasztva.?
egyebkent a legolcsobbat vettem ebayen. már le is szedték azt amit vettem . -
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi #63381 üzenetére
Köszi, bár most jöttem rá, hogy van 1,5A es kismegszakítóm is, akkor azzal is tudok gondolom szórakozni mert úgyis leveri ha zárlat van. Aztán holnap neki állok szét bontani lekötögetni a modulokat.
-
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi #63378 üzenetére
Ezt a lámpás megoldást nem igazán értem. De érdekel, mert nem túl jó buli cserélgetni állandóan.
Nos, mint totál amatőr hangtechnikás, a végfok környéke az a hatalmas hűtőbordás cucc körüli rész?Kernel
Igen ezt sejtettem, hogy hülyeség lehet hogy megfordul. Akkor tényleg az lesz, hogy lehúzok minden modult az alaplapról amit tudok aztán onnan tovább folytatom a kutakodást. -
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63329 üzenetére
Köszi, tökéletes
szinte sejtettem, hogy több akksi esetén érdemes valamit bepakolni a vezérlők és az akksik közé, Lítiumnál ugyebár az ember fejébe verik a balanszert, de nem árt az az ólomakksiknak se.
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #63323 üzenetére
Mindenképp MPPT lesz, amúgy 15 és 30A-es Victron-ban gondolkozom (15A kb= 85€, 30A kb= 200€), ismerősnél láttam hasonlót lakókocsis felállásban. Olyasmit mesélt még, hogyha az egyik napelemnél berondít időnként az árnyék, akkor jobb lenne külön-külön vezérlőre akasztani őket. Ez mondjuk nálam is téma lehet, a kempingek sokszor nem 100%-os tűző napon vannak egész nap.
-
A214
aktív tag
válasz
tordaitibi #63300 üzenetére
Jogos, akkor bocs, csak ötleteltem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motoros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest