- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bandi94 #66812 üzenetére
A lehetőségeim nagyjából a nullával egyenlőek, van pákám, és ennyi, de alkatrész semmi. Veszek egy ilyen wireless relét, a távkapcsolóból a nyomógombot kivezetem, és így meg a bekapcsoláskor világító gombot is meg tudom oldali, mert a szalag tápellátását kötöm a nyomógomb világítására (ezeknek a fém gomboknak szerencsére külön van erre két kontakt), és a probléma meg van oldva. Esetleg még kap a fázis az egész előtt egy 500mA FF üvegbiztit, és akkor tényleg nem lesz probléma. A kapcsolórész teljesen szeparált lesz a hálózatottól.
A kapcsolóüzemü tápok hogy vesznek fel áramot induláskor? Van áramlökés, vagy bármi? Mert akkor úgy kell méreteznem a biztosítékot...
-
-
válasz
bandi94 #65903 üzenetére
Nem néztem, be van építve az Arduino
A táp stabilizálását egy step-down konverter végzi, az 2A-ig jó hűtés nélkül, annak meg a közelében sincs a cucc.
Más sajnos nincs, ami ekkora ventilátorom lenne :S Ez amúgy 2 vezetékes. Megy szépen, nem értem, miért nyírja ki az Arduino-kon a stabilizátorokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #63415 üzenetére
Nem szoktam oktalanul kritizálni a tervezők munkáját, mert sok esetben rá lehet jönni, hogy nem véletlenül csinálnak dolgokat, még amikor elsőre képtelenségnek tűnik is.
De kettős tápnál a középágba biztosítékot tenni különös perverzióra utal, még akkor is, ha a tervező főnöke büntetést helyezett kilátásba, ha nem tervezi rövid életűre a konstrukciót. Az élettartam korlátozásának vannak egyéb módozatai, amit ennél azért elegánsabban is el lehetett volna rejteni.
Hogy legalább ne vegye észre bárki, aki életében épített már kettős tápos erősítőt vagy hasonlót és érti is a lényegét.
(#63416) draco31
Töltőegységet ilyenkor külön célszerű csatlakoztatni. Igaz, hogy amikor felszerelünk egy DC-jacket, arra ki kell vezetni az akkut direktben, tehát zárlatveszélyes is lehet, de arra lehet vigyázni, vagy betenni egy olvadóbiztosítékot, aminek csak a töltőáramot kell elbírni.
Egyszer a Hervis cégnek javítottam azt a fajta scootert, amit két keréken kell egyensúlyozni. Vásárló visszavitte, hogy nem lehet tölteni.
Persze, mert a DC-csatlakozóra kivezetett akkut valami fémtárggyal megpiszkálta, amitől a fémcsap (tű) vége megolvad. Emiatt már a töltőt sem lehetett rádugni, de azt meg addig erőltette, míg a tű betolódott.
De legalább javítás után gyakorolhattam, hogy milyen érzés két keréken bohóckodni.
(#63420) kmisi99
Annyira el lehet választani, hogy utána műszerrel mérni lehessen a zárlatot, hogy merre van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #63411 üzenetére
Akkor valószínűleg azt használja ki, amennyire a trafó középcsapolása megfogja a feszültséget, vagyis nem lesz olyan stabil, ráadásul féloldalas zárlat esetén felbillen az egész. Ilyen nem fordulhat elő, ha nem spórolják ki azt a diódát.
Meg az is szinte elképesztő, hogy a középcsapolásánál iktatja be az egyik biztosítékot, holott azt direktben szokás GND-re kötni és a két szélső ágba mehet a biztosíték. Pont a középágat nem is szabad megszakítani, mert attól is félrebillen a táp, túlfeszültséget kap a puffer.
Hacsak nem rajzhiba szintén, mert ez is nagyon életszerűtlen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #63403 üzenetére
De ez komoly, hogy csak egy Zener van a valóságban is? Rajzon kapásból látszik egy hiba, a motor olyan, mintha az IC7 negatív tápjára menne direktben. Ez így hülyeség látszólag, "csak" lefelejtettek egy csomópontjelölést a tápegység negatív ágánál.
Ennyi erővel rajzolhatták rosszul máshol is, hiszen ilyen tápot 1 db Zenerrel felépíteni már ostobaság-kategória elvileg, veszélyes az áramkörökre, még egyforma terhelés esetén is bizonytalanná teszi a feszültségek beállását.
Stabilizált tápegység nem arról szól, hogy instabil legyen.
-
Attix70
aktív tag
válasz
bandi94 #63403 üzenetére
Mérd meg a diódákat és a C116-ot, ha valamelyik zárlatos akkor attól kimehet a biztosíték. Ezzel az 1db zéneres megoldással az a baj ami nálad is, ha valamely betáp hiányzik akkor elmászik a kimeneti fesz (1db zénert takarított meg a gyártó). Rakjál az 1db zéner helyett 2db-ot sorba kötve (12V-osat) majd a közös pontjukat testre kötni, így már nem lesz 28V. Esélyes, hogy több alkatrész meghibásodott (Dolby ic, kijelző ic)
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #63342 üzenetére
Mint a példád is mutatja, attól még nem lesz használhatatlan, csak kicsit másképp szabályoz, ami fel sem tűnik mindenkinek. Próbáltam én is valamikor, mondhatni nekem sem tűnt fel, dolgát végezte.
Ilyen durva kellemetlenség viszont durva illesztetlenségre utal, amire még az ellenállás sem a legjobb megoldás. De ehhez az egész rendszert kellene átlátni, esetleg "átfogalmazni".
Például szakmailag nem szép dolog egy jelet feleslegesen erősíteni, utána visszaosztani, minőségrontó. Vagy a bemenet legyen kevésbé érzékeny, tehát a végfok ne erősítsen túl sokat, illetve annak előfoka.
De ez nem kellene, hogy probléma legyen, normál vonalszint környékére illesztett rendszernél, vagyis a szokásos, néhány 100 mV nagyságrendben.
-
dik
őstag
válasz
bandi94 #62670 üzenetére
Jó akkor ezek szerint erővezeti kezem a régi felállás szerint.
Valahogy selytettem mind egy szárkúpban csinálják a kínaiak és csodát nem kell várni... Titkon reménykedtem azért valami egyöntetű ámenbe...
Persze otthoni néha előveszem kis mérésre profit nem akarok semmi értelme csak valami elfogadhatót ami akkor ebben az árban nagyából mind azt tudja hasonló pontosággal... -
bandi94
tag
válasz
bandi94 #62567 üzenetére
Nincs valakinek arra vonatkozó ötlete, hogy az árammérő söntön miért csak a terhelés 1/3-a folyik? Hova tűnhet el a többi? És az érdekes az, hogy ez az érték 1/3. Ha 1,5A folyik át rövidzárban, akkor a söntön 0,5, stb. A poén, hogy látszólag teljesen jól működik. Csak valahol menet közben elveszik 2A. Ötlet, hogy mit mérjek esetleg?
-
bandi94
tag
válasz
bandi94 #62551 üzenetére
Ez most nagyon viccesen fog hangzani, de: a két söntellenállás közös pontját megbontva, majd oda egy multimétert beiktatva 1 ampert mértem.Miközben a kimeneten ugyanúgy 3 A folyt a rövidzáron.
Igen, megmértem többször is, a kimenet mindkét ágán. A kérdés csak az, hogy hol folyik el a maradék 2A.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #62546 üzenetére
0,53V / 3A = 0,176 Ω lenne, de valamelyik mérés nem pontos, az áram vagy feszültség.
Az ellenállás J = 5 % tűrésű, de gyakorlatilag lehet ennél pontosabb is, legtöbb esetben.
Azt sem lehet mondani, hogy talán kiiktattad az ampermérőt és utána mérsz külön feszültséget, mert attól legfeljebb nőhetne az áram (műszerzsinór stb. csökkentheti az áramot).
Sima DC lévén hullámzás vagy impulzusok sem befolyásolhatják a mérést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #62492 üzenetére
Driver szerepel a címben is, kicsit szakszerűtlenül, mert amikor LED-driverről beszélünk, az áramgenerátoros meghajtást szokott jelenteni (áramstabilizálás, CC).
Az pedig egy szokványos feszültség-stabilizált tápegység (CV), amit a 12 V-os LED-szalagokhoz szoktak használni. Úgyhogy nem tudom, milyen LED-re gondoltál, vannak fix 12 V-ot igénylő konfigurációk is, vannak CC-tápot igénylők is.
Tápegységekről volt szó itt:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/friss.html
Csak már pontosan nem emlékszem, mit hoztak ki belőle, csúcsra járatni nem érdemes, mindenesetre.
-
-
andras888
aktív tag
válasz
bandi94 #62377 üzenetére
Ilyen fúvókát kell melegíteni, abba a kocka lyukba akarom fbs ragasztóval beletömni.
Neten keresgetve sokféle 5w ellenállás van, van a kocka, a sima kerámia, "teljesítmény ellenállás"Mitől függ hogy hány ohmos kell? (próbáltam googlezni de nem lettem okosabb)
Kivan vezetékelve a kocsim gépháztetőig, gondolom 12V, arról a vezetékről táplálnám be a két fúvóka ellenállását, sorba vagy mehet párhuzamosan?
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #62357 üzenetére
Ha van soros dióda, akkor már úgysem tud folyni áram visszafelé, így az a dióda nem lenne kihasználva.
Ha nincs soros dióda, akkor meg csak véletlen / akaratlan külső feszültség esetén folyna vissza áram, akkor sem feltétlenül zárlati, mert a külső feszültség ráemelődne a tápáramkörre, amit az vagy kibír vagy nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #62213 üzenetére
Az YDA138-nál találkoztam hasonlóval, ami egy jó minőségű végfok állítólag, komplett panelként rendelhető is.
Ebben külön végfok van integrálva a fejhallgatónak, aminek a bedugását érzékeli és átvált arra. Egyszerűen egy felhúzóellenállás van, amit lehúz egy másik ellenállás, amikor nincs bedugva a fejhallgató:
Ez persze nem ugyanaz, esetleg a fejhallgatón lehetne átfolyatni minimális áramot, nagy értékű ellenálláson keresztül, így érzékelné, hogy mi van rajta. Kimeneten nincs valamennyi DC?
Nem mintha a bemenetnek jó lenne a DC, de ott szokott lenni általában kondenzátor, ami leválasztja.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61921 üzenetére
Sajnos ez egy bosszantó dolog, mivel az aljzat kitörése, kábellel való kiszakítása nem ritka eset (takarítás stb. közben beleakadnak az emberek), ami még nem is lenne gond, hiszen a javítás bevételt képez (tehát ez legfeljebb nézőpont kérdése).
Sokkal kellemetlenebb, hogy míg a hagyományos TV-k álló tunereit kivenni is sokkal egyszerűbb volt, vagy ki sem kell építeni a javításhoz, ennek a konstrukciónak viszont nem lehet csak úgy hozzáférni a paneljához. Hőlégfúvóval sem kockázatmentes kiemelni a tunert az egyenlőtlen hőtágulás miatt.
De néha bejön az a trükk is, hogy a középérintkezőt pákával megmelegíteni, amitől lent beforrasztja magát.
(#61920) Samus
Hullámhossz kicsit más fogalom, az amplitúdónak kell csökkenni. Az oszcilloszkóp amplitúdómérésre alkalmas, így ha átviteli görbét nem is tudsz vele rajzolni, de azért ki tud segíteni, ilyen esetben is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bandi94 #61899 üzenetére
Hmm, valószínűleg abban is úgy vannak, amit linkeltem. Azt a projectet abortálom.
Viszont találtam egy tök jó cikket, ami alapján tudnék tervezni egy normális, telepes üzemre szánt csövekkel készülő fejhallgató erősítőt. http://www.pmillett.com/file_downloads/ax_hybrid.pdf Kapna az elejére egy CM6631A USB-s hangkártyát, arra menne I2S-en egy PCM5102A DAC, annak a kimenetére meg ez az erősítő.
Az első két komponens már bizonyított nálam, ez az erősítő meg a cikk alapján jól meg van csinálva és rendesen dokumentált is, a csövek hozzá meg 1000Ft körül vannak ami szintén barátságos, nem úgy mint a másik cuccomba az E88CC csövek.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61829 üzenetére
Target 3001!, vagyis normál PCB-tervező, csak a beállításokat átszabtam, a célnak megfelelően.
Végül pedig szögletes rajzolatot terveztem, a szokásos dőlt / hajlított vonalak helyett.
Így pont nem jó, mert centerhez viszonyít, de szerencsére el lehet tolni az oldalakat:
Hogy jó legyen:
Utána következhet a harc a program több hülyeségével, sőt bugjával, ettől függetlenül vannak előnyei is, ami ellensúlyozza.
Forgatható 3D, csak az érdekesség kedvéért, a panel alja:
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61796 üzenetére
Lehet, hogy kisebb felhúzóellenállás kellett volna, már ameddig bírja kimenőárammal, vagy valamiért dominál, hogy mégiscsak komparátoros tulajdonságokra van kiélezve az IC.
Egyébként műveleti erősítővel is lehet komparálni, de igényesebb célokra már nem feltétlenül alkalmas. Nyitott kollektoros komparátort befogni erősítésre, az még problémásabb.
Múltkor hőelemhez csináltam ilyen egyszerű erősítőt, de pont nem volt kéznél LM358. Jobb híján próbáltam komparátort betenni, felhúzóellenállást is, mégis kiakadt:
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61794 üzenetére
Bemenet itt mindegy lenne, mert úgyis kisimpedanciás körben szerepel. Sokkal lényegesebb, hogy az LM311 nyitott kollektoros kimenetű, több más komparátorhoz hasonlóan, a TTL és egyéb kompatibilitás miatt ezeknél így "szokás".
Noha van az áramkörben felhúzóellenállás, de az adott célra az nem olyan jó megoldás, mint egy push-pull kimenetű műveleti erősítő.
Meg az sem mindegy, hogy vannak műveleti erősítők olyan bemenettel, ahol a differenciálerősítő PNP, vagyis az emitter van "felfelé", a pozitív irányba, a bázis pedig lehúzható a negatív tápig úgy, hogy működik is, tehát üzemi tartományban van. Fordított helyzetben (NPN) a szükséges B-E feszültség miatt nem tudna ilyen szinten működni.
Ebből pedig az következik, hogy külön negatív táp nélkül lehet építeni áramköröket, ahol a GND = negatív. Véletlenül az LM311 is ilyen, mert ilyen alacsony szintekre is készült, csak ennek meg a kimenete problémás erre a célra:
Azért is linkeltem többször a kínai technikát, mert ott elegánsan megoldották ezt az LM358 segítségével. Egyszerű is, nem kell külön negatív táp, működik.
De nem csak labortáp, hasonló elrendezésben építhető hőfokszabályzó is, pákához, illetve hőlégfúvóhoz. Nemrég én is kísérleteztem vele, TL081 labdába sem rúgott, negatív táp nélkül, amikor csak az volt kéznél. (Itt persze nem az a gond, mintha nem lehetne a közismert feszültségosztós megoldással áthidalni ezt a problémát, de bizonyos esetekben másra van igény.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61790 üzenetére
Ez az, hogy a komparátornak ilyenkor nem billenőmódban kell működni, hanem áramszabályzóként, stabilizátorként. A beállított áramon pont egyensúlyba kellene állnia.
Élesztéskor pedig mindig gondoskodni kell egy másik áramkorlátról, ami lehet egy izzó is, ami megvédi az alkatrészeket a zárlattól.
Meg egy minél kisebb biztosíték is, de határesetben a félvezető hamarabb tönkremegy, mielőtt a biztosíték kiolvadna, ezért csak arra nem jó hagyatkozni.
Az élesztés idejére a D7 diódát ki lehet venni, ettől a negatív visszacsatolás megszűnik, áramot szabályozni, korlátozni nem fog.
Viszont így lehet tesztelni a komparátor billenési küszöbét, áram hatására. Utána viszont a diódára szükség van, mert az fogja lehúzni a feszültséget túláramnál, így korlátoz.
Igaz, hogy a nyitott kollektoros kimenet dióda nélkül is képes lenne ezt megoldani, de ott vannak még felhúzóellenállások is, ami beleszólna a szabályzásba, ezért a dióda kell az elválasztáshoz. A másik kimenetre pedig nem kell dióda egyáltalán.
-
bandi94
tag
válasz
bandi94 #61789 üzenetére
Kivettem a hiszterézis ellenállást, így egészen úgy tűnt, hogy működik. De nem billen vissza magától. Aztán átbillentettem egy rövidzárral is, akkor sem billent vissza, majd megint átbillentettem VOLNA, ha hamarabb billent volna, mint ahogy átégnek az áteresztők és a biztosíték.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61775 üzenetére
Ha már ki van akadva, valószínűleg nem sokat látnál a DC-szinten kívül, mindenesetre a gerjedések és bizonytalan működés kivédésére fontos a negatív visszacsatolásként beiktatott 330 pF, ami a nagyfrekvenciás erősítést minimalizálja / nullázza.
A pozitív visszacsatolásként szereplő ellenállás, amit hiszterézis beállítására gondolt oda a tervezője, más szempontból viszont képezhet gerjedést is, kártékony hatásokat.
Valójában az áramkorláthoz, illetve stabil áramgenerátoros mód beállításához szerintem nem is indokolt a hiszterézis. Hogy csak egy példát nézzünk, ami a topikban is gyakran szerepelt, a kínai CC/CV modulok is nagyon jól megvannak hiszterézis nélkül.
Pláne, itt egy nyitott kollektoros kimenetű komparátor szerepel, felhúzóellenállással kombinálva, amin nem is olyan jó hiszterézist erőltetni, mint egy normál műveleti erősítőnél, aminek rendes push-pull kimenete van.
Tehát azt az ellenállást minimum ki kellene dobni onnan.
(#61776) fero02
A puffert említettem, arra szükség van. 10 000 μF még kevés is, hiszen ennél kisebb áramoknál is szokásosnak mondható érték. De legalább annyi kell.
(#61780) Krissz80
Végfokzúgás esetén puffer, egyébnek szerintem nem sok hasznát érzékelnéd, pontosabban semmi nem tűnne fel.
-
Tamy
őstag
válasz
bandi94 #61712 üzenetére
Valamilyen ragasztós hővezető pasztával van rögzítve. Kézzel feszegetve nem mozdul, szerintem szikével se lehet alányúlni úgy, hogy a NYÁK megsértése nélkül sikerüljön levenni.
Azért szeretném levenni, mert egy kis dobozba lesz beépítve, igaz még nem próbáltam bele, de így valószínűleg nem fog beleférni. Igaz szellőzés nem igazán van a dobozban, de mindössze 4W körül lesz terhelve, nem hiszem, hogy komolyabban melegedne. Persze előtte úgyis tesztelem, akkor kiderül.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61663 üzenetére
Annyira nem vibrál, mert a puffer hiányát egy trükkös megoldással igyekeznek kompenzálni.
Noha én még nem próbáltam, de a visszajelzések alapján (akár Aliexpress, de ezen a fórumon is említették), a vártnál kevésbé vibrál, illetve tűrhető. Nem mindegy persze az sem, hogy mire használják, kültérre elmegy elvileg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61244 üzenetére
A negatív visszacsatolás.
Ehhez a műveleti erősítők negatív visszacsatolásának témakörét kell tanulmányozni. Aminek önmagában, ideális esetben végtelen az erősítése (gyakorlatilag komparál), viszont a negatív visszacsatolás hatására az erősítés lecsökken.
Csak itt a DC-visszacsatolás egy nagyobb kört alkot, amibe bele van vonva még a feszültséget szabályzó műveleti erősítő és a teljesítményfokozat is.
Terhelés hatására a söntön nő a feszültségesés, komparátor kimenete elindul lefelé, feszültségszabályzót lehúzza, amitől azonnal csökken az áram, még mielőtt a komparátor átbillent volna.
Olyan gyorsan működik a szabályzókör, hogy nincs ideje átbillenni.
Ugyanígy működik a feszültség stabilizálása is, az ne tévesszen meg, hogy ott már egy műveleti erősítő van. Ha akarom, felcserélem a kettőt, csak a komparátor kimenete kicsit másképp van kiképezve, de az is megoldható, megfelelő módosítással.
A sokszor tárgyalt CC/CV modulon is egy műveleti erősítő intézi az áramkorlátot, ez csak tervezés kérdése.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61238 üzenetére
C8 és C15 a felső határfrekvenciát lerontja, negatívan visszacsatolja. De pF nagyságrendben csak nagyfrekvencián hat, gerjedésgátló.
A DC-szabályzóköröknek, különféle stabilizátoroknak, szervóköröknek ilyen lassításra nincs szükség, hacsak nem akarjuk szándékosan csökkenteni a reakcióidőt.
Épp az a jó, hogy rögtön rászabályoz. Például, ahogy terhelünk egy tápegységet, rögtön korrigál. Feszültséget vagy áramot stabilizálva, igény szerint.
(#61237) Teasüti
Most ezek voltaképpen push-pull kimenetek? Mert akkor nem kellene ilyen érzékenynek lenni, terhelés nélkül sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #61235 üzenetére
Nem billenő módban működik, hanem beáll az egyensúly, vagyis az áramot fogja stabilizálni, a beállított értéken. Negatív visszacsatolás.
Akár úgyis fel lehetne fogni, hogy kapcsolgat (valójában nem), de végtelen gyorsasággal, amiből egy lineáris átlag lesz végül.
Mindegy ilyen szempontból, hogy az adott IC-t komparátor vagy műveleti erősítő céljára gyártották. Alapvetően ugyanaz, legfeljebb bizonyos tulajdonságok másra vannak kihegyezve.
-
kjani18
őstag
válasz
bandi94 #59373 üzenetére
bandi94
Ez lehetne a legjárhatóbb út, sajna nincs hozzá rajzom.
Ribi
Vezeték nélküli ( AKG 915) fejhallgatóm van, bárhova dugom, ( füles, vagy vonalkimenet) nagyjából egyforma a kimenetem.
Ugyan ez igaz a Hifire is sajnos.darvinya
A térhangzás alig változtat, minden a maxon van ( oprendszer, progi: pl. chrome, és van a "kártyán" is hangerő szabályzó ( fizikai ), de a hozzá kapott programban nincs ( se equalizer, se egyéb ) lehetőség.
pL. youtube -on néhány anyag szinte hallgathatatlan.Kösz az ötleteket, talán megpróbálom szétkapni...
-
darvinya
titán
válasz
bandi94 #58451 üzenetére
Kösz.
Emiatt keresek azért nem betaknyolóst, hogy később cserélhető legyen az akku.
Igen 1db hengeres Li cellához kellene.(#58452) HoTaZo
Annyira nem rossz szerelő, mert:
-figyelt betáp és kiépítendő hálózat teherbírására
-költségekreMindent megvalósítható, csak legyen rá keret.
-
Alu
senior tag
válasz
bandi94 #57938 üzenetére
Azért is gondoltam a kettőből egyet, ha netalántán az olcsóbbiknál más a motor, illetve ennél van egy fekete műanyag a tengely végén, lehet attól se lehetne a helyére tenni. Ezért gondoltam, hogy csak a hátsó részt kicserélni.
Először megpróbálom a kontakt tisztító és kenő sprayes megoldást, ha az nem működik kitakaríttatom a váltót és ha az se megy, legvégső esetben megrendelem valamelyiket a kettő közül.(#57939) Kernel: Köszi!
Esetleg tudnál írni konkrét spray típust? Nekem csak wd-40 van itthon. Az jó hozzá?
-
Alu
senior tag
válasz
bandi94 #57936 üzenetére
Köszönöm a linkeket! Szeretek barkácsolni, de ezt már meghagynám hozzáértőbb embereknek.
Keresgélés közben ahogy nézegettem képeket gondolom ez a három forgó rész (KÉP, KÉP) az, ami nekem a galibát okozza (szólj, ha tévedek). Arra gondoltam, hogy lehet elég lenne csak ezeket kicserélni.
Amit először küldtél az valószínű nem az eredeti, már csak azért sem, mert ennél a motoron van kábel, az erősítőben lévőn pedig nincs. A második linken lévő hasonlít legjobban az eredetire, bár elég horror összeget kérnek érte. Szerk: Most nézem, hogy ez az ár 5db -ra vonatkozik. Ha lennénk még néhányan, akik ilyet keresnek, akkor darab áron már nem lenne olyan horror.
Szerinted mi lenne, ha megrendelném az olcsóbbikat, de csak a 3 fekete részt cserélném ki és a többi maradna az eredeti? Vajon meghallom az erősítő hangján, ha (lehet hogy) nem eredeti a váltó (rotátor?) fele? -
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #57912 üzenetére
Nem, de javítható a link végének kivágásával is, csak kell bele egy kettőspont:
https://banggood.app.link/BdsGe8vaiC
https://banggood.app.link/DS7g7H4aiC -
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #56371 üzenetére
TL431-et TV tápegységekben 150 V stabilizálására is alkalmazzák, noha kicsit másképp, a szokásos optocsatolós megoldással kombinálva. De nem is ez a lényeg, a max. A-K feszültség a belső egységek tűrése:
Ha bármilyen nagyobb feszültségből a szokott módon állítasz elő legfeljebb 36V feszültséget:
Akkor maga az input elvileg bármennyi lehet, az áramkör a megfelelő pillanatban bekorlátoz, ahogy emelkedik a feszültség.
Fontos viszont a katódfeszültség és katódáram szorzatát (a maximális disszipációt) betartani, mert hiába bír 100 mA áramot:
28 x 0,1 A = 2,8 W lenne, ennyit nem tud elfűteni az a kis tok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #56306 üzenetére
A referencia a táp kimenetéhez képest viszonyít, ez így jó.
Még jobb is, mint a kínai tápnál, ahol a sönt előtt mér, így a söntön eső feszültség már nem lesz kiszabályozva. De itt nem áll rendelkezésre külön negatív táp a komparátor részére, ezért kiélezett a helyzet (túl közel van a komparálási szint a negatív táphoz), ezért ezt így lehetett megoldani, egy arra alkalmas műveleti erősítővel.
A komparátor pedig a söntön eső feszültséget figyeli, de annak mindegy, hogy melyik végét tekintjük változónak, vagy mindkettőt. De itt a tápkimenet az elvi viszonyítási pont.
Ehhez megkapja a kimeneti végét egy ellenálláson keresztül az invertáló lábra.
A sönt belső végét pedig a noninvert lábra, de ott adni kell neki egy DC-szinteltolást is, amivel szabályozható áramkorlát nagysága. Az eltoláshoz szintén a referenciát használják, hogy stabilan álljon az áram is.
Amikor az áram hatására, a söntön eső feszültség miatt, az invertáló bemenet szintje eléri a noninvert bemeneten beállított szintet, a komparátor átbillen.
De mindezekhez nincs köze az IC1 negatív tápjának, ahogy előzőleg már részleteztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #56296 üzenetére
Az ideális műveleti erősítő tápfüggetlen, amíg a táphatárokon belül operál.
Vagyis soha nem táphoz képest viszonyít (zöld nyíl), hanem a bemenetekre vezető szinteket figyeli (piros nyíl):
Az adott esetben teljesül a feltétel, hogy az IC két bemenete a táphatárok közé esik, illetve a kimenet sem vesz fel ettől eltérő értéket.
Innen kezdve gyakorlatilag lényegtelen a kimeneti potenciál szempontjából, hogy a negatív táp egy kicsivel több vagy kevesebb (a söntön eső feszültséggel). De akkor már inkább az eredeti, cseh verzió kézenfekvőbbnek látszik. Lehetne mondani, hogy elvégre a műveleti erősítő sem ideális, de ilyen kis tápváltozás még így sem befolyásol semmit elvileg.
Itt a topikban is volt szó hasonlóról, ahol a sönt előtt kapja a negatívot:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_56125-56125.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #54534 üzenetére
Ha csak 3 vezeték van kihozva és 3 fázisú a motor, akkor csak csillag kötés lehetséges
Ezt nem tudom, miből gondolod, a háromszögnek is három sarka van, meg (esetünkben) a csillagnak is.
A csillagpont meg egyébként is lényegtelen, nem szükséges a motor működéséhez. Akár ki van vezetve, akár nem.
-
Ribi
nagyúr
válasz
bandi94 #54374 üzenetére
Kisebb class A erősítőt akarok tesztelni és oda kellene változtatható fesz és nem árthat áramkorlát.
Szóval nem is igazi labortáp kell, mert a fesz sem kell, hogy űber pontos legyen. Viszont nem árt ha tud kb. 4A körül, mert az erősítőnek kell a kakaó.
Most emiatt is túrtam elő a változtatható toroidot (csak előtte meg kell javítani) és lehet azzal megoldható a probléma. Mondjuk még akkor is kell majd egy trafó de lehet csak arra ráakasztok sok kondit és annyi elég is. A feszt meg a változtatható toroiddal tudom állítani.
Olvasgattam az ottani leírásokat és ott is problematikusnak tartották a rövidzár védelmet. Mert el kell tudni fűteni vagy 150Wot. Mondjuk bordának nem is kell ezt hosszútávon bírnia, csak rövid időre.(#54377) Kernel: Csak valamikor olvastam, hogy vannak olyan források amik nem szeretik ha "negatívként" működnek. De lehet ez csak legenda.
Mert lehet használni két lm317-et is ugyanúgy +-ként, de talán jobb 317-et meg 337-et, hogy mind2 1 ponthoz legyen kötve mint referencia. Bár nem tudom melyik megoldás a jobb.Szóval akkor mennie kell. Köszike.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #54286 üzenetére
Az első koncepció mindenképp hibás volt, mivel így a jó:
Napelem --> töltésvezérlő --> akku.
Utána az akku feszültségét lehet konvertálni igény szerint. Az MPPT-töltőt pedig be is kell jól állítani, ehhez jó lenne tudni a napelem optimális munkaponti feszültségét.
Ez szikrázó napsütés idején olyan 32 volt körül ad le.
Csak ez a terheletlen feszültség. Mivel a napelem inkább (vagy részben) áramgenerátoros jellegű, tehát elég nagy a belső ellenállása, ami kicsit más megközelítést igényel.
...közvetlenül az akksikra kellene kötni,(mondjuk megdobni egy diódával, hogy ne rohangásszon az áram mindenfelé) vagy a telefon töltő áramkör bemenetére?
Nem kell dióda a kimenetre, nem is szabad. A töltésvezérlőt pontosan be kell szabályozni 4,2 V-ra, valamint a kívánt töltőáramot is beállítani, így tudja elvégezni a feladatát.
lítium akksit lehet párhuzamosan kötni?
Természetesen lehet, például a laptopokban is kettesével párhuzamos tagok vannak sorba.
-
válasz
bandi94 #54282 üzenetére
Álmodozhatsz, csak a buktatók:
Ha a napelemek 8-14% hatásfokát vesszük 100-nak, akkor ebből az akkuba ennek a 25-50%-a fog megérkezni. Jó esetben. Rosszabb esetben a töredéke. A táblád sacc. 6-8 wattot tud, ebből az akkuba megérkezik 1-3W, az töltésre lefordítva 0,2-0,6A. Ha a powerbank 6000mAh, akkor 10 óra alatt töltené fel, végülis járható út.
Ilyen kicsibe nem tudom, van-e mppt töltő, ilyenre keress rá, ez a 80-90%-ot kihúzza a napelembőll. -
And
veterán
válasz
bandi94 #46018 üzenetére
Hát nem kHz, az elég valószínű
. Ha a hagyományos HC49-es normál vagy alacsony profilú tokban van, akkor az bizony megahertzes, a szükséges frekvencia százszorosát adná (ha működne vele az alacsony frekvenciás kvarcot váró oszcillátor). A 32,768 kHz-es órakvarcok és úgy általában a 100 kHz alatti kristályok szokásosan 2-3 mm átmérőjű és 6-8 mm hosszúságú hengeres tokba vannak szerelve.
-
And
veterán
válasz
bandi94 #46015 üzenetére
A kontroller adatlapja biztosan említi. Atmel-ben nem vagyok járatos, de PIC-ek esetén LP-kvarcoszcillátor és 32 kHz-es kvarckristály mellé 2x 68...100 pF kapacitásérték ajánlott (mod: a megadott tartományon belüli nagyobb kapacitás stabilabb oszcillációt, ugyanakkor valamivel lassabb indulást eredményez). Mivel ez inkább a kvarc típusának és frekvenciájának függvénye, nem a kontrolleré, nagyságrendileg helyes lehet a te esetedben is.
-
And
veterán
válasz
bandi94 #46012 üzenetére
"(nem tudom mi a szerepe annak a két kis értékű kerámiakondinak amikkel a kvarc lábait húzzák le testre)?"
(Enyhe kapacitív terhelés, biztosabban induló oszcilláció. Emellett az egyiket szokásosan - legalább részben - trimmerelhető kapacitással alakítják ki, ezzel a pontos frekvenciaérték is beállítható. Mondjuk a rajzon pont nem látható a kontroller kristálya mellett kapacitás.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest