- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Yettel topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vertigo18
addikt
válasz
robohw #70180 üzenetére
Bakker, hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe!!!
A két kiálló "mazzagra" (23V), ami a házfalból jön ki, teszek egy "IP védett dobozt", abba bele egy ilyen kibuherált átalakítót (igen, ilyet, azért "ilyet", mert ezt adták hozzá gyárilag, csak leszedem a villát), és már onnan is csak a vékonyka, 0.22-es "mazzagot" hozom fel a kamerához!!!
Ez egy remek ötlet, köszönöm szépen!!!
Könnyebben kezelhető és mégsem 230V mászik a falon! Huhh, tényleg okos tanács volt!
Mellesleg megkérdezném, hogy ha nem tetsző ez az átalakító, akkor milyet javasoltok? Lehetőleg olyan kellene, amit egy viszonylag kisméretű dobozba be tudnék rakni a szétoperálása után...
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70183 üzenetére
Attól tartok többet mint te.Nem olyan régen még egy üzletben melóztam és több ezer métert eladtam.2x022:4x0,22+2x05 ez a tápos verzió.Van 6,8,10,12 eres,mást nem forgalmaztunk.Ha mindenképpen a 12V ot akarod feladni hossztó függően sokkal vastagabb vezeték kellhet.Ezt a 12V + t,hogy gondolod?Teszel alulra egy szabályozható 12V os tápot,rákötöd a riasztó kábelt,arra egy volt mérőt.Aztán addig emeled a tápon a feszt amíg meglesz a drót végén is a 12 volt?
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70175 üzenetére
A vezetékezés 3-szor 1 mm MCU,ezt Te írtad a 70136 hsz ben.De mindegy is,ezt az egészet félre érted.A kismegszakító a vezetéket védi a falbanAzért van előírva a biztosíthatóság nagysága.Például az 1.5mm vezetéket 13A re szabad biztosítani.Ha 20A kismegszakítót teszel zárlatnál a másfeles drót is ki éghet a falból.
Ha Te egy kamera tápját 20 amperrel biztosítod és mondjuk a kamerában van egy zárlat,minden szerte széjjel ég a kismegszakító meg röhög a falon.Egy kamera felvesz mondjuk 200miliampert ehhez a 2x0,75 mm vezeték bőven elég..Kismegszakítót lehet 1A ost is kapni,ami megvédi a kábelt,a tápban pedig valószínű van az áram felvételnek megfelelő saját bizti.De a kábelnek nem lesz semmi baja.Az én bojlerem sem fixre van bekötve. És még hány de hány ezer van ilyen.Te mintha ezt állítottad volna,vagy rosszul olvastam?
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70173 üzenetére
"Szerelés falra, tartóra
A kábelszerű vezetékek szerelésének első szakaszában a kábel nyomvonalát határozzuk meg.
A nyomvonalat úgy választjuk meg, hogy a vezeték mechanikailag védett helyen, lehetőleg
vízszintes és függőleges irányban haladjon. Kerülni kell a felesleges irányváltoztatásokat és
kereszteződéseket. Az oldalfalakon a 2,5 m-nél alacsonyabban haladó kiskábeleket, ha
mechanikai sérülés veszélye áll fenn, járulékos védelemmel kell ellátni. Az épületek külsőfalán (oldalán) a nyomvonalat úgy kell kijelölni, hogy tűző naptól védett helyen, lehetőleg a
tetőeresz alatt vezessük. Ha ez nem lehetséges, akkor a tűző napfénynek kitett helyeken itatott
beszövéssel ellátott kiskábelt szereljünk."Ezt direkt Neked ollóztam
Ha vezérelt áramról megy a bojler,akkor csak szerszámmal megbontható módon szabad bekötni,Az egy dolog,hogy sokan szabálytalanul használják,és például a mosógép is arról megy.
Attól hogy Te tagadod az még attól trafó -
pjen
félisten
válasz
robohw #70170 üzenetére
A bojlert NEM KELL fixen bekötni!
Akkor kell bármilyen fogyasztót fixen bekötni, ha az külön mért (éjszakai) vezérelt áramot (is) fogyaszt.A bojler legtöbbször pont ilyen.Vagy az én 5 db H tarifás klímám.Az OBO és még pár cég pont azért gyárt szögezős kábel rögzítő bilincseket,hegy a kábelnek ne kelljen tartani a saját magát. -
Ribi
nagyúr
válasz
robohw #70165 üzenetére
Komolyan kérdezem, hogy mi a szabvány arra, hogy mint ebben az esetben, egy konnektorba bedugom a 2 eres drótomat, amit kiviszek a házon kívül és belekötöm fixen a kamerába? Akkor az most a hálózat része, vagy csak mint a vasaló, egy gy konnektorba dugott fogyasztó.
Másik eset, ha 3 eres normál hosszabbítót dugok a konnektorba és viszem ki a kameráig, ahol egy rövid dróttal bekötöm.
Vagy van valami olyan szabály, hogy csak a hálózat többi részebe fixen bekötve (nem konnektorral) számít a hálózat részének?
Itt kicsit kötözködve megint előhozhatnám, hogy a bojlert meg fixen kell bekötni, akkor az honnan a hálózat része és honnan fogyasztó?Ezt aki tudja bárki válaszolhat.
pjen: autó trafó nem olyan trafó, az egy másik ááálat. Csak mert trafó.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70163 üzenetére
Ne hari,senki nem tagadta a földelés szükségességét.Én csak azt bátorkodtam írni,hogy vannak esetek mikor kifejezetten tilos földelni.Kettős szigetelés.Jó példa erre például a fűnyíró.Az elektromos kézi szerszámok.A galvanikus leválasztás egészen mást jelent.Általában egy biztonsági leválasztó trafó van a rendszerben,aminek 1:1 az áttétele.A primer és a szekunder tekercs két külön cséve testen van,és az egésznek megerősített a szigetelése.Ez föld független,például kórházakban használják.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70157 üzenetére
Én lehet,hogy műveletlen amatőr vagyok,bár a műveltség nem tudom,hogy jön ide.Én még a múlt évezredben a MüM 33 vil szer suliban azt tanúltam:A hálózat áll:Áram forrás,vezeték és fogyasztó.Persze leszűkíthetjük a hálózatot csak a vezetékekre,a lényegen nem változtat.Viszont ha valaki össze keveri a galvanikus leválasztást a kettős szigeteléssel az ne írkáljon ide.Egyébként nagyon szép volt a kettős földelés is.Ez úgy működik,hogy a betonkeverő mindkét oldalára leversz egy földelő szondát?
-
Ribi
nagyúr
válasz
robohw #70155 üzenetére
Azt állítottad ilyen nem létezik. Ha te itt kötözködsz, akkor ugyan tedd már meg, hogy ha te is valótlant állítasz, akkor beböffented, hogy ja tényleg félrebeszéltél és nem kezdesz el hamukálni. Köszi.
(#70157) robohw ja látom te is kezdesz átmenni a "nyomós érvek" szintjére...
Szerintem még most hagyd abba míg nem valaki más kényszerít erre. -
pjen
félisten
válasz
robohw #70150 üzenetére
A kettős földelésű eszközök pedig nem részei az elektromos hálózatnak, mivel azok fogyasztók, jobbára galvanikusan le is választva a hálózatról.
Kettős földelésű eszközről még nem hallottam,a kettős szigetelésű eszköz,az egy más káposzta.Egyébként a fogyasztó része az elektromos hálózatnak.Áramforrás,vezeték,fogyasztó.
A megengedett vezeték keresztmetszet meg nem azért van, mert valaki úgy találta, hogy az lesz a jó, hanem azért, mert az a legkevésbé rossz.
A vezetékek keresztmetszete el kell viselje nem csak a fogyasztó terhelését, hanem magának a vezetéknek a fogyasztását is, az esetleg keletkező hibaárammal együtt, és hát, hülyén nézne ki, ha egy testzárlatos fogyasztó okán a vezeték kezdene el pirosizzásig hevülni.Erre van a kismegszakító,az pontosan a vezetéket védi. -
pjen
félisten
válasz
robohw #70142 üzenetére
" A kulteri vezetok szigetelo anyaganak kotelezo UV allonak lenni, ha nem akkor csak kulon erre a celra szabvanyositott csoben/burkolatban huzhato, vagy le kell festeni arra kijelolt festekkel"Idézet Agyturbina fórum társtól.
:
"A vezetékezés 3-szor 1 mm MCU"ezt Te írtad,ugy? -
pjen
félisten
válasz
robohw #70142 üzenetére
Nem tiltja,és nem"csak".Írd már le légyszíves azt a rendeletet ahol tiltják az UV álló kábel falon kívül vezetését kábel bilincsekkel rögzítve.Ha megint megnézed a kettes pontot.Úgye arról volt sz,hogy csak végig egyforma vastag lehet a táp.Ha csövezek és dobozolok,elindulok a kismegszakítótól 2,5mm MCU vezetékkel,aztán kanyar,doboz,miért ne mehetnék tovább 1,5mm MCU vezetékkel.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #70136 üzenetére
Ezt azért átgondolnám.1;mért ne szerelhetne falon kívül cső nélkül,semmi sem tiltja.2;Mért ne változhatna a vezető keresztmetszete amig nem megy a szabvány,vagy a terhelés megkívánta keresztmetszet alá?3;mért lenne kívánság műsor a földelés,vannak kettős szigetelésű eszközök ahol kifejezetten tilos a föld+vannak törpe feszültségről űzemelő kamerák biztonsági trafós táppal.
-
mezis
félisten
válasz
robohw #70003 üzenetére
"Az összes Windows-sal működőképes,...."
Aztán kicsit lejjebb:
"Supports Windows 98SE, 2003, XP, Vista, Window7, Mac OSX , Linux 2.6.x and 2.4.36"Nekem Win7 alatt is driver gondjaim voltak az "ócó" CP2102-es chip-el szerelt USB - RS232-es átalakítóval.
Az eredeti CP2102-es driver nem volt teljesen jó a klónozott IC-hez, mást meg nem találtam (ebay).Viszont a szerkezetem tökéletesen működik a CH340/CH341-es chip-el szerelt USB - RS232-es átalakító.
Legalábbis Win7 - Win10 alatt. (Lejjebb nem teszteltem.)
-
And
veterán
válasz
robohw #69999 üzenetére
"Már pedig a mai USB-TTL átalakítók erősen nélkülözik nem csak a dedikált feszültség szinteket (plusz, minusz 5-15 V) de a vezérlő vonalakat is."
Mondjuk egy USB-TTL átalakítótól ne is várjunk az RS232-re jellemző szinteket (ami ráadásul invertált is a TTL-hez képest). Ezek általában nem is DB9-csatlakozókban szoktak végződni, hanem sima tüskesorban, amin valóban nem állnak rendelkezésre egyéb vezérlő- és handshake-jelek.
Viszont egy csomó készülék nem is igényel mást az Rx/Tx jeleken felül, kontrolleres környezetben meg eleve előny a TTL-szint, nem kell küzdeni az invertálással és szintillesztéssel. -
Reggie0
félisten
válasz
robohw #69866 üzenetére
Mindegy az, MO-rol beszeltunk eddig.
Nem az állam, hanem a TI pénzéhségetek miatt szűnik meg. Ők nem a bevételt látják, hanem a kiesett bevételt érzékelik.
Tehat azt mondod, hogy nem feher, hanem a fekete ellentetje... Nyilvan mi hoztuk a torvenyt is es most lazadasok lesznek. Esetleg a penztaros lolo is a miertunk lop. Forditva ulsz a lovon."Minden egyes csomagot kézbe vesznek, a postánál pedig kihelyezett vámiroda székel."
Az, hogy kezbe veszik nem azt jelenti, hogy vameljaras is lesz vagy egyaltalan elolvassak rajta a feladot, megnezik mi van benne. Megfogjak es egyik helyrol atrakjak a masik gyujtohelyre. Ennyi tortenik osszesen, amennyi ido marad, abban nehany tomeg es meret alapjan eselyest kezelnek, h ki legyen toltve a munkanap. Ahol mindent kezelnek, az a nagyobb csomagkuldok, nem a posta. Nem art ismerni a kulonbseget."NA jogalkotó szándéka ezzel a 22 eurós értékhatárral az volt, hogy kedvezzen az EU polgároknak és egyben tehermentesítse az érintett szakszolgálatokat. Ha olyan mohó lett volna, meg sem hozza a jogszabályt. Idáig azért illene eljutnod."
Ezt csak az ujjadból szoptad. Csak regen dragabb volt az adminisztracio is, de meg most sem eri meg anyagilag az ugyintezes egy szint alatt, mert penzbe kerul am a vamkezeles is. Az allamoknak is.
"De ami a lényeg és amiért egyáltalán írtam, nem biztos, hogy jó ötlet másokat arra biztatni, hogy a néhány ezer forintos készüléket rendelje csak be nyugodtan, mert az úgysem lesz vámeljárás alá vonva. Erre te nem tudsz garanciát biztosítani, viszont az illető könnyen járhat úgy, hogy éppen az ő csomagja lesz vámolva és az az eszköz, készülék, bármi, ami megérte volna 6-8 ezerért, már nem fogja megérni kétszer annyiért."
El vagy tevedve. A torveny garantalja, nem en. 22 euro, segitek az olyan 6700 forint. Tehat nem kell ra fizetni vamot/afat.
Ezzel az erovel ne fizess bankkartyaval se, mert azt sem en garantalom, hogy ha lehuzzak a terminalon, akkor 3000 forint helyett nem 4000-ret vonnak le. -
Reggie0
félisten
válasz
robohw #69863 üzenetére
Ha igazad lenne, hogy sok csomagot levamolnak, akkor nem esne ki ilyen nagy osszeg. Ebbol is latszik, hogy szarnak a csomagokra ha maganszemelynek megy.
Amugy nem miattunk szunik meg, hanem az allam penzehsege miatt: latjak benne a bevetelt.
A miattunk, pedig pont ugyan ugy miattad is, hiszen te is szeretnel mindenfele extra felarak nelkul rendelni magadnak kinabol.
Es visszaterhetunk is oda amit mondtam: jelenleg nincsen kapacitas minden levelet eljaras ala vonniuk. Ahhoz sokkal tobb ember kell, mert baromi sok csomagrol van szo.
-
darvinya
titán
válasz
robohw #69863 üzenetére
Idézet oldal egy cég, ami rengeteg reklámmal szeretne elárasztani, ha cookie -ból rosszat választ az ember.
Ráadásul ingyen olyan adatokat adnak át, amiért fizetnének.Visszatérve idézet szögre, hogy ezzel kinyírnák elsősorban felzárkozó tagálamokat, és végül nyugati tagálamokat.
Senki nem fog venni egy 500Ft-os tételt, 5000-7000Ft-ért.
Mai gazdaság lényege és alapja, az áru mennyisége és áramlása.
Már nem arany az állam fedezeti tőke mérője.De elég az OFF-ból.
-
Reggie0
félisten
válasz
robohw #69859 üzenetére
Az, hogy tudsz egy rakat elszort esetet nem azt jelenti, hogy a csomagok jelentos reszet kezelik. Elarulok egy titkot: a neten a panaszokat fogod megtalalni, mert tobbnyire azok irnak, akinek gondja adodott.
Azert evi >100 csomaggal eros tulzas azt allitani hogy mindig szerencsem van. A statisztika nem igy mukodik...
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
robohw #69859 üzenetére
Banggoodon van erre biztosítás. Problem solved.
Ha elvész a csomag az nagyobb macera (és sokáig tart) , bár ha normális trackinges egy adott összeghatárig kifizeti a posta (saját tapasztalat) vagy az eladó.
Volt pár elektronikai cucc amit csak ázsiábol tudtam beszerezni... -
Reggie0
félisten
válasz
robohw #69857 üzenetére
Dehogy vonjak. Nem is emlekszem, hogy maganszemelykent mikor akadt fenn csomagom utoljara, talan 5 eve. Pedig vagy havi 10-et rendelek kinabol. De nezd meg a 3d nyomtatos topicot, lepkehaloval kell fogni olyan embereket, akiknek a nyomtatoja vameljaras ala kerult, pedig egy 3d nyomtato nem 2kg es nem fer bele egy level boritekba es a 200 eurot is felulrol verdesi.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
robohw #69853 üzenetére
OK, pontosítok:
https://rendeljkinait.hu/tudnivalok/ -
Reggie0
félisten
válasz
robohw #69800 üzenetére
De, azt is jelenti, hogy teljesen toltve van, csak a tarolt kapacitasrol nem mond semmit.
(#69804) Barret001: Ez a konkret kemiatol fugg, van amit 4.1-re, 4.15-re, 4.2-re esetleg 3.7-re vagy 3.6-ra kell tolteni. De az is szokas, hogy a 4.2-es kemiajut csak 4.1-re toltik, hogy az elettartama nagyobb legyen.
-
válasz
robohw #69800 üzenetére
Pedig annyi mert ha a voltmérő 4,2-őt mutat akkor az akkuba igen minimális áram csordogál, és ha a konkrét akkufesz. az 4,2V, a belső ellenállás, legyen brutál nagy, a szokásos 20-50mOhm helyett 0,1ohm és legyen a töltőáram 0,5A, bár ez is borzasztóan túlzás a töltés vége felé és akkor U=I*R azaz 0,05volt. Vagyis az akku 4,15V vagyis legalább 99% töltöttségű. Ha a normál viszonyokat vesszük akkor 100%.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #68810 üzenetére
Na akkor most elölről.megveszed a gépet,benne vannak a kefék.Használod X évig mire a kefék elkopnak.Mikor kiveszed a kopott kefét és megnézed a kommutárort,főleg egy nem túl vastag kommutátoron látható kopás val.Tehát a gyárilag profilozott kefék nem passzolnak.Más kérdés hogy gyárilag nem igazán profiloznak.Pár gépben már cseréltem 3 fárisú extrúder motorban is.Mindíg hasonló módon.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #68807 üzenetére
Igen,a kommutátort kell felhasználni.A helyére teszed a kefét,beindítod a motort és a kommutátor felcsiszolja.Lovas rendőr legyek ha nem ezt írom fél órája.A kommutátort,ha kiveszik a forgó részt,dreha padon megpörgetik,lehúzzák polír papírral,aztán kifujják.Viszont ha nincsenek látható sérülések csak átfújják sűrű levegővel.Persze moshatod,alkohollal,csiszolhatod újság papírral.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #68804 üzenetére
Nem kell profilozni.nem is tudnád házilag olyan ívesre köszörülni,amilyen a kommutátor.A TSZSZKV nél (tejipar)400Le 3 fázisú kefés motorban is cseréltünk kefét.Mikor beraktuk teljesen sík volt.Ha a sarokcsiszolódban kefét kell cserélni,ne csinálj vele semmit,csak tedd a helyére.Majd a kommutátor profilozza.Max a kommutátort forgatva nagyon finom csisz papírral,csiszold fel.
(#68805) mezis :+1
-
-
Reggie0
félisten
válasz
robohw #66070 üzenetére
Ilyen a nemet VoltStore vanadium redox taroloja is: https://voltstorage.com/voltstorage-smart-stromspeicher/
Mondjuk ennel a gyartonal az zavar a legjobban, hogy ugy smart, hogy mindent az o szerverukon keresztul kell intezni... Szoval egy nagy adatgyujtes(kemkedes) is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
robohw #66064 üzenetére
Nézz utána, hogy mi a törvényes mód. Csak engedélyezett cuccot köthetsz a hálózatra.
Az összes többi meg addig működik, amíg a katasztrófavédelem rá nem néz. Ha érdekel menj be a tervekkel
a katasztrófavédelemre és kérdezd meg mit engedélyez.(#66065) tordaitibi:
Nem kell határt húzni, azt már az állam megtette. Amit engedélyzett, azt megépítheted a többit nem.
Elvileg 2019 valamikortól minden fúrt kutat be kell jelenteni. Persze 98% nem teszi meg majd. Nemsokára órát is szerelnek majd rá. -
válasz
robohw #66064 üzenetére
Csak offkent,
a hatosagnak tudnia kell elvileg ha asott furt kutad van, meg ha nem is hasznalod,
ha a puszta kozepen 20 kilometerre a halozattol te szigetuzemu napelemes rendszert epitesz taroloval vagy anelkul,
es meg 1000 dolog bejelenteskoteles.
Hol huzod meg a hatart az altalad torvenyesnek nevezett es nem torvenyes megoldasok kozott?
Probalj meg hidrogencellakat felhalmozni otthon, esetleg osszedobsz egy mini agomeromuvet. azonnal feljelentenek mert felnek hogy felrobban. Gazmotort se veszel csak ugy a sarki piacon. -
válasz
robohw #65976 üzenetére
Zsír, amit én találtam Pro Mini adatlapot, azon 150mA volt megadva stabilizálatlan tápnak, semmi olyan, hogy a maximum közelében ne terheld nagyon. (Ahogy fentebb írtam, a 100mA terhelhetőségű 78L33 kibírja 12V-on, szóval nem olyan extrém elvárás azt a pár 10mA-t egy kisebb tokozásútól 12V-on... Csak hát ezen nem olyan van.)
S ha nem akkor hal meg az első, amikor rápakolom (az amúgy sem tervezett) ventilátort dióda nélkül, akkor az is leesett volna, hogy valami sok lesz. -
válasz
robohw #65947 üzenetére
100mA-nek a közelében nincs a teljes terhelés a stabilizátoron, a gondot a 12V okozta, ami a kínai Arduinora szerelt stabilizátornak pont a teteje (a franc gondolta, a korábbi tapasztalatok alapján), a 78L33 meg 30V-os bemenő feszültségre van hitelesítve, így annak a 12V meg egy 100mA alatti terhelés még nyilván elmegy.
Amikor beépítettem, néztem, mennyire melegszik : semennyire. Igaz, az Arduino-n levő sem melegedett. -
válasz
robohw #65944 üzenetére
Azt tudom, hogy elfűti, nem is voltam benne biztos, hogy jó ötlet, de értelmesebb nem volt (és csak annyit tudtam, hogy a modulnak max. 12V, hogy a stabilizátornak is annyi a teteje...? ). Ugyanakkor olyan nagyon nem volt kiterhelve a stabilizátor (a ventilátor tápja nem a 3,3V-ról jött).
A 78L33 ez esetben azért bírhatja tovább, mert a max. bemenője 30V...(Ja meg... volt ugyanilyen kínai Arduino, ami ultrahangos rágcsálóriasztóként üzemelt egy üres házban - szintén 12V kapott, és évekig ment. Ezután a fene gondolta, hogy ezeken ilyen gagyi stabik vannak.)
-
Tankblock
aktív tag
-
-
And
veterán
válasz
robohw #60630 üzenetére
"Nem ismerem a feszültségtartományt, ahova kéne [..]"
A kolléga tölthető elemről írt, így ez nem nagyon kérdés.
"A terheléses mérés (feszültségesésre alapozva) már kielégítőbb, de lehet kapni célműszereket, ráadásul meglehetősen olcsón, amelyekre 100 %-os biztonsággal lehet támaszkodni."
Továbbra is fenntartom, hogy ez - különösen egy 'lapos' kisütési karakterisztikával rendelkező, jó minőségű, alacsony belső ellenállású cella esetén - nem mérés, csak egy nagyon erős saccolás, ami nagyjából a két szélsőérték (közel tele, közel kisütött) és a 'valahol középen' állapot megkülönböztetésére alkalmas, töltöttség mérésére nem. Korábban is előfordult már, nem egyedi dolog, hogy egyesek úgy tekintenek az akku kapacitására vagy pillanatnyi töltöttségére, hogy azt ugyanúgy ki lehet mérni fél pillanat alatt, mint az áramot vagy a feszültséget. Erről pedig mindketten tudjuk, hogy nem igaz.
"Szerintem te a kapacitásmérésre gondolhattál, amikor írtad amit írtál."
Pont ugyanarról van szó mindkettő esetén, csak az egyik a maximális lehetséges érték, a másik pedig az aktuális maradékot jelenti. Lehet persze azon filózni, hogy pontosan mit is értünk töltöttség alatt. De ha ránézünk erre a terheléssel felvett görbére, akkor ebből az életben nem mondunk meg semmilyen töltöttséget a kapocsfeszültségre hagyatkozva. Kb. 5...60%-os szint között a feszültség ugyanis teljesen állandó. Természetesen lehet egy bizonyos példány vagy akkucsomag karakterisztikáját felvenni adott terhelőáram mellett, és később abból pontosabb becslést végezni, de amúgy tök ismeretlen állapotú és előéletű cella esetén ez nem igazán nyerő. Még arra sem feltétlenül alkalmas, hogy kiderítsük, érdemes-e elindulnunk a kérdéses akkuval vagy cellákkal, vagy inkább készítsünk be egy frissen töltött pakkot. -
pjen
félisten
válasz
robohw #56506 üzenetére
Lehet,hogy Te leszednéd,bár inkább ne tedd hívjál szakembert.Számoljál,egy átlag család vesz egy hősugárzót 5000ft.Aztán hív egy vill szerelőt aki átvizsgálja azon szakasz elektromos rendszerét amiről számlát és jegyzőkönyvet ad,legyen 100000ft.Következő:jön a szobafestő és kijavítja a tapétát,15000ft.Te ezt életszerűnek tartod.ezért találták ki a konektort és a villás dugót.És mivan ha jövő héten átviszed a másik szobába?
-
pjen
félisten
válasz
robohw #56501 üzenetére
Na,most gondolkodjál picit.Van egy szoba amely hagyományosan van szerelve.Egy körön van a szoba hat konektorja egy 16A kismegszakítóval védve.Bejön a szobába 2,5 MCU vezeték a plafon alatt szabályosan.Minden konektornál van egy leágazás a konektorhoz.Ha veszel egy hősugárzót és mondjuk az ötödik konnektorba akarod csatlakoztatni,leszeded az előző 5 doboz tetőket amik esetleg le vannak tapétázva,minden kötést megbontasz és ujra szigeteled.Vagy,hogy gondod?
-
tvamos
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
robohw #56501 üzenetére
Mindenesetre a kiindulási kérdéshez / problémához visszatérve, futólag belenéztem pár PDF használati utasításba, amit így hirtelen feldobott a kereső.
- Van olyan, ahol nem említik a hosszabbítót egyáltalán.
- Máshol megjegyzik, hogy csak a terhelés elviselésére alkalmas típus legyen.
- Ha feltekert dob, azt le kell tekerni (melegedés).Valamint láttam egy általános tűzbiztonsági tanácsadót, ahol nem javasolják a hősugárzók hosszabbítását.
Simán csak "biztos, ami biztos" alapon, mivel akadtak már emiatt tűzesetek.
-
pjen
félisten
válasz
robohw #56495 üzenetére
Mostmár tényleg nem értem mit irogatsz.Légyszíves magyarázd meg mi köze ennek egy villásdugóval ellátott hősugárzó beüzemeléséhez.Nemrég kerestem gőzállomás vasalót,még 2400w-ost is találtam,a kábel végén villás dugóval.Te azt is bekőtnéd fixen,levágva a villás dugót ami GARI vesztéssel jár?Mivan ha asszony egy másik szobában akar vasalni?
-
pjen
félisten
-
xxxjjjkkk
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz
robohw #56420 üzenetére
Ha jol emlekszem, akko ugy van, hogy 10/16A-es a dugalj.
10A - olyan berendezesek, (jellemzoen hofejleszto berendezesek,) amik nem tartalmaznak fokapcsolot (arra nem emlekszem mar, hogy van-e eloiras a cos phi-re)
16A - olyan berendezesek, amiken van fokapcsolo, es uzem szeruen annak megszakitasaval kell kikapcsolni.
(Mondjuk kapcsoloknal a 10/16A meg arra vonatkozik, hogy induktiv/rezisztiv terheles, meg azokon szokott lenni homerseklet minosites is.)Persz, lehet, hogy nem emlekszem mindenre tokeletesen mar, valami 15 eve volt, hogy ezzel foglalkoztam.
-
moha21
veterán
válasz
robohw #56420 üzenetére
Ha szakszerűen van kiépítve és normális a dugalj, akkor 16A-ert tudni illik neki. Nyilván ez a határ, tehát éjjel nappal nem biztos ha így kiterhelve megy, de ekkor is védelemnek kell, hogy legyen.
Én amiket látok egyszerűbb hősugárzók azok kétfokozatúak 1 és 2 kW. Ez utóbbi sincs 10 A. Mivel jómagam is használom jó ideje, bátran kijelentem, hogy semmi gond nincs velük, ha normális hálózatról van üzemeltetve.Arról nem is beszélve, ha levágja, mitn írták ugrik a gari.
Másik, ha levágod, hova kötöd be direkt? Külön kiállsz neki a lakásba vmi dobozzal meg tiltókapcsolóval? :-)
Milyen kötést alkalmazol, hogy az MBCu-t összehozd az mkh-val? Ja és akkor még a mobilitásról nem is beszéltünk.
(#56421) pjen: Így van, nekem sütőm is 1f és gyari dugaljas semmi baja. Átfolyós vízmelegítő szintén.
-
pjen
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Microsoft Excel topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tesla topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- XPS 14 9440 14.5" FHD+ IPS Intel Ultra 7 155H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Asus RTX 2070 Super OC 8GB GDDR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest