- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #95514 üzenetére
Általában az ON vagy jelen esetben STB jelű pontot +5V-ra kell kötni. Elvileg lehetne GND-re is húzni, de jellemzőbb a felhúzás, ha jól emlékszem.
DIM a fényerőszabályzás, a panelon lévő driver részére, ami lehet PWM vagy ritkábban analóg jel, 0-5 V között.
BL a háttérvilágítás be-ki kapcsolása (+5 V).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Barret001 #95508 üzenetére
"Együtemű. Egy tranzisztor,1 tekercs."
Ez a felépítés még sokféle működési elvet takarhat.
Egy primer oldali tranzisztorral lehet pl.:
- Sima flyback konverter
- Kvázi rezonáns flyback konverter
- Nyitóüzemű (forward) konverter
- PFC flyback: ebben nincs primer oldali puffer, csak a szekunder oldalon, és amellett, hogy flyback táp, egyúttal PFC-ként is működik.
- Eléggé ritka, de lehet (E osztályban működő) rezonáns táp is (tipikusan pl. indukciós főzőlapok). -
-
válasz
Barret001 #95502 üzenetére
De az ilyen és ehhez hasonló videók sokat segítenek.
80-as években mégy egy tranzisztor atlasz beszerzése is komoly feladat volt és magáról az alkatrészekről nem is beszélve.Én 13 évesen vettem meg az első hibrid IC-met.Kaptam 500Ft-ot szülinapomra és 470Ft-ért vettem egy STK077 IC-t több mint egy évig készült mire minden meg lett hozzá. -
-
válasz
Barret001 #95495 üzenetére
Ha van kedved,időd nézd meg ezt videót [link] elég jól kitárgyalja a kapcsi tápokat.
Ha javítok kapcsi tápot a multiméter mellett még próbalámpát is szoktam használni(2db 230V 15W-os E14-es izzó sorba kötve) amivel kisütöm a primer elkót mert az elég "megrázó" élményt tud okozni.Régi villanyszerelő próbalámpa már azt se tudom kitől kaptam de hasznos. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #95495 üzenetére
Mármint a henger űrtartalma és a teljesítmény, de nagyobb hengerben több üzemanyagot lehet elégetni egységnyi idő alatt, míg a puffer, az csak átmeneti tároló.
Nem jön ki belőle több, mint ami belement (energia). Teljesítményt tud növelni igazság szerint egy kapacitás, de másképp. Erre egy példa a fényképező vaku. Egy kondenzátort feltöltünk kis teljesítménnyel, hosszabb idő alatt.
A felhalmozott energiamennyiséget egy rövid időpillanatba koncentrálva sütjük ki, így sokkal nagyobb teljesítmény jön létre. Csak nem sokáig.
De a tápegység vonatkozásában erre nincs lehetőség, mert ami bemegy energia a pufferbe, azt ugyanolyan tempóban használjuk fel, így nincs változás a teljesítményben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #95486 üzenetére
Nagy átlagban a nagyobb teljesítményű tápokban nagyobb a pufferkapacitás, de egyedileg van bizonyos mozgástér.
Az egyszerű (nem aktív PFC-s) tápok tekintetében, 50-100 W nagyságrendben 47-150 μF is előfordulhat.
220 μF inkább efeletti TV-kben például, a képcsöves TV-kre is visszaemlékezve. A pufferen létrejővő hullámzás a PWM által kiszabályozható, még az átlag 230 V-os tápok is elmennének nagyjából AC 150 V-ról, ezért kisebb pufferkapacitás is elegendő lehet. Hogy a töltés-kisütés váltakozásai melyik esetben nyírják ki hamarabb a kondit, más kérdés. Meg az is igaz, hogy nem ettől lesz több a teljesítmény.
Esetedben 150 μF mondható talán az átlagnál nagyobbnak, a gyártó nem sajnálta.
-
-
válasz
Barret001 #95355 üzenetére
Nekem a LED-esítés még az energiatakarékos fénycsöveshez képest is hozott látható összeget. LED izzót meg ezer évente veszünk, itt a PH-n tudok szerezni hibásakat, LED Kínából óccón, és javítom.
"Kicsit zabos is vagyok miatta, hogy tamogatnam a helyi kis szakboltokat,"
Ők is Kínából veszik. -
-
válasz
Barret001 #95329 üzenetére
A kettős szigetelés betartása miatt.
Láthatod hogy az aluminium hűtőfelület végigéri a teljes hosszt, azaz átnyúlik a primer és a szekunder körökön. És itt nem szabadna másnak lennie a két oldal között mint a 2-3kV szigetelésű optonak meg a szintén 2,2-3kV átütési szilárdságú potenciál rögzítő kondenzátornak és az egymástól legalább 5mm távolságban futó nyák részeknek.Bal oldalt van a hűtőlemezre rögzítve 2 alkatrész, a szekunder schottkyk. Ezek ha szigeteltek is, a lemeznek a primerbe benyúló részét még + szigetelik a szalaggal, így lesz meg az előírás.
Hűtés oké, a méltatlankodó kollágák amúgy hogyan oldanák meg egy teljesen zárt műanyag dobozba tett elektronika normális hűtését, pl. egy 120W laptopadapterét? Ami gyakorlatilag szinte hermetikusan zárt. Sehogy.
Ha az kívül épphogy megfoghatóan meleg, biztosak lehettek abba hogy belül az összes alkatrész legkevesebb 70 fokos.
Ezzel nem sok mindent lehet elkövetni
Azzal hogy Barret szitává furkálta, kiléptette abból az érintésvédelmi és cseppállósági szabványból az művét aminek épp az a lényege hogy megfeleljen az átlagközönség minden igénybevételének.
Ezt már forgalmazni csak stabil, fix beépítésűként és teljesen cseppmentes környzetben lehetne. Mint a szitalemezzel burkolt ledtápokat, azt se lehet mobil üzemben hurcolászni mivel semmilyen érintésvédelemnek nem felel meg ehhez. -
-
daninet
veterán
válasz
Barret001 #95226 üzenetére
a teljes sztori annyi, hogy vettem egy erősítőt házimozihoz. Az emberke akitől vettem erősítőkkel foglalkozik ezeket javítja. Kattogott az erősítőben az egyik relé zenehallgatás közben majd néha el is engedte és elment a hang. Visszavittem neki, azt mondta megcsinálja, de azért látszott, hogy nem fűlik rá a foga mert nyilván másodkézből vettem nem bolti garancia. Két nap mulva mentem érte és mondja h szétszedte a reléket és megcsiszolta őket.
Jó volt 2 napig most megint az egyik néha elenged, néha beragad. Olyankor mindent átenged durrognak a hangfalak mikor ki/be kapcsolom az erősítőt. Nem tudom pontosan melyik relé, de az ami utoljára kapcsol hang alapján tehát könnyű lenne megtalálni.
Egy relét én is ki tudok cserélni, nem garanciális a dolog mert nyilván másodkézből vettem "ahogy volt" kipróbálás után.
Ő megcsiszolgatta, valszeg a beégés lejött róla de az aranyozott felület is megsérült innentől annak a relének meg vannak számlálva a napjai. Nem akarom hogy megint csak reszelgesse, kicserélni nem fogja.[link] Itt az alaplap rajza egyébként.
-
Barret001
addikt
válasz
Barret001 #95226 üzenetére
Valóban kisebb. [itt látszik.]
-
daninet
veterán
válasz
Barret001 #95220 üzenetére
kíváncsi lennék mert nem találok. Főleg olyat aminek 15mm a lábtávolsága.
Aliexpressen van egyedül ami 1 hónap lenne kiszállítva. Itt a pontos adatlap -
válasz
Barret001 #95187 üzenetére
Teljesen jó.
Mechatronikából jeles
Ez az igazi hobbielektronika, nem amikor megrendelt kész egységeket ráakasztunk egy megrendelt kész tápra, netről letöltött kész programot feltöltünk egy mikrokontrollerre, összekötjük őket 25 szál madzaggal és büszkélkedünk hogy kész az okosotthon. -
-
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #94966 üzenetére
Áramgenerátoros driver. Maradva a példánál: legyen névlegesen 33 V nyitófeszültség.
33 V x 0,9 A = 29,7 W
33,3 V x 0,95 A = 31,6 WItt a végén azért dobtam rá becslés alapján 3 tizedvoltot, hogy érzékeltessem az áram hatására kissé növekvő nyitófeszültséget.
Mivel a LED-eket amúgy is hajlamosak alultervezni, beleértve a hűtést is, 900 helyett 950 mA sem igazán javallott, ha bírja is, hiszen nem tudható, mennyivel hamarabb fog akár épp emiatt károsodni. Akkor már inkább jobb a kevesebb.
-
t72killer
titán
válasz
Barret001 #94856 üzenetére
Peltiernek? Alapból katasztrofális, egyáltalán nem véletlen, hogy nem ilyennel fagyasztja Juliska néni a fél disznót
. Aztán ugye a forrófejű chiptől elválasztó távolság se teszi a hatékonyság bajnokává...
A piacon vannak már csicsás kész modellek (a videóban mondjuk el is hangzik, hogy valami 70W-ot cibál a konnektorból
, ami kb reális is nekem is a két rajtam maradt Peltier típussal).
Ötlet még: SZÁRAZ hideg levegő befújása a lapos alá, ahonnan a levegőt szívja valami mini asztali légkondival: ezekkel viszont az a baj legtöbbször, hogy párás levegőt nyögnek ki magukból mert valami vizes-jeges hűtőkoncepción alapulnak.
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #94626 üzenetére
Az elektrolithoz kell folyadék, hogy a töltéshordozók áramlani tudjanak benne, avagy áram létrehozható legyen. A folyadékot gélesíteni, zselésíteni is lehet, vagy épp felitatni (AGM).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrolit
Itt az angolban félszilárdnak mondja a gélt, ami fizikailag helytálló, ha úgy tekintjük, hogy egy edény alakját részben felveheti, részben nem (lefordítva másolom be):
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_polymer_battery
A lítium-polimer akkumulátor vagy pontosabban lítium-ion polimer akkumulátor (rövidítve LiPo , LIP , Li-poly , lithium-poly stb.) lítium-ion technológiájú, újratölthető akkumulátor, amely folyékony elektrolit helyett polimer elektrolitot használ. Erősen vezetőképes félszilárd (gél) polimerek alkotják ezt az elektrolitot.
-
demars
addikt
válasz
Barret001 #94602 üzenetére
Köszi. Ezek szerint jó úton járok, csak egy kis kitartás kell még.
tordaitibi: én szívesen kölcsön adom neked az enyémet, el is postázom. Hantek dso2d15
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #94595 üzenetére
BMS-nek lehet olyan működése is, hogy letiltódás után csak rátöltés hatására kapcsol vissza ismét, amihez külső feszültség pillanatnyi rákapcsolása is már elegendő.
A Windows energiagazdálkodásnál be lehet állítani, hogy a lemerülést egyáltalán ne figyelje, hanem addig megy a gép, míg a BMS lekapcsol (figyelmeztetés nélkül), ezt a beállítást szoktál alkalmazni kalibrálás céljára is.
Így nem próbáltad, hogy mit csinál, illetve töltés közben nem mutatja a százalékokat?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #94589 üzenetére
Bekapcsolom a gépet,10 perc alatt kikapcsol,0 töltöttségre hivatkozva.
A Windows kapcsol ki?
Az elébb részletezett 2,5 V küszöbnél a MOSFET (pár) lekapcsol az akkuban, akkor hirtelen ledobja a gépet, se kép, se hang. (Azért van párban, mert egyik töltés, másik kisütés irányban tud megszakítani.)
Ez nem "könyörög" a Windowsnak és a százalék is mellékes, mert letörhet hirtelen is a feszültség és akkor azonnali lekapcsolás van.
De ha ezt a kikapcsolót megkerülöd vagy zárlatos, akkor a BMS processzor legfeljebb a Windows felé tud jelezni az I2C buszon, amitől az szabályosan leállítja a gépet, miközben az akku maga nem kapcsol le soha.
-
válasz
Barret001 #94579 üzenetére
Nem érted.
Bizonyos idő után nem a feszültséget figyeli, ennek már köze nincs semmihez max. az alsó lekapcsolási határhoz.
Méri a bevitt-kivett töltésmennyiséget, minden ciklus után pár ezrelékkel növeli a kettő hányadosát.
Valahogy úgy lehetne átverni hogy merült cellákkal töltést indítani hogy számoja a bevitt töltésmennyiséget mert ugyanennyit engedni is fog kivenni.
Ha ezt nem írja felül az idő és az eltelt ciklusszám. mert akkor a leírtakba futsz bele. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #94577 üzenetére
Ezt én műszeresen is lekövettem:
- Amikor terhelés hatására bármelyik tagon 2,5 V alá esett a feszültség, az akku lekapcsol.
- A feszültség, a terhelés megszűnése után visszaemelkedik akár 3,4 V-ra is, így a BMS ismét engedélyez.
- Újraindítunk, a cella már melegedett az áramtól vagy bármilyen kémiai szeszélyről beszélhetünk, amibe nem látunk, de a mérés azt fogja mutatni, hogy lassabban süllyed 2,5 V szintre, majd ott ismét kikapcsol.Az elektronika csak végzi a dolgát, a kémia szórakozik ilyenkor. Megjegyzem, 3 V alatt egyre gyorsuló letörés van általában, de lényeg, hogy pontosan 2,5 V-on dobja le a gépet.
Mellesleg ezt nem úgy kell elképzelni, hogy soros 3 tagot figyeltem egyszerre, mivel akkor már tudtam, hogy melyik a gyenge tag, amelyik először esik össze.
-
t72killer
titán
válasz
Barret001 #94546 üzenetére
Hmm, így valóban meggondolandó akár a két komplett 30Wh-s akksi komplett újraépítése
. Bár nem vagyok benne tuti biztos, hogy ilyen mini-vékonyka méretben meg tudnám itthon csinálni
#94549: amíg nincs valami missön kritikus nagy dobás, mint pl Namíbiai csillagrúra, addig hagyom ezeket ketyegni. Mezei 5-6órát simán bírnak, ami sokmindenre elég - és akkor nem azon rágom a körmöm, hogy épp tönkrehasználok két új/felújított pakkot
-
-
válasz
Barret001 #94514 üzenetére
És többiek.
Nem 230 hanem 24V DC.
Itt egy kép, a bizti be van forrasztva 2 réz sín közé.
A sínezés 1x10mm azaz 10mm2, ezzel van máshol is vezetve több helyen, és ráadásul azokon 50A folyik és ekkor kézmelegek a 10mm2 sínek.
Az biztos hogy nem a rézsín melegszik mert 10mm2 szabadon lévő rézvezető 70 ampert elvisz.
A bizti maga termeli ezt a hőt.
Meg fogom mérni a rajta eső feszültséget.
-
-
-
válasz
Barret001 #93784 üzenetére
Nem kell ha a táp, a töltő pontosan van beállítva, pl. 4S pakkocska, 3,9v/cella akkor 15,6 voltra beállított töltő.
Pl. a töltőáram 1A, egy cella lemaradt, 3 darab 3,9-en van, 1 meg 3,6-on.
Akkor 3 ilyen egységen esik darabonként 0,1V*1A azaz 0,1W.
3 ampernél is csak 0,3W esik.
Ebből az ellenállás vagy a diódák felveszik a 70-80%-át, a tranyó csak kapcsolgat. Persze a PN átmeneten esik a szokásos 0,5-0,6V, az 1 ampernél már 0,6W de az a szilicium tranyó természetes velejárója.
Valamint nem ennyi, földelt emitteres leültetett üzembe kisebb is lehet.
Ha utolérte a 4.cella is a többit, max. pár 10-100mA fog az egységeken hővé alakulni. Mondom mégegyszer, ha táp pontosan 15,6-15,7 voltot tud tartani.
de ha a példánál maradva 18v a töltő, tud 3 ampert, a 4 egységen fog 2,4v esni, ez se több egységenként pár wattnál.
Nagy áramoknál, 10-20A töltőáramnál kell csak hűteni.
Mezei balanszerek miniatűr smd ellenállásokon égetik el a felesleget és évtizedig működnek. -
válasz
Barret001 #93779 üzenetére
Két gond van, egyik hogy a gyári modulok mind 4,2re vannak állíva,Á
másik hogy a kolléga ötlete 1 celláho jó, ha 3-5-8 stb. cella van sorba, mindegyik tp modulnak egymástól és mindentől független galvanikusan elválasztott táp kell.
Pl. 8 szekunderes transzformátor, 8 graetz, 8 stb. stb.
Ilyennel egyszerűbb célt érni, ezt be lehet állítani 4,2-nél alacsonyabb feszültségre is és akkor elég 1 normális CC-CV táp.
Ebből annyi kell ahány cella van de feék egyszerű primitív balanszer.
Ez a szokásos 3000mAh cellákhoz teljesen elég.
A BMS-t külön meg kell valósítani, túltöltés-mélykisütés.
A túltöltésvédelmet rá lehet bízni a cc-cv töltő tápra, a kisütésvédelmet valahogyan meg kell valósítani, fet+analóg komparátor, pic, ízlés dolga.
Erre írtam hogy létezik erre okos aktív smart balanszer+bms amit telefonról lehet konfigolni de elég húzós árba van.
Az beállítható 3,9V/cellára és szépen teszi a dolgát. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #93616 üzenetére
az enyem szetjott szepen hiba nelkul, meg ossze is, ezzel nincs gond.
az vicces hogy nics ezekbol ket egyforma darab. ahany annyifele panel meg akku, van amelyikben nicd,nimh,2/3aaa*2,lion. neten rakeres az ember es kismillio kinezetu van, no meg a "funkciok" ami kb annyi hogy tipustol fuggoen x idonkent rangatja a motort (megallitgatja).
inkabb veszek egy masikat, csak at kell meg gondolni melyiket mert szeretnem ugyanazokat a fejeket es toltoket hasznalni ami a tobbi meglevo nyelhez van.siman megteheto lenne, hogy bekotom az akksira direktben a motort csak akkor kell valami kapcsolo aminek el kene fernie es nem baj ha tomitett.
-
mzso
veterán
válasz
Barret001 #93296 üzenetére
" A pozitív oldalán van egy biztonsági "kapcsoló" (CID) Ott lehet kontakt hiba."
Úgy néz ki tényleg ott volt a hiba. Néztem ilyen youtube videót ahol megnyomkodja csavarhúzóval. De úgy látszik nekem sikerült átszúrni a végét... Egy pillanatra mintha szisszent volna.
Viszont most normálisan működik. Rázkódásra nem alszik el. Csak hát félni kell tőle...
-
-
válasz
Barret001 #93460 üzenetére
Közben megtaláltam emberünk videóit.
Ő kicserélt 2 cellát, aztán kb 1 év múlva megint meghalt 1.
Ő itt full leszedi az összes cellát a bmsről, viszont valamikor ki is nyír egy biztosítékot (ő legalábbis azt írja), amit 7:51nél cserél ki.
Cserélgessem ki kettesével én is, mint ebben a videójában?
Vagy építsek egyet az itthon lévő laptop akksikból (1p4s-t), azt ráforrasztom felülről, hogy meglegyen neki a fesz és akkor utána le tudom venni az egészet anélkül, hogy eldurranna bármi a bmsen? -
-
-
törölt tag
válasz
Barret001 #93127 üzenetére
Aha, hát akkor ez ilyen.
Megjegyzem ennek a cellának ez volt az első üzeme.
Amikor megvettem csak feltöltöttem, merítettem kapacitás-mérés miatt és újra feltöltöttem. (~3000mAh volt)
Aztán várt a felhasználásra hónapokat.
Terhelés nélkül induláskor 4.1V körül volt és 20mA esetén sem igazán változott, ami várható is volt.
Aztán ez lett...A kapcsolás amúgy 3V-nál már villogva nagy "LOW BATTERY" feliratot hivatott megjeleníteni és 2.8V-nál sleep-be küldi a kontrollert, de a szenzor és kijelző még működik. Mondjuk az alacson terhelés miatt mehetne valamelyik pin-ről is akár szerintem és a sleep ezeket is kikapcsolhatná ilyenkor.
De nem foglalkozom vele, mert megy majd bele a TP4056 és az megoldja.Mindegy, szerencsére a cellának van pár hasonló társa aki csak szintén feltötve lett egy alkalommal és várja, hogy valamit kezdjek vele. Egy nagy adagot vettem ezekből.
(A hibásat lemerítettem 0.7v-ig, szigeteltem az érintkezőit és az asszony már le is vitte a gyűjtőbe.)
Akkor itt a történet vége.
Köszönöm mindenkinek az info-kat. -
törölt tag
válasz
Barret001 #93125 üzenetére
Igen, nekem is ez lett volna a tippem.
Viszont számomra azért furcsa a dolog, mert nagyjából 5 napja van használatban.
(Jó ideje pihent feltöltést követően, nagyjából 4.1V-al kezdem használni)
Eddig a tervezett merülést mutatta, aztán most hirtelen bezuhant.
Azt hittem zárlatba csak töltésnél vagy magas terhelésnél mehet a cella.
Ezek szerint rosszak voltak az ismereteim?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Xbox Ultimate előfizetések
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest