Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250
üzenetére
Nekem az Aliról jött fake. Azóta már megtanultam, hogy nézni kell a FET képén az emblémát. Ha az olyan, mint az eredeti, akkor jöhet.
A hamisakon mindenféle más embléma van, csak az eladó írta oda az IRLB4030-at. Általában úgy, hogy fel van sorolva egy csomó típus, köztük ez is. Ennek persze már eleve nem lett volna szabad bedőlnöm, mert olyan nincs, de az ember néha csinál hülyeséget. -
Janos250
őstag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Az IRLB4030
Két rendelésnél is fake lett. ESP32 kimenetével a gate-re nem nyitott ki teljesen, a FET olyan forró volt, hogy égette a kezem. 48V-ot használ az a panel -
Reggie0
titán
válasz
Janos250
üzenetére
Motorvezerleshez azert megsem, mert hiaba eleg a feszko, az ESP kimenetenek nem jok a dinamikus parameterei. Fogyasztot kapcsolgatni persze jo egy ilyen megoldas. A FET meghajto IC-ket nem csak feszultseg illesztesre hasznaljak, hanem a FET kapacitasanak gyors toltesere-kisutesere.
Az alacsony kuszobfeszultsegu FET sem jo minden alkalmazasra, mert erzekenyebb a tranziensekre.
-
Janos250
őstag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Bár közben már írtam de ide beteszem ezt, ami évek óta működik:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_16910-16910.html -
.-..-.
tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
.-..-.
üzenetére
Lehetséges, a nagyobb áramra terhelhető tápegységnél tekintetbe veszik, hogy több feszültség esik a kábelen, mivel a keresztmetszetet mondjuk nem növelik, inkább a feszültséget emelik.
Régebben valahol olvastam, lehetnek állítólag történelmi okok, mert egyik cég így indított, másik úgy indított, valamelyik később meggondolta magát, de ezt csak megemlítem mellékesen.
-
.-..-.
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Nyilvan, ezert irtam, hogy a tolto lazan kiszolgalja aram teren a laptop igenyet.
Itt igazabol a feszultseg kerdeses.
Par helyen azt irjak, hogy nagyon fontos a pontos feszultseg, de nem igazan ertem, hogy mondjuk fet-es szabalyozas (gondolom ez van a laptopban, ami mindenfele feszultseget kreal) ez miert ennyire kritikus.
Emiatt erdeklodom. -
-
.-..-.
tag
Egy gyors kerdesem volna.
Ha egy laptop 19V tapegyseget ker, de nekem csak 20V van keznel, az jelenthet problemat?
En ugy tippelnem, hogy nem gond, mert amugy is gondolom mindenfele alacsonyabb feszultsegeket csinal belole, ahol a legmagasabb gondolom a 4cellas akku toltofeszultsege.Szoval szerintem belefer, de jo lenne egy megerosites...
(Aram is kicsivel felette van a szuksegesnek, szoval a tolto birna) -
Reggie0
titán
válasz
ekkold
üzenetére
Viszont amig a kimenet 0 vagy alacsony fesz, addig a felso oldali fet source laba is azon a feszultsegen van, igy a diodan keresztul a taprol kapja a meghajtast a boost aramkor. Szoval a kimenetnek a tapfesz feleig legalabb el kene jutnia a bekapcsolas soran, akkor meg mindig 7.5V van a boost korben, ami eleg a tranyo kinyitasahoz.
Szkopolni kene, anelkul nehez igy talalgatni. Az is lehet, hogy van valami nem dokumentalt lockout allapot, amikor tri-state lesz a kimenet. A blokkvazlatban csak annyit latni, hogy az SR-nek a reset bemenetet aktivalja a lockout, de azt nem irja, hogy ha az az SR tarolo resetelve van, akkor a kimenetet hogyan hajtja meg vagy esetleg akar high-z-be megy akkor vagy a Q es ~Q kimenete vagy 0 es 1 lesz, mint egy primitiv SR-nel.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem tudom mar a bootstrap kondirol mit beszeltetek, de asszem okolszabaly meretezesben a 10*Qg, lehetoleg mlcc kondival.
Viszont az MLCC kondi effektiv kapacitasa erosen fugg a DC szinttol, marmint minel magasabb a szint annal jobban esik a kapacitas, drasztikusan.Egyebkent en is epitettem hasonlot 21094-gyel es MC33063 stepdown ic-vel, az eleg jo hatekonysaggal mukodott.
-
Barret001
addikt
Ha soros diódákkal feszültséget csökkentek,annak mi a működési elve? Elfűti a felesleget,és veszteséget generál?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
A step down H szinttel indul, mert bekapcsoláskor még nincs meg a kimeneti fesz. Viszont az IR nem tud akármeddig H-t adni, mert elfogy a bootstrap (vagy még fel sem töltődött). Ezért írtam (többek között), hogy kísérletképpen tápláld meg pl. független külső forrásból a felső oldalt - hogy kiderüljön, itt van-e a probléma oka. Kipróbáltad? És a többit amit még írtam?
Esetleg foto? Hátha észreveszünk valamit, aminek másképp kellene lennie...
Az áramkörnek működnie kellene, és RosCo-nak működött is, méghozzá kíváló hatásfokkal. Sajnos őt már nem lehet erről megkérdezni...
Szóval biztos, hogy van valami baki - esetleg több is. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jah oke a 21094-nek van deadtime beallito laba.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
A holtido nem kavar be valahogy?
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Nem mert írja az adatlap hogy belső felhúzója van.
Ha az IN lábat negatívhoz érintem az alsó fet nyit, ha elveszem egyik se, ha pozitívhoz akkor a felső. vagyis statikusan teljesen jól működik a fetmeghajtó IC.
Nincsenek már zenerek, Ekkold ajánlására a step-down IC-t is a 15 voltról tápolom, így a kimenetén max. 14,6V lesz az nem kergetheti túl az IR-t. Tényleg sokkal egyszerűbb és ésszerűbb így.
A step modullal nem kompatibilis valami, az IR vagy nem tudom, mivel egy primitív 555 pwm-el nagyjából működésre tudom bírni.
A step modul kimenete egy nyitott kollektoros tranzisztor (LM2576) ami a +15 voltot kapcsolgatja 150kHz pwm-el, ezért ez a kimenet 680 ohmmal testre van kötve. Ennyinek csak elégnek kéne lennie hogy lehúzza teljesen negatívba.
Az IR2109 alkalmas 150kHz-re...? Erről gőzöm sincs de csak tud ennyit. -
Reggie0
titán
-
Reggie0
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Felve megkerdem: ~SD labra tettel felhuzo ellenallast?
A boost diodanak mekkora a zaroiranyu szivargasa, nem suti ki a kondit?
-
válasz
ekkold
üzenetére
Szétszedtem mert nem tudok összerakva semmihez hozzáférni.
555 meghajtással, kb. 10-12kHz mert hallom a tekercset.
Az IR2109 felső fet tápja 35V a Vb láábon, a fet high táp lábán 330nF kondival.
A high fet gate majdnem 17V a drainjéhoz mérve vagyis elég a bootstrap kondi és jól is működik.
Ennek ellenére üresbe 35 wattot vesz fel így az egész és ha beállíom az 555 PWM-t 12V kimentre és ráakasztok egy 21W féklámpaizzót akkor 100W lesz a bemenő vagyis valami nagyon de nagyon nem jó.
Hogy mi azt nem tudom mert asszem elengedem ezt, 1 hete szórakozok vele.
Nem tudom mi lehet a baj.
Nem hiszem el hogy nem sikerül. Vagy az IR2109 nem jó ide vagy passzolok.
Még annyit megcsinálok hogy a low fetet visszacserélem 20 amperes schottkyra, az IR-t meg meghagyom csak a high fet meghajtására.
Ha így se akkor kivágom a kukába az egészet. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Az ESP32 és az egyéb céleszkzök is többnyire 3.3V-ról mennek (az ESP paneleken általában már van LDO 5V -> 3.3V, de az kikerülhető). Erre már érdemes egy kicsi SOT23 tokos stpe-down konvertert betenni. MP2459 pl. a gyakorlatban kisebb zajú, mint egy 78xx ananlóg stabkocka!!
A MOSFET-ek meghajtásához 3,3V valószínűleg kevés, az 5V már elég lehet, ha "logic level FET"-et választasz, de felesleges az 5V stabilizátor is, mert az a legcélszerűbb, ha a fetmeghajtó nagyobb feszültségről megy, akár közvetlenül a 7...8V-os feszről.
-
Reggie0
titán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Attol fugg, hogy mennyire szeretned huteni. Az LDO melegedni fog, akar 2-3W-ot(de talan meg 5W-ot is) is kell tudnia futeni, meg akkor is amikor allnak a rotorok valamiert, pl. a foldon van. Elonye, hogy sokkal kisebb valoszinuseggel fog gerjedni pl. a motorok meghajtasatol.
En a giroszkopnak kulon LDO-t es szurest is hasznalnek, hogy minel tisztabb tapfeszultseget kapjon, elvegre belulrol az egy analog eszkoz.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ha veszek egy 7.4V néveleges feszültségű LiPo aksit, akkor azt legalább 5V-ra le kell konvertálnom az ESP32-nek illetve a giroszkópnak + a mosfet driverek-et is azzal tápolnám meg. Oda jó egy LDO stabilizátor vagy már kevés lesz? Hogy oldanátok meg? 2db LDO stabilizátor? 1 az ESP32-nek, egy pedig a giroszkópnak + a mosfet drivereknek?
-
Reggie0
titán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
7.4V step-up-ot erdemes elhagyni. Eleve amennyi a hatasfoka rogton annyit vesztesz a kapacitasbol, raadasul az aram is duplaja fog a cellan folyni, igy eleve a rezveszteseged is nagyobb lesz a rendszerben. Inkabb ket cellat kell sorbakotni. Masfelol tekercs es kondi is kell hozza, amik parszaz amperre nem elhanyagolhato tomeget jelentene.
A villanymotorok aramfelvetele, ha jol tippelek uresjarasban mert propellerek nelkul. Altalaban egy kis FPV dron 3-20 percig tud repulni, azaz az akkumulatorat 20C es 3C kozotti atlagos terheles eri. Mikor gyorsit a dron a terheles ennel meg nagyobb. Csucsban 100-200 ampert is felvesz mind a negy motor egyutt. Azaz egy kis dron 6000mAh-s kis akksijan 20-120 amper az atlagos terheles.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Nem értek ezeknek a repülő szerkezeteknek a méretezéséhez, de érzésre 100mA nagyon kevésnek tűnik. A 18650-el az a baj, hogy fém házas ami plusz súly. Azonos súlyt feltételezve egy LiPo akksi biztos, hogy több energiát tárol. A konverziónak meg van hatásfoka, ami biztosan 1 alatti. Tehát szerencsésebb ha kihagyható. Pl. 2 cella sorbakötve, biztosan több hasznos energiát tud leadni, mint 1 nagyobb cella + step-up.
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Köszi a segítséget és neked is Reggie0!
Megrendeltem a villanymotorokat, majd ha megérkeztek lemérem a súlyukat illetve, hogy milyen áramfelvételük van.
Körülbelül 210g-ba kellene hogy beleférjek. Ezek 7.4V-os motorok, elvileg 100mA között van a teljesítményfelvételük névleges fordulatszámon. 1db 18650-es akkumulátorral szeretném őket táplálni, egy boost converterrel előállítani a 7.4V-ot illetve ebből vagy LDO-val előállítani az 5V-ot vagy pedig kapcsolóüzemmel. Utána az ESP32 LDO stabilizátora állítaná elő a 3.3V-ot. Ez így szerintetek élhető? Ahogy néztem az ilyen motorkkal használó drónok 7.4V-os 1Ah-ás LiPo aksikkal mennek. 1db 18650 már előrelépés lenne. 3.7V 3000mAh-rel. Van jobb alternatívátok, ti hogy valósítanátok meg? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha a step down engedélyező bemenete is elérhető, akkor meg lehet próbálni annak is a késleltetett indítását (sima RC taggal).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van oszcilloszkópod? Mérd meg mi van az IR bemenetén! Ha az 555 meg tudja hajtani, de a step-down nem annak nyilván oka van. Talán az IR-t kicsit később (vagy éppen előbb) kellene indítani (engedélyezni) mint ahogy a step-down indul, és esetleg kellene egy felhúzó ellenállás, hogy a felső oldali táp fel tudjon töltődni indulás előtt.
Kísérletképpen a felső oldalnak adhatsz külön tápot pl. 2...3db Li celláról, hogy akkor el tud-e indulni.
Vagy az IR bemenetét kellene L szinten tartani induláskor egy kis ideig, amig a bootstrap feltölt (Pl. DRC taggal). -
válasz
ekkold
üzenetére
Nem jutok vele dűlőre.
Minden jól összerakva, átettem a stepdown modult is a 15V stabkimenetre, gyakorlatilag a barátod általi kapcsolási rajz. (nem Spafi véletlenül a tervezője?)
Kimeten nulla, nyugalmi áram 40mA.
A step modul kimenetén 14,6V van, vagyis a pwm 100% körül van.
Viszont az IR2109 semmit nem csinál. Nem hajtja a feteket.
Ha az IR2109 bementét leforrasztom a pwm step modul kimenetről és megfogom kézzel, elindul a műlödés, persze borzaasztóan vacakul mivel 50Hz de megy.
Összeütöttem egy 555ic-s pwm-et és ezt rákötve az IR2109-re, tökéletesen elindul a nagyáramú kör, a potival szépen tudom változtatni a kimenőfeszültséget.
Terhelni nem nagyon tudom, valószínű a frekvencia kevés a felső fet bootstrap áramkörhöz, nyem tud teljesen kinyitni mivel csak a tápot kapja meg a gete-n de működik.
A step-down modult visszaállítva gyári állapotába az is tökéletesen működik.
Mit ronthatok el? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Repülő szerkezetnél minden gramm számít. Vannak nagyon apró FET meghajtók is SOT23, vagy még kisebb tokban, amihez szinte semmi külső alkatrész nem kell.
-
Reggie0
titán
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Inkabb tc4424, ha dual kell, de akar mic44xx/mic42xx/mic41xx-bol ami tetszik neked. Ilyen alkatresz temetore sincs szukseg, a diodakat es fesz osztokat nyugodtan vagd ki a gatekrol, eleg azt kozvetlen bekotni a meghajtoba.
-
Steve_Brown
senior tag
Hali,
beágyazott fejlesztő vagyok amúgy, de effektíve sose kellett teljesítményt szabályoznom mikrovezérlővel. Viszont most szeretnék építeni egy drónt esp32-vel (from scratch amennyire csak lehet).ESP32-höz milyen mosfet drivert ajánlotok? IR2110 jó lehet? Ahogy néztem 2 db ilyen IC elég lehet 4db fet meghajtására.
Ez a kapcsolás jó lehet? LIN 1 és LIN 2-re kötném az ESP32 kimeneteit. Elvileg 2.7-3.3V az ESP32 kimeneti feszültsége. Oda kellenek ellenállások?Első körben 2db Li-Ion aksi hajtaná a szerkezetet, tehát VCC 6-8.4V között lenne, a VDD pedig vagy 5V, vagy az ESP32-nek előállított 3.3V lenne.
Köszi a segítséget.
-
Pötyi
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
A tányérnál a fejben keverik le a jelet, egy helyi oszcillátorral és keverővel, de van itt egy pontosabb leírás is:
A műholdak a jeleket 10,7 és 12,75 GHz-es tartományban sugározzák.
A frekvenciatartomány átalakítása fix 9,75 GHz és 10,6 GHz-es frekvenciára hangolt oszcillátorok (rezgőkörök) segítségével történik, így az LNB kimenetén 950-2150 MHz-es tartományba eső jeleket kapunk.
11.700 MHz, ez az a frekvencia, ami alatt a 9.750 MHz-es oszcillátor konvertál, 11.700 MHz feletti frekvenciákat pedig a 10.600 MHz-es oszcillátor.http://dasyst.hu/milyen-lnb-t-valasszak/
Ez a jel megy a TV SAT bemenetére (ha van benne SAT-tuner) vagy a SAT-boxra.
De a rezgőkör csak az oszcillátor része, úgyhogy az nem teljesen pontos.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
A hűtő védőföldelése rendben?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mi van ha nem a hálózat felől jön a zavarás, hanem a billentyűzet kábel vagy vevő szed össze valamit az éterből amikor indul a hűtő? Ha kompresszoros a hűtő, induláskor ívet tud húzni az inditórelénél, az ív meg mint tudjuk egy igen széles frekvenciatartományban sugároz zavaró jeleket. Próbáld ki másik billentyűzettel, ott is ez van?
-
demars
addikt
Ez mi?
Kell valakinek (ingyen)?
KépHa nem kell senkinek sem, szétkapom .

-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sikerült végül beindítani a dc/dc konvertert?
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Jarod1
üzenetére
be hat

nalunk a melyhutoben -14C van nem -6C
3 probat csinaltam, mindig elojott, ahogy felmelegedik szepen elmulik a baj.
kiprobaltam ugy is, hogy leghuztam a billentyu szalagkabeleit, ugy nem jott elo (nincs rajta tapi).
egyebkent mikor kint hasznalom orakig a minuszban (pl szombaton is kint voltam vele 3 orat videken) akkor is lehul elegge szoval a melyhuto csak szimulalja (melyhutobe amugy ziplockban teszem).
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem biztos hogy tranziens. Lehet, hogy az UPS kapcsolási szintje alacsonyabb feszültségre van beállítva és a PC tápja már leold egy pillanatra.
Konnektor, egyéb 230V-os kötések rendben?
-
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nincs egy másik konnektor a közelben?
-
Dr. Szilikát
őstag
Lehet problémája, a három tok valószínűleg soros kötésben van, egyik szakadozása mindegyikre hat.
Hasonló a 12 V-os LED-szalag esete, ahol hármasával vannak sorosan + ellenállás. Ha egy megszakad, mindig hármasával szűnnek meg világítani. Vagy félig-meddig világítani, mivel olyan is van, hogy ellenállást képez egy LED, belső szenesedések miatt.
-
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bocs, félreérthető volt. Az az oldal amit befotóztam. A 3 LED egyszerre problémázik.
-
Dr. Szilikát
őstag
az egyik izzó egyik fele
Mármint a három közül egyik COB LED-tok egyik fele, ami nem izzó? LED-ek gyakori hibája a belső szakadozás, TV-szervizben is napi rutinnak számít. Hő miatt megég stb., noha a képen beégés nem látszik, de attól még lehet belső hibája.
Egy COB-tokban több LED-chip van vegyes kapcsolásban integrálva, ami okozhat részleges hibát is.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Így elsőre vagy a tapipad szalagkábele kontakt hibás, vagy kezdődő BGA hiba.
-
weiss
addikt
Az autóban amit vettünk, H7 LED izzó volt, és az egyik izzó egyik fele mintha kontakthibás lenne. Néha világít, néha nem, néha fél fényerőn. A PCB alján megkapja a feszültséget. Autóba nem raknám vissza, de gondoltam valahova még jó lehet, ha meg lehetne javítani. Csinált valaki már ilyet? Lehet ezzel valamit kezdeni? Hőlégfúvóval átmelegíteni jó ötlet, vagy az instant kinyírja a ledet?
-
Kérdés.
Előzmények,
egyik munkahelyemen a hűtőgép indulásakor pillanatra megmered a gép, a usb-s billentyűzeten elalszik a háttérvilágítás.
Eddig oké, a hűtő nagy árammal indul.De és most jön a sok de.
A hűtőgép simán a konnektorba van dugva.
Ebbe a konnektorba van dugva egy UPS amiről megy a PC.
A pc-nek túlméretezett smps tápja van mert van benne egy 6 cellás liion pakk, azt is kell töltenie. Gyakorlatilag egy nagyméretű laptop energiaellátás szempontjából.
És van még utána egy 24/12V step-down, mivel a pc 12 voltos.
Tehát a kérdés.
Hogyan megy át a hűtő indítási áramlökése ezeken...?UPS-->smps-táp-->akkumulátor-->step-down -->és még a pc beépített szűrőkondenzátorai és kapcsolóüzemű táprészei.
És kijön a tüske az USB 5 voltra mert a billentyűzet 1 pillanatra elveszti az 5V tápot az tuti.
Ennyi szerkentyűn hogy a fenébe...?
-
Jarod1
veterán
válasz
rednifegnar
üzenetére
Komolyan beraktad a mélyhűtőbe a laptopot? 20 percre a -6 -10 fokba?
azt ugye vágod hogy nem erre tervezték, és hogy a pára bemegy a laptopba a szellőzőkön keresztül ott megfagy és lecsapódik a víz az elektronikára...
amúgy laptop táskában hordoztad vagy hátizsákban?
Egyébként nem a jobb nyíl gombal lesz a gond a hanem touchpad-al,
ha letiltod a touch pad-at,( usb billentyűval használva a laptopot) akkor meglátod nem csinálja... -
Ton-ton
aktív tag
válasz
Jarod1
üzenetére
Régebben találkoztam olyan dugasztáppal, amihez azt a két tüskés csatlakozót adták. Az volt a trükk, hogy kb. tucatnyi fej volt hozzá, és azt használtad amelyik megfelelt (és sajnos vagy szerencsére megfordítható volt a polaritás is).
Bár nem próbáltam, nem biztos hogy könnyű forrasztani... -
rednifegnar
senior tag
van egy regi laptopom, magammal szoktam vinni kirandulni, azt vettem eszre, hogy idovel elkezdi magatol nyomni a jobbra nyilat, mintha ratenyerelnek.
mas baja nincs mert amugy jol mukodik. aztan mikor hasznalom akkor idovel elmulik.
leginkabb mostanaban kezdte el. ugy tunik homerseklet fuggo. erdekes hogy csak az az egy gomb csinalja.eloszor azt gondoltam leesik a tapfesz a hidegben es hataron van. de nem, betettem itthon a melyhutobe tapcsatlakozoval, es 20 perc utan elkezdte csinalni. ha nyomkodom a kavat elmulik aztan ujra elkezdi.
amikor szep lassan felmelexik akkor egyre kevesbe csinalja vegul meg is szunik. tuti valami csatlakozo vagy forrasztas lehet a gixer, hidegben osszehuzodik vagy ilyesmi.
erdekes hogy csak egy gomb erintett, kiszedtem (membranos) az se szamit.
regen volt olyan spray ami fagyszatott es lehetett azzal ilyen hibakat keresni. emlexem suliban mindig a csajokat fujkaltuk vele
-
Jarod1
veterán
válasz
demars
üzenetére
Aszt hiszem nekem is olyan van , hogy két forrasztható tüske van a csati egyik oldalán,
de ez a csavaros megoldás, amit tordaitibi linkelt még nem láttam, de jobbnak tűnik. -
demars
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi, a képen lévő csati van is a helyi villamossági boltban.
laed: üreges dc csati.
Találtam itthon egy régi, univerzális adapter dobozában olyat ami pont jó.
Ezen két kis villa van, ráforrasztom a vezetékeket, dupla zsugorcső és kész is.
-
válasz
demars
üzenetére
Persze, olyan mint a jack csati vagy bármi más szerelhető. Forrasztható, tehermentestítővel.
Vagy van a legegyszerűbb, ez nem való állandó dugdosásra, igénybevételre, cserébe egy csavarhúzóval beköthető.
Kamerákhoz használjuk mert a vezeték még átmegy a csóben, lukon de csati már nem férne át.
Van apa és anya is mindegyikből.
Kapható átalakító szett is, mindenből mindenre
[ilyesmi] -
demars
addikt
Szerelhető DC csatlakozó létezik?
Kellene nekem egy 12 V os adapter, viszont nem vennék feleslegesen. Adapterem van, csak a csatlakozó nem jó. -
Speeedfire
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Felcserélve ugyan az volt, emiatt gondoltam földelés hibára. De megnézem úgy is.
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hm. Ilyet se hallottam még
És ha a két hangszórót felcseréled a végfok kimeneten?
Vagy összekötöd a két hangszóró madzagot párhuzamosan, polaritáshelyesen és így kötöd rá bal majd a jobb kimenetre?
Ilyenkor ne ordíttasd, fele ohmra dolgozik. -
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba
üzenetére
Évekkel ezelőtt vettem egy Aneng 8008-at. Nekem nagyon bevált, (lehet, hogy csak szerencsés példányt fogtam ki, nem tudom). A feszültségmérője 4 teljes számjegyes (9999-ig megy) , és gyakorlatilag ez a 4 számjegy kb. együtt fut az asztali multiméteremmel.
Valahol találtam régen egy leírást, hogy a belső referenciánál spóroltak a hidegítő kondival, 100nf van benn az ajánlott 4,7uF helyett. Ennek forrasztottam a hátára egy 4,7uF-os SMD ker. kondit. A 3V-ra pedig egy polimer kondit építettem be. Az eredmény: még stabilabb kijelzés - bár eddig sem volt számottevő ingadozás, és mintha egy kicsit gyorsabban állna be (a méréshatárváltással együtt). De ha semmit sem csinálsz vele, csak használod, akkor is teljesen jó.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
hangszóró súgás lehet rossz kábel miatt, vagy földelési gond? Az egyik hangszórómnak hangosabb az alap súgása, mint a másiknak. Erősítő csere után is. -
aujjobba
addikt
-
Reggie0
titán
válasz
aujjobba
üzenetére
Sajnos azt kell mondanom, hogy az uni-t muszerek elegge ocskak. En mar nem is fogok toluk venni. Utolso amit vettem egy ut512 es egy utg932e, de mind a ketto gyatra, elobbi meg le is fagy nem ritkan. Kozismert kinai lett, azaz az ara mar nem kinai, de a minosege meg igen.
-
Reggie0
titán
válasz
ekkold
üzenetére
En voltcraft lakatfogos DC arammerovel jartam ugy, hogy kocsit szerettem volna merni, de nem tudtam, mert 22 fok alatt kiakadt es maximumot mutatott. Egy szuk tartomanyban folyamatosan kuszott fel a mutatott aramertek. Be kellett raknom a kabatom ala es varmi negyed orat, mig hasznalhatora melegedett

-
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba
üzenetére
Ehhez ismerni kell milyen tipusú hibák fordulnak elő.
- %-os eltérés: az adott műszer által mért érték, a valós érték bizonyos %-ával több vagy kevesebb. Ez a kb. állandó hiba arányos a mért értékkel.
- offszethiba: az adott műszer egy fix értékkel többet (vagy kevesebbet) mér az adott méréshatárban. Tehát ha ez mondjuk 0,5mA, akkor az 1A mérésekor szinte fel sem tűnik, de amikor 0,5mA helyett 1mA-t muatat akkor bizony már jelentős...
- linearitás hiba: a mért értéktől függően változó %-os vagy offszethiba: meglehetősen nehezen kompenzálható hiba. Tehát pl. a skála (méréshatár) elején és végén egész jól mér, viszont a közepén számottevő eltérés van. Esetleg ugyanez több szakaszban, váltakozva a pontos és a pontatlan mért értékek.
Mindezek változhatnak külső hatásokra is, pl. hőmérsékletre, elektromágneses zavarokra, műszerben levő elem merülésére, stb...
Természetesen a különböző méréshatárokban változhat, ill. más-más lehet a mérési hiba is.
Ezek kívül persze meg kell említeni a felhasználói mérési hibát is, pl.: nem megfelelő méréshatár választása, műszer hibás kezelése (pl. sokszor látom, hogy valaki ellenállásmérésnél fogja az ellenállás lábát, és beleméri a saját keze ellenállását is), stb...
Műszereket úgy hasonlíthatunk egymáshoz, hogy egyszerre mérünk vele ugyanabban az áramkörben (és azonos méréshatárt választunk a két műszeren). Árammérésnél sorba kapcsoljuk a két műszert így ugyanazt az áramot mérjük meg. Feszültségmérésnél a két műszert párhuzamosan kapcsoljuk. (Az ellenállás, kapacitás induktivitás, mérése nyilván kivétel - azt nem tudjuk egyszerre mérni) -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold
üzenetére
Persze nyilvan nem vartam nagy pontossagot egy parezer forintos eszkoztol, ez rendben is van.
Inkabb a hsz. masodik fele amit nem teljesen ertek, hogy vajon miert mutatott a muszer a mA allasban egy teljesen fals 1.3mA erteket, a μA allasban pedig a helyes, 0.5mA korulit.
Bar lehet ertem, ha a ket allasban ket kulonbozo sontot hasznal, akkor lehet problema.Dr. Szilikat: kulonbseg pl. az egyik 29mA a masik 27mA mert ugyanott, az en hobbiszintu felhasznalasomnal nem veszes.
Audience: koszi ez jo tipp
-
Audience
aktív tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Nekem eddig Uni-T-vel nem volt gondom a kínai szutykok között viszonylag jó cuccokat csinálnak. Árammérésnél érdemes követni a régi öreg Mesterek ajánlását és folyamatosan lefelé menve a méréshatárral ott mérj ahol a legnagyobb kitérést adja anélkül, hogy kikoppanna a mutató, ez egy kis absztrakcióval a digitális műszerekre is igaz!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba
üzenetére
Értem, hogy törekedtél az egyformaságra, de ennek igazi módja a műszerek soros kötése, mert akkor biztos, hogy ugyanazon áram folyik rajtuk.
Például lehet befolyásoló hatása az áramkörre még a műszer saját belső (sönt) ellenállásának is stb., soha nem tudhatod, mi kavar be.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba
üzenetére
Sajnos a pontos árammérés nehézkesebb mint gondolnánk. Ha veszel 5db multimétert és egyszerre mérsz vele, akkor 5 különböző áramerősség értéket fogsz kapni...
A műszerekben van egy un. sönt ellenállás, ezen átfolyik a mérendő áram, és a rajta eső feszültség alapján mutatja a műszer az áramot. Azonban még a nagyon drága sönt-ellenállásoknak is véges a pontossága, és van hőfokfüggése is (meg további egyéb problémái - pl. a csatlakozási pontok termoelemként viselkednek, ami a felmelegedő ellenállás esetén - egyfajta memória effektus szerű hibát visz be). Egy komoly műszerben csak a sönt ellenállás sokezer Ft-ba kerül. Nyilván egy kézi multiméter nem ez a kategória, de ezektől nem is lehet túl nagy pontosságot elvárni - de ezen belül is vannak különböző ár, minőségi, ill. pontossági kategóriák. -
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba
üzenetére
Vettem egy uni-t 33A+ multimetert a maxwell melle, hogy tudjak egyszerre ket dolgot is merni.
Hasonlitgattam a kettot, nyilvan mas-mas erteket mutatnak ugyanazt merve ugyanugy es ugyanazzal a merozsinorral is, mindegy nem a vilag vege.Nade ami kicsit furcsa a uni-t kapcsan, hogy a maxvell-lel kimertem 0.5mA koruli aramot (kb. annyit is vartam hogy legyen), es ugyanerre a uni-t a mA-es kapcsoloallasban 1.3mA-t mondott, ami azert jelentos elteres.
Atkapcsoltam a μA allasba, es akkor mutatta a valos 0.5mA koruli erteket.
Tehat ha nem tudom, hogy a μA tartomanyban varhato az eredmeny, akkor siman megvezet. -
Tamy
őstag
Majdnem jól emlékeztem, új szerződés már évek óta nem köthető GEO tarifára.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Amennyire én tudom a GEO-t már nem annyira preferálják, eleve az ország nagy részén el sem érhető, úgy emlékszem fokozatosan ki akarják vezetni, bár ezt most nem tudom hol olvastam. Tény, hogy mindkettőnek megvan az előnye, és a hátránya is, de lehet, hogy érdemes lenne megfontolni az átállást, ott nincs megszakítás, cserébe csak fűtési szezonban kedvezményes. Viszont ha a közeljövőben tényleg kivezetik, akkor feleslegesen költesz az átkapcsolóra.
-
-
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
H tarifára váltás nem opció?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csak házi megoldást tudok... [link]
-
Tanács, elérhetőség, bármi jól j9nne.
GEO váltás van egyik munkahelyemen, naponta négyszer.
Eddig elviselték a berendezések, bár szerintem semminek nem használ a napi 4 lekapcsolás, majd visszakapcsolás.
Viszont be lett építve 2 darab víz-víz hőszivattyú és ezek nem nagyon tolerálják amikor teljees teljesítményen elveszik tőlük a betápot.
A geo-normál átváltást 2 darab bazinagy mágneskapcsoló intézi, megfelelő vezérléssel, 3 másodperces késleltetéssel.Létezik erre valami megoldás, ami 15-20 kilowattot 3 fázison úgy vált át hogy nincs kiesés?
Nem házi gyártmányra gondolok természetesen, kész megvásárolható gyári, ipari berendezésre.
Az ára közömbös lenne, tehát az nem visszatartó tényező hogy pl. félmilla vagy több. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Az nagyon jó,nekem is van! Egész minimális pici pötty bőven elég belőle!
-
Van egy kiepitett vezetekes csengonk, ehhez keresek dallamcsengot vallalhato aron(aminek meg is tudom hallgatni a hangjat).
Alin talaltam egyet, de 4csatlakozos, nalam meg a kapuban levo kapcsolo zarja a kort. Az megoldas lehet, ha a 12v-ot rakotom a csengo reszre (signal 1,2) es a 12vos agra meg berakok egy 2k uF kondit,h vegig tudja jatszani a dallamot?
-
-
Lithium gombelemet is ugyanúgy kell forrasztani, mint a cellákat? Értem ezalatt, hogy érdesít, és gyorsan csinálni? HP laptop CMOS elemet kell cserélni, és persze, hogy ponthegesztett. Szerencsére a házat meg tudtam bontani, és nem az alaplapra van forrasztva, hanem saját csatlakozója van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Spórolós topik
- Házimozi haladó szinten
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad Gen2 LTE i7-1165G7 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Yellow-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4489, 100% Akksi
- Dell Precision 5560 i7 32GB RAM 512GB SSD NVIDIA RTX A2000 FHD+
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Eladó/BONTATLAN Lenovo LOQ i7-13650HX 16GB 512GB RTX 4060 8GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest