Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kameraszenzor és az aksi is nőtt a Nubia Z70S Ultrában
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #100065 üzenetére
Zigbee-s nyitaserzekelo es ez zigbee-s
izzoLED lampa, ossze lehet parositani, hogy ha nyitottat jelez(radion keresztul), akkor bekapcsolja a lampat. -
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #100063 üzenetére
Ikea PARASOLL es barmelyik TRADFRI lampa osszeparositva
-
válasz
mezis #100062 üzenetére
Végülis bármilyen kis verébre is lehet bármekkora nagy hajóágyúval lőni
A gond ezzel igazából az, hogy nincs rálátás a kapura, nincs hova felszerelni a kamerát.
Persze ha igazi kocka lennék, akkor ez se lenne gond (hajóágyú fölött még ott a Tomahawk rakéta
), lehetne drónra szerelt kamerával figyelni a kaput
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #100060 üzenetére
Okos teló.
-
-
-
mezis
félisten
válasz
Donki Hóte #100043 üzenetére
Esetleg egy kamera? Ha UTP kábelt is kihúzol hozzá, lehet egy WiFi AP-d is....
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100046 üzenetére
Nem 50Hz trafos termeszetesen. Ha trafos lenne, nem merulne fel az igenye
Amugy FSP Champ 2K R.
De a mondandom lenyege: Egy trafo sosem art, azzal tuti a levalasztas barmilyen UPS-e is van az embernek.
Bar most, hogy szobakerult van egy ezer eves 2-3 kilowattos APC smart UPS-em, amibol tudok trafokat banyaszni, de az nem 1:1 lesz az tuti.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100056 üzenetére
Én a zsákos anyagot pl vakolatra értettem főként. Februárban kértünk ajánlatot egy épület vakolási anyagára, zsákos bruttó 2550Ft/ 40 kg zsák (Cemix premium 2012). + br.55EFt kiszállítás KCR-ezve. Többlet munkaerővel, járulékokkal, plusz idővel számolva kb. 150-170 EFt volt a többletköltség egy Kádárkockánál.
A környezetemben lassan mindenki mixeres betont vásárol (pl. alapnak és koszorúnak is). Ha mindegyik anyag fuvarköltségét beleveszed, más szorzók jönnek ki. Munkaerő (több ember) / munkadíj / járulékok / idő mind módosít. Természetesen drágább a zsákos, mixeres, de ha mindent beleveszel nincs annyi különbség. Főleg amiatt, mert a munkabér elszaladt. Ha magadnak csinálod, családdal, barátokkal kalákában, akkor persze más. De a jelenlegi építési szabályozások, (e-napló, felelős kivitelező, stb.) ugye ezt nem teszik lehetővé. -
válasz
baly81 #100055 üzenetére
Egy kisebb melónál, javításnál oké de 5-10m3-nél azért ehhez vastag pénztárca kell, házi keverés kontra kész zsákos anyag.
1m3 házi keverés anyagára kb. 32-36000Ft, ugyanennyi zsákos kész beton meg 110-130000Ft körül van.
Ez 2x a mixernek és 3-3,5x a házi keverésnek.
Nem tartom valószínűnek hogy bárki így kevergeti meg a 20m3 pincealapot, 3-4x áron. -
baly81
aktív tag
válasz
ViZion #100053 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy így biztosan mindenhol a kifizetett, jó minőségű anyagot kapod, osztályozottan. Nem az van, hogy félig beb.szva fele cement kimarad, vagy valami több, esetleg nem kerül bele... Meg a varázsló orkok szívesen tűntetnek el dolgokat. Én ezért szeretem a zsákos vakolatot, estrichet, vagy bármi más építőanyagot. Nem számottevően drágább, cserébe ugyanaz az anyagod van mindenhol, még ha hónapokkal később veszed meg ugyanazt a terméket, akkor is...
-
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100052 üzenetére
"Pláne építkezéseken."
Ez meg annak is köszönhető, h pl. én is mondtam a kőmérgesnek, h itt nem fognak betont keverni, mert mindig itt marad egy IFA plató sóder, meg rámköt 4 mázsa cement. Mixerbeton és a home made DIY betonkeverőt sem kell idecibálnia...
De hát a'drágább... Nem annyival, mint hogy utána én szívok a sóderrel és a cementtel.
Amikkel betont kevertek anno, csoda, h nem volt minden építkezésen haláleset... -
-
ViZion
félisten
Elvileg a működését is tesztelni kellene havonta. Gyakorlatban ezt sem teszik meg. De még így is nagyságrendileg több az esély megúszni egy balesetet, mint AVK nélkül.
PROTRON: ezek k!b@ott rossz hírek, de elhiszem, h megteszik, mert a pénz fontosabb... de nem is az ő gyerekük fog abban a kádban fürödni.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #100048 üzenetére
Még a kétezres évek elején is láttam olyan elektromos tervet, ahová nem volt Fi tervezve. Egyébként érdemes Hámori Albert vlanyszerelés könyvét olvasgatni. Levezeti miért halhatsz meg a .űködő Fi mellett.
-
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #100005 üzenetére
Nehogy azt hidd. Madardomb a 90 es években épült szinte sehol nincs, ahol az eredeti tulaj lakik. És akkor még a panel házak ezreiről nem is beazéltem ahol normális föld sincs.
-
válasz
Reggie0 #100037 üzenetére
Nem tudom milyen az ups-ed.
Ha trafós kimenetű, nem DC 400V/H-hidas, akkor szükségtelen az elválasztó trafó.
Nekem otthon a hobbi szigetüzemű rendszeremben ez okból transzformátoros kimenetű a fő inverterem, ezen lóg a ház háromnegyede.
Azon bajosan jön át DC.
A másodinverter az kimeneti H hidas de én mindkettőre csináltam egy házi, saját tervezésű elektronikus avk-t ami tökletesen vizsgázott a tesztek alatt, így már teljesen jó.
Nem is avk hanem folyamatos szivárgási áram mérő.
Így megmaradt az IT roppant kellemes sajátossága, mióta ez van én mindent áram alatt szerelek.
Nem ráz.
Viszont ez meg azért nem jó mert megszokom, és ha a szomszédba is így szerelek, az nagyon meglepi lesz egyszer -
válasz
30mA-t bármin.
Telefon, riasztó, lankábel bármi ami mechanikailag neked megfelel.
Ha 0,2V azaz 200mv feszültségesést megengedsz, gyorsba kiszámoltam, 0,03204mm2 keresztmetszet kell.
A legvékonyabb árnyékolt vezeték is 0,1-0,05mm2 körül van vagyis tényleg bármi megfelel neked.
Full árammentes, 100%-ban megbízható vizuális visszajelzésre ajálanék egy megfelelő helyre felszerelt kis tükröt -
ViZion
félisten
válasz
Vezess 12 V-ot és kell egy stepdown. 2x1 mezei kábel elég lehet, 6m nem vészes, ha nem küldesz adatot is.
-
Egy utcára nyíló garázskapu bezárt állapotáról akarok visszajelző fényeket felszerelni a garázsnak a házunk felöli oldalára, mert a házból nem látszik, hogy be van-e zárva a kapu, az asszony meg óránként megkérdi, hogy be van-e zárva
A táp és az NO/NC végálláskapcsoló megvan, a zöld/piros LED sor már működik, most az lenne a feladat, hogy a ~ 3,5 Volt, 30 mA áramot elvezessem 6 méter távolságra.
Milyen 3 eres vezeték létezik, ami elég vékony, de mechanikailag strapabíró
Kapható még a klasszikus 4 eres telefonkábel? Vagy vegyek 2+1 eres árnyékolt kábelt?
-
leweegee
aktív tag
válasz
Csabroncka #100040 üzenetére
Ez egy rf zavarszürő rc-tag. [link]
-
Csabroncka
addikt
Sziasztok, az alábbi témában lenne segítségre szükségem:
tápkábeltörés és zárlat miatt a takarítógépemben megpukkant a zavarszűrő kondi, a kábelcsere mellett a kondit is cserélnem kellene.
Ami felirat maradt:
RA2JQ MP
250V X2SH
40/085/56 B3Azt szeretném kérdezni, hogy milyet, vagy mivel helyettesíthető (porszívó motor elé megy) rendeljek. Valami egyszerűbb helyről conrad.. stb.
segítségeteket előre is köszi.
-
válasz
csabyka666 #100028 üzenetére
A vezérlőt az eredeti gyártási helyéről sokkal olcsóbban meg tudod venni.
Ehhez már csak valami olcsó bontott napelemet kell nézni, meg elkéred tordaitibitől a kidobás előtt álló akkuját és máris működik a rendszer
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Fura dologra gondoltam, nem tudom,h működne-e.
Van egy touch sensoros 5 VDC ledszag, kicsi és jó a vezérlő is.
Ezt megtartanám, de így Home Assistant-ból csak on-off tudnám vezérelni. Ezt a fém lapot esp-vel lehetne triggerelni? Mondjuk fényerő visszajelzés se lenne
Vagy ha már szétkaptam, akkor ott a vezérlőt kellene az esp-vel böngyölgetni inkább? de sz egész nagyon kicsi, lehet csak tönkreraknám
Vagy küzdjek a lustasággal és pwm... asszem az esp32-őn is van touch bemenet... -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #100033 üzenetére
Nalam a kettos konverzios online szunetmentes mellett a masik fontos erv, hogy azzal biztosithatom a 230V-os kimenetet, mert kulonben 250V-rol mennek a draga informatikai eszkozeim. A szunetmentes erteke toredeke a mogotte levo eszkozokenek(es adatokenak).
Amugy gondolkodtam mar parszor, hogy tovabb vezetnem a lakasba a kimenetet, csak hat IT rendszeru. En erre elegansan egy 1:1-es biztonsagi levalaszto trafot hasznalnek, a szekonder kijelolt nullaja-t pedig foldelnem, a trafon garantaltan nem fog DC atmenni. Persze, van egy onfogyasztasa a trafonak, de hat valamit valamiert.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100011 üzenetére
"És a kondenzátor is bennük van, valahová illik fixálni a szekunder kört, ne lebegjen valahol az univerzumban."
Nem kotelezo, csak eppen annyira, hogy atmenjen az EMC-n. Ha jo a dizajn, akkor atmegy kondi nelkul is. Pl. orvosi minositesu tapokban sokszor nincs is, mert a kapacitiv csatolas merteket es a szivargoaramot is erosen korlatozza a szabvany. Szoval meg lehet ezt oldani, csak nyilvan picit dragabb lesz.
-
válasz
Dr. Szilikát #100032 üzenetére
Igen én sem láttam még osztott csévetestes nagyfrekis trafót.
Talán jobb a nagyfreki miatt ha egymásra vannak tekerve a tekercsek. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100031 üzenetére
Oké, köszi a teljeskörű kifejtést. Erősáram terén egyre nagyobb az igény a központi áthidalási lehetőségekre otthonokban is, ezért kérdezek. Sokaknál nem csak az energiaszámla csökkentés a cél.
A számítógépekhez nem mindenki csak a 3-5 perc áthidalást biztosító 850vA-es egyszerűbb, de már tisztán színusos kimenetű UPS-eket használják. Ezek ugye nem on-line kivitelűek, van nekik átkapcsolási idejük, így a belső felépítésük természetesen megfelel ahogy írod.
Viszont a nagyobb teljesítményű, erősebb VGA-kal szerelt PC-khez, vagy kisebb teljesítményű, pl kazán szivattyúkhoz, meg egyéb érzékeny készülékekhez sokan használnak vagy tisztán színuszos invertert külső aksival, vagy olyan erősebb, gyárilag egybeszerelt, on-line, kettős konverziójú UPS-eket, amikhez az érintésvédelmet viszont szerintem már inkább inverter "típusú" oldalról kellene megközelíteni, ha nem csak 1 dedikált fogyasztó van közvetlenül mellette. De lehet akkor is.Ezért érdekelt, hogy napelemes alaprendszer miatt léphet fel a kisebb mértékű DC áramszivárgás miatti vakság lehetőség, vagy inkább a kettős konverziójú, tehát 0 ms átkapcsolást biztosító inverterek alap sajátossága. Ugye ez ott is nagyon problémás, ahol előre egybeszerelt "UPS"-nek van valami kategorizálva és erre hivatkozva nem foglalkoznak a problémával, de a gyártó valójában nem tisztázza a doksiban hogy van-e benne megoldás a földfüggetlen alap szitu kezelésére, vagy egyéb módon biztosítva hogy elegendő "A" típusú ÁVK-t használni akár a betáp, akár a tovább induló alhálózaton.
Jelenleg én a következő következtetéseket vonom le:
1-es eset: beüzemelek 1 db kb 850VA-es, tisztán színusos de egyszerű, gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
Eredmény: csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, mert akkumulátoros üzemben felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 5-10 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
Alapvetően a UPS-nek a végberendezés közelében kéne lennie, hogy ne legyen köztes kábel szakasz, szintén az érintésvédelmi téma feszegetése miatt.
Ez esetben a betápon lévő "A" típusú ÁVK megfelel, nagyon alacsony a kockázata a halálos sérülésnek.
Ha messzebb van a fogyasztó a UPS-től, akkor a köztes kábel szakasz megsértésének kockázatát kezelni kell, elvileg kéne a kimenetre legalább "A" típusú ÁVK. De még azért kellene PEN relé is, de nem kötelező amíg csak 1 fogyasztót kötök rá.
Példa: nem akarom a párás kazán helyiségbe rakni az egyszerűbb olcsó UPS-em.2-es eset: 1 db, kb 3000VA-es, tisztán színusos, kettős konverziójú, on-line, csak akkumulátoron keresztül üzemelő, de gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
Eredmény: továbbra is csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, de az akkumulátoros, betáptól mindig független üzem miatt alapból felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 10-30 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
Emiatt már 1 fogyasztó esetén is foglalkozni kéne az érintésvédelemmel, akkor is ha közvetlenül mellette van a UPS.
Ha a gyártói dokumentáció egyáltalán nem foglalkozik az érintésvédelmi felvetésekkel, akkor a PEN relé elengedhetetlen, ami mellé kell az ÁVK, ami 1 fogyasztó esetén még "szódával elmegy az A típusú" kategória.
De ha már több fogyasztót kötünk rá, kellene a "B" típusú.
Ha a gyártói dokumentációban szerepel megfelelő műszaki megoldás a földfüggetlen helyzet kezelésére, akkor 1 db rákötött fogyasztó esetén elegendő lehet a betáp előtt lévő "szódával elmegy az A típusú" ÁVK kategória.
Ha többet kötünk rá, akkor a kimeneten is fixel lennie kell "B" típusú ÁVK-nak, ha frekiváltós az eszközöm, akkor "B+".3-as eset: 1 db tisztán színuszos inverter, akármekkora külön rákötött akkumulátorral, akármekkora VA kimeneti teljesítménnyel.
Ez esetben az érintésvédelem szempontjából teljesen mind1 hogy hány fogyasztót kötök utána és hogy mekkora a kábel szakasz, mindenképp kezelni kell a földfüggetlen kimenő hálózat miatti érintésvédelmi problémát. Oké, sokak szerint 1 db, közvetlenül mellette levő dedikáltan rákötött fogyasztó esetén még elvileg nem kritikus, de szerintem már ott is kellene.Haszon: én mondom meg mekkora kapacitást fizetek ki, valamint 0ms átkapcsolási idő.
Hátrány: drága az ÁVK. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100015 üzenetére
Épp ebből indult ki a téma, amikor írtad, de nem az 5-20 V miatt kell aggódni egy fürdőkádban, hanem például egy kis vacak trafó miatt, amit ha szétszedünk, nem egy komoly szigetelés választ el a hálózattól, amire rálátásunk sincs, nem tudhatjuk.
Ez szakmai szemmel tekintve is van annyira félelmetes, hogy fürdőkádba inkább nem kérjük (a töltés alatti telefont).
Ha legalább szemre is elválasztott, egymás mellett szeparált tekercselésű, biztonsági kivitelű trafó lenne (persze, oda akkor sem), de ez nem nagyon szokás ebben a műfajban.
-
válasz
PROTRON #100030 üzenetére
Nem a fogyasztói oldal számít.
Inverter hiba esetén, DC szivárgásnál. Amit nem lehet észrevenni mert a csatlakoztatott fogyasztók minden tovább meghibásodás nélkül elviselik a 4-6V DC-t.
Ez a folyamatos dc hibaáram előfeszíti az AC és A avk-t, megvakul, azaz nem lesz képes érzékelni pont azt amire való. AC hibaáram azaz érintés vagy kismértélű földzárlat esetén így nem tud leoldani.Ez a hiba nem mindennapos de csak egyszer haljon meg valaki emiatt.
valamint ugye az AC csakis AC-t érzékel, már egy mezei félhullámú hajszárító fokozatszabályzó esetén működésképtelenné válik.
Az A ezt és a hasított szinuszt, pl. triakos porszívó motor szabályzó még elviseli.
A B mindenképp kellene ha a házat inverter látja el.
Ha meg van a fogyasztók között frekvenciaváltó, csakis B+.
PC ups-nél elvileg 1 azaz 1 darab berendezés lóg az ups-en. Így nem szükséges, valamint az ups kimenete továbbviszi a bejövő PE, földvezetőt vagyis továbbra is megfelel a védelemre a villanyóra dobozban lévő avk.
Míg egy inverternél nem beszélhetünk PE-N megoldásról. Mivel hálózatfüggetlen a gyári alapkialakítása. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100022 üzenetére
Igen, ez a része világos, az érdekelt hogy a működés szempontjából ennél a változatnál is "B" ÁVK kellene mint napelemes rendszer esetén?
Nyilván az egész szünetmentes elé bekötött "A" ÁVK nem jelent életbiztosítást ilyen szempontból, de a kimenet utáni szakaszon ha csak PC-ket köt rá a delikvens? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #100025 üzenetére
Valóban többnyire közös katódos kivitelben érhető el, de azért létezik közös anódos is.
Kisjelű/kisáramú diódák esetén pedig nem ritka...
[link: BAT54, BAT54A, BAT54C, BAT54S] -
Erre tudok mondani valamit? Hitelesek a feltüntetett adatok?
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_99999-99999.html
Köszi! -
válasz
tordaitibi #100025 üzenetére
Neked is, meg mindenkinek is köszönöm a választ
Tudom, hogy mi ez, meg a használatával is tisztában vagyok, csak azt nem tudtam, hogy van-e valami neve (mint pl. a négyes diódának a graetz híd), vagy csak simán kettős dióda a neve.
-
válasz
Digitalpimp #100019 üzenetére
Az teljesen más.
-
válasz
Donki Hóte #100017 üzenetére
Kettős, dual dióda. Nagyon gyakori alkatrész.
Középleágazásos transzformátoroknál használják, pl. smps tápoknál, egy tokba benne mindkét dióda.
A terhelhetősége a 2 diódára értendő azaz vagy 2x10A vagy ha a két diódát párhuzamosan használod 1x20A.
Jól írod, fél graetz. De ebből hiába van 2 darabod nem tudsz graetzet mert mindkét dióda katódja a középső láb. -
válasz
Barret001 #100020 üzenetére
Próbáld ki egyszer kézmosás után fogdosni.
Én amikor 42 éve villanymozdony szerelő voltam, ott 72V az akkufeszültség.
Megizzadva, a fém karóra zíjjal értem hozzó a a 72 volthoz és az órám nyoma hetekig látszott, beleégett a bőrömbe én üvöltöztem úgy fájt az áranütés.
Egy 9 voltos elem annyira megcsípi a nyálas vizes myelvedet hogy azonnal elkapod az elemet, gondolom ismerős hogy így szoktuk nézni mennyi van még az elembe.
Kamionokat javítottam, hólébe fetrengve, a 24V akkufesz. olyat b@szott rajtam hogy 1 percig zsibbadt a kezem.
Próbáld ki vizesen. Soha többet nem akarod ezt garantálom.
Száraz bőrön a 230 se megy át, meg se érzi az ember ha teljesen száraz a keze és száraz gumitalpú cipőbe áll egy vastag padószőnyegen.
Ugyanez egy átázott öltözékben, egy vizesgödörbe állva vizes kézzel 50% hogy azonnali halál.
Írtam a vasutat, én ott kezdtem, ott volt 12 volttól 25kV-ig minden.
Nagyon de nagyon megtanultam tisztelni az áramot amikor levetítettek pár oktatófilmet a hatásairól.
Nem félek tőle, hanem megtanultam tisztelni. -
leweegee
aktív tag
válasz
Kettős dióda.
-
válasz
PROTRON #100016 üzenetére
Abszolút érinti.
És tilos. Minden konnektor kimenetű inverterre, idetartoznak a mostanába divatba jött hordozható power-stationok is,
1 azaz egy darab földelt kivitelű fogyasztót lehetne csak rákötni.
Nem szabadna 10-es elosztós hosszabbítókat beledugdosni és erre ráakasztanitöbb védővezetős fogyasztót.
És ezt le is szokták írni a használati utasításba.Kivételt képeznek a kettős szigetelésű fogyasztók, ezekből lehet akármennyit.
Gondold el a következőt.
Power-station, vagy inverter. Kimenete abszolút földfüggetlen (IT).
Nincs fázis vagy nulla, nevezzük 1. és 2. pólusnak a kimenetet.
Réáakasztod az egész házadat, mertugye ups-nek használod. A védővezető szabályosan földelve.
Az egyik védővezetős, földelt fogyasztód pl. hűtőszekrény testzárlatos lesz.
Semmi nem történik, tényleg semmi, ezt észre se lehet venni mert a a tápoldal ugye földfüggetlen mint egy transzformátor szekunder tekercse.
Annyi hogy pl. az 1. pólus már maga a föld. De ennek semmi jele.
Abban a tudatban hogy semmi baj nem érhet hisz földfüggetlen rensdszernél bármelyik pólust akár nyalogatni is lehet, nem ráz meg, elkezdesz valamit szerelni, izzót cserélni stb.
És megfogod a 2. pólust. Ami a földhöz képest, a zárlatos hűtő miatt 230 volton van.
Mivel védelem, firelé nincs, agyonver. -
válasz
Dr. Szilikát #100004 üzenetére
Re hosszabbító: akinek valami oknál fogva az a perverziója, hogy a telóját a kádban tölti mert a nap nem fürdéssel töltött 23 órája nem jó rá, próbáljon már amazonról egy nyomorék 5méteres USBc kábelt lehalászni és az USB-t elvezetni a kádhoz, nem 220-at. Most komolyan, alvázat akar galvanizálni annyi krafftal, amit egy hálózati elosztó szállít. Persze ez is az együnk franciakrémest sz.ros kézzel hozzáállás, de legalább nem bíz mindent egyetlen réteg védelemre.
-
Barret001
addikt
válasz
100V egyenáramot rendszeresen fogdosom.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Diac? link
-
válasz
Ez beugratós kérdés?
Schottky dióda, de mivel ebben kettő van, így dual, vagy kettős schottky diódának is hívják. -
Hogy hívják ezt az alkatrészt?
Ez két szembefordított dióda egy házba tokozva. Vagyis egy fél graetz híd...
De mi a neve
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100010 üzenetére
Amúgy ha valaki odahaza csak egy sima 3kVA-s, kettős konverziójú, on-line szünetmentes tápegységet használ, de arra nem 1 db PC-t és a monitorját köti rá, hanem hosszabbítóval elviszi 2-3 szobába további PC-ket, routert, "tartalék" állólámpa világítást, etc rákötni mert nagyobb aksival használja.
Akkor az nem kérdés hogy ugyanúgy érinti az érintésvédelmi probléma kör (amire pl lehet PEN relével válaszolni), de a "B" típusú ÁVK problematika is érinti? -
válasz
Dr. Szilikát #100013 üzenetére
Oké de üzemszerűen mit teszel a fürdőkádba aminek smps tápja van?
Én még nem nagyon láttam ilyen használati eszközt.
Ha meg véletlenül esik bele az 100% user error. Arra nem lehet felkészülve a tevezője.
Így visszagondolva a katonaságom alatt bádogvödörbe lógattuk az orosz merülőforralót és így fürödtünk az aszódi laktanyába mert hetente 1x volt meleg víz.
Kész csoda hogy senkit nem vágott agyon. -
válasz
Dr. Szilikát #100013 üzenetére
Csontszáraz, vastag bőr sokat segít.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100011 üzenetére
De itt más a kontextus. Fürdőkádban, vizes bőrfelület.
Többször fogtam kezet a fázissal, pontosan azért tudom, mekkorát képes rúgni, persze az is függ az adott helyzettől, mekkora áram kínál meg. Mondjuk az ujjamnak egy kis felületén és még az sem mindig semmi.
De ilyeneket elképzelni vízben, fürdőkádban, az már brutális, senki nem akarja.
Ugyanakkor szobában, száraz lábbeli, szigetelt burkolat, bármikor megfogom a fázist, hiszen korrekt szigetelésem van a talaj felé.
-
válasz
Donki Hóte #100007 üzenetére
Én köszi!!
-
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
"Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például."
Pedig minden smps tápos cuccod használatával ezt teszed
Telefon laptop töltő, szerszámgép töltő, pc, tv, hűtőszekrény, elektromos fogkefe töltő, szinte minden.
Ami földelt az oké, ami nem és ezekből kismillió van, azoknál amit leírtál az erősen fennáll.
És a kondenzátor is bennük van, valahová illik fixálni a szekunder kört, ne lebegjen valahol az univerzumban.
Vagy nálad még minden hagyományos 50Hz transzformátoros? -
válasz
PROTRON #100008 üzenetére
Értelek és ez szomorú.
Én a környezetemben mindenkit rábeszéltem az avk beépítésére.
Rá is b@ctam... mert ezeket mind nekem kellett beszerelni
Legnagyobb eredményem a 73 éves rokonom akit sikerült rábeszélnem, szerinte ha nem vágta agyon az áram 73 év alatt akkor neki nincs félnivalója.
Tényleg nem akarok offolni,
fennt vagyok egy szigetüzemű napelemes csoportba, szerintem az országba a legnagyobb, 20000+ főt számlál, Facebook.
Jön heti szinten a kérdés, kész a rendszer, hogyan tovább, érintésvédelem.
Leírom hogy 2 verzió van, vagy IT rendszert csinál folyamatos fölszivárgás méréssel, ára 250-300ezer Ft körül indul (IMD vagy SR-IMD).
Vagy az inverter kimenetét szabályosan pe-n vezetőre bontja, lever eegy JÓ földszondát és betesz egy B vagy B+ avk-t.
Leírjuk nekik hogy mivel az inverterek 80%-a HF inverter, a DC 400V közvetlenül a kimeneti feteken/igbt-n van és ha ezeknél bármi miatt, kimeneti fet apró hiba, vezérlés 1-2% elcsúszás, már stabil DC-t eredményezhet a kimeneten.
Ezért szigorúan B vagy B+ avk kell nekik mert a másik kettő minimális DC szinttől "megvakul" telítődik a vasa és olyan mintha nem is lenne.
Pont akkor nem fog leoldani amikor nagy szükség lenne rá.
Mivel az AC abszolút nem jó ide, az A sem, itt nincs kompromisszum, viszont a B meg a B+ az 100ezer Ft körül kezdődik.
Jön a válasz hogy a tanácsadó a hülye meg ne turkáljak az ő zsebébe, nem kell ez neki.
No komment. -
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
Röviden: józan ember nem dugja a vizes nemiszervét konnektorba. Akkor se, ha maga a jóisten rángatja a Paks-i főkapcsolót ahogy meglátja az irreguláris elektronfluxust...
-
PROTRON
addikt
válasz
"
Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
"
Csak erre az 1 dologra reagálnék...meg kellett néznem a naptárat hogy nem ápr. 1.-e van...hidd el hogy az általad gondolt nagyságrendet szorozd meg 10 nagyságrenddel és emeld a négyzetre, akkor talán megkapod a tizedét annak hány "modern"-nek titulált lakásban nincs ÁVK.
Ismerek olyan villanyszerelőt, aki 20 éve van a szakmában és szakmai álláspontja hogy felkéne kötni aki kitalálta az ÁVK-t és inkább felelős eszközhasználatra akarná oktatni az embereket...neki odahaza nincs is ÁVK és minden ügyfelének azt mondja hogy lehúzás, beépíti, de szakmai véleménye hogy csak lehúzás. Ilyen hozzáállások mellett nehéz az embereket rávenni dolgokra...Az adott helyszínen az a kérdés, hogy miért merült fel a "foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett" nyomozati eljárás...lekopogom, még nem kellett ilyenben részt vennem, így nem tudom hogy áramütés esetén automatikus-e ennek a scenáriónak is a kivizsgálása.
Vagy esetleg arról van szó, hogy teszem azt volt elektromos hálózat felújítás, volt új ÁVK és még se védte meg, ergo a villanyszerelő szakmaiságát bíróságnak kell kimondania...Nyilván a családot nem fogjuk zargatni, de majd azért remélem az újságíróban lesz némi szakmai érték és kikeresi a nyomozás eredményéből a fontos dolgokat is, nem csak azt hogy milyen volt a kilincs színe...
-
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például.
Szoktak még hivatkozni a panelon látható szigetelési távolságok be nem tartására, illetve kritizálni az olcsó daraboknál.
Alábbi egyszerű gagyinak számító rajz, csak most ezt találtam, ami szemlélteti, hogy szokott lenni egy zavarszűrő kondi a primer-szekunder között, ami csak megfelelő minősítésű lehet, feszültségre túlméretezett, kV-os nagyságrendű. Sok áramot nem enged át, de azért a fürdőkádba ilyet sem kérnék, biztos, ami biztos alapon.
Másik kritikus rész maga a trafó szigetelésének biztonsága. Az optocsatoló nem olyan vészes, nagyon jól szigetel elvileg, villámlásnál szokott áthúzni inkább.
-
válasz
DigitXT #100002 üzenetére
Elvileg sehogy.
5-20V senkit nem tud agyonütni vagy megégetni.
Clickbait oldalon lehetséges
A 20V (ha pd gyorstöltős a telefon) elvileg az elengedési határáramot át tudja kergetni a szervezeten ha vizes a bőrfelület, de ott is az áramút a 2 pólus azaz a töltőcsatlakozó egymástól pár milliméterre lévő pontjai között alakul ki elsődlegesen és a másodlagos áramút elenyésző.
Égetni nem tud.
Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
Nekem az avk mentette meg az életemet, ha nincs most nem írok neked választ.
Nyáron egy szál fürdőgatyába álltam térdig érő vízbe, egy gödörbe és a flexre amivel dolgoztam ráfolyt a víz.
Nem éreztem a karom 2 óráig de élek.
De ez egészen más szitu mert a 230 rajtam keresztül záródott.
Az más ha a töltőt ejtette a vízbe de ahhoz kell egy hosszabbító is.
Ha a hír igaz, nem merek esőbe telefonálni ezután mert a benne lévő 4,2V akku agyonver vagy megéget. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DigitXT #100002 üzenetére
Évekkel ezelőtt volt hasonló moszkvai eset, ami bekerült a világsajtóba, hosszabbítót rántotta bele a kádba egy fiatal lány, magam részéről most is erre gondoltam először.
Az aktuális hír nagyon vázlatos és friss, úgyhogy erre nem lehet alapozni, de állítólag közösségi oldalon már megírta egy hozzátartozó, hogy itt is egy hosszabbító játszott szerepet.
-
-
DigitXT
félisten
Olvastam egy hírt, hogy meghalt egy kislány, mert beleejtette a kádba a töltőn lévő telefonját, emiatt áramütés érte, súlyosan megégett, stb. Egyrészt ez szörnyű eset, másrészt viszont muszáj megkérdeznem róla a szakikat, hogy ezt mégis hogy?
Ez nem egy hajszárító, amin direktben be van kötve a 220 (230): USB-s töltő, nem?
Hogy mehet ki belőle akkora feszültség, illetve olyan áramerősség, ami ilyet okoz? -
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
Köszi a kedvességet, de Zalából nem nagyon érné meg elmenni érte. Pont Pécelen vettem az első autómat, azóta sem jártam ott. :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Gamer pc konfig
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest