- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Ton-ton #99484 üzenetére
en se ertem azt amit mondani probal vagy nem probal.
sajat progi win alatt nyugodtan futhat a hatterben nem kell annak eloterben lennie, kezelhet ott is mindent (akar meg servicekent is).
ha sajat protokol akkor azt ugyis csak o kezeli a tobbi semmit nem tud kezdeni vele, jo esetben nem is latja (nem tudom ez a lockolas is mi akar lenni).
ezek koncepcionalis es fejlesztesi dolgok. de ilyen probapanelen dugaszolgatott cuccok uzemszeruen programozoi tudas nelkul nem nagyon fognak mukodni. -
Spec
őstag
válasz
Ton-ton #98503 üzenetére
Köszi!
Milyen célból kellene bele ellenállás? Ha egy szimpla PC speakert kötsz össze a gép hangkártyájával az is rendre csak egy jack csatlakozós aux kábellel történik. A potméteres hangerőszabályozó jelen esetben csak egy extra dolog, hozzáteszem számomra teljesen felesleges extra.
A hálózatról kapja az áramot, egy külső 12V-os tápegységen keresztül. Lásd alábbi képen. Nem szoktam kihúzni, így használom 10+ éve már. Régóta búg sajnos, de most kezdett el igazán idegesíteni, hogy foglalkozzak is vele
-
Reggie0
félisten
válasz
Ton-ton #97714 üzenetére
Mondjuk a femlemez biztos segit azon a probleman is, amit en irtam, mert noveli a besugarzott feluletet. Viszont a felfutest le fogja lassitani. Alu a celszeru, annak relativ kicsi a hokapacitasa es jo a hovezetese.
Az arduino sebessege viszont biztosan eleg, 3d nyomtatokat is tok jol kiszolgal sokkal tobb pid szabalyozassal es vezerlessel es meg az idoallandok is rovidebbek. pl. a fej futesnel.
-
Reggie0
félisten
válasz
Ton-ton #97712 üzenetére
Biztos nem lassu, a viszszintes tengelyen percek vannak, de meg ha masodpercek lennenek is eleg lenne az arduino.
Szerintem inkabb az a problema, hogy a hoatadas sebessege, azaz az effektiv hoellenallasa a rendszernek nem valtozik. Olyan, mint ha egy vizcsoben vizet melegitene futoszallal. Ha nem no a viz aramlasi sebessege akkor a nagyobb teljesitmeny csak nagyobb homersekletet okoz es jobban kilengo szabalyozast. A kavebab mozgatasat kene gyorsitani ugy, hogy a mozgas jellege ne valtozzon meg. Azaz gyorsabban kene porgetni, de biztositani, hogy a visszahullas a dobban ne valtoztassa meg a keveredest es ne uljon ki a henger falara. Logika szerint a fordulatszamot a teljesitmennyel aranyosan kene novelni. Olyasmi lesz ez, mint a golyosmalom, egy sebesseg folott atesik es teljesen mas lesz a melegites eredmenye: [link]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Ton-ton #97100 üzenetére
Az autós izzó ellenállását kell mérni hidegen, így kiszámolható, hogy mekkora indulóáram fog folyni, mondjuk 14,4 V szintről 11 V-ra, vagy amennyi. Nem biztos, hogy olyan vészes, csak most nem tudom megmérni, mert nem vagyok ott, ahol az izzó van.
Az izzószál vékonyodásával nő az ellenállás, elpukkanni azért szoktak a 230 V-os lámpák, mert a szakadás pillanatában ívet húz, ettől a védőgáz ionizálódik, mintha fénycső lenne. Ekkor azonnali hőmegfutás és zárlat lép fel, hiszen nem erre van tervezve, nincs áramkorlátozó sem.
Több évtizede (átkos) sokkal jellemzőbb volt, hogy az izzók, csak lazán megszakadtak, nem nagyon láttunk olyat, hogy kiég kormosra, tönkretéve még a kapcsolót is, pláne felrobbanva is. Meg olyan viccet, hogy a román vagy kínai izzók 1-2 hónapig se bírják.
Ennek oka elvileg, hogy ezeknél most már nagyon spórolnak a drága wolfram anyagon, amit növelt védőgáz adaggal remélnek kompenzálni, csak ez visszafelé sül el.
-
válasz
Ton-ton #96970 üzenetére
Ez nem ilyen, ez rövid gombnyomásra is kikapcsol, meg két gombnyomásra is. Illetve mikor hogy gondolja, mert elvileg a rövid gombnyomásra csak a visszajelző ledeket kellene, hogy le-felkapcsolja, és bizonyos idő után azt is teszi.
Hosszú nyomásra meg úgy csinál, ahogy feljebb írtam.
Van olyan powerbankom itthon, ami meg hosszú nyomásra átáll kis áram módba, hogy okosórát meg ilyeneket lehessen tölteni vele és ne kapcsoljon le közben, na ezen ilyen mód sajnos nincs.Amúgy power bank és UPS modulként is van aposztrofálva, mivel töltés közben is képes árammal ellátni, ami rá van kötve, szóval jó kis cucc, pár éve vettem
valamire majd egyszer jó lesz
felkiáltássalPéldául raspberry-hez szünetmentes tápnak vagy hasonló célból, de mivel van rajta ledes töltöttség visszajelzés, most kapóra jött egy projekthez.
Van ebből olyan változat is (nem nekem), ahol a rajta lévő chip-en van i2c kommunikáció, na ott szoftverből ki lehet ezt kapcsolni meg a töltöttséggel is ki lehet olvasni stb. -
daninet
veterán
válasz
Ton-ton #96883 üzenetére
Szuper. Köszönöm mindenkinek.
Még egy kérdés: általában beltérben van az áramforrás nem kívül főleg utólagos beépítés esetén. Vajon megtáplálhatom a beltéri L/N/GND terminálon is? Oda két sarut csavaroznék és onnan menne kifelé egy 5x1.5
Kívül pedig nem kötnék semmit az L/N-re csak az L(1)/N(2) terminálokra -
törölt tag
válasz
Ton-ton #96272 üzenetére
Szerintem kell neki a 9V, mert több helyen bele kellene nyúlni 5V esetén (ellenállások, diódák), illetve van egy +/- 4.5V része is a kapcsolásnak, amihez a pontosabb fesz miatt jobb a 8-10V közötti tápfesz. Ezt írják is a spec részben.
Szerintem nem érné meg az 5V-ra hajtani. Amúgy is kell a cellához LiIon->StepUp->5V/9V
Akkor már legyen 9V.Szóval a step-up a legjobb megoldás szerintem.
Valójában nekem elég lenne egy Li-Ion cella védelem a merülés ellen és egy step-up.
Amúgy is foglalatba tenném a 18650-et. Jellemzően egy "okos" töltővel szoktam ezeket tölteni. -
MPM
tag
válasz
Ton-ton #95204 üzenetére
Jah igen, lehet félreérthető voltam, vagy Arduino-t, vagy Raspberry-t fogok használni, csak ez is majd később fog tisztázódni.
És az Arduino-hoz milyen szoftvert célszerű használni? Ha jól értem a µCNC annál is működik.
A Raspberry miért nem ajánlott? Csak mert valószínűleg az lesz a befutó, mert más komplexebb feladatokat is meg kell majd oldanom. És akkor ennél is a µCNC a megoldás így?
(Nyilván majd beleásom majd magam a dolgokba rendesen, csak legyen meg az irány, amerre indulnom kell.)
#95205:
Jaa, aham, ha ilyen a csatlakozó, akkor nem lesz problémám vele, köszi! -
MPM
tag
válasz
Ton-ton #95182 üzenetére
Ha jól értelmezem, az A4988-at négyszögjelekkel lehet vezérelni, amiknek a frekvenciái meg a kitöltési tényezői határozzák meg a motor sebességét/beállított szögértékét (ezt tényleg körülményes lenne lekódolni).
Viszont azt a részt nem értem, hogy ha a pajzs az Arduino-hoz van, akkor hogy jöhet képbe a Raspberry? Gondolom mind a két eszköz külön-külön használható a vezérlésre, mert képesek legenerálni a jeleket az A4988-hoz a megfelelő szoftverrel/könyvtárral (pl az UCnc, ahogy írtad). De azt nem értem, hogy az Arduino+pajzsnak és a Raspberry-nek miért kell együtt működnie, de lehet csak félreértek valamit.
De azt legalább jól értelmezem, hogy a pajzs, csak a kényelmet szolgálja, és pont az összeszerelést/összeállítást könnyíti meg? -
MPM
tag
válasz
Ton-ton #95173 üzenetére
Egyelőre csak egy darabot fogok használni, prototípushoz, ezért is mondtam a breadboardot. Ha működik a tervem, akkor 4-et/5-öt, és a mozgásaik teljesen függetlenek lennének egymástól, és NYÁK-on lenne majd megvalósítva az áramkör.
Nem akarok a szoftverrel küzdeni, és igen, az A4988-as vezérlőt már kinéztem magamnak (ez lett volna a következő kérdésem, hogy ajánlott-e). A CNC pajzsra gondolom csak többtengelyes gépnél lenne szükségem.
"másik végén 0,1"-os anya van." - Tudnál képet mutatni? Nem igazán van meg, hogy mire gondolsz. -
-
válasz
Ton-ton #94870 üzenetére
Árpi bácsi
Rettenet az előadásmódja.
12 voltról megy a kazánkeringetőm, egy Grundfos Alpha BLDC motoros 230-as szivattyúm van ami 14 wattot "zabál"
Van előtte egy mini modul, 12/250V DC-DC konverter, valami irgalmatlan jó hatásfokkal teszi a dolgát, a hatásfoka valahol 97% felett van az üresjárásija 0,4W alatti. 7. éve megy így a rendszerem.
Vagyis a 12V DC nem gond.ViZion,
tulajdonképpen ötlet volt részemről, egy flvetés hogy lehetne ilyet valahogyan.
A hatásfok itt egyáltalán nem érdekes, nekem 14W kellene a szivattyúhoz, ha ezt 10% hatásfokkal csinálná, a 24kW kazán nem nagyon venné észre hogy 140 wattal kevesebb megy a radiátorokba.baly81,
a mostani rendszer atombiztos, van 230 hálózatom, ha ez elmenne akkor van egy 9kWh akkupakkom amiről a ház 2-3 napig elmegy (napelem projekt) és magának a keringetőszivattyúnak van egy teljesen külön 90Ah akkuja amiről több napig elmuzsikál.
Mint feljebb írtam, eszmecsereindító kérdésnek is szántam, amiből akár valami lehet is kísérletképpen.
Ha működne, óriási előnye lenne hogy amíg ég a tűz a kályhába, addig megy a szivattyú, minden segédenergiaforrás nélkül. -
leweegee
aktív tag
válasz
Ton-ton #94487 üzenetére
Bármilyen töltővel megy egy samsungnál is a SFC (szupergyors töltés) ami PD 3.0 szabvány mellett még a PPS-t is tudja. Összefoglalva minden PPS töltő PD 3.0 is egyben, de nem minden PD 3.0 töltő PPS töltő, ezért nem tudja tölteni a samsungot, hiába tud 60W-ot is akár.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NBA és kosárlabda topic
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Crucial 240GB SSD eladó
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest