- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #97799 üzenetére
Milyen lemezek, vaslemezt terítettek az XPS-re...?
Osb-t szoktak nem fémet. Mi az oka a az amúgy semmre nem jó, vékony, könnyen deformálódó 0,5-ös lemeznek?Ez már túlmutat a topikon, nem szeretnék offolni. Ez az utolsó komment, amit ebbe az irányba teszek itt.
Az, hogy mit szoktak, és még mi mást lehet használni, az 2 különböző dolog.
Egyébként terheléselosztás, alatta 700-as XPS van (csak hogy meglegyen az arány, a lakossági XPS 250-es nyomószilárdságú). Leteszteltem (2 négyzetcentis széklábon billegtem/ugráltam rajta, semmi baja nem lett a padlónak), működni fog, ne aggódj.
A topikba az ESD megoldásáért jöttem, nem a házépítési trükkökért/javaslatokért.
A linket köszi!
-
válasz
Fecogame #97793 üzenetére
Milyen lemezek, vaslemezt terítettek az XPS-re...?
Osb-t szoktak nem fémet. Mi az oka a az amúgy semmre nem jó, vékony, könnyen deformálódó 0,5-ös lemeznek?Én valamikor egészen jól tisztába voltam az EPH szabályaival de az utolsó 10-15 évben annyit variáltak rajta hogy én már nem tudom mi lenne jó az esetedben.
Minek minősül, be tud-e hozni idegen potenciált a lakótérbe, passzolok.
Nemrég egy módosításnál pl. kivették az eph-ból az épületen belüli vaskorlátokat, majd rájötek hogy ez orbitális baromság mivel nemcsak 1 méter vasról van szó hanem pl. egy panelház 10 emelet magas vasszerkezetéről. Ezért gyorsan visszavonták.
Lassan kiveszik a fémtetőke is...? Aztán majd visszavonják, ez olyan igazi magyaros ingoványos témekör.
Követhetetlen, ennél keszekuszább már csak a villámvédelmi leírások/szabványok.Itt nézz szét és döntsd el, a több m2 fémlemez vajon hova sorolható eph szempontból.
[link] -
válasz
E.Kaufmann #97797 üzenetére
Én csinálom, szidjam le magam? Megoldást keresek, nem bűnbakot
-
válasz
E.Kaufmann #97794 üzenetére
44% a páratartalom, az kevés lenne?
-
válasz
E.Kaufmann #97785 üzenetére
Mindet egyesével lehetetlen földeni.
Vinyl padló alatt vannak 0.5mm vastag finomlemezek, az alatt pedig az XPS. Az XPS feltöltődik, ezt átadja a lemezeknek, és ráznak.
Ha erre ráteszem majd az 5mm vastag vinyl padlót, akkor az ugyan le fogja szigetelni a lábunktól teljesen, de vajon fog-e ekkor is sztatikus töltés keletkezni az XPS-ben?
Illetve ha az összeset (a finomlemezeket) összekötöm a sarkaiknál aluszalaggal, és egy ponton hozzákötöm a radiátorcsőhöz, az jó megoldás lehet? Kell ez egyáltalán hosszútávon?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
.-..-. #97790 üzenetére
A drivernek (ami lényegében egy step up áramgenerátor) az alaplap küldi az ON kapcsolójelet, ami 5 V általában, valamint a dimming 0-5 V között állítja a fényerőt. Ha eddig is működött, akkor utána is kellene.
Max. fényerőn nincs PWM leszabályzás, nem vibrál. Leszabályozva nem zárható ki, hogy aki erre érzékeny, észreveheti. A LED-áram csúcsértéke, vagyis lényegében a generált DC szint ugyanakkor csökkenthető a Source-ellenállás növelésével, mivel az itt eső feszültséget figyeli az IC. Ha például az egyik ellenállást lekapjuk, felére esik az áram, tehát akkor az lesz a 100 % fényerő. A PWM ezt a stabil áramot szaggatja meg.
Igaz viszont az is, hogy a csúcsáram csökkentése módosítja általában a színhőmérsékletet is melegebb irányba, ami esetleg korrigálható az LCD megfelelő beállításával.
-
.-..-.
tag
válasz
Dr. Szilikát #97789 üzenetére
Na, ezt nem tudtam, hogy van kesz megoldas erre.
Ez akkor azt jelenti, hogy a fenyeroszabalyozas is tud majd mukodni billentyuzetrol?
Nem fog nagyon vibralni az alacsony pwm freki miatt? -
.-..-.
tag
Van egy oreg laptopom aminek a 17"-es CCFL kijelzojeben a bal oldalon kiegett a hattervilagitast ado cso.
Masik kijelzot biztosan nem veszek bele, kidobni pedig sajnalom, igy arra gondoltam megprobalnam ledszalagos vilagitasra alakitani. Aztan vagy sikerul vagy nem.Valaki kozuletek csinalt mar hasonlot?
-
.-..-.
tag
válasz
leweegee #97767 üzenetére
Vegul azt a megoldast valasztottam, hogy a laptopban az akku erintkezo lemezeire tixo/cellux darabokat tettem, elszigetelve az akku erintkezoitol. Igy behelyezve az akkut, a laptop akku erintkezo lemezek benyomodnak az akku reseibe, de nincs femes kapcsolat.
Nem tolt es nem is latja a gep az akkut.(Gyozott a lustasag. Ez igy kevesbe volt maceras, mint szetbontani.)
-
válasz
Fecogame #97784 üzenetére
Elvileg mindegy, gyakorlatban csillagpontos esd, eph és PE
(protective earth, földelés) védelem illik.
Azaz nem egymáson keresztül sorbakötve hanem egy stabil pontból elvinni midegyik védendő berendezéshez.
Namos mivel ezt be kell kötni egy PE azaz egy védőföldelési ponba, innentől ngyon rendben kell lennie a ház összes elektomos kötésének, különösen a védővezető hálózatnak, és kötelező az életvédelmi relé firelé, RDC, ÉVrelé, kinek hogy szimpatikus.
Mivel az eddig lebegő pontok kőkemény földpotenciált kapnak és egy hibás berendezés, véletlen fázis taperolás és a földelt rendszer érintése teljességgel életveszélyes lesz.
Ilyenkor álik megfontolandóvá a barkácsasztal környezetében az 1:1 leválasztó transzformátor használata. -
Jobb topikot nem találtam ehhez a kérdéshez
Ha van több, ESD feltöltődésre hajlamos tárgyam, és összekötöm őket (tehát át tud rajtuk menni az áram egymás között), az előny vagy hátrány az ESD elvezetése/csökkentése szempontjából?
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97782 üzenetére
Sajtos csak vásárolni tudok az az egyszerűbb
-
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97780 üzenetére
Pwm mentest kerestem ezt dobta fel.
De írok az eladónak és megkérdezem hogy ez milyen konkrétan
De ha találsz eBayen az jó lehet -
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #97778 üzenetére
Összesen 8 db lenne közösitve egy szabályzóra.
Ez felelne a Szellőzésert.
Ki tolna a meleg levegőt a rekeszbol.
A szabályzó pwm menetes elvileg.
0.12A x8 az vállalható erre a szabályzora? -
válasz
troll81 #97776 üzenetére
Tolerálja, nekem nagy 140mm venti hetekig ment 14,6 voltról.
A led táp bazinagy, meg a szabályzó is, ezek a ventik 80-150mA között vesznek fel, ide megfelelne egy 7805+poti+1darab ellenállás is.
Ha készen akard venni, jó al linkelt szabályzó is.
Ha a kimenete is színtiszta pwm, azt annyira nem fogják szeretni, meg kéne pufferelni 1-200 mikrofaráddal.
Ha analóggal szabályzod nem érdekes a 14,4V, ha pwm-mel akkor megkapja a 14,4-et de csak kis időre, ha megpuffereled akkor az ki fogja simítani. -
troll81
addikt
Sziasztok 12v pc ventilátort 2 pines legegyszerűbb módon szabályozni szeretnék.
40x40 mm szellőztető funkciót lelatna el.
4 4 db egy egy erősítő felett a meleg levegőt ki tolja a rekeszbol csomagtér beépítés.
40 mm helyem van az erősítő felett.
Egy LED szabályzo ami 5 A erre megfelelő lehet? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Steve_Brown #97768 üzenetére
Elvileg létezik még LED-be integrált ellenállás is, de itt nem feltétlenül szükséges, mivel 3 V-ra tervezett az egész, illetve az elem merül is még.
Ez nagyjából a fehér LED működési tartománya / nyitófeszültsége, amit még direktben is elvisel, ráadásul itt a vezetékelés, illetve az áramforrás belső ellenállása is korlátoz valamennyit.
Rokonnál úgy oldottam meg a karácsonyfát, hogy ráakasztottam egy kis dugasztápot meg egy LM2596 modult, a trimmerrel igény szerint beállítva a fényerőt. Nem USB dugasztáp, hanem valami régi telefonhoz való 6-7 V-os darab került elő a lomtárból.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97768 üzenetére
Fene tudja, lehet, hogy csak "eldugták valahová" , de lehet, hogy tényleg nincs. Sokminden kitellik ezektől a gyártóktól az olcsóság jegyében. A sajátomat megnéztem labortápról, hogy mekkora árammal világít elfogadhatóan, kerestem egy minimum és egy maximum értéket, és megpróbáltam ez alapján méretezni a Li cellához egy előtét ellenállást. Ha jól emlékszem nem túl kritikus az értéke, esetmben egy sima 47 ohmos került be...
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #97763 üzenetére
"Szerencsére a földhurok az analóg átvitelt kínozta, SCART, RCA, stb., míg a digitális kapcsolatokra nem hat."
Hat, azert ez egy eleg bator kijelentes.
USB-s eszkozoknel konnyen lehet tapasztalni foldhurok okozta problemat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
E.Kaufmann #97740 üzenetére
"Tudom, nem illik, de fogtam, és rákötöttem a védőföldre a TV-t"
Ez ilyen beidegződés, hogy nem illik, mert szerepel valamelyik szabványban, hogy a kettős szigetelésű készülék földelése tilos. Ott az is meg lett indokolva, hogy a kettős szigetelés magasabb szintű védelmet jelent, amit a védővezető leronthat, amennyiben arra máshonnan feszültség kerül és azt átviszi egy másik gépre is.
De ilyen alapon félni kellene több dologtól, ami van a lakásban is és földelt. Gyakorlatban nagyobb gond, hogy a szerviztapasztalatok szerint is nyíródtak ki néha HDMI-bemenetek, mert nem földelt volt a TV vagy más eszköz és a kettő között feszültségkülönbség állt ellő. Peches dolog, mivel a HDMI eleve úgy lett tervezve, hogy ezt kivédjék, először a GND fémrészek érnek össze, ami egy kis szikrát is kiolt elvileg. Csak a gyakorlat ezt néha meghazudtolta.
Úgyhogy én is inkább azonos potenciálra hozok ilyeneket, azaz a védővezető szintjére, így megnyugtatóbb. Szerencsére a földhurok az analóg átvitelt kínozta, SCART, RCA, stb., míg a digitális kapcsolatokra nem hat.
-
.-..-.
tag
válasz
leweegee #97747 üzenetére
Nem kifogást keresek a csavarás ellen, csak az van, hogy ennek 2mm vastag műanyag a bukolati eleme.
Amúgy ilyen az egész laptop burkolat, mert ez egy ~4kg-os (a 8cellás akku nélkül), 17"es, Pentium 4-es laptop, amiben asztali proszesszor van és raid-ben 2db hdd-nek van hely. Ez irreleváns, csupán azért írtam, hogy érzékeltessem a masszív ház "milyenségét".A lényeg, hogy ezt nem lehet csak úgy megcsavarni.
Amúgy mi van, ha benne hagyom? Tűzveszélyes?
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97754 üzenetére
Teljesen jó megoldás az LDO stabilizátor, de én pl. egyszerűen egy előtét ellenállással használom. Kicsit csökken a fényerő ahogy merül az akku - na és, kit érdekel?
De ha nagyon zavar épít 2db tranzisztorral egy áramgenerátort hozzá, és akkor az akku lemerüléséig állandó lesz a fényerő. Arra a <100mA alatti áramra felesleges lenne kapcsolóüzemmel foglalkozni... -
aujjobba
addikt
válasz
Steve_Brown #97756 üzenetére
Nem ugy van, hogy a LED-en eso feszultseg (kvazi) stabil, a tobbi meg leesik az elotet ellenallason?
-
laed
aktív tag
válasz
Esetleg NiZn?
-
aujjobba
addikt
válasz
3db AA NiMH akksi?
-
Steve_Brown
senior tag
Következő topic lenne amire segítségre van szükségem:
Elkezdtünk átállni már évekkel ezelőtt normál AA elemekről NiMH aksikra. Van asszonynak egy ilyen dekor őszi ledsora. 2db AA elem hajtaná. A probléma az, hogy 2db NiMH aksi nem nyitja ki rendesen a ledeket 2.4V-on.
A terv 4db AA NiMH aksiról működtetése és a feszültség csökkentése neki egy darab LD1117V-33 IC-vel. Tudtok a feszültségcsökkentésre valami más megoldást? Ide való kompakt buck convertert nem találtam, illetve 2db diódát sorbakötni túl fapadosnak érzek
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97751 üzenetére
A hálózati trafó primer-szekunder kapacitásán átfolyó kapacítív áram jut a kimenetre. Ezt a zavarszűrő Y kondijának kellene elvezetnie, de az általában csak néhány nF kapacitású, ami nem mindíg elég. Ráadásul, van amikor nem a PE-re kötik, hanem az L és N-re is egyet-egyet, mert elsősorban zavarszűrő funkciója van - ilyenkor viszont a hálózati fesz felének megfelelő "potenciálon ül" a készülék. Persze a készülékház nem ráz mert az a PE-re van kötve közvetlenül, de a szekunder oldal nem. PC tápoknál visznt igen, és újabban a laptop tápok esetében is. De régebben nem, sőt kettős-szigetelésű laptop tápok is voltak forgalomban azelőtt - manapság viszont nem izagán találni ilyet.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Labortáp esetében nem lehet közvetlenül földelni a negatív oldalt, mert akkor ugyanúgy nem lehetne két tápot sorbakötni, mint ahogy pl. PC-tápokat sem (mert az alsó tápot rövidre zárná, a felső negatívjának a földelése).
-
válasz
Steve_Brown #97750 üzenetére
Aha, akkor sem értem mert az előbb említett nagyértékű ellenállás, kondenzátor az ezeknél a földfüggetlen kimeneteknél a negatív és a föld között szoktak lenni.
Vagy mint nálad, ninc semmi, viszont akkor meg ha tényleg totál galvanikusan elválasztott a kimenet, nem szabdna csipkednie, se semmit nem mérhetnél.
Én otthon hobbi napelemezek, és mindkét inverterem ténylegesen galvanikusan elválasztott az akkukör és a kimeneti 230 között.
És nem csipked, az akkukörön sem tudok még 5 voltot se mérni a 230-hoz képest.
Én tudományom itt megállt -
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Igen, úgy kéne, de nincs összekötve. Ellenállása kimeneti negatív és az aljzatban lévő védőföld között végtelen
-
válasz
Steve_Brown #97739 üzenetére
Ez viszont így nagyon érdekes, ha gyárilag földelt, akkor a kimeneti nagtívnak belül fémesen össze kell lennie kötve a védőfölddel.
Pl. az összes PC táp ilyen.
Esküdj hogy a ház földelése teljesen rendben van.
Mert mást nem tudok ennek okára hogy a kimeneti nagatív csipked.
Mérnél ohmot a kihúzott táp 230-as földje és a kimeneti nagatív között?
Nullának kéne lenni.
Ha nem, akkor passz, de én még ilyen tápot nem láttam. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97746 üzenetére
Igen, ilyen kondit célszerű használni. Ellenállásból érdemes kicsit robusztusabb 1W-os vagy 2W-os típust választani, ezeknek nagyobb a feszültségtűrése, nem üt át, nem szakad meg, akkor sem ha véletlenül kap egy nagyobb maflást
és ugyanúgy filléres tétel.
-
leweegee
aktív tag
válasz
.-..-. #97742 üzenetére
Én ezeket úgy szedem szét, hogy ellentétes oldalon rámarkolva megcsavarom mint a vizes ruhát, ettől a vékonyabb műanyag idom valamelyik sarka kipattan esetleg megreped. Ha mákod van egyben lejön, ha nem le kell hámozni, nem kár érte, hisz csak a vastagabb akku-idom része kell a notinhoz, mint burkolati elem.
Kevésbé radikális megoldás, ha kifaragod az akku oldalát, és ott a két párhuzamos akkucellához menő vezetéket és/vagy fémszalagot elvágod. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
ekkold #97741 üzenetére
Szerintem értem. Ez a kondenzátor és ez az ellenállás megfelel a célnak?
-
jerry311
nagyúr
Van nekem 2 cimke nyomtatom. (Dymo Rhino 6000)
Az egyik mukodik, a masik hajlando firmware update modba menni, de normal modban nem csinal semmit. Nem is reagal azz ON/OFF gombra. Valoszinuleg hibas a flash vagy korrupt valami fajl benne. A firmware upgrade tool nem hajlando dolgozni rajta, mert annyit meg lat belole, hogy a firmware verzio megegyezik a legfrissebbel.Jol erzekelem-e, hogy 2 flash chip van rajta?
Mennyire lehet helyes a tipp, hogy a mukodo firmware update mod fut a kicsirol, a cimke nyomtatas pedig a nagyrol?Van ra eszkoz / modszer, hogy reseteljem a nagyobbikat?
Vagy a mukodo cimke nyomtatobol valahogy atmasoljam a nem mukodobe a firmware-t?Ha nem, akkor lesz belole alkatresz forras, mindennel egyutt 2.5k HUF volt a doglott masina, es ugy tunik minden mas jo benne: akku, LCD, gumi billentyuzet, stb...
-
.-..-.
tag
válasz
ekkold #97743 üzenetére
Pont a szétszedéssel van egy olyan gondom, hogy megpróbáltam finoman megynyomkodni, kocogtatni az illesztésnél, de annyira merev és masszív, vastag műanyagból van, hogy szerintem hamarabb törne el, mint jönne szét.
Emiatt ezt nem akarnám szétszedni. Féltem a burkolati elem részét.Régebben bevállt egyszer, hogy fagyasztottam a műanyagot (ragasztás dermesztése miatt) aztán ütögetésre szétnyílt. Tartok tőle, hogy itt ez nem járható út.
Ezért gondoltam az érintkező elszigetelésre, de nem jut eszembe semmi.
Felujítani nem akarom, szerintem a gép nem érné meg az akku árát -
ekkold
Topikgazda
válasz
.-..-. #97742 üzenetére
1, szedd szét és újítsd fel az akkut (ha elég régi, akkor az elektronikát talán nem kell hekkelni), vagy keress olyan céget aki ezzel foglakozik - szerintem nem olyan horror összeg - általában sima hengeses 18650-es cellák vannak benne.
2, ha már szétszeded, de nem akarod felújítani, akkor hozzáférsz a csatlakozó belső feléhez: kösd ki, vagy vágd el a hozzá vezető fóliát a panelen. Sőt, akár ki is veheted a csatlakozót... -
.-..-.
tag
Vásároltam a napokban egy használt, retro laptopot szórakozni, amiben benne van az eredeti akku is.
Mivel ~20 éves gépről beszélünk, az eredeti akku benne majdnem teljesen halott.
Tölti a laptop (bár arra számítottam hibát fog rá jelezni), a csökkent kapacsitás miatt gyorsan tele is lesz szerinte, 100%-ot jelez rá.
Leáll a töltés, majd kis idő múlva láthatóan 1-1 percre ismét tölt bele valamennyit.
Természetesen a kapacitás kb. annyi, hogy lehúzva megy 2-3 percet (bár 89W TDP CPU és CCFL kijelzővel), aztán hirtelen lezuhan a töltöttség pár százalékra.Mivel ez így a semmivel egyenlő, maga az akku gyakorlatilag hulladék.
Azonban az akku egyben a készülék burkolata is és a készülékház egy oldalelemét is ez tartja. Tehát nem dobhatom csak úgy a hulladékgyűjtőbe.Van valami ötletetek, hogy miként lehetne az érintkezőit elszigetelni, hogy ne töltse?
(A szokásos megoldású, 8 cellás, a laptopból lemezek állnak ki készerűen és azok csúsznak az akku érintkezői közé.) -
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97739 üzenetére
Sok gyári készülék esetében nem foglalkoznak ezzel, pedig megoldható probléma.
- Az egyik megoldás amit E.Kaufmann kolléga is írt, azaz le kell földelni a készülék egyik (pl. a negatív) kimenetét. Tápegység esetén ennek az a hátránya, hogy ez később akadályozhatja két ilyen egyforma (egyformán földelt) táp sorba-kötését (zárlat keletkezik). A másik ebből fakadó hátrány, hogy két földelt készülék összekötésekor a készülékek között úgynevezett "földhurok" alakul ki ami fokozza a zavarérzékenységet (ami bizonyos esetben hang és képhibákat okozhat)
- A másik megoldás, hogy a negatív ágat egy 300nF.... 470nF körüli X kondenzátorral kapcsolod hozzá a védővezetőhöz. Így ez elvezeti azt a kis kapacitív áramot, és a zavarok jelentős részét is, de elegendő az impedanciája ahhoz, hogy a földhurok káros hatásait mérsékelje. Ezzel a kondenzátorral érdemes párhuzamosan kapcsolni egy rel. nagy értékű ellenállást is (470k ... 1M) ez megakadályozza a készülék (és az X kondenzátor DC) elektrosztatikus feltöltődését is, de elég nagy érték ahhoz, hogy a rajta átfolyó meglehetősen kicsi áram, semmilyen más áramkör működését ne zavarja. Így megszűnik a csipkedés, a lebegő potenciálok, (pl. nem nyírsz ki érthetetlen módon FETeketegy barátommal előfordult ilyen okokra visszavezethetően)
Ez utóbbi módszert alkalmazom pl. a forrasztóállomásom esetében (eddig sikeresen), és a labortápodba is ezt javaslom (ez egyúttal a kapcsolóüzemből eredő zavarokat is csökkenti - legalábbis kapcsolóüzemű táp esetén
)
szerk: készítsek rajzot, vagy elég egyértelmű így leírva ? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Ha csak a régiek
A 2018-as 32 colos LG is mikor a teljesen földelt PC-re kötöm HDMI-n. Tudom, nem illik, de fogtam, és rákötöttem a védőföldre a TV-t az egyik VESA rögzítőponton. Úgy voltam vele, még mindig szerencsésebb, mint HDMI-n keresztül levezetni (meg szikráztatni) gyárilag
(amit amúgy egy HDMI ARC-on csücsülő TLC hangprojektor még külön rontott
).
Azóta se csípés, se szikra és még működik is.
Amúgy kábelTV-nk van, de optikáról (nem onnan szedte). -
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #97738 üzenetére
Földelt konnektorba van dugva. Csatlakozik is a ház védőföldeléséhez, leellenőriztem. Ennek ellenére tényleg 110V AC mérhető akár a negatív, akár a pozitív kiemenet és a védőföldelés között.
De értem, hogy ez így "oké"
-
válasz
Steve_Brown #97737 üzenetére
Teljesen normális.
Ha kettős szigetelésű, a kimenet és a 230 között van egy pár pF kondenzátor hogy a kimenet ne lebegjen valahol az univerzumban hanem legeyen a viszonylagos potenciál.
Meghalni senki nem fog ettől a pár100mikroampertől.
Régi tévék is ezt csinálták mikor a földelt antennamadzagot bedugtad, csipkedett meg szikrázott.
Ha a tápod gyárilag védővezetős, azaz földelt konnektorba kell(ene) dugni, akkor ha ezt megteszed, a hiba magától megszűnik. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #97736 üzenetére
Nem gondolom, hogy veszélyes lenne mert azért annyira nem csípett meg, de azért leolvasva a multiméterről és látva a szikrát/hallva a sercegést eléggé meglepődtem.
Ki tudom ezt küszöbölni valahogy ezen az olcsó készüléken?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Steve_Brown #97733 üzenetére
A zavarszűrő kapacitások képeznek egy feszültségosztót ami a 230 V-ot megfelezi, illetve ráterhelve ez csökkenhet is.
Nem védővezetős készülékeknél is szokott lenni bizonyos zavarszűrő kapacitás, ami primer-szekunder között egy kis áthidalást képez, de szintén nem okozhat emberre veszélyes áramot.
Profi labortáp teljes galvanikus elválasztást / elszigetelést biztosít, kapcsolóüzemű, illetve gazdaságos megoldásoknál lehetnek kompromisszumos konstrukciók is, ez nem hiba általában. A felhasználónak kell úgy konfigurálni az áramkörét, kötni a testelést, meg amit akar, hogy ilyenekre tekintettel legyen.
-
daninet
veterán
válasz
Steve_Brown #97733 üzenetére
szerintem földelési baja lehet, illetve valamiféle szivárgó áramot is gyanítok de nem vagyok hozzáértő követem a témát mert érdekel az okosak mint mondanak
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Van egy furcsa jelenség amit egyre többször tapasztalok és nem tudom, hogy én rontok el valamit vagy ez egy teljesen normál jelenség.
Volt nem rég a kezeim között egy aliexpresses AC-DC konverter illetve most vettem aliexpressről egy labortápot. A jelenség az, hogy a labortáp kimenetén a +/- közöt multiméterrel nem tudok semmilyen váltofeszültséget mérni, tökéletesen működik.
De a konnektor védőföldelése és a táp kimenetei között megjelenik 100+ V váltakozó feszültség. Ami még durvább, hogy kikapcsolt eszköznél ha valamelyik kimenetet hozzáérintem a védőföldeléshez akkor egy picit szikrázik is.Ez az inverterrel is így volt, illetve most a labortáppal is így van. Ez így normális működés?
Köszi annak aki segít.
-
ribarszki
őstag
Pörkölő probléma UPDATE!
Köszönöm a sok segítséget, megvan a probléma! Szóval a pörkölőben van egy Arduino és egy vezérlőkártya. A vezérlőkártyán van a K tőelemek, SSR bemenete, valamint DC ventillátor input és output. A ventilátor 12voltos, 0.38amperes.
A bemenetre eddig egy TP link adapter volt bekötve, 12V-os, 1amperes.
Viszont a fűtőszál csere során történt egy kis malőr, a segítőm rálépett a TP link adapterre, kitörtek a dugvillák. Így a helyi villanyszerelési boltban vettem egy 12voltos, 2 amperes no-name tápegységet.Na és ez a gond okozója! Ha a ventillátor le is van kötve, csak annyi, hogy a bemenetbe be van kötve az adapter, s áram alatt van, akkor a mind a két tőszonda fals értékeket mutat. Illetve egészen pontosan elkezd remegni. Azt mutatja mintha a hőmérséklet picit csökkenne, majd nőne. De ez lehetetlen, mert a fűtőszál pedig szépen teszi a dolgát.
Amint az adaptert kihúzom a konnektorból, a hőmérsékleti görbék azonnal kisimulnak, s nincs benne remegés. Vagyis ez a tápegység teljesen bezavarta a szondák működését. Az előzővel nem volt ilyen gond.Vagyis ha jól gondolom vennem kéne egy normális 12V 0.5/1 ameperes tápegységet.
Van márka amit jó szívvel ajánlotok?
Csatolok képeket, hogy miről van szó. -
-
Reggie0
félisten
válasz
aujjobba #97716 üzenetére
Pontosan. De valoszinuleg, hogy 4 bit lesz es egy konkret bit egy poziciohoz tartozik.
#97722 aujjobba: A 7szegmens altalaban nem BCD, bar letezik olyan is, hanem szegmensenkenti vezerles. Ilyen elektronikaval szokas vezerelni:
A foldre huzast azert kell tranyoval, mert a 7 led arama mar jelentos, nem birja el a mikrovezerlo(Arduino) laba, foleg mert egyszerre negyed ideig vilagit egy digit, igy az alatt az ido alatt negyszer akkora aramot kell attolni rajta, hogy ugyanolyan fenyerejunek lasd, mintha csak az az egy digit lenne kozvetlenul es folyamatosan meghajtva.
-
aujjobba
addikt
válasz
rednifegnar #97720 üzenetére
Nahat ez nem BCD.
A jobboldali 4 lab kozul amelyikre pozitivat adok, az a szamjegy van kivalasztva.
A baloldali het pedig a het szegmens kulon-kulon, testre huzva aktiv.
-
ribarszki
őstag
válasz
Reggie0 #97715 üzenetére
És Ton-ton!
Köszönöm az együtt gondolkodást. Az Arduino eddigi pörkölések során nem volt lassú. Illetve az Artisan szoftverben a legkisebb mintavételi lehetőség 1sec. Mivel 9-10perc egy pörkölés, így a másodperces mintavételezés több mint elég.
A fémlemezzel az a gond, hogy nincs hely.. A dobforgási sebességét alapból nem tudom állítani. Biztos meg lehetne oldani, de egyelőre kihagynám..
Szóval hogyan működik? Amúgy tök egyszerű. Van egy forgódob, s azon kívül egy fűtőszál. A kávé pörög a dobban, a fűtőszál pedig melegíti a levegőt.
Itt látszik az elv, illetve az is, hogy nincs hely..
-
Vesa
veterán
válasz
Reggie0 #97708 üzenetére
Wow, köszönöm, ez lesz a megoldás!
Találtam egy videót is róla, itt egy régi notebook panelhez kötik be. Nekem annyi már elég, ha ki tudok rá tenni képet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
.-..-. #97672 üzenetére
Vannak olyan tápegységek, ami hosszabb ideig feltöltve marad, inkább ahol segédtápos rendszerben (készenlétben) a vezérlés leáll és még a gyártó sem tett be kisütőellenállást. A laptoptáp nem ilyen, nem áll le a működése kihúzás után, hanem lemeríti a puffert. Nyilván van a működésnek egy alsó szintje, de elég jól leszívja általában. Amellett a mérés mégis ajánlatos, biztonsági okból. Vigyázni kell az alkatrészekre, nehogy kárt okozzunk egy zárlattal, ami bosszantóbb lehet egy jól irányzott áramütéstől is.
Mostanában seeger fogóval pattintottam szét néhány téglatápot, csak két apró lyukat kell fúrni és szétnyitja, vagy erősen megkönnyíti a munkát. A csigafúrót rövidre fogom, hogy ne tudjon beszaladni és a tokmány okozta karcolást is ki tudom védeni, alátéttel, vagy csavaranyával.
Aliexpressen szoktak árusítani ilyen folyékony "szigetelőszalagot", bár én még nem próbáltam:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-liquid-electrical-tape.html
-
Reggie0
félisten
válasz
Ton-ton #97714 üzenetére
Mondjuk a femlemez biztos segit azon a probleman is, amit en irtam, mert noveli a besugarzott feluletet. Viszont a felfutest le fogja lassitani. Alu a celszeru, annak relativ kicsi a hokapacitasa es jo a hovezetese.
Az arduino sebessege viszont biztosan eleg, 3d nyomtatokat is tok jol kiszolgal sokkal tobb pid szabalyozassal es vezerlessel es meg az idoallandok is rovidebbek. pl. a fej futesnel.
-
Reggie0
félisten
válasz
Ton-ton #97712 üzenetére
Biztos nem lassu, a viszszintes tengelyen percek vannak, de meg ha masodpercek lennenek is eleg lenne az arduino.
Szerintem inkabb az a problema, hogy a hoatadas sebessege, azaz az effektiv hoellenallasa a rendszernek nem valtozik. Olyan, mint ha egy vizcsoben vizet melegitene futoszallal. Ha nem no a viz aramlasi sebessege akkor a nagyobb teljesitmeny csak nagyobb homersekletet okoz es jobban kilengo szabalyozast. A kavebab mozgatasat kene gyorsitani ugy, hogy a mozgas jellege ne valtozzon meg. Azaz gyorsabban kene porgetni, de biztositani, hogy a visszahullas a dobban ne valtoztassa meg a keveredest es ne uljon ki a henger falara. Logika szerint a fordulatszamot a teljesitmennyel aranyosan kene novelni. Olyasmi lesz ez, mint a golyosmalom, egy sebesseg folott atesik es teljesen mas lesz a melegites eredmenye: [link]
-
Ton-ton
tag
válasz
ribarszki #97678 üzenetére
Szerintem egész egyszerűen lassú ehhez az arduino.
Bár nyilván sok függ a rajta futó programtól, de saccra 3-5 mérés/ másodpercet tud csak.
Gyakorlatilag vagy növeled kicsit a fűtőszál tömegét, hogy nagyobb legyen a tehetetlensége, vagy procicsere egy korszerűbb vezérlőre. (A korszerűbb vezérlő nem drágább, csak lényegesen gyorsabb. Persze arra program is kell, ha jól értem így nálad kiesett ez az opció)
Tehát azt javaslom, hogy próbaként csavarozz a fűtőszálra egy vaslemezt (akár hilti szalaggal, metrikus csavarokkal, nem kell túlgondolni).
Ha ez a gond, akkor valami stabilabb megoldásra lesz szükség nyilván. -
Reggie0
félisten
válasz
aujjobba #97710 üzenetére
Valoszinuleg multiplexelve van, azaz egy szegmens-t lehet egyszerre meghajtani es vannak dedikalt labak amelyekkel az adott szegmenst lehet kivalasztani. Igy peldaul 4 szegmenshez csak 6 vagy 8 lab kell, azerint, hogy a cimzo labakon van-e dekoder. Altalaban nem szokott lenni, mert az is sporolas.
-
aujjobba
addikt
Kiberheltem a kijelzot a kilukadt tuzteru sutonkbol, de nem sikerul meghajtanom.
Ido kijelzes van rajta negy szamjeggyel, arra szeretnek rajonni hogyan varazsoljam oda a szamokat.
BCD van rairva a kijelzo oldalara, ami 4 szamjegy eseten 4*4 labat igenyelne (jegyenkent 4 bit ugye), de ezen nincs ennyi lab osszesen
Raadasul az oran kivul nehany piktogram is kapcsolhato rajta szoval sehogy se jon ki a labak szama az osszes elerheto funkciohoz, ha tenyleg BCD-rol beszelunk.
Hogyan szokas ezeket vezerelni?
Egy STM8 volt rajta kivul a panelen, egy nem-izolalt AC/DC konverter, meg ket rele ami a futoszalat es a ventit kapcsolgathatta. -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #97706 üzenetére
Valoban, az elso nem jo kereses, de van forditott is. A masodik linken levo vsdisplay-t be is mutatja.
#97707 ViZion:
Valoban elneztem, de itt egy masik iranyu:
[link]A keresesben ragaszkodni kell a HDMI to EDP-hez, nem vettem eszre, hogy az elso talalatoknal a forditott sorrend szamit
Lehet kapni regebbi kijelzokhoz is, ha LVDS-rol van szo, de lehet csak LVDS to DVI-t fogsz talalni, azt meg egy konverterrel lehet HDMI-re.En egy HP TC1100-t akarok mar 2 eve atalakitani wacom kijelzonek, csak erre sem volt meg idom
Azt hasznaltan 20-30ezer korul dobjak ebayen, a touch interfesz pedig sima sorosport, lehet usb-re konvertalni.
A tabletek altalaban ugyanolyan interfeszt hasznalnak, mint a normal LCD-k csak a csati egyedi.
I2C vagy SPI kijelzot szerintem mar olcsobb venni, vagy esetleg waveshare-n nezhetsz egy kijelzo vezerlo panelt, de a csatit szerintem neked kell megoldani. Masfelol, ha azt nezzuk I2C-n baromi sok ido mire megetetsz egy ilyen panelt, de meg SPI-n sem keves. Lehet erre inkabb valamilyen kesz mikrokontrolleres megoldast kene keresni, persze akkor mar van egy mikrokontrollered amire egyszerubb lesz a kodot kiegeszitened, mint meg egy sajatot csatlakoztatni es ezzel kezd a sajat farkaba harapni a sztori -
ribarszki
őstag
válasz
tordaitibi #97697 üzenetére
Átnéztem a kötéseket, újra bekötöttem a fűtőszálat, fixáltam a helyén. Nem találtam laza kötést. A fűtőszállal együtt a dobforgató motor megy, más nem. A lágyindító termisztor nekem már túl mélyvíz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest