- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Letiltás - hogy is van ez?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-KP-
addikt
válasz
Quetz #174935 üzenetére
Igen pont erre céloztam. Hogy nem biztos, hogy egy olcsó Eminence vagy Celestion mélyközép lesz az út az üdvösséghez. Hanem jobban zsebbe kell nyúlni.
SPEA-nak ígértem pár mérést tegnap:
A youtube videóban amit linkeltem, az B&C 12CXN88-at használ, amire azt mondják a profi hangfalépítők, hogy az egyik legjobb koax. Csak épp 539 eur a hangszóró darabja.Itt találsz róla méréseket, azt hiszem be kell lépni a face csoportba:
Beyma 8CX300Nd, ami már egész jó, és jóval olcsóbb, mint a B&C.
A topik onnan indult, hogy ehhez van egy gyári beyma váltó, és megpróbáltak attól jobbat kihozni(sikerült).https://www.avsforum.com/threads/beyma-8cx300nd-n-crossover-re-design.1621298/
Konkrétan van olyan gyártó, aki a 10 ezer eurós modelljükben használja.
https://www.fairaudio.de/test/dynamikks-monitor-8-12-lautsprecher-test-1-dwt/Itt egy Radian koaxról készült mérés:
https://www.mtg-designs.com/diy-speaker-plans/radian-5210
Itt meg egy Faital 8HX200 ami nem annyira drága, de sokak szerint még mindig a jobb koaxok közé tartozik.
Faital 8HX200 mérés+váltóBeyma 8CX20:
https://www.homecinema-fr.com/forum/diy-enceintes/centrale-coax-8xc20-t30033785-45.html
Itt pl. konkrétan több hibát is látni az átvitelben azok közül, amit tegnap említettem. Az off axis 900hz után, és 2k után elég tré.Az utóbbi 1 évben elég sokat keresgettem, sajna nem feltétlen találtam meg mindent, de ha találok valamit, majd még belinkelem.
-
denesdr
addikt
válasz
Quetz #174935 üzenetére
A nem megfelelő merevség talán a kisebbik probléma, egyszerűen az a forma ami hangszórókónusznak optimális, az nem a legjobb egy magassugarzó tölcsérének. Ráadásul emiatt képbe jön az axiszimmetrikus tölcsér esete, ami on-axisban mást mutat mint off-axisban, magyarán vagy az on-axist egyengetjük ki vagy az off-axist, választanunk kell.
De ez már lehet, hogy túlzott kukacoskodás, a Cavern és tsai amúgy is egy átlagra tud kalibrálni, tehát nem konkrétan az on- vagy off-axist egyengetik, hanem ezek elegyeit. -
-KP-
addikt
válasz
Quetz #174898 üzenetére
Igen az, és pont ezért nem jó center.
Az pedig, hogy nincs is rá szükség. Hát
Akinek tv alá vagy nem hangáteresztő vászon alá kell, azon aztán tényleg marha sokat segít, hogy egyébként fel lehet állítani függőleges pozícióba
Mit pótol a tv szélén levő 2 front? A centerből jövő hang hiányosságait, amit a vízszintes MTM elrendezés okoz? Azt biztosan nem.
-
-KP-
addikt
válasz
Quetz #174889 üzenetére
Miért? Ez is 2 utas MTM és ugyanúgy meglesznek a hibái a vízszintes MTM elrendezés miatt. Igaz picit kevesebb a 1,5k-s váltás miatt,de csak picit. De akkor se lesz olyan, mint egy 3 utas center, vagy egy értelmesen megépített 2 utas. Ahol egymás mellett vagy felett van 1-1 mélyközép és magas.
Persze olyan személyenek, aki mindig vagy majdnem mindig egyedül mozizik ez nem fog nagy gondot okozni, mert a vízszintes MTM fő problémái tengelyen kívül hallgatva jön elő.
Ezért voltam mérges, mikor az Audioholicsnál csak magáról az LR hangfalakról csináltak cikket és nem mérték meg vízszintesen centerként. Pedig mindig meg szokták.
Ahogy megtették itt is:
Meg itt is:
https://www.audioholics.com/tower-speaker-reviews/paradigm-800f/conclusion
-
BBéci
legenda
válasz
Quetz #174852 üzenetére
Hirtelen nem találtam a cikket pedig kerestem, idézni szerettem volna belőle, viszont nem akartam olyasmit írni, ami nincs benne.
#174853AntonChigur
Szintén mást gondolok, mert mást tapasztaltam. Azon az oldalon imádnak mindennek ellentmondani, amik közismert és elfogadott - valós - tények. Ettől népszerűbbek, mintha beállnának a sorba és ugyanazt írnák, mint mások. -
ada19
senior tag
válasz
Quetz #174838 üzenetére
Nekem volt benne pár új dolog, de kiemelném a számomra legfontosabbat, a 4. mítoszt ami arról szól hogy mélysugárzót NEM teljes légköbméter alapján érdemes ajánlani és számolni, mert több esetben is teljesen félrevezető (tipikusan amerikai konyhás nappalik, vagy amikor közel van a sub a hallgatási pozícióhoz).
Ha jól értem a leírtakat, akkor gyakorlatilag a sub-hallgatási pozíció távolsága a mérvadó. Miért is fontos ez ennyire szerintem? Mert anno olvastam itt is és globális szinte az ajánlásokat hogy 50 nm-re milyen brutális mélysugárzó áradat kell. Én meg nem éreztem kevésnek se az egy 15" Klipschet, se most a 12" Arendalt (ref alatti 10 dB hangerőn), próbáltam ennek a témának jobban utánajárni de folyamatosan csak azt találtam hogy a teljes légköb számít. Itt vagy a kezdőben konkrétan rá is kérdeztem erre anno, de félrevezető választ kaptam.
-
rappit4
őstag
válasz
Quetz #174392 üzenetére
Igen ezzel tisztaban vagyok, hogy 85 lenne a cél de már nincs olyan utómunka stúdió ahol 85ön dolgoznának. Tudom mert napi 12 órában ilyen stúdiókban ülök :D . A kérdésem pusztán az volt, hogy a dolby atmos sugárzók is -3db, mint a surroundok vagy az esetleg jobban lejebb van. Ilyenről még nem hallottam, hogy hmben azonos hangnyomáson van mindegyik hangszóró. Mi a különbség egy kicsi utómunka studió es egy házimozi rendszer között? Én mind a kettőre használom az otthoni rendszerem és a surroundokat mindig -3dbre kalibrálom. A filmek is így szólnak úgy ahogy kell.
-
lenox
veterán
válasz
Quetz #174125 üzenetére
Ok, megegyszer.
A jogalkotó-t nem érdekli a másolásvédelem.
Tevedes, nagyon is erdekli, kulon torveny szol rola.Fel kene fogni, hogy masolas nem egyenlo a feltoressel es masolassal.
Ezzel egyutt:
1. Igen egyetertunk, magadnak lemasolhatod, ezt mar irtam #174090-ben is, csak ugy latszik read-onlyban nyomod.
2. Nem egyforman mukodik a jogban, nem ertodik bele, kulon torveny kezeli a masolast es a vedelem feltoreset. Magadnak, otthon, a sajat adathordozodon, nem haszonszerzes celjabol csinalhatod. De mig a masolasrol igen, a vedelem feltoreserol nem oszthatsz meg ismereteket pl. itt a forumban. Mig masolashoz keszithetsz programot, a vedelem feltoresere nem. Mig aki masolasra valo programot hostol az nem kovet el buncselekmenyt, addig aki a vedelem feltoresere alkalmas programot hostol az igen.
-
Zigi
senior tag
válasz
Quetz #174125 üzenetére
Ez idáig oké amit írsz és egyet is értek, csak ha lemásolsz egy hdcp titkosított tartalmat (Bluray) akkor azt csak úgy tudod, ha feltöröd a titkosítást és itt van a bibi. Feltörni egy levédett másolásvédelmet/titkosítást nem legális és a hdcp-hez még nem adták ki a legális feloldókulcsot, hogy nesze Bray tulaj másolgass, és nagy valószínűséggel nem is fogják, mert sok más digitális átvitelhez használják még ezt a védelmet. Szóval itt azért vannak gondok mindkét oldalról hiába másolgatunk ide kiragadott paragrafusokat.
-
lenox
veterán
válasz
Quetz #174101 üzenetére
Ezt most nem tudom miert irod, a torrentezes megvitatasa nem tilos, errol nem is volt szo. Viszont:
386. § (1) Aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedést haszonszerzés végett megkerüli, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott hatásos műszaki intézkedés megkerülése céljából
a) az ehhez szükséges eszközt, terméket, számítástechnikai programot, berendezést vagy felszerelést készít, előállít, átad, hozzáférhetővé tesz, vagy forgalomba hoz,
b) az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki vagy szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.Tehat buntetendo, ha valaki a hatásos műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki vagy szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.
Ez tehat nem torrent, vagyis nem masolas, hanem a vedelem feltoresere vonatkozo ismeretek terjesztese, es ez tilos, 2 ev a tetele. -
lenox
veterán
válasz
Quetz #174092 üzenetére
'A' torvenyt erdekli, csak az amit konkretan idemasoltal az nem a vedelmekrol, hanem a masolasrol szol. Nyilvan kiveheted a bankbol a penzed, de ha puskaval koveteled, arrol masik torveny azert rendelkezik, ha erted az analogiat.
Masolasvedelemrol egy masik torveny szol: BTK 386. Mint fentebb irtam, nem emliti konkretan, hogy magadnak se jatszhatod ki a masolasvedelmet, csak azt emliti, hogy ha gazdasagi elony szerzese celjabol csinalod, az buntetendo, de 386 b pont arrol szol, hogy ezzel kacsolatos infot osztasz meg, na az tilos. Ezt irtam rovidebben #174090-ben.
-
lenox
veterán
válasz
Quetz #174080 üzenetére
En nem latom, hogy ez miert engedne a masolasvedelem megkeruleset. Ez arrol szol, hogy letoltheted a filmet, zenet magancelra, ha ott van a vinyodon kiirhatod adathordozora, tehat masolhatod. Az nincs benne, hogy a masolasvedett anyagot feltorheted, az egy kulon esemeny.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Quetz #173786 üzenetére
Már rég próbáltam (több mint egy éve). Majd ránézek legközelebb. A helyzet az, hogy 90fok környékén van a fázis a szubnál, 20-30cm-t mozgok oldalra a mikrofonnal, oda már más időzítés kell. De nagyon meredek vágást használok a crossovernél, igazából olyan nagyon sokat nem venni észre ezekből. Kb. semmit.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #173745 üzenetére
Köszönöm, a linket és hogy foglalkoztál a kérdéssel.
Letöltöttem, beledobtam a két felvétel szinkronizált változatát, megnyomtam a gombot, de értelmezni az eredményeket nincs tudásom.
Feltöltöttem [ide] Mundorf és Noname szinkronizált nevű fájlokat, amit a programhoz használtam.Esetleg egy hozzáértő tudná véleményezni az eredményt?
-
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #173554 üzenetére
"Miért kellene zenével mérni?"
Mert zenét hallgatunk, nem művi sweepet vagy rózsazajt.
Úgy látom, hogy nincs kidolgozva ez a fajta összehasonlító mérés, legalábbis eddig senki nem tudott gyakorlatban mutatni ilyet.
Értsd össze lehet hasonlítani az almát a naranccsal de minek...
Lehet hivatkozni a vakteszt eredményeire, de azzal meg az a baj, hogy az meg nem mérés, mert tudva lévő, hogy az összes érzékszervünk becsapható, nemcsak a fülünk.
Az is belátható hogy a végtelen számú különbségek észleléséről született beszámolók matematikailag, statisztikailag sem lehet kizárólag hamis, annak ellenére, hogy itt az az állítás az elfogadott, hogy kivétel nélkül valamennyi észlelés vagy érzékcsalódás, vagy haszonszerzés végett elkövetett csalás.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Quetz #173451 üzenetére
A növényekkel kellemesebb környezetet teremtve, növelve a komfortérzetét a hallgatónak, jobbnak értékelheti a produkciót.
Szóval így nézve hatásos a fikusz is.
Akkor is jobbnak hallom ha nincs savanyú lábszag a szobában.Minimális befolyása azért a szobaakusztikára is van, de nyilván nem a mély hangokra. Nem tudom mi volt az állítás.
-
válasz
Quetz #173451 üzenetére
Pedig ha jobban belegondolunk, akkor minden olyan tárgy, ami a levegőben terjedő hanghullámok hatását befolyásolja pozitív irányban, az annak mondható. Képzelj el egy tök üres szobát például és egy olyat, ahol meg sok növény van elrendezve, minimalizálva a visszhangokat meg egyéb kéretlen hanghatásokat. Melyikben néznél meg szívesebben egy filmet vagy hallgatnál zenét. Persze, hogy nem az üres szobában, hanem a növényesben, mert ott jobban szól. Tehát akkor erről ennyit.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Quetz #173442 üzenetére
Itt a lényeg. Egy idetévedő ember ne azt lássa már, hogy "vegyél minél drágább kábelt, mert jó lesz", hanem állítsa be a cuccát rendesen, és legalább helyezze el a hangszóróit értelmesen. Ezek a legeslegfontosabbak, mégis hiányzik az összefoglalóból, és előbb jutunk el a "vegyél már hozzá AQ Kígyóbőrt, attól lesz jó, mert én hallom, hogy szebb a zöld" szintre.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Quetz #173051 üzenetére
Az apróság, hogy a Dolby emberét minden végső export előtt le kell hívni, és egy napot eltököl a szobával, hogy még az uniformitás is elfogadható-e, majd megnézi a filmet a hangmérnökkel. Olyan probléma sajnos tényleg van, hogy nem jut pénz subra, sok magyar stúdió erre azért elég gyenge. Van is egy olyan szabály, hogy minden master a Mafilmben kell készüljön, ahol egyetlen JBL 3635 volt, amikor utoljára láttam.
Amúgy az én rendszerem se filmen, se zenén nem sok. A bemérés jelent mindent, és az ízlésedhez helyesen választott célgörbe.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #173051 üzenetére
"Ha például elfogy a mixer stúdiójában a mély 30Hz-en, akkor meg sem hallja, ha bent hagy valamit 10-20Hz között. Ez a frekvencia tartomány viszont simán kijöhet egy normálisabb házimozi rendszeren és okozhat anomáliákat."
Persze előfordulhat ilyesmi, de igen kicsi a valószínűsége, képzett szakember alapból levágja a zene alját, ha alkalmas a stúdiója ennek a frekvenciának a megjelenítésére, ha nem.Persze csak szerintem.
-
skippper
senior tag
válasz
Quetz #172965 üzenetére
https://www.mahasz.hu/hirek&hir=191
Morálisan védhető és jogos lehet a kijelentés, de a letöltés önmagában nem illegális, így mint olyan, teljesen jogos a kérdező kérdése. Az más kérdés, hogy visszaseedeli-e a fél világnak.
-
ada19
senior tag
válasz
Quetz #172919 üzenetére
Köszi, megmérem majd (EQ APO-ban a peak gain minden csatornára -8 dB körüli, ha jelent valamit).
Egyébként az egész onnan indult ki, hogy Avglas M6 5.0 szettjével szemezek óvatosan (már beszéltem is vele), de most csak akkor tudom bevállalni ha nem kell végfokoznom X4200 mellé. Klipsch RP szettem van, tudom hogy folyton csalnak az érzékenységgel, de szinte biztos hogy még így is jóval éhesebb lesz az M6. Meg az örök kérdés, hogy a Cinema szett nem felesleges-e egy nem kezelt nappaliba...
A másik fejlesztési út az R-115SW helyett nagyon foglalkoztat Arendal 1961 1V esetleg a most hirdetett 1723 1.5, de azt először mattra políroznám.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Quetz #172726 üzenetére
Az időzítéssel nem lesz gond, pc-n eq-zok.
Nyilván a fallba épített a legjobb, de mint írtam hardverek maradnak.A távolságokkal és kioltásokkal tisztában vagyok, csak a vászon, hozzá képesti elhelyezése kérdéses még.
Amit Dorian írt kipróbálom.Amit el szeretnék érni, hogy a Cavern ne vegyen vissza ennyit a rendszerből, mert nem győzöm szuflával.
Egy 10 DB nyereség már elég lenne. -
dobobazsy
őstag
válasz
Quetz #172660 üzenetére
ettől féltem
Nincs pontos definícióm, csupán olvastam arról, hogy az Onkyo avr-ek hangja nem annyira való zenehallgatásra, inkább filmezésre ajánlhatók. Én arra tudnék gondolni, hogy talán ezeknek kicsit V karakterű lehet a hangja?ezért érződhetnek filmek alatt ütősebbnek? "élettel-telibbnek"? nem tudom. lehet hogy a fülnek kell eldöntenie a kérdést
egy belépő avr-t le kéne nyomjon egy nagyvas úgyis
-
BIGi75
senior tag
válasz
Quetz #172550 üzenetére
Ez mind oké, umik már van. Egyenlőre csak a sztereo rendszeremet piszkáltam meg REW+EQAPO-val, ennél rendben van a pc-s lejátszás. Már érzem az eq erejét
, de még ismerkedem a konfigurálással, fogalmakkal, szoftverrel...
A nappalimban viszont nem akarok pc-t, más forrásokból játszok le, ezért kérdeztem rá a Dirac live-ra. YPAO -ban pl. 31 freki közül kiválaszthatok 7et, amin Q és dB-t állíthatok, tehát kissé kötött a rendszer. Gondoltam, majd kimérem Cavern-el, és utána kézzel beállítom YPAOban, ha bele tudok nyúlni a szükséges frekvenciákba. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Quetz #172475 üzenetére
Mozikban úgy van, hogy minden egyes frontnak saját subja van (Atmos és SDDS esetén mind az 5-nek), hogy legyenek gyengébb, lassabb ládák, amiket a hangmérnök céltudatosan tud használni. Teljesen külön keverik az LFE-t, és a fő subok kizárólagos feladata annak a megszólaltatása. A surroundok mélyei egyáltalán nem voltak vágva. Erre találta ki a Dolby 2012-ben, a CP850 procitól kezdve, hogy minden újépítésű moziban kötelező crossover subokat alkalmazni, vagyis mindenről kisebb, különálló subokra vágni a mélyeket. Ilyeneket látsz például a Mammut vagy MOM mozijában a hátsó sarkakban, mert ezekből is legalább 7 van egy Atmos teremben, 5 a vászon mögött, 2 hátul. Az LFE továbbra is teljesen független, ahhoz kell az igazi szufla és a nagy felület. Ez lehetővé teszi, hogy legyen gyors és lassú láda is, amikor amelyik kell.
-
BBéci
legenda
válasz
Quetz #172475 üzenetére
Az LFE egyértelmű, a másik, nevezzük bárminek, az 5-7 hangdobozról/csatornáról levágott hangokat szólaltatja meg. Így a szubbasszus megszólaltatása kétfelé (többfelé) osztódik, nem ugyanannak a membránnak kell bajlódnia mindennel.
Jó ötletnek tartom, már sok éve foglalkozom a gondolattal, hogy ki kellene próbálni. -
rudi77
tag
válasz
Quetz #172135 üzenetére
Akkor egy kicsit pontosítok. Elnézést kérek ha rosszul írtam.
Szóval a 116db a filmeken decibel x app által mért érték. Amit bírnia kell a rendszeremnek.
Lásd... Batman felemelkedés jelenetet. Nálam alap hogy ezt a jelenetet a rendszerem koppanás mentesen le tudja közvetíteni 115 -116db-n. -
BBéci
legenda
válasz
Quetz #172042 üzenetére
A 16-osok lassúságát nem vitatom. Nekem kapásból nem volt szimpatikus az a széria, ezért a tesztet másvalaki írta, nem én. Ennek ellenére az Audioholics-on "top notch".
A "room size"-ról én egy szót sem ejtettem. A hangminőség a lényeg!
Találkoztam itt a topikban szabadtéri mérések számaival, görbéivel, akkor azok is becsapósak? -
BBéci
legenda
válasz
Quetz #172023 üzenetére
Tévedsz, a szubládák méréseit mindig keresem és összevetem a saját adataimmal.
Számomra nem lehangoló, mert nincs olyanom, akinek van, az ennek ellenére szereti. De a sokat emlegetett EQ-val össze lehet hozni lineáris közelire, ezzel szerintem te is tisztában vagy.Úgy emlékszem, hogy az Audioholics tesztjeit hitelesnek szoktátok nevezni. Igaz ez?
-
Zigi
senior tag
-
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #171604 üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál, de még így sem érzem a segítséget a részedről.
Ahhoz az kéne, hogy amit felhoztál érvet, R.C Boner munkásságra hivatkozva, azt én is megismerhessem.
Mivel erre nincs lehetőségem, így ebben a formában nem fair a részedről, amit a válaszomban kifogásoltam is korábban.
Abba a kérdésbe, meg bele sem merek gondolni, hogy mennyire aktuális ma, - egy mint írtad 60 éves publikáció- mennyire lehet ezt a mai igényekre, lehetőségekre vonatkoztatni.
De ha Neked úgy is rendelkezésedre áll az információ, nyilván, hiszen idézted, hivatkoztál rá - nem miattam, hanem hogy mások is megismerhessék - megosztanád
velünk, pontosabbana többiekkel - akik szintén nem férnek hozzá az anyaghoz - , hogy pontosan miről publikált R.C Boner, és az milyen kapcsolatban van house-curve szükségességével-témával? -
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #171584 üzenetére
Beütöttem a Google-be az idézetet és az R.C Boner nevet is több variációban.
Egyetlen értékelhető, értsd ingyenesen megismerhető találatot sem kaptam.
Közben elgondolkodtam, hogy vajon miért nem kaptam linket. Tényleg miért is nem?
Esetleg ha mégis lenne egy, ahol megismerhetném az anyagot, annak örülnék, mert nem illendő úgy szorítani a költőt versírásra, hogy közben elveszed a pennáját.
"Ennél érthetőbben nem lehet idézni a cikket."
Eleve Te hoztál ilyen helyzetbe, akkor miért állsz neki gúnyolódni ? Biztos illendő az ilyesmi ?
-
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #171574 üzenetére
"Pszichoakusztika: hogyan hall az emberi fül, vagy még inkább: az emberi agy. Ha elolvastad volna a linkelt/idézett írást, akkor egyértelmű lenne számodra, hogy az elektronikusan egyenes átvitel egy nagy moziteremben emelkedő magasfrekvenciás átvitelként jelentkezik a hallgatók számára."
Moziban nincs ráhatásom a frekvencia válaszra. Otthon igen.De azt most sem értem hogyan lesz egy flat frekvenciaválaszból emelkedő frekvenciaválasz?! Elmagyaráznád a fizikáját kérlek?
Leginkább az a rész érdekel, hogy hogyan, miből keletkezik a többlet energia!
Valamiből lehet valami, de semmiből hogy lesz valami? Ahhoz energiát kéne pumpálni a rendszerbe nem? Honnan lesz ez az energiatöbblet ?
-
python1
veterán
válasz
Quetz #171563 üzenetére
Jó olvasni, hogy más is így vélkedik.
"Végül azt szeretném, ha a mozi rajongók több időt és energiát fordítanának szobájuk konfigurálására, legalább annyira, mint alkatrészeik kiválasztására.
Akusztikai kezelések házimoziban egyenértékűek az X-görbe alkalmazásával kereskedelmi vagy szakmai létesítményekben. Noha nincs 1/3 oktávos EQ és görbe, amire készíthetnénk, mégis finomhangolhatjuk a szobáinkat, hogy "jól" szóljanak. Egy kis elnyelő panel és némi diffúzió monumentális változást hozhat a helyiségben.
Végül is egy szerény rendszer egy "jó" helyiségben könnyen felülmúlhatja az előkelő, drága berendezéseket egy rosszban."
A hangszórók gyakran sokkal fényesebbek, mint a megfelelően beállított színházi hangsugárzók. Amint a lejátszási hangerőszintet felfelé toljuk a referenciaszint felé, a probléma súlyosbodik. Ha egy rendszer valóban képes nagy teljesítményre, alacsony torzítással, akkor lehetséges a "mozi élmény" újbóli létrehozása és élvezése. Sajnos sokkal-sokkal kevesebb erre képes rendszer van, mint azt hinnénk. Sokan úgy hívják a csúcskategóriás hangszórókat, és sok vevőegység harmonikus felépítést mutat magas kimeneten, és a spektrumot a magas hangok javára dönti, ami tovább súlyosbítja a problémáját. Az, hogy sokat fizetett érte, nem feltétlenül jelenti azt, hogy referencia szintű filmlejátszásra alkalmas. Sajnálom."
Fordítás konyhanyelvre: google by phyton -
Dudee
senior tag
válasz
Quetz #171448 üzenetére
igen, de most akkor mit is mondasz ezzel?
Nem éri meg megvenni a mikit, mert ott van a szaki, aki fele pénzből megoldja, és még javaslatokat is tesz
vagy
úgyis kell a miki, mert hiába a szaki, őt nem fogod minden alkalommal kihívni, amikor varia vanamúgy azt gondolom az utóbbi, ha valaki szeretne kicsit elmélyülni benne, megérteni az összefüggéseket, és csak úgy 'elszórakozni' vele.
Az előbbi pedig akkor, ha az embernek megoldás kell, nem a rögös úton akar haladni.Mondjuk két okból is mindenképp megfontolom a javasolt szakember felkeresését.
Egyrészt sok helyen szembejött már a neve, ahogy látom előadásokat tart a témában, rengeteget mért már, sok a tapasztalat. Az akusztika egy komoly és bonyolult mérnöki terület, rengeteg tudást igényel.
Másrészt szívesen elbeszélgetnék vele mérnökként a kábelekről alkotott állításairól, minthogy pl az arany tisztítja a hangzást, izmosítja a basszusokat, és hogy a pamut kábel burkolat jót tesz a hangzásnak.
Elnézést, de nekem ez a kettő annyira nem ér össze, hogy komolyan érdekelne a mondás. Mert az egyiknél szigorúan műszerekre, mérésre hagyatkozunk, másiknál pedig mindig az jön elő, hogy bizony nem lehet mindent megmérni még 50 milliós műszerrel sem, a szubjektív fülünk a döntő mérce. (na ezért most tuti kapok a fejemrebár remélem mégsem, hiszen tényleg szívesen megkérem egy session-re)
-
lenox
veterán
válasz
Quetz #171155 üzenetére
Szerintem ahhoz, hogy valaki mereseket vegezzen eleg komoly felkeszultseg kell, kulonben nem fogja tudni az eredmenyt helyesen ertelmezni. Szoval oke, hogy megveszi valaki a hw-t, letolti a sw-t, akkor mar csak azt a par evet kell eltolteni pl jelfeldolgozassal, elektronikaval, stb., hogy tudja, mit csinal. Ezt nem helyettesiti sok hw kiprobalasa.
-
Dorian
félisten
válasz
Quetz #171042 üzenetére
Nyilván, hogy egy helyiség teljes akusztikai tervezése sokkal drágább, de azt gondolom, hogy az említett minimális összegért kapott infókkal is nagyságrendekkel előrébb vagyunk (a nagy baromságokat kizárja, és nagyjából rendben lesz az egész), mint valamit csak úgy fogalmatlanul megépíteni lesz-ami -lesz alapon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Elite: Dangerous
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogyan tuningold a PC-det, hogy a maximális teljesítményt hozd ki a játékodból
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- 8 GB GeForce RTX 3050 - garanciával
- HP EliteBook 830 G5 16GB 256GB 13.3" FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest