- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BIGi75
senior tag
válasz
Tamoo #172390 üzenetére
Én nem feltétlenül vásárolni akartam, csak kíváncsi voltam mit mond egy "szakember" a szobámra - és ezzel nem szeretnék újabb off hullámot elindítani.
Az éjszaka azt mondta a jutunon egy másik szakember, hogy a mély tartomány problémáira nem is tudok venni készen basszuscsapdát, mert azt a szobámhoz, az ott képződő állóhullámokhoz kell egyedileg megépíteni a problémás frekvenciákra méretezve. Egyéb tartományban meg fülre nincs problémám, talán csak a térrel egy minimális...
Úgyhogy én bízom benne, hogy áll még az ajánlatod, és majd az EQ+mDSP hatás ismeretében lépek tovább (ha kell). -
BIGi75
senior tag
válasz
Tamoo #172277 üzenetére
Alapvetően elégedett vagyok.
A szubnál van, hogy egyszer azt érzem nagyon rendben van, máskor meg, hogy valami nincs a helyén, dübög, puffog (de lehet ezt a forrás okozza). Ha ehhez szükséges lenne egy miniDSP, akkor kap egyet.
Tisztában vagyok vele, hogy a szoba akusztikája és elrendezése nem a top ideal, de szeretném a rendelkezésre álló cuccokból kihozni az lehető legoptimálisabb konfigot. Van a YPAO-ban manuál lehetőség, de egyenlőre nem értem, hogy mit hova és miért. Szeretném beméretni/beállítatni valakivel, aki konyít hozzá, és átvenni tőle 1-2 technikát, ismeretet, mert egyre jobban érdekel ez a téma. A baráti köröm meg mind botfülű...
Nemrég vettem egy projektort, azzal is elégedett vagyok, mégis bekalibráltatom, mert szeretném, ha az eszközeim tudnák azt hozni ami az adott környezetben maximálisan elvárható. -
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #172260 üzenetére
nincs simítás egyik linkelt ábrámon sem, kivétel a 172257-ben linkelten. Ott azért, hogy jobban lássam két sugárzó szintjét. Mert amúgy már 150Hz felett elég durván "recés" kezd lenni a front. Nem is tudom, hogy azon lehet-e / kell-e változtatni.
Ezért sem értem VoidXs ábráját, hogy olyat hogy...Én most csak az alját nézegetem. -
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #172242 üzenetére
Köszi, rákeresek. De ha nem rakom át, akkor a szub erősítőjét kell felcsavarnom 7dB-vel és akkor még nem is eqztam semmit, ott további gain fog még kelleni.
(mondjuk pici a szoba, és a legutóbbi -minidsp nélküli- kalibrálásnál -26dB-n volt a szub gain-je).de persze azt sem szeretném ha az avr túlvezérelné a dsp-t.
-
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #172236 üzenetére
Hát annyiban nem, hogy a nemHD csak keveset tud késleltetni, és az nem mindenhova elèg.
Amúgy én is olvasgattam sokat, de nem mindenhol az a konklúzió, hogy a mini es audyssey nem férnek meg egymás mellett.
Másrészt az XT32 a sima XThez képest pont a basszus tartományokban erősebb, és amióta megjelent az audyssey app pont a felsőbb tartományokról szokták lekapcsolni az audyssey-t..már ha jól értettem.
na mindegy, kísérletezek vele, de akkor a sub saját eqját kihagyom, mert az úgy már tényleg túlzásnak tűnik. -
I'am Dony
őstag
válasz
Tamoo #172231 üzenetére
"meghülyül tőle"
Ezt, hogy érted Tamoo, mit ront vele? Míg az NSD volt meg YPAO nálam kifejezetten segített, ha a miniDSP-vel már kiegyengetett subbal csináltam egy új bemérést. Sokkal jobb volt mint fordítva. Most, hogy Dirac van még nem szántam rá magam a miniDSP HD-val való játékra, de kíváncsi vagyok rá nagyon. Ezért is érdekelne.
-
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #172219 üzenetére
Na, akkor egyet mondunk.
az zavart meg, hogy írtam a #172214-ben, hogy van olyan plugin, ami 6ot tud (MiniDSP_2wayAdv) és azt keresem, hogy megvan-e valakinek esetleg.és erre írtad ezt válaszul: “2x5-öt tudsz állítani az Advanced-ben is. Bemenetnél ötöt, kimenetnél ötöt”
-
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #172215 üzenetére
mivel több helyen azt láttam, hogy 6, ezért lett nekem gyanús hogy nálam is csak 5 látszik.
De ha megnézed a másik pluginnal, ott már 6 van a leírásban is:
[link]és a képen is:
[link]és még egy mondás is valahonnan:
"there are a couple of different plugins that can be used with a 2x4. One of them will allow 5 filters per section, the other will allow 6." -
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #172203 üzenetére
Többen kérdezték már a Klipsch - Ultimax összehasonlítást is. ......... Mindkettő hozza a megfelelő szintet számomra. A Klipsch baromi jó vétel akciós áron.
Bárcsak több emberhez eljutának az ilyen vélemények.
Mai napig tapasztalom a fröcsögést, vagy eleve amiatt hogy Klipsch biztos nem lehet jó, vagy R-12SW és R-120SW-vel szerzett tapasztalatok alapján eleve elvetik az R-110/112/115SW vonalat.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #172199 üzenetére
A "filléres" T.AMP-ok nálam is maradandót domborítottak, ment is minden végfok itthonról miattuk, bár hifire nem kimondottan ajánlott, de mozira hibátlanok.
A Denonban minden megvolt első hallásra csak kevésnek éreztem, mintha dinamikátlan lett volna, és hamar kiürült aztán szétesett a tér és minden egybefolyt, valami ilyesmit tapasztaltam. A PC-s processzor tartja végig a dinamikát, soha nem esik szét a tér, dinamika folyamatos, mindíg tud meglepetést okozni, mondjuk ehhez partnerek a T. AMP-ok és a PA-s sugárzók is.
Mindazonáltal valami nem kerek most nálam, vagy a magasnyomók vagy a hangváltók nem tökéletesek, Cavern szépen helyreteszi az összes sugárzót, az üléspozícióban + - 3dB-en belül van a frekvenciatartomány, de mégsem hallom tökéletesnek.Valószínű, hogy át kell dolgoznom az összes hangsugárzómat. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #172199 üzenetére
Èn meg vagy 2 hònapja mèg vissza se szereltem a lámpacsere meg beállìtások után visszakapott projektort
Ha nyár, akkor este kint, teraszos-kertes beszèlgetèsek, a zenèt madárfütty, tücsökcirip, birkabègetès adja, tèrhatásùanEgy 2. szubot majd lehet, h veszek, de kicsit sem èrzem magamban a motiváciòt a mèregetèshez meg összehangoláshoz. Lehet hìvnom kène vkit...
-
denesdr
addikt
válasz
Tamoo #172130 üzenetére
"A hangnyomáson kívül mitől lehet annak a mélye fülbántóbb ha kb. ugyanolyanra van EQ-zva?"
Pl.: nem kívánatos rezonanciák, torzítások, mindkettőből lehet sokféle egy hangsugárzó esetén. Ezeket semmilyen DSP nem tudja kiszedni.Kis mélységű dobozt is lehet építeni, csak jó nagy felület kell hozzá.
-
spiky03
veterán
válasz
Tamoo #172061 üzenetére
Nagyon viccesnek teszik lenni.
Mondjuk hétvégén kipróbálod?
Mert ha elég a sima akkor lecsapnék rá az avxen.
Ha meg nem akkor megrendelem a HDt.
Mert van mit javítani a szubon a mérés szerint.
Elvileg 15 dBes kiemelesem van az elején. Azt kellene 91 dBre levinni azt mondta Quetz kolléga. -
rudi77
tag
válasz
Tamoo #172048 üzenetére
Az a valaki én lennék.
Wharfedale SW-15 és SW-12 páros működik most nálam.
Sok sub hegyek után ez lett a végálomás. (SB4000 x2db,ELAC 2090 x2db,JBL PRO x2db voltak előtte nálam)
Nagyon jó subok. Két db SW-15 volt tervbe véve de csak egyet kaptam.
Így kiprobáltam SW-12 második subként.
És jött a meglepetés az SW-12 is meglepően jól teljesít.Szoba méret: 22-24m2
Audyssey -6db rakta a subokat.
SW-15 negyed hangerőn, SW-12 fél hangerő alatt üzemel. Szóval van bennük tartalék rendesen. Én majdnem referencia hangerőn mozizok. Nincs koppppppppppp.
Jamo d600-d6 LCR rendszerem van. Oda kell a jó sub támogatás.................
Érdemes kipróbálni!
-
Mikisys
őstag
válasz
Tamoo #171756 üzenetére
Így van, nem szoktak RT60-as mérést lakószobában végezni, pláne nem valóban pontos és korrekt mérést. A többi csak játék, amit egyesek művelnek, hogy magukat nyugtassák, hogy jó úton járnak. Lehet, de ez az út lehet zsákutca, amiből nincs visszafordulás.
Egyébként sem ez az RT60-mérés fogja meghatározni a kapott hangzást, hogy az jó, vagy nem jó. A szoba berendezései, burkolatai, a hangsugárzók, az erősítők minősége a döntő a kapott hang minőségében. Az összes többi paraméter vagy nem érdekes, vagy ha hozzányúlsz csak rosszabb lesz az eredmény. Nagyon nehéz ezt elfogadni, de ne engem szidjon senki, ha mégsem tetszik, amit kap hangot, a szobájában, mindenféle (félre)hangolással.Üdv!
-
Khaosz55
addikt
-
spiky03
veterán
válasz
Tamoo #171720 üzenetére
Megfontolandó ajánlat.
Csak azért is gondoltam rá, mert ott a streamingeket is lehet rendes minőségben nézni (24p) mert most CE alatt használok Netflix addont, ami 720p-t tud csak, az Amazon Primeba meg nem tudok bejelentkezni, amíg laptopon a KODIbe meg a honlapra simán betudtam.
Gondolkodtam még Mi Sticken vagy egy Amazon Fire Stick-en, de elvileg ezek sem tudják a 24Hzes lejátszást csak 60Hzen.
Ezeket csak streamingre használnám, a NAS-os filemkre meg megmaradna a CE akkor.
De a PC-n meg egyhelyen lenne minden, KODI a NAS-on tárolt filmekhez, a Win10en letöltött Netflix/Amazon Prime appal meg a streaming. Igaz ezt még kikell próbálnom, hogy tudja-e a 24Hzes lejátszást.
Xboxon sajnos csak 60Hz van meg 2.0 hang az Amazon Primenál, Netflixnél is csak 60Hz van, de ott ha jól emlékszem van 5.1.Nah meg a PC-n mehetne az EQ is.
2 hét múlva kiderül majd, hogy mit mutat a rendszerem meg a nappali.
Meglesz az első mérés. -
mettek
addikt
válasz
Tamoo #171682 üzenetére
Véleményem szerint sokat számít hogy reflex vagy zárt. A zárt jóval kisebb anomáliákat okoz, könnyebben belesimul a hangképbe. Míg egy reflex ráül a hangra és jelentősen elnyom más frekvenciákat ha kezeletlen a szoba. Én ezt tapasztaltam annó.
Dudee: igen arra gondoltam, első sorban basszuscsapdákra a sarkokban. Hozzáteszem hogy amikor 2db svs sb2000 prom volt, azokat elég jól kisimítva, összehangolva sikerült belőni még kezeletlen szobában is.
Pedig az elac bemérő rendszere igenis jól működik. Most is elac-om van és beméréskor az aplikáció ugyanazt mutatta mint tegnap a rew mérés.
-
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #171682 üzenetére
A sima 1000-en már túlléptem. (mondjuk a fent említett klipsch spl120-hoz képest többen első kézből a sima pb1000est hozták ki egyértelműen jobban)
még ez a korábban ajánlott xtz 12.17 edge fogott meg, csak picit nagy.Megnézem még ezt az elac-ot is, de ez meg 25Hz-nél elfogy, és ettől a mondattól meg a hideg ráz ki: "A SubEQ alkalmazással a telefon mikrofonját használva a rendszer átviteli karakterisztikáját egy 12-sávos equalizer optimalizálja."
-
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #171677 üzenetére
"PB1000-re szerintem itt senki nem fog megerősítést adni."
Ez oké, csak azt szeretném megérteni, hogy miért? Nem jó, kipróbálták itt többen, és inkább eladták? tehát megvan a saját negatív tapasztalat, vagy valamiért szimplán rossz errefele a hírneve?
Értem én, hogy vannak bizonyítottan jók, mert használjátok és bevált. De a PB1000PRO bizonyítottan nem elég jó? -
mettek
addikt
válasz
Tamoo #171657 üzenetére
Fapaci bemérte a szobát. Nem kellett további akusztikai kezelésre javaslatot tegyen, azt mondta eléggé eltaláltam a kialakítást. Lecsengés 3 tized mp körüli szinte a teljes frekvencián. 300-500 hz körül kicsit alatta is van. Egyedül a 30hz problémás, ott van némi utózengés és kiemelés de ez kezelhető eq-val. Na meg van egy 70-80hz-es beszakadás amit a szub feont oldali elmozdításával lehet megoldani. (Elvileg a tv körül maradt csupasz falfelület hozza létre.) És ennyi.
Se elnyelő se diffúzor nem kell.
-
I'am Dony
őstag
válasz
Tamoo #171639 üzenetére
2x6 a sima és 2x10 a HD, amik igazából 12 és 20. Mert ha a kimenetre feltöltöd a REW EQ-ját (a 6-t ill. 10-t) és utána újra mérsz, a maradék hibákat az inputba írva még tovább javíthatsz. A végeredmény összeadódik így. Én a simát pl. úgy haszánltam, hogy a a REW-ben kiválasztott HD 10 EQ-ját, manuálisan írtam be a két helyre. Nálam jól jött, hogy így működik, mert a 6 kevés lett volna. Vannak bajok a helyiséggel. A HD egy pár napja jött meg, de a kimenet erőssége egyből kiderült és nagyon jól jön egy AVR-SUB kombónál.
-
python1
veterán
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171611 üzenetére
Tévedés!
Eddig is ezt írtam, és most is, nincs lehetőségem EQ-ra.
"Csonkolás", helyesebben vágás szükségességéről vitatkoztam volna, ami nem egyenlő a dobozok természetes esésével.
Szándékos beavatkozás vágással vs. természetes esés, ez a különbség, ezt vitattam volna meg, hogy valóban szükség van-e rá otthon, nem mozi méretű körülmények között.
Ismétlem, nem tudok belenyúlni, EQ-zni, és a frekvencia válaszom most nekem pont annyira lapos - ha úgy tetszik mélyben kiemelt, magasban eső -, amennyire kell, ezért nem is törekszem ezen változtatni.
"A mélyed meg meg van emelve, tehát valamiféle house curve van nálad is."
Nincs !Ez nem a klasszikus értelemben vett EQ-zás, mert olyanra nincs lehetőségem, mint fent többször írtam, ez az AV processzorom menüjében is szintezésnek - Speaker Level - van jelölve, felteszem ha lenne house-curve beállításának a lehetősége, tudnék róla.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171606 üzenetére
"Nem látom értelmét, hogy mérést rakjak be. Minek, mit akarsz az alapján bizonyítani? Grafikon nélkül is megmondom, hogy lefelé esik a magasam EQ nélkül a 20kHz felé közeledve. EQ-val is, mert valami hasonlót célzok"
Nem igazán lepődtem meg, hogy nem vállalod be a nyilvános megmérettetést, és így nincs lehetőségem "szétcincálni" a grafikonodat, és ez így nem fair,
mint ahogy Neked lehetőséged volt erre, és amit nem is hagytál ki.
Így természetesen nem bizonyítható azon feltevésem, hogy igazából talán nincs is szükséged a house-curve görbére, mert esik annyit fent a magassugárzód frekvenciaválasza, hogy ne kelljen "csonkolni", hoppá elírtam, vágni.
Hoppá-hoppá, de hiszen írtad is, hogy Neked is esik, mint Nekem, bocsi.
Szeretném végre félretenni azt a rossz szájízt, amit az okoz, ahogy egyesek viszonyulnak a hozzászólásaimhoz, de eddig, és ezután sem fogom szó nélkül hagyni a rosszindulatú beszólásokat...
Neked például vannak jó meglátásaid, amivel egyet tudok érteni, de sajnos nem mind ilyen. Ennek ellenére szívesen beszélgetnék normális hangnemben veled (is), már ha lehet...
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171596 üzenetére
"Miért ne lennék képes EQ nélküli mérést prezentálni. Szerintem korábban prezentáltam is valahová."
Akkor legyen "psychoacoustic" a simítás, hogy alma legyen almával! (Ha már nem mikrofon a fülünk és így hallunk)
"..."Csalás" idézőjelben volt."
Egyáltalán, hogy jutott eszedbe ilyesmit kiírni a fórumra a nevemre vonatkozóan, hacsak az nem, hogy összekapcsolják azt az alphamooncam névvel, pedig nekem jobban tetszene ha inkább a CSALÁS kifejezést a TAMOO névvel kapcsolnák össze, nem az enyémmel !!!
Nem kell bocsánatot kérned, mivel nem vagyunk Tesók!
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171594 üzenetére
Közben elgondolkodtam, hogy egyáltalán képes vagy-e EQ nélkül mérést prezentálni, de nem vagyok biztos benne, de szerintem megoldod.
" Nekem nem flat, sose mondtam, hogy az a célom."
Akkor mi a célod ?
Mert rólam meg tudható, hogy nincs is mivel belenyúljak, EQ-zak, mert hogy sem az Rpi4-Kodi, sem Denon DN700AV- nem ad lehetőséget, semmilyen EQ-ra, szobakorrekcióra.
Többek között ezért is nem értem a csalásra vonatkozó kötözködést, kardozást- mindenki magából indul ki ? de nem is az a célom, hogy EQ-zak, hanem az hogy a szobám "kezelt" legyen, hogy maximálisan élvezni lehessen benne a mozizást.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171592 üzenetére
"Nem vagyok a tesód szerencsére."
Ok, vettem! Akkor nem próbálok meg Veled jófej lenni...
"De ha mutatsz 20-20kHz-ig mérést a hallgatói pozícióból ..."
Mi lenne, ha mutatnál Te is egy ilyet kikapcsolt EQ APO-val, és minden elektronikus korrekció nélkül, hogy muzsikál ( hoppá, nem haverkodunk ! ), pontosabban, hogy néz ki a frekvenciaválaszod a szobádban, csak hogy egyenlő esélyekkel induljunk.Tudod! Almát-almával !
(De semmi "csalás"!)
De komolyan, tényleg ne csaljál OK?Aztán beszélgethetünk a house curve szükségességéről, aminek a fenti kötözködéshöz semmi köze, ugye?
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171571 üzenetére
"A flat-et gyakran azok szeretik akiknek már romlott a hallásuk a magas tartományban."
Koromnál fogva, meg amúgyis-sem hallok kb. 12-14Khz fölött, de attól még szeretném hallani a maradék tartományt csonkolás nélkül.Hogy értsd. Érkezik egy 14,5kHz és 16,5kHz-es effekt egyszerre.
Lehet más hallja, én nem. Viszont a kettő által generált 2kHz-es hangot még vígan hallom, már ha nincs csonkolva a hanganyag.
Szorri minden jó indulatú hozzászólótól, de én maradnék a flatnél a két, ez+, az ezt megelőző hsz-em okán.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #171557 üzenetére
"Sok doboz magasa kb. alapból pont eleget esik a hallgatói pozícióban mérve."
De még milyen soké, a torzításokról és fázisfutást már nem is említem, eléggé gyatra tud lenni, amire azt hiszünk, hogy deszép magasa van, azt 1-óra múlva elbírna 2-3 hordó abroncsot a fejünk.
Na igen, a szobaakusztika, most szívok rendesen, de az új driverrel, váltóval egészen kisímúlt, igaz még így is magas, de érdekes, majd rakok be mérésről illusztrációt.
ctrlaltdel13
Igen, ebben is van igazság. -
Dudee
senior tag
válasz
Tamoo #171506 üzenetére
Nem biztos, hogy egyetértek ezzel.
Ugyanis ha van egy millióból összerakott 5.1-ed, akkor az felett is van még kategória, tehát nem top. Viszont ha raksz bele még 1 milliót, nem biztos hogy dobni fog annyit élményen, mint pár magassági sugárzó (itt persze dedikáltan atmos sávos filmekre gondolok). Egyszerűen azért, mert ahogy megyünk feljebb, egyre többet kell fizetni egyre kisebb minőségi javulásért, míg az atmos nem minőségi javulás, hanem funkcionális.
Szóval sztem nem kell hozzá top kategória, de egy erős közepes nem árt. -
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #171439 üzenetére
Igy van, pont ezt mindta fapaci is, hogy ilyenkor még lehet módosítani ha kell. Ezért most mérünk.
Amugy a plafont nem lehetett volna előre tesztelni mert rz így van most teszt állapotban. Az már tuti úgy marad, sztem az nem fog túlcsillapítani. Ha a médiafalba épített gyapot soknak bizonyul akkor azt vagy kiszedem vagy legipszkartonozom és kész. Nagy rizikó nincs. Sztem ennyi elnyelő amúgy kell de kiderul hamarosan. -
mettek
addikt
válasz
Tamoo #171426 üzenetére
Én is kíváncsi leszek. Ebbe most nagyon sokat beletettem ugyhogy remélem lesz eredménye. Eddig sok pénzt égettem el technikára de nem tudták megmutatni a tudásukat a szoba miatt.
Most a vetítésre is gondoltam, ezért is lett sötétebb a plafon és méregzöld a falak. A médiafal polcai között ereszkedik le a vászon, így azoknak a belső felét sötétszürkére festettem mert az lesz az elsődleges fényvisszaverő pont a vászonra. Úgyhogy most képben is minőség javulást várok.
A hátsó falak még panelezést igényelnek, ott mondjuk lesz egy könyvespolc, azon a projektor és felette némi panel plusz szivacs basstuscsapda a plafon sarkában. A padló linóleum jellegű régóta így az eleve jobb hang szempontjából és lesz vastag plüss szőnyeg is.Illetve ez eddig egy nyitott folyosós szoba volt, most berakattam egy ajtót így zárt térré vált végre.
-
mettek
addikt
válasz
Tamoo #171422 üzenetére
Az nem de most nem kevés pénzt és energiát teszek bele. 1,5 hónapja csak a nappalin dolgozom. Jövő héten jön fapaci is beméri és megmondja hogy még milyen panelt hova kellene tenni.
Így áll:
A polcok körül 50 cm mélyen kőzetgyapottal van töltve, filccel fedve és lécekkel takarva. A lécek így nem gátolják a hang bejutását és diffúzorként is működnek. A leugró álmennyezet ugyanígy van megoldva. -
Dorian
félisten
válasz
Tamoo #171416 üzenetére
Nekem is mèly-utòzengès miatt van tervben olyan rezonátor amit akèt hátsò sarokba èpìtendő leendő könyvespolcok aljába fogok tervezni. De ez több èv mùlva lesz aktuális.
Mondjuk az 50 Hz-es beesès megoldása sokkal jobban èrdekelne, gyakorlatilag a teljes front szekciòban jelen van, ha a szubot máshová teszem azokon a helyeken mèg jobban. A függőleges mòdus az oka azt hiszem.
-
abéla
senior tag
válasz
Tamoo #171377 üzenetére
SVS ajánlás, MA G100-hoz (mondjuk u.ezt adja meg BW606s2-höz is, szóval az egyébként jócskán eltérő (mély)hangkarakterrel bíró dobozok között nem nagyon tesz különbséget, gondolom, méret/kategória alapján számol, meg hát (sub)basszusban lehet tényleg nincs is nagy különbség, mert hogy nem nagyon van egyiknél sem
...MA-t mondjuk nem mondanám mélyhiányosnak, ellentétben a B&W-vel).
Azt azért hozzátenném, hogy ezt -lévén a pb1000pro-t nem lehettett választani/nem dobta fel a fronthoz- egy PB3000prohoz írja, de ezzel magyarázható a "jobb" eredmény a feljebb állított LPF frekinél (~70hz), mivel a pb1000pro messze nem olyan mellszéleséggel tolja és nem is megy le annyira, mint a PB3000.Egyébként szinte biztos, hogy ez így még nem ideális, de még én is csiszolódok, a cuccok is járatódnak ... adok nekik/nekem időt mindenhez, feltehetően el fog jönni a dsp-s/mikrofonos "idő" is, de most még hagyom, hadd vigyen a flow
Meg hát, bár tudom ez "itt" nem menő, de kicsit fázom is a hangkép ilyen fokú belenyulkálásától ...persze tisztában vagyok vele, ezzel a subbal/szobámmal óhatatlanul is erre az útra léptem.
Viszont autó-hifis érintettségemnek hála (+ pc forrás/usb dac/stream) nem zárkozom el ilyen hifis szentségtörésektől, mint dsp, meg EQ...
...de még nem tudom, az is lehet, hogy kellene.
A "tökéletestől" (bár kinek, mi is az voltaképpen? - ugye kimérjük, azt' lehet kevésbé fog tetszeni, bár tény, úgy legalább lesz objektív viszonyítási pont, ha más nem ahhoz, hogy hogyan nem szeretem ;) ) való eltérést, feltehetően az is jelzi, hogy gyak. zeneszámonként lehet állítgatni, hogy egy korábban, bizonyos zenéknél nagyon jól eltalált hangzást repodukáljam az újakból is.
Bár mindezt még most nagyon élvezem, nyilván eljön majd a pillanat, amikor teherré kezd mindez válni.python: sajna fronterősítőn HPF lehetőség nincs, így éltem a fizikai lehetőségekkel (ld. gyári szivacs a MA seggébe
), így talán nem megy le olyan méjjjre, legalábbis értékelhető/hallható intezitással, ergo így "vágtam" rajta.
..hát nyilván nem ideális, de ez van, ezért nem cserélek -egy egyébként alapból is kitűnő hangzású, de még egy drága csőcserével azt is überelő- erősítőt
...akkor már sokkal inkább egy -amit Tamoo is javasol- dedikált dsp + bemérés.I'am Dony : köszi, igazad van, van még mit tanulnom, állítgatnom és igen, nagyon úgy néz ki hogy valami minőségi dsp/EQ cucc tenné kerekké a történetet
Nah, ez viszont az asszonyfaktor (ami ugye: ár^2 * design^(-1)) - idő görbe, (-)slope-jától is függ;
és amíg e faktor bizonyos kritikus érték alá nem esik (és hát, mivel e sub-láda sajna design terén nem domborít), az idő múlásának szerepe (ha már egy jó dsp nem olcsó -bár tény, egy batár dobozzal ellentétben, elrejthető-) most fokozott jelentőséggel bír, tehát úgy gondolom, még egy ideig nagyon szép lesz a hangja így is
Hallgatózás -főleg nyilván jobb rendszeré- pedig ezidő alatt szigorúan tilos
.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Tamoo #171300 üzenetére
Nekem sem egyelő a front és hátsó oldalon a hangnyomás. "Nem jó, de nem is tragikus". Próbáltam azonos hangnyomás szinten, de nem hagytam úgy.
Majd még gondolkodom és ősszel lehet még csinálok 2 db zárt ulti ládát, akkor egységes lennék elöl hátul és az svs xtz mehetne eladásra. Áraikból fedezném is. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Tamoo #171114 üzenetére
Igazából ha nem különlegesen LFE-re generálod a tónust (pl. CavernizeLite-tal), akkor a crossover torzítás miatt nem lesz ugyanaz a hangerejük, illetve a tiszta szinuszos mérés önmagában is alkalmatlan bármire (okkal nincs letölthető csomag belőle, mert aki tisztában van a hangtan alapjaival, nem keresi), de ezt hiába magyarázom, ha azzal gondok vannak, hogy Generator/Save to File/WAV. Mindenesetre itt van 10-20 Hz közt minden freki egy WAV-ban. Legalább jót fogok nevetni.
-
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tamoo #171029 üzenetére
Ha nem is méred meg mikrofonnal, akkor is jó támpont a párhuzamos falak távolsága, ami már egyszerűen mérhető.
Kalkulátor több is van rá, hogy ezek alapján méretezz.
Van módszer arra is, hogy közelítőleg mikrofon nélkül is megállapítsd, hogy kb. hány Hz-en vannak a módusaid.
Senkit sem biztatok olyanra, hogy mindenféle affintás, szerszám, lehetőség nélkül maga vágjon bele az elkészítésbe, de megmondhatja a szakembernek a méreteket.
Ez csak kifogás keresés, pont az amit fentebb szóvá tettek.
-
python1
veterán
válasz
Tamoo #170793 üzenetére
Tulajdonképpen igen minimálisat a crossover miatt, külön a magassugárzót, és külön a mélyközepet, viszont a váltási meredekség a meghatározó, ezért sokkal tökéletesebb az átvitelem. Szerintem sok problémát tud okozni a padlóról visszavert hang, talán a legtöbbet nálam, de szerencsére sikeresen orvosolni tudtam. Center sem szól jól a padló közelében, hiába a szuper frekvenciamenet.Talán ezért indulnak előnyben a falra szerelt LCR rendszerek is, vagy a vászon mögé.
-
alphamooncam
őstag
-
BBéci
legenda
válasz
Tamoo #170729 üzenetére
El kell dönteni, hogy melyik megoldás ad hallható többletet. Mindkettő valamennyire kompromisszumos.
#170730Dorian
Rendben, elfogadom, illetve elhiszem.
De a SuperSpikes-ok helyett nem fogok 200 forintos tüskéket tenni a hangdobozok alá.
Az sem mindegy, milyen magasan van a hangdobozok súlypontja, mert az meghatározza a dönthetőség mértékét. Egy határon túl a stabilitás erősen csökken. Ha viszont csak egy centivel magasabbak a hátsó tüskék, az nagyon kevés hangzásbeli előnnyel jár. -
denesdr
addikt
válasz
Tamoo #170722 üzenetére
Az rendben van, hogy fül fölé kell rakni, de szerintem akkor is megdöntés a fül irányába lenne az optimálisabb megoldás (vagyis inkább az első lépés), nem az EQ. Persze ha megdöntés után is kell EQ, akkor kell, nincs mese. Ha meg valaki nem akarja megdönteni (Hajnal Tímeát), hát ne döntse!
-
denesdr
addikt
válasz
Tamoo #170717 üzenetére
De ha nem a tervezett tengelyen hallgatjuk a többutas dobozt akkor jó eséllyel gödrök, beszakadások keletkeznek az átvitelében. Ez így jó a surroundok esetén?
Én úgy gondolnám, ha fülmagasság alá, vagy fölé kell helyezni a dobozokat, akkor azokat megdöntve nagyjából a hallgatói pozíció(k)ra kerül a fö akusztikus tengely. Ez így nem jó a surroundnak? -
python1
veterán
válasz
Tamoo #170536 üzenetére
Elsőre szuper lett, hangszórók paramétereihez állítottam a crossovert , kb 2percet tudtam foglalkozni eddig vele, de már így is eléggé okés a hangja, van mellbevágás is.
Először féltem a Mastertől, de megmondom őszintén, semmi baj nincsen vele, itthoni viszonylatban.
Amúgy iszonyat tiszta, és teljesen más dimenzió, mint a régi, szóval jó lett!
Ja, frontoldal újra építése alatt, amiben most van a régi center, az megy a levesbe, és helyette jön másik, lejjebb fog kerülni a vászon, és 50cm-rel szélesebb lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest