Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- One mobilszolgáltatások
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne igy allj hozza. A gyakorlatban mikor jon elo ilyen kerdes hogy "C#-ról indítva az ötödik doboz az milyen skála?"
Amikor nekiallsz jatszani valami, akkor az ugy kezdodik hogy megvan a hangnem. Tehat nem az a kerdes hogy "C#-ról indítva az ötödik doboz az milyen skála?" hanem hogy pl. C# dur hangnemben melyik hangokat hasznalhatod. Megkeresed a C# hangot (pl. E6 huron a 9. bundot), es raillesztesz egy dur skalat, es kesz.
Ha mindenaron dobozozni akarsz, akkor azt a dobozt keresd meg ami "passzol ra". Peldaul a fenti esetben azt, ahol a 6. huron van a root hang. -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
3NPS -》3 hang húronként
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
+1 Jól mondja a doki. Annyi kieg, hogy a sok bogyós kép, amit beraktál, a C-dúr / A-moll pentaton (azaz ötfokú) skála hangjait tartalmazza. Ugyanígy működik a dolog a többfokú skálákra is, csak ott több a bogyó.
A dobozok pedig más szóval fekvések, azt jelentik, hogy hol van a kezed a nyakon (melyik bundon van az első ujj). Bonyolítja majd később a helyzetet a különféle bővített fekvések sora, ahol a mutató és/vagy a kisujj két bundra van a szomszédos ujjtól. Pl. a C-dúr blues skála C hangról indítva úgy is játszható, hogy első ujj C hang, második D, negyedik E hang. Ekkor a mutató és középső ujj között "kimarad" egy bund, cserébe 3 hang is kifér egy húron (3NPS).
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"De ki a vihar tudja fejben tartani azt, hogy mondjuk C# pentaton skála esetén melyik dobozt honnan kell indítani?" - barki, te is

Megintcsak, nezd meg a kepet amit beraktal. Azon a fekete bogyok az A moll skala hangjai. Ha C# mollt akarsz, akkor pontosan ugyanez lesz az is, annyi a kulonbseg hogy 4 bunddal arrebb lesz tolva az egesz, amugy minden forma, doboz, skala, stb pontosan ugyanaz lesz - csak arrebb tolva.Szerintem tenyleg inkabb az intervallumokra probalj meg fokuszalni, ezekkel a dobozokkal csak ertelmetlen korlatok koze szoritod magad.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Tehát a G moll pentaton csak akkor lesz az, ha a G-ről indulva az egyes dobot teszem rá. Ha ugyanoda már a második dobozt, az már nem az lesz.
De ki a vihar tudja fejben tartani azt, hogy mondjuk C# pentaton skála esetén melyik dobozt honnan kell indítani? Mert oké, megjegyzem a G-re az öt dobozt, de mondjuk D#-ről indítva az öt doboz ki se fér a vastag húron.
Nekem az nem áll össze, hogy amikor valaki játszik, tuti nem kezdi el a fejében ezeket a dobozokat pakolgatni, hogy oké, ha most a vastag húr 11 bundját lefogom, akkor oda hanyas dobozt kell tenni, hogy D# pentatont játsszak (egyes, ez még könnyű), de mi van akkor, ha a 11-bundra már a négyes dobozt rakom, az akkor milyen fekvés lesz?!
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Eszembe jutott meg egy, hatha igy jobban segit:
Ahelyett hogy egy-egy "dobozba" szoritanad magad, limitald magad egyetlen hurra. Vedd mondjuk az E6-ot. Attol meg hogy siman megpengetve egy E hang szol, meg jatszhatsz ezen az egy huron mas hangnemben is, nem csak E durt/mollt. Peldaul ha az otodik bundrol indulsz, es oda ersz vissza, akkor az A dur/moll lehet. Maga a hur csak azt hatarozza meg hogy mi a legmelyebb es legmagasabb hang amit jatszhatsz rajta. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem itt a 'nemertes' oka az, hogy nem "onnan inditod" a skalat. A skalanak nincs "eleje" meg "vege", nincs olyan hogy onnan "indul". ALAPHANG van. Ha A mollt akarsz jatszani, akkor az A lesz az alaphangod. A skaladoboz csak azt mondja meg hogy melyik hangok lesznek benne a skaladban. Attol meg hogy mondjuk a masodik pozicioban a C lesz az elso "bogyo" a skaladban, az meg egy A moll lesz, felteve hogy az A lesz az a hang, ami a jatszott zene alapja. Ott fogsz megallni, az lesz az utolso hang ami a zeneben megszolal (mondjuk). Az hogy ott az elso bogyo a C az nem azt jelenti hogy onnan "inditod" a skalat, hanem az hogy az a legmelyebb hangod abban a dobozban, addig tudsz lemenni. Ettol meg a zenenek, amit jatszol az alaphangja az A, ami most eppen a D hur hetedig bundjan lesz. Ha csak egyedul ebben a masodik formaban jatszol, akkor ott lenyegeben egy oktavval magasabban jatszod ugyanazt a dallamot mint az elso formaban (ahol az A hang az E6 hur 5. bundjan van).
Amugy ezert nem erdemes annyira gorcsosen ragaszkodni egy-egy dobozhoz, ne szoritsd magad ilyen korlatok koze, mert akkor ha eppen kene egy magasabb vagy egy melyebb hang, de "kifutsz" a skalabol, akkor csak nezel hogy hoppa. Pedig siman mehetnel melyebbre vagy magasabbra is, mert ott vannak azok a hangok, csak a "dobozon" kivul

Nezd meg amit beraktal kepet, a masodik abrat (most felejtsuk el a kek blues note-ot, csak a feketekkel foglalkozz). Azok a fekete bogyok az osszes olyan hang, ami egy A-moll (vagy C-dur) skalaban van, vagyis barmelyik hangot jatszod innen, az nem lesz "hamis". Ebbol a kepbol tok jol latszik is hogy miert nem kell mindenaron egy-egy kijelolt dobozban gondolkodni. A fekete bogyok vannak, azok a hangok. Ha te lekorlatozod magad kepzeletben behuzott vonalakkal (pl. az 5. bund ele es a 8. moge, hogy megkapd az elso A-moll pentaton format), amit nem lepsz at, akkor tenyleg dobozba zarod magad

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Nem értem én még mindig ezt.
Ha az ötödik bundról elindítom a Position 1 dobozt, az A moll pentaton. Hangjai:
A, C, D, E, GHa ugyaninnen elindítom a Position 2 dobozt (E pattern), akkor az milyen skála lesz? Mivel A-ról indul, annak is A-moll pentatonnak kéne lenni, de itt a hangok már
A, B, C#, E, F# lesznek, ami eléggé eltér az előzőtől (nyilván, hisz más dobozt húzok rá). Akkor ez milyen skála?Azt nem értem, hogy az adott doboz forma csak abban a bizonyos pozícióban használható? Mert ha már adott dobozformát máshonnan indítok, akkor az egy másik skála lesz? De akkor mi határozza meg a skála milyenségét? A doboz formája?
Kurvára nem értem. MIért van egyáltalán 5 forma? Egy forma lenne, azt onnan indítom, ahonnan akarom, és mindig az alaphang határozza meg, hogy milyen fekvés.

Nem értem az összefüggést a doboz formák meg fekvések között.
Hs a G-ről elindítom az ötödik dobozformát, az milyen skála? És ha a negyediket? És ha a harmadikat?
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mint hozzanemerto amator, de legalabb korankelo amator, az en meglatasaim kovetkeznek, amit ne vegyel keszpenznek

1) igy van, a negyedik es otodik hang kozotti hangot is belejatszod, ennyi
2) szerintem nagyjabol igy tortent, valaki rajott hogy jol hangzik es hasznalta, a tobbiek meg utana, de hogy ez hol, mikor, ki altal tortent azt nem tudom
Dobozok:
barmelyiket hasznalhatod, csak mashol lesznek a hangok. Peldaul otodik bundrol inditott 'sima' A mollnal az E6 hur 5. bundjan lesz a root note, de ha feljebb hasznalod a skalat egy masik formaban, akkor a D hur 7. bundjan lesz, egy oktavval magasabban. Ha magasabban akarod jatszani a dalt/skalat, akkor feljebb levo skaladobozt hasznalsz, ha melyebb hangokat akarsz akkor lejjebb levot."Bármelyik alakot indíthatom a 9. bundról, mi dönti el, hogy melyik alak lesz?" - igen, alapvetoen az a kerdes hogy mi a 'root note', a tonika, alaphang, ki hogy hivja. Nalam peldaul tobbszor elofordult, foleg regebben hogy indottam egy C-dur skalat a masodik fekvesben (8. bund), aztan a vegen valahogy A moll lett belole
a hangok ugyanazok, csak a dinamikatol, attol fuggoen hogy hogyan jatszol, hol "pihensz meg", igazabol lehet mas.4) azert azt az 5 format nem nagy cucc megjegyezni. Az hogy milyen hangnemben vagy, egy szamon belul azert tobbnyire nem valtozik (azert vannak kivetelek), igy ha tudod hogy mondjuk F# mollban vagy, akkor nem kell tobbszaz forma/skala/stb kozul szazadmasodperc alatt valasztani, siman csak maradsz F# mollban es kesz.
Nekem ebben a temaban NAGYON sokat segitett hogy nem skaladobozokra meg formakra gorcsoltem, hanem az intervallumokat tanultam meg, igy amikor gyakorlaskent mondjuk A moll skalat jatszok, akkor siman csinalok olyat hogy ket egymas utan jatszott skalanal mas bundokat hasznalok (pl eloszor a sima A-moll diatonikus skalat, ahol a D huron csak ket hangot jatszok, aztan miutan visszafele visszaertem a kiinduloponthoz, onnan 3NPS modon csinalom a skalat, igy mashol lesz a vege).
Ha tudod hogy hol vannak az intervallumok, mondjuk a root note-hoz kepest hol talalod a tercet, kvintet, szeptimet, oktavot, akkor onnantol tokmindegy a 'doboz', csak azt kell tudnod hogy milyen hangnemben vagy (es melyik bundrol/hurrol indulsz), onnantol mar minden adja magat.5) igen, ha a sima elso A-moll format a 3. bundrol inditod, akkor az G-moll lesz. Azert kell ott masik "forma" mert ott mashol vannak az A-moll skala hangjai. Nezd meg hogy hol a root note. Probald meg ugy jatszani a masik fekveseket, hogy megkeresed hogy abban a fekvesben/skalaformaban hol van a root note, es onnan indulj, pl a berakott kepen a masodik sorban jatszd ugy az 1-5 bund kozotti "bogyokat", hogy az 5. bundrol (A) indulsz, es oda is ersz vissza, ugy szerintem erezni is fogod hogy ez az alaphang, ott van "vege".
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Zeneelméleti kérdéseim vannak.
1. Ez a skálat attól lesz blues skála, hogy a kék hangok pluszban bekerülnek, jelen esetben a D#. Az, hogy ettől miért lesz blues, nem tudom, de oké. Ha jól értem nem a D# a blues hang, nem attól blues-os, csak ebben a fekvésben, mert más fekvésben a kék hang más lesz, mindig a skála "flat 5th" hangja. Magyarul mi ez, a lapos ötös? :-D2. Ki találta ki, hogy ez lesz a blues skála? John Blues pengette a húrokat, véletlenül mellényúlt, lefogta a lapos ötöst, majd felkiáltott: de jól hangzik, és onnantól kezdve blues skálának hívták (a példa szándékosan ilyen)?
3. Oké, hogy van 5 pentaton doboz, ami mindig fix (az alakja). De mitől függ, hogy mikor melyiket kell használni? Vegyünk egy példát. Legyen mondjuk C# pentaton. Ez a 9. bundról indul. De oda rátehetem az összes dobozt, nem? Bármelyik alakot indíthatom a 9. bundról, mi dönti el, hogy melyik alak lesz?
4. Hogy tart valaki ennyi alakot, dobozt, skálát a fejében, és alkalmazza azonnal, amikor játszik? John Petrucci, amikor levág egy cikornyát, a 150 skála, doboz, alak, hangnem, myxolid, dór stb. közül a másodperc töredék része alatt dönt, és fogja le a hangokat? Nekem valahogy ez nem áll össze így.
5. Mitől A minor fekvés ez? Attól, hogy az első pozícióban A-ról indul a skála? Oké, de ha a 3. bundról indítom, már nem A-ról indul, vagy ha a nyolcadik bundról, akkor sem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Smiley
üzenetére
Köszi, hogy leírtad. Látszik, hogy tényleg egy kialakult rendszered van már, ami funkcionális, gyors, jól bevált. Próbálok ötleteket lopkodni belőle, bár ránézésre nekem eléggé bonyolult.

Nálam ez a követkzőképp néz ki.
A Sparkot vagy Katanát összekötöm USB-kimeneten keresztül a Mac-kel, elindítom a Garage-et. Youtube videóból leszedem a backing tracket mp3-ba, betallózom garázsba, odaülök a gitárral a gép elé, és megnyomom a piros felvevő gombot. Ha elbénázom, és ugye az esetek többségében így van, akkor leállít, felvett sáv kitöröl, majd felvétel indul újra.
Ha sikerült úgy fevelnni, ahogy szeretném, exportálás mp3-ba, és kész. Nincs OBS, plugin, filter, streaming, virtuál device, encoding quality, csak a piros felvétel gomb.
Csomó mindent tud még gondolom maga a szoftver, de nekem az vakfolt egyelőre.
-
Smiley
addikt
Megpróbáltam összeszedni, nemtudom mennyire lesz érthető.
Szóval nálam ez a setup:
HW:
- Hackintosh(just for fun, de bármi jó lehet az elmúlt 8 évből)
- Focusrite Scarlett 2i2 2nd gen
- Sony amp + 2db Polk ES15
- Sennheiser HD 598
- Logitech 920 WebcamSW:
- Logic
- BiasFX2
- Blackhole
- OBS
- XLDNálam a tanulás úgy megy, hogy kitalálom melyik számot akarom tanulni és nyitok neki egy Logic project-et. Ehhez előre elkészítettem már egy template-et, ahol minden meg van csinálva előre. Lényegében csak a zenét kell letölteni és a megfelelő formátumra alakítani(XLD)[mp3 nem támogatott]. Össze van kötve az OBS-el is, így baromi gyorsan és kényelmesen fel tudom venni magamnak azt amit éppen csinálok. Ezen kívül szoktam rögzíteni magában a Logic-ban is, eléggé érdemes visszahallgatni másnap. Ha úgy vesszük szinte ingyen van a tárhely, hát én ki is használom. Szintén nagyon kényelmes, hogy be tudom állítani a cycle-t az adott számnak arra a részére amit gyakorolok, és nem kell állandóan nyomkodni meg visszatekerni meg kézzel keresgetni gyakorlás közben. Plusz a cycle-on belül is tudsz megadni egy tetszőleges pontot ahonnan el tudod indítani anélkül, hogy ezt meg kellene szüntetni. Ezen kívül több Track is elő van készítve, így 1 kattintásnyira van a Clean Track, ahol tényleg nem fedi el semmilyen FX az esetleges hibáimat.
A Scarlett-re rá van kötve a gitár(Input 2), a füles meg a hangfalak pedig a dedikált kimenetekre. Ehhez az egészhez kell a Blackhole, nekem pont elég ehhez a felálláshoz a 2 input 2 output verzió. Audio Midi Setup-ban csináltam egy Aggregated Device-ot amit elneveztem Streaming-re és ebbe beledobtam a Scarlett-et és a Blackhole-t.
A System Preferences-ben továbbra is a Scarlett az default output. A Logic-ban ezt a korábban létrehozott Streaming-et állítottam be az audio résznél.
A Logic-nál a project részén van az igazi trükk. Két kimenetre lett csinálva az egész a Blackhole segítségével. Így realtime lehet felvenni ahogy szórakozok. Tehát ha le van töltve már a dal akkor csak be kell dobni a Song Track-re, beállítani a BPM-et és ütemre igazítani, aztán kiválasztani, hogy melyik gitár preset akarom használni. Ugye a tanulás első fázisa zene nélkül, metronómra a clean sound-dal, ezt szintén be lehet állítani, hogy a metronóm ne hallatszódjon a felvételen.
A Logic screenshot-on látszik, hogy a Track-ek be és kimenetei is a Bus-okat használják, és így jutnak ki a 2db kimenetre. Itt lehetne direktbe is küldeni az Track-et a kimenetekre, viszont így van egy plusz lehetőség finomítani a jelszinteken esetleg közös FX-eket használni stb. A Stereo Out a fizikai kártya a Output 3-4 pedig a Blackhole, ugye ez látszik a Audio Midi Setup képen, hogy miért is a 3-4 csatorna. Az OBS pedig pofon egyszerű, csak hozzá van adva az Input Capture-nek a Blackhole és már lehet is rögzíteni.
Annyi, hogy én itt beállítottam a HW gyorsítást az encode-hoz meg a minőséget olyanra ami nekem már tetszik és persze a kimeneti formátum-ot.
Szerintem eléggé megéri videóra is rögzíteni és visszanézni, esetleg összehasonlítani a végeredményt az tanulós YouTube videókkal ahol az tudnak is gitározni. Nálam a Logic 0-24 fut, csak le van némítva a Master amikor nem használom. Ha van időm felkapom a gitárt és mehet a rock&roll. Igazaból egyszer kellett csak összerakni, és azóta tényleg csak használni kell.Ezzel jön egy ilyen járulékos extra is, hogy ez ebben a felállásban innentől simán streamelhető akár a Twitch-re vagy csak egy sima Zoom-os meeting-re.
Remélem tudtam ezzel a szemlélettel egy kicsit segíteni.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Oke, akkor elkezdem ahogy a szabadidom engedi.

-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megpróbáltam, sajnos a kosárban már 12 ezer eurót ír ki. Most jött frissítés a Reverb appra, ilyen jó kis hibát sikerült belefejleszteni

-
Goose-T
veterán
Reverben elég komoly akció van. Ki veszi észre a hibát?

-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Na, kicsit zenéljünk is.
Egyelőre itt tartok, nyers felvétel, GarageBand-ben rögzítve.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem van egy focusrite hangkártya amibe bedugom a gitárkábelt, elindítom a mentett reaper projektet és pengethetek is.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha gondoljatok, irhatok majd egy szosszenetet, hogy Mac-en mit es hogyan kell csinalni ahhoz, hogy kenyelmesen lehessen zenelni rajta. Az biztos, hogy kell hozza egy szemlelet, ahogy minden kreativ software-hez. Nekem se volt teljesen tiszta az elejen de egesz jo leirasok vannak, hogyan erdemes zenelni Mac-en. A DAW-ot pedig nem csak arra lehet hasznalni, hogy felvegyel valamit, ennel sokkal tobb dologra lehet hasznalni. Nalam nagyon sokban segiti a gyakorlas/tanulas fazisat a jol beallitott Logic.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Most képzeld el azt a szituációt, hogy valami miatt nem működik az erősítőt, bedugoda gitárt, és nem szól. Pedig tegnap még szólt.
Volt már ilyen a történelemben.
Egyébként ez a Bias winen is fura, az audiobeállításokban kb minden más ampszimmel ellentétben nem lehet elindítani az audiodriver saját beállításait, csak a Bias buta be-kimenetállítgatási lehetősége van . Ebből viszont én nem azt a következtetést vonom le, hogy az ampszimezés szar, hanem azt, hogy ezentúl sem fogom a Biast használni.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Na, ismét kaptam egy inputot arra vonatkozóan, hogy számomra szimpatikusabb a bedugom valamibe a jacket és zenélek, mint a kábelhegyek között ülök a gép előtt, ami mellett még van egy "DAC, DAW, PA, IR" kutyafasza, 65 kábel, és próbálom összemókolni valahogy, hogy azt halljam, amit szeretnék.
Bias FX 2 -
*Katanával, egyszerre hallom a Katana csatornáját és a szimulált hangot
* Sparkkal - zavaró látencia van, szintén megvan a dupla hang
* Behringer dobozba dugva elméletileg működik, de mind a Katanán mind a Sparkon furán szól.Sokkal jobb, ha a Spark/Katana saját emulált dolgait használom Bias nélkül.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na ezért utálom a pc-n gitározzunk témát, mert ilyenekkel kell bíbelődni.
Dehát a MAC az nem pc és azon minden egyből jól működik.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nincs katanam, de ott van elcseszve tutira, ilyenkor ez nem mas mint egy sima hangkartya, legalabbis szerintem.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez most valami standalone vagy vst plugint raksz valami daw-ba?
Youtubeon hirtelen ezt a logicos képet találtam:
Ha DAW-ban nézed nincs valami hasonló felületed?
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Van joga hozzaferni az audio bemenethez?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Persze, Sparkkal is megy a Garage.
Update:
A Katana ha kimeneti eszköznek van kiválasztva Garage-ben, akkor nem játssza le azt, amit rögzítettem.
Ha a Mac rendszer beállításában kimenetnek választom a Katanát, és elindítok egy YT videót, azt sem szól róla. Szóval úgy tűnik, hogy kimenetként az nem funkcionál nekem.
A Spark viszont lejátssza, amit Garage-ben rögzítek, szóval az működik kimenetként.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
BTS biztos nem futott, midik szerintem mindegy.
Garage Band-ben mukodik a Katana Input? -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Screenshotot most nem tudok csinalni, annyi hogy nalam az input Mono, a channel meg 3, mast nem allitgattam.
Este tudok 'elesben' screenshotolni -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
bigrob
üzenetére
Tudok screent küldeni, de nem hiszem, hogy segít.

Gondolom a Katanán a gitárt ilyenkor is a line in-be kell dugni, nem valami más csatiba. A jobb alsó sarokban a hangerő fölött kéne egy zöld sávnak rohangálnia, ahogy pengetek, ha érzékelné a gitárt. De semmi.
Mondjuk az lenne segítség, ha doki betenné ide a screent, neki mi hogy van állítva.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
MAC-hez hülye vagyok, de windowson szívtam azzal, hogy reaperben rá kellett nyomni egy S betűre meg a Recordra és úgy hallottam vissza azt a sávot.
Ha létezik valami anydesk vagy bármi amivel teamviewer szerűen rá lehet windowsról kapcsolódni megnézem ha gondolod, vagy dobj több képernyőképet hátha kiszúrjuk. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Input 3/4 legyen, ha outputra a sajat hangszorot rakod, ugy sem mukodik?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
A katanát ezerszer használtam már usbn összekötve, biztos nem az a gond, hogy milyen operációs rendszer van fent.
Bármit változtatok 1-2-re a 3-4-et, mono, sztereo, midi input bepipa, kipipa, nem megy. A test hang átjön, de azt hallom, amire a katana van állítva, nem azt, amire a bias.Na ezért utálom a pc-n gitározzunk témát, mert ilyenekkel kell bíbelődni.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hat, tudom ez nem vigasztal, de nalam megy...
1-es es 2-es input a feldolgozott a Katanabol, 3 es 4 a natur.
Melyik MacOS van fent? Sonomanal mar megkerdezi minden radugott eszkoznel hogy engeded-e, addig nem mukodik. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Egyelőre én szívok a BIAS-szel, se a Katanával, se a Spark-kal nem tudom összehozni. USB-n összekötöm a MacBook-kal, a settingsben kiválasztom a bemenetet és kimenetet is a dobozra, de semmi. A kimeneti teszt jelet kiküldi a program, az meg is szólal, de nem érzékeli a gitárt, mert a beépített hangoló meg se moccan.
Eddig bármit állítottam az audió menüben, nem ment.
-
Smiley
addikt
válasz
chaosmonger
üzenetére
Nah ezt nem tudtam. En valami akcio kereten vettem
meg evekkel ezelott ilyen $100 korul. Ehhez tartozik nekem valami pedal szimulator is, megmondom oszinten ezt meg nem hasznaltam. Volt egy erdekes huzasuk, de kicsit fellazadtak a userek es 2 nap alatt visszavontak azt a hulyeseget. Ezt leszamitva szerintem egy nagyon felhasznalobarat egyszeruen kezelheto software… -
chaosmonger
tag
válasz
Smiley
üzenetére
Na ja, ha az elit verzió van meg. Engem pont az bosszantott, hogy a standard verzióval szinte semmit nem lehet letölteni, mert a cloud 99%-ában olyan presetek vannak amiben van pro vagy elit verzióba tartozó rész, így elérhetetlen.
Ezért (is) jó a Spark, a Go-t megvettem annyiért mint a Bias standard, és az fullos, nincsenek korlátok, ráadásul a hardver is járt hozzá.
De most nézem még a 40-et is annyiért vettem amennyi a Bias pro verzió, pedig ott már elég komoly a hardver is. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Mondjuk ezt én sem értem, hogy nem rohadt mindegy, hogy mekkora? 1 giga manapság nudli, tényleg egy EULA annyi lassan.
Egy játék már 100+ giga PS5-re és Xboxra is.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
chaosmonger
üzenetére
Pont mint a ReValver 4 (erősítő+effektek+cab, sőt még a gitár típust is emulálja) annak mégis belefért 250MB-ba a telepítője
persze mindegy, de azért ezt sokkoló volt látni.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Most neztem egy videot rola, egy Ibanez grigrin tolja a srac es kozben szimulal egy Gibson valami 59 reissuet, marha jol szol. Kicsit disszonans nezni, mert egesz mas hangzast hallasz, mint amit varnal a latottak alapjan.
-
consono
nagyúr
válasz
chaosmonger
üzenetére
JAja, és meglepően sok amp meg effekt van a standardban is, meg is lepődtem.
-
consono
nagyúr
Hehehehe, Ola is megöregedett
Kellene az a gitár, nagyon. -
arnyekxxx
veterán
basszus 1GB, ebbe egy komplett oprendszert beleintegráltak vagy mi a fene ennyi egy ampszimben?
-
marcusa
addikt
válasz
chaosmonger
üzenetére
Ennyiért én se tudtam ott hagyni, de amúgy mi ez?

-
consono
nagyúr
válasz
chaosmonger
üzenetére
Köszi az infót, én is be húztam!
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Eleg jo cucc, nekem az elite verzio van meg.
-
doc
nagyúr
válasz
chaosmonger
üzenetére
És tényleg, koszi mindkettőtöknek

-
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem csak a Spark tulajoknak szerintem, hanem bárkinek. Kuponkód: FREEYOURMUSIC
(Én meg azt hittem annó milyen jó vásárt csináltam 40 euróért.)
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Bias FX-2 standard verzió egy napig ingyenes, akinek van Sparkja.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
benedekco
üzenetére
Én nem vagyok tisztában vele úgy sem, hogy használom a leírást.
Annyi minden opció van, low cut, hight cut, franc se tudja, mi mit eredményez, és leginkább azt nem, hogy ahhoz, hogy amit hallani szeretnék, mit kell állítani.
Egy sima graphic EQ-n nem igazodom el, találomra húzogatom a csúszkát, aminek az eredménye az, hogy el is baszom általában.
Most próbálok ilyen agyhalottaknak szóló leírásokat találni az alapoktól kezdve, hogy mi az, hogy mély, közepes meg magas tartomány. Valahonnan innen kéne elindulnom, hogy ha valaha is kicsit tudatosabban akarnám kezelni ezt a millió opciót meg gombot.
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Pedig de. Egy 20-30 éve mikró hullámú sütőt használó egyén is lehet, hogy nincs tisztában alapvető funkciókkal mert nem olvasta el soha a leírást. (megtörtént eset és banális dologról volt szó, de mivel én olvastam a leírást ezért hiába néztek hülyének volt bizonyítékom, aztán már nem néztek annyira hülyének utána)
Én azon ritka esetekbe tartozom aki még a fotógépe részletes leírását is végig olvassa, remélve hogy talál valami trükköt, vagy dolgot amire eddig nem jöttem rá magamtól. Általában találok is. A Headrushom leírását is végig böngésztem alaposan.Hidd el, hogy nagyon sokan nem tudnak dolgokat helyesen használni és tanulnak újat minden nap, még akkor is ha öregek a szakmában. Erre nagyon jó példa a MetalZone esete. Sok nagy öregnek sincs fingja róla, hogy az FX loop-ba kellene kötni a torzítót nem a bemenet elé közvetlen. Nem baj ez, csak nem feltétlen vonhatsz le következtetést abból, hogy Kis Pista 30 éve tolja úgyhogy ő aztán biztosan tudja.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf
üzenetére
Ez teljesen azon múlik ki mit szokott meg, biztos vagyok benne, hogy Angus Youngot meg lehetne viccelni ha leteszel elé egy multit, hogy tekerjen ki magának egy jó hangzást. De aki pedálokon nőtt fel annak sem triviális, hogy egy modellezős multi az mit és hogyan csinál, azt meg főleg nem biztos hogy tudja, hogy rá kell keresni egy eldugott almenüben, a kimeneti mód átkapcsolására mert tök más hangot küld ki attól függően, hogy us vagy uk nyitott kombóra, fejládára vagy vonalra van állítva.
-
FockeWulf
tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Én ezt pont fordítva látom, aki már nem full kezdő, az azért tisztába van a saját cuccai kezelhetőségével, lehetőségeivel. Legyen az multi vagy analóg pedál, vagy erősítő. Persze mindig lehet tanulni, de pl egy 15-20-30 éve zenélgető, mondhatni profi gitáros nem hinném hogy nem tudná a multiját vagy a pedáljait helyesen használni.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf
üzenetére
A legtöbb eszköz használati módjával érdemes tisztába lenni ha használja az ember mert különben jöhetnek a meglepetések és a deszarulszól dolog. És ehhez nem kell multi, klasszikus eset a boss metálzóna, amit a juzerek 99.9%-a betolt az elősitő bemenetére ahogy azt szokás a torzítókkal és szarul szólt, aztán kiderült, hogy preampként érdemes használni, egyből a végfokba kötve és onnantól meg a valahovotlegjobbtorzítóeverré vált.
-
FockeWulf
tag
válasz
benedekco
üzenetére
Ez a preszet váltás ennyire bonya dolog lenne?
Nem tudom pontosan mi volt állítgatva a mooeren, sosem volt multim, nem is nagyon vágyom rá , nekem kb egy féle hangzás kell, ami jó
De ugyanígy hallottam már pl Boss GT100-at egy marshall valvestate fej-ládán, az is igencsak jól szólt, persze lehet csak azért mert nem volt rajta ez-az bekapcsolva amiket írtok, én duduk vagyok ezekhez, csak hallom melyik szól jól, melyik nem
-
válasz
FockeWulf
üzenetére
Persze. De nem azt hallod amik kellene, vagy egyszerűen csak ki volt kapcsolva a modellezés a mooer-ben.
Nekem is a headrush gigboard rajta van a studiókon meg a kombón is. Van két fő preset, amiknek két változata van, az egyikben van láda+erősítő szim a másikon nincs. Kombón az szól ami nincs, studiókon meg az amin van. Ezért volna egyszerűbb egy nagy FRFR, mert akkor leszakítaná a fejed, cserébe nem kellene baszódni a preset váltással. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
neked ott van a multi a katanába beépítve
-
lacibattya
csendes tag
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Pontosan, egy gitárcuccra rákötve kb semmit nem lehet megtudni egy modellezős cuccról mert vagy bekapcsolva maradnak a modellezések és akkor nyilván szar lesz az egész a duplázódás miatt, vagy kikapcsolja őket akkor viszont semmi nem derül ki az erősítő és cabmodellezésről, max az lehet kideríteni, hogy a hardver TS jobb mint a modellezett TS
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf
üzenetére
ha nem a juzermanuál átnyálazásával kezdte akkor szinte biztos, hogy nem volt átállítva, magától szerintem senkinek az eszébe sem jut keresgéli ezt a lehetőséget, és eléggé el van dugva.
Másrészt ha erősítővel használta akkor gondolom nem az erősítőszimulációkat kapcsolta be hanem a pedálszimulációkat. Abból én csak a metálzónát néztem benne, az cabsimmel tök jól szólt PA-n.
Na mindegy, ugyis azt vesz amit akar, de azért az biztos, hogy az ampplug nem szól jobban egy fülessel mint ez a kis pedál. Viszont egyszerűbb és hordozhatóbb, ez tény.
-
Goose-T
veterán
Elkezdődött a Harley Benton 25%-os akció második felvonása!
-
FockeWulf
tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Persze, nem próbáltuk végig az összes effektet az összes amppal, de amiket én hallottam az kevésbé tetszett, egyszerűen sokkal jobban szólt a kombó e vox nélkül. Hogy hogyan volt a kimenet állítva arról fogalmam sincs, egy pedálboardba hasznàlta a csóka, de nem egy kezdő gitáros, valószínű jól kötötte össze a kombóval.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf
üzenetére
Ez azért nem tűnik egy túl mély tesztelésnek. Már ott el lehetett rontani, ha a kimenet nem volt átállítva a default line kimenetről kombóhoz valóra.
#53710AndyN84
Ha van egy rendes hificuccotok akkor egy multi arra rákötve simán lenyom egy kis gitárerősítőt, a kombó az nem valami varászszó, csak annyit jelent, hogy erősítővel összeépített hangszóró egy dobozban. Van belőle jó is meg szar is. Több a szar mint a jó. Az az előnye, hogy csak be kell kapcsolni és szól hangosan. A drágább jobban, az olcsóbb szarabbul. -
AndyN84
csendes újonc
Halmozni túlságosan dolgokat nem szeretnék. Azt hiszem mégis elég lesz 1drb amplug a kezdő időszakra, aztán jöhet a kombó. Ha jól értem kombót helyettesítendő a multieffekt, persze saját hangfalakkal, annak a még jobban lebutított formája az amplug.
Mondjuk van otthon egy stanmore hangfalunk, illetve egy ütősebb Denon erősítő+Jamo hangfal szettel. Ezeket is valahogy gondolom össze lehetne valahogy gitárral hozni, de nem egy kombó minőség lesz úgy sem.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Nem tudom mennyi neki rá a keret 46ért van már Moorer GE150
-
FockeWulf
tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Tényleg nem okoskodás, de én azt mondom hogy csak ezt a Voxot ne! Volt egy ismerősömnek, egy darabig használta, de csak a hongoló miatt, mint hangolópedált. Kérdeztem ez ennyire szar? Válasz helyett megszólaltatta....hát tényleg nem nagyon való másra mint hangolópedálnak. Persze...használható, meg ízlések...én inkább egy mezei kombót ajánlanék ez helyett.
-
arnyekxxx
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Arch Linux
- Túra és kirándulás topic
- Milyen házat vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- T14 Gen3 27% 14" FHD+ IPS i5-1235U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Asztali PC , R5 8400F , RX 5700 XT , 16GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 - XMP - 99 hó garancia
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
- Apple iPhone 11 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A System Preferences-ben továbbra is a Scarlett az default output. A Logic-ban ezt a korábban létrehozott Streaming-et állítottam be az audio résznél.

Annyi, hogy én itt beállítottam a HW gyorsítást az encode-hoz meg a minőséget olyanra ami nekem már tetszik és persze a kimeneti formátum-ot.

Engedélyeztem most, próbálom úgy.