Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ctrl+Alt~Del

őstag

Zeneelméleti kérdéseim vannak. ;]

1. Ez a skálat attól lesz blues skála, hogy a kék hangok pluszban bekerülnek, jelen esetben a D#. Az, hogy ettől miért lesz blues, nem tudom, de oké. Ha jól értem nem a D# a blues hang, nem attól blues-os, csak ebben a fekvésben, mert más fekvésben a kék hang más lesz, mindig a skála "flat 5th" hangja. Magyarul mi ez, a lapos ötös? :-D

2. Ki találta ki, hogy ez lesz a blues skála? John Blues pengette a húrokat, véletlenül mellényúlt, lefogta a lapos ötöst, majd felkiáltott: de jól hangzik, és onnantól kezdve blues skálának hívták (a példa szándékosan ilyen)?

3. Oké, hogy van 5 pentaton doboz, ami mindig fix (az alakja). De mitől függ, hogy mikor melyiket kell használni? Vegyünk egy példát. Legyen mondjuk C# pentaton. Ez a 9. bundról indul. De oda rátehetem az összes dobozt, nem? Bármelyik alakot indíthatom a 9. bundról, mi dönti el, hogy melyik alak lesz?

4. Hogy tart valaki ennyi alakot, dobozt, skálát a fejében, és alkalmazza azonnal, amikor játszik? John Petrucci, amikor levág egy cikornyát, a 150 skála, doboz, alak, hangnem, myxolid, dór stb. közül a másodperc töredék része alatt dönt, és fogja le a hangokat? Nekem valahogy ez nem áll össze így.

5. Mitől A minor fekvés ez? Attól, hogy az első pozícióban A-ról indul a skála? Oké, de ha a 3. bundról indítom, már nem A-ról indul, vagy ha a nyolcadik bundról, akkor sem.

Új hozzászólás Aktív témák