Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fotók, videók mobillal
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
*néz
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Kicsit túltekerték az árát, X-széria. Nem sokkal többért vettem a Pro szériás dzsákómat.
Amúgy nem rész ki rosszul, ha Diablo-fan lennék, még kéne is.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nekem ugye nem két gitárom van, de én mindegyikkel így vagyok. Nem tudnám egyiket se nyugodt szívvel a kedvencemnek mondani. Amikor kezembe veszem, egyből van rajta, amit szeretek, az érzés, érzet, asszociáció, komfort, akármi.
Bármilyen fura, én mind a 10 gitáromat használom, mikor mihez van kedvem. Van, hogy egy témára jobb a másik, vagy a harmadik, vagy ugyanaz a téma jobban megy egyiken, másikon. De mindegyikben látom a szépet, a szerethetőt.
Biztos azért van, mert nem tudok gitározni.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Na, elolvastam KK Downing könyvét is. Jó volt, kifejezetten tetszett, érdekes volt az ő szemszögéből olvasni a történetet Halford könyve után.
Ezzel a lendülettel ma meg is vettem a jegyet a Judas Priest koncertre szeptemberre. Nagy elvárásaim nincsenek, néhány klasszikusukat szívesen meghallgatom. Meg berendeltem 3 JP lemezt is.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Én nem azt bánom, hogy mennyivel több időm lett volna 30 évvel ezelőtt gitározni, hanem azt, hogy miért nem gitároztam akkor. Ha elkezdem ott, akár csak egy nyomi Squier straton, nem ott tartanék ma, mint ahol tartok, az biztos.
No de mit csináljak, ha 48 évig hidegen hagyott a gitározás?! Még amikor a koliban a fősulin a szobatársam elhozta a Squier stratját, és ott pengette meg énekelt hozzá, kérdezte is, hogy "Nem akarsz megtanulni gitározni, iszonyat jó dolog?!". Én meg mondtam neki, hogy engem kurvára hidegen hagy.
Bárcsak akkor lett volna valami láthatatlan erő, vagy lett volna ő nyomulósabb a témában, és vettem volna egy belépő szintű gitárt!
Hiába van most 10 gitárom, ezt már soha nem fogja tudni semmi visszaadni!
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Felőlem úgy éled az életed, ahogy akarod, én egyik gitáromat sem találtam, mindegyiket tudatosan vettem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Nulla osszefugges van a gitarok szama es a gyakorlasi hajlandosag kozt, az azert megvan, ugye?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Páran rossz nőt vettetek el, úgy látom. Az én párom kicsit se szól bele, mindig örül, ha új gitárt veszek, és látja, hogy örülök.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Szerintem itt ez senkit se kell h zavarjon..
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Egy rendesen beallitott gitar nem csorog a nut felett.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ha rendesen némítasz, nem kell dampener. :-D
Én sajnos nem tudok, bár nem is tuszkolok oda zoknit.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Mielőtt elmegyek egy boltba, mindig megérdeklődöm, hogy ténylegesen készleten van-e az adott termék. Ha az van kiírva, hogy beszállítói raktáron, megkérdezem, hány nap alatt ér az üzletbe.
Egy telefont megér, elkerülhető a felesleges utazgatás, és utána a felháborodás.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Miért nem veszel Fendert?
Használtan millió van belőle, japán, speckó, akármilyen is.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Nem tudományos, de saját tapasztalat, Thomann hétfőnként szokott árfolyamot frissíteni. Nagy csodát ne várjon azért senki, mondjuk egy 1000 eurós gitárnál 10 ezer forint különbség, szerintem lényegtelen.
Egyelőre annak örülök, hogy az MT-15, amit 230 ezer forintért vettem, az 352 most, és majd lesz belőle talán 3-4 hónap múlva. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Reméljük holnap a legjobbakat!
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Na én is vettem egy Valeton GP-50-et.
Az, hogy melyik szól jobban, ez, vagy a Spark, az hamar eldőlt.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
A gitározás még a kvintek esetében sem merül ki annyiban hogy lefogod 20 másodperc alatt.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Ezt a dobost ismeritek?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Erdemes kiserletezni, nem leragadni egy megoldasnal. Jo, hogy megvetted, engem mindig feldob, ha valamivel jobb hangminoseget lehet elerni. Most nalam is porosodni fog a Spark, ugy erzem.
A hordozhatosag es fejhallgato kombó miatt gondolkodom egy Valeton GP100-on valamikor. A Spark Neo-t meg szerintem el fogom adni. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A csillapító nem csillapít itt, csak védi az aktív hangfalat...
Amúgy ez azért jó setup így, mert full 15 watton használom, feltolom a master potit, az FM3-on meg leveszem az inputot. De még a Laney-n is le tudom venni a jelet, sőt a Captoron is tudom szabályozni.
Szóval úgy ki tudom tekerni a fejet, hogy se a szomszédok se én nem süketülök meg. És ugye állítólag nem mindegy, hogy a master 2-esen van, vagy hatoson-hetesen...
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Azt nem merem megtolni. AI azt mondta, hogy nem jó ötlet.
A Captor TRS Line Out szimmetrikus, line szintű jel, ami nem ugyanaz, mint a sima gitárszint
A Laney FRFR “guitar input” vagy line input néha nem képes megfelelően kezelni a szimmetrikus TRS jelet gitárszintűként, ezért a jel “eltűnik” vagy nagyon halk
Kábel típus
Ha sima TS / hangszerkábelbe dugod → TRS → TS átmenetnél a jel félreérthető (L/R short), nem garantált a hang -
Ctrl+Alt~Del
őstag
PRS pápa megküldte az ebédes dobozát. Szívtam vele egy órát, mire megszólalt.
A PRSMT15-speaker out - hangfalkábel - Captor input - Captor output - XLR-Laney Input: néma csend.
Tekertem gaint, volume-ot, master volume-ot, semmi. Nulla hang. Átnéztem a csatlakozásokat, kábeleket, semmi. Konzultáció AI val, aki szerint a gond, hogy a Laney input csak mikrofon szintű jelet kap, nem vonalit, ezért ez túl gyenge, és nem szólal meg. Valami mikrofonerősítőről zagyvált...
Aztán mondtam neki, hogy van egy FM3-am is. Azt mondta, az a legjobb, felejtsem el az XLR-t a Captor és Laney között, a Captor line outját toljam be hangszerkábelen az FM3 line in-be, majd a kimenő jelet tolja át a Laney inputjára, az már úgy jó lesz neki. Cab sim hangfalon ki, Captoron ki, FM3-ban egy preset készítés AMP nélkül, tetszőleges IR-rel, és már tolhatom is.
Így is lett.
Csak a csöves geccó, csak a csöves!

Hátrány: bonyolultabb, kell egy külön power soak hozzá, össze-vissza van kábelezve, ahelyett, hogy egy sima gitár cabbe bemenne az erősítő, és csókolom.
Előny: olyan jelutat csinálok, amilyet akarok, nem kell pedálozni fizikailag, itt egy egész arzenál!
Állat jól szól a fejecske, na.
Tanulság: akinek van helye, ne bonyolítsa, az FRFF cab másra való, mint a gitár cab. Megoldható, de ezzel jár, amit leírtam.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Szerintem ez a logika is sántít. Egyrészt biztosan nincs minden ikonikus zenésznek teléje, csakúgy, mint a kevésbé ikonikusnak, vagy a kanapé rockstarnak sincs. Nekem sincs.
De az szinte biztos, hogy aki gitározik, azoknak egynél több gitárja van, és egy helyen megfordulhat több fajta is, mint ahogy nekem is van 5 különböző típusú gitárom.
Ha megkérdezel néhány AI-motort, azt írják, hogy a tele népszerűsége az utóbbi években meredeken ível felfelé, még az LP pedig lefelé.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Általánosan tapasztalható? Hol? Hány helyen láttad? Három? Hat? Huszonkettő? Az már általánosnak nevezhető, extrapolálható az egész világra? A látható "valóság"-nak mindez egy szinte értékelhetetlenül kis szelete csupán.
Szerintem nagyon sokan szerethetik a tele-t, egy csomó emberről nem is tudunk, nem ismerjük, látjuk, halljuk őket, én nem kérdőjelezem meg, hogy az egy népszerű gitár. Nekem sose kéne, mert nem tetszik, ahogy kinéz.
Azt méricskélni, hogy most az népszerűbb-e, mint az LP, vagy a strat, vagy az Explorer, szerintem nincs értelme. Nyilván vannak olyan műfajok, ahol sokkal gyakoribb, mint egy superstrat.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Azért, mert az szól a legjobban a három közül. Szerintem ez nem is kérdés. A kommentelők meg azt írják, melyik hang tetszik nekik a legjobban. Nem pedig az, hogy mi a kedvenc gitárjuk, és abból mennyi van otthon.
Fura lenne, ha a strat lenne többségben, mert az szól a legszarabbul a három közül. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kérdés, mennyire reprezentatív (semennyire), amit látsz ebből. Nyilván egy telés videó alatt meg egy telés csoportban azt fogod látni, milyen sok a telés, csak épp nem veszed számításba azt az 1,456,278 másik gitáros videót és csoportot, ahol pont más gitárok vannak többségben.
Szóval ebből ilyen következtetést levonni szerintem felesleges.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Így van, pontosan az. Most baromi jó áron van Thomannon, 34% kedvezménnyel.
Egyelőre nem tervezek semmilyen pedált hozzá, mivel nem ez lesz az egyetlen eszköz, amivel gitározni tudok, nem kell, hogy minden hang is kijöjjön belőle.
Annak idején (értsd kb. 3 éve) még Megyónál láttam-hallottam, és baromi jó hangja volt, már akkor nagyon megtetszett. Nagyon tetszik a clean csatorna hangja.
Csőcserét én garantáltan nem csinálnék semmilyen eszközben, így ez nem szempont.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Én is nézem, én sem látom. AI kitartó.
Line Level Input ≠ Csak line jel!
↓
Line Level Input = "EZZEL a bemenettel line szintű JELEKET is kezel"
Példa: • Gitár pedálok = instrument level → Line Level Input • Modellek (FM3) = line level → Line Level Input
• Amp heads = speaker level → Line Level Input ✓
Miért írja így a Laney? Mert a modern FRFR inputok univerzálisak – egy bemenet kezeli az összes jelszintet (instrument, line, speaker). Ez a technológiai előrelépés!
A manual NEM mondja:❌ “Ne köss amp head Speaker Out-ját”❌ “Load box kell amp head-hez”❌ “Csak modellekhez használható”
A manual IGEN mondja:✅ “Amp heads” (INPUT leírás felsorolásában)✅ XLR/Jack Combi (Speaker kábel is jó)
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Egy lunchbox csöves erősítőt speaker outputon keresztül rá lehet kötni egy FRFR cab line in (xlr, jack)-jére?
Perplexity AI szerint igen, minden további gond nélkül, google AI szerint nem, mert kell hozzá power soak.Ez tipikus téves információ a Google AI-tól – rosszul érti a Laney LFR-112 működését, és veszélyesen félrevezet!
Mi a hiba a szövegben?
1. “Speaker output túl erős a Laney inputjának” → Hamis. A Laney LFR-112 inputja kifejezetten speaker/line-szintű jelet kezel a manuál szerint (XLR/Jack combo, +15dBu max input level), nem csak gyenge line jelet.
2. “Megsemmisíti a Laney elektronikáját” → Tévhit. Nincs visszacsatolás: a lunchbox Speaker Out-ja passzív 8 Ohm terhelést lát (mint egy guitar cab), a Laney saját végfoka hajtja a hangszórót.
Most akkor lehet vagy nem?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Redchucky
üzenetére
Ezt nem értem. Nekem mindig küldtek egy feladóvevényt, amit elvittem az átvételi pontra, leadtam a gitárt és kész.
"De lehet hogy nekem küldik vissza, akkor hívjam fel thomannt."
Ne gondolod, hogy ennek nincs realitása. Egyszer előfordult velem, hogy eljött a UPS futár egy csomagért - nem Thomann -, majd másnap kihozta nekem ugyanazt a gitárt. Nem viccelek.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
GalaHU
üzenetére
Ez igaz abban az esetben, ha nem sérült a termék. Nekem is volt több ilyen, és tök simán ment, no questions asked.
De ő most visszaküldött egy gitárt, ami sérülésmentesen érkezett meg, átvételkor nem jelezte, hogy sérülten kapta meg, majd másnap (két nap múlva) visszaküldte sérülten.
Szerintem természetes, hogy kérdezősködnek.
Amúgy nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, én minden egyes gitárvásárlásom esetén, amikor kibontom a gitárt, videofelvételt készítek a teljes folyamatról, hogy rögtön dokumentálni tudjam, ha valami nem oké.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Részben igaz, de ha mindig csak azt a tempót gyakorlod, ami komfortosan megy, és nem próbálod meg pusholni gyorsabbra, akkor sose fog menni szerintem. De az tény, hogy ha mondjuk nem megy csak 100-zal a 160 helyett, semmi értelme 160-ra tenni. De mondjuk 110-120-szal néha lehet próbálkozni.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Igen, nekem is az a természetesebb, de úgy talán nehezebb. Most elkezdtem próbálni az 1,2-vel, még szokatlan, de szerintem gyorsabban megy majd így.
Amúgy ha ezt valaki rendesen eljátssza, az így szól. Vagyis így kellene szólnia.
"Minden más csak szemét, amit elfú' a szél."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iPhone topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4404
- AKCIÓ! Gigabyte Gaming RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 Pro 6/128GB kék / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest