-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
válasz
benedekco #63560 üzenetére
Dehát lentebb azt írtad hogy nem temperált a gitár, azt hittem nem temperált nyakkal van szerelve. Ha hagyományos bundozású a gitárod nyaka akkor az viszont temperált, kiegyenlített hangrendszerben szól.
Bacy@ "A gitár bundok nélkül minden további nélkül lehet" lehet bundokkal is, pont ezt írtam az előző hsz-ba csak azoknak a bundjaik másak mint egy hagyományos gitárnak.
-
Goose-T
veterán
válasz
benedekco #62922 üzenetére
Írták valamelyik fb-poszt kommentjei között, hogy valószínűleg azért, mert a másik két taghoz képest kevés pénzt zsebelt csak be. Nekem az jutott eszembe, hogy amikor egyszer voltam Fejes hangszerboltjában a nyóckerben jópár éve, Sidi egyszerű eladóként dolgozott ott. Gondolom nem tetszett neki, hogy Lukács ugye a cégtulaj, aki bezsebeli a sok zsét, Fejes nagy hangszermogul, ő meg csak egy peon a bandában "minimálbéren".
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #62903 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy rosszul, csak nekem furcsa. Soha nem néztem, ő hogy játszik, most látom igazából talán másodjára egy videón. És szemet szúrt.
Furcsa szögben áll a keze, a pengető, minden. Olyan, mintha alulról felfelé dolgozna a keze. És mégis állat jól gitározik.
Az meg, hogy 30 éve is így tartotta, az LOL. 30 éve is akkor pont ugyanilyen furán tartotta.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
arnyekxxx
veterán
-
-
M@trixfan
addikt
válasz
benedekco #62691 üzenetére
Megnéztem Tomi videóját. Elismerem az innovációt és nagyon szimpatikus a családi közös fejlesztés. Mondjuk nem tett jót, hogy mennyire nincs képben semmivel Tomi a technológiából és ott abban a videóban nem volt jó igazán a sound. Puliusz Tibi bemutatója sokkal jobb a saját csatornájukon.
Mivel jómagam is mérnök-közgazdász családban nőttem fel, bár más területen, de tökéletesen tudom mennyi szellemi erőfeszítés van egy elektronikai szabadalomban és mit jelent 0-ról építeni terméket és vállalkozást. Szóval maximálisan tisztelem.
Ezzel a kitekintéssel együtt számomra kérdéses a termék, én nem vennék sajnos.
1. A gitárosok a karaktert keresik, vannak igazi bevált sztenderdek. Nem hiszem, hogy sokan akarnak Strato formával és érzettel Les Paul hangon szólni. Nem is fog úgy szólni, nem lesz olyan az érzet, egy rakat más dolog befolyásolja.
2. Az első pontból kiindulva nem véletlenül ragaszkodunk típusokhoz és szívesen váltunk közöttük kedvünkre. Itt van egy személyes kapcsolat a hangszerrel, ez szerves része a zenélésnek. Gitárosok a legnagyobb fanatikusok ezen a téren. Nekem is ott a fejemben, hogy a Superstrat mellé azért majd egy Les Paul is kéne, illetve majd valamilyen “ultra heavy” fix húrlábas gitár.
3. Külön plusz egy állítási “lehetőség” az erősítő/pedalboard/multifx variációihoz képest. Nem tudom. Értem én, hogy itt a gitár hangszedőinek a karakterisztikáját lehet hangolni analóg módon és elvileg nem kell menet közben állítani, de az ilyen beépített overdrive-októl fázom.
4. Az “OP-Amp” és az “overdrive” szóhasználatot együtt én nem nagyon erőltetném marketing szempontból. Én ebben nagyon sarkos vagyok, rögtön megütötte a fülemet negatív érzettel.
5. Annyira feljöttek minőségben és egyszerűségében a digitális cuccok, hogy konkrétan a Mooer-nek van olyan gitárja amiben benne van egy komplett multieffekt. Ránézésre egy teljesen normál gitár. Nem az én világom, de nem sokkal drágább az egész gitár mint ez a pickup szett.
6. Amúgy mint “Starto turbózó szett” nem rossz. Csak ugyebár olcsó gitárhoz drága, drága custom shop gitárt meg biztos nem szednék szét. Egyre durvább dolgokat tudnak sima bemenetről az effektek. Egyébként rögtön ott van a Roland GK rendszer mint konkurencia az összes MIDI funkcióval, húronkénti hangszedéssel, stb…
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, amúgy meg ki kellene próbálni. Magát az összefogást, családi fejlesztést nagyon elismerem.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Vegig nem neztem, csak beletekertem. Nem latom a kulonbseget a harom hangszedos stratom plusz rakuldom a sparkot, meg e kozott.
Ertem, hogy itt a dzsuzt a hangszedo elektronika adja, a kulonbseg annyi, hogy nem a spark dobozaban ul.
Nem en vagyok a legtapasztaltabb itt ugye, de ennek en sok ertelmet nem latom.
Elhangzik a videoban, hogy a harom hangszedo az fix, az egy dolgot tud. -
Goose-T
veterán
válasz
Tegnap is vótmá. Nem véletlenül nem terjednek el az ilyen első látásra kézenfekvőnek tűnő ötletek. Minden iparágnak megvan az ilyenje, pár évente előhozzák koncepcióként, mindenki hűzik meg házik rajta, aztán eltűnik az alábbi okok egyike miatt:
1. Igazából nincs is igény rá.
2. Annyira drága, hogy úgysem fizetné ki senki.
3. Van egy csomó hátulütője, amiről nem beszéltek a bemutatón.Szerk.: nagyon jó példa, legalább ötven éve kering az autóiparban ez az ötlet, de sosem került sorozatgyártásba. Ez a Bognar elektronika is hasonló, persze biztos lesz pár ember, aki megrendeli, de nagy összegben mernék arra fogadni, hogy nem gazdagodnak meg belőle.
-
benvolio
őstag
válasz
benedekco #62610 üzenetére
Nekem se váltásra van, hanem, hogy legyen egy ilyen is.
Régebben vettem egy Cort KX5 Fr-t mert nagyon megtetszett a formája fehér színben zebra hangszedőkkel. Vastag húrok voltak rajta nem volt kényelmes nekem, mindig halogattam a cseréjét, és mivel volt más gitárom is így feltettem a falra dísznek az egyik szobába mert olyan szép. Most, hogy vettem egy Spark Go-t rájöttem, hogy akkor ebbe a szobába is tudok prüntyögni ha rámjön, nem kell felmennem a "zene szobába". Így áthúroztam 9-42-re (én csak ezt szeretem) és hadba állítottam. Egész jó ez a gitár bár egy hídi hangszedőt cserélnék azért rajta, illetve jó a nyaka, de még ez se az amit keresek.
-
Goose-T
veterán
válasz
benedekco #62540 üzenetére
Azt is mondta, hogy minden jóérzésű ember így él. Meg valami olyat is, hogy aki társadalmilag érzéketlen, az csóró. Meg hogy lényegében mindenki félkegyelmű, aki nem így gondolkozik. Ja meg azt is, hogy rajta kívül itt senkit sem érdekel, hogy a nyolcévesek bányában dolgoznak, és ezért tart itt a világ.
A lényeg az, hogy nem csak azt mondta, hogy ő így él, hanem lényegében azt is, hogy mindenki félkegyelmű, aki nem. Lehet a szavakon lovagolni, a lovaglóknak azt tanácsolom, hogy másolják be egy tetszőleges AI-ba a kérdéses hozzászólásokat, és tegyék fel neki a kérdéseket, hogy valóban vannak-e ilyen állítások a szövegben. Az objektív lesz.
-
-
Ba cy lus
addikt
válasz
benedekco #62504 üzenetére
Hagyd már ezt a nullákban és egyesekben gondolkodást, miközben ti vagytok rá a legjobb példa.
Valószínűleg senkinek sincs teljes képe általában a kínai gyerekmunka körülményeiről, mert az újságírók szenzációra vadásznak, túloznak, és szélsőséges példákat emlegetnek, hogy nagyobbat szóljon. De ha valaki nem általánosítja az összes kínai gyerekmunkára, akkor az már 0-kban és 1-esekben gondolkodik, hát világos, nem?
A gyerekmunka oka a szegénység. Ha nincs gyerekmunka, nem lesz kisebb a szegénység, nem oldódik meg pikk-pakk minden, csak nagyobb lesz adott család nélkülözése. Hát ha az jobb, akkor ne támogassa, de ne mondja nekem senki, hogy körültekintő és érzékeny gondolkodásra vall, ha valaki ezt a nem mellékes következményt kihagyja a számításból.az ezer sebből vérző nyugati gondolkodás legnagyobb rakfenéje hogy nem dolgoztatják a gyerekeket napi 8 órában ezért lusták lesznek.
Ilyet ki írt?
-
X2N
őstag
válasz
benedekco #62494 üzenetére
Szerintem ezt mindeninek magának kell eldöntenie mi az ami neki belefér, én spórolok ahol tudok, nem fogok összevásárolgatni mindenféle gitárt/erősítőt/kütyüt a továbbiakban már, hanem inkább megtartom azt az 1-2-t ami van és csak akkor cserélem ha már nem javítható.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
benedekco #62475 üzenetére
Úgy látszik, nem ment át, miről van szó. Más kultúra, más szokások, másképp szocializálódott emberek. Azért, mert itt (majdnem)nyugaton sokan abba a tudatba ringatják magukat, hogy mi kulturálisan felsőbbrendűek vagyunk, ez még nincs így. Lehet egy afrikai törzsben boldogabb emberek vannak, miközben ott alap a gyerekmunka. Ne akarjuk már megmondani, hogy nekik milyen rossz az életük, mert számunkra idegen világ.
-
FockeWulf
tag
válasz
benedekco #62475 üzenetére
Én pl ezért nem használok semmilyen elektromos kütyüt, sem okos telefont, sem számítógépet, sem tv-t..sem semmit ami elektromos árammal működik, mert az előállításuk totálisan környezetszennyező, nem beszélve az akkumulátorokról (az elveszi az ivóvizünket is!). Na meg ezek nagyrésze a távol-keleten készül ahol gyerekekkel szereltetik össze. És akkor még nem beszéltünk az elektromos áramról aminek előállítása ezektől sokszorozottan környezetszennyezőbb.
-
X2N
őstag
válasz
benedekco #62384 üzenetére
Nem lesz semmilyen hatással a hangra. Ha megölné a hangot a humbuckereken se lehetne kvázi büntetlenül fedelet használni. Az alufólia ~60%-al rosszabb árnyékoló. Neten általános vélekedés az hogy az árnyékoló festék alig jobb vagy rosszabb mint az alufólia, nyak ott meg a vastagság és változik meg sokszor az elektronika sincs megfelelően leárnyékolva így nem sokat ér. Persze ha mér ennyire belemegyünk akkor minőségi gitárkábel(nem az 5-8eFt-os) meg olyan erősítő se árt ami kihúzott gitárkábellel maximális hangerőn teljesen zajtalan. Nekem van még rézfóliám ha kell 1-2 gitárt megtudok csinálni ha valakinek szüksége lenne ilyenre.
A Jackson amit csináltam ilyen lett.
-
Goose-T
veterán
válasz
benedekco #62362 üzenetére
Van értelme. Zanzásítva megnéztem a videót, a tremoló takarólemezét tök fölösleges befóliázni, ott nincs semmi, ami zajt tudna felvenni, hiszen minden le van földelve, ami abban az üregben van. Ráadásul ott hozzá sem kötötte a testhez, úgyhogy duplán értelmetlen volt.
Amúgy sokan mondták, hogy ugyanúgy zajos maradt, de igazából sokkal irányítottabb lett. Előtte mindegy volt, merre tartotta a gitárt, mindenhogy zajos volt, utána viszont már csak egy irányba tartva volt zajos. Ez azért van, mert a pickup kifelé néző része továbbra is tud zajt felvenni, de azzal nem lehet semmi kezdeni, mert ha ott is leárnyékolják, az már nagyon beleszól a húrok hangjába.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #62214 üzenetére
Fenéket rossz. Az se garancia, ha valamit az USA-ban gyártanak, ld. letört fadarab az elektronikai üregben Gibsonon, ami simán átmegy a QC-n.
Jó látni, hogy már faszakértők is vannak a topikban, lehet tanácsot kérni, hogy személyes tapasztalat alapján a honduraszi vagy a kubai mahagóninak nagyobb a sustain-je.
-
X2N
őstag
válasz
benedekco #62201 üzenetére
Vannak bajok szövegértés terén. Azt írtam hogy rosszabb az hogy eladták a Marshallt a kínaiaknak mint hogy Indonéziában is gyártanak már Fendert is, az hogy eddig ott gyártottak Squiert csak a puszta véletlen műve, majd megy a gyártás Kínába, a Bullet már most is ott van gyártva.
-
Goose-T
veterán
válasz
benedekco #62197 üzenetére
Nem minden Cor-Tek, ami indonéz. Ha jól tudom, már a World Musical Instrumentsnek is van gyára Indonéziában, és szerintem az gyártja a PRS-eket. Meg valószínűleg az FMIC cuccait is. Vagy legalábbis egy részét. A Pro szériás Jacksonom például nem úgy néz ki, mint amit a Cor-Teknél gyártottak. A EVH Wolfgang Standardom viszont igen.
-
cucka
addikt
válasz
benedekco #62197 üzenetére
Preckót néztem, abból van fehér, fekete, sunburst és barna, azért ettől a színválasztéktól nem emelkedett meg a pulzusom. (Bár az a barna nem rossz).
Önmagában a kerámia pickuppal semmi gond nincs, de itt jól láthatóan olcsósítás volt a cél. Tökre megértem, hogy egy squier affinity-nél spórolni kell, ezért kerámia pickupot és indian laurel fogólapot használnak.
De ezek a hangszerek a 300 ezer forintot karcolják. Ennyi pénzért nekem ne spóroljanak már 1 dollárt a pickupon meg 2 dollárt a fogólapon. -
cucka
addikt
válasz
benedekco #62163 üzenetére
Preckót néztem igazából. Béna színek, kerámia mágneses pickupok, indian laurel fogólap, de még a koptató is az az olcsó hatású fehér színű, amit a budget hangszerekre raknak.
Ránézésre ez egy squier, csak fender logót raktak rá és majdnem 2x annyiba kerül.
Én valahogy nem kívántam rá. -
Goose-T
veterán
válasz
benedekco #62163 üzenetére
A Fender eredetileg nem a minőségről szólt, hanem az elérhető árról. Semmi baj az indonéz gyártással, sőt, egységnyi pénzért biztos jobb minőséget tudnak előállítani, mint Mexikóban.Van egy indonéz Jacksonom és egy EVH-m (mindkettő Fender brand), és nagyon jó cuccok. A Jackson Pro Soloistom simán pariban van a japán Ibanezemmel.
Sőt, tovább megyek: nemzetközi EVH-s Facebook csoportban is az mostanában a közvélekedés, hogy az indonéz EVH Standard jobb minőségű, mint a mexikói Special. Mexikói EVH-m még nem volt, de mexikói Fenderek már voltak nálam, egyiktől sem voltam különösebben elájulva.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #61368 üzenetére
Szerintem ha valaki bazmegezik a másikra, meg olyanokat ír, hogy "ugatsz mint egy bulldog", az joggal kap egy virtuális pofont, és megérdemelten küldik el kicsit gondolkodni, hogy próbáljon meg kulturáltabban fórumozgatni.
Furcsa, hogy neki mindenki inkompetens, csak ő maga nem az semmiben. -
Ba cy lus
addikt
válasz
benedekco #61329 üzenetére
Neked tényleg nem megy a szövegértelmezés.
Igen, a profi gitáros ezt mondta, hogy ő erről megmondja, érdemes-e ezzel foglalkozni, de az ugye egy külön dolog, hogy ebből valaki mit fogad meg: abbahagyja, elgondolkodtatja a gyakorlása módszereiről, vagy le se szarja "mit ért ő hozzá" alapon. Egyébként elárulom, meghallgatás sem volt.soft reset:
Értem én, hogy k*rva nagy az egód a semmire, de ne akard jobban tudni, hogy volt ez a sztori.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
benedekco #61312 üzenetére
Szerintem meg értelmezni kellene, miről volt szó. Nem arról, hogy akkor rögtön hagyja abba, hanem arról, hogy leszarja egy profi - nem feltétlenül rosszindulatból mondott - véleményét. Még ha nem is mond építő jellegű kritikát, szerintem ilyenkor az a kellően alázatos hozzáállás, hogy az embert keményebb és jobb munkára sarkallja, nem pedig teljesen hidegen hagyja. Hivatásos akar lenni vagy sem az ember, azért gyakorol, hogy jobb legyen.
-
X2N
őstag
válasz
benedekco #61287 üzenetére
Nocsak valaki lekoppintotta bringa gyors kioldóját.
Az ötlet amúgy jó, sajnos sehol nincs leírva mekkora nyomatékra kell ezeket a csavarokat húzni... Én meg most épp felső nyerget reszelek egy klasszikus gitáron. Nem csináltam ilyet még sose, mégis teljesen jó lett, csak egy fűrészlap és körömreszelő kellett a művelethez, már nem magasak a húrok 1. bundnál, holnap a húrlábból fogok még leszedni, de előbb kell vennem húrt mert az is cserés lesz már.
-
válasz
benedekco #61265 üzenetére
Semmit nem von le, csak árnyalja a képet. 1970-ben (és pláne korábban) az Egyesült Királyságban sem volt könnyű USA gyártmányú gitárhoz jutni (még a hadikölcsönt törlesztették, nem volt keret ilyen luxuscikkek importjára). Akkoriban nem is volt hasonló színvonalú alternatíva máshonnan. Ezért volt szép gesztus, hogy Clapton hozott pár hangszert a haverjainak is. A japán, utána koreai, kínai stb gyártás későbbi történet.
Másrészt a "gyári állapot" nem volt elég jó neki. Simán szétkapott három Stratot és a számára legjobb részekből összerakott magának egyet. Szerintem ha akkoriban lett volna jó hangú "alis" pickup, simán beleteszi. Mert magának rakta össze, a saját kezére, fülére szabva.
Régen minden jobb volt - ha minden összejött, talán. De a rengeteg kézi művelet miatt nagy volt a minőségi szórás is. Másrészt a Fender és a Gibson mellett nem nagyon volt versenyképes alternatíva.
Pláne itt, a vasfüggöny rossz oldalán. Ha egymás mellé tesz valaki egy mostani Fendert és Harley Benton, vagy egy akkori Fendert és egy NDK-s stratot a TRIÁL-ból.... Idehaza pláne nem volt minden jobb régen. -
X2N
őstag
válasz
benedekco #61208 üzenetére
Aprópénz ez a fentanil bizniszhez képest ami miatt már több mint 70ezren meghaltak USA-ban.
"Their total retail price, had they been genuine, would have been $18 million, they said. "
Ha az eredeti árral számolnánk, ezek viszont érhetnek darabonként ~250USD-t ami 750000 USD...na most akinek egy ilyen gitárra van csak pénze az hol fog ennek 10X-esébe kerülő gibsont venni?
Trump meg fog mindent brutálisan adóztatni ami nem belső piacról származik...érdekes lesz. -
X2N
őstag
válasz
benedekco #61039 üzenetére
Ne haragudj de ha te felteszel a videót arról hogy egy 2,5millió forintos Les Paul-ban nekiállsz komplett elektronikát meg hangszedőt cserélni akkor mégis milyen reakcióra számítasz a nagy átlagtól?
A nagy átlagnak ez bőven a műemlék károkozás kategória egy ilyen gitárnál bármit is nekiállni módosítani(attól függetlenül hogy ez hangszer ide vagy oda)....Ezek a videók semmi másra nem jók csak triggereled vele a népet, ez volt a cél, amit sikerült is elérni. A helyébe a következő héten majd arról csinálnák videót hogy miért adom el a a gitárt és veszek helyette egy Fender vagy Heritage-t....
vagy valami hasonló clickbait cím.
A másik kedvenc idiótám a youtubról. A büdös nagy semmiről tud készíteni 15-20 perces videókat...
-
Smiley
addikt
válasz
benedekco #60266 üzenetére
Szerintem volt már szó erről itt. De bedobom a linket akkor:
https://ml-sound-lab.com/products/amped-roots
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #60058 üzenetére
Egyelőre tuti nem, így is több a gitár, mint amit tudok. :-D
A HB a csajomnál van, így amikor ott vagyok nála, akkor unplugged tudok petyegni vele. Arra pont jó.
Most nincs olyan gityó, ami nagyon érdekelne, ha majd lesz, akkor lehet megfontolom, de akkor tényleg az egyiknek mennie kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- DELL T40 EMC Szerver
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest