Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Megérkezett Európába a Soundcore Space 2 fejhallgató
- Hivatalos a OnePlus Watch 4
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Mobil flották
- iOS alkalmazások
- Microsoft Rewards
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
Boss GX-100 does Pink Floyd - full show !
Leírásban van megvásárolható preset is. -
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Alkatrész szintű állíthatóságot/szimulációt szeretnék, mindenbe.
Múltkor találtam már ilyen vsti-t.A komponensszintű modellezés már rég nem újdonság. Csak kell hozzá a teljesítmény.
Ezt csinálja a Fractal is. Ezért olyan jók, és tudnak ennyi paramétert szimulálni, van ott know-how meg több évtizedes R&D.A legtöbben hybid optimalizált megoldásokat alkalmaznak mert gyenge hardvert használnak, így kénytelenek azt használni.
Érdemes kifaggatni a chatgpt-t milyen fajta metódusok vannak és ezek hogy működnek, mi az előnye/hátránya, esetleg hogy lehetne lefejleszteni egy ilyen gitárerősítő vsti-t, vannak egyébként ingyenes egyszerűbb open source gitárerősítő vsti-k is githubon, chatgpt még a kódot is segít kielemezni.
A régi legyegyszerűbb gitár vsti-k még Waveshapinget, Black-box modellezést használtak, ez mérés alapú, convolution és Machine Learning / Neural modeling-a kemperrel jött be, itt is vna több féle, a Circuit szimulációk meg a SPICE modelleket használják úgy tudom. A machine learning biztos sokat fog abban pl hogy még részletesebb spice modelleket csinálhassanak az alkatrészekről, így részletesebbek lesznek a modellek is.
A végfok+hangszóró impedancia+tápegység sag szimuláció biztos biztos sokat fog számítani a jövőben a Stadiumnál. Ezt szerintem már most lehet hallani. Csak így lehet igazán szimulálni egy erősítő viselkedését. Az a helyzet hogy szólnak már annyira jól a sima Helix modellek is hogy az átlag gitárosnak elég, mert csak annyit hall belőle agyon torzítva.
-
X2N
őstag
Mezzofortéban rengeteg Gibson LP van lehet menni próbálgatni. Én ledöbbentem mennyi volt most náluk.
Az új Ibanez Alpha is van, 7 húros. -
X2N
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem tudom nem volt nálam billentyűzet hogy bedugjam az usb-be.
Meg hát nem is PC-n szerkesztettem. Látod hogy nincs rajta ilyen gomb.
Nekem az is vicces volt hogy dedikáltan rátettek 3db!! gombot meg egy nagy potmétert bal oldalt, csak azért hogy külön-külön kiválaszthasd a 3db gombal hogy te most a Jack/XLR/fejhallgató kimenetet szeretnéd állítani a potméterrel. Megmosolyogtam ezt a megoldást. Főleg ha belegondolok hogy virtuális mixer is van a készüléken belül. Amire már nem jöttem rá hogy kellene használni, de van.
A Mooer GE300-nál erre volt 3db!! dedikált potméter...
-
X2N
őstag
Nagyon kellett volna(lehet hogy van, nem tudom) egy ilyen PC-s dedikált undo/redo gomb, ha valamit elcseszek rögtön vissza csinálhassam(esetleg A/B-be lehessen összehasonlítani), egyszer pl. a teljes Wet-Dry-Wet patch-et véletlenül letöröltem, csinálhattam újra.
Ha elmentek kipróbálni még benne lesz a patch meg lehet hallgatni
User patchek közt lesz első helyen valami stadium rock néven. -
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
1.5 órát tekergettem, fejhallgatóval, összeraktam benne egy fullos wet-dry-wet riget 2 erősítővel(SLO, JCM800), 3 pitch shifterrel, 2 digiech whammy pedállal az erősítők előtt, plusz kipróbáltam a Plexit, Hiwatt DR103-erősítőket, gyorsan elment az idő.
Arra voltam elsősorban kíváncsi hogy DSP-be mennyivel erősebb mint egy átlag 100-200eFt-os multieffekt amiből nekem már volt több is:
-NUX MG-30
-Mooer GE300
-Hotone Ampero 2 Stomp
-Boss GX-10(ez is kipipálva! Low latency king, nevetséges UI-al
)1,5 óránál sokkal több idő kellene hogy kiismerjem teljesen a Helix Stadium-ot. Egy korai FW volt rajta értelemszerűen mert előttem bontották ki, HangszerPlázában. Sima Helixet sem próbáltam eddig(csak egy HX Stomp-ot, a Stadium után, a boltban mert az is volt) Van mindkét verzió, a pedálos is, a kisebb pedál nélküli Stadium-ot próbáltam, lehet menni, ha valakit érdekel az hogy mit tud egy komolyabb multieffekt, máshol nincs, tudom mert körbejártam az összes budapesti boltot, és csak itt volt nagyobb Boss, Line6, Headrush multieffekt.
1. kezelés, kinézet
Ezt elég jól eltaláltak, egyszerű a kezelése(nem nyitottam soha ki egy manualt, ott használtam először, adott az eladó egy nagyobb lapot amin össze voltak foglalva a fő funkciók, ezek mind egyértelműek voltak(nincs rajta sok gomb ami összezavarna, az érintőképernyő meg intuitív, annak minden hátrányával), kinézetre elég prémium a készülék, potmétergombok is, érzetre is, egy hibába futottam csak bele, a kijelző alatti potmétergombok túl közel vannak az alatta található kapacitív lábkapcsolóknak, miközben állítottam a potmétereket többször is sikerült belefutnom abba hogy véletlenül hozzáértem, ilyenkor átkapcsolja a láncban egy másik blokkra a szerkesztést(automatikusan routolja kis a modulokat a lábkapcsolókra közben pakolod a láncba), ezt meg kell oldaniuk(legalább a felső sort ideiglenesen tiltsa le, amikor érzékeli hogy állítom a potmétert, így ez elkerülhető hogy beleszerkesztek másba amibe nem szeretnék). Ha engem kérdeztek több gomb még mehetett volna rá.2. hang
Szubjektív. Nekem tetszett, de ennek van bőven hátránya is. Bővebben:
Agoura amp modellezés mit is tud elvileg(ami a marketing anyagban van):(Kilistáztatom Chatgpt-vel a funkciókat, mert nem másolható a line6 oldaláról(learn about Agoura modelling részt tessék megnézni akit érdekel, ugyanez le van írva))
1. Komponens-szintű modellezés
Nem csak a teljes erősítőt “mint egészet” modellezi, hanem:
csövek működése (plate/grid viselkedés) trafók (kimenőtrafó interakciók) teljes áramkör részenként
👉 Emiatt sokkal pontosabb a hang és a reakció-Ezeket eddig is csinálta minden modellező, persze az újabbakban már jobbak a csövek modelljei(ezt hívhatták régebben talán HD modelleknek is, most ennek egy még részletesebb modellje került már bele). Kimenőtrafó interakciókat nem tudom, szerintem ezt eddig nem modellezték komolyabban, ez bonyolult a hangszóró miatt is. Viszont ez az állítás így ahogy van egy ordas nagy kamu, mert nem a teljes erősítőt modellezték eddig hanem csak a tényleges jelutat, jelformáló részt, későbbiekben kiderül miért...
2. Valódi végerősítő–láda- interakció
Az egyik nagy ugrás:
méri a láda impedanciáját a végfok ehhez igazodik
👉 ugyanaz történik, mint egy igazi amp + cab párosnál
Illetve a végfok és annak a tápegysége is egy "blokon" belül van modellezve-Ezek szerint eddig ilyen nem volt a régi Helixben.
3. Gain stage-ek közti impedancia
Minden erősítőfokozat közti kapcsolat számolva van:
torzítás karaktere dinamika “feel”
👉 ez az, amitől nem “digitálisnak” érződik-Ezt szerintem már előtte is csinálták, kellett volna szimulálni
4. Realisztikus sag & power supply tápfesz esés (sag) ripple viselkedés együtt számolva a végfokkal
👉 nem csak hang, hanem “érzet” is változik pengetésnél-Ezt eddig szerintem nem modellezték, komolyabban biztos nem(teljesítmény igény miatt), most már realisztikusan modellezik elvileg a tápegység működését is, ami az erősítő igen fontos része volt eddig is.
5. Fejlettebb tone stack számítás dupla pontosságú EQ modellezés komplex Marshall / Fender tone stack-ek pontosabbak
👉 jobban reagál a potik tekerésére-Ez egyértelmű nem kell magyarázni. Ez is fontos.
Sajnos semmi sincs ingyen. Ezek az új Agoura modellek legalább 30-40%-al több DSP-t kérnek a részletesebb modell miatt. Így hiába lett erősebb papíron a készülék, ez szerintem nem lesz észrevehető.
Végre hallottam jó Plexi/Hiwatt DR103 modellezést. Nem az volt az első reakcióm hogy behúztam a láncba és elszörnyedtem hogy mi ez. Kipróbáltam utána gyorsan a sima Helix-et is, szerintem az lesz a következő multieffekt amit veszek, egy Helix LT.
A problémám mégis az:
-Nem jobb annyival hangban mint a Helix. Az egy 10+ éves már bevált rendszer, itt meg még a bugokat keresgélik, sok értelmét nem látom az early adopterkedésnek-drága a versenytársakhoz képest, és ehhez képest kevés erősítő, 300+ erősítő van Axe FX-ben, helló 2026 van eddig nem volt idő több erősítőt lemodellezni??
-ha jól vettem ki akkor 4 jelutat tud egyszerre futtatni(4 bemenettel), ezeken belül lehet több párhuzamos effektet is futtatni, nem nem feltétlenül csak kettőt, de akkor kicsit átláthatatlan(káosz) lesz a lánc:
El kellene már itt is jutni egy normális mátrix routoláshoz amit a Fractal-ban van ezer éve, sokkal átláthatóbb:
-4 erősítő egyszerre már kellene, ez ciki 2026-ban a Fractal-nál is, hogy csak 2-t lehet egyszerre, miközben az olcsóbb QC-ben ilyeneket lehet:
Számomra egyértelmű hogy a Fractal inkább a stúdiós vonalban erős a rengeteg lehetőség miatt, míg a QC élőre a 4 jelút/erősítő és ak önyebb kezelhetőség miatt.
A Stadium viszont valahol a kettő között van, mert már ez is túl sok mindent tud, viszont élőre meg már nem jó ezt állítani. Érintőképernyővel élőben szívni, na azt nem kívánom senkinek, húzgálni a láncban a dolgokat, tekerni a potmétereket, majd közben véletlenül átkonfigurálod a fél láncot, mert átkapcsoltál másik blokkra![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én szvsz sokkal jobban szeretem azt ha nincs ennyire agyon egyszerűsítve egy ilyen eszköz, hanem ahogy kell telepakolják gombokkal, helló vetta II:

De a Kemper is hasonló szellemben készült:
Ezek az igazán jól használható dolgok élőben, sok gomb, logikus elrendezés, nem az érintőképernyő amit tapicskolni kell. De mutathatnák akár szintetizátort is:
-
X2N
őstag
Próbáltam ma Line6 Helix Stadium-ot
-
X2N
őstag
Ez is megérkezett:

Szerintem túl közel vannak egymáshoz a potmétergombok, nem csak itt, hanem úgy általánosságban az összes Synergy modulnál, nem kényelmes állítani. -
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Jó gitár az elég tág fogalom, rosszul fogalmaztam, arra gondoltam elsősorban hogy sok olcsóbb gitár helyett, lehet érdemesebb már akkor az 1-3 olcsóbb mellé már egy olyat is venni ami tud is olyat ami egy pl. egy olcsóbb nem, mondjuk van rajta origi Floyd Rose, Evertune-híd, Piezos a hídja, sustainer, esetleg tényleg ritka mint mondjuk egy Razorback, stb. amiket jellemzően nem a belépő kategóriában fogsz megtalálni, de nem is kell feltétlenül használnod mindig, de pont ezért "komolyabb" gitárnak számít, már ha látod azt hogy használod is majd hosszútávon.
-
X2N
őstag
-
X2N
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Petruccinál nem láttam.
Bár ez jobb gitár ilyen szempontból. -
X2N
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Sima tépőzár is bőven jó. 800Ft métere Obiban.
-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Nem tudom, máshogy vagyok szocializálva, vártam már 3-4 hónapot is erősítőre, 1hónapot hangszedőre nemrég. Ha bármit kell venni én mindig heteket szoktam várni hogy megérkezzen, mert amit kinézek az általában már annyira réteg cucc.
Nekem az is megfelelne ha a boltoknak tized akkora készlete lenne, de az olyan is lenne. El vagyunk kényeztetve. Thomann/Muziker/Kytary által biztos. Baromi jó dolog ma gitárosnak lenni.
String dampenernek meg jó egy vastagabb zokni ha felvenni kell, de van szivacsom is, legyártom. -
X2N
őstag
válasz
Bobrooney
üzenetére
PRS-el,(ha azt mondaná az eladó hogy ez a gitár 250eFt én elhittem volna, annyit megér...
) értem mért lett ez a kombó anno a 70-es években akkora sláger, de 2026-van. Stereoban viszonyleg kevés gitáros hallott még igazi jól megcsinált chorus hangot. De ezt ma már nehéz eladni szerintem(nekem meg főleg aki sűrűn használ chorust), bármelyik true stereo chorus plugin csípőből hozza ezt a hangzást ha kikötöd egy stereo végfokra 2db normális ládával, vagy stúdió hangfalakra. A torzított csatornája a JC120-nak sokat nem ér. A tiszta csati szépem szól, de ez ma már magában kevés, és ha megnézed az árát, nagyon drága. Persze én nem vagyok jazz gitáros így lehet kevésbé tudom "értékelni". Ha hasonló tiszta, gyorsan induló hang kellene megtudom oldani, még csővel is. Biztos vannak még nüansznyi eltérések a spec hangszórója miatt mert az sem celestion, ezt hosszabb hallgatás/használat után lehetne eldönteni hogy milyen EV mellett nem hiszem hogy labdába rúg.A synergy modulokat is csak azért próbáltam ki mert felmerült hogy én ezt fej nélkül is tudom simán használni, találtam hozzá hátlapi csatlakozót, így nem kellene hozzá semmit vennem mert építenék hozzá saját racket amibe 4db modul belemenne. Visszafejteni meg nem nagy kaland hogy az a pár érintkező a csatlakozón micsoda

-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Előfordulhat hogy azt se tudják hogy van-e a boltban fizikailag az, aminek ott kellene lennie.

Megtörtént eset pár héttel ezelőtt, lementem a Stageshopba Synergy modulokat próbálgatni, mondták hogy menjek vissza 2 nap múlva mert a fej amibe a modulokat be lehet tenni, nincs itt, a stúdióban van, és csak csütörtökön tudom fent a stúdióban kipróbálni, ok, semmi gond akkor kipróbálok mást, körbemenetem, kipróbáltam a Roland JC120 Jazz Chorus kombót, körbenéztem, jé ott van a 20W-os Synergy fej a sarokban, úgyhogy szóltam is nekik hogy itt van megtaláltam, akkor szeretném próbálni a Dumple, SLO, Fryette, modulokat.
-
X2N
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
A Jumbo Music-ban(Borárosnál) forgalmaznak egyébként Sire gitárokat, kérdezz rá van-e náluk most.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ezt a made in indonesia nyárfa Fendert én is kipróbáltam múltkor Mezzoforte-ben, tetszett.
consono-Mért jobb az ha usában készült? Majdnem 1 millió Forint és még csak nem is nitrolakkozott, azért ennyi pénzért már lehet nitrolakkos gitárokat is venni. Mi számít usában készültnek? Mert ezek sem 100%-ban usában készültek, azért van csak Corona, California feltüntetve a fejen. Az új törvények miatt már nem írhatják rá amit régen(made in USA) mert nem 100%-ban minden alkatrésze készült ott.

-
X2N
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Nem, teljesen jók ezek a Tesla hangszedők. Az évek alatt egyre jobb hangszedők kerültek ezekbe a gitárokba, már az 1-2 évvel régebbi Roswell-ek is teljesen vállalhatóak voltak.
Van több érdekesebb szín is:
-fegyvermetál kék
-olívazöld~16 féle színben kapható, a többi szín inkább a klasszikus Fender színvilágot követi
-
X2N
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Valami ilyesmi spec-et keresel?
Harley Benton ST-Modern Plus HSS DRM
Kiváló gitárokat lehet venni már ennyi pénzért is, teljesen felesleges ennek a többszörösét rákölteni csak hogy Fender felirat legyen rajta, ezt se kell feltétlenül elvinni hangszerészhez. HSS hangszedő elrendezés jó választás, nagyon sokoldalú. -
X2N
őstag
válasz
LeadZeppelin
üzenetére
Esetleg az FGN-t érdemes még megnézned. De azok kicsit drágábbak.
A zajtalan hangszedők hangzás szempontjából nem feltétlen jelentenek előnyt.
Miért kell a Compound radius/acél bund?
Ilyen áron csak a Hills/Harley Benton gitároknál találhatóak meg ezek. -
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Van, ott az Affinity/Sonic vonal is. Csak be kell jelölni a keresőbe hogy HSS-t szeretne. Persze ha a Fender felirat kell akkor szélesebbre kell nyitni azt a pénztárcát.
Ha első útja úgyis egy hangszerészhez vezetne, mindegy mit választ, a hangszerész úgyis kategóriákkal jobban beállítja.Moleman-Én se írnám le rögtön a Larry Carlton/Marcus Miller/Sire gitárokat. Bár ha ragaszkodunk a klasszik Fender formákhoz akkor azt kell venni.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"s ha lehet olcsóbban" szövegértéssel gondok vannak?
LeadZeppelin-Squier CV vonal.
Squier CV 70s Strat HSS MN BLK
Squier CV 70s Strat HSS LRL WAL
Squier CV 70s Strat HT HSS LRL OWT
Squier CV 70S STRAT HT HSS LRL MOC
Squier FSR CV 60s Strat HSS LR IBM -
X2N
őstag
válasz
btraven
üzenetére
Elég rossz az a kapcsolás amit megépített, kellene bele még pár dolog, már csak azért is hogy stabilabban működjön. Lebeg a rács a bemeneten, végfokcsőnél a katódellenállást bypassolni kellene kondival, azzal nagyobb lenne az erősítés. Csatolókondik feleslegesen nagyok, meg lehetne valami visszacsatolás is a végfokban már csak a stabilitás miatt is.
-
X2N
őstag
-
X2N
őstag
válasz
Tibizzz
üzenetére
A Big Muff pedál pluginjuk elég jó azt próbáltam, ingyenes. A Rack Delay szintén.
A 808-asukat használom az slo elé, bevált.
Én ezeket terveztem megvenni:
-Modifire LA 90s
-Bulldog
Esetleg ezt:
-Mach VI -
X2N
őstag
válasz
Tibizzz
üzenetére
Ha Gilmour hangzás kell akkor Big Muffs-Hiwatt DR103-MXR 113 Rack Delay-Fane hangszórós láda. Meg sok kompresszor.
Ez az alapja, hogy ebből mit tud majd neked a vas kihozni az más más kérdés, szerintem nem sokat. Ezek már olyan hangzások amiket csak az igazival lehet igazán utánozni, nem sok jó DR103 modellt hallottam eddig multieffekteknél(egyet se), pedig volt pár.
Delay-nél a wet jelre lehet bátran hi-pass filtert használni(400-700Hz) a 90Hz-kevés. -
X2N
őstag
válasz
kutyek
üzenetére
Meg az se mindegy min nézed, a deprez mutatós mérőn(ezen a relatív hangosság jobban látszik):
vagy a digiten(ezen meg a peak-ek):
(felvételnél)
Az lenne az igazi ha ezeket be lehetne illeszteni a multieffektben a láncba mint mérő és úgy gain stagelni.
Szerencsére DAW-ban ilyen megkötések nincsenek.
DAW-ba gitározok egy ideje így ezeket próbálgatom.Simán lehet hogy eltérnek az egyes erősítő modellek, a ToneX-ben mind különbözik. Egy rémálom.
NAM-profilok hogy tetszenek? Találtál jót?
-
X2N
őstag
Ezek a primitív IR-ek amúgy se dinamikus IR-ek mint a komolyabb pluginoknál.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A ládánál én nem szoktam soha hangerőt emelni, nem is tudni gondolom pontosan hogy pre/post volume fader. 50% általában, az pont jó. Erősítőnél betekerem arra amire az igazit is tekerném, a Mastert ilyen ~50%-ra, gaint tetszés szerint. A volume-al meg visszaveszem a jelet ha kell, ami az IR-be menne.
Multieffektnél érdemes sorba felépíteni a láncot egyenként úgy az elejétől kezdve hogy a jelszint maximum az első sárga ledig villanjon fel a VU meteren miközben erőteljesen pengeted a gitárt.
Elég eltérő szokott lenni a bemeneti érzékenység is, erre figyelni kell, NUX MG-30-nál majdnem a minimumra kellett tekerni hogy azt a hangzást kapjam a 800-assal amit nagyjából az igazival is kapnák. Az EMG-vel már a határon volt így is ott a vonalszint jobb.
Nem lesz soha életszerű. Ez digitális, nem lehet túlvezérelni, konzervatívabban kell a jelszinteket állítani. -
X2N
őstag
válasz
GalaHU
üzenetére
Ja elfelejtettem belinkelni tegnap:

Úgy látom az Ibanezek kb nem jó, de nem a tragédia kategóriában vannak.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nagyon beváltak most az Ibanezek. Az RGA32-esem most E Standerd-ben van, ezt használom még Drop D-re is, erre majd megy a 9-42-es helyett a 9-46 hybrid ernie ball szet, a másik Ibanez RGR321EX- a mindenes, 10-52-es vastagabb szettel(ehhez már reszelni kellett a nyerget, Eb-ben is használom(itt már nagyon feszes a húr, metallicás riffelésre ennél jobb nem is kell)/D standard/Drop-C#/Crop-C hangolásokat is bőven jól tudja(C standardben már nem játszom, elég ezeknek a drop-os változata), itt van ~normál húrfeszesség, igazi mindenes lett, maradni fog, pedig ezt akartam eladni, a Kínai Chibson SG helyett. Így lehet 6 hangolást 2 gitárral lefedni, gyakorlatilag a B standard bariton gitárhangon kívül minden is megvan oldva.
Az RGA32-be bekerült egy 59'(felezhető is PRS módon)/P-Rails Seymour Duncan hangszedő szett amivel single coil/P90/humbucker hang is simán kihozható és ezek mixelve is, így nem kell strato, se P90 hangszedős gitár. A másik gitárban meg a szokásos EMG81/60, klasszik szett van, tried and proven...
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Persze, nagyon jó az is benne.
Sok gitáros csak a Crunch csatornát boostolja és azt hallod élőben meg a lemezeken is, a Lead csatornát nem is használják.
Az a legjobb az SLO-ban, a tiszta csatorna gyárilag nem elég tiszta, a lead-meg túl sok gain, plusz mai szemmel már lehetne jobb is, modernebb. -
X2N
őstag
Recreating the Mick Mars/Mötley Crüe guitar tone with the Friedman JOSE
Elég jól szól
Few studios in the world have contributed as much to the sonic imprint of music culture as Los Angeles’ Sunset Sound Studio.
T-RackS Sunset Sound Studio Reverb lets you step inside Sunset Sound studios, capturing the sonic mojo of each one of these echo chambers, live rooms, booths, plates and springs, as well as the unique vibe of their custom consoles and classic mic collection.
It’s the closest thing to tracking your session in this hall-of-fame studio itself.
Over 200 Gold records have been recorded at Sunset Sound,[2] including hit albums for Elton John, Led Zeppelin, Van Halen, Toto, parts of Prince's Purple Rain, the Rolling Stones' Exile on Main St., Neil Young's After the Gold Rush, the Beach Boys' Pet Sounds, Linda Ronstadt's Don't Cry Now, parts of Guns N' Roses' Chinese Democracy and Janis Joplin's posthumously-released Pearl. In addition, the Doors recorded their first two albums, The Doors and Strange Days, at the studio.[3] Idina Menzel recorded her vocal track for the song "Let It Go" for Disney Animation's 2013 film Frozen at the studio.[4][5]
-
X2N
őstag
Itt egy nagyon komolyan megépített 2x120-as végfok Kruse-tól.
-
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
Újabb példa arra hogy lehet bárkinek 1.7-2millás SLO-ja, 20 gitárja, de be is kellene állítani rendesen hogy megszólaljon, meg magába hi-gian-re nem az igazi, sose volt az.
Felvételi láncról meg nem tudni semmit.Line 6 Proxy tesztelve, nem lett túl jó NULL teszten.
-
X2N
őstag
Gitárerősítőknél rendszerint csak problémát okoz az egyszerű gitárosoknak ha van több ilyen szofisztikáltabb potméter ami interaktál is egymással(Presence/Depth/NFB állítás mert ezek hangerőtőtől függően máshogy fognak szólni, máshova is érdemes állítani) ahogy a tipikus tonestacknél is interaktívak a potméterek(itt ki lehet próbálni), nem beszélve a Gain állításról aminél treble bleed kondi miatt máshogy enged át magas frekvenciát, potméter állástól függően.
+1 Az se mindegy hogy van-e egyáltalán negatív visszacsatolás(Dual Rectifier-nél pl. nincs a hi-gain módban), globális visszacsatolás van a fázisfordítóra(ahogy a tipikus Marshalll/Fender/Soldano SLO-nál van), vagy lokális visszacsatolás található(VHT/Fryette).
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Egyszerű a kérdés, mert csak 1db! master potmétert tekergetünk, viszont a válasz bonyolult
Lehetnek erősítők ahol van Presence/Depth(vagy Resonance állítás ahogy szeretik még feltüntetni)/NFB állítás ami a végfokra van csak kihatással.Ezt is erősítője válogatja mert vissza lehet osztani annyira a jelet a végfok előtt hogy ne hajthassa az előfok torzításba a végfokot még teljesen feltekerve se, plusz meg lehet úgy tervezni a fázisfordítót is(nem csak a long tailed pair kapcsolás létezik, és ez is beállítható máshogy, biasolható máshogy egy fázisfordító is), hogy jobban/kevésbé hajtsa meg a végfokcsöveket(Trainwreck Express-ben pl. ez ki is van használva és ott koppon mennek a végfokcsövek), más lesz az erősítés a végfokcsőnél ha 350/600V-ot kap a végfokcső(így azok könnyebben kihajthatóak alacsonyabb feszültséggel, nem véletlenül van 600V a Laney PA60-as erősítőben, ott nem volt annyira kívánatos a torzítás, és nagy teljesítmény volt a cél, így ennyi az anód fesz), számít a negatív visszacsatolás is hogy van megcsinálva, az erősítő dinamikája(gyorsabb/lassabb hangindulás) és frekvenciamenete miatt(flat/v shape-pl. Marshall 9100/9200 végfoknál A/B kapcsolóval ezt lehet váltani).
A végfokcsőre jutó jelet is növelheted/csökkentheted a grid stopper ellenállások változtatásával(szintén Trainwreck Express), és a végfokcső, kimenőtrafó impedancia illesztésénél is van annyi mozgástered hogy le lehet minimálisra csökkenteni/növelni a torzítást a megfelelő load impedancia megválasztásával, az ideális impedancia ~3600 ohm körül van 6L6GC esetében, és ez eltér minden csőnél:

Számít továbbá az is hogy katód vagy fix biasos a végfok, az üzemosztály(A/AB), trióda/pentóda módban van-e használva, illetve hogy milyen csövet használnak benne(trióda/pentóda/sugártetróda), és hogy ebből mennyi: 1-2-4-6-8db van az erősítőben, mennyire van telítődve a kimenőtrafó(magnetic saturation), vagy használsz-e ultra-lineár transzformátort(KT77 pl. direkt ultra lineár használatra van tervezve, ki is emelik a datasheet-ben)
A Hifisták valamiért imádják a direkt fűtéses 300B csövet(nagyon közvetlen, „élő” hang kiváló mikrodinamika és részletezettség, sokak szerint „3D-s tér”, természetes középtartomány), de a legtöbb ma gyártott cső az közvetett (indirekt) fűtésű ahogy ezek is:
EL84,6V6,6L6,6L6GB,6L6GC,5881,EL34,KT66,KT77,KT88,KT90,KT120,KT150,6550Végfokcsövekből is van van "pár féle", ezek ma mind gyártásban vannak amit itt felsoroltam, így kapásból ennyi jutott eszembe a végfokokkal kapcsolatban.
Ownhammer IR pakk leírásában van egy trükk amivel lehet emulálni azt ahogy egy csöves végfok frekvenciamet változását a hangerő függvényében:
This library’s captures were driven by a mostly neutral tube power amplifier. While the overall frequency response is largely even like that of a solid state reference amplifier, the common tube amp deviation traits are present that both liven and thicken up the sound slightly. As such they are ideal as-is with accurate modeling platforms and tube amps sent to dummy load + line out devices. For platforms that need the little extra scoop of modestly configured guitar tube amp driven files, this is
quickly and easily accomplished by implementing the following simple post processing adjustment:
SOUNDING LIKE GUITAR TUBE AMP DRIVEN IR’S
As aforementioned, the IR’s in this library were driven with tonally neutral tube based power amplification. There is a very quick, simple step that can be applied to replicate the sound of IR’s that were instead driven by a guitar tube power amp with the Presence and Depth set to 0, which results in
a mid scoop.
To simulate this sound, following the cabinet IR loader add an EQ with a parametric bell curve set to -3dB at 400 Hz. Adjust the Q/bandwidth to roughly where the edges of the curve start to make the initial cut around 100 Hz on the low side and 2 kHz on the high side. If necessary, adjust the Q/bandwidth to taste from here to best suit your sound source and tonal preference.-3dB 400Hz-nél ~0.7-es Q-val a kulcs, ki lehet ezt is próbálni.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A Behringer DI boxon kettő is van, ezen semmi extra nincs:

Úgy lett volna logikus ha 4cable method-al bekötöd az FM3-at az erősítőbe, és a vonalszintű jelet már az FM3-ból küldöd a Laney-be.
Az erősítőre meg dobsz egy 1000Ft-os ellenállást ami beterhel a végfoknak hangszórót szimulálva, mivel jó esetben a soros loop amúgy se megy a végfok ha a loopot használod... -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megint a kitekerés

Hányszor kell még leírnom ezt itt?Hi-gain erősítőn nem a végfok fog torzítani. Ezért írtam hogy elég ha a loopot használod. A végfok ellenne úgy is, nem kapna jelet, de load kell rá ami a hangfalat kiváltja, ez lehet ellenállás is. Hi-gain erősítőket mint ez is, nem szokás kitekerni mert úgy nem szól jól.
Így csak ki van hajtva a végfok a semmire, és fűtöd vele feleslegesen a captort.
Tévedések vannak, a captor nem hangfalvédelem, az egy reactive load box. El kell olvasni a kézikönyvét, biztos leírják benne mi is az...nem chatgpt-nek kell hinni.
-
X2N
őstag
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Mert kisebb nem volt ebből az erősítőből, és ezen van minden funkció ami a kisebben nincs(pl. csatornánként EQ) mert nem fért fel?
100W-ból könnyebb csinálni 50/25W-ot ha kell mint 15W-ból 100-at. Tiszta hangra kell a headroom élőben is, egy 15W-os fejjel ezt nem fogod megcsinálni.
Metálra meg alap a 100-as fej. Persze racionálisabb lenne az 50-es ej, de akik ilyen erősítőket vesznek nem kompromisszumokat akarnak. -
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Eleve nem értem a vergődést, amikor 2db 500Ft-os ellenállás loaddal és az FX Send-et használva ki lehetett volna küldeni a jelet a Laney FRFR ládára.
Goose-T-Hagyd, még nincs felkészülve arra ládára. Eleve utána kellene nézni hogy milyen hangszóróhoz is tervezték azt a Thiele ládát.

-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Csak hangerőt akarsz csökkenteni vagy felvenni is? Ha csak al előbbi elég lesz ez is. De így se tekerd a hangerőt a felénél többre a fejen, erre nagyon figyelj!!
Ha felvenni is kell, meg hangfal szimuláció is legyen akkor Two Notes.
Nem kell 16 ohm, attól nem lesz future proof.
-
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ezek nem sikerültek, egyik színárnyalat se tetszik. Ez a sparkle festés még elmenne ha nem lenne burst...Fusion III szériával nem tud versenyezni. Az 1 hangszedős változatokat meg nem is értem...
A kapcsoló jobban tetszik itt a 2 potméter között de ennyi. Csinálhatnának Fusion III-at ilyen kapcsolóval, roasted nyakkal. -
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Vannak itthon is jó ajánlatok.
Hadeska22-Dont worry, keep polishing and be happy.
Ha nincs rajta semmi használati nyom akkor nem is használtad igazán.
-
X2N
őstag
WILL IT CHUG? - Friedman Jose Amp
Instant Metallica szand.

-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Kicserélni a csöveket, beállítani egy multimétert a mV-os mérésbe, bedugni a mérőpontba a 2 mérővezetéket és eltekerni addig a potmétert amíg 30-at mutat a kijelző nehéz? Ennyi a művelet. Mivel már kiszámolták neked előre mire kell állítani a feszültség alapján. Biztosíték az legyen tartalékba ha cserélni kell végfokcsövet, ha meghibásodott és kiment a bizti is, akkor ki kell cserélni újakra, végfokcső nélkül megnézni hogy bekapcsol-e(load-al), ha igen akkor utána mehet bele az új cső és beállítani a bias-t.
Igen a katód biasosnál is lehetnek érdekes dolgok mert nem minden cső ugyanaz, lehetnek eltérések is típuson belül ha más gyártótól veszel csövet, vagy ha már régebbi a cső és driftel. Ezért ha elviszed egy technikushoz ő gyakorlatilag bármilyen csőre betudja neked állítani, meg ellenőrzi a munkapontot hogy biztos jó tartományban van, és katódellenállást cserél ha kell. Egyébként lehet hogy nem teljesen az ideális munkaponton lesz a cső, ami csökkentheti az élettartamot, de ez katódbiasnál ilyen. Katódkövetőnél nem tudod sose teljesen pontosra beállítani mert fix ellenállás értékek vannak, csak cserélni lehet másra.
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem csak. Le van írva a kézikönyvbe hogy mire kell biasolni: Power tube bias should be adjusted to 30 mV, +/- 5 mV. If power tubes are
mismatched by less than 5 mV, average the two around 30. Mis-matched tubes
beyond 5 mV will induce noise and may cause a degradation of tone.Van rajta hátul 2db mérőpont, egy jobb multiméterrel, philips csavarhúzóval meg lehet csinálni.
Érdemes megtanulni mi a menete, nem kell ezzel szaladgálni sehova technikushoz.Mivel van rajta effekt hurok így nem kell a fent említett DI box se, ki lehet kötni a loop FX Send-et a Laney ládára, ha van 8ohm load(akár ellenállás) a hangfal kimeneten, ilyenkor érdemes half power-be kapcsolni, amúgy se használod a végfokot. Soros a loop, így nem fog jelet kapni a végfok.
consono-Nagyot mentek ezek az erősítők amikor kijöttek, Tremonti erősítő mániás így sikerült nekik egy nagyon jó soundot összehozni ebben az erősítő sorozatban. Úgy tudom a V1-el az volt a baj hogy nem mindig volt a kábelezés jól megcsinálva és zajos volt, gondolom ezt megoldották.
-
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Lehet mindent ha tudja az ember hogy kell. Ha van terhelés az erősítő kimenetén(teljesítményellenállás, vagy loadbox), és azt a jelet ami ezen van visszaalakítod vonalszintű jellé, akkor működhet LFR-112-al is egy csöves fej.
Egy erősítő kimenetén körülbelül ±28 V csúcsfeszültség (összesen ~56 Vpp) is megjelenhet.
A vonalszintű jel ezzel szemben:
Két szabvány van:
–10 dBV (fogyasztói szint)→ kb. 0,316 V RMS (~0,9 V csúcs–csúcs) -ez az elterjedtebb
–+4 dBu (stúdió szint)→ kb. 1,23 V RMS (~3,5 V csúcs–csúcs) -ezt a stúdiókban használjákGitárerősítők esetén Line out / FX send tipikusan: 0,3 – 1,5 V RMS Erősen kihajtva: akár 2–3 V RMS is lehet
Teljesítményellenállásos módszer 10-15W-os csöves fejhez:
-2db 15R 10W ellenállás párhuzamosan kötve, pasztázva, hűtőbordára felszerelve (8 ohm-hoz)
-1db Behringer Ultra-DI DI100 Di-BoxMegvalósítás:
Erősítő kimenete 8ohm-ra állítva, hangfal kábel vastagságú dróttal bedugod a Behringer DI boxba, a DI box hangfal kimenetére ráakasztod a teljesítményellenállást, szintén hangfal kábellel, a Behringer vonalkimenetéről pedig a vonalszintű jel már mehet is a Laney-be. Lane-n bekapcsolod a hangfal szimulációt.
Ez így kb 20eFt pénz. Hasonlóan csinálták a 80-as években is amikor az erősítők kimenő jelét leszedték di boxal, majd bekötötték effekt processzorba, hogy utána további erősítőbe kössék. A DI-box a galvanikus leválasztás miatt is jó, megszünteti a földhurkot a két eszköz között, nem lesz zaj. Akkoriban még nem volt általános a vonalszintű kimenet gitárerősítőkön.A drágább megoldás a loadbox/attenuator, ezeknek el kell olvasni a leírását hogy használható-e hangszóró nélkül. Nem biztos hogy lesz mindegyiken vonalszintű kimenet, ezeket eredetileg hangerő csökkentésre tervezték, nem csak szimplán speaker loadnak.
Az olcsó kis pedálosok nem jók, azok nem erre valóak. -
X2N
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Szerintem jól kitalálta a srác ezzel az AD konverzióval, beépített audio interface/FPGA-használattal, így sokkal praktikusabb mintha 64 hangszedőt analóg jelként kellett volna valahogy egy audio interace-be beküldeni, tápellátást is korrektül megoldotta. Vizsgamunkának egy ilyen projekt tökéletes, igazából nem is kell hogy mint hangszer teljesen használható legyen. A hullámforrasztást viszont megmosolyogtam

-
X2N
őstag
válasz
consono
üzenetére
2000+ usd az ára csak a hangszedőknek
Leon Todd csinált már erről hangszedőről videót.
Ilyen a frekvencia menete azért szól furcsán:
Magnetic Core:Neodymium with Iron
Coil D.C. Resistance:320-350Ω
Number of turns:1300Ki lehet emelni a rezonancia frekvenciát és akkor úgy szól ahogy a hagyományos hangszedők, kompresszálás nélkül.
-
X2N
őstag
P-bass jött ki előbb, rosszul emlékeztem arra amit mondott a videóban.
Fender Precision Bass (P Bass) was released in 1951,
Initial Launch (Broadcaster): October 1950.
Name Change (Nocaster)(Cease & Desist): February 20, 1951.
Renamed (Telecaster): Early 1951 (roughly April 1951). -
X2N
őstag
Múltkor a hangszedőkészítős faszi az egyik videójában megemlítette hogy régen a Broadcaster/Telecaster-gitárok nyaki hangszedője teljesen máshogy szólt, basszusgitár szerű hangja volt, aztán később megváltoztatták, szükségtelenné vált mert kiadták a Jazz bass-t. A tone poti helyett blend poti volt a gitáron, a kapcsolója meg eredetileg egy telefonközpont kapcsolótáblában használt darab.
-
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Gibsonnál mindig is volt egy ilyen szobizmus. Akkoriban is(50s) lenézték pl. a Fender Tele-t, mert azok sokkal könnyebben gyártható, egyszerű gitárok voltak, vékony hanggal, lapgitárnak csúfolták. A Gibson nem ilyen, az meleg, telt, vastag hangzású.
A féltömör Gibson elektromos gitárokat sokkal nehezebb, időigényesebb volt gyártani. Jóval több fa is kellett hozzá, kellett a gyártáshoz a tényleges hangszerész tudás már csak a komplexitás, díszítések miatt is.
Amikor látták hogy mekkora siker volt a Tele, gyorsan előkerítették Les Paul-t, mert ő szeretett volna magának egy hasonló tömör testű elektromos gitárt, akkoriban nem volt még sorozat gyártott tömör testű elektromos gitárjuk. Az ő elképzelése alapján csinálták meg a LP-t de már akkor is szempont volt hogy nehezen gyártható, másolható legyen, így azokat a dolgokat amiket eddig is használtak a féltömör gitároknál azt a tömör testű LP-nél is használták. Ezért is van szerintem úgy ahogy megcsinálva. -
X2N
őstag
válasz
Hadeska22
üzenetére
Az 1959-es Les Paul-on nem kell semmit megjavítani, az úgy tökéletes ahogy van.
Vigyázni kell rá, meg nem od*baszni a fejét és akkor nincs vele semmi gond.
A gond akkor van amikor nekiállnak módosítgatni azt ami amúgy is jó volt, de te a régi spec szerint szeretnél egy gitárt. Ezért megy a panaszkodás.
Azok akik ilyet akarnak nem véletlenül akarják ezt, ők évtizedekig azt nézték hogy az összes rockszár ilyen gitáron játszik, persze hogy nekik is ugyanaz kell.Gondolom Redchucky is eredeti Explorer formát szeretne, mert az tetszik benne neki amilyen eredetileg, nem módosítottat.
-
X2N
őstag
Meg maga a nyakpálca körüli bemarást méretét is lehetne csökkenteni mert az is túl nagy, vagy megfordítani a pálcát, ahogy mostanában divatos. De az meg lehet a long tenon nyakillesztésnek zavarna be.
Egy idő után szerintem elfognak fogyni a vásárlók és akkor kénytelenek lesznek valamit kitalálni. De akkor már nem csak ezzel kell majd foglalkozzanak.
Hányszor csődbe mentek ők is már...
Tavaly G&L, idén a Fender is CEO-t váltott. -
X2N
őstag
+mahagóni a nyak nem juhar, a juhar erősebb szerkezetileg. De egy LP/SG-be nem teszünk juhar nyakat mert nem autentikus. Mondta a Gibson.
Hadeska22-Ez már már mém, évtizedek óta, semmit nem kell megjavítani mert úgy jó ahogy. De lehet úgy gondolkoznak hogy ha letörik majd vesznek másikat. Ki tudja.
-
X2N
őstag
Ez lesz a terv holnapra. 
-
X2N
őstag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Milyen hangszedős gitárral próbálkozol? Úgy tudom Dimarzio Super Distortion/SH4/SH6->Boss SD1/808 TS->JCM 800-as a lánc klasszik trash metál szandra, de a JTM-is jó lehet, főleg ha José moddolt, találsz róla nam profilt.
Ládába viszont ne V30-ba gondolkozz. G12T‑75, G12‑65
Vagy Mesa MK2c++, loopba eq-val.
-
X2N
őstag
válasz
Tibizzz
üzenetére
Fizetett promó? Biztos nem lesz részre hajló.

Elnézve az igazi erősítőiket jobban is járunk ha inkább a plugin fejlesztésbe invesztálnak, eddig nem sok megbízható, könnyen javítható erősítőt láttam tőlük.
Kíváncsi vagyok megtudod-e mondani mi volt az ami megkülönböztette őket a Marshalltól amikor kiváltak, mit tudott az ő erősítőjük amit a konkurencia nem(egy patent-re gondolok).
Te vennél tőlük erősítőt vagy inkább mást vennél? -
X2N
őstag

Komoly, ekkora méretben, EL85 PP végfok.
-
X2N
őstag
-
X2N
őstag
Viszonylag ritkán kelek úgy reggel 7-kor hogy most játszunk egy kis Lamb of God-ot.
-
X2N
őstag
válasz
Tibizzz
üzenetére
Persze erre tök jók ezek a nagy jelű dinamikátlan hangszedők, ha már úgy szólózol mint Vai, és sokat tappingolsz, ezzel könnyebb, de a nagy átlag sokkal jobban örülne mondjuk egy sokoldalúbb, kisebb jelű, Ibanez AR sorozatból átemelt Super 58 Passive/Alnico(PAF jellegű) hangszedőnek még az Ibanez RG-ben is, aminek zeneibb a hangja, és nem csak csutka gain-el, kivasalt dinamikával működik hanem tiszta hangon, alacsonyabb gain-en is. Ebből meglehet az utóbbit is csinálni, ha bekötsz egy kompresszort megfelelő beállításokkal, fordítva viszont nem.
-
X2N
őstag
Meglehet nézni amúgy hogy Ola Englund-nak meddig tart egy Lamb Of God számot begyakorolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3-in-1 PRÉMIUM USB-C HUB /Samsung Dex, MacBook, Surface, Chromebook ,Huawei,Motorola
- Üvegfólia,hidrogél fólia: iPhone ,Honor,Google Pixel,,Nothing Phone,Motorola, Samsung telefonokhoz
- 2TB HDD 100/100 - Több darab!
- Gigabyte AORUS 16X - Core i9 14900HX - 32gb ram - RTX 4090 (175W) 1TB SSD + 2027 januárig gyári gar
- SEAGATE ST500DM002 SATA III 500 GB 3,5 HDD
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Gamer PC-Számítógép! Felsőkategória! R7 9800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD / Noctua !
- Xbox Series X // Számla // Garancia //
- RGB GAMER PC! i7-13700K / RTX 4080 / Z790 Strix / 32GB 3600MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- HP ProBook x360 435 G8 Ryzen 5 5600U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az új Ibanez Alpha is van, 7 húros.
User patchek közt lesz első helyen valami stadium rock néven.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)