- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
totron
addikt
válasz
attiati #12622 üzenetére
Sajnos igen. Tényleg ott van, indokolatlanul, figyeld csak meg, random beleolvashatsz szinte bárminek a leírásába. Felqrja a vércukor-szintet, plusz aki ezen felül még érzékeny is rá, annak akad kerülgetni való rendesen. Olyan értelemben nem is baj, hogy a nem feldolgozott élelmiszerek irányába viszi az embert - de ezt csak papíron egyszerű kivitelezni.
-
krizmo_
Topikgazda
-
totron
addikt
válasz
attiati #12546 üzenetére
Igen, sajnos sav és fogzománc nem jó barátok. Aki szerencsésebb és vastagon vannak készletek a szájában, az hajlamos nem elhinni azok beszámolóit erről, akiknek eleve kevesebb jutott, így ott jobban és hamarabb érezhető a hatás. Ha van valakinek a tarsolyában megoldás erre, azt szívesen veszem.
Az idő. Hát kérem az idő az olyan, hogy ha örömöd leled valamiben, akkor száll. Ha nyűg, akkor meg úgy is vánszorog, bármivel. Az üveget kell kifőzni, a zöldségeket meghámozni, ami olyan, meg megmosni őket. Beleteszed, megkomponálod ellepésig, lezárod. A szelepes konstrukciók királyak, korunk jó megoldásai, nyitogatás nélkül érhetsz célt. Káposztát pl. 15 literes mázasban csináltam, máshol batár hordókban teszik ugyanezt, szaporulat- és szokásfüggő. Egyebeket standard befőttesüvegekben, 0.75-1-1.2-2-3-5 liter, ami tetszik. Egyszemélyes projekt esetén optimum lehet az 1.2. Érdemes több, relatíve kisebbel operálni az elején, hogy ha 1 elrombul, kevesebb menjen a levesbe. Lehet szelepes, méret szerinti szabvány csak fedőt is kapni, azt most ne kérdezd, hol.
A spejz jó ahhoz, hogy kitartson a készlet tavaszig vagy tovább. A spájz, á-val talán a sváb vonalról való kifejezés.
A gép - milyen gép ez? - miért nem kíván sót? Nem a só bántja a zománcot. A sót nem kell túltolni. Az sem mindegy mivel eszed.
Baktériumok: különösen a jó magyar kultúra szerinti éhgyomorra pálinka a gyilkos, az nagy károkat okoz. -
Essejó
veterán
válasz
attiati #12546 üzenetére
Már hogy ne lenne az alkoholnak számos előnye az egészslgre. Az alkohol dezinficiálja a káros baktériumokat és vírusokat. Láttál már masszív alkohilistát influenzásnak? Na ugye, hogy ugye!
A kovászos uborkát sem a probiutikum miatt eszem, hanem mert szeretem!
Kisgyerek koromban minden ősszel elővettük a nagy dézsát, volt vagy 300 literes, és kb 3/4-ig lett taposva gyalult káposztával. Ettük egész télen. Nem volt nagy a kertünk, de a káposzta és a krumpli kivételével minden megtermett. Teli volt a spejz, lekvárral, savanyúsággal, befőttel.
-
totron
addikt
válasz
attiati #12543 üzenetére
Gondolj rá háttérfolyamatként, mint hogy az is: nagyijaink sem ültek hónapokat a spejzben, figyelve az üveget, kicsit uncsi lett volna, bár nagyon szépek tudnak ezek lenni. A zöldségeknek áll legjobban ez a műfaj: minden, ami klasszik savanyúság, mint savanyú káposzta, csalamádé, csípős almapaprika káposztával töltve és társai is mind-mind fermentálásnak köszönhetően létrejött jóságok, a zsíros ételek majdhogynem elengedhetetlen kísérői, húsok kiváló komplementerei, csak sokan nem ezen a néven ismerik a folyamatot, nem kapcsolják össze. Így talán már rögtön nem is érzed magad laikusnak. Esetleges hátulütő: akinek megálljt mond mégis a fogzománca, ott stop van, kellemetlen szembenállás.
Végrehajtódik a folyamat, igen, bár az egy külön értekezés témája lehetne, hogy konkrétan a tejsavas folyamatokra milyen maradvány milyen hatással van, nyilván előnyt ezen a fronton sem csinál. A vegyszerbevitelt mindenhol a minimumra szorítsuk, de itt a biotikum-mivolt miatt is ajánlott hajtani ezt az irányt; a műtrágyázott föld eleve kizsigerelt, így a végeredmény is egyre gyatrább és gyatrább lesz, hígul a beltartalom, s utána értelemszerűen semmilyen feldolgozással ennek mértékén javítani nincs mód. Ha már vesződsz vele add meg neki (magadnak) amit lehet. Elképzelhetőnek tartom, hogy könnyebben jön egy fermentálós sikerélmény bioval, könnyebb később varázsolni az eleve jobból.
Aecet, mint olyan itt is kerülendő, ahogy sajtkészítéssel sem kerül összefüggésbe magára valamit is adó helyeken. Meg a gép is uncsi, bármiféle, már el is felejtettük azt az opciót.A nálad lévő levegő még, ami meghatározó. A fermentálás kiváló indikátora a mindenkori, lappangó penészspóra-mennyiségnek. Vagyis aranyat ér egy jó adottságokkal bíró spejz, de az ugye mindig. Mindkét iskolával lehet találkozni párhuzamosan leírásokban: nyitogassuk időnként a fedeleket vagy ne. Mindkettőnek vannak hívei. Ha gyanúsan elkezd opálosodni-fehéredni a folyadék teteje pár nyitás után, akkor te a nem nyitogatós oldalhoz tartozol. Ilyenkor érdemes belőni a zárás teherbírásához a fejlődő gázokat - ez kitapasztalás kérdése, a zöldségek párosítása, azok minősége mondja meg mi hogyan lesz pontosabban. Ezekhez már tényleg lokális-személyes jártasság kell (mint a kovászos témák esetén).
Mindig el kell lepnie a víznek mindent, nem oxidálódhat semmi, különben barnulás-plöttyedés, hosszú távon elrombulása következik az egész állománynak. Ha menet közben ütne be a crach is lehet fokozni is a hami tempóját, így menve elébe a kényszerkidobásnak - de ilyen esetben sem vallottál kudarcot, csak nem minden úgy alakult hosszú távon, ahogy eltervezted.
Vannak ezek a mázas, direkt fermentálásra teremtett agyagedények, azokkal is lehet próbálkozni. Ott nem hermetikus a lezárás, mindig ügyelni kell a leszorításra (víz alatt tartásra).Az irányelvek nagyjából ezek. Szerintem izgalmas.
Karfiol, répa, spárga, zöldparadicsom.
-
totron
addikt
válasz
attiati #12541 üzenetére
Zöldségek széles tárháza, amit csak ki tud találni az ember, de legutóbb önállósította magát a birsalmabefőtt is például. 4 nap után már lehet fogyasztani, persze eláll egy egész telet is, attól függ, szóval gyorsítani felesleges. Ahhoz, hogy legyen értelme a műveletnek és kialakuljanak a probiotikumként szolgáló, hasznos vegyületek, ahhoz bizony idő kell. A tapasztalás folyamata mellett személy szerint ebben is látom a szépségét, van ideje leülepedni a tapasztalatoknak, kicsit kivesz a napi pörgésből. A 4. napon is van benne már alakulás, de később még inkább. Az optimum 2-3-4 hónap magasságában van. Érdemes tényleges beltartalmi értékkel bíró alapanyagokból megkomponálni a szetteket, vannak nagyon kreatív videók. Tehát ha nekivágsz nem csak nevében biozöldségekkel, alaposan megtisztított befőttesüvegekkel, akkor már jó vagy. Az üvegeid és te magad vagy a gép. Minden startert tartalmaz az alapanyagz maga - #legfőbb szépség. A penészt kell kerülni, egyebekben tapasztalás van, nehéz elrontani. Az instant út tévút.
-
Moleman
addikt
válasz
attiati #12477 üzenetére
A top1 nálam biztosan az aldis öntöttvas sütőtál. Régen egy ovális lidlis öntöttvas kacsasütőt használtam, de ez a kerek aldis kicsivel nagyobb is, praktikusabb is. Az utóbbi időben az összes pörköltet is a sütőbe rakom vele, mikor már minden benne van.
De ez az aliexpresszes fűszertartó is nagyon bevált, így nem kell mindig szenvedni a zacskók kinyitásával.
-
-
válasz
attiati #12426 üzenetére
Elvileg a kerámia hátránya hogy ezeket is kell cserélni idővel, ezeknek sem örök életű a bevonata, meg állítólag kicsit kevésbé tapadás mentes mint a Teflon.
Én most nemesacél wokkal fogok próbát tenni, szeretek odapörkölni a kajának, a tapadás mentes bevonatokat kerülöm most már, ettem belőlük eleget. Régebben szénacélt használtam, gömbölyű fenekűt, de sajnos a kerámia főzőlapon nem az igazi.
-
Moleman
addikt
válasz
attiati #12421 üzenetére
Az ilyen bevonatos Tefal wokok ugyanúgy viselkednek, mint a megszokott Tefal serpenyők, ugyanolyan a falvastagsága is. Nagyobb mennyiségű ragus húsokat szoktam ilyenben készíteni, a magasabb fal miatt kevergetés helyett lehet benne dobálni a cuccokat, amíg nincs nagyon tele.
A klasszikus wokok nagyon vékony szénacélból készülnek, ebből is lehet kapni tapadásmentest és kezeletlent is. Nekem nagyon olcsó teszkós/mömaxos vékonyfalú wokjaim vannak (elméletileg tapadásmentes bevonatúak), erős pirításhoz nagyon jól használhatók, pl szeletelt gombát is szépen körbe lehet benne pirítani, anélkül hogy kiengedné a levét.
A két linkelt klasszikus formájú Tefal között szerintem csak annyi a különbség, hogy a másodiknak van egy kis lekerekített pereme kifelé.
-
Essejó
veterán
válasz
attiati #12379 üzenetére
Talán lehet tűzhelyen is, bár akkor nem lesz önkeverő link
Szerintem kényes. Édesanyámnak volt egy keramikus ismerőse (barátnő). Ő készített neki egy fedeles cserépedényt Sólet főzéshez, meg 12 tálat hozzá. Sok évig működött, de 1x a hútőből kivéve a meleg tűzhelylapra tette és azonnal elrepedt.
Ezek jól néznek ki. link
-
totron
addikt
válasz
attiati #12376 üzenetére
Zománcozott öntöttvas (fedővel) is opció még kívülre. Elég szépek is. Itt indukciós van, az általad vázolt kombinációval nincs tapasztalatom. Sütőbe meg római tál, jénai tál is vannak még. Nem kizárt, hogy jó az elképzelésed, kérdezz körbe mindenképpen.
#12375Beni2360, épp ma olvastam egy vicces sirámot, amire soha nem gondoltam: kovászos kenyérből az emberek nem tudnak deszkát készíteni, mert kifolyik a lyukakon a zsír.
Inkább katonák gyártása zajlik itt, így nem tűnt fel annyira, de tény. Szokások... Egy zsíroskenyér-bulin alap, hogy így érkezik, saját részre már nem igen történik meg a deszkásítás, két szereplő közt már inkább.
A kenyér emelésére, bélzet levegősebbé tételére bevált valakinek a tangzhong technika?
#12377Donki Hóte, fórummotori gyengeség és adóóoldali (saját billentyűzet defektje) kettősének műveszete az, amivel szemben állunk.
-
válasz
attiati #12184 üzenetére
fermentált nyers (!) kakaóbab töret
Nagyon vakon vagyok a témában, ezért megkérdezem, hogy ez azt jelenti, hogy össze kell törni a nyers kakaóbabot a fermentálás előtt, vagy meg (le, szét, ki, át, be
) kell fermentálni a nyers kakaóbabot és utána kell törni?
Nem akarom elrontani a tudományos pontosságú receptet
-
válasz
attiati #12174 üzenetére
Milyen típussal próbálkoztatok?
Fogalmam sincs, nem kaptunk hozzá típusbizonyítványt
Most aszaltunk almát, vékonyra vágtuk, állagra olyan lett mint az almachipsz a boltban.
Nem tudom, hogy ízre milyen lett, de valószínűleg jó volt, mert a sógorom együltő helyében megette az összeset
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
attiati #12174 üzenetére
Hát az úgy volt..., hogy kimentem a kertbe, aztán a két fán, ami volt. A fajtájáról annyit tudok, hogy az egyik President, a másik meg nem
Mindegyikkel úgy jártunk, ha kellemesen ehető puhaságú volt, akkor penészedett, ha tovább szárítottuk, akkor kevésbé volt rágható. De elállt és ehető volt, csak egészen más, mint a bolti. -
válasz
attiati #12165 üzenetére
Köszi.
Szerencsére a szárított paradicsom (ha nem nevítik túl) megőrzi a színét, az idén termett nálunk piros, sárga, kékespiros (indigó) meg csíkos, így eléggé változatos színű szárított paradicsomot tudunk eltenni télire.
A boltban kapható az mindig barna, nem tudom, hogy hirtelen túlmelegítik, vagy a tartósítószer miatt lesz csúnya barna
-
válasz
attiati #12161 üzenetére
Szoktunk, de leginkább paradicsomot, az jól szokott sikerülni
Fügét is aszaltunk, de nem lett jó. Szilvát szintén próbáltuk, hát köze nincs a boltban kapható aszalt szilvához
Aztán a szárított paradicsomot fokhagymával, fűszerekkel eltesszük üvegekbe télire.
Ja, aszaltunk még málnát, az jó lett, de pl. az eper nem.
-
totron
addikt
válasz
attiati #12128 üzenetére
Érdekes különben ez a rezisztens-vonal, utána fogok olvasni.
A zab önmagában jó, én arra jutottam, hogy nem szabad, hogy átitassa a folyadék, frissen add hozzá. Így nem is ehetetlenül száraz, de nem is bebólintós massza.
A növényi olajokat nem tudom, a zsír biztosan lassít viszont.
Az biztos, hogy főzésre, áztatásra az eredetileg összetett szénhidrát is egyszeresként kezd el viselkedni.
Ami legkevésbé emel az a durum tészta, nekem az jött be hosszútávon is. Mellékhatása, hogy bármi mástól hülyét kapok, legyen az félbarna teljes kiőrlésű kenyér is és akkor hol van még a többi, ami mind fehérebb, feldolgozottabb.
-
totron
addikt
válasz
attiati #12126 üzenetére
vagy ha víz hozzáadásával, abban oldva visszük be a szénhidrátot (például ahelyett, hogy megennénk egy almát, iszunk egy pohár almalevet).
Írja itt is, rengeteget számít az állag. A közepesből ezzel a gipszmassza-szerű kivitelezéssel lesz magas, tetézi még a hatást, hogy mindezt reggel. A legnagyobb munkát délben adhatjuk ilyen ügyben, a nap 'szélein' a fehérjék domináljanak. A rosttartalom már is háttérbe szorul.
A turmixokat személy szerint kivonatnám a forgalomból, mint elérhető legkisebb szemcseméretet előálállító gépezeteket - bármiből ultra magas GI-t kreál. S gondoljunk csak bele, hogy jellemzően a fruktózban gazdag elemekből divat turmixot készítni. Inkább ne. -
cucka
addikt
válasz
attiati #12121 üzenetére
A zabkásás kérdésre én sem tudom a választ.
De. A keményítő az nem egy különösebben értékes tápanyag. Bármilyen szénhidrát tartalmú cucc tele van vele (tészta, rizs, krumpli stb). Szóval nyugodtan kihagyhatod a tányérből, semmi értékeset nem vesztesz.
A modern étrenddel amúgy is az a fő probléma, hogy túl sok szénhidrátot (és keményítőt) tartalmaz. -
totron
addikt
válasz
attiati #12121 üzenetére
De miért gondolod, hogy a folyamat során az edény alja bevonzza az összes keményítőt? Nyilván az fog odatapadni ami érintkezik az edény aljával, pár százaléka az egész keményítő-tartalomnak. Ropogós elemként utólag hamizható.
Ez az egész kása téma egyébként kimondottan előnytelen, nagy a glikémiás index. Nem álmosodtok be extrán a fogyasztása után? Nem kellene a kelleténél nagyobb amplitúdókkal kínálgatni a hasnyálmirigyet. -
attiati
veterán
válasz
attiati #12119 üzenetére
A reddit-es linken nagyon jó értekezések vannak. Az élelmiszer mérnök srác is jól leírja.
A keményítő lebontása a lényeg.
A - hosszú idejű - áztatás során is végbemegy ugyanúgy a keményítő lebontási folyamat, mint főzés során, de vélhetően nem teljesen ugyanolyan mértékben és emiatt vélhetően jobban megterheli az emésztőrendszert. Hacsak nem tejben történik az áztatás és erős a fermentálási folyamat.
"When you make overnight oats, you do gelatinize the starch somewhat, but not to the degree you would if you cook. Many chemical reactions still occur without heat, they just proceed hundreds of times slower than they would with heat."
Azt írja, hogy a zabban a keményítő 3%-a rezisztens, tehát nem bomlik le (valószínűleg sem főzéssel, sem áztatással). Csak a bélrendszerben a jó baktériumok tudják lebontani (és számukra nagyon fontos táplálék).
Ezért is érdekel engem, hogy mi fő ki a fazék aljára? Az lehet a rezisztens keményítő?
Ha igen, akkor azt nagyon nem kellene kihagyni a tányérból. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
attiati #12112 üzenetére
Nálam akkor szokott hasonló előfordulni, ha túl magas hőmérsékleten csinálom.
#12114 avl
“Kell” a zabkasat melegíteni, főzni ?
A kásákat kell főzni.Én müzlivel is szoktam zabot enni, de főzve kásaként teljesen más. Amikor nincs étvágyam, de jó lenne valamit enni, akkor ledarálom a zabot, majd tejjel-kakaóval/gyümölccsel összeturmixolva megiszom. Valamint sütni is szoktam, ha müzli szeletet készítek, így is nagyon más az íze.
-
totron
addikt
-
fradi81
veterán
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
cd930
senior tag
válasz
attiati #11989 üzenetére
A Boschnak van gabonaőrlő feltétje a MUM robotgépekhez, ami a leírás szerint olajos magvakhoz is használható.
-
-
Moleman
addikt
válasz
attiati #11655 üzenetére
Nekünk a legolcsóbb Sencor van, általában csak egy kupica basmatit szoktunk főzni benne, úgy nem köpköd.
#11657 Essejó
Milyen az a kreol módszer?
Nálunk a karibi kókusztejes babos rizs a kedvenc, de csak olyan kajákhoz szoktam csinálni, amikhez illik tájegységileg, pl szárazabb jerk húsokhoz.
Legtöbbször egyszerűbb csak bekapcsolni a rizsfőzőt, mielőtt kész a kaja, egészen jó rizst csinál. -
arcsin
senior tag
válasz
attiati #11615 üzenetére
Mi a nagy zsizsik invazió óta forgathatóban tartjuk a füszereket. Nyomtatta. Kis cimkeket amiket cellux-szal hosszában ráragasztottam az üvegekre. A cimkék kézzel mosogatva nem jönnek le, sztem jó. Mivel vannak cimkék, átláthatóbbak a füszerek + én pld zöldfüszereket abc rendben tettem be, meg az egyeb mden mas füszereket.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
attiati #11529 üzenetére
Örülök, hogy elégedett vagy.
Az alakor kenyér nagyon finom sok naposan pirítósnak is.Ritkán veszünk ilyesmit, de ha mégis, akkor valami különlegességet, ami inspirációnak is jó.
Bár nincs túl közel BP-hez, de a Búzalelke Pékség nagyon megfogott, egyszerű hely, de nagyon finomak itt is a pékáruk. -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
attiati #11529 üzenetére
En meg tudom ajanlani a Pekmuhelyt. Szerintem a felbarnajuk az egyik legjobb sallangmentes alapkenyer. Nem olyan fancy, mint az Artizan, kisebb a valasztek, de nagyon jo szerintem.
Van meg nagyon jo kenyer a Vajban es a Normaban bar ezek szerintem mar tul dragak.
Ott van meg a Marmonstein pekseg. Asszem a legregebbi kezmuves vadkovaszos. Sajnos csak egyszer volt alkalmam kiprobalni egy magos kenyeruket. Az nagyon jo volt.
Csak hallomasbol ismerem a Pipacsot. Ugy emlekszem, hogy ott is kemenyebbek az arak.
Az en kozelembe nem reg nyilt a SALT Bakery. Ez egy Michelin csillagos etteremhez tartozik. Van sima kovaszos kenyer normalis aron (kb Artizan ar). Annyiban mas, mint a tobbi, hogy szerintem itt nagyon magas hidratacioval dolgoznak es extrem levegos a kenyer. Itt van veres csiga is
Probaltam meg a Vadkovaszos pekseg kenyeret. Nem volt rossz, de a Pekmuhely vagy Artizan jobb.
Lattam mar egyebkent talan Primaban vagy Sparban is vadkovaszos kenyeret. Van egy ceg amelyik nagyobb mennyisegben valahogy automatizaltan gyartja nem pedig kis kezmuves peksegben. Ok szallitanak boltoknak. Tudomasom szerint az is adalekmentes es csak vadkovasz van benne. -
totron
addikt
válasz
attiati #11430 üzenetére
A rozsliszt könnyebben savanyodik. A keményítője is más, nem mindenki bírja (nincs köze a glutén témához ennek amiről most beszélek).
(#11427) krizmo_, ez egy jó kérdés, hogy milyennek kellene lennie, illetve mi fér bele. Régebben bárdolatlanabbak voltak a módszerek, vagyis összességében gondolom megszokták az emberek, hogy napok múltán az esetek túlnyomó részében savanyú volt a kenyér. Sütés meg csak ~hetente volt, nem lehetett nagyon ugrálni. Ma egy olyan korban élünk amikor tévesen azt hisszük, hogy több az energia és az jár is nekünk, de ha már így járunk el, akkor a túltárazottságot, savanyítást meg el lehetne kerülni. Nem igaz az, hogy kötelezően savanyú egy kovászos kenyér, mert nem. Személy szerint az aznapit szeretem legjobban, kihűlve természetesen, másnaposan és a többi napokon már nem az igazi, még az sem, amelyik nem savanyú. Főleg csillió pénzekért legyen rendben. Akik nem sütnek otthon, náluk biztos átmegy ez a duma, de én nem lennék jó vásárlójuk.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
attiati #11424 üzenetére
A kovászos kenyerek nem olcsók.
Tekintve, hogy mennyi munka van velük ez valahol érthető.
Ha túlszaporodnak az ecetsav baktériumok, akkor lesz savanykás, nem szabad túlkeleszteni, mert ilyenkor is az ecetsav baktériumok lesznek többségben. A rozskovásztól is lehet savanykásabb ízű a kenyér, ezért is hagytam el a rozst.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
attiati #11417 üzenetére
Nagyon szívesen!
Három Tarka Macska Pékség
Ismerem, valóban jó pékség, bár kicsit túltározott volt, amikor utoljára ott jártunk és ha jól emlékszem kissé savanykásak a kovászos termékek. Egyszer onnan vettünk vörösboros baconös ciabattát, amit aztán nagyon sokszor megsütöttem otthon.
A legnagyobb kedvenceim az Artizán pékségek, ha egyszer jársz valamelyik közelében mindenképp próbáld ki. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
attiati #11408 üzenetére
Nem, mindig kell belőle etetés után félretenni (nálunk a hűtőbe, mert csak hetente használjuk.)
Azok szerények voltak, mert mindig 100 évest szoktak hirdetni
2 érdekesség:
- A tv-ben valami híres pék mondta, hogy a kovászt magunknak kell nevelnünk, hogy átvegye a helység "élővilágát", atmoszféráját, mikroorganizmusostól, stb.
- Régen a "jány", amikor elkerült a háztól, akkor kapott az anyától egy kis kovászt. Ez így ment generációról generációra. Olaszoknál 600 éves kovászokról is beszélnek. -
válasz
attiati #11383 üzenetére
Erről jut eszembe: a múlt héten jártam a horvátoknál, mert ott szoktam venni a polipot/tintahalat/hasonlókat (elég gyakran esszük), hiszen kb. félár és lehet mindig kapni. Most épp a Lidl-ben volt akció, oda mentem és a péksüteményesnél van egy külön részük, a helyi tradíciók szerint készült kenyereknek. Nem vagyok híve a hasonlítgatásnak, de most meg kell tennem, mert ilyen finom boltban vehető kenyeret még soha nem ettünk, mit, amiket onnan válogattam. Volt vagy 10 féle. Aki arra jár próbálja bátran.
Egyébként, hogy az itthoniról is szóljak jót, nálunk Pécsen az egyikben megjelent a kimérős tenger gyümölcsei mélyhűtő. Zacskóba tudod rakni amennyi kell. Ma pont a legolcsóbból főztem (2 féle kagyló, rákok vegyesen) és azt kell mondjam, hogy jó minőség. 390Ft/10dkg. Fél kilót vettem, így minden egyébbel együtt összedobtam kb. 5 személyre való tenger gyümölcsei spagettit kb. 3000 forintból.
Elnézést a hosszabb lamentálásért. Off-ba is teszem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
attiati #11383 üzenetére
Mindenféle kovászos pékárút sütögetünk.
A bolti kovászos kenyér (lidl, spar) és a házi között nagy a különbség minőségben?
A vadkovászos termékeket érdemes keresni, azok igazi kovászból vannak.Elég melósnak tűnik otthon.
Ahogy írták is, csak az elején tűnik annak, de ha kialakul a rutin, akkor már jóval egyszerűbb.Nem is értem, hogy ezt ipari mennyiségben hogyan állítják elő a lidl-ben:
Szabi pék is elég nagy mennyiséget állít elő, persze nem egyedül.#11385 fradi81
Pékségektől is be lehet szerezni kovász, pl. Szabi pék is nagyon szívesen ad. Én is sok adtam már néhány embernek.#11387 attiati
és vajon van olyan kenyérbolt, ahol 100% kovásszal készül?
Van bizony.Kovásztérkép. Időnként előfordul, hogy kerülnek fel olyan pékségek is, amelyek nem kovásszal dolgoznak, de jelentés után lekerülnek.
#11388 Keef_Lee
De itt sok előzmény van erről. Nézd meg krizmo kisasszony képeit!🤗
-
fradi81
veterán
válasz
attiati #11383 üzenetére
Igen szoktunk, ha már van kovász és kialakult a rutin, akkor nem vészes a dolog, nincs vele sok munka, csak előre kell tervezni. De idáig el kell jutni, ki kell tapasztalni így a türelmetlenebb embereknél ez nem működik. A zacskós bolti kovászos kenyerek nem igazi kovászosak, élesztővel készülnek. Minden élesztős receptet át lehet alakítani kovászossá.
-
Essejó
veterán
válasz
attiati #11351 üzenetére
Van. Én ez alapján állnék neki.
-
válasz
attiati #11351 üzenetére
Én tuti elugranék valami ázsiai boltba s ott nézném végig a kínálatot, melyikben mi van, aztán választanék egyet. Vagy körbenézhetsz itt is, ha jól látom, a termékeknél írnak összetevőket is, ebben pl nem látok mesterséges dolgokat.
Szeretjük, de boltból nem tudom melyik a jó, mert van szerencsénk házihoz hozzájutni. Az időnként Lidlben kaphatóról hallottam, hogy nem igazán nyerő, mert édeskés, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó 4 db Achilles Winter 101 téli gumi 225/40 R18 92V XL
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Corsair TC100 RELAXED gamer szék jóformán új
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged